1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Tłuczak A. Konkurencyjność przestrzenna rolnictwa w krajach Unii Europejskiej
Autor | Agnieszka Tłuczak |
Tytuł | Konkurencyjność przestrzenna rolnictwa w krajach Unii Europejskiej |
Title | Spatial Competitiveness of Agriculture in European Union Countries |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, rolnictwo, Esteban-Marquillas |
Key words | competitiveness, agriculture, Esteban-Marquillas, European Union |
Abstrakt | Celem opracowania jest zbadanie relacji między poziomem konkurencyjności rolnictwa w poszczególnych krajach Unii Europejskiej a przeciętną wielkością produkcji rolnej z 1 ha użytków rolnych. Dodatkowo w pracy podjęto próbę określenia charakteru przestrzennych zmian wielkości produkcji rolnej w podziale na sektory. Wyniki opracowano na podstawie metody zmian konkurencyjności Estebana-Marquillasa, która pozwala na diagnostykę potencjału produkcyjnego rolnictwa regionu. W szczególności analiza ta pozwoliła na wskazanie regionów wyspecjalizowanych oraz charakteru zmian strukturalnych w zakresie badanego zjawiska. Badania przeprowadzono na podstawie danych dotyczących wielkości produkcji rolnej, w podziale na roślinną i zwierzęcą i ich podgatunki. Wszelkie dane zaczerpnięto z baz danych Głównego Urzędu Statystycznego. Badania obejmują lata 2005-2014. |
Abstract | The aim of this study is to present the competitiveness of agriculture in the EU countries. The results are based on the Esteban-Marquillas competitiveness model, which allows the diagnosis of a region's production potential. In particular, this analysis allows identification of specialized regions and the nature of structural changes in the examined phenomenon. The study was conducted on the basis of data on the volume of agricultural crop and animal production and their subspecies. All data was taken from the databases of the Central Statistical Office. The study covers the years 2004-2014. |
Cytowanie | Tłuczak A. (2017) Konkurencyjność przestrzenna rolnictwa w krajach Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 3: 279-285 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n3_s279.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Kułyk P., Michałowska M. Stan rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2014
Autor | Piotr Kułyk, Mariola Michałowska |
Tytuł | Stan rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2014 |
Title | The status of development of organic farming in Poland in the years 2004–2014 |
Słowa kluczowe | zrównoważony rozwój, rolnictwo ekologiczne, konsumpcja zrównoważona, żywność pochodząca z upraw ekologicznych, żywność konwencjonalna, dochody i wydatki gospodarstw domowych |
Key words | sustainable development, organic farming, sustainable consumption, foods derived from organic farming, conventional foods, household income and expenditure of households |
Abstrakt | Procesy zachodzące w środowisku przyrodniczym pod wpływem realizacji industrialnych koncepcji rozwoju rolnictwa wywołały istotną zmianę modelu produkcji i konsumpcji i zwrócenie się w większym stopniu w stronę rolnictwa zrównoważonego, opartego na zgodnym połączeniu celów społecznych, środowiskowych i ekonomicznych. Zachowując właściwe proporcje między tymi podsystemami, dąży się do zapewniania równowagi międzypokoleniowej i wewnątrzpokoleniowej. Realizacji tych zasad służy m.in. rozwój rolnictwa ekologicznego. Skoncentrowanie się na żywności ekologicznej wydaje się szczególnie istotne wobec rosnącej świadomości konsumentów, dążeniu ich do jak najlepszego zaspokojenia swoich potrzeb poprzez dobór produktów o odpowiednich parametrach odżywczych i zdrowotnych. Produkt ekologiczny stanowi szansę na poprawę konkurencyjności w rolnictwie, zwłaszcza europejskim, umożliwiając racjonalne gospodarowanie zasobami poprzez wdrażanie założeń ekonomii zrównoważonego rozwoju. W artykule przedstawiono stan i tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2014 na tle przemian zachodzących w krajach UE. Ponadto ukazano strukturę wydatków w polskich gospodarstwach domowych, w tym poziom wydatków przeznaczonych na żywność ekologiczną, na tle krajów o największej konsumpcji na jednego mieszkańca. |
