1. |
Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2020 |
|
Górecka A., Zborowska P. The factors influencing the growth in dropshipping orders during the COVID-19 pandemic
Autor | Aleksandra Górecka, Paulina Zborowska |
Tytuł | The factors influencing the growth in dropshipping orders during the COVID-19 pandemic |
Title | Czynniki wpływające na wzrost liczby zamówień w modelu dropshipping w czasie pandemii COVID-19 |
Słowa kluczowe | dropshipping, Polish market, COVID-19 |
Key words | dropshipping, polski rynek, COVID-19 |
Abstrakt | The paper aimed to investigate the most significant factors influencing the growth in orders in the dropshipping model in Poland. The research was conducted during the pandemic time and was compared with the results in the levels in orders in 2019. The main factors that have impacts on the growth in the level of orders were introduced out of B2B and B2C variables. The results present that apart from the product type, the payment method, marketing by supplier entity, and the number of suppliers is crucial for a dropshipping business model. |
Abstract | Celem artykułu było zbadanie najważniejszych czynników wpływających na wzrost zamówień w modelu dropshipping w Polsce. Badania przeprowadzono w okresie pandemii COVID-19 i porównano z wynikami w zakresie poziomów zamówień w 2019 roku. Czynniki mające wpływ na wzrost poziomu zamówień (zmienne) podzielono na dwie grupy: B2B i B2C. Wyniki wskazują, że poza rodzajem produktu kluczowe dla wzrostu zamówień w modelu biznesowym dropshipping były: dostępne sposoby płatności, rozwiązania marketingowe, dostawcy oraz liczba dostawców sklepu. |
Cytowanie | Górecka A., Zborowska P. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOL_2020_T5_n3_s65.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Kondak A., Konior A., Tarczydło B. SELECTED UNDERTAKINGS OF SHARING TRANSPORT SERVICES BY CONTEMPORARY CONSUMERS: RESEARCH RESULTS
Autor | Anna Kondak, Adrian Konior, Beata Tarczydło |
Tytuł | SELECTED UNDERTAKINGS OF SHARING TRANSPORT SERVICES BY CONTEMPORARY CONSUMERS: RESEARCH RESULTS |
Title | Wybrane przedsięwzięcia współdzielonych przez współczesnych konsumentów usług transportowych. Wyniki badań |
Słowa kluczowe | consumers behaviour, sharing services and/or products, sharing economy, sharing transport services in the Polish market, case studies, research results and recommendations. |
Key words | zachowania konsumentów, współdzielenie usług i/lub produktów, ekonomia współdzielenia, przedsięwzięcia współdzielenia usług transportowych z rynku polskiego, studia przypadków, rezultaty badań i rekomendacje. |
Abstrakt | The primary objective of the paper is to discuss examples of sharing transport services in the Polish market as manifestations of the application of the idea of the sharing economy by contemporary consumers. Based on the essence of the considered concept and/or economy model, a review of previous studies was made and subjects for the authors’ own research were selected. The case study and online survey methods were used. In particular, services offered under the Traficar, Uber, and Wavelo brands were analysed. The research that was conducted made it possible to identify the determinants, as well as the advantages and disadvantages, of this type of market practice. It also allowed to develop certain recommendations for marketers interested in the methodical application of sharing services and/or products. |
Abstract | Celem głównym opracowania było omówienie przykładów współdzielenia przez współczesnych konsumentów usług transportowych z rynku polskiego jako przejawu zastosowania idei ekonomii współdzielenia. Wychodząc od istoty uwzględnianej koncepcji i/lub modelu gospodarki, dokonano przeglądu dotychczasowych badań i wybrano obiekty do badań własnych autorów opracowania. Zastosowano metody studiów przypadków i ankietę internetową. W szczególności objęto analizą przedsięwzięcia oferowane pod markami Traficar, Uber i Wavelo. Przeprowadzone badania umożliwiły zidentyfikowanie uwarunkowań oraz zalet i wad tego typu praktyk rynkowych. Pozwoliły także na wypracowanie pewnych rekomendacji dla marketerów zainteresowanych metodycznym wdrażaniem współdzielenia usług i/lub produktów. |
Cytowanie | Kondak A., Konior A., Tarczydło B. (2020) SELECTED UNDERTAKINGS OF SHARING TRANSPORT SERVICES BY CONTEMPORARY CONSUMERS: RESEARCH RESULTS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 222-236 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s222.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Halicka E., Jackowska M., Rejman K., Szczebyło A. Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food
Autor | Ewa Halicka, Małgorzata Jackowska, Krystyna Rejman, Agata Szczebyło |
Tytuł | Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food |
Title | Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food |
Słowa kluczowe | pulses, global market, production, consumption |
Key words | pulses, global market, production, consumption |
Abstrakt | The prevalence of diet-related diseases together with global population growth and the imbalance of ecosystems determine an urgent need to change existing dietary patterns and make food market more sustainable. A widely available alternative to food of animal origin are plant sources of protein, including pulses. The aim of this paper was to analyse the global pulses market and to review programs encouraging the increase of pulses consumption. The production and consumption of this food were analysed globally, regionally, and in selected countries using FAOSTAT data. The situation on the Polish market was presented additionally on the base of GUS (Central Statistical Office) data. Finally, the SWOT method was used to assess the market and indicate the possibility of giving up part of the meat consumption for pulses |
