1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Jaroszewska J., Rembisz W. Różnice w wydajności pracy między grupami państw UE w rolnictwie na podstawie Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa (RER)
Autor | Joanna Jaroszewska, Włodzimierz Rembisz |
Tytuł | Różnice w wydajności pracy między grupami państw UE w rolnictwie na podstawie Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa (RER) |
Title | The Differences of Labor Productivity in the EU Group of Countries in Agriculture Based on Economic Accounts for Agriculture (EAA) |
Słowa kluczowe | wydajność pracy, zróżnicowanie, UE |
Key words | labour productivity, diversification, EU |
Abstrakt | Różnice w poziomie wydajności pracy w rolnictwie państw UE stawiają w gorszej sytuacji państwa przyjęte do UE po 2004 roku (UE-13). Wyprowadzone ujęcie analityczne tego problemu zostało zilustrowane empirycznie. Analizowaną wydajność pracy przedstawiono jako wartość dodaną brutto na jednego pełnozatrudnionego. Do badania wykorzystano Rachunki Ekonomiczne dla Rolnictwa oraz Statystykę Rolniczych Nakładów Pracy. Z badań wynika, iż duże różnice w wydajności pracy między grupami państw nadal się utrzymują, jednakże następuje stopniowe ich zmniejszenie. Stwierdzono również negatywny wpływ dopłat bezpośrednich na ten proces. |
Abstract | The differences of the level of labour productivity in EU countries puts at a disadvantage countries adopted into the EU after 2004 (EU-13). A derived analytical approach to this problem has been illustrated empirically. The labour productivity analysed is presented as gross value added per person employed. The Economic Accounts for Agriculture and the Agricultural Labour Input were used for the study. The research shows that the large differences of labour productivity between groups of countries is still maintained. However, it is gradually decreasing. A negative impact of direct payments on this process was also found. |
Cytowanie | Jaroszewska J., Rembisz W. (2018) Różnice w wydajności pracy między grupami państw UE w rolnictwie na podstawie Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa (RER).Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 105-116 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s105.pdf |
|
|
2. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Pereira Lopez X., Śmiglak-Krajewska M., Veiga Carballido M., Węgrzyńska M. ECONOMIC STATUS OF FARMS IN POLAND AND SPAIN IN THE YEARS 2011–2016 BASED ON FADN STATISTICS
Autor | Xesus Pereira Lopez, Magdalena Śmiglak-Krajewska, Manuel Veiga Carballido, Malgorzata Węgrzyńska |
Tytuł | ECONOMIC STATUS OF FARMS IN POLAND AND SPAIN IN THE YEARS 2011–2016 BASED ON FADN STATISTICS |
Title | |
Słowa kluczowe | common agricultural policy, economic measures, agriculture in Spain, agriculture in Poland |
Key words | |
Abstrakt | The paper presents a comparison of the economic status of farms in two selected EU countries, Poland and Spain, in the period of 2011–2016. Both these countries were selected based on comparable qualitative and quantitative parameters characteristic of agriculture. An additional determinant for the selection of these countries was connected with the similar economic situation before and after their accession to the European Union. The economic status of these two countries was compared using the statistical data of the European Farm Accountancy Data Network (FADN), the Macroeconomic Data Bank (Poland) and the Instituto Nacional de Estadistica (Spain). In turn, the economic situation of farms in Poland and Spain was assessed on the basis of selected economic measures: Gross Farm Income, Farm Net Value Added, Farm Net Value Added/AWU, Family Farm Income/FWU, Total output of crops and crop production, total crops output (ha), total output of livestock and livestock products, total livestock output (LU), Total assets, total fixes assets, Total labour input and unpaid labour input. The study was summarised with the conclusions. |
Abstract | |
Cytowanie | Pereira Lopez X., Śmiglak-Krajewska M., Veiga Carballido M., Węgrzyńska M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s221.pdf |
|
|
3. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Kołodziejczak M. USE OF AGRICULTURAL SERVICES IN EUROPEAN UNION COUNTRIES
Autor | Malgorzata Kołodziejczak |
Tytuł | USE OF AGRICULTURAL SERVICES IN EUROPEAN UNION COUNTRIES |
Title | |
Słowa kluczowe | agricultural services, European Union |
Key words | |
