1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Świetlik K. TRENDS IN BEHAVIOUR OF MODERN FOOD CONSUMERS IN POLAND
Autor | Krystyna Świetlik |
Tytuł | TRENDS IN BEHAVIOUR OF MODERN FOOD CONSUMERS IN POLAND |
Title | Tendencje w zachowaniach współczesnych konsumentów żywności |
Słowa kluczowe | consumption behaviour, conditions for consumption, food, food consumption, household. |
Key words | zachowania konsumpcyjne, uwarunkowania konsumpcji, żywność, konsumpcja żywności, gospodarstwo domowe. |
Abstrakt | The aim of the paper is to present the changes in the level and structure of food consumption in Poland during 2013-2017 from a macro and micro-economic perspective, based on CSO (Central Statistical Office) data gathered from national accounts and household budgets. Analysis of the data showed that in an improved economic climate and significantly improved income situation households changed their preferences both in terms of the amount of food consumed as well as in the structure of consumption. Real expenditure on food increased despite reduced volume in consumption, with more eating out and less self-catering. The increase in the share of highly processed foods and more expensive products in the basket of foods contributed to the stabilisation of the share of expenditure on food as part of total household expenditure. |
Abstract | Celem artykułu jest przedstawienie zmian poziomu i struktury konsumpcji żywności w latach 2013–2017 z perspektywy makro- i mikroekonomii w oparciu o dane GUS zebrane z rachunków narodowych i budżetów gospodarstw domowych. Analiza danych wykazała, że w lepszej sytuacji gospodarczej i znacznie lepszej sytuacji dochodowej gospodarstwa domowe zmieniły swoje preferencje zarówno pod względem ilości spożywanej żywności, jak i struktury konsumpcji. Realne wydatki na żywność wzrosły pomimo zmniejszonej ilości konsumpcji, z większą ilością jedzenia i mniejszą wyżywieniem we własnym zakresie. Wzrost udziału wysoko przetworzonej żywności i droższych produktów w koszyku żywności przyczynił się do stabilizacji udziału wydatków na żywność w ramach całkowitych wydatków gospodarstw domowych. Realne wydatki na żywność wzrosły pomimo zmniejszonej ilości konsumpcji, z większą ilością jedzenia i mniejszą wyżywieniem we własnym zakresie. Wzrost udziału wysoko przetworzonej żywności i droższych produktów w koszyku żywności przyczynił się do stabilizacji udziału wydatków na żywność w ramach całkowitych wydatków gospodarstw domowych. |
Cytowanie | Świetlik K. (2020) TRENDS IN BEHAVIOUR OF MODERN FOOD CONSUMERS IN POLAND.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 191-207 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s191.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Kolny B. Czas poświęcany na obróbkę żywności i przygotowanie posiłku w budżecie czasu ludności
Autor | Beata Kolny |
Tytuł | Czas poświęcany na obróbkę żywności i przygotowanie posiłku w budżecie czasu ludności |
Title | Time Devoted to Food Processing and Preparation of a Meal in the Population Time Budget |
Słowa kluczowe | budżet czasu, obróbka żywności, przygotowanie posiłku |
Key words | time budget, food processing, meal preparation |
Abstrakt | Budżet czasu ludności jest to zestawienie odcinków czasu przewidzianych na realizację czynności życiowych. Wśród tych czynności wyróżnia się obróbkę żywności i przygotowanie posiłku. Celem artykułu jest zdiagnozowanie ilości czasu poświęcanego przez Polaków na wykonanie tych czynności. Temat ten jest istotny ponieważ dotyka każdego człowieka, który zaspokaja potrzebę głodu. Ilość czasu przeznaczonego na analizowane czynności może być podstawowym miernikiem poziomu i jakości życia ludności. Do napisania artykułu wykorzystano dane wtórne prezentowane w publikacji Głównego Urzędu Statystycznego pt.: „Budżet czasu ludności 2013” oraz wyniki badań własnych przeprowadzonych na próbie 300 dorosłych mieszkańców Polski. Z badań wynika, że przeciętny czas poświęcony na obróbkę żywności wynosi 1 godzinę i 10 minut. Przygotowanie śniadania przeciętnie zajmuje 10 minut, obiadu 45 minut i kolacji 15 minut. |
