10.22630/EIOGZ.1711650942
1711650942
sggw
wwwwne@mail.sggw.pl
Tomasz Ruchniewicz
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej
Zeszyty Nauk. SGGW w Warszawie, Ekon. i Organiz. Gosp. Żywn.
2081-6979
2543-9863
10.22630/EIOGZ
http://eiogz.wne.sggw.pl
12
29
2018
12
29
2018
124
10.22630/EIOGZ.2018.124
http://sj.wne.sggw.pl/eiogz/2018/vol/issue124/
Absolutna renta gruntowa – ujęcie retrospektywne i współczesne
Andrzej
Czyżewski
Wydział Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Zielonogórski
https://orcid.org/0000-0002-6233-6824
Bazyli
Czyżewski
Wydział Ekonomii, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
https://orcid.org/0000-0002-6324-2723
Adam
Majchrzak
Wydział Ekonomii, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
https://orcid.org/0000-0001-6486-0585
In the article, the Authors refer to the theory of land rent, with particular reference to the absolute rent, as to the existence of which in economics there is no compliance. The aim of the considerations is to assess how the rent for the scarcity of agricultural land is shaped nowadays under the conditions of current trends on land market in the European Union and dilemmas in this scope. At the same time, the thesis was verified that a different approach to the absolute rent from the land is necessary, depending on the area and ownership structure or production goals of farms. However, the observed causalities may change as a result of introducing or increasing restrictions on trade in agricultural properties regulated by European or individual EU Member States law, as well as postulated instruments of the common agricultural policy.
12
29
2018
5
14
10.22630/EIOGZ.2018.124.26
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s5
-
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s5
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s5.pdf
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s5.pdf
Aktualny stan koncentracji gruntów rolnych w UE: jak ułatwić rolnikom dostęp do gruntów?, Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 27 kwietnia 2017 r. w sprawie aktualnego stanu koncentracji gruntów rolnych w UE: jak ułatwić rolnikom dostęp do gruntów? (2016/2141(INI)), P8_TA(2017)0197
BEGG D., FISCHER S., DORNBUSCH R., 1993: Ekonomia, tom 1, PWE, Warszawa.
BASU D., 2018: Marx’s Analysis of Ground-Rent: Theory, Examples and Applications, UMASS Amherst Economics Working Papers, 241, pobrano z: https://scholarworks.umass.edu/econ_workingpaper/241 [dostęp: 20.01.2019].
BORRAS S., FRANCO J., 2011: Political Dynamics of Land-grabbing in Southest Asia: Understanding Europe’s Role, K. Cumming (red.), Transnational Institute (TNI), Amsterdam.
CZYŻEWSKI, B., 2009: Współczesne teorie renty gruntowej, ich geneza i znaczenie dla Wspólnej Polityki Rolnej w UE, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing 2(51), 39–55.
CZYŻEWSKI B., 2010: Kontrowersje wokół rent gruntowych: od ekonomii klasycznej do czasów współczesnych, Ekonomista 2, 227–242.
CZYŻEWSKI B., 2012: Współczesna koncepcja renty gruntowej, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 14, 2, 33–37.
CZYŻEWSKI B., 2013: Renty ekonomiczne w gospodarce żywnościowej w Polsce, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
CZYŻEWSKI A., 2015: Teoriopoznawcze przesłanki rozwoju rolnictwa rodzinnego, [w:] A. Chlebicka (red.), Ekonomiczne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej, FAPA, Warszawa, 9–30.
CZYŻEWSKI B., (red.), 2016: Political Rents of European Farmers in the Sustainable Development Paradigm. International, national and regional perspective, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
CZYŻEWSKI B., MATUSZCZAK A., 2010: Rola rent gruntowych w zrównoważonym rozwoju rolnictwa, Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia 9, 3, 65–72.
CZYŻEWSKI B., MAJCHRZAK A., 2014: Regulations for the Polish agricultural land market compared with other EU member states: implications for market efficiency, Studia Ekonomiczne 2, 175–195.
CZYŻEWSKI A., CZYŻEWSKI, B., 2015: Ziemia i jej renty w nowym paradygmacie rozwoju rolnictwa, [w:] A. Czyżewski, B. Klepacki (red.), Problemy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w pierwszej dekadzie członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, Warszawa, 27–41.
CZYŻEWSKI, B., MAJCHRZAK, A., 2015: Koncepcja waloryzacji rent politycznych w rolnictwie na przykładzie gospodarstwa reprezentatywnego FADN w Polsce w 2013 r. [w:] J. Polcyn, P. Głowski (red.), Rozwój regionalny i jego determinanty. Tom II, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Pile, 147–158.
CZYŻEWSKI B., STANISZEWSKI J., 2015: Spadek znaczenia renty gruntowej w długim okresie i jego konsekwencje, Wieś i Rolnictwo (169), 33–46.
Extent of Farmland Grabbing in the EU, 2015, pobrano z: http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2015/540369/IPOL_STU(2015)540369_EN.pdf [dostęp: 20.04.2018].
FIEDOR B., JOŃCZY R., 2009: Globalne problemy interpretacji i wdrażania koncepcji sustainable development, [w:] B. Fiedor, R. Jończy (red), Rozwój zrównoważony, teoria i praktyka ze szczególnym uwzględnieniem obszarów wiejskich, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 41–52.
Komunikat wyjaśniający Komisji w sprawie nabywania gruntów rolnych i prawa Unii Europejskiej, 2017: (2017/C 350/05) 18.10.2017 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 350/5
LANDRETH H., COLLANDER D.C., 1998: Historia myśli ekonomicznej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
MAJCHRZAK A., 2015:, Ziemia rolnicza w krajach Unii Europejskiej w warunkach ewolucji wspólnej polityki rolnej, PWN, Warszawa.
MARKS K., 1959: Kapitał, 3, 2, KiW Warszawa.
MIESZCZANKOWSKI M., 1964: Teoria renty absolutnej, Państwowe Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego w sprawie: Masowy wykup gruntów rolnych – dzwonek alarmowy dla Europy i zagrożenie dla rolnictwa rodzinnego 2015: (opinia z inicjatywy własnej)(2015/C 242/03)
OSTROWITIANOW K.W., 1950: Renta gruntowa a rozwój kapitalizmu w rolnictwie, Książka i Wiedza, Warszawa.