Abstract | The prevalence of diet-related diseases together with global population growth and the imbalance of ecosystems determine an urgent need to change existing dietary patterns and make food market more sustainable. A widely available alternative to food of animal origin are plant sources of protein, including pulses. The aim of this paper was to analyse the global pulses market and to review programs encouraging the increase of pulses consumption. The production and consumption of this food were analysed globally, regionally, and in selected countries using FAOSTAT data. The situation on the Polish market was presented additionally on the base of GUS (Central Statistical Office) data. Finally, the SWOT method was used to assess the market and indicate the possibility of giving up part of the meat consumption for pulses |
Cytowanie | Halicka E., Jackowska M., Rejman K., Szczebyło A. (2019) Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 3: 85-96 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n3_s85.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Korzeb Z. The Real Estate and Credit Bubble in Spain; Implications for Poland
Autor | Zbigniew Korzeb |
Tytuł | The Real Estate and Credit Bubble in Spain; Implications for Poland |
Title | The Real Estate and Credit Bubble in Spain; Implications for Poland |
Słowa kluczowe | mortgage crisis, banking sector, commercial banks, financial stability, Spain, Poland |
Key words | mortgage crisis, banking sector, commercial banks, financial stability, Spain, Poland |
Abstrakt | The aim of this article is to establish whether the symptoms of an emerging housing bubble can be observed on the Polish market. The concept of this study is based on a comparison between economic, financial and demographic conditions at the time of the mortgage crisis in Spain and the current situation on the housing market and on the market of housing loans granted to households in Poland. An analysis of two economic indicators, (i) housing loans to households-to-GDP expressed in growth rates and (ii) rates of house price growth, does not indicate that a speculative bubble occurs in Poland now. This, however, does not mean that the conclusions drawn from the Spanish crisis cannot and should not have a bearing on the Polish market, especially in terms of potential consequences the crisis may have for the banking sector. |
Abstract | The aim of this article is to establish whether the symptoms of an emerging housing bubble can be observed on the Polish market. The concept of this study is based on a comparison between economic, financial and demographic conditions at the time of the mortgage crisis in Spain and the current situation on the housing market and on the market of housing loans granted to households in Poland. An analysis of two economic indicators, (i) housing loans to households-to-GDP expressed in growth rates and (ii) rates of house price growth, does not indicate that a speculative bubble occurs in Poland now. This, however, does not mean that the conclusions drawn from the Spanish crisis cannot and should not have a bearing on the Polish market, especially in terms of potential consequences the crisis may have for the banking sector. |
Cytowanie | Korzeb Z. (2019) The Real Estate and Credit Bubble in Spain; Implications for Poland.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 77-88 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s77.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2018 |
|
Grębowiec M. Rola współczesnych innowacji sektora owoców i warzyw w procesie postrzegania i podejmowania decyzji nabywczych przez konsumentów
Autor | Mariusz Grębowiec |
Tytuł | Rola współczesnych innowacji sektora owoców i warzyw w procesie postrzegania i podejmowania decyzji nabywczych przez konsumentów |
Title | THE ROLE MODERN INNOVATIONS IN THE FRUIT AND VEGETABLE SECTOR I THE PROCESS OF PERCEIVING AND PURCHASING DECISUIONS BY CONSUMERS |
Słowa kluczowe | innowacja, rynek, konsument, owoce i warzywa, innowacyjne produkty żywnościowe |
Key words | innovation, market, consumer, fruit and vegetables, innovative food products |
Abstrakt | W artykule dokonano próby oceny innowacyjności sektora owoców i warzyw w opinii polskich konsumentów. Bazując na dostępnej literaturze, artykułach i czasopismach branżowych oraz informacjach opublikowanych na stronach internetowych scharakteryzowano zmiany na polskim rynku owoców i warzyw, innowacyjność sektora owoców i warzyw, rodzaje innowacji związanych z nowymi technologiami i procesami oraz z nowymi metodami marketingowymi i organizacyjnymi, a także wskazano trendy i bariery nabywcze konsumentów w sektorze owocowo-warzywnym. Dla pełnego zobrazowania stopnia znajomości i rozpoznawalności wybranych innowacji oraz stosunku do tego typu produktów konsumenta przeprowadzono badania ankietowe. |
Abstract | Fashion, health and convenience shape today's consumer market in innovation. The knowledge of the consumer is the key to the success of the company. The aim of the study was to evaluate the innovativeness of the fruit and vegetable sector in Poland in the opinion of Polish consumers. Based on the available literature, articles and professional journals and the information published on websites characterized by changes in the Polish market in fruit and vegetables, innovative fruit and vegetable sector, types of innovation related to new technologies and processes, and new methods of marketing and organizational and also described trends and consumer barriers in the fruit and vegetable sector. For a full presentation of the degree of knowledge and recognition of selected innovations and the relation to this type of products of the consumer survey was conducted. |
Cytowanie | Grębowiec M. (2018) Rola współczesnych innowacji sektora owoców i warzyw w procesie postrzegania i podejmowania decyzji nabywczych przez konsumentów.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 20(69): 60-71 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2018_n69_s60.pdf |
|
|
6. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Hornowski A., Kotyza P., Pawlak K., Smutka L. CZECH AND POLISH SUGAR INDUSTRY – CONCENTRATION OF SUGAR PRODUCTION
Autor | Andrzej Hornowski, Pavel Kotyza, Karolina Pawlak, Luboš Smutka |
Tytuł | CZECH AND POLISH SUGAR INDUSTRY – CONCENTRATION OF SUGAR PRODUCTION |
Title | |
Słowa kluczowe | Czech Republic, Poland, sugar, industry, markets, production, concentration, Herfindahl-Hirschman index |
Key words | |
Abstrakt | The sugar industry, as one of the most regulated food industries in the EU, has been given great challenge due to the sugar quota elimination in 2017. Both in the Czech Republic and Poland, sugar industry underwent significant transformation over last 20 years and mainly after the EU accession. Due to EU’s 2006 sugar reform led to significant reduction in number of production facilities. In both countries, we observed improved production of sugar beet driven equally by intensification and extensification in Poland and by extensification forces in the Czech Republic. Reduction in number of refineries also decreased number of competitors which led to market concentration. Conducted Herfindahl-Hirschman analyses proved, that Polish market face lower level of concentration in comparison to Czech market, which is dominated mainly by Tereos TTD and Moravskoslezke curkovary. Even though Krajowa Spółka Cukrowa also dominate the Polish market, other producers also take advantage of their position. KSC is under the increasing competition of German sugar producers (Südzucker Polska; Pfeifer&Langen; Nordzucker Polska). |
Abstract | |
Cytowanie | Hornowski A., Kotyza P., Pawlak K., Smutka L. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s136.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Szajner P. Ewolucja światowego rynku piwa
Autor | Piotr Szajner |
Tytuł | Ewolucja światowego rynku piwa |
Title | The Evolution of World Beer Market |
Słowa kluczowe | rynek, piwo, chmiel, globalizacja |
Key words | market, beer, hop, globalisation |
Abstrakt | W latach 1980-2016 światowy rynek piwa charakteryzował się wysoką dynamiką rozwoju. Produkcja i obroty handlu zagranicznego znacząco wzrosły. Istotny wpływ miały na to procesy globalizacyjne. Światowa produkcja piwa jest zdominowana przez duże koncerny browarnicze, ale w ostatnich latach ich udział w rynku zmniejszył w związku z rozwojem produkcji w małych browarach. Rosnąca produkcja piwa generuje duży popyt na surowce wytwarzane w działach pierwotnego przetwórstwa żywności (słód, ekstrakt chmielowy, cukier). Na polskim rynku piwa były obserwowane analogiczne tendencje. Duże bezpośrednie inwestycje zagraniczne, koncentracja struktur podmiotowych i w konsekwencji dynamiczny wzrost produkcji i eksportu. Na krajowym rynku także wzrasta produkcji w małych browarach. |
Abstract | Over the period of 1980-2016 the world beer market showed a dynamic development. Both the production and foreign trade volumes considerably increased, which largely resulted from globalisation processes. The production of beer in the world is dominated with large brewing companies. However in recent years their share contracted due to expansion of small-scale brewing. Growing production of beer generates demand for raw materials (malt, hops extract, sugar). The world tendencies were mirrored on the Polish market. Large foreign direct investments along with concentration of production triggered a dynamic growth of production and exports. The share of small breweries in Poland has recently been growing as well. |
Cytowanie | Szajner P. (2018) Ewolucja światowego rynku piwa.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 60-68 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s60.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2018 |
|
Gębski J., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K. Dostępność dziczyzny na polskim rynku w kontekście potrzeb konsumentów
Autor | Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Katarzyna Kwiecińska |
Tytuł | Dostępność dziczyzny na polskim rynku w kontekście potrzeb konsumentów |
Title | Availability of game meat on the Polish market in the context of consumer needs |
Słowa kluczowe | dziczyzna, konsumpcja dziczyzny, dostępność dziczyzny, potrzeby konsumentów |
Key words | game meat, game meat consumption, game meat availability, consumer needs |
Abstrakt | Dziczyzna, mimo że ma dużą wartość odżywczą, pojawia się w diecie Polaków sporadycznie. Czynnikami ograniczającymi zainteresowanie konsumentów dziczyzną są przede wszystkim ograniczona dostępność mięsa dzikich zwierząt w punktach handlowych oraz wysokie ceny mięsa i wyrobów z dziczyzny. W pracy wykorzystano wyniki badania jakościowego prowadzonego metodą CATI w grupie 450 osób spożywających dziczyznę. Wykazano, że dostępność dziczyzny (zarówno fizyczna, jak i ekonomiczna) wpływa na zainteresowanie konsumentów tego rodzaju mięsem. Na polskim rynku obserwuje się poprawę dostępności fizycznej dziczyzny. Wysokie ceny mięsa nadal stanowią istotną barierę ograniczającą zainteresowanie konsumentów dziczyzną. |
Abstract | Game meat, despite its high nutritional value, appears in the diet of Poles sporadically. The main factors limiting consumer interest in game are limited availability of game meat at stores and high prices of meat and game products. In the paper results of the qualitative study carried out using the CATI method were presented. The study was conducted in 2016 with 450 consumers declaring eating game meat. Study shows that the physical and economic availability of game meat affects consumer interest in its consumption. Minor improvement in the availability of venison in the Polish market are being observed. High prices still seem to be a significant barrier to consumers’ interest in wild game. |