Abstract | Processes occurring in the natural environment due to the implementation of industrial concepts of agricultural development led to a significant change of the production and consumption models. The approach shifted to a more balanced one, leading to the sustainable development of agriculture and rural areas based on the combination of social, environmental and economic goals. Whilst ensuring an appropriate balance between these systems, there is an attempt to achieve balance within and between generations. The focus on organic food matches well with these trends and seems particularly important, given growing awareness of consumers and their willingness to best meet their needs through the selection of products with the appropriate nutritional and health parameters. Ecological product provides an opportunity to improve the competitiveness of agriculture, especially in Europe, enabling rational management of resources by implementing the economics of sustainable development. The article presents the status and trends of development of organic farming in Poland in the years 2004–2014. In addition, the structure of expenditure in Polish households is shown, including the level of spending on organic food against the background of the countries with the highest per capita consumption. |
Cytowanie | Kułyk P., Michałowska M. (2016) Stan rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2014.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 113: 17-32 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n113_s17.pdf |
|
|
3. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016 |
|
Chrobocińska K., Łukiewska K. Egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych użytkujących aktywa pochodzące z ZWRSP
Autor | Katarzyna Chrobocińska, Katarzyna Łukiewska |
Tytuł | Egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych użytkujących aktywa pochodzące z ZWRSP |
Title | EXTERNAL FACTORS AFFECTING THE COMPETITIVE POSITION OF FARMS CONSUMING ASSETS FROM THE AGRICULTURAL PROPERTY STOCK OF THE STATE TREASURY |
Słowa kluczowe | pozycja konkurencyjna gospodarstw rolniczych, czynniki egzogeniczne, konkurencyjność gospodarstw rolniczych |
Key words | competitive position, external factors, competitiveness of agricultural enterprises |
Abstrakt | W opracowaniu określono najważniejsze egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych wykorzystujących w działalności aktywa pochodzące z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa (ZWRSP). Wyniki badań dowodzą, że w badanej populacji do najważniejszych czynników zewnętrznych wpływających na pozycję konkurencyjną, które wskazali respondenci należą ceny środków do produkcji i ceny produktów rolniczych oraz jakość produktów rolniczych. |
Abstract | The study identified the most important external factors affecting the competitive position of the farms that use assets from the Agricultural Property Stock of the State Treasury. The test results show that for the study population the prices of inputs and agricultural products as well as the quality of agricultural products are the most important external factors affecting the competitive position of the farms. |
Cytowanie | Chrobocińska K., Łukiewska K. (2016) Egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych użytkujących aktywa pochodzące z ZWRSP.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 1: 26-34 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n1_s26.pdf |
|
|
4. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Babuchowska K. Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej względem znaczenia kapitału ludzkiego na obszarach wiejskich i jego przemian
Autor | Karolina Babuchowska |
Tytuł | Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej względem znaczenia kapitału ludzkiego na obszarach wiejskich i jego przemian |
Title | THE EU COMMON AGRICULTURAL POLICY TOWARDS THE IMPORTANCE OF HUMAN CAPITAL IN RURAL AREAS AND ITS TRANSFORMATION |
Słowa kluczowe | młody rolnik, wspólna polityka rolna, zmiany demograficzne, starzenie się |
Key words | young farmer, Common Agriculture Policy, demographic changes, ageing |
Abstrakt | Obserwowany w wielu krajach Unii Europejskiej (UE) problem starzenia się społeczeństwa dotyczy także mieszkańców obszarów wiejskich. Niekorzystna struktura demograficzna mieszkańców wsi ma swoje odzwierciedlenie w strukturze demograficznej producentów rolnych. Średni wiek rolników wzrasta, a niska wartość wskaźnika urodzeń sprawia, że jest relatywnie niewiele osób młodych, które w przyszłości mogłyby przejąć i poprowadzić gospodarstwo rolne. Jak wynika z analiz Komisji Europejskiej, starzenie się producentów rolnych przekłada się na mniejsze zainteresowanie z ich strony inwestycjami, co może prowadzić do obniżenia konkurencyjności sektora rolnego. Problem niekorzystnej struktury demograficznej na obszarach wiejskich potęgują migracje młodych osób zamieszkujących te tereny do miast. Nowy okres programowania (2014-2020) przyniósł istotne zmiany we wspólnej polityce rolnej (WPR), której obecny kształt bardziej odpowiada wyzwaniom, jakie stoją przed UE. „Odmłodzenie” producentów rolnych ma kluczowe znaczenie dla konkurencyjności sektora rolnego, w związku z czym kwestia ta została uwzględniona w reformie WPR. W rezultacie zdecydowano o ustanowieniu wsparcia dochodów młodych rolników rozpoczynających działalność rolniczą, aby ułatwić im zakładanie działalności i dopasowanie strukturalne ich gospodarstw po rozpoczęciu działalności. Celem opracowania jest zaprezentowanie zmian demograficznych na obszarach wiejskich w wybranych krajach UE oraz wsparcia dedykowanego młodym rolnikom w latach 2014-2020 w ramach WPR. |