RICARDO D., 1957: Zasady ekonomii politycznej i opodatkowania, PWN, Warszawa.
ROBINSON J., 1948: The Economics of Imperfecta Competition, Londyn.
ROMANOW Z., 1999: Historia myśli ekonomicznej w zarysie, Akademia Ekonomiczna w Poznaniu.
Rynek ziemi rolniczej. Stan i perspektywy, 2010, 2013, 2017, Analizy Rynkowe, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Agencja Nieruchomości Rolnych, Ministerstwo Rozwoju Wsi i Rolnictwa, 13, 16, 17.
SAMUELSON P.A., NORDHAUS W.D., 1958: Economics, The McGraw-Hill Companies Nowy Jork.
WAWRZYNEK J., 2007: Metody opisu i wnioskowania statystycznego, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu.
WOŚ A., 1996: Agrobiznes. Makroekonomika, Wydawnictwo Key Text, Warszawa, 1.
ZEGAR, J.S., 2012: Współczesne wyzwania rolnictwa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Poziom innowacyjności przedsiębiorstw w polskiej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego
Mariusz
Chądrzyński
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk Ekonomicznych
https://orcid.org/0000-0002-7478-8190
The aim of the study was to determine the economic aspects related to the innovative activity of enterprises operating in the polish economy, with particular emphasis on the food industry in the years 2004–2016. It was prepared on the basis of secondary sources originating from the GUS publication. In the analyzed period, there was an upward trend in the amount of expenditures on innovative activity incurred on year average in enterprises in total by 5.7%, in industrial processing by 3.2% and in the food industry by 3.9%. For the renewal rate, the downward trend was significant and amounted to 57, 54 and 59% respectively. In the case of the participation of innovative enterprises in the total number of enterprises, there was a relative stabilization. There was a moderate or weak relationship between the analyzed economic parameters.
12
29
2018
15
27
10.22630/EIOGZ.2018.124.27
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s15
-
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s15
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s15.pdf
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s15.pdf
DUTTA S., LANVIN B., WUNSCH-VINCENT S. (red.)., 2015: The Global Innovation Index 2015. Effective Innovation Policies for Development, World Intellectual Property Organization, Geneva.
DZIEMBAŁA M., 2014: Potencjał innowacyjny Polski na tle innych krajów UE – wnioski dla polityki gospodarcze, Studia Ekonomiczne UE w Katowicach 172 (14).
GUS, 2005–2018: Rocznik Statystyczny Przemysłu 2004–2017, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.
GUS, 2017: Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.
HOLLANDERS H., ES-SADKI N., KANERVA M. (red.), 2015: Innovation Union Scoreboard 2015, UNU-MERIT, Bruksela.
JUCHNIEWICZ M., 2009: Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w kontekście innowacyjności sektora niskiej techniki, Roczniki Naukowe Seria 11 (1).
MARCINIAK S., 2010: Innowacyjność i konkurencyjność gospodarki, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.
OECD, Eurostat, 2008: Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.
SIEKIERSKI J., 2011: Innowacyjność w przemyśle spożywczym Unii Europejskiej i Polski, Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie 17 (1).
SZCZEPANIAK I., 2010: Ekonomiczna ocena innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Przemysł Spożywczy 64 (11).
ŚWITALSKI W., Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.
UE, 2010: Europa 2020 – Strategia na rzecz inteligentnego i zrównoważonego rozwoju sprzyjającego włączeniu społecznemu, Komisja Europejska, KOM (2010) 2020, wersja ostateczna.
WIATRAK A.P., 2016a: Sieci innowacji w rolnictwie – istota, cele i uwarunkowania, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 18 (3).
WIATRAK A.P., 2016b: Innowacyjność w politykach Unii europejskiej i ich wpływ na kierunki wspierania rozwoju organizacji, Zarządzanie i Finanse 14, 2 (2).
ZADURA-LICHOTA P. (red.), 2010: Innowacyjność 2010, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa.
ZADURA-LICHOTA P. (red.), 2013: Świt innowacyjnego społeczeństwa. Trendy na najbliższe lata, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa.
Deconsumption in consumer behaviour of Polish seniors
Tomasz
Zalega
Wydział Zarządzania, Uniwersytet Warszawski
https://orcid.org/0000-0002-7488-1184
Dekonsumpcja przejawia się dobrowolnym odejściem konsumentów od zachowań zorientowanych na zaspokajanie kreowanych przez marketerów pragnień na rzecz wyboru świadomego, racjonalnego i etycznego, związanego z zaspokajaniem odczuwanych potrzeb. Podstawową istotą tego trendu konsumenckiego jest dobrowolne odejście od egocentrycznych zachowań konsumpcyjnych, które mogą być zarówno konsekwencją motywacji egocentrycznej jednostki zorientowanej na dobro, jak i wynikającej z troski o dobro grup społecznych, przyszłych pokoleń oraz o środowisko naturalne lub wynikać z motywacji czysto altruistycznej. Celem artykułu jest poznanie przyczyn i zakresu dekonsumpcji w zachowaniach konsumenckich osób w wieku 65+ w Polsce. Opracowanie składa się z dwóch części: teoretycznej i empirycznej. W pierwszej z nich na podstawie krytycznej analizy literatury wyjaśniono pojęcie i istotę dekonsumpcji oraz kluczowe formy które ona przyjmuje oraz uwarunkowania. Druga zasadnicza część pracy ma charakter empiryczny. Podstawę wnioskowania stanowi materiał badawczy pozyskany dzięki przeprowadzonym przez autora badaniom w formie wywiadu kwestionariuszowego wśród polskich seniorów. Z przeprowadzonego badania wynika, że na poziom dekonsumpcji, a tym samym na zachowania konsumenckie wpisujące się we wspomniany trend konsumencki wśród osób w wieku 65+, największy wpływ mają czynniki demograficzno-społeczne, takie jak: wiek, płeć, poziom wykształcenia, poziom dochodów i miejsce zamieszkania. Okazało się, że badane seniorki wykazywały większe zainteresowanie zjawiskiem dekonsumpcji niż seniorzy. Z przeprowadzonej analizy można również konstatować, że osoby w wieku podeszłym (65–74 lata), legitymujące się wykształceniem wyższym i średnim, osiągające miesięczny dochód per capita powyżej 3000,00 zł, zamieszkujące Warszawę, Gdańsk, Wrocław i Poznań oraz aktywnie uczestniczące na zajęciach organizowanych przez UTW, w największym stopniu ulegają dekonsumpcji, która to staje się dla osób starszych coraz powszechniejszym sposobem na życie.
