1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Kowalska A. Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland
Autor | Anna Kowalska |
Tytuł | Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland |
Title | Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland |
Słowa kluczowe | consumption, expenses, households, foodstuffs |
Key words | consumption, expenses, households, foodstuffs |
Abstrakt | The aim of the work is to assess the demand for food among households in Poland and the changes that occurred in this demand in the years 2000-2016. In addition, changes in the consumption of selected food products over a period of 10 years depending on the socio-economic group of the household have been evaluated. The research material consists of secondary data obtained from the publication of the Central Statistical Office in the years 2000-2016. The study uses descriptive statistics methods. The income situation of households in Poland during the period under review significantly improved. In the analysed years, monthly expenses on food products per one person grew slower than total expenditure and disposable income. The analysis of the research material showed a decrease in consumption of the majority of discussed food products. The increase in demand occurred in the case of yoghurts as well as cheese and curd. The analysis divided into socio-economic groups of the households showed significant variation in the consumption of sugar, fish and seafood as well as oils and fats. |
Abstract | The aim of the work is to assess the demand for food among households in Poland and the changes that occurred in this demand in the years 2000-2016. In addition, changes in the consumption of selected food products over a period of 10 years depending on the socio-economic group of the household have been evaluated. The research material consists of secondary data obtained from the publication of the Central Statistical Office in the years 2000-2016. The study uses descriptive statistics methods. The income situation of households in Poland during the period under review significantly improved. In the analysed years, monthly expenses on food products per one person grew slower than total expenditure and disposable income. The analysis of the research material showed a decrease in consumption of the majority of discussed food products. The increase in demand occurred in the case of yoghurts as well as cheese and curd. The analysis divided into socio-economic groups of the households showed significant variation in the consumption of sugar, fish and seafood as well as oils and fats. |
Cytowanie | Kowalska A. (2018) Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 166-174 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s166.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Gębski J., Jeznach M., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K., Tul Krzyszczuk A. Charakterystyka porównawcza zachowań nabywczych polskich konsumentów mięsa na tle porównań międzynarodowych
Autor | Jerzy Gębski, Maria Jeznach, Małgorzata Kosicka-Gębska, Katarzyna Kwiecińska, Agnieszka Tul Krzyszczuk |
Tytuł | Charakterystyka porównawcza zachowań nabywczych polskich konsumentów mięsa na tle porównań międzynarodowych |
Title | Comparative Characteristics of the Purchasing Behavior of Polish Consumers of Meat on the Background of International Comparisons |
Słowa kluczowe | mięso, wieprzowina, wołowina, drób, zachowania konsumenckie, miejsce zakupu |
Key words | fresh meat, pork, beef, poultry, consumer behavior, place of purchase |
Abstrakt | Mięso jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych, który we współczesnych czasach wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony docenia się jego walory odżywcze, a szczególnie zawartość pełnowartościowego białka, związków mineralnych i witamin. Z drugiej strony uważa się, że jego nadmierne spożycie może przyczynić się do powstawania chorób cywilizacyjnych. Celem artykułu była analiza zachowań nabywczych polskich konsumentów mięsa świeżego ogółem, mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego w Polsce na tle wybranych przykładów pochodzących z innych krajów. Szczególną uwagę zwrócono na wybór miejsca zakupu, ocenę częstotliwości nabywania, a także na czynniki determinujące wybór poszczególnych rodzajów mięs przez konsumentów. Oceniono również wpływ producenta na podejmowanie decyzji przez konsumentów o zakupie mięsa. Stwierdzono, że w Polsce, niezależnie od rodzaju mięsa, wzrasta popularność specjalistycznych sklepów mięsnych, czego nie odnotowuje się w innych krajach. Przeprowadzona analiza asocjacji dowiodła, że polscy konsumenci podejmując decyzje o nabyciu mięsa zwracają przede wszystkim uwagę na jego cenę, wygląd ogólny oraz barwę. |