Abstract | Problem of the society ageing process observed in many EU countries connects also inhabitants of rural areas. Disadvantageous demographic structure of rural inhabitants influences on demographic structure of agriculture producers. Average age of farmers increases and low birth rate value results in relative small number of young people, who can run individual farms in the future. According to European Committee analyses the aging process of agriculture producers results in their smaller interest in investments. It can lead to a decline in competitiveness of agriculture sector. Problem of disadvantageous demographic structure on rural areas increasing migrations of young people from villages to towns. New program period (2014-2020) has brought significant changes in Common Agriculture Policy which actual shape is more common to European Union challenges. “Younging process” of agriculture producers is a clue for competitiveness of agriculture sector therefore this issue has been included into CAP reform. In result it was decided about establishment of income support for young farmers starting their farms activities. The main aim of study was the presentation of demographic changes in given EU countries and support dedicated for young farmers within years 2014-2020 according to the Common Agriculture Policy. |
Cytowanie | Babuchowska K. (2014) Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej względem znaczenia kapitału ludzkiego na obszarach wiejskich i jego przemian.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 2: 45-54 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n2_s45.pdf |
|
|
5. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2014 |
|
Fylyuk G., Pimenova O. Pomoc publiczna a rolnictwo: analiza doświadczeń w Niemczech
Autor | Galyna Fylyuk, Olena Pimenova |
Tytuł | Pomoc publiczna a rolnictwo: analiza doświadczeń w Niemczech |
Title | State support of agriculture: the analysis of an experience of Germany |
Słowa kluczowe | rolnictwo; pomoc publiczna; polityka rolna; bezpieczeństwo żywności |
Key words | agricultural sector; state support; agricultural policy; food safety |
Abstrakt | W artykule określono rolę pomocy państwa w zwiększeniu konkurencyjności sektora rolnego. Analizie poddano mechanizmy wsparcia stosowane w krajach rozwiniętych. Udowodniono konieczność ukierunkowania wsparcia finansowego oraz wprowadzenia systemu monitorowania sektora rolnego w danym kraju. |
Abstract | The role of state support in enhancing the competitiveness of agricultural sector is determined. Mechanisms of state support of developed countries are analyzed. A necessity of use of targeted financial support to the introduction of monitoring systems in domestic agriculture is proved. |
Cytowanie | Fylyuk G., Pimenova O. (2014) Pomoc publiczna a rolnictwo: analiza doświadczeń w Niemczech.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 4: 19-30 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2014_n4_s19.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012 |
|
Balazs P., Péli L., Ritter K. Rola rolnictwa i powiązań miejsko-wiejskich w rozwoju obszarów wiejskich Węgier
Autor | Péter Balazs, Laszlo Péli, Krisztian Ritter |
Tytuł | Rola rolnictwa i powiązań miejsko-wiejskich w rozwoju obszarów wiejskich Węgier |
Title | The role of agriculture and urban-rural connections in lagging rural areas of Hungary |
Słowa kluczowe | rolnictwo, zatrudnienie, lokalny rozwój gospodarczy, rozwój obszarów wiejskich, powiązania miejsko-wiejskie |
Key words | agriculture, employment, local economic development, rural development, urban- -rural connections |
Abstrakt | Długoterminowe cele strategiczne polityki rozwoju obszarów wiejskich Unii Europejskiej w kolejnym okresie programowania (2014-2020) są następujące: konkurencyjność rolnictwa, zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi oraz zrównoważony rozwój terytorialny. Zgodnie z tą strategią, rolnictwo pozostaje kluczowym elementem rozwoju opóźnionych gospodarczo obszarów wiejskich. Z przeprowadzonych badań wynika, że w procesie kształtowania nowej polityki wiejskiej należy podkreślać społeczne funkcje tradycyjnego rolnictwa oraz wspierać rozwój rentownych gospodarstw, dywersyfikację działalności oraz wytwarzanie pracochłonnych produktów o wysokiej wartości dodanej. Oprócz rolnictwa, niezbędnym elementem stymulowania rozwoju opóźnionych gospodarczo obszarów wiejskich jest rozwój powiązań miejsko-wiejskich, szczególnie w zakresie zatrudnienia, dostępności usług oraz produktów wiejskich na lokalnych rynkach miast. |
