1. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Wojcieszak-Zbierska M. Koszty działań marketingowych gospodarstw agroturystycznych i możliwości ich finansowania
Autor | Monika Wojcieszak-Zbierska |
Tytuł | Koszty działań marketingowych gospodarstw agroturystycznych i możliwości ich finansowania |
Title | The costs of marketing activities of agritourism farms and the possibilities of financing them |
Słowa kluczowe | marketing, agroturystyka, Wielkopolska, promocja, przedsiębiorczość |
Key words | agritourism, marketing, Wielkopolska region, costs, financing possibilities |
Abstrakt | Jednym z cenionych i znanych agroturystycznych regionów Polski jest województwo wielkopolskie. Warunki przyrodnicze, bogata tradycja i kultura oraz obyczaje ludowe funkcjonujące na tym terenie powodują, że świadczenie usług agroturystycznych jest popularne wśród właścicieli gospodarstw. Chcąc być konkurencyjnym na rynku, usługodawcy korzystają z nowoczesnych technologii w zakresie promowania swojej oferty. Stosowanie działań marketingowych przy prowadzeniu gospodarstw agroturystycznych to bardzo ważny temat, gdyż świadczy on po pierwsze o przedsiębiorczości właścicieli, a po drugie stanowi doskonałą promocję gospodarstwa czy regionu. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości finansowania działań marketingowych oraz kosztów poniesionych przez właścicieli gospodarstw agroturystycznych z tytułu wykorzystywanych narzędzi marketingowych. Na podstawie przeprowadzonego badania można stwierdzić, że gospodarstwa korzystają z narzędzi marketingowych, jednakże właściciele deklarują, że przeznaczają niewielką kwotę na tego typu działanie. |
Abstract | Agritourism is one of the most popular forms of rural tourism. The Wielkopolskie region is a valued and well known agritourism region of Poland. Natural conditions, rich tradition and culture as well as folk customs functioning in this area make the provision of agritourism services popular among farm owners. In order to be competitive on the market, hosts use modern technologies to promote their products and services. The application of marketing activities while running agritourism farms is a very important subject, as it proves, first of all, the entrepreneurship of the owners and, secondly, it is an excellent promotion of the farm or the region. The aim of this article is to indicate the possibility of financing marketing activities and costs incurred by the owners of agritourism farms due to the marketing tools used. The article attempts to present the financing of marketing activities in agritourism and the costs incurred by the owner of the used marketing tools in Poland. The research was carried out among agritourism farms located in the Wielkopolskie region. On the basis of the conducted research it can be stated that the farms use marketing tools, however, the owners declare that they allocate a small amount of money to this type of activity. |
Cytowanie | Wojcieszak-Zbierska M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s129.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Idzik M. Pozycja konkurencyjna banków spółdzielczych w segmencie mikroprzedsiębiorstw
Autor | Marcin Idzik |
Tytuł | Pozycja konkurencyjna banków spółdzielczych w segmencie mikroprzedsiębiorstw |
Title | Competitive position of the cooperative banks in the segment of micro-companies |
Słowa kluczowe | bank spółdzielczy, przewaga konkurencyjna, wizerunek, satysfakcja, pozycja rynkowa |
Key words | cooperative bank, competitive advantage, image, satisfaction, market position |
Abstrakt | Celem opracowania była ocena pozycji konkurencyjnej banków spółdzielczych oraz ich zdolności do kreowania tendencji rozwojowych i skutecznego pozyskiwania nowych klientów w segmencie mikroprzedsiębiorstw. Źródło danych empirycznych stanowiły wyniki ogólnopolskich badań zrealizowanych na reprezentatywnej próbie N = 800 przedsiębiorstw o zatrudnieniu do 10 pracowników oraz rocznych obrotach do 2 mln euro. Analiza objęto udziały rynkowe, znajomość, potencjał i wizerunku marki oraz satysfakcję klientów. Banki spółdzielcze nie wykorzystują w pełni swoich walorów w budowaniu przewagi konkurencyjnej. Wysokie udziały rynkowe zawdzięczają stabilnej bazie „starych” klientów. Banki spółdzielcze nie są preferowane przez potencjalnych klientów. Pozycja konkurencyjna wynika z niszowych obszarów, w których działają banki spółdzielcze, kosztów obsługi oraz emocjonalnych uwarunkowań działania na lokalnym rynku. Stosowanie narzędzi marketingowych jest nieuniknione i powinno stać się elementarną częścią wspomagania funkcjonowania banków spółdzielczych. |
