1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Kowalska A. Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland
Autor | Anna Kowalska |
Tytuł | Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland |
Title | Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland |
Słowa kluczowe | consumption, expenses, households, foodstuffs |
Key words | consumption, expenses, households, foodstuffs |
Abstrakt | The aim of the work is to assess the demand for food among households in Poland and the changes that occurred in this demand in the years 2000-2016. In addition, changes in the consumption of selected food products over a period of 10 years depending on the socio-economic group of the household have been evaluated. The research material consists of secondary data obtained from the publication of the Central Statistical Office in the years 2000-2016. The study uses descriptive statistics methods. The income situation of households in Poland during the period under review significantly improved. In the analysed years, monthly expenses on food products per one person grew slower than total expenditure and disposable income. The analysis of the research material showed a decrease in consumption of the majority of discussed food products. The increase in demand occurred in the case of yoghurts as well as cheese and curd. The analysis divided into socio-economic groups of the households showed significant variation in the consumption of sugar, fish and seafood as well as oils and fats. |
Abstract | The aim of the work is to assess the demand for food among households in Poland and the changes that occurred in this demand in the years 2000-2016. In addition, changes in the consumption of selected food products over a period of 10 years depending on the socio-economic group of the household have been evaluated. The research material consists of secondary data obtained from the publication of the Central Statistical Office in the years 2000-2016. The study uses descriptive statistics methods. The income situation of households in Poland during the period under review significantly improved. In the analysed years, monthly expenses on food products per one person grew slower than total expenditure and disposable income. The analysis of the research material showed a decrease in consumption of the majority of discussed food products. The increase in demand occurred in the case of yoghurts as well as cheese and curd. The analysis divided into socio-economic groups of the households showed significant variation in the consumption of sugar, fish and seafood as well as oils and fats. |
Cytowanie | Kowalska A. (2018) Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 166-174 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s166.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Ozimek I., Przeździecka-Czyżewska N., Szlachciuk J. Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce
Autor | Irena Ozimek, Natalia Przeździecka-Czyżewska, Julita Szlachciuk |
Tytuł | Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce |
Title | THE AGRICULTURAL AND FOOD PRODUCTS ADULTERATION IN THE EYES OF THE LEGAL REGULATIONS AND ACTIVITIES OF THE OFFICIAL FOOD CONTROL AUTHORITIES IN POLAND |
Słowa kluczowe | konsument żywności, zafałszowania żywności, artykuły rolno- spożywcze, urzędowa kontrola żywności |
Key words | consumers of food, food adulteration, agricultural and food products, official food control authorities |
Abstrakt | Celem badań było przedstawienie regulacji prawnych dotyczących kwestii zafałszowań na rynku artykułów rolno-spożywczych oraz efektów działań IJHARS w tym zakresie. Badaniami objęto polskie i unijne regulacje prawne poruszające kwestię nieprawidłowości i odpowiedzialności przedsiębiorców na rynku żywności. Cel ten zrealizowano poprzez analizę danych wtórnych, tj. aktów prawnych oraz dostępnych wyników kontroli przeprowadzonych w latach 2009–2017 przez organy urzędowej kontroli żywności. Szczególną uwagę zwrócono na analizę decyzji administracyjnych wydanych przez IJHARS na podstawie art. 29 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, dotyczących zafałszowań artykułów rolno-spożywczych, które są upubliczniane na stronie internetowej inspekcji. Wyniki działań kontrolnych wskazują na zasadność prowadzenia dalszych działań kontrolnych, zwłaszcza w zakresie etykietowania żywności. |
Abstract | The aim of the research was to present legal regulations concerning adulteration on the market of agricultural and food products, and the effects of actions taken by IJHARS in this regard. The study has covered the Polish and EU legal regulations concerning the issues of irregularities and of the liability of entrepreneurs on the foodstuffs market. This goal has been achieved by analysing secondary data, i.e. legal acts and the available results of the inspections conducted in 2009–2017 by the official food control authorities. The administrative decisions issued by IJHARS pursuant to Article 29 of the Act on Merchantable Quality of Agricultural and Food Products, concerning the adulteration of agricultural and food products, which are published on the Inspection’s website, have been analysed in particular detail. The results of the control activities indicate that further control activities are justified, in particular with regard to food labelling. |
Cytowanie | Ozimek I., Przeździecka-Czyżewska N., Szlachciuk J. (2017) Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 97-109 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s97.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Pera J. Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect
Autor | Jacek Pera |
Tytuł | Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect |
Title | |
Słowa kluczowe | shares, risk, causal linear relationship, non- causal linear relationship, agri-food industry |
Key words | |
Abstrakt | Despite a wide range of research on the agricultural market conducted so far, relatively little attention has been devoted to a comprehensive analysis of linear and non-linear causality in relation to the entire agri-food sector in Poland, in the context of risk. The objective of this study is therefore to analyze the linear and non-linear relationships between shares of WSE's agri-food industry sectors in terms of risk. The study covered three sectors of agri-food sector currently existing on the WSE (29 listed companies): Foods (21 listed companies), Agricultural Production and Fisheries (5 listed companies) and Food and Foodstuffs and fast-trafficking foodstuffs (3 listed companies). The existence of linear relationships was verified using the test procedure proposed by Hong, Liu, Wang and Łęt, while non-linear relationships were verified using the Diks-Panchenko, Orzeszko and Osińska tests’s. The study was carried out on the basis of data from companies of the agri-food industry listed on the Warsaw Stock Exchange in the period from 1 May 2010 to 1 May 2017. The chosen research methodology was dictated by the correlation with investment risk on the WSE. The strongest and most enduring dependencies have been found in the agricultural and fisheries sectors. In the foodstuff sector and the fast-marketable sector, the risk of investment in the listed companies was temporary. |
Abstract | |
Cytowanie | Pera J. (2017) Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 249-262 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s249.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Anusz K., Bogdan J., Pławińska-Czarnak J., Podlasiewski T., Zarzyńska J. Consumer Safety Awareness – How the Labelling Can Protect Health of Gluten Intolerant People
Autor | Krzysztof Anusz, Janusz Bogdan, Joanna Pławińska-Czarnak, Tomasz Podlasiewski, Joanna Zarzyńska |
Tytuł | Consumer Safety Awareness – How the Labelling Can Protect Health of Gluten Intolerant People |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | gluten, celiac disease, gluten-free nutrition, gluten-free diet |
Abstrakt | |
Abstract | Recent years have witnessed a growing number of people who are gluten-intolerant and whose diet cannot contain gluten (celiac disease, allergy to gluten and gluten-intolerance). Consequently, the consumers’ interest in non-gluten diet is progressively increasing. Gluten is a mixture of prolamins and glutelins, present in the cereal grains: wheat (gliadin), rye (secalin) and barley (hordein). Wide use of gluten in the food industry results from its positive influence on products’ consistency, taste and moisture preserving. Since the only effective method of gluten-related diseases treatment is a strict gluten-free diet, this study examines the market of the gluten-free carbohydrate products. A growing desire to avoid gluten is changing the whole food industry. The task was to analyze the labelling correctness of selected nutriments suitable for gluten-intolerant people. The analysis was based on the current EU and national regulations. Besides of common EU regulations and directives dedicated to food production sector and food safety, we can find specified law regulating the composition and labelling of foodstuffs suitable for people intolerant to gluten. In total, 100 food products were subjected to the analysis, divided into 5 groups of gluten-free carbohydrate products (flours, groats and rice, pastas, snacks and sweets, breads). Summarizing our research the correct labelling of analysed products was present in all examined groups. 97% of the items were labelled by a text stating they were gluten-free products. Also, the composition of the assortment did not give rise to objections to their gluten-free characteristics. 86% of the analysed gluten-free food was produced from natural free-gluten ingredients, whereas 14% was made of low-gluten wheat ingredients. 78% of the examined items were gluten-free products, bearing both text and graphic labelling as gluten-free products. 63% out of this group were products with the AOECS (Association of European Celiac Societies) certificate for safe gluten-free foodstuff. |
Cytowanie | Anusz K., Bogdan J., Pławińska-Czarnak J., Podlasiewski T., Zarzyńska J. (2016) Consumer Safety Awareness – How the Labelling Can Protect Health of Gluten Intolerant People.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 4: 260-271 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n4_s260.pdf |
|
|
5. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Jędruchniewicz A. Zmiany w wytwarzaniu środków produkcji dla rolnictwa w świetle teorii szkoły austriackiej
Autor | Andrzej Jędruchniewicz |
Tytuł | Zmiany w wytwarzaniu środków produkcji dla rolnictwa w świetle teorii szkoły austriackiej |
Title | CHANGES IN THE MANUFACTURE OF AGRICULTURAL MEANS OF PRODUCTION IN LIGHT OF THE AUSTRIAN SCHOOL THEORY |
Słowa kluczowe | szkoła austriacka, struktura produkcji, cykl koniunkturalny, agrobiznes, środkiprodukcji dla rolnictwa |
Key words | Austrian School, production structure, business cycle, agribusiness, agricultural means of production |
