1. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Domagała J. Zakres procesów internacjonalizacji na rynku serów
Autor | Joanna Domagała |
Tytuł | Zakres procesów internacjonalizacji na rynku serów |
Title | Scope of internationalization processes on the cheese market |
Słowa kluczowe | zasięg geograficzny rynku, internacjonalizacja, rynek masła, metoda Elzingi–Hogarty’ego |
Key words | market delineation, internationalization, cheese market, Elzinga−Hogarty method |
Abstrakt | Głównym celem artykułu było określenie zmian zasięgu geograficznego procesów internacjonalizacji rynku serów w Polsce z wykorzystaniem metody opierającej się na przepływach towarów (metody Elzingi–Hogarty’ego). Opierając się na danych wtórnych IERiGŻ-PIB, stwierdzono, że rynek serów w Polsce do 2003 roku miał zasięg krajowy, następnie po integracji z Unią Europejską zasięg rozszerzył się do „semiglobalnego”. W 2014 roku rynek serów obejmował Polskę, USA oraz 9 krajów będących członkami Unii Europejskiej. Tak zdefiniowany rynek serów charakteryzował się produkcją na poziomie 13 643 tys. ton, konsumpcją na poziomie 12 970 tys. ton oraz eksportem i importem odpowiednio na poziomie 1361 tys. ton i 688 tys. ton. |
Abstract | The aim of the paper was to define geographic scope of internationalization the cheese market based on Elzinga–Hogarty method. Using secondary data (Food and Agriculture Organization, Institute of Agricultural and Food Economics) were find that the cheese market is international in the scope, and this scope is evolving from country to semi-global. Cheese market consists Poland, USA and 9th EU countries in 2014. Such market has production of 13 643 thousand tones, consumption of 12 970 thousand tones and export and import at the level of 1361 thousand tones, 688 thousand tones, respectively. |
Cytowanie | Domagała J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s13.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Mikuła A., Stańko S. Tendencje na rynku masła i serów na świecie i w Polsce w latach 2001-2017
Autor | Aneta Mikuła, Stanisław Stańko |
Tytuł | Tendencje na rynku masła i serów na świecie i w Polsce w latach 2001-2017 |
Title | Tendencies in the Global Butter and Cheese Markets and in Poland in the years 2001-2017 |
Słowa kluczowe | masło, ser, produkcja, zużycie krajowe, nadwyżki rynkowe |
Key words | butter, cheese, production, domestic consumption, market surpluses |
Abstrakt | Przedstawiono zmiany w produkcji oraz tendencje w niedoborach/nadwyżkach rynkowych masła i sera na świecie w latach 2001-2017 u największych producentów oraz w Polsce. Nadwyżki rynkowe masła zwiększały się w: Nowej Zelandii, UE i Białorusi, a zmniejszały w Australii i na Ukrainie. Niedobory rosły w Chinach, Meksyku, Iranie i Turcji, a zmniejszały się w Rosji i Kanadzie. Względnie zrównoważona produkcja i spożycie występowały w Indiach, Pakistanie, USA i Brazylii. Na rynku sera nadwyżki rosły w: UE, USA, Nowej Zelandii, Argentynie i Białorusi, a zmniejszały się w Australii i na Ukrainie. Niedobory rosły w: Rosji, Brazylii, Meksyku. W Polsce rosły nadwyżki produkcji masła i sera, co skutkowało rosnącym eksportem, kierowanym głównie do krajów UE. Ceny masła i sera w krajach UE i na rynku światowym charakteryzowały się konwergencją. Na początku badanego okresu ceny masła w UE były o 134% wyższe niż na rynku światowym, a sera o 92,6%, a w 2017 r. różnice te wynosiły odpowiednio: 6% i 0,6%. |
Abstract | Changes in production and trends in shortages / market surpluses of butter and cheese in the world and in Poland in 2001-2017 were presented. Market surplus of butter increased in New Zealand, EU and Belarus, and decreased in Australia and Ukraine. Shortages grew in China, Mexico, Iran and Turkey, and decreased in Russia and Canada. Relatively balanced production and consumption occurred in India, Pakistan, the USA and Brazil. On the cheese market, surplus grew in: EU, USA, New Zealand, Argentina and Belarus, and decreased in Australia and Ukraine. The shortages grew in: Russia, Brazil, Mexico. In Poland, there were surpluses in butter and cheese production, which resulted in growing exports, directed mainly to EU countries. Prices of butter and cheese in EU countries and on the world market were characterized by convergence. At the beginning of the analyzed period, butter prices in the EU were 134% higher than on the world market, and cheese prices were higher by 92.6%, and in 2017 these differences were respectively 6% and 0.6%. |