Abstract | The objective of this paper is to evaluate the competitive position of the cooperative banks and their ability to create the growth trends and effectively acquire new customers in the micro-company segment. The sources of the empirical data were the results of the nation-wide surveys conducted on a representative sample of N = 800 companies with up to 10 employees and an annual turnover of up to 2 m EUR. The analysis included the market shares, familiarity, brand potential and image as well as the customer satisfaction. The cooperative banks do not fully use their advantages in building their competitive advantage. A stable base of the “regular” customers contributes to their high market shares. The cooperative banks are not preferred by the prospective customers. The competitive position of the cooperative banks is based on the niche areas where the cooperative banks operate and the service costs as well as the emotional circumstances of operating on the local market. The application of the marketing tools is inevitable and should be the elementary part of the support provided for the cooperative banks. |
Cytowanie | Idzik M. (2017) Pozycja konkurencyjna banków spółdzielczych w segmencie mikroprzedsiębiorstw.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 119: 37-50 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n119_s37.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Grzegorczyk W. Nowe koncepcje marketingu w procesie tworzenia strategii marketingowej na rynkach międzynarodowych
Autor | Wojciech Grzegorczyk |
Tytuł | Nowe koncepcje marketingu w procesie tworzenia strategii marketingowej na rynkach międzynarodowych |
Title | NEW MARKETING CONCEPTS IN THE PROCESS OF MARKETING STRATEGY BUILDING ON INTERNATIONAL MARKETS |
Słowa kluczowe | strategie marketingowe, marketing międzynarodowy |
Key words | marketing strategies, international marketing |
Abstrakt | Celem artykułu jest krytyczna analiza możliwości zastosowania wybranych nowych koncepcji marketingu w procesie kreowania strategii marketingowych przedsiębiorstwa na rynkach międzynarodowych. Dla realizacji tego celu dokonano analizy literatury krajowej i zagranicznej z zakresu marketingu międzynarodowego. Strategie marketingu międzynarodowego powinny obejmować w swoich początkowych fazach etapy wyboru rynku zagranicznego i formy ekspansji na ten rynek. W następnej kolejności można dopiero formułować program marketingu-mix Spotykana ostatnio w literaturze marketingu koncepcja tzw. marketingu zwinnego (Agile Marketing) ma w tym przypadku niewielkie zastosowanie i odnosi się przede wszystkim do etapów realizacji strategii marketingowej na rynkach międzynarodowych. Content Marketing można stosowac przede wszystkim w polityce promocji, a Blue Ocean strategy odnosi się do wyboru rynku i polityki produktu. |
Abstract | The aim of this article is to present a critical approach to the concepts of building the company’s marketing strategy on international markets and to the content of its subsequent stages. In order to do that the author analyses both Polish and foreign literature on international marketing. The initial stages of international marketing strategies should include the selection of a foreign market and forms of expansion into it. The company’s marketing-mix programme can only be developed after that as the form of expansion determines the content and the combination of marketing tools. The international marketing strategy should be built on the basis of marketing research conducted sequentially. The concept of Agile Marketing, a popular subject of recent marketing literature, is not particularly useful here as it mainly refers to the implementation of marketing strategies on international markets. The other marketing concepts can be also used in the international expansion process, particulary in communication and promotiional activities on foreign markets. |
Cytowanie | Grzegorczyk W. (2017) Nowe koncepcje marketingu w procesie tworzenia strategii marketingowej na rynkach międzynarodowych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 17(66): 54-62 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n66_s54.pdf |
|
|
4. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2017 |
|
Rukuižienė R. Formalization of brand marketing management in the food industry
Autor | Rasa Rukuižienė |
Tytuł | Formalization of brand marketing management in the food industry |
Title | Formalization of brand marketing management in the food industry |
Słowa kluczowe | |
Key words | brand management, marketing, formalization |
Abstrakt | |
Abstract | The article helps to identify interrelated factors of the formalization of brand marketing management using applied strategic marketing tools. The brand marketing management framework is constructed on the market research results – new marketing mix. Consequently, valuable brands and new food products are more successful in market at the lowest costs under more intensive promotional activity. Customers always fix their choice at an advantage in consumption of new brands with (in)tangible attributies – quality, use convenience, time savings, image or variety by personal experience. Producers try to gain from new brand marketing management and try to form new consumption trends together with intermediaries. The theoretical and empirical researches were provided on the basis of scientific literature, case studies, primary data collection, surveys, primary data analysis and synthesis. A questionnaire was used to identify brand marketing management tools and the results of using them. The answers to research problems are formulated on the base of situation in the B2B and B2C markets of food brands. The research was framed to demonstrate that the formalization of brand marketing management can be impelemented succesfully by forming target marketing strategy and marketing communication. |
