1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Biesok G., Wyród-Wróbel J. PROACTIVE PURCHASE BEHAVIOUR AND THEIR RELATIONS IN SIMPLE SATISFACTION MODEL
Autor | Grzegorz Biesok, Jolanta Wyród-Wróbel |
Tytuł | PROACTIVE PURCHASE BEHAVIOUR AND THEIR RELATIONS IN SIMPLE SATISFACTION MODEL |
Title | Proaktywne zachowania zakupowe i ich relacje w prostym modelu satysfakcji |
Słowa kluczowe | consumer research, proactive consumer behaviour, satisfaction model, structural equation modelling (SEM) |
Key words | badania konsumenckie, proaktywne zachowania zakupowe, model satysfakcji, modelowanie równań strukturalnych (SEM) |
Abstrakt | The purpose of the paper was to verify how proactive shopping behaviours, as declared by the respondents, affect the relationship between expectations, perceived quality and customer satisfaction within a simple satisfaction model. The subject of research was supermarket customers. The authors of the article assumed ten proactive shopping behaviours and then built and verified a satisfaction model in the groups of respondents declaring, or not declaring, the given behaviour. The main conclusions resulting from the analysis is that satisfaction with purchases is more determined by the perceived quality in the case of customers who declare frequent purchases of products that improve the standard of living, consistency in purchasing perceived products and rapidity of purchasing decisions. |
Abstract | Celem przeprowadzonych badań była chęć weryfikacji czy i w jakim stopniu deklarowane przez respondentów proaktywne zachowania zakupowe wpływają na relacje między oczekiwaniami, postrzeganą jakością a satysfakcją klientów w prostym modelu satysfakcji. Podmiotem badań byli klienci supermarketów. Autorzy artykułu przyjęli dziesięć zachowań, w których może demonstrować się proaktywna postawa zakupowa. Następnie ustalono modele satysfakcji w grupach respondentów deklarujących lub niedeklarujących dane zachowanie. Głównymi wnioskami wynikającym z analiz jest to, że satysfakcja z zakupów w większym stopniu zdeterminowana jest przez postrzeganą jakość w przypadku klientów deklarujących częste kupowanie produktów, które poprawiają poziom życia, konsekwencję w nabywaniu upatrzonych produktów oraz szybkość (niezwłoczność) podejmowanych decyzji zakupowych. |
Cytowanie | Biesok G., Wyród-Wróbel J. (2019) PROACTIVE PURCHASE BEHAVIOUR AND THEIR RELATIONS IN SIMPLE SATISFACTION MODEL.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 28-37 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s28.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Stangierska D., Świątkowska M., Ulyanitskaya Y. Czynniki wyboru i satysfakcji z usług świadczonych przez lokale fast food w świetle badań klientów i pracowników
Autor | Dagmara Stangierska, Monika Świątkowska, Yauheniya Ulyanitskaya |
Tytuł | Czynniki wyboru i satysfakcji z usług świadczonych przez lokale fast food w świetle badań klientów i pracowników |
Title | Service quality and satisfaction factors of fast food services in the light of customer and employee surveys |
Słowa kluczowe | czynniki wyboru, lojalność klienta, gastronomia, fast food |
Key words | choice factors, customer loyalty, gastronomy, fast food |
Abstrakt | Celem opracowania było porównanie czynników kształtujących wybór i satysfakcję konsumentów ze świadczonych usług i jakości produktów na przykładzie sieci restauracji fast food. Na podstawie badań zarówno klientów jak i pracowników, podjęto się próby wyjaśnienia, jakie czynniki w największym stopniu wpływają na wybór i satysfakcję w opinii klientów i pracowników tego typu lokali. Stwierdzono, iż zarówno w przypadku klientów jak i pracowników do najważniejszych czynników wyboru i satysfakcji z usługi gastronomicznej należą smak oferowanych produktów, czas realizacji zamówienia i lokalizacja; duże znaczenie dla klientów ma również korzystna relacja ceny do jakości oferowanych potraw. Zauważone różnice w największym stopniu dotyczą oceny aspektów związanych z obsługą, która jest wyżej oceniana przez pracowników. Klienci w swoich opiniach przejawiają racjonalizm, ich opinie są silniej spolaryzowane a różnice między najważniejszymi i najmniej istotnymi czynnikami bardzo wyraźne. Pracownicy wykazują zaś tendencję do rozpatrywania szerzej zarówno czynników wyboru jak i satysfakcji, co przejawia się w mniejszych różnicach ocen poszczególnych czynników. |