Abstract | Population time budget is a juxtaposition of time periods provided for the implementation of life activities. These activities include food processing and meal preparation. The purpose of the article is to diagnose the amount of time spent by Poles on these activities. This topic is important because it affects everyone who satisfies the need for hunger. The amount of time allocated to the activities analyzed can be a basic measure of the level and quality of life of the population. Secondary data presented in the publication of the Central Statistical Office of Poland entitled „Time use survey 2013” and the results of own research conducted on a sample of 300 adult residents of Poland. Research shows that the average time spent on food processing is 1 hour and 10 minutes, preparing breakfast takes 10 minutes on average, lunch 45 minutes and dinner 15 minutes. |
Cytowanie | Kolny B. (2019) Czas poświęcany na obróbkę żywności i przygotowanie posiłku w budżecie czasu ludności.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 69-79 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s69.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Karwowska K., Skotnicka M., Śmiechowska M. The Problem of Food Waste in Different Types of Households on the Example of the Residents of Poland and Polish People Residing in the United Kingdom – Pilot Study
Autor | Kaja Karwowska, Magdalena Skotnicka, Maria Śmiechowska |
Tytuł | The Problem of Food Waste in Different Types of Households on the Example of the Residents of Poland and Polish People Residing in the United Kingdom – Pilot Study |
Title | The Problem of Food Waste in Different Types of Households on the Example of the Residents of Poland and Polish People Residing in the United Kingdom – Pilot Study |
Słowa kluczowe | waste food, household |
Key words | waste food, household |
Abstrakt | The objective of this study was comparing the scale of food waste depending on different types of households among Poles living in Poland and in the UK. The research was conducted in the group of 622 persons, whereas 345 persons lived in Poland and 277 were residing in the UK for minimum 2 years, however not longer than 10 years. The respondents were differentiated depending on the type of the household in which they lived: 1-person, 2-person, 3-person, 4-person and more. More than the half of the respondents declared that they had happened to throw away food, whereas these are the “British” Poles who waste food most and who are comprised in 1- and 2-person households. A significant dependence was observed in both studied groups, the more numerous the household was the lesser amount of food was wasted. The mostly wasted food included bread, yoghurts, sausage, fruit and vegetables, regardless of the number of persons in the given household or of the place of residence. Due to the fact that the rate of food waste is so high, it is necessary to find a way to implement new ideas and interventions which would limit the food waste in the households. |
Abstract | The objective of this study was comparing the scale of food waste depending on different types of households among Poles living in Poland and in the UK. The research was conducted in the group of 622 persons, whereas 345 persons lived in Poland and 277 were residing in the UK for minimum 2 years, however not longer than 10 years. The respondents were differentiated depending on the type of the household in which they lived: 1-person, 2-person, 3-person, 4-person and more. More than the half of the respondents declared that they had happened to throw away food, whereas these are the “British” Poles who waste food most and who are comprised in 1- and 2-person households. A significant dependence was observed in both studied groups, the more numerous the household was the lesser amount of food was wasted. The mostly wasted food included bread, yoghurts, sausage, fruit and vegetables, regardless of the number of persons in the given household or of the place of residence. Due to the fact that the rate of food waste is so high, it is necessary to find a way to implement new ideas and interventions which would limit the food waste in the households. |
Cytowanie | Karwowska K., Skotnicka M., Śmiechowska M. (2018) The Problem of Food Waste in Different Types of Households on the Example of the Residents of Poland and Polish People Residing in the United Kingdom – Pilot Study.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 3: 282-294 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n3_s282.pdf |
|
|