Abstrakt | The purpose of this paper is to assess the use of agricultural services in European Union countries in the context of selected features of agriculture. The Ward’s Method was used to isolate six typological clusters of European Union countries. It may be noticed that clusters with a high levels of fixed capital consumption and total intermediate consumption are characterized by a higher use of services than other clusters. The absence of a noticeable relation between the share of crop output in the structure of agricultural output, or between the labour input and the use of agricultural services can be explained by differences in natural conditions, traditional farming models and preferences in choosing between developing the farm’s own machinery or using services. |
Abstract | |
Cytowanie | Kołodziejczak M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s364.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Jaroszewska J., Pietrzykowski R. Convergence of the Labour Productivity in European Union Agriculture
Autor | Joanna Jaroszewska, Robert Pietrzykowski |
Tytuł | Convergence of the Labour Productivity in European Union Agriculture |
Title | |
Słowa kluczowe | labour productivity, convergence, UE |
Key words | |
Abstrakt | The objective of the paper is to examine the changes in the level of diversification of the labour productivity in the European Union countries in the years 1998-2015, and then to determine whether there is any convergence of the labour productivity among these countries. The labour productivity has been calculated as a relation of the gross value added at constant prices per one full-time employee. The study used the Economic Accounts for Agriculture (EAA) and the Agricultural Labour Input (ALI). The study covered the European Union countries, broken down by the countries of the „old” EU (EU-15) and the countries admitted to the EU after 2004. In order to determine the changes occurring in these countries, sigma-convergence (σ) and beta-convergence (β) have been used. The study shows that after 2011 there was a process of convergence among the EU countries in terms of the labour productivity in agriculture. |
Abstract | |
Cytowanie | Jaroszewska J., Pietrzykowski R. (2017) Convergence of the Labour Productivity in European Union Agriculture.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 120-129 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s120.pdf |
|
|
5. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016 |
|
Utnik-Banaś K. Zastosowanie funkcji produkcji Cobba-Douglasa do analizy zmian nakładów w produkcji żywca brojlerów
Autor | Katarzyna Utnik-Banaś |
Tytuł | Zastosowanie funkcji produkcji Cobba-Douglasa do analizy zmian nakładów w produkcji żywca brojlerów |
Title | THE USE OF THE COBB-DOUGLAS PRODUCTION FUNCTION FOR ANALYZING INPUT-OUTPUT CHANGES IN THE BROILER CHICKEN PRODUCTION IN POLAND |
Słowa kluczowe | funkcja produkcji Cobba-Douglasa, nakłady, produkt, technologia produkcji, kurczęta brojlery |
Key words | Cobb-Douglas production function, expenditure elasticity, production technology, broiler chickens |
Abstrakt | produkcji żywca brojlerów w Polsce. Materiał badawczy stanowiły dane dotyczące poniesionych nakładów oraz uzyskanej wielkości produkcji w latach 1994-2013 w trzech fermach brojlerów położonych w województwach opolskim i śląskim. Do określenia relacji nakłady-produkt zastosowano funkcję produkcji Cobba-Douglasa. Decydujący wpływ na wielkość produkcji miały nakłady kapitału obrotowego. Produktywność kapitału obrotowego w latach 1994-2013 wzrosła o ponad 30%, co oznacza w dłuższym okresie obniżenie kosztów produkcji. Było ono głównie efektem zachodzącego ogólnego postępu rolniczego. W latach 1994-2003 nastąpił znaczny wzrost nakładów kapitału trwałego związany ze zmianą technologii produkcji i modernizacją ferm. Zachodzące zmiany wpłynęły na ograniczenie nakładów pracy żywej, której produktywność w analizowanym okresie wzrosła dwukrotnie. |
Abstract | The aim of the study was to analyze changes between input and output in broiler chicken production during the period of 20 years. The research material consisted of panel data on the amount of costs and production in three broiler chicken farms in the years 1994-2013. The Cobb-Douglas production function was used with the aim of determining the input-output relationship in the production process. The production level was greatly influenced by circulating capital inputs. The productivity of circulating capital increased by 30%, which means that in the longer term the production costs were reduced as a result of technological progress. In the years 1994- 2013 there was a significant increase in fixed capital input connected with a change of production technology and farm modernization. Such changes influenced a decrease in labour input, productivity of which increased twice in the analysed period. |
Cytowanie | Utnik-Banaś K. (2016) Zastosowanie funkcji produkcji Cobba-Douglasa do analizy zmian nakładów w produkcji żywca brojlerów.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 3: 117-126 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n3_s117.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2015 |
