1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Kowalska A. Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora owocowego po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Autor | Anna Kowalska |
Tytuł | Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora owocowego po przystąpieniu do Unii Europejskiej |
Title | International Competitiveness of Polish Fruit Sector Following the Accession to the European Union |
Słowa kluczowe | owoce, przetwory, import, eksport, handel zagraniczny, konkurencyjność |
Key words | fruits, preserves, import, export, international trade, fruit market, competitiveness |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie zmian jakie zaszły w eksporcie oraz imporcie owoców i ich przetworów po przystąpieniu Polski do krajów UE, jak również konkurencyjności branży. Analiza dotyczyła lat 2004-2014 i była przeprowadzona na podstawie danych IERiGŻ-PIB. Analizie poddano wartość i saldo obrotów, strukturę geograficzną oraz wybrane wskaźniki konkurencyjności. Głównym importerem owoców z Polski są kraje starej UE i WNP. Polska ma przewagę komparatywną przede wszystkim w przypadku przetworów z owoców, co potwierdzają wartości wskaźników TC, LFI i GLI. Przyczyną tak dużego wzrostu eksportu do krajów unijnych było w dużej mierze zniesienie ceł, atrakcyjne ceny oraz wysoka jakość. Wpływ na handel owocami i ich przetworami, podobnie jak i innymi produktami, ma również kurs walut. |
Abstract | The aim of this article is to present the changes that have taken place in export and import of fruits and their preserves after the Polish accession to the EU, as well as the competitiveness of the trade. The analysis covered the period 2004-2014 and has been conducted on the basis of the data from IERiGŻ-PIB. The value and the balance of trade, as well as the geographical structure of exchange were analysed, as were selected indicators of competitiveness. The main importers of fruits from Poland are old EU countries as well as CIS. Poland has a comparative advantage especially in the case of processed fruit, which is confirmed by values of TC, LFI and GLI. The reason for a large increase in exports to EU countries was largely the abolition of customs duties, attractive prices and high quality. The exchange rate also has an effect on trade of fruit and their preserves, as well as other products. |
Cytowanie | Kowalska A. (2016) Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora owocowego po przystąpieniu do Unii Europejskiej .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 2: 176-185 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n2_s176.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Kowalczuk I., Olbryś E. Zachowania konsumentów na rynku przetworów owocowych
Autor | Iwona Kowalczuk, Emilia Olbryś |
Tytuł | Zachowania konsumentów na rynku przetworów owocowych |
Title | CONSUMER BEHAVIOUR IN THE PROCESSED FRUIT MARKET |
Słowa kluczowe | przetwory owocowe, zachowania konsumentów, rynek żywności |
Key words | processed fruits, consumer behavior, food market |
Abstrakt | Z uwagi na malejącą konsumpcję świeżych owoców oraz konsekwencje żywieniowo-zdrowotne tego faktu, zwiększenie spożycia przetworów owocowych nabiera istotnego znaczenia. W artykule przedstawiono wyniki badania ankietowego dotyczącego zachowań konsumentów na rynku przetworów owocowych. Badanie przeprowadzono w 2013 roku na próbie 250 respondentów, koncentrując się na takich aspektach zachowań konsumentów, jak: częstotliwość i powody spożywania przetworów owocowych, sposoby zaopatrywania się w te produkty, determinanty decyzji nabywczych respondentów, sposoby wykorzystania kulinarnego przetworów owocowych. Badanie dowiodło zróżnicowania zachowań konsumentów na rynku przetworów owocowych we wszystkich analizowanych aspektach. Stwierdzone różnice sugerują dywersyfikację strategii marketingowych na rynku przetworów owocowych, począwszy od wyboru segmentu docelowego, po treść i sposoby komunikacji. |
Abstract | The article presents the results of a survey concerning consumer behaviour in the market of processed fruits. The study was conducted in 2013, on a sample of 250 respondents, focusing on such aspects of consumer behavior as: frequency and reasons for consumption of processed fruits, ways to stock up on these products, factors determining the purchasing decisions of the respondents, ways of culinary use of processed fruits. The study showed differences in consumer behaviour in the market of processed fruit for all analyzed aspects. These differences suggest the need for further exploration and study |
Cytowanie | Kowalczuk I., Olbryś E. (2014) Zachowania konsumentów na rynku przetworów owocowych.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 3: 115-125 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n3_s115.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2009 |
|
Rakowska J. Egzemplifikacja i kategoryzacja innowacji na rynku owoców i produktów owocowych w Polsce
Autor | Joanna Rakowska |
Tytuł | Egzemplifikacja i kategoryzacja innowacji na rynku owoców i produktów owocowych w Polsce |
Title | Examples and categorization of recent fruit market and fruit product innovations in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The research aimed at making an inventory of recent and ongoing fruit market and fruit product innovations and at assessing what new or improved features they offer, and whether consumers are able to identify and/or recognise them. The list of innovations obtained has been coded, categorised, sorted, and reduced in subsequent stages. First, the examples received were categorised according to the Oslo Manual definitions. Second, product and marketing innovations were selected, as they are the only ones that were likely to be recognised by consumers. Next, the analysis revealed that the novelties these innovations offered related to Convenience, Health, Differentiation, Target Group, Information, Sensory Characteristics, In Home and/or Out of Home and Quality. Some innovations offered only one novel aspect, whereas others offered multiple aspects. Interrelationships between novel aspects are discussed for those innovations that offered a combination of aspects. |
