1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Rosiak E. Rynek nasion oleistych i produktów ich przerobu w Unii Europejskiej
Autor | Ewa Rosiak |
Tytuł | Rynek nasion oleistych i produktów ich przerobu w Unii Europejskiej |
Title | The Market of Oilseeds and Their Processing Productsin the European Union |
Słowa kluczowe | Unia Europejska, nasiona oleiste, oleje roślinne, śruty oleiste, produkcja, zużycie, handel |
Key words | European Union, oilseeds, vegetable oils, oilmeals, production, consumption, trade |
Abstrakt | W artykule przedstawiono ocenę zmian jakie nastąpiły w produkcji, zużyciu i handlu nasionami oleistymi i produktami ich przerobu w Unii Europejskiej w latach 2000-2013. Analizę zmian przeprowadzono dla 28 państw Unii, uwzględniając podział na stare i nowe państwa członkowskie, w oparciu o dostępne dane Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAOSTAT). Od początku XXI wieku produkcja i zużycie nasion oleistych w Unii Europejskiej dynamicznie wzrasta w ślad za szybko rosnącym popytem na oleje roślinne w sektorze przemysłowym (w produkcji biopaliw), przy niewielkich zmianach w sektorze spożywczym oraz szybko rosnącym zapotrzebowaniem na śruty oleiste w sektorze paszowym, w związku z rozwojem produkcji zwierzęcej (w tym głównie drobiarskiej) i zmianą technologii żywienia zwierząt. Mimo dynamicznego rozwoju produkcji i przetwórstwa nasion oleistych (szybszego w nowych niż strych państwach członkowskich), Unia Europejska ma niską samowystarczalność w zakresie produktów oleistych i pozostaje trwałym ich importerem (w tym szczególnie śrut oleistych). |
Abstract | The article presents an assessment of changes that have occurred in the production, consumption and trade of oilseeds and their processing products in the European Union in the years 2000-2013. The analysis of changes was carried out for 28 EU countries, including the division into old and new Member States, based on available data from the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAOSTAT). Since the beginning of the 21st century, the production and consumption of oilseeds in the European Union has been dynamically increasing following the rapidly growing demand for vegetable oils in the industrial sector (in biofuel production), with small changes in the food sector and rapidly growing demand for oilmeals in the feed sector, due to the development of livestock production (mainly poultry production) and a change in animal feeding technology. Despite the dynamic development of oilseed production and processing (faster in the new Member States than the old), the European Union has low self-sufficiency in the field of oil products and remains a permanent importer of oilseeds (including especially oilmeals). |
Cytowanie | Rosiak E. (2019) Rynek nasion oleistych i produktów ich przerobu w Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 151-161 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s151.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Żekało M. Economic Results of Winter Wheat and Winter Rye Production in Organic Farms – a Case Study
Autor | Marcin Żekało |
Tytuł | Economic Results of Winter Wheat and Winter Rye Production in Organic Farms – a Case Study |
Title | Economic Results of Winter Wheat and Winter Rye Production in Organic Farms – a Case Study |
Słowa kluczowe | organic production, direct costs, profitability, Poland |
Key words | organic production, direct costs, profitability, Poland |
Abstrakt | Studies on the economics of agricultural production in organic farms are carried out on a small scale but deliver important information about the situation of organic agricultural producers. The aim of this paper is to examine the economic and production results of organic farms cultivating winter wheat and winter rye in relation to the results of conventional farms (by way of case study). The paper used actual accounting data collected in the Agrokoszty system and Polish FADN and direct interviews with organic farmers. For detailed comparison of the economic results the methodology of calculating gross margin was used. When compared to conventional farms, the winter wheat and winter rye production results were weaker in organic farms, and a lower yield of grain was demonstrated. The selling price of organic grain was more favourable only for winter wheat. The surveyed farmers indicate the will to continue organic production. However, it is necessary to develop the organic product market and for further financial support for this production sector. |
Abstract | Studies on the economics of agricultural production in organic farms are carried out on a small scale but deliver important information about the situation of organic agricultural producers. The aim of this paper is to examine the economic and production results of organic farms cultivating winter wheat and winter rye in relation to the results of conventional farms (by way of case study). The paper used actual accounting data collected in the Agrokoszty system and Polish FADN and direct interviews with organic farmers. For detailed comparison of the economic results the methodology of calculating gross margin was used. When compared to conventional farms, the winter wheat and winter rye production results were weaker in organic farms, and a lower yield of grain was demonstrated. The selling price of organic grain was more favourable only for winter wheat. The surveyed farmers indicate the will to continue organic production. However, it is necessary to develop the organic product market and for further financial support for this production sector. |
Cytowanie | Żekało M. (2019) Economic Results of Winter Wheat and Winter Rye Production in Organic Farms – a Case Study.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 248-255 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s248.pdf |
|
|
3. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Kurdyś-Kujawska A., Strzelecka A., Zawadzka D. Wpływ czynników endogenicznych na prawdopodobieństwo dzierżawy gruntów przez gospodarstwa rolne w Polsce
Autor | Agnieszka Kurdyś-Kujawska, Agnieszka Strzelecka, Danuta Zawadzka |
Tytuł | Wpływ czynników endogenicznych na prawdopodobieństwo dzierżawy gruntów przez gospodarstwa rolne w Polsce |
Title | Influence of endogenous factors on the probability of land leaseby farms in Poland |