Cytowanie | Mikuła A., Stańko S. (2018) Tendencje na rynku masła i serów na świecie i w Polsce w latach 2001-2017.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 437-450 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s437.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Kowalska A. Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland
Autor | Anna Kowalska |
Tytuł | Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland |
Title | Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland |
Słowa kluczowe | consumption, expenses, households, foodstuffs |
Key words | consumption, expenses, households, foodstuffs |
Abstrakt | The aim of the work is to assess the demand for food among households in Poland and the changes that occurred in this demand in the years 2000-2016. In addition, changes in the consumption of selected food products over a period of 10 years depending on the socio-economic group of the household have been evaluated. The research material consists of secondary data obtained from the publication of the Central Statistical Office in the years 2000-2016. The study uses descriptive statistics methods. The income situation of households in Poland during the period under review significantly improved. In the analysed years, monthly expenses on food products per one person grew slower than total expenditure and disposable income. The analysis of the research material showed a decrease in consumption of the majority of discussed food products. The increase in demand occurred in the case of yoghurts as well as cheese and curd. The analysis divided into socio-economic groups of the households showed significant variation in the consumption of sugar, fish and seafood as well as oils and fats. |
Abstract | The aim of the work is to assess the demand for food among households in Poland and the changes that occurred in this demand in the years 2000-2016. In addition, changes in the consumption of selected food products over a period of 10 years depending on the socio-economic group of the household have been evaluated. The research material consists of secondary data obtained from the publication of the Central Statistical Office in the years 2000-2016. The study uses descriptive statistics methods. The income situation of households in Poland during the period under review significantly improved. In the analysed years, monthly expenses on food products per one person grew slower than total expenditure and disposable income. The analysis of the research material showed a decrease in consumption of the majority of discussed food products. The increase in demand occurred in the case of yoghurts as well as cheese and curd. The analysis divided into socio-economic groups of the households showed significant variation in the consumption of sugar, fish and seafood as well as oils and fats. |
Cytowanie | Kowalska A. (2018) Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 166-174 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s166.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Jakubowska D., Radzymińska M., Siemianowska E. Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku
Autor | Dominika Jakubowska, Monika Radzymińska, Ewa Siemianowska |
Tytuł | Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku |
Title | Attitudes of Young Consumers Towards Ecological Bakery and Confectionery Food Products – a Case Study |
Słowa kluczowe | akceptacja, postrzeganie, cechy sensoryczne, młodzi konsumenci, produkty piekarnicze, produkty cukiernicze, żywność ekologiczna, intencja zakupu |
Key words | acceptance, perception, sensory attributes, young consumers, bakery products, confectionery products, organic food, intention to buy |
Abstrakt | W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące postaw młodych konsumentów wobec nowo zaprojektowanych, niedostępnych w sprzedaży ekologicznych produktów piekarniczych (10 wariantów rogali) oraz cukierniczych (10 wariantów muffin). Receptura poddanych ocenie produktów ekologicznych nie uwzględniała dodatku sacharozy i substancji słodzących. Ciasto wzbogacono kombinacją owoców i warzyw tj. suszone i świeże jabłka, rodzynki, burak czerwony, burak biały, dynia, marchew, śliwka, czereśnia oraz twarogiem. Badania wykazały, iż młodzi konsumenci nie są potencjalnym segmentem nabywców produktów ekologicznych cechujących się otrzymanymi walorami sensorycznymi. Jedynie nieliczne spośród poddanych ocenie produktów były przez badaną grupę akceptowane. Z kolei najbardziej akceptowane produkty cechowały się jedynie umiarkowanym stopniem akceptowalności. Stwierdzono, iż dla młodych konsumentów walory sensoryczne (smak) żywności ekologicznej są kluczowym czynnikiem wpływającym na postawy wobec tej żywności oraz chęci jej zakupu. Wykazano, iż świadomość cech prozdrowotnych żywności ekologicznej nie gwarantuje jej nabywania. |