Cytowanie | Gębski J., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K. (2018) Dostępność dziczyzny na polskim rynku w kontekście potrzeb konsumentów.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 121: 83-91 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2018_n121_s83.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Świetlik K. Światowe i krajowe ceny żywności w latach 2016-2017
Autor | Krystyna Świetlik |
Tytuł | Światowe i krajowe ceny żywności w latach 2016-2017 |
Title | Global and Domestic Food Prices During 2016-2017 |
Słowa kluczowe | żywność, szoki podażowe, niestabilność cen, rynek globalny, Unia Europejska |
Key words | food, supply shocks, unstable prices, global market, European Union |
Abstrakt | Otwarcie polskiej gospodarki w wyniku transformacji systemowej i integracji europejskiej zwiększyło jej zależność od zjawisk o charakterze globalnym. W ostatniej dekadzie światowe ceny i podaż żywności doświadczały poważnych szoków, co miało istotne konsekwencje dla polskiego rynku żywnościowego. Celem artykułu jest przedstawienie zmian cen żywności w Polsce w latach 2016-2017 na tle tendencji występujących na rynkach światowych, ze szczególnym uwzględnieniem rynku unijnego, określenie siły ich wzajemnych powiązań oraz wskazanie czynników warunkujących te procesy. W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono, że w Polsce w badanym okresie ceny żywności rosły szybciej niż w UE, ale wolniej niż na rynkach światowych, wykazywały mniejszą wahliwość niż na rynkach zewnętrznych oraz bardzo wysoką korelację ze zmianami cen w UE. Powiązanie z rynkiem unijnym było szczególnie widoczne w przypadku cen produktów mlecznych, zbóż, mięsa wieprzowego, roślin oleistych i cukru. |
Abstract | The opening of the Polish market as a result of systemic transformation and European integration increased its dependence on changes in global factors. During the last decade global prices and food supplies experienced serious shocks, which had significant consequences for the Polish food market. The objective of this paper is to present changes in food prices in Poland during 2016-17 against a backdrop of global trends, with particular emphasis on the EU market, a description of the strength of their mutual relationship and an indication of the factors affecting these processes. As a result of the analyses, it was concluded that during the studied period prices in Poland increased faster that in the EU, but more slowly than global prices. They showed a smaller tendency to oscillate than in external markets and a very high correlation with changes in EU prices. The connection with the EU market was particularly apparent in the case of prices of dairy products, cereal crops, pork, vegetable oils and sugar. |
Cytowanie | Świetlik K. (2018) Światowe i krajowe ceny żywności w latach 2016-2017.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 291-302 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s291.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Zalewski A. Sezonowość cen środków ochrony roślin w wybranych krajach Unii Europejskiej
Autor | Arkadiusz Zalewski |
Tytuł | Sezonowość cen środków ochrony roślin w wybranych krajach Unii Europejskiej |
Title | Seasonality of Prices of Plant Protection Products in Selected European Union Countries |
Słowa kluczowe | środki ochrony roślin, ceny, sezonowość, Unia Europejska |
Key words | plant protection products, prices, seasonality, European Union |
Abstrakt | Środki ochrony roślin wyróżniają się na tle innych środków produkcji dla rolnictwa niewielką dynamiką cen. W artykule analizowano występowanie oraz wielkość i rozkład sezonowych wahań cen środków ochrony roślin w wybranych krajach Unii Europejskiej. Z uwagi na dostępność danych badano ceny środków ochrony roślin w Polsce, Francji, Irlandii i Grecji. Analizę wahań sezonowych przeprowadzono metodą dekompozycji sezonowej. Przeprowadzone badania nie wskazują jednoznacznie na występowanie sezonowości cen środków ochrony roślin na analizowanych rynkach. Sezonowość cen środków ochrony roślin obserwowano jedynie na rynku w Polsce i we Francji, przy czym amplituda wahań sezonowych była niewielka. Sezonowe wzrosty cen obserwowano w przypadku rynku polskiego od marca do czerwca, czyli w okresie zwiększonego popytu na środki ochrony roślin. W drugiej połowie roku ceny zazwyczaj malały. Wielkość oraz rozkład sezonowych zmian cen na rynku francuskim były podobne. |
Abstract | Plant protection products stand out from other means of production for agriculture with little price dynamics. The article presents the occurrence and the size of seasonal fluctuations in plant protection product prices in selected EU countries. Due to the availability of data, the prices of plant protection products in Poland, France, Ireland and Greece were analyzed. Seasonal variation analysis was performed using the seasonal decomposition method. The study does not point to a clear seasonality in the prices of plant protection products on the markets analyzed. The seasonality of plant protection products prices was observed only on the Polish and French markets, while the variations in seasonal fluctuations were small. Seasonal price increases were observed for the Polish market from March to June, during the period of increased demand for plant protection products. In the second half of the year, prices generally declined. Seasonal price changes on the French market were similar. |
Cytowanie | Zalewski A. (2018) Sezonowość cen środków ochrony roślin w wybranych krajach Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 315-321 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s315.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Batyk I. Wybrane wskaźniki zachowań Rosjan na rynku polskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku rolno-spożywczego w latach 2010-2017
Autor | Iwona Batyk |
Tytuł | Wybrane wskaźniki zachowań Rosjan na rynku polskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku rolno-spożywczego w latach 2010-2017 |
Title | Selected Factors of Russian Behavior on the Polish Market with Particular Regard to the Agri-Food Market in 2010-2017 |