Abstract | The aim of the study was to compare the consumers’ choice and satisfaction factors with provided services and product quality on the example of a fast food restaurant chain. Based on the research of both clients and employees, attempts were made to clarify which factors affect the customers choice and satisfaction and staff in this type of gastronomy. It was found that both for customers and employees, the most important factors in the selection and satisfaction of the gastronomy services are the taste of the offered products, the time of order fulfillment and location. High importance for customers also has a favorable price relationship to the quality of the offered dishes. The differences observed are most closely related to the assessment of the service aspects, which are assessed above by the staff. Customers in their opinions show rationalism, their opinions are stronger polarized and the differences between the most important and least important factors are very clear. Employees tend to consider both the choice and satisfaction factors more broadly, which is reflected in the smaller differences in evaluations of individual factors. |
Cytowanie | Stangierska D., Świątkowska M., Ulyanitskaya Y. (2017) Czynniki wyboru i satysfakcji z usług świadczonych przez lokale fast food w świetle badań klientów i pracowników.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 119: 181-193 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n119_s181.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Świątkowska M., Świstak E. Oferta gastronomiczna hoteli warszawskich w ocenie ich gości
Autor | Monika Świątkowska, Ewa Świstak |
Tytuł | Oferta gastronomiczna hoteli warszawskich w ocenie ich gości |
Title | GASTRONOMIC OFFER OF WARSAW HOTELS IN THEIR GUESTS OPINION |
Słowa kluczowe | hotel, oferta gastronomiczna, ocena jakości usług |
Key words | hotel, gastronomic offer, service quality evaluation |
Abstrakt | Celem pracy była ocena usług warszawskich hoteli w zakresie oferty usług gastronomicznych oraz czynników związanych z obsługą konsumenta. Wyniki badań wykazały wzrost poziomu świadczonych usług gastronomicznych wraz z podwyższeniem standardu obiektu. Głównym determinantem jakości tych usług, niezależnym od standardu hotelu, okazała się właściwa obsługa konsumenta. W zakresie oferty największe znaczenie miały walory organoleptyczne potraw, sposób ich podania oraz cena. Największe znaczenie w sferze czynników związanych z obsługą miały zaangażowanie personelu, jego stosunek do klienta oraz komunikatywność. Klienci lokali gastronomicznych obiektów o wyższym standardzie oczekiwali usługi bardziej zindywidualizowanej, dostosowanej do ich potrzeb. |
Abstract | The aim of the study was to evaluate the gastronomy services of Warsaw hotels for services offer and personnel. The results of the survey showed an increasing overall rating of catering services as the hotel standard grew. The proper determination of the catering services quality, independent of the standard of the hotel, has proved to be the right service for the consumer. The organoleptic qualities of the dishes, the way they were served, and the price were most important factors determining services offer. Employees’ involvement, customer attitude and communicativeness were the most important factors determining customer service. Customers of hotels offering higher-standard gastronomy were expecting more personalized service, tailored to their needs. |
Cytowanie | Świątkowska M., Świstak E. (2017) Oferta gastronomiczna hoteli warszawskich w ocenie ich gości.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 147-157 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s147.pdf |
|
|
4. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2017 |
|
Czarnecki E. Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych klientów na poziom korzystania z produktów i usług bankowości elektronicznej
Autor | Edward Czarnecki |
Tytuł | Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych klientów na poziom korzystania z produktów i usług bankowości elektronicznej |
Title | The impact of socio-economic characteristics on the level of customer use of the products and services of electronic banking |
Słowa kluczowe | czynniki społeczno-ekonomiczne, banki, klienci, produkty i usługi bankowe |
Key words | socio-economic characteristics, banks, customers, bank products and services |