Abstract | This manuscript presents results of a survey aimed at evaluating attitudes of young consumers towards newly-designed, unavailable in retail ecological bakery products (10 variants of crescent rolls) and confectionery products (10 variants of muffins). Formulas of the tested bio-products were free of saccharose and sweeteners. Dough was enriched with a mix of fruits and vegetables, i.e. dried and fresh apples, raisins, red beetroot, white beetroot, pumpkin, carrot, plump, cherry and with fresh white cheese. The survey has demonstrated that young consumers are not a potential segment of customers of ecological products with the designed sensory values. Only few of the assessed products were acceptable by the surveyed consumers. In turn, the most acceptable products were characterized by only moderate acceptability. In the case of young consumers, the sensory values (taste) of ecological food products turned out to be the key factor affecting their attitudes towards this type of food and driving their purchase decisions. The study has shown that the awareness of health-promoting properties of bio-foods does not ensure their purchase. |
Cytowanie | Jakubowska D., Radzymińska M., Siemianowska E. (2018) Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 238-248 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s238.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Murawska A. Czynniki wpływające na konsumpcję produktów mlecznych w polskich gospodarstwach domowych
Autor | Anna Murawska |
Tytuł | Czynniki wpływające na konsumpcję produktów mlecznych w polskich gospodarstwach domowych |
Title | DETERMINANTS AFFECTING THE CONSUMPTION OF DAIRY PRODUCTS IN POLISH HOUSEHOLDS |
Słowa kluczowe | produkty mleczne, konsumpcja, gospodarstwo domowe, czynniki, dochody |
Key words | dairy products, consumption, household, factors, income |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę określenia czynników wpływających na konsumpcję produktów mlecznych. Dodatkowo starano się określić, jaki jest obecny poziom konsumpcji produktów mlecznych i czy spożycie różni się w zależności od charakterystycznych cech gospodarstw domowych. W artykule podjęto rozważania teoretyczne oraz empiryczne. Źródłem danych były informacje pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych w Polsce. W celu dokonania opisu danych zastosowano metody statystyczną, opisową i porównawczą. Konsumpcja mleka w Polsce od wielu lat spada, rośnie spożycie jogurtów, a serów utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Nadrzędnymi czynnikami wpływającymi na poziom konsumpcji produktów mlecznych są dochody konsumentów, przynależność do grupy społeczno-ekonomicznej oraz wielkość rodziny. |
Abstract | The article attempts to identify factors influencing the consumption of dairy products. In addition, efforts were made to determine the current level of consumption of dairy products and whether the consumption differs depending on the characteristics of the households. Theoretical and empirical considerations were taken into account. The source of data was the information from the research of household budgets in Poland. A statistical, descriptive and comparative method was used to describe the data. For a number of years, the consumption of milk in Poland has been decreasing, the consumption of yoghurts has increased, and the cheese is on a similar level. The main factors influencing the level of consumption of dairy products are consumer income, socio-economic membership and family size. |
Cytowanie | Murawska A. (2017) Czynniki wpływające na konsumpcję produktów mlecznych w polskich gospodarstwach domowych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 121-132 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s121.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016 |
|
Seremak-Bulge J. Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej
Autor | Jadwiga Seremak-Bulge |
Tytuł | Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej |
Title | CHANGES IN RETAIL PRICES OF DAIRY PRODUCTS AND CONSUMPTION OF MILK IN POLAND AFTER THE ACCESSION TO THE EU |