|
Karwat-Woźniak B. Zasoby pracy w polskim rolnictwie indywidualnym i ich wykorzystanie
Autor | Bożena Karwat-Woźniak |
Tytuł | Zasoby pracy w polskim rolnictwie indywidualnym i ich wykorzystanie |
Title | LABOUR POTENTIAL AND INPUT IN POLISH AGRICULTURE |
Słowa kluczowe | ludność rolnicza, aktywność zawodowa, zatrudnienie w rolnictwie indywidualnym, nakłady pracy, najem siły roboczej |
Key words | agricultural population, professional activity, employment in individual agriculture, labour input, labour force hire |
Abstrakt | Celem artykułu jest określenie zmian liczebności, cech społeczno-demograficznych i aktywności zawodowej populacji związanej z użytkownikiem indywidualnego gospodarstwa rolnego oraz wykorzystania potencjału pracy. Rozpoznano także przeobrażenia w nakładach i stosunkach pracy w rolnictwie indywidualnym oraz czynniki warunkujące zachodzące zmiany. Pracę przygotowano na podstawie wyników panelowych badań terenowych prowadzonych przez IERiGŻ-PIB, głównie z lat 2000, 2005 i 2011. Ankieta obejmowała swoim zasięgiem wszystkie gospodarstwa rolne o powierzchni powyżej 1 ha UR, będące w dyspozycji osób fizycznych, położone w 76 wsiach z różnych regionów kraju. Miejscowości były dobrane celowo, tak by wielkość badanych gospodarstw była proporcjonalna do rzeczywistej struktury obszarowej indywidualnych gospodarstw rolnych. Każdorazowo badaniem objęto 0,2% faktycznej liczby indywidualnych gospodarstw rolnych, a próbę badawczą w 2011 r. stanowiło 3,3 tys. gospodarstw. Materiał z badań terenowych został uzupełniony o dane GUS. Badania wykazały systematyczne zmniejszanie populacji związanej z użytkownikiem indywidualnego gospodarstwa rolnego, a tempo tego procesu było wyznaczane nie tylko skalą ubytku gospodarstw, ale również migracjami. Nieznacznie zauważalnym symptomom starzenia się towarzyszył wzrost poziomu skolaryzacji i dywersyfikacji aktywności zawodowej ludności rolniczej. Te tendencje skutkowały spadkiem zatrudnienia i profesjonalizacją stosunków pracy w rolnictwie. Jednak nadal ten sektor cechuje nadmierne zatrudnienie i duża skala niewykorzystanych zasobów pracy. |
Abstract | The presented analysis assessed changes in resources and use of labour force of individual agriculture in 1992-2011, with particular emphasis on the final preparatory period and the years of participation in EU structures. The length of the analysis period allows the conclusion to be drawn that the population related to the user of an individual agricultural holding experiences significant quantitative and qualitative transformations. It was found that the population associated with the user of an individual agricultural holding systematically decreased and the pace of this process was determined not only by the scale of the loss of agricultural holdings, but also migration. Minor demographic trends were accompanied by an increase in school enrolment ratio and diversification of professional activity of the agricultural population. These trends resulted in a decrease in employment and professionalisation of labour relations in agriculture. However, this segment is still characterised by excessive employment and high scale of unused labour resources (16% - rate of unnecessary workers). |
Cytowanie | Karwat-Woźniak B. (2015) Zasoby pracy w polskim rolnictwie indywidualnym i ich wykorzystanie.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 102, z. 1: 70-84 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2015_n1_s70.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Kubik R. Regionalne zróżnicowanie efektywności ekonomicznej gospodarstw towarowych specjalizujących się w uprawach ogrodniczych
Autor | Renata Kubik |
Tytuł | Regionalne zróżnicowanie efektywności ekonomicznej gospodarstw towarowych specjalizujących się w uprawach ogrodniczych |
Title | Regional differentiation of the economic efficiency of horticultural commercial farms |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | To analyze the effectiveness of farms a non-parametric method DEA and financial analysis was used. DEA allows to determine the effectiveness of objects based on multiple inputs and outputs. It does not require functional form of the frontier. The analysis covers commercial farms grouped into the type horticulture (FADN classification) and presented by region. To build the DEA input-orientated model, the following variables were used: output – total output crops and crop production (SE135), inputs – labour input (SE011), total specific costs (SE281), total farming overheads (SE336). To complete the analysis the financial indicators were calculated. The results indicate that the farms from region Mazowsze and Podlasie (795) were the most effective. |