Abstrakt | Celem opracowania jest weryfikacja hipotezy, że cykliczne zmiany w wytwarzaniu środków produkcji dla rolnictwa są bardziej dynamiczne niż zmiany produkcji artykułów spożywczych. Wynika ona z teorii szkoły austriackiej. W teoretycznej części opracowania omówiono teorię czasowej struktury produkcji i zastosowano ją do agrobiznesu. Natomiast w części empirycznej przeprowadzono badania kierunków i dynamiki zmian w wytwarzaniu wybranych środków produkcji dla rolnictwa oraz żywności w polskiej gospodarce. Wykazały one, że w okresie badawczym większość zmian produkcji analizowanych środków przeznaczonych dla rolnictwa potwierdziła hipotezę szkoły austriackiej. W tym czasie wystąpiły także zmiany, które nie były zgodne z postawioną hipotezą. |
Abstract | This work aims to verify the hypothesis which states that cyclical changes in the anufacture of agricultural means of production are more dynamic than changes in the production of foodstuffs. This stems from the Austrian School theory. In the theoretical part of this work the time-structure of production theory and its application to agribusiness is discussed. Whereas in the empirical part researches on the directions and dynamics of changes in the manufacture of selected means of production for agriculture and foodstuffs in the Polish economy have been conducted. They have shown that during the research period most production changes of the analysed means of production destined for agriculture were in line with the Austrian School hypothesis. During that period changes which are not consistent with the hypothesis also took place. |
Cytowanie | Jędruchniewicz A. (2013) Zmiany w wytwarzaniu środków produkcji dla rolnictwa w świetle teorii szkoły austriackiej.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 4: 62-73 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n4_s62.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2013 |
|
Dobieżyński K. Ewolucja podejścia do jakości żywności oraz podstawowe cechy systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych w Unii Europejskiej
Autor | Krzysztof Dobieżyński |
Tytuł | Ewolucja podejścia do jakości żywności oraz podstawowe cechy systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych w Unii Europejskiej |
Title | Evolution of the approach to food quality and the fundamental features of quality schemes for agricultural products and foodstuffs in European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Dobieżyński K. (2013) Ewolucja podejścia do jakości żywności oraz podstawowe cechy systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych w Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 13(28), z. 3: 65-75 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n3_s65.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Dareev G., Parlińska M. The agricultural production in mathematical models
Autor | Galsan Dareev, Maria Parlińska |
Tytuł | The agricultural production in mathematical models |
Title | The agricultural production in mathematical models |
Słowa kluczowe | brak |
Key words | agriculture, agricultural production, mathematical model, production function |
Abstrakt | brak |
Abstract | The theoretical questions of mathematical modeling of agricultural production processes are described. Production of agricultural goods and foodstuffs is modeled except for the production of forage and involvement of equipment and techniques, buildings, infrastructure etc. The model is based on a division of economic and technological processes in agriculture into four stages specific for agribusiness. A mathematical description of four stages in used production functions is provided |
Cytowanie | Dareev G., Parlińska M. (2011) .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 3: 73-77 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n3_s73.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008 |
|
Borysowna-Parfionowa L. Perspektywy handlu zagranicznego artykułami spożywczymi Polski i regionu Jarosławskiego w warunkach oczekiwanego przystąpienia Rosji do WTO
Autor | Ludmiła Borysowna-Parfionowa |
Tytuł | Perspektywy handlu zagranicznego artykułami spożywczymi Polski i regionu Jarosławskiego w warunkach oczekiwanego przystąpienia Rosji do WTO |
Title | Prospects for foreign trade in foodstuffs between Poland and Yaroslavl region after the expected Russian accession to the WTO |
Słowa kluczowe | handel zagraniczny, artykuły żywnościowe, region jarosławski |
Key words | foreign trade, foodstuffs, Yaroslavl region |
Abstrakt | Handel zagraniczny między regionem jarosławskim a Polską charakteryzuje mono struktura zarówno eksportu jak i importu oraz duża przewaga rosyjskiego eksportu nad importem. Wartość eksportu do Polski charakteryzuje się stabilną dynamiką wzrostu, natomiast niski udział importu świadczy o istnieniu niezrealizowanych możliwości we wzajemnych stosunkach gospodarczych. Możliwości te dotyczą przede wszystkim artykułów żywnościowych. Wstąpienie Rosji do WTO pozwoli na rozwój skali handlu zagranicznego o artykuły z sektora rolniczego |
Abstract | Foreign trade between Yaroslavl region and Poland is characterized by a monostructure of both exports and imports, with the volume of Russian exports exceeding that of imports. The volume of exports to Poland is characterized by a steady growth. The low volume of imports shows potential economic opportunities for both countries, mainly in the food sector. |
Cytowanie | Borysowna-Parfionowa L. (2008) Perspektywy handlu zagranicznego artykułami spożywczymi Polski i regionu Jarosławskiego w warunkach oczekiwanego przystąpienia Rosji do WTO.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 4(19), z. : 337-343 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2008_T4(19)_n_s337.pdf |
|
|