Słowa kluczowe | Federacja Rosyjska, rynek przygraniczny, konsument, embargo, wydatki |
Key words | Russian Federation, cross-border market, consumer, embargo, expenses |
Abstrakt | Celem opracowania jest analiza wybranych wskaźników ilustrujących zachowania Rosjan na rynku polskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku rolno-spożywczego, oraz wskazanie najważniejszych zmian jakie zaszły w latach 2010-2017. Do weryfikacji założeń wykorzystano analizę ruchu granicznego, celu i częstotliwości przyjazdów Rosjan do Polski, a także wielkości i struktury wydatków poniesionych przez Rosjan w Polsce w analizowanym okresie. Artykuł jest wynikiem analizy literatury i opracowań statystycznych. Do analizy danych wykorzystano metody: opisową, szeregów czasowych oraz wnioskowania. Ruch graniczny na granicy polsko-rosyjskiej charakteryzuje zmienność dynamiki przyjazdów Rosjan do Polski, na którą wpływ mają m.in. przepisy regulujące zasady funkcjonowania ruchu granicznego między Rzeczypospolitą Polską a Federacją Rosyjską, relacje cenowe pomiędzy sąsiadującymi krajami oraz niestabilna sytuacja międzynarodowa. Wszelkie zmiany przepisów regulujących przepływ towarów i usług na granicy polsko-rosyjskiej, znalazły odzwierciedlenie w celu i częstotliwości przyjazdów Rosjan do Polski oraz w wysokości wydatków poniesionych w Polsce. |
Abstract | The aim of the study is to analyze selected indicators defining the behavior of Russians on the Polish market with particular regard to the agri-food market, and to identify the most important changes that have occurred between 2010-2017. To verify the assumptions, the analysis of border traffic, purpose and frequency of arrivals of Russians to Poland was used, as well as the size and structure of expenses incurred by the Russians in Poland in the analyzed period. The article is the result of an analysis of literature and statistical studies. Data analysis was based on: descriptive methods, time series and inference. Border traffic on the Polish-Russian border is characterized by the variability of the dynamics of Russian arrivals to Poland, influenced by the regulations governing the functioning of border traffic between the Republic of Poland and the Russian Federation, price relations between neighboring countries and the international situation. All changes to the regulations governing the flow of goods and services on the Polish-Russian border were reflected in the purpose and frequency of arrivals of Russians to Poland and in the amount of expenses incurred by them in Poland. |
Cytowanie | Batyk I. (2018) Wybrane wskaźniki zachowań Rosjan na rynku polskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku rolno-spożywczego w latach 2010-2017.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 3: 7-22 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n3_s7.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Nowacki R., Wasilik K. Cooperation of Enterprises of the Sector of Food Processing Industry with the Entities Rendering Business Services
Autor | Robert Nowacki, Katarzyna Wasilik |
Tytuł | Cooperation of Enterprises of the Sector of Food Processing Industry with the Entities Rendering Business Services |
Title | Cooperation of Enterprises of the Sector of Food Processing Industry with the Entities Rendering Business Services |
Słowa kluczowe | food processing industry, business services, cooperation of enterprises, business relations |
Key words | food processing industry, business services, cooperation of enterprises, business relations |
Abstrakt | An intensive competition in the sector of food processing industry sets forth the requirement of improving the processes of operating in the market. One of them is cooperation with the entities rendering business services. The aim of the paper is to analyse the level of making use of business services by the enterprises operating in the food processing industry as well as to assess the cooperation between the companies rendering such services. The authors used for this purpose the results of quantitative research carried out among the enterprises operating in the polish market. In result of thereof they have ascertained that, in general, along with the growth of the size of an enterprise there grows the scale of the use of business services, and it must be said that greater propensity to use business services is displayed by the enterprises with the share of foreign capital. At the same time, the assessment of cooperation with the companies rendering business services is not determined either by the size of an enterprise or by the share of foreign capital. |
Abstract | An intensive competition in the sector of food processing industry sets forth the requirement of improving the processes of operating in the market. One of them is cooperation with the entities rendering business services. The aim of the paper is to analyse the level of making use of business services by the enterprises operating in the food processing industry as well as to assess the cooperation between the companies rendering such services. The authors used for this purpose the results of quantitative research carried out among the enterprises operating in the polish market. In result of thereof they have ascertained that, in general, along with the growth of the size of an enterprise there grows the scale of the use of business services, and it must be said that greater propensity to use business services is displayed by the enterprises with the share of foreign capital. At the same time, the assessment of cooperation with the companies rendering business services is not determined either by the size of an enterprise or by the share of foreign capital. |