12
29
2018
29
49
10.22630/EIOGZ.2018.124.28
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s29
-
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s29
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s29.pdf
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s29.pdf
ALBINSSON P.A., WOLF M., KOPF D., 2010: Anti-consumption in East Germany: Consumer resistance to hyperconsumption, Journal of Consumer Behaviour 9, 412–425.
ALEXANDER S., 2011: The Voluntary Simplicity Movement: Reimagining the Good Life Beyond Consumer Culture, The International Journal of Environmental, Cultural, Economic & Social Sustainability 7 (3), 133–150.
BELK R., 2007: Why not share rather than own?, Annals of the American Academy of Political and Social Science 611 (1), 126–140.
BELK R., 2010: Sharing, Journal of Consumer Research 36 (5), 715–734.
BENKLER Y., 2004: Sharing nicely: On shareable goods and the emergence of sharing as a modality of economic production, Yale Law Journal 114, 273–358.
BLACK I., 2010: Sustainability through Anti-Consumption, Journal of Consumer Behaviour 9, 403–411.
BLACK I.R., CHERRIER H., 2010: Anti-consumption as part of living a sustainability lifestyle: daily practices, contextual motivation and subjective values, Journal of Consumer Behavior 9 (6), 467–487.
BYWALEC Cz., RUDNICKI L., 2002: Konsumpcja [Consumption], PWE, Warszawa.
CHERRIER H., BLACK I. R., LEE M., 2011: Intentional non-consumption for sustainability: Consumer resistance and/or anti-consumption? European Journal of Marketing 45 (11/12), 1757–1767.
COVA B., 1997: Community and consumption towards a definition of the „linking value” of product and services, European Journal of Marketing 31 (3/4), 297–316.
COVA B., DALLI D., 2009: Working consumers: the next step in marketing theory?, Marketing Theory 9 (3), 315–339.
De LANAZUE G.S., SIADOU-MARTIN B., 2013: Pratiques et motivations de déconsommation: Une approche par la théorie de la valeur, Revue Française de Gestion 1 (230), 55–73.
De LANAZUE G. S., SIADOU-MARTIN B., 2014: Durée de vie des produits: les effets del’obsolescence prématurée perçue sur la relation à la marqu, Rapport, Université Montpellier II Sciences et Techniques du Languedoc, Montpellier.
DUGAR K.K., 2017: Consumers’ Perceptions of Voluntary and Involuntary Deconsumption: An Exploratory Sequential Scale Development Study, Electronic Theses and Dissertations, available at: https://digitalcommons.du.edu/etd/1304 [accessed: 16.03.2018].
ETZIONI A., 2004: The Post Affl uent Society, Review of Social Economy 62 (3), 404–420.
FLAMING J. H., 2015: Baby boomers are opening their wallets, Business Journal, available at http://www.gallup.com/businessjournal/181367/babyboomers-opening-wallets.aspx [accessed: 16.03.2018].
FREESTONE O.M., MCGOLDRICK P.J., 2008: Motivations of the ethical consumer, Journal of Business Ethics 79, 445–467.
GUILLARD V., 2017: Comprendre la relation collaborative d’échange de temps au sein des Accorderies Une analyse par la théorie de l’échange social, Revue Française de Gestion 43 (265), 9–23.
HARRISON R., NEWHOLM T., SHAW D., 2005: Pressure Groups, Campaigns and Consumers, [in:] R. Harrison, T. Newholm, D. Shaw (eds), The Ethical Consumer, Sage, Londyn.
JACKSON P., 2004: Local Consumption Cultures in a Globalizing World, Transactions of the Institute of British Geographers New Series 29 (2), 165–178.
KAPFERER J.N., KERNSTOCK J., BREXENDORF T.O., POWELL S., 2017: Advances in Luxury Brand Management, Series Title: Journal of Brand Management: Advanced Collections, Palgrave Macmillan.
LIPOVETSKY G., CHARLES G., 2005: Hypermodern Times: Themes for the 21st Century, Polity Press, Cambridge UK.
LEONARD A., CONRAD A. 2010: The story of stuff: The impact of overconsumption on the planet, our communities, and our health-and how we can make it better, Free Press, New York.
MOSCHIS G. P., 1992: Marketing to older consumers. Quorum Books, Westport – Connecticut – London.
PARISE F., 2018: La deconsommation tout le monde en parle, mais qu’est-ce que c’est?, Up’magazine, avaiable at: http://www.up-magazine.info/index.php/decryptages/analyses/7418-la-deconsommation-tout-le-monde-en-parle-mais-qu-est-ce-que-cest [accessed: 15.06.2018].
PORTWOOD-STACER L., 2012: Anti-consumption as tactical resistance: Anarchists, subculture, and activist strategy, Journal of Consumer Culture 12 (1), 87–105.
SARTRE J. P., 2007: Byt i nicość. Zarys ontologii fenomenologicznej [Being and nothigness: An essay on phenomenological ontology], Wydawnictwo Zielona Sowa, Warszawa.
SÉRÉ DE LANAUZE G., SIADOU-MARTIN B., 2013: Pratiques et motivations de déconsommation: une approche par la théorie de la valeur, Revue Française de Gestion, 39 (230), 55–81.
SODHI K., 2011: Has marketing come full circle? Demarketing for sustainability, Business Strategy Series 12 (4), 177–185.
SZULC E., 2012: Dekonsumpcja – moda czy kryzys [Deconsumption – fashion or crisis], Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 24, 316–328.
ZALEGA T., 2012: Konsumpcja w wielkomiejskich gospodarstwach domowych w Polsce okresie kryzysu finansowo-ekonomicznego [The consumption of large-city hauseholds in Poland during financial and economic crisis] Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa.
ZALEGA T., 2015: Zrównoważony rozwój a zrównoważona konsumpcja – wybrane aspekty [Sustainable development and sustainable consumption – selected aspects], Konsumpcja i Rozwój 4 (13), 3–26.
