Kłobukowski F., Skotnicka M., Śmiechowska M. Prospects for Development of Highly Satiating Foods in Poland
Autor | Filip Kłobukowski, Magdalena Skotnicka, Maria Śmiechowska |
Tytuł | Prospects for Development of Highly Satiating Foods in Poland |
Title | |
Słowa kluczowe | functional food, highly satiating food, obesity, Poland |
Key words | |
Abstrakt | The high level of competition between food products on the market has encouraged the development of various types of functional foods. Consumer demands and requirements for both medicinal and healthy products has caused food manufacturers to widen their product offerings. The objective of this study was to present the legal status of functional food production and sales, as well as analyse the possibilities of developing customized foods, in particular, highly satiating foods. In this time of obesity epidemic, the use of specifically designed food products which suppress hunger and give the feeling of satiety could be an effective tool in preventing obesity and controlling body mass. There is an optimistic prognoses that this type of food will be introduced on the Polish market. |
Abstract | |
Cytowanie | Kłobukowski F., Skotnicka M., Śmiechowska M. (2017) Prospects for Development of Highly Satiating Foods in Poland.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 280-291 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s280.pdf |
|
|
Borowska M., Głąbska D., Guzek D. Wybory produktów żywnościowych przez dzieci w wieku szkolnym w kontekście zmian regulacji prawnych związanych ze sprzedażą produktów spożywczych w szkołach
Autor | Monika Borowska, Dominika Głąbska, Dominika Guzek |
Tytuł | Wybory produktów żywnościowych przez dzieci w wieku szkolnym w kontekście zmian regulacji prawnych związanych ze sprzedażą produktów spożywczych w szkołach |
Title | Food products choices made by schoolchildren in the context of changes of the legal regulations associated with selling food products in schools |
Słowa kluczowe | wybory produktów żywnościowych, dzieci, masa ciała, słodycze, woda |
Key words | food products choices, school children, body mass, sweet products, water |
Abstrakt | Celem badania była analiza wyboru produktów żywnościowych, dokonywanych przez dzieci w wieku szkolnym w zależności od masy ciała. W badaniu udział wzięło 75 dziewcząt i 49 chłopców (10–13 lat), podzielonych na grupy zależne od położenia wskaźnika masy ciała (BMI) w siatkach centylowych. Dzieci zostały zapytane o samodzielnie kupowane produkty spożywcze. Do najczęściej kupowanych przez nie produktów spożywczych zaliczyć należy słodycze, ale kupowanie cukierków respondenci z prawidłową masą ciała deklarowali rzadziej niż ci z dużą lub małą wartością BMI. Dzieci z dużą masą ciała najrzadziej kupowały wody, ale równocześnie najczęściej chipsy, wędliny i dania garmażeryjne. Stwierdzono, że wybór produktów spożywczych jest związany z ich masą ciała. Wskazano, że konieczna jest nie tylko prawna regulacja asortymentu sklepików szkolnych, ale również edukacja. |
Abstract | The aim of the study was to analyze the food choices made by schoolchildren, depending on their body mass. In the study participated 75 girls and 49 boys aged 10–13, who were divided into groups characterized by various body mass index (BMI) in comparison with child growth standards. The children were asked about food products bought on their own. Among the most frequently bought foods were sweet products, but buying sweets was less commonly declared by those with proper body mass than by those with high and low BMI. High body mass children least commonly bought water, but simultaneously – most commonly chips, cold cuts and ready-to-cook meals. It was stated that food choices are associated with body mass. It was indicated that not only legal regulation of assortment of food products available in schools is needed, but education as well. |
Cytowanie | Borowska M., Głąbska D., Guzek D. (2016) Wybory produktów żywnościowych przez dzieci w wieku szkolnym w kontekście zmian regulacji prawnych związanych ze sprzedażą produktów spożywczych w szkołach.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 115: 151-161 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n115_s151.pdf |
|
|