Abstrakt | Celem pracy jest określenie wpływu czynników społeczno-ekonomicznych klientów (wiek, miejsce zamieszkania, wykształcenie, aktywność zawodowa, poziom dochodów, poziom kompetencji informatycznych) na korzystanie z produktów i usług bankowości elektronicznej. Praca składa się z dwóch części. W pierwszej przedstawiono wyniki wcześniejszych badań dotyczących zagadnień korzystania klientów banków z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną. W drugiej części przedstawiono opis badań własnych oraz ich wyniki. Wpływ czynników demograficznych na poziom korzystania określono za pomocą testu chi-kwadrat. Wyniki badań wskazują, że tylko wiedza i umiejętności informatyczne respondentów mają wpływ na korzystanie z produktów i usług bankowości elektronicznej jedynie w zakresie bankowości mobilnej. |
Abstract | The aim of this work is to show the impact of socio-economic characteristics (age, place of residence, education, professional activity, income level, computer knowledge) of the customer on the use of products and services of the electronic banking. The work consists of two parts. The first part presents the results of previous studies on using bank e-services by theirs customers. The second part describes the author’s own studies and their results. The impact of demographic factors on the level of the use of these banking e-services was determined by using the chi-squared test. The research results show that only the knowledge and IT skills of the respondents impact the use of electronic banking products and services in the field of mobile banking. |
Cytowanie | Czarnecki E. (2017) Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych klientów na poziom korzystania z produktów i usług bankowości elektronicznej.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 3: 19-34 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2017_n3_s19.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2015 |
|
Urban W. Determinanty kształtowania jakości usługi podczas współprodukcji
Autor | Wiesław Urban |
Tytuł | Determinanty kształtowania jakości usługi podczas współprodukcji |
Title | DETERMINANTS OF SERVICE QUALITY DEVELOPMENT DURING CO-PRODUCTION |
Słowa kluczowe | jakość usług, współprodukcja usług, czynniki współprodukcji usług |
Key words | service quality, service co-production, service co-production factors |
Abstrakt | This article aims to recognize and prioritize factors that influence the setting of service guidelines during its co-production. Critical Incident Technique is employed. There were 171 descriptions of incidents collected from customer service staff. The research shows that in establishing the guidelines for services the most important is the staff’s knowledge and communication skills. Fundamental problem with the service co-production lies in the fact that customers are not able to determine their own expectations. |
Abstract | Artykuł ma na celu rozpoznanie i określenie ważności czynników, które wpływają na ustalanie wytycznych do realizacji usługi podczas jej współprodukcji. Zastosowano metodę zdarzeń krytycznych. Zebrano 171 opisów zdarzeń od personelu obsługi klientów. Z badań wynika, że w określaniu wytycznych do usługi największe znaczenie ma wiedza personelu oraz umiejętności komunikacyjne. Podstawowy problem przy współprodukcji usług polega na tym że klienci nie potrafią określić własnych oczekiwań. |
Cytowanie | Urban W. (2015) Determinanty kształtowania jakości usługi podczas współprodukcji.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 13(62): 133-144 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2015_n62_s133.pdf |
|
|
6. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2013 |
|
Juszczyk S., Żak T. Skala i kierunki zmian wyłudzeń kredytów w Polsce
Autor | Sławomir Juszczyk, Tomasz Żak |
Tytuł | Skala i kierunki zmian wyłudzeń kredytów w Polsce |
Title | The scale and direction of changes scams loans in Poland |
Słowa kluczowe | sektor bankowy; oszustwa kredytowe; ryzyko wyłudzeń |
Key words | banking sector; credit fraud; risk of scam |
Abstrakt | W bankowości przestępczość rozumiana ogólnie jest jako czyny, których dopuścili się klienci banków, powodując naruszenie przepisów prawa karnego w związku z prowadzoną przez banki działalnością. Głównym rodzajem przestępstw bankowych są wyłudzenia kredytów. Zagrożenia oszustwami wynikają zarówno ze strony osób z zewnątrz, jak i nieuczciwych pracowników banków. Celem badań było przybliżenie zjawiska wyłudzeń kredytów oraz reakcji banków na tego rodzaju przestępstwa. Przedmiotem analizy były oszustwa kredytowe wymierzone w sektor bankowy w latach 1999–2013. W opracowaniu wykorzystano dane Związku Banków Polskich, Biura Informacji Kredytowej S.A. oraz Komendy Głównej Policji. Z przeprowadzonych badań wynika, iż poziom bezpieczeństwa działalności sektora bankowego pozostaje na wysokim poziomie, na skutek coraz nowszych metod popełniania przestępstw bankowych. |