Cytowanie | Kubik R. (2015) Regionalne zróżnicowanie efektywności ekonomicznej gospodarstw towarowych specjalizujących się w uprawach ogrodniczych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 109: 133-142 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n109_s133.pdf |
|
|
8. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Brzozowski P., Zmarlicki K. Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną
Autor | Piotr Brzozowski, Krzysztof Zmarlicki |
Tytuł | Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną |
Title | HUMAN LABOR CONSUMPTION AND LABOR COSTS FOR APPLE PRODUCTION AT ORGANIC AND CONVENTIONALLY MANAGED FARMS |
Słowa kluczowe | jabłka, produkcja ekologiczna, nakłady pracy |
Key words | apples, organic products, labor inputs |
Abstrakt | Celem badań jest poznanie poziomu nakładów oraz kosztów pracy ludzi w produkcji konwencjonalnej i ekologicznej jabłek. Badania prowadzono w dwudziestu gospodarstwach w centralnej Polsce w latach 2009-2013 – dwunastu z produkcją konwencjonalną i ośmiu z produkcją ekologiczną. Średnie plony jabłek w tym okresie wynosiły 25,9 t/ha w produkcji konwencjonalnej oraz 12,9 t/ha w produkcji ekologicznej. Nakłady pracy ludzkiej w sadzie z produkcją ekologiczną były o 12% wyższe niż w produkcji konwencjonalnej. W produkcji konwencjonalnej techniczna wydajność pracy wynosiła średnio 87 kg jabłek na 1 rbh, a w produkcji ekologicznej 39 kg na 1 rbh. Struktura nakładów pracy w dwóch badanych systemach produkcji była odmienna. W produkcji konwencjonalnej ponad 70% nakładów pracy pochłaniał zbiór jabłek. W produkcji ekologicznej na zbiór przypadało około 35% rbh zużytych na czynności w sadzie, a na pracochłonne zwalczanie chwastów – ponad 30%. Koszty pracy ludzi w sadzie, zarówno w odniesieniu do 1 ha, jak i 1 kg wyprodukowanych owoców, były wyższe w przypadku produkcji ekologicznej. Postęp nowych technologii i maszyn usprawniający walkę z chwastami powinien przynieść ograniczenie nakładów pracy w produkcji ekologicznej. |
Abstract | The inputs of human labour for organic fruit production of apples and the consecutive production costs were evaluated and compared with conventional production for those fruits. The basis of research were data from twenty commercial fruit farms, twelve farms with conventional and eight with organic production. The research was conducted in the years 2009-2013. The apple yields for organic farms were two times lower than for conventional ones. The inputs of human labour per 1 ha were 12.1 % higher in the organic production of apples than in conventional one. The technical efficiency of labour was 87 kg of apples per 1 hour for the conventional system and only 39 kg per 1 hour for the organic one. The structure of labour inputs was quite different in both systems. In conventional production harvesting accounted for more than 70% of total labour inputs in orchards, in organic about 35%. Weed control and soil cultivation had almost the same share, accounting for over 30% of the total amount of labour inputs. The costs of human labor in orchards were higher for organic production, both on hectare and unit (kg) bases. The development of new machines and technical devices are necessary to reduce the high amount of human labour in Polish organic apple production and as a consequence, make it more profitable |
Cytowanie | Brzozowski P., Zmarlicki K. (2014) Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 3: 36-42 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n3_s36.pdf |
|
|
9. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012 |
|
Orłowska M. Regionalne zmiany potencjału produkcyjnego gospodarstw rolniczych w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej w świetle danych FADN
Autor | Maria Orłowska |
Tytuł | Regionalne zmiany potencjału produkcyjnego gospodarstw rolniczych w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej w świetle danych FADN |
Title | REGIONAL CHANGES IN PRODUCTION POTENTIAL OF FARMS IN POLAND AFTER ACCESSION TO THE EU IN LIGHT OF THE FADN |
Słowa kluczowe | potencjał produkcyjny, powierzchnia użytków rolnych, wielkość ekonomiczna, nakłady pracy ogółem, aktywa, produkcja, regionalne zmiany |
Key words | production potential, total utilised agricultural area, economic size, total labour input, total assets, total output, regional changes |