Cytowanie | Rakowska J. (2009) Egzemplifikacja i kategoryzacja innowacji na rynku owoców i produktów owocowych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 80: 109-116 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2009_n80_s109.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008 |
|
Borowska A., Rejman K. Organizacja rynku pierwotnego owoców na przykładzie rejonu grójeckiego
Autor | Aldona Borowska, Krystyna Rejman |
Tytuł | Organizacja rynku pierwotnego owoców na przykładzie rejonu grójeckiego |
Title | Organisation of the primary fruit market in the Grójec region |
Słowa kluczowe | owoce świeże, produkcja, rynek, kanały sprzedaży, grupy producentów |
Key words | fresh fruit, production, market, sale channels, producer organisations |
Abstrakt | Celem prezentowanych badań była analiza funkcjonowania rynku świeżych owoców w Polsce na przykładzie rejonu grójeckiego, będącego głównym w Polsce obszarem produkcji owoców, zwłaszcza jabłek. Badania wykazały, że najbardziej popularnym kanałem zbytu owoców jest sprzedaż przez pośrednika, zarówno do przetwórni, jak i na eksport. Dominacja tych kanałów sprzedały wynika z niskiego stopnia integracji poziomej wśród producentów owoców. Konieczne jest stymulowanie rozwoju form współpracy między sadownikami jako czynnika wzrostu ich siły przetargowej na rynku oraz warunku dostępu do mechanizmów wspólnej polityki rolnej na rynku owoców, która oferuje m.in. środki finansowe na potrzeby nowo powstających grup producentów. |
Abstract | The purpose of the research was to analyse functioning of the fresh fruit market in Poland on the example of Grojec region, which is the main area of fruit production in the country, especially in the case of apple. The collected data showed that the sale of fresh fruit through intermediaries is most popular, both to processing industry and for export. Domination of these distribution channels is the result of low degree of horizontal integration among fruit producers. In this situation a stimulation of cooperation linkages development between fruit growers is desired, in order to improve both their bargaining position in the market and to enable an access to the Common Agricultural Policy mechanisms referring to fruit production and trade, e.g. the financial support for producer organisations. |
Cytowanie | Borowska A., Rejman K. (2008) Organizacja rynku pierwotnego owoców na przykładzie rejonu grójeckiego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 4(19), z. : 65-74 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2008_T4(19)_n_s65.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Domagalska-Grędys M. Sytuacja na rynku owoców dwa lata po przystąpieniu Polski do UE w kontekście planowanej reformy na lata 2008-2013
Autor | Marta Domagalska-Grędys |
Tytuł | Sytuacja na rynku owoców dwa lata po przystąpieniu Polski do UE w kontekście planowanej reformy na lata 2008-2013 |
Title | Situation in the fruit market two years after Poland’s accession to the EU in the context of the reform planned for 2008-2013 |
Słowa kluczowe | projekt reformy rynku owoców i warzyw na lata 2008-2013, trend zbiorów, cen i spożycia owoców w Polsce, stopień organizacji sadowników |
Key words | plan of the fruit and vegetable market reform for 2008-2013, crop trends, prices and consumption of fruit in Poland, the level of organization of fruit farmers |
Abstrakt | Sytuacja na rynku owoców w 2007 roku wydaje się szczególnie trudna, biorąc pod uwagędwa zdarzenia, które mają miejsce niemal równocześnie. Pierwsze dotyczy planowanej przez KomisjęEuropejską reformy rynku owoców na lata 2008-2013, drugie związane z szacunkiem strat ikonsekwencji wiosennych przymrozków, które spustoszyły polskie sady. W artykule przeprowadzonoanalizę wieloletnią głównych charakterystyk rynku owoców: zbiorów, cen i spożycia oraz kluczowezałożenia reformy rynku owoców z uwzględnieniem polskiego stanowiska i postulatów zmian. Mimopotencjału w produkcji owoców, tradycji upraw i szans z tego wypływających sytuacja na polskimrynku jest podwójnie złożona, biorąc pod uwagę siłę czynników zewnętrznych (straty wiosennychprzymrozków) i propozycję reformy, stawiającą Polskę w pozycji krajów drugiej kategorii wdostępności do środków Wspólnoty. Trudna sytuacja stanowi wyzwanie nie tylko dla polskichproducentów owoców. Dotkniętymi niskim stopniem organizacji rynku będą również inni nowiczłonkowie UE. Niezadowoleni z propozycji reformy są też przedstawiciele państw dawnej Unii iprzetwórcy. Reforma będzie więc wielkim wyzwaniem negocjacyjnym. |
Abstract | The situation on the fruit market seemed particularly difficult in 2007 considering twoevents which took place almost at the same time. First concerns the reform of the fruit market plannedby the European Commission for 2008-2013, second involves the estimation of losses andconsequence of spring ground frost which damaged Polish orchards. A multiannual analysis of maincharacteristics of the fruit market was presented in the article. It covered crops, prices and theconsumption and the crucial principles of the fruit market reform regarding the Polish attitude andpostulates of changes. The situation in the Polish market is difficult and greatly complicated in spite ofthe potential for fruit production, the tradition of cultivation and chances it provides. Losses due toexternal factors, such as spring ground frost (2007) and proposed fruit reform (2008-2013) puttingPoland in the second-class position of countries in the accessibility to the EU funds.The difficult situation poses a challenge not only for Polish fruit producers but also for the new EUmembers (with the low degree of the market organization). Also representatives of some ‘old’ EUmember states and food processors are dissatisfied with the proposal of the reform, therefore thereform will be a great negotiating challenge |
Cytowanie | Domagalska-Grędys M. (2007) Sytuacja na rynku owoców dwa lata po przystąpieniu Polski do UE w kontekście planowanej reformy na lata 2008-2013.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 173-183 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s173.pdf |
|
|