Słowa kluczowe | spożycie mleka, ceny detaliczne, popyt, rynek mleka, konsumpcja żywności |
Key words | milk consumption, retail prices, demand, dairy market, food consumption |
Abstrakt | Zmiana uwarunkowań funkcjonowania rynku mleka po akcesji Polski do Unii Europejskiej skutkowała wzrostem zamożności polskich konsumentów oraz relatywnym spadkiem cen detalicznych nabiału, zwłaszcza w relacji do innych źródeł białka zwierzęcego. W latach 2004-2015 wzrosło bilansowe spożycie mleka i jego przetworów, głównie pod wpływem zwiększonego spożycia zbiorowego oraz zużycia pośredniego przez przemysł spożywczy w pogłębionym przetwórstwie żywności. Natomiast zmalało bezpośrednie spożycie nabiału i masła w gospodarstwach domowych. Zmieniła się także jego struktura pod wpływem zwiększonej konsumpcji przetworów głębiej przetworzonych (głównie napojów mlecznych i serów dojrzewających) kosztem przede wszystkim mleka płynnego, a w mniejszym stopniu twarogów |
Abstract | The change in dairy market environment after the Polish accession to the EU resulted in an increase in incomes of the customers which overlapped with a relative decline in prices of dairy products, particularly in comparison with other sources of animal protein. According to balance sheet data, over the period 2004-2015 the consumption of milk and dairy products increased due to a rise in consumption outside households and growing use in manufacturing processed dairy products. On the other hand, household consumption of dairy products, including butter, declined. There were also changes in the structure of milk consumption which reflected an increase in the share of processed products (mainly milk shakes and ripening cheese), while the share of milk and cottage cheese contracted. |
Cytowanie | Seremak-Bulge J. (2016) Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 3: 53-65 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n3_s53.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2015 |
|
Bórawski P. Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego
Autor | Piotr Bórawski |
Tytuł | Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego |
Title | Tendencies in International Trade of the Polish Dairy Sector |
Słowa kluczowe | mleko, produkty mleczne, eksport, import, saldo |
Key words | milk, milk product, imports, exports, balance |
Abstrakt | W pracy analizie poddano handel zagraniczny mlekiem i produktami mleczarskimi. Wstąpienie Polski do Unii Europejskiej miało korzystny wpływ na handel mlekiem i artykułami mleczarskimi z powodu otwarcia rynków oraz eliminacji barier w handlu zagranicznym miedzy krajami członkowskimi. Wartość eksportu serów i twarogów wzrosła od 27,2 mln EUR w 2005 roku do 691,8 mln EUR w roku 2013. Podobne tendencje wzrostowe zaobserwowano w przypadku mleka i serwatki w proszku, mleka płynnego i śmietany, jogurtu i napojów mlecznych, masła i tłuszczów mlecznych oraz lodów. Wskazano główne kraje, do których Polska eksportuje mleko i przetwory mleczne oraz importerów. W analizie danych posłużono się metodami opisowymi i graficznymi. Materiał źródłowy stanowiły dane Głównego Urzędu Statystycznego, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB w Warszawie oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W celu analizy czynników kształtujących saldo bilansu handlowego artykułami mleczarskimi posłużono się modelem regresji wielorakiej. Za zmienne objaśniające przyjęto: X1 (kurs euro), X2 (ceny płacone rolnikom za mleko w Polsce), X3 (ceny płacone rolnikom za mleko w UE), X4 (indeks światowych cen żywności FAO-produkty mleczarskie) oraz X5 (produkcja sprzedana przemysłu spożywczego). Natomiast zmienne objaśniane tworzyły kolejno salda obrotów handlowych: Y1 (saldo handlu zagranicznego artykułów mleczarskich), Y2 (saldo handlu zagranicznego serów i twarogów), Y3 (saldo handlu zagranicznego mleka i serwatki w proszku), Y4 (saldo handlu zagranicznego mleka płynnego i śmietany) oraz Y5 (saldo handlu zagranicznego jogurtami i napojami mlecznymi). Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, że do grupy czynników kształtujących saldo eksportu artykułami mleczarskimi zaliczyć należy kurs euro oraz ceny płacone rolnikom za mleko w UE. |