Słowa kluczowe | gospodarstwo rolne, dzierżawa gruntów, model logitowy |
Key words | farm, land lease, logit model |
Abstrakt | Dzierżawa gruntów rolnych w Polsce stanowi, obok własności, podstawowy tytuł prawny organizowania i prowadzenia gospodarstw rolnych. Możliwość zwiększenia areału prowadzi z założenia do poprawy sytuacji dochodowej rolników. Nie tylko ze względu na rozmiar produkcji i osiągane z niej dochody, ale także ze względu na wysokość otrzymywanych dotacji. Decyzja o dzierżawie gruntów zależy od wielu czynników o charakterze endo- i egzogenicznym. Celem artykułu jest określenie czynników wewnętrznych wpływających na prawdopodobieństwo dzierżawy gruntów przez gospodarstwa rolne w Polsce. Badanie przeprowadzono na podstawie danych rachunkowych uzyskanych w 2015 roku przez gospodarstwa rolne prowadzące rachunkowość rolną na potrzeby polskiego FADN. Określenia czynników wpływających na prawdopodobieństwo dzierżawy gruntów przez gospodarstwa rolne dokonano z wykorzystaniem modelu regresji logistycznej. Wyniki badań wskazują, że prawdopodobieństwo dzierżawy gruntów zwiększa się wraz ze wzrostem: powierzchni użytków rolnych, udziału kapitałów obcych w finansowaniu działalności rolniczej oraz nakładów pracy własnej w gospodarstwie rolnym. Prawdopodobieństwo to wzrasta także wraz z obniżeniem produktywności aktywów trwałych (pomniejszonych o ziemię, uprawy trwałe i kwoty produkcyjne). |
Abstract | The lease of agricultural land in Poland is, apart from ownership, the basic legal title of organizing and running farms. The possibility of increasing the area leads to the improvement of the farmers' income situation. Not only because of the size of production and income from it, but also because of the amount of subsidies received. The decision to lease land depends on a number of endogenous and exogenous factors. The aim of the article was to determine the endogenous factors affecting the likelihood of renting land by agricultural holdings in Poland. The study was conducted on the basis of accountancy data obtained in 2015 by agricultural holdings conducting agricultural accounting for the needs of the Polish FADN. Determining the factors affecting the likelihood of land leased by agricultural holdings in Poland was made using the logistic regression model. The studies carried out prove that the decision to lease the land depends on the resources of the agricultural holding. The presented research results suggest that the probability of renting land increases with the increase in the area of arable land, the share of foreign capital in the financing of agricultural activity and own labor inputs on the farm. This likelihood also increases with decreasing productivity of fixed assets (reduced by land, permanent crops and production quotas). |
Cytowanie | Kurdyś-Kujawska A., Strzelecka A., Zawadzka D. (2018) Wpływ czynników endogenicznych na prawdopodobieństwo dzierżawy gruntów przez gospodarstwa rolne w Polsce.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 38-49 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s38.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Boczar P. Białko roślinne – źródła, koszty produkcji i jakość
Autor | Paweł Boczar |
Tytuł | Białko roślinne – źródła, koszty produkcji i jakość |
Title | Plant Protein – Sources, Production Costs and Quality |
Słowa kluczowe | białko, koszty produkcji, wartość odżywcza białka |
Key words | protein, production costs, protein quality |
Abstrakt | Białko należy do podstawowych składników odżywczych niezbędnych do utrzymania życia. Światowe prognozy pokazują, że będzie to podstawowy makroskładnik limitujący światowe bezpieczeństwo żywnościowe. W światowej strukturze spożycia dominuje białko pochodzenia roślinnego, a podstawowym źródłem białka roślinnego są zboża - wśród nich pszenica. W artykule założono, że głównym źródłem dla rosnącego popytu na białko pozostaną dotychczasowe jego źródła, ponieważ czynnikami decydującymi o wykorzystaniu danego surowca jest jego dostępność, koszt i jakość. Z tego powodu w artykule podjęto próbę charakterystyki głównych źródeł białka roślinnego pod względem wielkości produkcji białka z jednostki powierzchni, kosztów produkcji 1 kg białka i jego jakości. Analizę kosztów produkcji poszczególnych źródeł białka wykonano na podstawie danych z gospodarstw z krajów (lub grupy krajów) głównych jego producentów lub eksporterów. Jakość białka roślinnego scharakteryzowano przy użyciu wskaźnika aminokwasu ograniczającego oraz wskaźnika aminokwasu ograniczającego skorygowanego o strawność rzeczywistą białka. Spośród analizowanych źródeł białka największy plon z jednostki powierzchni oraz najmniejsze bezpośrednie koszty produkcji posiada białko z soi. Białko to również charakteryzuje się największą wartością biologiczną uwzględniając wartość wskaźnika aminokwasu ograniczającego skorygowanego o strawność rzeczywistą białka. |
Abstract | Protein is one of the basic nutrients necessary to maintain life. Global forecasts show that protein will be the basic macro component limiting global food security. Vegetable protein dominates the global structure of protein consumption. The primary source of vegetable protein are cereals, and among them, wheat. The article assumes that the main source for the growing protein demand will remain its current sources, because the factors determining the use of a given raw material are its availability, cost and quality. Therefore, the article attempts to characterize the main sources of vegetable protein in terms of protein production per unit area, production costs of 1 kg protein and their quality. The analysis of production costs of individual protein sources was made on the basis of data from farms belonging to the countries (or groups of countries) of its main producers or exporters. The quality of the analyzed proteins was characterized using: Chemical Score (SC) and Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS). From among the protein sources which were analyzed, the highest yield per unit area and the lowest direct production costs are found in soy protein. This protein is also characterized by the highest biological value considering the value of PDCAAS. |
Cytowanie | Boczar P. (2018) Białko roślinne – źródła, koszty produkcji i jakość.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 122-132 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s122.pdf |
|
|