Abstract | The banking crime is generally understood as acts committed by bank customers resulting in violation of the criminal law in connection with the activities of banks. The main type of crime to defraud banks are lending. Fraud risks resulting from both outsiders and dishonest bank employees. Aim of this study was to present the phenomenon of extortion loans and banks reaction to this kind of crime. The analysis was aimed at credit fraud in the banking sector from 1999 to 2013. The study used data of the Association of Polish Banks, Credit Information Bureau and the Police Headquarters. The study shows that the security of the banking sector remains high, as a result of more recent methods of banking crime. |
Cytowanie | Juszczyk S., Żak T. (2013) Skala i kierunki zmian wyłudzeń kredytów w Polsce.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 2: 83-94 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2013_n2_s83.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Bobola A. Prosument w opiniach polskich konsumentów
Autor | Agnieszka Bobola |
Tytuł | Prosument w opiniach polskich konsumentów |
Title | PROSUMER IN THE OPINION OF POLISH CONSUMER |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Jeszcze do niedawna konsument był biernym uczestnikiem rynku, na którego decyzję i działania w dużej mierze miały wpływ różnego rodzaju „chwyty marketingowe” realizowane przez producentów, czy handlowców. Obecnie jednak sytuacja ta zaczyna się zmieniać i konsument staje się najważniejszym interesariuszem firm, które zaczynają upatrywać źródła przewag konkurencyjnych w czynnikach pozaekonomicznych, do których bez wątpienia należą klienci i dialog z nimi. Działania te coraz częściej mają swoje odzwierciedlenie w przyjmowanych przez przedsiębiorstwa strategiach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR), czy wartości ekonomiczno-społecznej (CSV). Dzisiejszy konsument bowiem nie tylko jest uczestnikiem dialogu, ale umie także stworzyć podstawy do nawiązania jego i potrafi go koordynować. Zasadne wydaje się więc nazwanie go prosumentem. Celem artykułu jest zidentyfikowanie cech charakteryzujących prosumenta w kontekście analizy literatury przedmiotu oraz wyników badań fokusowych przeprowadzonych na grupie 84 respondentów. |
Abstract | The purpose of this article is to identify the characteristics of prosumer in the context of the analysis of literature and research carried out focus group of 89 respondents. |
Cytowanie | Bobola A. (2013) Prosument w opiniach polskich konsumentów.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 55-63 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s55.pdf |
|
|
8. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2013 |
|
Pawlonka T., Perek A. Banki spółdzielcze w opinii młodych konsumentów
Autor | Tomasz Pawlonka, Aleksandra Perek |
Tytuł | Banki spółdzielcze w opinii młodych konsumentów |
Title | Co-operative banks in the segment of young consumers |
Słowa kluczowe | banki spółdzielcze; oferta produktowo-usługowa; konkurencyjność; kampanie medialne |
Key words | co-operative banks; product and service offer; competitiveness; media campaigns |
Abstrakt | Przeprowadzone badania własne wskazały na znajomość banków spółdzielczych wśród respondentów. Jednocześnie aż 13,77% próby badawczej stanowili klienci banków spółdzielczych. Pomimo dostrzeżenia kampanii medialnych banków spółdzielczych, w świadomości konsumentów nie są ugruntowane atuty jak np. nowoczesność. Wyniki badania wskazały ponadto na motyw pokoleniowy przy wyborze banku, ale stosunkowo niewielkie znacznie odległości placówki banku od miejsca zamieszkania. |
Abstract | Results of our research showed a knowledge of co-operative banks of the respondents. 13.77% of research sample were clients of co-operative banks. Despite noticing the media campaigns of cooperative banks, in the minds of consumers are not well-established advantages such as modernity. Results of the research also showed a ‘generational motive’ in choosing a bank, but a relatively small importance is distance between bank and home. |