Abstrakt | Analizowano proces dostosowania potencjału produkcyjnego gospodarstw rolniczych w Polsce wywołany integracją z Unią Europejską (UE). Dokonano oceny zmian potencjału przeciętnego gospodarstwa z 4 wydzielonych w Polsce regionów: Pomorza i Mazur, Wielkopolski i Śląska, Mazowsza i Podlasia oraz Małopolski i Pogórza. Źródłem danych były informacje z gospodarstw prowadzących rachunkowość FADN w latach 2004-2009. Proces dostosowania potencjału gospodarstw rolniczych w Polsce do nowych warunków był zróżnicowany regionalnie. Ważnym skutkiem tych zmian był wzrost produkcji gospodarstw. Wzrosła ona najbardziej w najsilniejszych ekonomicznie gospodarstwach Wielkopolski i Śląska, Pomorza i Mazur oraz Mazowsza i Podlasia. Zmiany, jakie dokonały się w potencjale bardzo dużych pod względem wielkości ekonomicznej gospodarstwach Małopolski i Pogórza, nie wpłynęły na zwiększenie ich produkcji. |
Abstract | An analysis of the process of adjusting production capacity of farms in Poland due to the conditions caused by the integration with the EU, was conducted. An assessment of potential changes in the average Polish farm and the EU and four separate regions in Poland has been made: Pomorze i Mazury, Wielkopolska and Slask, Mazowsze and Podlasie and Małopolska and Pogorze. The source of data was information from farms which ran the accounts of FADN in 2004-2009. The process of ensuring that the farms in Poland achieve the new conditions was varied regionally. An important consequence of these changes was an increase in the production of farms. The strongest increase was noticed in the largest economically farms in the regions of Wielkopolska and Slask, Pomorze and Mazury and Mazowsze and Podlasie. Changes which have occurred in the potential for very large in terms of economic size of farms in Małopolska and Pogórze have not increase their production. |
Cytowanie | Orłowska M. (2012) Regionalne zmiany potencjału produkcyjnego gospodarstw rolniczych w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej w świetle danych FADN.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 2: 77-93 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n2_s77.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2009 |
|
Adamczyk P. Substytucyjność czynników produkcji w przemyśle spożywczym w Polsce
Autor | Piotr Adamczyk |
Tytuł | Substytucyjność czynników produkcji w przemyśle spożywczym w Polsce |
Title | The production factors substitution in the food industry sector in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The article presents the results of parameter estimation of production function in food industry in Poland. Author also calculated the marginal productivity of factors of production and used the marginal rate of substitution as a measure of substitution. It was stated that the output elasticity is higher with regard to labour input than to capital input. It means that exist way to obtain bigger growth in production in food industry by increasing labour input. Moreover, in some branches of food industry the value of marginal rate of substitution indicates that decrease of labour input by one unit requires significant increase of capital input in order to maintain the previous level of production. |
Cytowanie | Adamczyk P. (2009) Substytucyjność czynników produkcji w przemyśle spożywczym w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 79: 111-123 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2009_n79_s111.pdf |
|
|
11. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Orzechowski R., Żuk J. Wpływ systemu chowu na pracochłonność i optymalną skalę produkcji mleka w gospodarstwach rolniczych
Autor | Robert Orzechowski, Józef Żuk |
Tytuł | Wpływ systemu chowu na pracochłonność i optymalną skalę produkcji mleka w gospodarstwach rolniczych |
Title | The influence of system of breeding on labor-consumption and the optimum scale of production of milk in agricultural farms |
Słowa kluczowe | technologia produkcji, skala chowu krów, nakłady robocizny, pracochłonność, optimum technologiczne stada krów |
Key words | technology of production, scale of the cows breeding, labour input, labourconsumption, optimum technological herd of cows |
Abstrakt | Przeprowadzono analizę poziomu nakładów robocizny na obsługę krów mlecznych na podstawie danych faktograficznych uzyskanych przy pomocy studium pracy w oborach w 156 gospodarstwach z różną liczbą krów, odmienną techniką i technologią produkcji oraz zróżnicowaną sprawnością pracowników obsługujących krowy. Uwzględniając funkcję czasu pracy ustalono wielkości normatywne dla poszczególnych czynności i grup czynności przy obsłudze krów mlecznych. Ponadto, dane analityczne posłużyły do ustalenia optimum technologicznego i produkcyjnego dla różnych technologii i skali produkcji w nowoczesnym chowie krów mlecznych. Zagregowane wielkości pozwalają opracować poprawną organizacyjnie i ekonomicznie skalę chowu krów mlecznych w nowoczesnych gospodarstwach rodzinnych w Polsce. |