Abstract | The international trade of milk and dairy products was analyzed in the paper. Polish accession to the European Union had a positive impact on trade of milk and dairy products due to the opening of markets and the elimination of barriers to foreign trade between Member States. The value of exports of cheese and curd increased from 27.2 million in 2005 to 691.8 million in 2013. Similar growth trends were observed in the case of milk and whey powder, liquid milk and cream, yogurt and milk drinks, butter and milk fats and ice cream. The countries where we export milk and dairy products were pointed out, as were the importers. Descriptive and graphical methods were used in the data analysis. The source material was data from the Central Statistical Office, the Institute of Agricultural Economics and Food Economy-PIB in Warsaw and the Ministry of Agriculture and Rural Development. In order to analyze the factors influencing the balance of trade in dairy products the author used a multiple regression model. The following explanatory variables were adopted X1 (euro exchange rate), X2 (prices paid to farmers for milk in Poland), X3 (prices paid to farmers for milk in the EU), X4 (FAO food price index-dairy) and X5 (sold production of the food industry). The response variables which sequentially formed trade balance were: Y1 (balance of foreign trade of dairy products), Y2 (foreign trade balance of cheese and curd), Y3 (foreign trade balance of milk and whey powder), Y4 (foreign trade balance of liquid milk and cream) and Y5 (foreign trade of yogurt and milk drinks). Statistical analysis showed that the factors influencing the balance of export of dairy products should include: X1 (euro exchange rate) and X3 (prices paid to farmers for milk in the EU). |
Cytowanie | Bórawski P. (2015) Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15(30), z. 1: 7-20 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2015_T15(30)_n1_s7.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014 |
|
Dobák D., Kádeková Z., Kubicova L. TRENDS IN CONSUMPTION OF MILK AND DAIRY PRODUCTS IN SLOVAKIA AFTER EU ACCESSION
Autor | Dušan Dobák, Zdenka Kádeková, Lubica Kubicova |
Tytuł | TRENDS IN CONSUMPTION OF MILK AND DAIRY PRODUCTS IN SLOVAKIA AFTER EU ACCESSION |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | Income, Consumer Prices of Dairy Products, Consumption of Dairy Products, Income and Price Elasticity of Demand |
Abstrakt | |
Abstract | In the paper are evaluated changes and development in consumption of milk and dairy products in recent years from accession of Slovakia to the European Union in 2004. Consumption of milk and dairy products in Slovakia lags far behind countries of the former EU-15. Consumption of these products in the value milk free butter was 158.6 kg in 2012. Compared with ODP, dairy consumption 220 kg in 2012 was of 61.4 kg less and considering its importance is nutritionally unfavorable. Particularly unfavorable was consumption of drinking milk, which ensured recommended amount of food only at 60%. Only the consumption of cheese and curd was at the level of given recommended amount 10.1 kg. |
Cytowanie | Dobák D., Kádeková Z., Kubicova L. (2014) TRENDS IN CONSUMPTION OF MILK AND DAIRY PRODUCTS IN SLOVAKIA AFTER EU ACCESSION.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 12(61): 90-97 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2014_n61_s90.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014 |
|
Holienčinová M., Nagyová Ľ., Sedliaková I. BEHAVIOURAL STUDIES OF EXTERNAL ATTRIBUTES OF BREAD AND PASTRY IN SLOVAK REPUBLIC
Autor | Mária Holienčinová, Ľudmila Nagyová, Ingrida Sedliaková |
Tytuł | BEHAVIOURAL STUDIES OF EXTERNAL ATTRIBUTES OF BREAD AND PASTRY IN SLOVAK REPUBLIC |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | consumer behaviour, purchase, bread, pastry |
Abstrakt | |
Abstract | The aim of the research was to determine Slovak consumer's behaviour when purchasing and consuming bread and pastry. As a research method, was used a structured questionnaire consisting of 16 questions. The total number of respondents was 350 randomly selected respondents, from which were analyzed the answers of 291 respondents consuming bread and pastry. For a deeper analysis of the obtained results, there were set out assumptions, which have been tested with the use of Pearson's chi-square test and Cramer's contingency coefficient. As the results of the research show, the mostly preferred filling of pastries is the curd, jam and poppy filling, the preferred taste of salty bread is the crackling, corn and cheese taste, 61 % of respondents are in many cases in their purchase of bread and pastry influenced by the smell of fresh bread, 52 % of respondents need to catch the bread or pastry before their purchase, 44 % of respondents sometimes take in account the sound, which the bread makes when they are catching it, 53 % of respondents prefer the cake with more colours. |