Cytowanie | Pawlonka T., Perek A. (2013) Banki spółdzielcze w opinii młodych konsumentów.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 1: 65-76 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2013_n1_s65.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Szopiński W. Wykorzystanie narzędzi marketingowych w budowaniu lojalności klientów w banku PEKAO S.A. I Oddział w Rzeszowie
Autor | Wiesław Szopiński |
Tytuł | Wykorzystanie narzędzi marketingowych w budowaniu lojalności klientów w banku PEKAO S.A. I Oddział w Rzeszowie |
Title | Application of marketing tools in establishing loyalty in customers of PEKAO S.A. BANK 1st Branch in Rzeszów |
Słowa kluczowe | działalność bankowa, narzędzia marketingowe, lojalność klientów |
Key words | banking activity, marketing tools, clients' loyalty |
Abstrakt | Współcześnie, w dynamicznie rozwijającym się otoczeniu rynkowym, w czasach dużej konkurencji na rynku usług finansowych, osiągnięcie sukcesu przez bank staje się coraz trudniejsze. Instytucje finansowe podejmują się coraz większych przedsięwzięć, które mają być kluczem do wykreowania pozycji banku na tle konkurencji. Nieustannie modyfikują istniejące i wdrażają nowe rozwiązania o charakterze marketingowym. Opracowują właściwą strategię, która byłaby pomocna nie tylko w nawiązaniu, ale także i w utrzymaniu trwałego dialogu z klientem. Jednym z głównych celów każdej strategii marketingowej jest budowanie i kreowanie lojalnych postaw wśród klientów. Powodzenie jej wymaga zastosowania odpowiedniego wachlarza instrumentów marketingowych. Bank Pekao S.A. I Oddział w Rzeszowie, to placówka z wieloletnią tradycją, która kojarzy się z wysoką jakością oferowanych usług i atrakcyjną obsługą miejscowego klienta. Przeprowadzone badania empiryczne pozwoliły zidentyfikować narzędzia marketingowe oraz sposób ich wykorzystania, które uwarunkowały odpowiednią kondycję usługową Banku Pekao S.A. I Oddział w Rzeszowie, w stosunku do konkurencji. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, iż jednym z bardzo istotnych atutów analizowanej jednostki są lojalni, długoletni klienci. |
Abstract | Nowadays, in the dynamically developing market environment, at the time of great competition in the financial services market, gaining success by a bank is becoming more and more difficult. Financial institutions undertake greater and greater actions which may be the key to creating position of the bank among its competition. They permanently modify the existing and implement new solutions of a marketing character. They develop a proper strategy which might be helpful not only in establishing but also maintaining permanent dialogue with the customer. One of the main aims of each marketing strategy is establishing and creating loyalty attitudes among customers. Its success requires application of a proper range of marketing instruments. Pekao S.A. Bank, 1st Branch in Rzeszow, has had a long tradition relying on high quality of offered services as well as attractive services for local customers. The conducted empirical studies allowed to identify marketing tools and manner of its use which would determine a proper condition of services at the Bank, in comparison to the competition. Research results allow to claim that one of the most significant advantages of the analysed entity are loyal, long-lasting customers. |
Cytowanie | Szopiński W. (2013) Wykorzystanie narzędzi marketingowych w budowaniu lojalności klientów w banku PEKAO S.A. I Oddział w Rzeszowie.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 526-536 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s526.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Stangierska D. Otoczenie fizyczne usługi gastronomicznej i jego konsekwencje wizerunkowe – przykład marki sieci restauracji casual dining
Autor | Dagmara Stangierska |
Tytuł | Otoczenie fizyczne usługi gastronomicznej i jego konsekwencje wizerunkowe – przykład marki sieci restauracji casual dining |
Title | SERVICESCAPE IN FOOD SERVICE AND IT IMAGE CONSEQUENCES -CASE OF BRAND CASUAL DINING RESTAURANT CHAIN |
Słowa kluczowe | usługi gastronomiczne, otoczenie fizyczne usługi, wizerunek |
Key words | foodservice, servicescape, image |