Abstract | The article analyzes the level of labor input to operate the dairy farm. The basis for the analysis were factual data obtained from 156 farms, using work study sheds in cowsheds with a different number of cows, a different technique and technology of production and efficiency of employees serving a diverse cows. Based on the analysis carried out taking into account the function of time, set the size specifications for the various activities and group activities operated in dairy cows. Analytical data used to determine the optimum technological and production for different technologies and production scale rearing in modern dairy cows. Contained in the tables aggregationed scales allow to develop the correct organizational and economic scale breeding of dairy cows in modern family farms in Poland. |
Cytowanie | Orzechowski R., Żuk J. (2009) Wpływ systemu chowu na pracochłonność i optymalną skalę produkcji mleka w gospodarstwach rolniczych.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 4: 277-289 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n4_s277.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2009 |
|
Paszko D. Poziom i struktura nakładów pracy przy zbiorze truskawek, ocena z wykorzystaniem informatycznych metod ewidencji
Autor | Dariusz Paszko |
Tytuł | Poziom i struktura nakładów pracy przy zbiorze truskawek, ocena z wykorzystaniem informatycznych metod ewidencji |
Title | Level and structure of labour inputs in strawberry harvesting, evaluation using electronic system of registration |
Słowa kluczowe | truskawka, nakłady pracy, wydajność zbioru, wiek, płeć, termin zbioru |
Key words | strawberry, labour input, productivity of picking, sex, age, harvest date |
Abstrakt | Celem niniejszego opracowania jest próba ukazania wpływu cech jakościowych zasobów pracy jako czynnika różnicującego wydajność zbioru owoców truskawki. W analizie zostały uwzględnione takie czynniki jak wiek i płeć zbieraczy, suma dni pracy, wiek plantacji, data i termin zbioru (początek, pełnia i koniec zbioru). Przeciętna wydajność zbioru owoców truskawki w badanym gospodarstwie w 2008 roku wyniosła 6,47 kg na jedną godzinę pracy. Wiek i płeć pracownika miały istotny wpływ na poziom wydajności zbioru owoców truskawki. |
Abstract | The purpose of this paper is an attempt of showing the role of qualitative features of labour resources as a factor which diversifies the level of strawberry harvesting productivity. Such features as age and sex of pickers, total number of picking days, age of plantation and harvest date and time were taken into consideration in the analysis. The average productivity in strawberry picking in the investigated farm in 2008 amounted to 6.47 kg per hour. The age and sex of pickers had an influence on the level of strawberry picking productivity. |
Cytowanie | Paszko D. (2009) Poziom i struktura nakładów pracy przy zbiorze truskawek, ocena z wykorzystaniem informatycznych metod ewidencji.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 7(22), z. : 99-110 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2009_T7(22)_n_s99.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008 |
|
Wojtyra B. Sprawność ekonomiczna produkcji mleka w zależności od nakładów pracy
Autor | Bożena Wojtyra |
Tytuł | Sprawność ekonomiczna produkcji mleka w zależności od nakładów pracy |
Title | Economic efficiency of dairy production depending on labour inputs |
Słowa kluczowe | krowy mleczne, nakłady pracy, gospodarstwo, produkcja mleka |
Key words | dairy cows, labour expenditure, farm, dairy production |
Abstrakt | Celem badań była ocena sprawności ekonomicznej produkcji mleka w wybranych gospodarstwach w zależności od nakładów pracy ogółem na 1 krowę. Badaniami objęto 158 gospodarstw, utrzymujących krowy mleczne. Gospodarstwa o najmniejszych nakładach pracy na 1 krowę charakteryzowały się największymi: powierzchnią użytków rolnych, średniorocznym stanem krów i ich wydajnością mleczną oraz najwyższą ceną sprzedaży mleka. Im wyższe nakłady pracy, tym wyższe koszty bezpośrednie i nakłady pracy w przeliczeniu na 1 litr mleka a niższe wartość produkcji ogółem, nadwyżka bezpośrednia i dochód bez dopłat |
Abstract | The aim of the paper was an evaluation of the economic efficiency of dairy production in relation to the total labour input per 1 cow. The research was done in 158 dairy farms. The farms with the lowest labour expenditure on 1 dairy cow had the biggest arable land surface, the highest annual average number of cows in the herd and the highest milk yield as well as the highest prices received for sold milk. The higher was labour expenditure the higher were direct costs, labour expenditure on 1 litre of milk and the lower total value of production, direct surplus and income excluding subsidies. |
Cytowanie | Wojtyra B. (2008) Sprawność ekonomiczna produkcji mleka w zależności od nakładów pracy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 194-200 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s194.pdf |
|
|