Abstract | Meat is one of the basic foodstuffs, which in modern times arouses a lot of controversy. On the one hand, appreciates its nutritional values, especially the content high in protein, minerals and vitamins. On the other hand, it is considered that the excessive intake can contribute to the formation of civilization diseases. The aim of the article was to analyze the purchasing behavior of Polish consumers of fresh meat in general and pork, poultry and beef. Particular attention was paid to the choice of the place of purchase, the evaluation of the frequency of purchase, as well as the factors determining the choice of different types of meat by consumers. Also evaluated the impact of the manufacturer's decision-making by consumers purchase meat. It was found that regardless of the type of meat, increases the importance of specialist butcher shops. The analysis of association proved that consumers are making decisions about the purchase of meat draw attention primarily on its price, overall appearance and color. |
Cytowanie | Gębski J., Jeznach M., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K., Tul Krzyszczuk A. (2017) Charakterystyka porównawcza zachowań nabywczych polskich konsumentów mięsa na tle porównań międzynarodowych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 1: 95-105 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n1_s95.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Ozimek I., Przeździecka-Czyżewska N., Szlachciuk J. Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce
Autor | Irena Ozimek, Natalia Przeździecka-Czyżewska, Julita Szlachciuk |
Tytuł | Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce |
Title | THE AGRICULTURAL AND FOOD PRODUCTS ADULTERATION IN THE EYES OF THE LEGAL REGULATIONS AND ACTIVITIES OF THE OFFICIAL FOOD CONTROL AUTHORITIES IN POLAND |
Słowa kluczowe | konsument żywności, zafałszowania żywności, artykuły rolno- spożywcze, urzędowa kontrola żywności |
Key words | consumers of food, food adulteration, agricultural and food products, official food control authorities |
Abstrakt | Celem badań było przedstawienie regulacji prawnych dotyczących kwestii zafałszowań na rynku artykułów rolno-spożywczych oraz efektów działań IJHARS w tym zakresie. Badaniami objęto polskie i unijne regulacje prawne poruszające kwestię nieprawidłowości i odpowiedzialności przedsiębiorców na rynku żywności. Cel ten zrealizowano poprzez analizę danych wtórnych, tj. aktów prawnych oraz dostępnych wyników kontroli przeprowadzonych w latach 2009–2017 przez organy urzędowej kontroli żywności. Szczególną uwagę zwrócono na analizę decyzji administracyjnych wydanych przez IJHARS na podstawie art. 29 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, dotyczących zafałszowań artykułów rolno-spożywczych, które są upubliczniane na stronie internetowej inspekcji. Wyniki działań kontrolnych wskazują na zasadność prowadzenia dalszych działań kontrolnych, zwłaszcza w zakresie etykietowania żywności. |
Abstract | The aim of the research was to present legal regulations concerning adulteration on the market of agricultural and food products, and the effects of actions taken by IJHARS in this regard. The study has covered the Polish and EU legal regulations concerning the issues of irregularities and of the liability of entrepreneurs on the foodstuffs market. This goal has been achieved by analysing secondary data, i.e. legal acts and the available results of the inspections conducted in 2009–2017 by the official food control authorities. The administrative decisions issued by IJHARS pursuant to Article 29 of the Act on Merchantable Quality of Agricultural and Food Products, concerning the adulteration of agricultural and food products, which are published on the Inspection’s website, have been analysed in particular detail. The results of the control activities indicate that further control activities are justified, in particular with regard to food labelling. |
Cytowanie | Ozimek I., Przeździecka-Czyżewska N., Szlachciuk J. (2017) Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 97-109 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s97.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Pera J. Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect
Autor | Jacek Pera |