Cytowanie | Holienčinová M., Nagyová Ľ., Sedliaková I. (2014) BEHAVIOURAL STUDIES OF EXTERNAL ATTRIBUTES OF BREAD AND PASTRY IN SLOVAK REPUBLIC.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 12(61): 142-153 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2014_n61_s142.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Juszczyk S. Wpływ cen podstawowych produktów mleczarskich na ceny mleka surowego w Nowej Zelandii
Autor | Sławomir Juszczyk |
Tytuł | Wpływ cen podstawowych produktów mleczarskich na ceny mleka surowego w Nowej Zelandii |
Title | The influence of basic dairy products prices on the raw milk prices in New Zealand |
Słowa kluczowe | zmienność cen mleka, modele ekonometryczne, ceny sera cheddar, OMP i masła, Nowa Zelandia, Unia Europejska |
Key words | milk price variability, econometric model, cheddar cheese, SMP and butter price, New Zealand, European Union |
Abstrakt | Artykuł poświecony jest zagadnieniu możliwości oddziaływania na poziom cen mleka surowego poprzez ceny kluczowych artykułów pochodnych, będących powszechnym przedmiotem handlu międzynarodowego. W toku rozważań ustalono, że nie ceny mleka kształtują ceny podstawowych artykułów pochodnych takich jak ser twardy cheddar, odtłuszczone mleko w proszku i masło w blokach, lecz ceny tych produktów kształtują cenę mleka surowego. Może to mięć znaczeni w oddziaływaniu na poziom cen skupu mleka w Unii Europejskiej po zniesieniu kwot mlecznych |
Abstract | The paper presents the concept of econometric models for predicting the level of prices of raw milk in New Zealand, based on the prices of SMP, butter and cheddar cheese, as the products strongly correlated with the prices of raw milk. The article also states that the prices of basic products which are a commodity in international exchanges influence on the prices of raw milk and not vice versa. |
Cytowanie | Juszczyk S. (2011) Wpływ cen podstawowych produktów mleczarskich na ceny mleka surowego w Nowej Zelandii.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 2: 56-66 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n2_s56.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2011 |
|
Šimo D. Foreign trade of the Slovak Republic with selected agrarian commodities of animal origin
Autor | Dušan Šimo |
Tytuł | Foreign trade of the Slovak Republic with selected agrarian commodities of animal origin |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Paper points at research of import and export of beef, pork, poultry, cows milk, cheese curds and chicken eggs. Agriculture on the market of the Slovak Republic overcomes imbalanced due to extra labor deployment of enterprise-level management and other staff. Agrarian market was significantly affected by the world financial crisis, which was reflected in our conditions by the growth of gross domestic product, increased unemployment, reduced consumer purchasing power and declined demand for the key agri-food commoditiess. Similar imbalances are also in the agrarian markets of the other EU accession countries and third countries. Beside these factors in a significant proportion of the agrarian market volatility can be attributed to the impact of weather conditions in Europe and the world, mainly due to floods, fires, but also fluctuations in oil and other energy sources. Those and other negative factors affect the results of the agri-business management subjects. Increasing costs of production critical industries plant and animal production enterprises are the result of low competitiveness of domestic producers in comparison with the developed EU agrarian countries |
Cytowanie | Šimo D. (2011) Foreign trade of the Slovak Republic with selected agrarian commodities of animal origin.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 5(54): 170-175 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2011_n54_s170.pdf |
|
|
12. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2010 |
|
Juszczyk S. Uwarunkowania poziomu cen surowego mleka w USA
Autor | Sławomir Juszczyk |
Tytuł | Uwarunkowania poziomu cen surowego mleka w USA |
Title | Factors determining the price level of row milk in the U.S. |
Słowa kluczowe | zmienność cen mleka w USA, ceny OMP, masła i sera cheddar, modele ekonometryczne |