Cytowanie | Nowacki R., Wasilik K. (2018) Cooperation of Enterprises of the Sector of Food Processing Industry with the Entities Rendering Business Services.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 359-369 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s359.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Waśkowski Z. Determinanty decyzji zakupowych nabywców na rynku produktów sportowych
Autor | Zygmunt Waśkowski |
Tytuł | Determinanty decyzji zakupowych nabywców na rynku produktów sportowych |
Title | THE DETERMINANTS OF PURCHASE DECISIONS OF CUSTOMERS ON THE SPORT PRODUCTS MARKET |
Słowa kluczowe | zachowania nabywców, decyzje zakupowe, rynek sportu, rynek biegowy |
Key words | customer behaviors, purchase decisions, sport market, running industry |
Abstrakt | Rynek produktów sportowych w Polsce, dedykowanych dla biegaczy systematycznie rozwija się wraz z liczbą przybywających miłośników tej formy spędzania czasu wolnego. Jednakże nabywcy tych produktów wykazują się zmiennością swoich preferencji i zachowań zakupowych, między innymi w zależności od ich doświadczenia biegowego. W artykule dokonano przeglądu literatury przedmiotu z obszaru aktywnego wykorzystania czasu wolnego, opracowano autorką propozycję sportowego cyklu życia biegacza, uwzględniającą jego sposób zachowania na rynku, a także zaprezentowano wyniki badań obrazujące preferencje biegaczy oraz motywy ich decyzji zakupowych w doniesieniu do wybranej grupy produktów, jaką jest obuwie dla biegaczy. |
Abstract | The Polish market of sport products dedicated for runners systematically develops as the number of people who choose this way of passing their leisure time increases. However, the customers who buy these products have varying preferences and behaviours, depending on, among others, their running experience. This article contains an overview of literature on the subject of active leisure time. It also presents the Author’s original idea for a runner’s sports life cycle, which includes their market behaviour, and the results of own research which show the runners’ preferences and motivations when it comes to making purchase decisions on the example of a chosen product group, namely: runners’ shoes. |
Cytowanie | Waśkowski Z. (2017) Determinanty decyzji zakupowych nabywców na rynku produktów sportowych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 17(66): 180-188 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n66_s180.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Zaród J. Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno żywnościowych
Autor | Jadwiga Zaród |
Tytuł | Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno żywnościowych |
Title | Factors Shaping the Prices of Selected Agri-food Products |
Słowa kluczowe | ceny producenta, modele przyczynowo-skutkowe, trendy, prognozy, UE, Polska |
Key words | producer prices, causal-effect models, trends, forecasts, EU, Poland |
Abstrakt | Różnice cenowe w istotny sposób kształtują handel i wpływają na zachowania konsumentów. Zmiany cen produktów rolnych implikują zmiany cen żywności. Czynniki kształtujące ceny produktów rolno–żywnościowych można podzielić na strukturalne (np. plon, powierzchnia zasiewu, spożycie, import, eksport) i koniunkturalne (np. ekstremalne zjawiska pogodowe, kursy walut). Celem tego artykułu jest badanie wpływu czynników podażowo-popytowych na cenę skupu wybranych produktów na rynkach UE i Polski. Główną metodą badawczą, za pomocą której przeprowadzono analizy, były ekonometryczne modele przyczynowo-skutkowe. Ponadto modele trendów pozwoliły wyznaczyć kierunek rozwoju cen analizowanych artykułów rolno-żywnościowych. Do badań wykorzystano dane OECD i FAO oraz EUROSTATU. Wyniki badań wskazały zależności pomiędzy ceną skupu produktów rolno-żywnościowych a czynnikami podażowo-popytowymi oraz umożliwiły porównanie tych cen w Polsce i UE. Modele trendów pozwoliły wyznaczyć prognozy cen na kolejne dwa lata. |
Abstract | Price differences significantly shape trade and affect consumer behavior. Change in prices of agricultural products imply changes in food prices. Factors shaping the prices of agri-food products can divide into structural factors (for example: area of crops, consumption, import, export) and cyclical factors (for example: extreme weather events, exchange rates). The purpose of this article is to study the influence of supply and demand factors on the purchase prices of selected products on the EU and Polish markets. The main research methods are the econometric causal-effect models. In addition, trend models will allow to determine the direction of development for the prices of analyzed agri-food products. OECD, FAO and EUROSTAT data were used to this study. The results show the relationship between the purchase price of agri-food products and supply and demand factors and allow comparison of these prices in Poland and in the EU. Trend models have helped to set price forecasts for the next two years. |
Cytowanie | Zaród J. (2017) Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno żywnościowych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 3: 298-307 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n3_s298.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Kłobukowski F., Skotnicka M., Śmiechowska M. Prospects for Development of Highly Satiating Foods in Poland
Autor | Filip Kłobukowski, Magdalena Skotnicka, Maria Śmiechowska |
Tytuł | Prospects for Development of Highly Satiating Foods in Poland |
Title | |
Słowa kluczowe | functional food, highly satiating food, obesity, Poland |
Key words | |
Abstrakt | The high level of competition between food products on the market has encouraged the development of various types of functional foods. Consumer demands and requirements for both medicinal and healthy products has caused food manufacturers to widen their product offerings. The objective of this study was to present the legal status of functional food production and sales, as well as analyse the possibilities of developing customized foods, in particular, highly satiating foods. In this time of obesity epidemic, the use of specifically designed food products which suppress hunger and give the feeling of satiety could be an effective tool in preventing obesity and controlling body mass. There is an optimistic prognoses that this type of food will be introduced on the Polish market. |