Abstract | The long-term strategic objectives of the EU Rural Development Policy in the next (2014-2020) programming period are as follows: the competitiveness of agriculture, the sustainable management of natural resources and the balanced territorial development. In this strategy agriculture remains the key element as solution for lagging rural areas. Summing up our research the social functions of traditional agriculture based on local resources, the strengthening of viable farms, the increasing importance of diversification and the labor-intensive products with high added-value have to be emphasized in the new rural policy. Besides agriculture the improvement of urban-rural connections are essential for lagging rural areas as well, especially in terms of employment, availability of services and allocation of local rural products to urban markets. |
Cytowanie | Balazs P., Péli L., Ritter K. (2012) Rola rolnictwa i powiązań miejsko-wiejskich w rozwoju obszarów wiejskich Węgier.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 27-33 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s27.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Krzyżanowski J. Wspólna polityka rolna UE a międzynarodowa konkurencyjność sektora rolniczego
Autor | Julian Krzyżanowski |
Tytuł | Wspólna polityka rolna UE a międzynarodowa konkurencyjność sektora rolniczego |
Title | Common Agricultural Policy of the EU and international competitiveness of the agricultural sector |
Słowa kluczowe | rolnictwo, Wspólna Polityka Rolna, międzynarodowa konkurencyjność produktów rolniczych. |
Key words | agriculture, Common Agricultural Policy, international competitiveness of agricultural products. |
Abstrakt | W artykule poruszana jest problematyka międzynarodowej konkurencyjności produkcji rolniczej UE. Autor wskazuje, że sprawy te stały u podstaw kolejnych reform Wspólnej Polityki Rolnej. |
Abstract | The paper deals with the problem of international competitiveness of the EU agricultural products. The author indicates that this issue was always a core element of the subsequent reforms of the Common Agricultural Policy |
Cytowanie | Krzyżanowski J. (2011) Wspólna polityka rolna UE a międzynarodowa konkurencyjność sektora rolniczego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 4: 125-128 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n4_s125.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Rudnicki R. Numbers and spatial distribution of payments granting decisions within the Common Agricultural Policy measures implemented in Poland over years 2002-2010
Autor | Roman Rudnicki |
Tytuł | Numbers and spatial distribution of payments granting decisions within the Common Agricultural Policy measures implemented in Poland over years 2002-2010 |
Title | Numbers and spatial distribution of payments granting decisions within the Common Agricultural Policy measures implemented in Poland over years 2002-2010 |
Słowa kluczowe | brak |
Key words | Common Agricultural Policy, payment granting decisions, agricultural holdings |
Abstrakt | brak |
Abstract | The article offers an assessment of spatial differences in the structure of payment granting decisions under the EU Common Agricultural Policy. The analysis was conducted for individual EU assistance measures divided into two groups: 1) intensifying measures, intended to step up production and improve the competitiveness of agriculture and 2) extensifying measures, intended to improve the environment and to help rural areas to diversify into non-agricultural activities. It was demonstrated that payments of group 2 prevailed in numerical terms, which was largely a result of the high participation of agricultural holdings in the agri-environmental programm |
Cytowanie | Rudnicki R. (2011) .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 3: 126-136 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n3_s126.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Toro-Dunay A. Development of rural areas through the CAP 2020 and Europe 2020 strategies
Autor | Anna Toro-Dunay |
Tytuł | Development of rural areas through the CAP 2020 and Europe 2020 strategies |
Title | Development of rural areas through the CAP 2020 and Europe 2020 strategies |
Słowa kluczowe | brak |
Key words | CAP, Europe 2020 Strategy, rural areas, rural development |
Abstrakt | brak |
