1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Bludova T., Kudenko O., Tokar V., Wasilewska N. EVALUATION OF TARGET MARKET SEGMENTS FOR ENTERPRISES
Autor | Tatiana Bludova, Oleksiy Kudenko, Volodymyr Tokar, Natalia Wasilewska |
Tytuł | EVALUATION OF TARGET MARKET SEGMENTS FOR ENTERPRISES |
Title | |
Słowa kluczowe | market segmentation, psychographic factors, relevant factors, questionnaires, respondents. |
Key words | |
Abstrakt | The purpose of the article is to substantiate the emergence of new – and the development of existing – factors and segmentation criteria for meeting consumer needs and increasing the efficiency of marketing activities for Ukrainian enterprises under modern market conditions. The object of the research is to analyze the process of development and any increases in the effectiveness of marketing segmentation. The subject of research is the theoretical, methodical and practical provisions of the formation of targeted marketing segmentation for the markets of Ukrainian enterprises. The goal of the research is to evaluate the direction and type of market segmentation that determines future target segments for enterprises and their share of existing markets. We present the characteristics of enterprises that work on market relations for the production and sale of computer devices that provide network connections. Our method was to estimate the direction and type of market segmentation in order to determine the prospective segments for such enterprises and their share of the existing market. In order to evaluate the attractiveness of target segments for Ukrainian enterprises, a survey was conducted to validate customer reactions. The analyzed variables included: the length of time a person uses his/her computer device; the reasons for possible changes and important settings when choosing a computer device; the timeframe for buying a computer device. The results of the questionnaire are separated by gender, social and geographic factors, as well as by family composition and age of respondents, taking into account the stages of their life cycle, as well as their educational level and professions – for three enterprises. Particular attention was paid to the psychographic factors of occupation and social class. The questionnaire also contained a self-assessment section on the psychological qualities of the consumer and on their psychography, which we analyzed. The hypotheses presented by individual factors and the consumer segment, separated by the results of the survey, and the analysis of the respondents' answers, are presented. Confirmation of the hypotheses and isolation of the consumer segment are given. |
Abstract | |
Cytowanie | Bludova T., Kudenko O., Tokar V., Wasilewska N. (2019) EVALUATION OF TARGET MARKET SEGMENTS FOR ENTERPRISES.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 223-237 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s223.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2018 |
|
Gębski J., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K. Dostępność dziczyzny na polskim rynku w kontekście potrzeb konsumentów
Autor | Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Katarzyna Kwiecińska |
Tytuł | Dostępność dziczyzny na polskim rynku w kontekście potrzeb konsumentów |
Title | Availability of game meat on the Polish market in the context of consumer needs |
Słowa kluczowe | dziczyzna, konsumpcja dziczyzny, dostępność dziczyzny, potrzeby konsumentów |
Key words | game meat, game meat consumption, game meat availability, consumer needs |
Abstrakt | Dziczyzna, mimo że ma dużą wartość odżywczą, pojawia się w diecie Polaków sporadycznie. Czynnikami ograniczającymi zainteresowanie konsumentów dziczyzną są przede wszystkim ograniczona dostępność mięsa dzikich zwierząt w punktach handlowych oraz wysokie ceny mięsa i wyrobów z dziczyzny. W pracy wykorzystano wyniki badania jakościowego prowadzonego metodą CATI w grupie 450 osób spożywających dziczyznę. Wykazano, że dostępność dziczyzny (zarówno fizyczna, jak i ekonomiczna) wpływa na zainteresowanie konsumentów tego rodzaju mięsem. Na polskim rynku obserwuje się poprawę dostępności fizycznej dziczyzny. Wysokie ceny mięsa nadal stanowią istotną barierę ograniczającą zainteresowanie konsumentów dziczyzną. |