Tytuł | Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect |
Title | |
Słowa kluczowe | shares, risk, causal linear relationship, non- causal linear relationship, agri-food industry |
Key words | |
Abstrakt | Despite a wide range of research on the agricultural market conducted so far, relatively little attention has been devoted to a comprehensive analysis of linear and non-linear causality in relation to the entire agri-food sector in Poland, in the context of risk. The objective of this study is therefore to analyze the linear and non-linear relationships between shares of WSE's agri-food industry sectors in terms of risk. The study covered three sectors of agri-food sector currently existing on the WSE (29 listed companies): Foods (21 listed companies), Agricultural Production and Fisheries (5 listed companies) and Food and Foodstuffs and fast-trafficking foodstuffs (3 listed companies). The existence of linear relationships was verified using the test procedure proposed by Hong, Liu, Wang and Łęt, while non-linear relationships were verified using the Diks-Panchenko, Orzeszko and Osińska tests’s. The study was carried out on the basis of data from companies of the agri-food industry listed on the Warsaw Stock Exchange in the period from 1 May 2010 to 1 May 2017. The chosen research methodology was dictated by the correlation with investment risk on the WSE. The strongest and most enduring dependencies have been found in the agricultural and fisheries sectors. In the foodstuff sector and the fast-marketable sector, the risk of investment in the listed companies was temporary. |
Abstract | |
Cytowanie | Pera J. (2017) Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 249-262 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s249.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Anusz K., Bogdan J., Pławińska-Czarnak J., Podlasiewski T., Zarzyńska J. Consumer Safety Awareness – How the Labelling Can Protect Health of Gluten Intolerant People
Autor | Krzysztof Anusz, Janusz Bogdan, Joanna Pławińska-Czarnak, Tomasz Podlasiewski, Joanna Zarzyńska |
Tytuł | Consumer Safety Awareness – How the Labelling Can Protect Health of Gluten Intolerant People |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | gluten, celiac disease, gluten-free nutrition, gluten-free diet |
Abstrakt | |
Abstract | Recent years have witnessed a growing number of people who are gluten-intolerant and whose diet cannot contain gluten (celiac disease, allergy to gluten and gluten-intolerance). Consequently, the consumers’ interest in non-gluten diet is progressively increasing. Gluten is a mixture of prolamins and glutelins, present in the cereal grains: wheat (gliadin), rye (secalin) and barley (hordein). Wide use of gluten in the food industry results from its positive influence on products’ consistency, taste and moisture preserving. Since the only effective method of gluten-related diseases treatment is a strict gluten-free diet, this study examines the market of the gluten-free carbohydrate products. A growing desire to avoid gluten is changing the whole food industry. The task was to analyze the labelling correctness of selected nutriments suitable for gluten-intolerant people. The analysis was based on the current EU and national regulations. Besides of common EU regulations and directives dedicated to food production sector and food safety, we can find specified law regulating the composition and labelling of foodstuffs suitable for people intolerant to gluten. In total, 100 food products were subjected to the analysis, divided into 5 groups of gluten-free carbohydrate products (flours, groats and rice, pastas, snacks and sweets, breads). Summarizing our research the correct labelling of analysed products was present in all examined groups. 97% of the items were labelled by a text stating they were gluten-free products. Also, the composition of the assortment did not give rise to objections to their gluten-free characteristics. 86% of the analysed gluten-free food was produced from natural free-gluten ingredients, whereas 14% was made of low-gluten wheat ingredients. 78% of the examined items were gluten-free products, bearing both text and graphic labelling as gluten-free products. 63% out of this group were products with the AOECS (Association of European Celiac Societies) certificate for safe gluten-free foodstuff. |
Cytowanie | Anusz K., Bogdan J., Pławińska-Czarnak J., Podlasiewski T., Zarzyńska J. (2016) Consumer Safety Awareness – How the Labelling Can Protect Health of Gluten Intolerant People.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 4: 260-271 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n4_s260.pdf |