ZALEGA T., 2016: Segment osób w wieku 65+ w Polsce. Jakość życia, konsumpcja, zachowania konsumenckie [People aged 65+ in Poland. Quality of life, consumption, consumer, behaviour], Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa.
ZALEGA T., 2018: Collaborative consumption in consumer behaviour of Polish young people, Journal of Economics and Management 33(3), 136–163.
Differences in food product consumption in selected Asian countries
Luiza
Ochnio
Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Faculty of Applied Informatics and Mathematics
https://orcid.org/0000-0001-8875-7945
Grzegorz
Koszela
Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Faculty of Applied Informatics and Mathematics
https://orcid.org/0000-0003-4175-4450
Pornsiri
Suebpongsang
Faculty of Agriculture, Chiang Mai University, Thailand
https://orcid.org/0000-0002-1769-9255
Badanie preferencji żywnościowych ma poza aspektem socjologicznym, także aspekt ekonomiczny, np. ze strony producentów i szukania przez nich rynków zbytu dla produkowanej żywności. Jest także punktem wyjścia do szacowania skłonności konsumentów do ponoszenia wydatków na poszczególne produkty żywnościowe. W pracy podjęto próbę porównania tych preferencji na rynku azjatyckim odnośnie 9 grup produktowych. Z powodu złożoności problemu (względy tradycji, religii, położenia geograficznego i wielkości kontynentu) w badaniu uwzględniono 17 wybranych krajów Azji środkowej i południowo- -wschodniej (Chiny, Mongolia, Japonia, Indie, Tajlandia, Indonezja, Kazachstan, Uzbekistan, Tadżykistan, Malezja, Myanmar, Filipiny, Pakistan, Kambodża, Wietnam, Laos i Sri Lanka). Badanie przeprowadzono w latach 2011–2013, a wyniki uśredniono dla każdego kraju dla każdej grupy produktowej na przestrzeni trzech lat. Wyniki badań wskazują, że wbrew obiegowej opinii Europejczyków, preferencje żywnościowe w krajach azjatyckich rozpatrywanego regionu różnią się, czasem nawet znacznie. Decyduje o tym zapewne, w dużej mierze, aspekt kulturowy oraz warunki środowiskowe, które przeważają nad bliskością sąsiedztwa pomiędzy państwami. Świadczy o tym wynik podziału państw na grupy pod względem podobieństw preferencji żywnościowych w badanym okresie. W obliczeniach posłużono się metodami gradacyjnej analizy danych (miarą ar jako miarą niepodobieństwa preferencji żywieniowych, mapami nadreprezentacji w celu wizualizacji tych niepodobieństw oraz podziału państw na odpowiednie grupy krajów o zbliżonych preferencjach żywieniowych).
12
29
2018
51
60
10.22630/EIOGZ.2018.124.29
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s51
-
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s51
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s51.pdf
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s51.pdf
ABDULLAH A.B., ITO S., ADHANA K., 2006: Estimate of rice consumption in Asian countries and the world towards 2050, [in:] Proceedings for Workshop and Conference on Rice in the World at Stake 2, Chiang Mai, 28–43.
BINDERMAN Z., BORKOWSKI B., SZCZESNY W., 2013: Zastosowanie metryki Minkowskiego do pomiaru zmian koncentracji, Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych 14 (3), 27–38.
10.1016/j.patcog.2011.08.012
10.1093/jn/133.11.3907S
FAO, 2018: Statistics, available at: http://www.fao.org/statistics/en/ [dostęp: 28.12.2018]
ISO3166-1 ALPHA-3, 2018: available at: https://www.iso.org/iso-3166-country-codes.html, [accessed: 28.12.2018]
JAIN A. K., DUBES R.C., 1988: Algorithms for Clustering, Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, NJ, USA.
10.1098/rstb.2010.0149
KOSZELA G., 2016: Wykorzystanie narzędzi gradacyjnej analizy danych do klasyfikacji podregionów pod względem struktury agrarnej, Wiadomości Statystyczne GUS 6, 10–30.
KOWALCZYK T., PLESZCZYŃSKA E., RULAND F. (eds), 2004: Grade Models and Methods of Data Analysis: With Applications for the Analysis of Data Population, Studies in Fuzziness and Soft Computing 151, Springer, Berlin – Heidelberg – New York.
10.1017/S1368980012004569
10.1016/j.foodpol.2006.08.001
REGMI A., DEEPAK M. S., SEALE Jr J.L., BERNSTEIN J., 2001: Cross-Country Analysis of Food Consumption Patterns, [in:] A. Regimi (ed.) Changing Structure of Global Food Consumption and Trade, Market and Trade Economics Division, Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture, Agriculture and Trade Report. WRS-01-1, 14–22.
SZCZESNY W., 2002: Grade Correspondence Analysis Applied to Contingency Tables and Questionnaire Data, Intelligent Data Analysis 6 (1), 17–51.
ZIMMERMANN W., 1968: The Power Counting Theorem for Minkowski Metric, Communications in Mathematical Physics 11 (1), 1–8.
Zmiany na rynku śliwek w Polsce w latach 2010–2016 ze szczególnym uwzględnieniem śliwek regionalnych z oznaczeniami geograficznymi ChOG
Agnieszka
Borowska
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk Ekonomicznych
https://orcid.org/0000-0003-0354-3281
The aim of the study is to present the market situation of plums in Poland against the background of global changes on the supply side in 2010–2016, with particular emphasis on the situation on the market of regional plums with protected geographical indications (PGI). The directions of changes in the area of cultivation, fruit production and yield in Poland were determined against the background of world and EU-28 tendencies. The specifics scale and conditions of production as well as prices of plums with PGI are presented. The main trends on the world market were determined on the basis of volumes from 2010-2016 included in FAO publications, while national data came from the Central Statistical Office (GUS), Agency for Restructuring and Modernization of Agriculture (ARIMR), GIJHARS, own research in the period 2010–2017 and Association of Fruit and Vegetable Producers in Ujanowice.
12
29
2018
61
78
10.22630/EIOGZ.2018.124.30
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s61
-
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s61
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s61.pdf
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s61.pdf
Baza Danych Handlu Zagranicznego GUS, INTRASTAT 2017, pobrano z: http://hinex.stat.gov.pl/hinex/aspx/przegladanie.aspx [dostęp: 20.10.2018].