Abstract | Game meat, despite its high nutritional value, appears in the diet of Poles sporadically. The main factors limiting consumer interest in game are limited availability of game meat at stores and high prices of meat and game products. In the paper results of the qualitative study carried out using the CATI method were presented. The study was conducted in 2016 with 450 consumers declaring eating game meat. Study shows that the physical and economic availability of game meat affects consumer interest in its consumption. Minor improvement in the availability of venison in the Polish market are being observed. High prices still seem to be a significant barrier to consumers’ interest in wild game. |
Cytowanie | Gębski J., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K. (2018) Dostępność dziczyzny na polskim rynku w kontekście potrzeb konsumentów.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 121: 83-91 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2018_n121_s83.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Smoluk-Sikorska J. Distribution of Organic Food in Poland
Autor | Joanna Smoluk-Sikorska |
Tytuł | Distribution of Organic Food in Poland |
Title | |
Słowa kluczowe | organic food, distribution, retail, product range, supply sources, price level, Poland |
Key words | |
Abstrakt | Distribution of organic food in Poland has a number of weaknesses resulting from low and irregular supply as well as dispersion of producers and intermediaries. The paper presents the outcomes of research carried out in 2012 in three types of retail outlets offering organic food, i.e. specialist shops, groceries and retail networks. The investigation was conducted in the form of in-depth interviews using a standardised questionnaire. As the research shows, only in specialist stores does the product range satisfy consumer needs, whereas in the other outlets it is limited generally to processed products. Wholesalers, organic farms and brokers are the main providers of the surveyed retail outlets; nevertheless, specialist shops use the services of more providers than the other types of outlets. Low supply of organic food results in high retail prices. Specialist shops and groceries apply margins up to 40% on average, while retail networks have margins up to 20%. |
Abstract | |
Cytowanie | Smoluk-Sikorska J. (2017) Distribution of Organic Food in Poland.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 292-301 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s292.pdf |
|
|
4. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2015 |
|
Abutalibov R., Guliyev S. Factors affecting the consumer behaviours of Azerbaijani students
Autor | Rasim Abutalibov, Seymur Guliyev |
Tytuł | Factors affecting the consumer behaviours of Azerbaijani students |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | customer, consumer behaviour, youth, organization, needs, Qafqaz University |
Abstrakt | |
Abstract | Changes in consumer purchasing behaviours have become important, especially to companies operating on a global scale, which must understand the unique cultural qualities of each country and influencing factors of work. Every human being has different physiological, and biological needs. Although social factors have more influence on consumer needs in some countries, there are others in which religious, cultural and economic factors influence consumer needs as well. Hence, if companies wish to succeed, they have to evaluate consumer behaviours effectively and efficiently. There are a number of factors– globalization, national, religious, and family relations, to name a few – working to influence modern youths in the Republic of Azerbaijan. For this paper, we conducted a survey among 81 students at Qafqaz University, a prominent Azerbaijani private university, in order to identify their purchasing power and the factors that influence their decision-making. |
Cytowanie | Abutalibov R., Guliyev S. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2015_n1_s5.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014 |
|
Koperska N. Rynek i marketing ekologicznych produktów mlecznych w Polsce a stopień zaspokojenia oczekiwań konsumenta
Autor | Natalia Koperska |
Tytuł | Rynek i marketing ekologicznych produktów mlecznych w Polsce a stopień zaspokojenia oczekiwań konsumenta |
Title | MARKET AND MARKETING OF ORGANIC MILK PRODUCTS IN POLAND AND LEVEL OF MEET CONSUMER’S EXPECTATIONS |
Słowa kluczowe | rynek żywności, marketing, produkty mleczne, żywność ekologiczna |
Key words | market of foods, marketing, dairy products, organic foods |