|
|
6. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2015 |
|
Lesakova D. Attributes of satisfaction with foodshops among older shoppers
Autor | Dagmar Lesakova |
Tytuł | Attributes of satisfaction with foodshops among older shoppers |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | satisfaction, retail store, seniors, shopping experience |
Abstrakt | |
Abstract | The purpose of this paper is to propose a framework that can be used to develop a clear and conceptually consistent, context-specific system for assessing older people’s satisfaction with the experience of food shopping. In particular, I suggest a method for identifying their satisfaction level with the shopping experience and discuss areas of satisfaction and perceived dissatisfaction in this segment of the population. I pose the question: “What are the areas in which seniors perceive dissatisfaction when shopping for foodstuffs?”. I also explore the influence of age and health condition on satisfaction levels. To identify satisfaction, 12 attributes of the internal and external store environments were reviewed by a sample of senior respondents, who were asked to rate the attributes for the food store where they regularly/most frequently shop. While the results indicate a general trend towards satisfaction, areas of dissatisfaction do exist, including with the aspects of price policy, internal store environment and staff courtesy. This suggests that retail managers should pay more attention to seniors, as not all older consumers perceive their needs to be satisfactorily met. |
Cytowanie | Lesakova D. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2015_n1_s65.pdf |
|
|
7. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Jędruchniewicz A. Zmiany w wytwarzaniu środków produkcji dla rolnictwa w świetle teorii szkoły austriackiej
Autor | Andrzej Jędruchniewicz |
Tytuł | Zmiany w wytwarzaniu środków produkcji dla rolnictwa w świetle teorii szkoły austriackiej |
Title | CHANGES IN THE MANUFACTURE OF AGRICULTURAL MEANS OF PRODUCTION IN LIGHT OF THE AUSTRIAN SCHOOL THEORY |
Słowa kluczowe | szkoła austriacka, struktura produkcji, cykl koniunkturalny, agrobiznes, środkiprodukcji dla rolnictwa |
Key words | Austrian School, production structure, business cycle, agribusiness, agricultural means of production |
Abstrakt | Celem opracowania jest weryfikacja hipotezy, że cykliczne zmiany w wytwarzaniu środków produkcji dla rolnictwa są bardziej dynamiczne niż zmiany produkcji artykułów spożywczych. Wynika ona z teorii szkoły austriackiej. W teoretycznej części opracowania omówiono teorię czasowej struktury produkcji i zastosowano ją do agrobiznesu. Natomiast w części empirycznej przeprowadzono badania kierunków i dynamiki zmian w wytwarzaniu wybranych środków produkcji dla rolnictwa oraz żywności w polskiej gospodarce. Wykazały one, że w okresie badawczym większość zmian produkcji analizowanych środków przeznaczonych dla rolnictwa potwierdziła hipotezę szkoły austriackiej. W tym czasie wystąpiły także zmiany, które nie były zgodne z postawioną hipotezą. |
Abstract | This work aims to verify the hypothesis which states that cyclical changes in the anufacture of agricultural means of production are more dynamic than changes in the production of foodstuffs. This stems from the Austrian School theory. In the theoretical part of this work the time-structure of production theory and its application to agribusiness is discussed. Whereas in the empirical part researches on the directions and dynamics of changes in the manufacture of selected means of production for agriculture and foodstuffs in the Polish economy have been conducted. They have shown that during the research period most production changes of the analysed means of production destined for agriculture were in line with the Austrian School hypothesis. During that period changes which are not consistent with the hypothesis also took place. |
Cytowanie | Jędruchniewicz A. (2013) Zmiany w wytwarzaniu środków produkcji dla rolnictwa w świetle teorii szkoły austriackiej.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 4: 62-73 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n4_s62.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2013 |
|
Dobieżyński K. Ewolucja podejścia do jakości żywności oraz podstawowe cechy systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych w Unii Europejskiej