Abstract | |
Cytowanie | Kłobukowski F., Skotnicka M., Śmiechowska M. (2017) Prospects for Development of Highly Satiating Foods in Poland.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 280-291 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s280.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Gębski J., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K. Wyzwania dla rozwoju rynku dziczyzny w Polsce
Autor | Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Katarzyna Kwiecińska |
Tytuł | Wyzwania dla rozwoju rynku dziczyzny w Polsce |
Title | Challenges for the Development of the Dame Market in Poland |
Słowa kluczowe | rynek dziczyzny, konsumpcja dziczyzny, popularyzacja dziczyzny, bariery rozwoju |
Key words | game meat market, game meat consumption, popularization of game, development barriers |
Abstrakt | Dziczyzna stanowiła niegdyś istotny składnik diety polskich konsumentów. Obecnie tradycja konsumpcji tego rodzaju mięsa zanikła. Z uwagi na fakt, że warunki naturalne kraju pozwalają na pozyskiwanie znacznych ilości dziczyzny, istotne jest poznanie czynników powodujących, że większość polskiej dziczyzny trafia nie na rynek rodzimy, ale na rynki zachodnioeuropejskie. Badanie jakościowe, oparte na metodzie indywidualnych wywiadów pogłębionych (IDI – in-depth interwiew), realizowane w grupie osób działających w sektorze podażowym rynku dziczyzny, pozwoliło na stworzenie obrazu polskiego rynku, wskazanie czynników uniemożliwiających rozwój tego sektora, a także określenie działań determinujących wzrost zainteresowania konsumentów produktami, a tym samym zwiększenie konsumpcji dziczyzny w Polsce. Do takich działań zaliczyć można projekty o charakterze marketingowym i informacyjnym oraz modyfikację regulacji prawnych i struktury rynku w sposób umożliwiający obniżenie cen produktu finalnego. |
Abstract | Game meat used to be an essential component of the Polish consumer diet. Today, the tradition of game consumption is no longer observed. Due to the fact that the natural conditions of Poland allow for obtaining significant amounts of game, it is important to know the factors that cause the majority of Polish game production to go to West European markets, instead of local markets. A qualitative study based on the method of in-depth interviews (IDI), performed on a group of people operating in the supply side of the Polish game market, allowed us to create an image of the Polish market. It also helped to indicate the factors that inhibit the game sector development, and to identify actions that help to increase the popularity of the products and thereby to increase the consumption of venison in Poland. These activities include marketing and information campaigns, legal regulations and market structure modifying. These allow reductions in the price of the final product. |
Cytowanie | Gębski J., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K. (2016) Wyzwania dla rozwoju rynku dziczyzny w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 251-260 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s251.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2016 |
|
Wrzesińska-Kowal J. Rozwój zagranicznych sieci handlowych w Polsce
Autor | Joanna Wrzesińska-Kowal |
Tytuł | Rozwój zagranicznych sieci handlowych w Polsce |
Title | THE DEVELOPMENT OF FOREIGN RETAIL CHAINS IN POLAND |
Słowa kluczowe | handel detaliczny, branża spożywcza, sieci handlowe |
Key words | retail trade, food industry, retail chains |
Abstrakt | W artykule podjęto się próby określenia czynników sprzyjających rozwojowi zagranicznych sieci handlowych na polskim rynku głównie z branży spożywczej. Przedstawiono także informacje o fuzjach i przejęciach sieci handlowych, strukturę handlu detalicznego oraz perspektyw rozwoju. Na dalszy rozwój badanych podmiotów będą miały znaczący wpływ zmiany regulacji przepisów prawnych oraz decyzje władz samorządowych. Samorządy mogą wpłynąć na harmonijny rozwój lokalnych sieci handlowych poprzez: unikanie monopolizacji rynku lokalnego, zapewnienie zróżnicowania form handlu, racjonalne rozmieszczenie sklepów oraz pobudzanie przedsiębiorczości i ograniczenie bezrobocia na lokalnym rynku. |
Abstract | The article attempts to identify factors contributing to the development of foreign retail chains on the Polish market, mainly in the food industry. Also, there are presented: information on mergers and acquisitions of retail chains, the structure of retail trade and its development prospects. Changes in law regulations and the decisions of local authorities will have a significant impact on further development of the surveyed entities. Local authorities can affect the harmonious development of local trade networks by: preventing monopolization of the local market, ensuring the diversity of trade forms, effective distribution of shops and stimulating entrepreneurship and reducing local unemployment. |
Cytowanie | Wrzesińska-Kowal J. (2016) Rozwój zagranicznych sieci handlowych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 16(65): 25-36 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2016_n65_s25.pdf |
|
|
18. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2015 |
|
Sobczak W. Zmiany hurtowych i detalicznych cen wybranych gatunków warzyw
Autor | Wioleta Sobczak |
Tytuł | Zmiany hurtowych i detalicznych cen wybranych gatunków warzyw |
Title | VOLATILITY OF RETAIL AND PRODUCER PRICES FOR THE SELECTED VGETABLES |
Słowa kluczowe | ceny detaliczne, ceny hurtowe, współzależność cen, warzywa |
Key words | wholesale prices, retail prices, price variability, vegetables |