Abstrakt | Otoczenie fizyczne usługi może stanowić narzędzie umożliwiające identyfikację i wyróżnienie lokalu gastronomicznego. Obecnie klienci oczekują od przedsiębiorstw świadczących usługi gastronomiczne nie tylko żywności o korzystnym stosunku ceny do jakości, ale również dodatkowych elementów rozszerzających usługę, które wprowadzą unikatową wartość. Świadome wykorzystanie narzędzi marketingowych między innymi w zakresie zarządzania otoczeniem fizycznym usługi umożliwia wykreowanie pozytywnego wizerunku przedsiębiorstwa. W poniższym opracowaniu zaprezentowano charakterystykę otoczenia fizycznego sieci restauracji wykonaną w oparciu o obserwację uczestniczącą oraz wyniki badań konsumenckich na temat percepcji otoczenia fizycznego oraz wizerunku sieci restauracji casual dining. Zauważono zależność pomiędzy postrzeganymi elementami otoczenia fizycznego usługi a wizerunkiem omawianej sieci gastronomicznej |
Abstract | Servicescape can be a tool allowing identification and distinction of a catering facility. Now customers expect from service enterprises catering not only food and beverage with beneficial relation value for money but also additional components which can extend the service and bring it the unique value. Conscious use of marketing tools including servicescape management allows individual catering facility create a positive image. In the following paper was presented the characteristics of restaurant chain servicescape made in basis of participant observation and the results of consumer research about the perception of the servicescape and the image of casual dining restaurant chain. It was noted the relationship between perceived servicescape elements and the image of presented casual dining restaurant chain. |
Cytowanie | Stangierska D. (2013) Otoczenie fizyczne usługi gastronomicznej i jego konsekwencje wizerunkowe – przykład marki sieci restauracji casual dining.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 662-671 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s662.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Rogala A. The relations between external and internal marketing communications
Autor | Anna Rogala |
Tytuł | The relations between external and internal marketing communications |
Title | Komunikacja marketingowa skierowana do wnętrza i na zewnątrz organizacji – wzajemne relacje |
Słowa kluczowe | komunikacja marketingowa, komunikacja wewnętrzna, marketing wewnętrzny, wewnętrzne public relations, wizerunek firmy |
Key words | marketing communications, integrated marketing communications, internal communication, internal marketing, internal public relations, company image |
Abstrakt | Adresatem większości działań komunikacyjnych prowadzonych przez przedsiębiorstwa są potencjalni klienci. Aby zyskać ich przychylność i skłonić do skorzystania z oferty firmy, wykorzystuje się szereg instrumentów komunikacji marketingowej. Większość opracowań dotyczących tego procesu w centrum zainteresowania stawia klienta i jego potrzeby, przy czym klientem jest ten, który kupuje produkty bądź usługi przedsiębiorstwa. Tymczasem nie mniej uwagi powinno poświęcać się tzw. klientom wewnętrznym, czyli pracownikom organizacji. Głównym celem niniejszych rozważań jest analiza relacji między zewnętrzną i wewnętrzną komunikacją marketingową. Szczegółowa uwaga zostanie poświęcona działaniom z obszarów: marketingu personalnego, marketingu wewnętrznego i wewnętrznego public relations. W artykule zawarte zostaną częściowe wyniki badań ilościowych (ankieta bezpośrednia i ankieta internetowa) prowadzonych przez autorkę, dotyczące wewnętrznej komunikacji marketingowej i jej wpływu na personel przedsiębiorstw. |
Abstract | The recipients of the majority of communication activities undertaken by enterprises are their potential clients. A range of instruments of marketing communications is used to win their favor and persuade them to use the company’s offer. The majority of studies related to marketing communications put clients and their needs in the center of attention; a client is considered a person who purchases the company’s products or services. However, equal attention should be devoted to internal clients i.e. the employees of the company. The main purpose of the following paper is the analysis of relations between external and internal marketing communications. Special attention is to be given to the activities from the fields of: human resources marketing, internal marketing and internal public relations. The paper will present partial results of the quantitative research (direct questionnaire and on-line questionnaire) conducted by the author. The research was related to internal marketing communications and its influence on the employees. |
