1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Trębska P. FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS
Autor | Paulina Trębska |
Tytuł | FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS |
Title | Samozaopatrzenie żywnościowe w nowych trendach konsumenckich |
Słowa kluczowe | food self-supply, consumption, prosumption, household, consumer trends. |
Key words | samozaopatrzenie żywnościowe, konsumpcja, prosumpcja, gospodarstwo domowe, trendy konsumenckie. |
Abstrakt | The article presents premises inscribing food self-supply in new trends occurring in consumer behavior and shows the opinions of consumers on food self-supply. The analysis used research conducted in 2017 in the Mazowieckie voivodship among representatives of rural households. Food self-supply is part of the concept of sustainable development and sustainable consumption. It is an example of the greening of consumption, and of conscious and collaborative consumption. The most important factors entering food self-supply into new consumer trends are natural and healthy food produced in accordance with sustainable development, care for health and the natural environment, cultivating traditions, but also product individualization related to the use of free time. |
Abstract | W Artykule przedstawiono przesłanki wpisujące samozaopatrzenie żywnościowe w nowe trendy zachodzące w zachowaniach konsumentów oraz ukazanie opinii respondentów na temat samozaopatrzenia żywnościowego. W analizie wykorzystano badania własne przeprowadzone w 2017 roku w województwie mazowieckim wśród przedstawicieli wiejskich gospodarstw domowych. Samozaopatrzenie żywnościowe wpisuje się w koncepcję zrównoważonego rozwoju i zrównoważonej konsumpcji. Jest przykładem ekologizacji konsumpcji, konsumpcji świadomej i kolaboratywnej. Najważniejsze czynniki wpisujące samozaopatrzenie żywnościowe w nowe trendy konsumenckie to naturalna i zdrowa żywność produkowana w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, dbałość zdrowie i stan środowiska przyrodniczego, kultywowanie tradycji, ale także indywidualizacja produktowa związana z wykorzystaniem czasu wolnego. |
Cytowanie | Trębska P. (2020) FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 237-246 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s237.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Kucharska B., Malinowska M. TRENDS IN Y GENERATION’S BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET
Autor | Barbara Kucharska, Mirosława Malinowska |
Tytuł | TRENDS IN Y GENERATION’S BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET |
Title | |
Słowa kluczowe | generation Y, consumer behaviour, food market, trends |
Key words | pokolenie Y, zachowania konsumentów, rynek żywności, trendy |
Abstrakt | The aim of the article is to identify Y generation’s behaviour on the food market in the context of dominant consumer trends. The purpose of the article was accomplished by literature studies, information from branch magazines and direct research carried out by the authors of the article. Identification of consumer trends was made on the basis of secondary sources of information, using also the report Top 10 Global Consumer Trends 2019 by Euromonitor International. The report also became an inspiration to undertake direct research, which was carried out using the auditorium survey technique among representatives of the Y generation. The results of research and analysis indicate that the Y generation referred to as "yummy" is an extremely important entity on the food market - large, young, innovative , active, fast, demanding, unique and very important for the supply entities on the food market. The behaviour of this group of consumers determines contemporary trends on the market and the necessity to undertake activities consistent with these trends in terms of the offer, its availability, as well as diversity and price. |
Abstract | Celem artykułu jest identyfikacja zachowań pokolenia Y na rynku żywności kontekście dominujących trendów konsumenckich. Realizacji celu artykułu posłużyły studia literaturowe, informacje pochodzące z czasopism branżowych oraz badania bezpośrednie przeprowadzone przez autorów artykułu. Rozpoznania trendów konsumenckich dokonano na podstawie wtórnych źródeł informacji, wykorzystując również raport Top 10 Global Consumer Trends 2019 Euromonitor International. Raport stał się także inspiracją do podjęcia badań bezpośrednich, które zostały zrealizowane techniką ankiety audytoryjnej wśród przedstawicieli pokolenia Y. Wyniki przeprowadzonych badań i analiz wskazują, że pokolenie Y określane jako „mniam” to niezwykle ważny podmiot na rynku żywności – duży liczebnie, młody, innowacyjny, aktywny, szybki, wymagający, wyjątkowy oraz bardzo ważny dla podmiotów podaży na rynku żywności. To zachowania tej grupy konsumentów wyznaczają współczesne trendy na rynku i konieczność podejmowania działań zgodnych z tymi trendami w zakresie oferty, jej dostępności, a także różnorodności oraz ceny. |
Cytowanie | Kucharska B., Malinowska M. (2019) TRENDS IN Y GENERATION’S BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 106-119 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s106.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Dąbrowska A., Janoś-Kresło M. Zachowania młodych konsumentów na rynku m-zakupów
Autor | Anna Dąbrowska, Mirosława Janoś-Kresło |
Tytuł | Zachowania młodych konsumentów na rynku m-zakupów |
Title | THE BEHAVIOUR OF YOUNG CONSUMERS ON THE M-SHOPPING MARKET |
Słowa kluczowe | zachowania konsumentów, m-zakupy |
Key words | consumer behaviour, m-shopping |
Abstrakt | Niniejszy artykuł ma charakter empiryczny. Jego celem jest identyfikacja zachowań młodych konsumentów (w wieku 15–34 lata) na rynku m-zakupów, przy uwzględnieniu trzech grup: 15–18 lat, 19–24 lata i 25–34 lata. Jest to segment konsumentów bardzo wrażliwy na nowoczesne rozwiązania technologiczne i poszukujący nowości, co często jest wyrazem ich osobowości, wpisywania się w nowe trendy konsumenckie. W artykule wykorzystano głównie wyniki raportu mShopper 2.0. Polacy na zakupach mobilnych z 2016 roku oraz wyniki badania własnego wykonanego w 2013 roku na potrzeby projektu badawczego Kompetencje konsumentów jako stymulanta innowacyjnych zachowań i zrównoważonej konsumpcji (2011/03/B/HS4/04417). |
Abstract | This article is of an empirical nature. Its main objective is to identify the behaviour of young consumers (aged 15–34) on the m-shopping market, taking into consideration three age groups: 15–18, 19–24 and 25–34. This segment is very sensitive to modern technological solutions and interested in novelties, which is often an expression of their personality and being in line with new consumer trends. The article is based mainly on the results of the report mShopper 2.0. Polacy na zakupach mobilnych from 2016 and the results of own research conducted in 2013 as a part of the research project Consumer Competence as a Stimulator of Innovative Behavior and Sustainable Consumption (2011/03/B/HS4/04417). |
Cytowanie | Dąbrowska A., Janoś-Kresło M. (2017) Zachowania młodych konsumentów na rynku m-zakupów.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 175-187 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s175.pdf |
|
|