Baza Danych Lokalnych 2017, pobrano z: https://bdl.stat.gov.pl/BDL/ [dostęp: 15.06.2018].
BOROWSKA A., 2017: Uwarunkowania ekonomiczne i pozaekonomiczne konsumpcji żywności regionalnej w Polsce, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
BOROWSKA A., 2010: Uwarunkowania ekonomiczne i pozaekonomiczne produkcji żywności wysokiej jakości w Polsce, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 35/13, 12.02.2010 r. Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 „suska sechlońska”, pobrano z: https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUri-Serv.do?uri=OJ:C:2010:035:0013:0016:PL:PDF [dostęp: 05.02.2017].
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 42/03, 19.02.2010 Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 „śliwka szydłowska” pobrano z: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:042:0003:0006:PL:PDF [dostęp: 05.02.2017].
FAOSTAT, 2018: Crop production, Food Agric. Org. (FAO)
GRZYB Z., ROZPARA E., 1993: Nowoczesna uprawa śliw, Hortpress sp. z.o.o, Warszawa.
GRZYB Z., 2007: Perspektywiczne odmiany śliw, Sad Nowoczesny 6, 52–54.
GUS, 2005–2016a: Roczniki statystyczne rolnictwa, Zakład Wydawnictw Statystycznych.
GUS, 2005–2016b: Skup i ceny produktów rolnych.
GUS, 2005–2016c: Wyniki produkcji roślinnej, Zakład Wydawnictw Statystycznych.
GUS, 2005–2016d: Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych.
GUS, 2016: Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2016 r. Opracowanie sygnalne.
HARTMANN W., 1995: Rozwój uprawy nowych odmian, [w:] E. Makosz (red.), Modernizacja produkcji i sprzedaży śliwek, Wydawnictwo AR w Lublinie, 44–63.
IERIGŻ-PIB, 2010–2016: Rynek Owoców i Warzyw. Stan i perspektywy. Analizy Rynkowe. 37–48.
ŁOŚ J., WILSKA-JESZKA J., PAWLAK M., 2000: Polyphenolic compounds of plums (Prunus domestica), Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 9, 35–38.
MAKOSZ E., 2002: Unowocześnić uprawę śliw, Hasło Ogrodnicze 11, pobrano z: http://www.ho.haslo.pl/ [dostęp: 15.12.2014].
MICHALSKA A., ŁYSIAK G., 2014: Przydatność do suszenia owoców śliw uprawianych w Polsce w aspekcie przemian związków bioaktywnych i tworzących się produktów reakcji Maillarda, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6 (97), 29–38.
PODSIADŁO C., JAROSZEWSKA A., RUMASZ-RUDNICKA E, KOWALEWSKA R., 2009: Reakcja śliw odmian ‘Amersis’i ‘Cacanska Rana’ na zróżnicowane warunki wilgotnościowe i nawożenie mineralne, Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, PAN, Oddział w Krakowie, 3, 233–242.
Polscy konsumenci coraz częściej sięgają po śliwkę suszoną na co dzień, pobrano z: http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/polscy_konsumenci_coraz_chetniej_siegaja_po_sliwke_kalifornijska,10943.html [dostęp: 12.04. 2017]
REJMAN A. (red), 1994: Pomologia, PWRiL, Warszawa.
Rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich, Baza DOOR Komisji Europejskiej, pobrano z: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?locale=pl&recordStart=0&filter.dossierNumber=&filter.comboName=&filterMin.milestone__mask=&filterMin.milestone=&filterMax.milestone__mask=&filterMax.milestone=&filter.country=PL&filter.category=&filter.type=&filter.status= [dostęp: 08.06.2017].
Rozporządzenie (WE) nr 510/2006 Parlamentu Europejskiego w sprawie w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych, Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 2010/C 42/03, 09.02.2010 i 2010/C 35/10, 12.02.2010.
ROZPARA E., GONTARCZYK A., 2007: Perspektywiczne śliwy w skierniewickich doświadczeniach, Owoce Warzywa Kwiaty 3, 23–25.
RYBCZYŃSKI R., DOBRZAŃSKI B., 2009: Produkcja śliwek, wymagania i ocena jakości, [w:] B. Dobrzański, R. Rybczyński (red.), Właściwości fizyczne surowców roślinnych, Wyd. Nauk. FRNA, Lublin, 225–236.
RZEKANOWSKI CZ., ROLBIECKI S., ŻARSKI J., 2001: Potrzeby wodne i efekty produkcyjne stosowania mikronawodnień w uprawie roślin sadowniczych w rejonie Bydgoszczy, Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 478, 313–325.
SĘKOWSKI B., 1993: Pomologia systematyczna, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa
SOSNA I., 2004: Ocena wartości produkcyjnej kilkudziesięciu odmian śliwy na podkładce z ałyczy w rejonie Wrocławia, Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 3 (1), 47–54.
STACEWICZ-SAPUNTZAKIS M., BOWEN P.E., HUSSAIN E.A., DAMAYANTI-WOOD B.I., FARNSWORTH N.R., 2001: Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 41, 251–286.
TREDER W. GRZYB Z.S., ROZPARA E., 1995: Wpływ nawadniania na zmiany biologii drzew i jakość owoców kilku późnodojrzewających odmian śliw szczepionych na dwóch podkładkach, Materiały ogólnopolskiej Konferencji naukowej, Nauka Praktyce Ogrodniczej, AR Lublin, 135–139.
The Statistical Division (FAOSTAT) of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Faostat 2014, pobrano z: https://www.statsmonkey.com/table/1352-world-plum-production-statistics-by-country.php, http://www.novagrim.com/Pages/2000_2011_plum_statistics_EN.aspx [dostęp: 22.11.2016].
WALKOWIAK-TOMCZAK D., 2008: Characteristics of plums as a raw material with valuable nutritive and dietary properties – a review, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 58 (4), 401–405.
WALKOWIAK-TOMCZAK D. 2010: Wpływ metody odwadniania śliwek (Prunus domestica 'Valor') na zawartość polifenoli i zdolność przeciwutleniającą, Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 552, 237–246.
WALKOWIAK-TOMCZAK D., BIEGAŃSKA-MARECIK R., REGUŁA J., 2007: Aktywność przeciwutleniająca wybranych odmian śliwek (Prunus Domestica) uprawianych w kraju, Żywność, Nauka. Technologia. Jakość 6 (55), 109–115.