Cytowanie | Rogala A. (2013) The relations between external and internal marketing communications.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 394-404 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s394.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Szymankowska A. Specyfika zarządzania marką w aspekcie budowania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa
Autor | Agnieszka Szymankowska |
Tytuł | Specyfika zarządzania marką w aspekcie budowania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa |
Title | THE SPECIFICITY OF BRAND MANAGEMENT IN THE CONTEXT OF BUILDING A COMPANY'S COMPETITIVE POSITION |
Słowa kluczowe | silna marka, zarządzanie, przedsiębiorstwo, pozycja konkurencyjna, klienci, rynek |
Key words | strong brand, management, company, competitive position, customers, market |
Abstrakt | Celem niniejszego opracowania jest omówienie zasad wynikających z procesu zarządzania marką. Problematyka zarządzania marką została przeanalizowana w kontekście budowania pozycji konkurencyjnej firmy na rynku, na którym działa w oparciu o dostępną z tego zakresu literaturę przedmiotu. Rozważania dokonano analizując determinanty silnej marki oraz poszczególne działania marketingowe wynikające ze stosowanych przez przedsiębiorstwa elementów mieszanki marketingowej. Całość jest próbą ukazania roli poszczególnych działań składających się na proces zarządzania marką w zdobywaniu i umacnianiu przez przedsiębiorstwo pozycji na rynku, na którym działa i konkuruje z innymi podmiotami w zakresie zaspokajania potrzeb klientów, dążąc tym samym do pozyskania grupy osób lojalnych w stosunku do kreowanej marki. |
Abstract | The purpose of this paper is to discuss the principles resulting from the process of brand management. The issue of brand management has been analyzed in the context of building a company's competitive position in the market in which it operates on the basis of the available literature in this area of the object. The considerations have been made by analyzing the determinants of a strong brand and individual marketing activities resulting from the companies use of marketing mix elements. The whole thing is an attempt to show the role of the various activities involved in the process of brand management in the acquisition and consolidation of the company position in the market in which it operates and competes with others to meet the needs of customers, aiming to raise the same group of people loyal to the one created brand. |
Cytowanie | Szymankowska A. (2013) Specyfika zarządzania marką w aspekcie budowania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 694-704 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s694.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2010 |
|
Kozioł A., Szafrańska M. Zachowania lojalnościowe klientów banków spółdzielczych
Autor | Agnieszka Kozioł, Monika Szafrańska |
Tytuł | Zachowania lojalnościowe klientów banków spółdzielczych |
Title | Loyalty behaviours of cooperative bank customers |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | W opracowaniu scharakteryzowano lojalność klientów banków spółdzielczych oraz czynniki, które determinują jej poziom. Do oceny poziomu lojalności wykorzystano wskaźnik lojalności oraz wzmocniony wskaźnik lojalności. Analiza statystyczna obejmowała nieparametryczny test chi kwadrat (χ2). Na podstawie przeprowadzonej analizy można stwierdzić, że klienci banków spółdzielczych charakteryzują się wysokim stopniem lojalności. Wskaźnik lojalności wyniósł 100%, natomiast wzmocniony wskaźnik lojalności osiągnął poziom 70%. Czynnikami determinującymi zachowania lojalnościowe były: płeć, wykształcenie oraz dochód respondentów. Prawie 80% badanych współpracowało w analizowanym okresie tylko z bankiem spółdzielczym (lojalność niepodzielna). Ponad 40% klientów korzystało z dwóch usług oferowanych przez bank, a 1/3 z trzech produktów (szeroki zakres wykorzystywanych usług). |
Abstract | Loyalty of cooperative bank customers and factors determining its level were characterized in the article. Loyalty indicator and enhanced loyalty indicator were used for the assessment of loyalty level. Statistical analysis comprised non parametric chi- square test (χ2). On the basis of conducted analysis it may be stated that cooperative bank customers are characterized by a high level of loyalty. Loyalty indicator was 100%, whereas enhanced loyalty indicator reached the level of 70%. The factors determining loyalty behaviours were: gender, education and respondents’ incomes. Almost 80% of the surveyed cooperated only with a cooperative bank during the investigated period (undivided loyalty). Over 40% of customers were using two services offered by the bank, whereas 1/3 were using three products (a wide range of used services). |