Autor | Krzysztof Dobieżyński |
Tytuł | Ewolucja podejścia do jakości żywności oraz podstawowe cechy systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych w Unii Europejskiej |
Title | Evolution of the approach to food quality and the fundamental features of quality schemes for agricultural products and foodstuffs in European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Dobieżyński K. (2013) Ewolucja podejścia do jakości żywności oraz podstawowe cechy systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych w Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 13(28), z. 3: 65-75 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n3_s65.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Szymoniuk B. Dilemmas with brand management in clusters
Autor | Barbara Szymoniuk |
Tytuł | Dilemmas with brand management in clusters |
Title | Dylematy zarządzania marką w klastrach |
Słowa kluczowe | klaster, marka, zarządzanie marką |
Key words | cluster, brand, trade mark, brand management |
Abstrakt | Jednym z najważniejszych problemów marketingowych, które zdążyły się ujawnić w praktyce funkcjonowania klastrów w Polsce, jest kwestia zarządzania marką. Dylematy i problemy odpowiedzialności za wizerunek związane są z koniecznością pogodzenia interesów wielu uczestników organizacji klastrowej (w obszarze wizerunku i kwestii podatkowych), w tym uczestników posiadających własne marki handlowe, interesów terytorium i środowiska, z którego klaster się wywodzi, a także instytucji finansujących rozwój klastrów z funduszy pomocowych Unii Europejskiej. Podstawowy problem pojawia się już na etapie decydowania o tym, jaka będzie nazwa rynkowej marki klastra. W Polsce znaczna większość klastrów powstałych w efekcie realizacji projektów unijnych nosi nazwy zbyt długie i skomplikowane, czasami trudne do zapamiętania. Nazwy te, choć sprawdzają się w procedurze aplikowania, realizacji i kontroli projektów, nie spełniają jednak warunków stawianych dobrym markom rynkowym. Kolejny dylemat zarządzania marką związany jest z kwestią jej udzielania uczestnikom klastra oraz wynika z polskiego prawa podatkowego. O ile w przypadku klastrów prowadzących działalność gospodarczą i udzielających swojej marki za opłatą sprawa wydaje się wobec prawa podatkowego jasna (klaster zarabia i płaci od tego podatek), o tyle komplikacje pojawiają się w sytuacji, gdy organizacja klastrowa jest stowarzyszeniem non-profit, które dodatkowo nie chce być płatnikiem VAT. Dylemat polityki markowania w klastrach pojawia się także w związku z ochroną prawną wspólnego znaku towarowego w przypadku realizacji projektów unijnych. Z punktu widzenia nabywców oferty klastra kolejnym problemem markowania jest nadmiar marek i oznaczeń na opakowaniach produktów lub w komunikatach marketingowych klastrów, co tworzy chaos informacyjny. Poruszona w artykule problematyka oparta jest na pozytywnych i negatywnych doświadczeniach polskich klastrów, w tym szczególnie klastrów oferujących produkty spożywcze. Źródłami wiedzy o tych doświadczeniach jest cykl publikacji Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości z lat 2010-2012, doświadczenia własne autorki wynikające z wieloletniej pracy w klastrach oraz telefoniczne wywiady pogłębione, przeprowadzone z koordynatorami klastrów spożywczych. |
Abstract | One of the basic marketing problems which have been revealed in Polish clusters` practice is the issue of brand management. Dilemmas and problems of the shared responsibility for the image appear, are related to the necessity of reconciling the interests of various members of the cluster (in the sphere of image and tax issues), including the members who own their own trademarks; the interests of the territory and the environment the cluster originates from, as well as of institutions funding the development of clusters from aid funds from the European Union. A basic problem is encountered already on the stage of making the decision concerning the name of the cluster’s market brand. The majority of clusters in Poland, created as a result of implementing European Union’s projects, have long and complicated names, which are at times difficult to memorise. Even though those names perform their function in the processes of applying for, realizing and controlling the project, they do not fulfill the conditions set for good market brands. Another dilemma of brand management in clusters is related to the issue of granting the trademark to cluster participants and ensues from the Polish tax law. In the case of clusters operating