WESTWOOD M.N., 1993: Temperate Zone Pomology, Timber Press, Inc. Ed. 3, Portland.
System monitoringu masowych szkód w uprawach rolnych wywołanych anomaliami pogodowymi w Polsce – propozycja udoskonalenia
Michał
Borowy
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk Ekonomicznych
https://orcid.org/0000-0001-6707-5961
Martin
Dahl
Wydział Ekonomii i Zarządzania, Uczelnia Łazarskiego
https://orcid.org/0000-0003-1978-7045
Dariusz
Gozdowski
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Rolnictwa i Biologii
https://orcid.org/0000-0002-7365-7607
Arkadiusz
Weremczuk
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk Ekonomicznych
https://orcid.org/0000-0002-6839-8508
Every year in Polish agriculture there are losses caused by adverse weather phenomena. Estimating the amount of damage by traditional methods is too time-consuming; it can take up to several months, which makes it difficult to pay compensation and reduces confidence in the national insurance system. The article proposes a modern monitoring method that allows shortening this period to several days, while increasing the quality and accuracy of the data. The proposed solution is fully feasible and has economic justification. It allows for much faster and more precise planning of public spending in case of negative effects of weather anomalies.
12
29
2018
79
91
10.22630/EIOGZ.2018.124.31
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s79
-
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s79
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s79.pdf
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s79.pdf
10.5194/isprs-archives-XLII-4-25-2018
ARDANOWSKI J.K., 2018: Gdzie protokoły. Ardanowski: blisko połowa gmin nie przekazała protokołów dot. strat wskutek suszy, pobrano z: http://samorzad.pap.pl/depesze/wiadomosci_centralne/186077/Gdzie-protokoly--Ardanowski-blisko-polowa-gmin-nieprzekazala-protokolow-dot--strat-wskutek-suszy [dostęp: 09.11.2018].
10.1016/S0022-1694(99)00063-3
DĄBROWSKA-ZIELIŃSKA K., CIOŁKOSZ A., MALIŃSKA A., BARTOLD M., 2011: Monitoring of Agricultural Drought in Poland Using Data Derived from Environmental Satellite (Monitoring suszy rolniczej w Polsce na podstawie danych pozyskiwanych za pomocą satelitów środowiskowych), Geoinformation Issues 3 (1), 87–97.
DOROSZEWSKI A., JADCZYSZYN J., KOZYRA J., PUDEŁKO R., STUCZYŃSKI T., MIZAK K., ŁOPATKA A., KOZA P., GÓRSKI T., WRÓBLEWSKA E., 2012: Podstawy systemu monitoringu suszy rolniczej, Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie 12 (2), 77–91.
10.1016/j.rse.2011.11.026.
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, Państwowy Instytut Badawczy (IUNG), pobrano z: http://www. susza.iung.pulawy.pl/komentarz/, [dostęp: 09.11.2018].
10.1007/s11119-016-9488-z
JOHNSON, J.D., 2015: U.S. Patent Application, 14/226, 355, pobrano z: http://patentimages.storage.googleapis.com/ca/99/d6/04dc24d3742d01/US20150278966A1.pdf [dostęp:9.11.2018].
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Dz.U. 2015, poz. 187.
Uchwała nr 124/2018 Rady Ministrów z dnia 12 września 2018 r. zmieniająca uchwałę w sprawie ustanowienia programu pomocy dla gospodarstw rolnych i rybackich, w których powstały szkody spowodowane wystąpieniem w 2018 r. suszy lub powodzi. Kancelaria Prezesa Rady Ministrów, RM-111-125-18.
YANG, W., SHABANOV, N. V., HUANG, D., WANG, W., DICKINSON, R. E., NEMANI, R. R., KNYAZIKHIN Y., MYNENI, R. B., 2006: Analysis of Leaf Area Index Products from Combination of MODIS Terra and Aqua Data, Remote Sensing of Environment, 104 (3), 297–312.
Zróżnicowanie przestrzenne wykorzystania środków na modernizację gospodarstw rolnych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich
Ludwik
Wicki
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk Ekonomicznych
https://orcid.org/0000-0002-7602-8902
Robert
Pietrzykowski
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk Ekonomicznych
https://orcid.org/0000-0002-6122-3043
The aim of the study is to determine changes in utilization of spatial diversity for the modernization of farms in Poland under the Rural Development Program for 2007–2013 and 2014–2020. The analysis covered the period 2007–2018. The analysis was conducted on the basis of data obtained from ARMA, GUS and Eurostat. Moran spatial autocorrelation index (Ig) was used to assess changes in spatial diversity. It was found that within the RDP 2014–2020 there were changes in the spatial distribution of the use of subsidies to support investments in agricultural holdings. It was observed that there was an increase in the intensity of use of subsidies for investments in voivodships in which large farms prevailed, and limiting the activity in using this measure in voivodships with fragmented agriculture. This may mean that small farms do not generate sufficient surplus needed to co-finance development investments. Support for investment for modernization of farms under the RDPs can be used primarily by economically large farms. Small farms do not have sufficient funds to co-finance development investments.
12
29
2018
93
108
10.22630/EIOGZ.2018.124.32
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s93
-
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s93
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s93.pdf
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s93.pdf
ARiMR, 2016a. Sprawozdanie z działalności Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa za 2015 rok, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Warszawa.
ARiMR, 2016b. Pieniądze z PROW 2007–2013 zostały rozdysponowane, pobrano z: https://www.arimr.gov.pl/programy-2002-2013/prow-2007-2013/pieniadze-z-prow-2007-2013-zostaly-rozdysponowane.html. [dostęp: 20.11.2018].
ARiMR, 2016c: Informacja o liczbie zawartych umów oraz kwocie zrealizowanych płatności w ramach Działania „Modernizacja gospodarstw rolnych PROW 2007-2013”. Dane na dzień 31.12.2015 r., pobrano z: https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wdrazane_programy_sprawozdania/PROW_2007-2013/MGR/27012016_MGR_7-13.pdf [dostęp: 15.11.2018].