Cytowanie | Kozioł A., Szafrańska M. (2010) Zachowania lojalnościowe klientów banków spółdzielczych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 3(52): 45-56 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2010_n52_s45.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2010 |
|
Miedzik A., Wicka A. Rodzaje ubezpieczeń i czynniki decydujące o wyborze ubezpieczyciela
Autor | Agnieszka Miedzik, Aleksandra Wicka |
Tytuł | Rodzaje ubezpieczeń i czynniki decydujące o wyborze ubezpieczyciela |
Title | Types of insurances and factors determining choice of an insurer |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych na próbie wygodnej (166 respondentów) klientów indywidualnych korzystających z produktów ubezpieczeniowych. Głównym celem badania było rozpoznanie z jakich rodzajów produktów korzystają klienci i jakimi motywami kierują się wybierając ubezpieczyciela. Dokonano także określenia odczuwalności obciążenia jakim jest dla gospodarstwa domowego płacona składka ubezpieczeniowa. Stwierdzono, że najpowszechniej nabywanym ubezpieczeniem są ubezpieczenia komunikacyjne OC i AC, ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia mieszkania. W zakupie ubezpieczeń wykorzystywano przede wszystkim sprzedaż w placówkach firmy i przez agenta. Najczęściej korzystano z produktów PZU, a następnie Warty. W wyborze firmy kierowano się przede wszystkim tym, że zakupiono w niej wcześniej inne ubezpieczenie. Osoby z wyższym wykształceniem, lepiej zarabiające oraz mieszkańcy miast zakupywali przeciętnie więcej produktów ubezpieczeniowych. |
Abstract | The article presents the results of surveys conducted on a sample of individual customers(166respondents) using insurance products. The main objective of this study was to identify types of products using by customers and why they choose specifies insurer. There have also been determining perception grade of burden for a household of the insurance premium. It was found that the most common buying insurance are: automobile OC,AC insurance, life and house insurance. Customers mainly buy insurance in company`s offices and from insurance agent. Most popular was products of PZU and Warta. The main reason of choosing the company was fact of previous purchased other insurance. Higher educated people, better earning and city dwellers on average bought more insurance products. |
Cytowanie | Miedzik A., Wicka A. (2010) Rodzaje ubezpieczeń i czynniki decydujące o wyborze ubezpieczyciela.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 4(53): 264-277 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2010_n53_s264.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2010 |
|
Nowogródzka T. Merchandising jako skuteczna technika marketingu handlowego
Autor | Teresa Nowogródzka |
Tytuł | Merchandising jako skuteczna technika marketingu handlowego |
Title | Merchandising as an efficiency technology of marketing |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono istotną rolę, jaką w życiu każdego konsumenta odgrywa merchandising. Zwrócono szczególną uwagę na merchandising handlowy, opisując jego techniki oraz obrazując je na przykładzie wybranego hipermarketu Carrefour w Siedlcach. Przy pomocy opisu wyników badań podjęto próbę określenia, w jakim stopniu merchandising wpływa na konsumenta i jego wybory dotyczące zakupów. Stwierdzono, że umiejętne stosowanie wyszukanych technik sprzedaży – w tym merchandisingu sprawiają często, że klienci nabywają produkty, które są im zbędne lub kupują większe ich ilości. Dzieje się tak dlatego, że merchandising na rozwiniętym rynku gospodarki wolnorynkowej w sposób bardzo istotny oddziałuje na zachowanie każdego konsumenta. |
Abstract | In the paper showed role of merchandising in consumer live. It was presented technical site of handle merchandising basis on Carrefour hypermarket data in Siedlce city. Article gives an answer in question how high merchandising effects of customer and his choices of shopping. It was showed related between merchandising and buying more goods by customer. |
Cytowanie | Nowogródzka T. (2010) Merchandising jako skuteczna technika marketingu handlowego.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 3(52): 299-310 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2010_n52_s299.pdf |
|
|