Abstrakt | Praca jest próbą oceny zmienności cen hurtowych i detalicznych wybranych gatunków warzyw. Dla określenia wzajemnych relacji dokonano pionowej oraz poziomej analizy porównawczej tych cen. Analizie poddano kierunek oraz dynamikę zmian, poziom ich zmienności, a także siłę związku między nimi. Otrzymane wyniki wskazują, że w latach 2004-2014 na rynku warzyw wzrosły ceny wszystkich analizowanych gatunków, przy czym wzrost ten był szybszy na poziomie sprzedaży detalicznej. Na obu rynkach ceny charakteryzowały się dużą zmiennością w poszczególnych latach, co było szczególnie widoczne w przypadku cen hurtowych. |
Abstract | The aim of the study was to assess the variability and correlation between producer and retail prices of selected vegetables. A vertical and a horizontal comparative analysis of fruit price changes on the Polish market were made. The direction and dynamics of price changes were analysed as well as a year to year level of price variability. What is more, their relations and the power of connection between them were examined. The analysis shows that prices of all analyzed vegetables were growing between 2005 and 2014, but the fastest growth regarded retail prices. Prices at the different distribution levels show a considerable variability from year to year, which is particularly noticeable in the case of producer prices. |
Cytowanie | Sobczak W. (2015) Zmiany hurtowych i detalicznych cen wybranych gatunków warzyw.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 102, z. 4: 67-73 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2015_n4_s67.pdf |
|
|
19. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2014 |
|
Juszczyk S., Żak T. Ewolucja kart płatniczych w Polsce
Autor | Sławomir Juszczyk, Tomasz Żak |
Tytuł | Ewolucja kart płatniczych w Polsce |
Title | The payment cards evolution in Poland |
Słowa kluczowe | karty płatnicze; karta zbliżeniowa; bankomat; transakcje bezgotówkowe |
Key words | credit cards; proximity card; ATM; non-cash transactions |
Abstrakt | Priorytetem rozwoju wszystkich instrumentów płatniczych jest dążenie do zastąpienia transakcji gotówkowych technologią bezgotówkowego regulowania zobowiązań. Posługiwanie się kartami płatniczymi pozwala zwiększyć wygodę oraz bezpieczeństwo dokonywanych transakcji. Celem badań było przybliżenie rozwoju wykorzystania kart płatniczych w Polsce. W opracowaniu przedstawiono historię oraz klasyfikację kart płatniczych, ze zwróceniem uwagi na bezpieczeń- stwo tego instrumentu płatniczego. Analiza ważniejszych danych charakteryzujących karty płatnicze wskazała na dynamiczny rozwój polskiego rynku. Banki upatrują w nowoczesnych rozwiązaniach technologicznych osiągnięcie przewagi konkurencyjnej na rynku. Jednym z prężniej rozwijających się rynków jest rynek kart zbliżeniowych, o czym świadczy systematyczny coroczny wzrost liczby wydawanych kart tego typu. |
Abstract | The priority of the development of payment instruments is to seek to replace cash transactions technology cashless settlement of liabilities. The use of payment cards allows increase the comfort and safety of transactions. The aim of the study was to present the development of the use of payment cards in Poland. The study presents the history and classification of cards with a focus on security of the payment instrument. Analysis of the characteristics of the major credit cards pointed to the dynamic development of the Polish market. Banks perceive modern technological solutions to achieve a competitive advantage in the market. One of the most dynamically developing market is the market for proximity cards, as evidenced by the steady annual increase in the number of cards of this type. |
Cytowanie | Juszczyk S., Żak T. (2014) Ewolucja kart płatniczych w Polsce.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 3: 67-80 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2014_n3_s67.pdf |
|
|
20. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Jabłońska L., Sobczak W. Zmiany cen detalicznych i cen hurtowych wybranych gatunków owoców
Autor | Lilianna Jabłońska, Wioleta Sobczak |
Tytuł | Zmiany cen detalicznych i cen hurtowych wybranych gatunków owoców |
Title | VOLATILITY OF RETAIL AND PRODUCER PRICES FOR SELECTED FRUIT |
Słowa kluczowe | ceny detaliczne, ceny hurtowe, współzależność cen |
Key words | wholesale prices, retail prices, price variability |
Abstrakt | Opracowanie ma na celu próbę oceny zmienności oraz współzależności cen wybranych gatunków owoców przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji na dwóch poziomach dystrybucji: cen producenta oraz cen detalicznych. Dla określenia wzajemnych powiązań dokonano pionowej oraz poziomej analizy porównawczej tych cen. Analizowano kierunek oraz dynamikę zmian, poziom ich zmienności z roku na rok, a także siłę związku między nimi. Otrzymane wyniki wskazują, że w latach 2003-2013 na rynku owoców deserowych wzrosły ceny wszystkich analizowanych gatunków owoców, przy czym wzrost ten był szybszy na poziomie sprzedaży detalicznej. Na obu tych rynkach ceny charakteryzowały się dużą zmiennością w poszczególnych latach gospodarczych, co było szczególnie widoczne w przypadku cen uzyskiwanych przez producentów. |
Abstract | The study was conducted into the variability and correlation of producer and retail prices for selected fruit. A vertical and a horizontal comparative analysis of fruit price changes on the Polish market were performed. The direction and dynamics of price changes were analyzed as well as the year to year level of price variability. The analysis shows that prices of all analyzed fruit increased between the years 2003 and 2013. Retail prices increased at a faster rate. Prices at different distribution levels show considerable price variability from year to year, especially for producer prices. |
Cytowanie | Jabłońska L., Sobczak W. (2014) Zmiany cen detalicznych i cen hurtowych wybranych gatunków owoców.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 3: 171-179 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n3_s171.pdf |
|
|