Abstract | The phrase ‘rural areas’ mean not only the place for agricultural production and the living place of rural population, but also refer to all the traditions, landscape, environment and residents of these areas. Rural development is highly supported at the EU level and it helps to enhance the quality of life of rural residents and the economic performance of rural areas. According to some points of view, the excessive support should be cut down, but the primary objectives of the CAP should be maintained. The threats of the economic crisis appear more significantly in rural areas. What are the possible ways to increase the economic situation of these areas, where poverty is high, education level is low and the population is aging? Working facilities are mostly connected with agriculture, but the financial background and competitiveness of agricultural enterprises is rather low. The environment and landscape should be preserved. How can all these problems be solved at the same time? How can the environment be preserved in line with the development of the rural areas? The renewed CAP was outlined in November 2010. This paper tries to examine the visions of rural areas for the future |
Cytowanie | Toro-Dunay A. (2011) .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 3: 161-169 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n3_s161.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2010 |
|
Bórawski P. PROW jako źródło środków finansowych umożliwiających rozwój obszarów wiejskich
Autor | Piotr Bórawski |
Tytuł | PROW jako źródło środków finansowych umożliwiających rozwój obszarów wiejskich |
Title | PROW as a source of financial measures enabling rural areas development |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The objective of the paper was to recognize the structure of PROW in the years 2004–2006 and 2007–2013. Moreover the allocation of PROW in particular provinces was presented. The analysis of collected material proves that the most financial measures was directed for the support of agricultural activity on areas about adverse conditions of the management, fulfillment of direct payments and farms adjustment to European Union standards. But, in the 2007–2013 the most financial measures was directed for the improvement of competitiveness of agricultural and forest sector and the improvement of natural environment and rural areas. The descriptive methods were used in the paper |
Cytowanie | Bórawski P. (2010) PROW jako źródło środków finansowych umożliwiających rozwój obszarów wiejskich.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 85: 35-42 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n85_s35.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2006 |
|
Strojny J. Przewagi komparatywne a wymiana handlowa produktami rolnymi krajów UE
Autor | Jacek Strojny |
Tytuł | Przewagi komparatywne a wymiana handlowa produktami rolnymi krajów UE |
Title | Comparative advantages and agricultural products’ trade of UE countries |
Słowa kluczowe | przewaga komparatywna, konkurencyjność rolnictwa, kraje UE |
Key words | comparative advantage, agricultural competitiveness, EU countries |
Abstrakt | Niniejsze badanie koncentruje się na konkurencyjności rolnictwa krajów wchodzących w skład obszaru gospodarczego UE. Założeniem analizy jest, że niezależnie od źródła przewagi komparatywnej w danej dziedzinie ostatecznie znajduje ona odbicie w wymianie handlowej z innymi krajami. Konkurencyjność uwidacznia się poprzez specjalizację produkcyjną |
Abstract | The study focuses on the competitiveness of agricultural sectors of EU economic area countries. The analysis is based on an assumption that irrespective of the source of an particular country comparative advantage it is reflected in the international trade. The competitiveness finds expression in production specialization |
Cytowanie | Strojny J. (2006) Przewagi komparatywne a wymiana handlowa produktami rolnymi krajów UE.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 60: 309-317 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2006_n60_s309.pdf |
|
|
12. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2006 |
|
Demyanenko S. Globalization and development of Ukrainian agriculture
Autor | Serhiyi Demyanenko |
Tytuł | Globalization and development of Ukrainian agriculture |
Title | Globalization and development of Ukrainian agriculture |
Słowa kluczowe | |
Key words | agricultural development, energy sources, agricultural education and research, competitiveness |
Abstrakt | |
Abstract | Ukrainian agriculture has a great potential for development in the framework of globalization and EU enlargement. The main direction for this aim is increasing of competitiveness of agricultural products through improvement of agricultural education and research. Taken under consideration the energy problems that world economy faces more and more, agriculture should play important role in keeping a country’s energy balance by supplying renewable energy sources like biodiesel, ethanol, and hard organic fuel. |
Cytowanie | Demyanenko S. (2006) .Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 14, z. : 33-37 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2006_T14_n_s33.pdf |
|
|