as a business enterprise and sharing the trademark for money, the situation with tax law seems to be clear; however, it is more complicated when a cluster functions as a non-profit association which, additionally, does not wish to be registered as a VAT payer. A further dilemma of brand policy in clusters is also connected with the legal protection of the trademark in the case of realizing European Union projects. From the point of view of the purchasers of the cluster’s offer, an additional brand management problem is an excessive number of trademarks and labels on the packages of the products and in marketing messages of clusters. This causes a considerable information chaos. The problems described in the present article are based on both positive and negative experiences of Polish clusters, especially those offering foodstuffs. The source of knowledge of these experiences is a series of publications by the Polish Agency for Enterprise Development issued in 2010-2012, the experiences of the author resulting from her long work in clusters, as well as telephone in-depth interviews with the coordinators of foodstuff clusters. |
Cytowanie | Szymoniuk B. (2013) Dilemmas with brand management in clusters .Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 549-558 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s549.pdf |
|
|
10. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012 |
|
Czyżewski A., Kułyk P. Dostosowania cen i dochodów w rolnictwie w Polsce i Rosji. Próba porównania
Autor | Andrzej Czyżewski, Piotr Kułyk |
Tytuł | Dostosowania cen i dochodów w rolnictwie w Polsce i Rosji. Próba porównania |
Title | ADJUSTMENTS OF PRICES AND EARNINGS IN THE AGRICULTURE IN POLAND AND RUSSIA. ATTEMPT OF THE COMPARISONS |
Słowa kluczowe | polityka rolna, finansowe wsparcie rolnictwa, globalizacja |
Key words | agricultural policy, financial agriculture support, globalization |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie zmian zachodzących w rolnictwie Polski i Rosji jako przykładów odmiennych modeli rozwoju struktur w procesie globalizacji. Zwrócono uwagę na odmienność w warunkach makroekonomicznych i zróżnicowane ścieżki uzyskiwania równowagi makroekonomicznej naruszonej w wyniku transformacji ustrojowej. Scharakteryzowano zmiany zachodzące w rolnictwie na podstawie wskaźników: cen produktów żywnościowych, nożyc cenowych oraz parytetu dochodów gospodarstw rolnych. Omówiono przepływy strumieni retransferów kierowanych do rolnictwa w oparciu o metodykę pomiaru stosowaną przez Bank Światowy do oszacowania nadwyżki ekonomicznej. Zwrócono uwagę na dysproporcje pomiędzy retransferami do rolnictwa a przepływem nadwyżki ekonomicznej do pozarolniczych segmentów gospodarki. Wskazano na wyraźne zróżnicowanie w tej kwestii między Polską i Rosją będące wyrazem odmiennego modelu przekształceń rolnictwa. |
Abstract | The aim of the article is the presentation of changes conditioning the economics of agriculture in Poland and Russia, using examples of different models of structural development which have conditioned globalization. Attention was paid to the dissimilarities which conditioned macroeconomics and differentiated paths of obtaining macroeconomic equilibrium which were violated as a result of constitutional transformation. One characterized change concerning agriculture was observed on the basis of the following indicators: prices of foodstuffs, price shears and the parity of earnings of farms. One discussed streams of re-transfers to agriculture based on the methodology of the measurement applied as a result of the World Bank’s appraisal of the economic surplus. Attention was paid to the imbalances among re-transfers to agriculture and the flow of the economic surplus to non-agricultural segments of the economy. Evidence shows imbalances in the considered countries resulting from different models of conversions in agriculture. |
Cytowanie | Czyżewski A., Kułyk P. (2012) Dostosowania cen i dochodów w rolnictwie w Polsce i Rosji. Próba porównania.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 2: 45-52 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n2_s45.pdf |
|
|
11. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2011 |
|
Krzyżanowska K., Trajer M. Pomoc żywnościowa dla najuboższej ludności UE
Autor | Krystyna Krzyżanowska, Marzena Trajer |
Tytuł | Pomoc żywnościowa dla najuboższej ludności UE |
Title | FOOD AID FOR THE POOREST POPULATION IN THE EU |
Słowa kluczowe | ubóstwo, wspólna polityka rolna, pomoc żywnościowa, produkty z zapasów interwencyjnych, gotowe artykuły spożywcze |