Abstrakt | Celem niniejszego opracowania jest ukazanie obecnej sytuacji na rynku ekologicznych produktów mlecznych w kontekście poziomu zaspokojenia oczekiwań konsumenta. Artykuł przedstawia ponadto stosowane działania marketingowe a także możliwości ich poszerzenia, w celu osiągnięcia lepszego zadowolenia w relacji producent-konsument. Rynek ekologicznych produktów mlecznych w Polsce znajduje się we wczesnej fazie rozwoju. Pomimo rosnącego zainteresowania, sprzedaż ekologicznych produktów utrzymuje się wciąż na stosunkowo niskim poziomie. Istnieje kilka poważnych barier w rozwoju żywności ekologicznej. Jedną z najważniejszych jest ich ograniczona dostępność oraz brak informacji o miejscach sprzedaży. Gospodarstwa posiadające certyfikat na ekologiczną produkcję mleka często nie mają odpowiedniego odbiorcy i w rezultacie są zmuszeni sprzedawać mleko ekologiczne po cenie mleka zwykłego. Zjawisko to możemy zaobserwować na przykładzie gospodarstw ekologicznych z województwa lubelskiego. Wsparcie państwowe i unijne jest wciąż nieodzowne, aby móc dostosować rynek ekologicznych produktów mlecznych do potrzeb konsumenta. |
Abstract | Aim of this study is show a current situation on market of organic dairy products in context of level of meet consumer’s expectations. This article also presents applied marketing activities and a possibility of their extension in order to achieve a better satisfaction in a producer-consumer relationship. Market of organic dairy products in Poland is in early stages of development. Despite a growing interest, sale of organic products still remains at a relatively low level. There are several significant barriers to the development of organic food. The one of most important barrier is a limited availability and lack of information about points of sale. Farms having certificates of organic milk production often do not have an appropriate recipient, and are forced to sell organic milk in a price of normal milk, which can be seen an example of Lubelskie Voivodeship. National and EU support is still indispensable to be able to adapt market of organic dairy products to consumer needs. |
Cytowanie | Koperska N. (2014) Rynek i marketing ekologicznych produktów mlecznych w Polsce a stopień zaspokojenia oczekiwań konsumenta.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 11(60): 90-103 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2014_n60_s90.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2011 |
|
Maśniak J. Znaczenie polityki rolnej państwa w rozwoju rynku ziemi rolniczej w Polsce
Autor | Jacek Maśniak |
Tytuł | Znaczenie polityki rolnej państwa w rozwoju rynku ziemi rolniczej w Polsce |
Title | The importance of Agricultural Policy In The Development Of Farmland Market In Poland |
Słowa kluczowe | gospodarka ziemią, rynek ziemi rolniczej, prywatyzacja, nacjonalizacja |
Key words | land management, agricultural land market, privatization, nationalization |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia polityki państwa w funkcjonowaniu rynku ziemi rolniczej w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem takich działań, jak nacjonalizacja i prywatyzacja ziemi. Działania te zostały przedstawione na tle rynku ziemi rolniczej w Polsce. W ramach polityki kształtowania ustroju rolnego państwo wpływa na rozdysponowanie ziemi pomiędzy sektor prywatny i publiczny. Wspierany jest przepływ ziemi do przedsiębiorstw mających status gospodarstwa rodzinnego, co ogranicza rozwój innych jednostek gospodarczych. Jest to sprzeczne z racjonalnością ekonomiczną, gdyż w efekcie takiego modelowania rolnictwa blokowany jest przepływ ziemi do tych przedsiębiorstw, które wykazują największą zdolność do zaspakajania potrzeb konsumentów. |
Abstract | This article presents the importance of state policy in the agricultural land market in Poland, with particular emphasis on measures such as nationalization and privatization of land. These activities are presented against the background of the agricultural land market in Poland. The policy on the agricultural system of the state affects the disposal of land between the private and public sectors. The flow of land to the farms with the status of family farms is supported, which limits the development of other economic units. This is contrary to economic rationality, as a result of such modeling is blocking the flow of agricultural land to those farms which show the greatest ability to satisfy consumer needs. |
Cytowanie | Maśniak J. (2011) Znaczenie polityki rolnej państwa w rozwoju rynku ziemi rolniczej w Polsce .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 98, z. 3: 108-117 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2011_n3_s108.pdf |
|
|