Key words | variability of milk prices in the U.S., prices of SMP, butter and cheddar cheese, econometric models |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono koncepcję modeli ekonometrycznych pozwalających przewidywać poziom cen surowego mleka w USA na podstawie cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła w blokach oraz sera cheddar jako produktów silnie skorelowanych z cenami mleka w skupie. Stwierdzono, że to ceny podstawowych produktów pochodnych, będących towarem w wymianie międzynarodowej kształtują ceny surowego mleka a nie odwrotnie. |
Abstract | The paper presents the concept of econometric models for predicting the level of prices of raw milk in the U.S., based on the prices of SMP, butter and cheddar cheese blocks, as the products strongly correlated with the prices of raw milk. The article also stated that the prices of basic products which are a commodity in international exchanges shape the prices of raw milk and not vice versa. |
Cytowanie | Juszczyk S. (2010) Uwarunkowania poziomu cen surowego mleka w USA.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 97, z. 3: 119-127 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2010_n3_s119.pdf |
|
|
13. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Parzonko A., Sulyma N. Stan i kierunki zmian na rynku mleka Ukrainy
Autor | Andrzej Parzonko, Nataliya Sulyma |
Tytuł | Stan i kierunki zmian na rynku mleka Ukrainy |
Title | Directions for change of the Ukrainian dairy market |
Słowa kluczowe | produkcja i przetwórstwo mleka, tendencje zmian na rynku mleka Ukrainy |
Key words | milk production, milk procession, the tendencies of change on the Ukrainian milk market |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie zmian na rynku mleka Ukrainy w latach 2000-2008 oraz prezentacja tendencji jego rozwoju. Produkcja mleka ustabilizowała się po wyraźnym spadku w latach dziewięćdziesiątych. Odbywa się ona głównie w gospodarstwach chłopskich, dysponujących 1-2 krowami. Gospodarstwa farmerskie wycofują się z tej produkcji. Następuje proces koncentracji w przemyśle mleczarskim, głównie przez przejmowanie rodzimych przedsiębiorstw przez kapitał zagraniczny (głównie rosyjski). Zwiększa się eksport produktów mlecznych z Ukrainy, głównie sera. Szacuje się, że w 2009 roku Ukraina znajdzie się w grupie państw o największym eksporcie produktów mlecznych na świecie (w pierwszej piątce). |
Abstract | The article focuses on the Ukrainian dairy market and is analyzing and outlining the tendencies for change that has been evident in the years 2000-2008. It shows that milk production tends to stabilizing after the noticeably decrease since 1990th . The Ukrainian dairy industry continues to rely on Ukrainian households for supplying the majority of raw milk. Currently 1-2 of dairy cows are kept in private households. Some agricultural farmers gave up their livestock breeding business and started with crop production. The process of milk processing sector concentration is taken place (mainly as a result of foreign ownership alliances building). The export of dairy products from Ukraine (mainly the export of cheese) has been growing over the 2000-2008. It is expected that in 2009 Ukraine will take the 5-th place among the most important exporters of milk products in the world. |
Cytowanie | Parzonko A., Sulyma N. (2009) Stan i kierunki zmian na rynku mleka Ukrainy.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 1: 130-140 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n1_s130.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2006 |
|
Gajowiak D. Produkty regionalne szansą poprawy konkurencyjności polski w Unii Europejskiej
Autor | Dominik Gajowiak |
Tytuł | Produkty regionalne szansą poprawy konkurencyjności polski w Unii Europejskiej |
Title | Regional products as a chance for Polish competitiveness improvement in the European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | regional products, competitiveness, Protected Designation of Origin (PDO), Protected Geographical Indications (PGI), Traditional Speciality Guaranteed (TSG), regional brands, European Union Common Market |
Abstrakt | |