Key words | poverty, common agricultural policy, food aid, products form intervention stocks, foodstuffs |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono problem ubóstwa, skalę i zakres pomocy żywnościowej przekazywanej Polsce i innym krajom członkowskim w ramach mechanizmu wspólnej polityki rolnej Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej, którym w Polsce administruje Agencja Rynku Rolnego. Omówiono zasady programu pomocy żywnościowej, warunki uczestnictwa w tym programie, pomoc finansową przyznaną na rzecz państw członkowskich po akcesji do Unii Europejskiej oraz poziom i strukturę absorpcji pomocy żywnościowej w Polsce. |
Abstract | The study describes the issue of poverty, the range and the scope of food aid transferred to Poland and other Member States within the scheme of the Common Agriculture Policy Food distribution to the most deprived persons in the European Union. In Poland, this scheme is administered by the Agricultural Market Agency. In the study, the rules of the food aid program, the requirements for participating in it, the level and the structure of food aid absorption after Polands accession to the European Union and the financial support allocated to Member States were discussed. |
Cytowanie | Krzyżanowska K., Trajer M. (2011) Pomoc żywnościowa dla najuboższej ludności UE.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 98, z. 4: 85-96 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2011_n4_s85.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Dareev G., Parlińska M. The agricultural production in mathematical models
Autor | Galsan Dareev, Maria Parlińska |
Tytuł | The agricultural production in mathematical models |
Title | The agricultural production in mathematical models |
Słowa kluczowe | brak |
Key words | agriculture, agricultural production, mathematical model, production function |
Abstrakt | brak |
Abstract | The theoretical questions of mathematical modeling of agricultural production processes are described. Production of agricultural goods and foodstuffs is modeled except for the production of forage and involvement of equipment and techniques, buildings, infrastructure etc. The model is based on a division of economic and technological processes in agriculture into four stages specific for agribusiness. A mathematical description of four stages in used production functions is provided |
Cytowanie | Dareev G., Parlińska M. (2011) .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 3: 73-77 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n3_s73.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008 |
|
Borysowna-Parfionowa L. Perspektywy handlu zagranicznego artykułami spożywczymi Polski i regionu Jarosławskiego w warunkach oczekiwanego przystąpienia Rosji do WTO
Autor | Ludmiła Borysowna-Parfionowa |
Tytuł | Perspektywy handlu zagranicznego artykułami spożywczymi Polski i regionu Jarosławskiego w warunkach oczekiwanego przystąpienia Rosji do WTO |
Title | Prospects for foreign trade in foodstuffs between Poland and Yaroslavl region after the expected Russian accession to the WTO |
Słowa kluczowe | handel zagraniczny, artykuły żywnościowe, region jarosławski |
Key words | foreign trade, foodstuffs, Yaroslavl region |
Abstrakt | Handel zagraniczny między regionem jarosławskim a Polską charakteryzuje mono struktura zarówno eksportu jak i importu oraz duża przewaga rosyjskiego eksportu nad importem. Wartość eksportu do Polski charakteryzuje się stabilną dynamiką wzrostu, natomiast niski udział importu świadczy o istnieniu niezrealizowanych możliwości we wzajemnych stosunkach gospodarczych. Możliwości te dotyczą przede wszystkim artykułów żywnościowych. Wstąpienie Rosji do WTO pozwoli na rozwój skali handlu zagranicznego o artykuły z sektora rolniczego |
Abstract | Foreign trade between Yaroslavl region and Poland is characterized by a monostructure of both exports and imports, with the volume of Russian exports exceeding that of imports. The volume of exports to Poland is characterized by a steady growth. The low volume of imports shows potential economic opportunities for both countries, mainly in the food sector. |
Cytowanie | Borysowna-Parfionowa L. (2008) Perspektywy handlu zagranicznego artykułami spożywczymi Polski i regionu Jarosławskiego w warunkach oczekiwanego przystąpienia Rosji do WTO.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 4(19), z. : 337-343 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2008_T4(19)_n_s337.pdf |
|
|