ARIMR, 2018: M.04 Inwestycje w środki trwałe. M04.1 „Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych- typ operacji: Modernizacja gospodarstw rolnych w ramach PROW 2014-2020”zbiorczo. Dane na dzień 30.11.2018 r., pobrano z: https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wdrazane_programy_sprawozdania/M_4.1._MGR_Inwestycje_w_srodki_trwale-Wsparcie_inwestycji_w_gospodarstwach_rolnych._Modernizacja_gospodarstw_rolnych/20181221_M04.1_MGR_Wsparcie_inwestycji_w_gospodarstwach_rolnych_zbiorczo__2_.pdf [dostęp: 22. 12.2018].
BABUCHOWSKA K., MARKS-BIELSKA R., 2012: Unowocześnianie gospodarstw rolnych z województwa warmińsko-mazurskiego w ramach PROW 2007–2013, Zeszyty Naukowe SGGW. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing 8 (57), 36–46.
BÓRAWSKI P., 2010: PROW jako źródło środków finansowych umożliwiających rozwój obszarów wiejskich. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej (85), 35–42.
BÓRAWSKI P., BRODZIŃSKI Z., 2014: Wykorzystanie wsparcia finansowego z Unii Europejskiej w gospodarstwach mlecznych w opinii ich właścicieli, Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 101 (1), 127–136.
CZEKAJ M., SATOŁA Ł., 2010: Szanse i bariery rozwoju produkcji mleka w Małopolsce w opinii rolników, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 84, 63–75.
CZUBAK W., 2012: Wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej wspierających inwestycje w gospodarstwach rolnych, Journal of Agribusiness and Rural Development 25 (3), 57–67.
CZYŻEWSKI A., 2014: Krajowe i unijne wydatki budżetowe na sektor rolny w Polsce, Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 101 (2), 37–44.
DANIŁOWSKA A., 2015: Provision of Public Goods by Agriculture in Poland, Economic Science for Rural Development (37), 142–151.
DOMAGALSKA-GRĘDYS M., 2011: Aspekty współdziałania i lobbingu grup i organizacji w kontekście zmian wspólnej polityki rolnej, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej (90), 41–58.
EUROSTAT: Farm indicators by agricultural area, type of farm, standard output, legal form and NUTS 2 regions, pobrano z: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu [dostęp: 15.10.2018].
GRONTKOWSKA A., 2009: Znaczenie dopłat w gospodarstwach o dużej i bardzo dużej sile ekonomicznej w krajach Unii Europejskiej w latach 2004–2006, Roczniki Naukowe SERiA, (1), 123–129.
GUS, 2008: Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2007 r., Informacje i opracowania statystyczne, Warszawa.
GUS, 2016: Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2016, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.
KIRCHWEGER S., KANTELHARDT J., 2012: Improving Farm Competitiveness through Farm-Investment Support: a Propensity Score Matching Approach, 131st EAAE seminar in Prague, pobrano z: http://ageconsearch.umn.edu/handle/135791 [dostęp: 15.10.2018]
KUSZ D., 2012: Egzogeniczne i endogeniczne uwarunkowania procesu modernizacji rolnictwa. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 99 (2), 53–67.
KUSZ D., 2018: Pomoc publiczna a proces modernizacji rolnictwa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów.
MICKIEWICZ A., WAWRZYNIAK B., 2010: Przebieg i realizacja działania „Modernizacja gospodarstw rolnych” w ramach PROW na lata 2007–2013, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie Ekonomika i Org. Gosp. Żywnościowej, 86, 55-67.
MICKIEWICZ B., MICKIEWICZ A., 2014: Ocena przebiegu i realizacji działań zawartych w osi poprawa środowiska naturalnego i obszarów wiejskich PROW 2007–2013. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 14 (2), 126–138.
MIKUŁA A., 2014: Finansowanie dostarczania dóbr publicznych przez rolnictwo w Polsce, Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 101 (1), 101–118.
MRiRW, 2018: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.
ORLYKOVSKYI M., WICKI L., 2016: Polityka i programy wsparcia rolnictwa w warunkach stowarzyszenia i członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Wnioski dla Ukrainy. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
PAPADOPOULOU E., PAPALEXIOU C., HASANAGAS N., 2012: Participatory Evaluation of Rural Development Programmes: A Qualitative Approach in the Case of Modernisation of Agricultural Holdings in Greece, Regional Science Inquiry Journal 4 (1), 81–94.
PARZONKO A., 2010: Determinanty rozwoju gospodarstw mlecznych w Polsce, Roczniki Naukowe Seria 12 (3), 306–311.
PIETRZYKOWSKI R., 2011: Koncepcja i zastosowanie modyfikacji macierzy wag w przestrzennych badaniach ekonomicznych, Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 12 (2), 270–278.
PIETRZYKOWSKI R., WICKI L., 2011: Regionalne zróżnicowanie wykorzystania środków z programów Wspólnej Polityki Rolnej na modernizację rolnictwa, Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 98 (4), 7–22.
POCZTA W., SIEMIŃSKI P., SERSZCHULSKI J., 2012: Przestrzenne zróżnicowanie aktywności rolników w pozyskiwaniu środków unijnych na rozwój gospodarstw rolnych w Wielkopolsce na przykładzie działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”, Journal of Agribusiness and Rural Development 25(3), 207–223.
RATINGER T., MEDONOS T., HRUŠKA M., 2013: An Assessment of the Differentiated Effects of the Investment Support to Agricultural Modernisation: the Case of the Czech Republic, Agris On-Line Papers in Economics & Informatics 5 (4), 153–164.
SMĘDZIK-AMBROŻY K., 2016: Uwarunkowania zasobowe a dochody rolnicze w krajach UE, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 16 (2), 314–323.
10.1093/wbro/2.1.43
UTZIG M., 2013: Płatności bezpośrednie w rolnictwie a koncepcja pogoni za rentą, Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 100 (3), 123–131.
10.22616/ESRD.2018.134
WICKI L. 2010: Efekty upowszechniania postępu biologicznego w produkcji roślinnej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
WICKI L., 2012: Convergence of Labour Productivity in Agriculture in the European Union, Economic Science for Rural Development 27, 279–284.
WICKI L., 2015: Regionalne zróżnicowanie realizacji działania „Modernizacja gospodarstw rolnych” w ramach PROW 2007–2013, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing 14, 147–160
10.22616/ESRD.2018.060
WILKIN J., 2002: Interwencjonizm państwowy w rolnictwie: dlaczego był, jest i będzie, Biuletyn Informacyjny 9.