Abstract | This article presents an assessment of the potential for introducing Polish regional products in the European Union’s Common Market. The main advantages of Polish regional product entry to this market are the low costs of labour, big land resources, favourable age structure of population, traditional methods of agricultural production, natural rural landscape, big biodiversity, cultural and historical wealth. The main obstacles are the Polish law system and the lack of experience among Polish producers. The author thinks that Poland may become an acknowledged producer of cheeses, meat and meat preserves, fruits and vegetables, grains and their preserves as well as beverages. |
Cytowanie | Gajowiak D. (2006) Produkty regionalne szansą poprawy konkurencyjności polski w Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15, z. : 246-253 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2006_T15_n_s246.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2006 |
|
Stańko S. Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu zagranicznym na rynku mleka i jego artykułów w latach 1990-2005
Autor | Stanisław Stańko |
Tytuł | Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu zagranicznym na rynku mleka i jego artykułów w latach 1990-2005 |
Title | Tendencies in production, consumption and Polish foreign trade in milk and dairy products in years 1990-2005 |
Słowa kluczowe | |
Key words | Polish foreign trade, milk and dairy products |
Abstrakt | |
Abstract | Production, consumption and Polish foreign trade in milk and dairy products in years 1990- 2005 have been presented. In the analysed period growing trends in production of dairy products, foreign trade and consumption of cheese were observed, moreover, decreasing consumption of butter and milk have been recorded. Since 1991 the Polish trade balance in dairy products remained positive. In 2005 total milk and dairy products export reached 880 millions EUR and import was 98,6 millions EUR. The EU countries become the most significant purchasers of Polish dairy products. In 2005 they reached more than 75% share in the total value of Polish dairy exports (in 2001 share this share was 26,9% and 40,5% in 2003). |
Cytowanie | Stańko S. (2006) Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu zagranicznym na rynku mleka i jego artykułów w latach 1990-2005.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15, z. : 357-368 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2006_T15_n_s357.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2004 |
|
Kowalczyk A., Wasilewski M. Ocena konkurencyjności spółdzielni mleczarskich
Autor | Artur Kowalczyk, Mirosław Wasilewski |
Tytuł | Ocena konkurencyjności spółdzielni mleczarskich |
Title | The evaluation of Dairy Cooperatives' Competitiveness |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The study presents the comparative analysis of competitiveness' level of dairy cooperatives, which exports their products to the UE market and cooperatives from Świętokrzyskie province, which are not entitled to the export to the UE market. Cooperatives exporting their products to the UE market (group A) in the years 1998-2001 showed the increase of milk processing while in cooperatives from Świętokrzyskie province the decrease ensued. The cooperatives from group A were also characterized by three times higher level of average delivery of milk as well as the share in the purchase of extra class milk. In 2001 cooperatives Świętokrzyskie province incurred loss while group A cooperatives achieved increasing significant profit. The competitive strength of milk · deliverers is larger in a group of cooperatives in Świętokrzyskie province because those cooperatives do not achieve the cost advantage for the sake of the low concentration of the production. The biggest threat to dairy cooperatives is in the buyers' strong influence on the volume of sale and in buyers' possibility to change a cooperative delivering them dairy products. The level of competition's intensity in the scope of products offered by cooperatives was similar, highest in the case of milk, cheese, sour and sour cream and lowest in case of powder milk and butter. The necessity of covering large capital needs as well as difficulties in access to distribution channels were described as largest barriers to entry and considerable small barrier is the competitive activity of already existing enterprises. In the opinion of cooperatives' managers the possibility of appearing new substitutes of dairy products, except for butter, is low. |
Cytowanie | Kowalczyk A., Wasilewski M. (2004) Ocena konkurencyjności spółdzielni mleczarskich.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 52: 47-62 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2004_n52_s47.pdf |
|
|