WILKIN J., 2010: Dobra dostarczane przez rolnictwo w świetle teorii dóbr publicznych, [w:] J. Wilkin (red.), Wielofunkcyjność rolnictwa. Kierunki badań, podstawy metodologiczne i implikacje praktyczne, IRWIR, Warszawa.
ZAWOJSKA A., 2011: Pogoń za rentą i lobbing we wspólnej polityce rolnej Unii Europejskiej, Roczniki Nauk Rolniczych Seria G, 98 (3), 63–72.
10.22630/PRS.2018.18.2.60
Identyfikacja sposobów implementacji II filaru WPR w krajach Europy Środkowo-Wschodniej
Krzysztof
Pawłowski
Wydział Ekonomiczno-Społeczny, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
https://orcid.org/0000-0001-7194-4779
Wawrzyniec
Czubak
Wydział Ekonomiczno-Społeczny, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
https://orcid.org/0000-0002-0826-8461
The 2nd pillar of the Common Agricultural Policy plays a very significant role in shaping the image of a modern, European village. It’s impact on the development of agriculture and rural areas seems to be obvious, for example because of the place it occupies in the structure of the European Union budget. However, it’s very important to precisely determine the effects of its implementation. Therefore, in this article the main goal was to show the reasons for diversifying the implementation of the Rural Development Program 2007–2013 in the countries of Central and Eastern Europe. Against the background of differences in the economic and production situation of the agricultural sector, the design of the Programs was evaluated and it’s impact on changes in the agricultural sectors of these countries was compared. To show the impact of the funds of the second pillar of the CAP, the time range presenting changes in agriculture covers the years before and after integration. Based on them, a comparison of the implemented activities and the structure of their financing has been made.
12
29
2018
109
123
10.22630/EIOGZ.2018.124.33
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s109
-
https://sj.wne.sggw.pl/article-EIOGZ_2018_n124_s109
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s109.pdf
-
https://sj.wne.sggw.pl/pdf/EIOGZ_2018_n124_s109.pdf
CAMERON R., NEAL L., 2004: Historia gospodarcza świata. Od paleolitu do czasów najnowszych, tłum. H. Lisicka-Michalska, M. Kluźniak, Książka i Wiedza, Warszawa.
CZYŻEWSKI A., 2009: Potrzeba badań makroekonomicznych w gospodarce żywnościowej, Roczniki Statystyczne Nauk Rolniczych, Seria G 96 (2), 9–21.
CZUBAK W., 2012: Use of European agricultural fund supporting investments in agricultural holdings in Poland, Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (25), 57–67.
CZUBAK W., 2013: Rozwój rolnictwa w Polsce z wykorzystaniem wybranych mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań.
CZUBAK W., SADOWSKI A., 2013: The priorities of rural development in EU countries in years 2007–2013, Agricultural Economics 59 (2), 58–73.
CZYŻEWSKI A., STĘPIEŃ S., 2017: New Economic Foundations of the Common Agricultural Policy (CAP) of European Union, Ekonomista (6), 675–697.
GILLS M., PERKINS D. H., ROEMER M., SNODGRASS D. R., 1996: Economics of Development, W.W. Norton & Company, New York – London.
HERGRENES A., BERKNEL H., LINEM G., 2001: Income instability among farm households – evidence from Norwey. Farm Management, Journals of the Institute of Agricultural Management 11 (1), 37–48.
HILL B., 2012: Understanding the Common Agricultural Policy, Oxon, Earthscan.
KUTKOWSKA B., 2009: Support of Agricultural Incomes by Direct Payments in Farms Located in the Lower Silesia Area, Journal of Agribusiness and Rural Development 2(12), 101–109.
POCZTA W., CZUBAK W., PAWLAK K., 2009: Changes in the volume of production and agricultural income in the conditions of Poland’s accession to the EU, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 321 (4), 40–52.
POCZTA W., JĘDRYCZKA H., 1988: Ćwiczenia z ekonomiki rolnictwa, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Poznań.
POCZTA W., SADOWSKI A., BAER-NAWROCKA A., 2013: Gospodarstwa rolne w Polsce na tle gospodarstw Unii Europejskiej – wpływ WPR, Warszawa.
POCZTA-WAJDA A., 2017: Polityka wspierania rolnictwa a problem deprywacji dochodów rolników w krajach o rożnym poziomie rozwoju, PWN, Warszawa.
RITSON H., FEARNE A., 1984: Long-term goals for the CAP, European Review of Agricultural Economics 11 (2), 207–216.
ROWIŃSKI J., 2004: Wspólna polityka rolna, [w:] E. Kawecka-Wyrzykowska, E. Synowiec (red.), Unia Europejska. Tom 1, Instytut Koniunktur i Cen Handlu Zagranicznego, Warszawa, 143–160.
ROWIŃSKI J., 2008: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 [w:] Analiza zatwierdzonej wersji programu i pierwszych lat realizacji, Raporty Programu Wieloletniego 2005–2009, IERiGŻ – PIB, Warszawa.
Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), Dz.U. L 277.
RUNOWSKI H., 2010: Variability of Incomes of Agricultural Farms in the EU and Its Reasons, Roczniki Naukowe SERIA 13 (1), 327–331.
RUNOWSKI H., 2017: The problem of assessing the level of agricultural income in European Union, Roczniki Naukowe SERIA XIX (5), 185–190.
SAMUELSON P. A., NORDHAUS W. D., 2012: Ekonomia, Wydawnictwo Rebis, Poznań.
SAPA A., 2001: Interwencjonizm w wymianie zagranicznej w sektorze rolno-żywnościowym wczoraj i dziś, [w:] A. Czyżewski (red.), Współczesne problemy agrobiznesu w Polsce, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, 52–63.
STANISZ A., 2007: Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny. Tom 2. Modele liniowe i nieliniowe, StatSoft Polska, Kraków.
TARDITI S., 1984: Direct fi nancial support to agriculture, European Review of Agricultural Economics 11 (2), 235–243.
ZEGAR J., 2001: Przesłanki i uwarunkowania kształtowania dochodów w rolnictwie, IERiGŻ – PIB, Warszawa.