Cytowanie | Rukuižienė R. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2017_n2_s89.pdf |
|
|
5. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2016 |
|
Werenowska A. Narzędzia marketingowe w promocji biura turystycznego
Autor | Agnieszka Werenowska |
Tytuł | Narzędzia marketingowe w promocji biura turystycznego |
Title | Marketing tools in promoting the tourist agency |
Słowa kluczowe | marketing, promocja, turystyka |
Key words | marketing, promotion, tourism |
Abstrakt | Promocja stała się nieodłącznym elementem zarządzania przedsiębiorstwem. Konkurencja na rynku turystycznym zmusza biura turystyczne do ciągłego doskonalenia strategii promocji, wykorzystując zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne narzędzia. Wybór odpowiednich determinowany jest przez specyficzne cechy branży turystycznej, do których należy zaliczyć między innymi: sezonowość, duże koszty stałe, nietrwałość, nierozłączność (świadczenie obejmuje równocześnie usługę, klienta i sprzedawcę). Celem artykułu jest przedstawienie narzędzi marketingowych stosowanych w promocji firmy turystycznej. Przeprowadzono badania ankietowe wśród klientów biur turystycznych. |
Abstract | The promotion has become an integral part of business management. Competition in the tourism market is forcing travel agencies to continuously improve the promotion strategies using both traditional and modern tools. The selection of suitable promotional tools is determined by the specific features of the tourist industry, which include, among others: seasonality, high fixed costs, impermanence, the inseparability (provision includes both customer and vendor service). The aim of the article is to present the marketing tools used in the promotion of tourism. We conducted a survey among customers travel agency. |
Cytowanie | Werenowska A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2016_n5_s139.pdf |
|
|
6. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2016 |
|
Guzal-Dec D. Marketing ekologiczny w rozwoju obszarów przyrodniczo cennych województwa lubelskiego – ocena aktywności lokalnych władz samorządowych
Autor | Danuta Guzal-Dec |
Tytuł | Marketing ekologiczny w rozwoju obszarów przyrodniczo cennych województwa lubelskiego – ocena aktywności lokalnych władz samorządowych |
Title | Ecological marketing in the development of environmentally valuable areas in Lublin voivodeship – assessment of the activity of local self-government authorities |
Słowa kluczowe | marketing ekologiczny, marka, promocja ekologiczna, zrównoważony rozwój |
Key words | ecological marketing, brand, ecological promotion, sustainable development |
Abstrakt | Celem pracy jest określenie roli i aktywności samorządów gminnych w kreowaniu rozwoju obszarów przyrodniczo cennych województwa lubelskiego w aspekcie stosowania narzędzi marketingu ekologicznego. Realizacji celu służyła analiza literatury przedmiotu, dokumentów oraz analiza wyników badań przeprowadzonych w 2013 roku w 30 gminach z grupy o najwyższym poziomie cenności ekologicznej w województwie lubelskim. W ramach badań terenowych zrealizowano wywiady z wójtami/burmistrzami oraz pracownikami urzędów gmin ds. ochrony środowiska. Wykazano, że aktywność marketingowa dotyczy głównie działań w zakresie promocji ekologicznej. Aktywność marketingowa samorządów wymaga zwiększenia. Mimo ogólnie niskiego poziomu aktywności marketingowej wskazano przykłady dobrych praktyk w tym obszarze. Opracowanie przygotowano w ramach projektu badawczego 2011/01/D/HS4/03927 pt. „Ekologiczne uwarunkowania i czynniki rozwoju funkcji gospodarczych na obszarach przyrodniczo cennych województwa lubelskiego” finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki. |
Abstract | The aim of the study is to determine the role and activities of local governments in creation of the sustainable development on environmentally valuable areas of the Lublin voivodeship in terms of the use of environmental marketing tools. The aim was to be achieved with literature and documents analysis, and empirical studies. The survey area consisted of 30 municipalities from the group with the highest environmental value in the Lublin voivodeship. A diagnostic survey, using an interview questionnaire addressed to the heads of municipalities and municipal employees for environmental protection, was used. It has been shown that the marketing activity consists mainly in the field of promotion. Marketing activity undertaken by local governments requires intensification. Despite the generally low level of marketing activity identified examples of good practice in this area. The article was prepared within the research project 2011/01/D/HS4/03927 entitled: “Ecological conditions and factors of development of economic functions in natural valuable areas of the Lubelskie voivodship” funded by the National Science Centre. |
Cytowanie | Guzal-Dec D. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2016_n5_s17.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2016 |
|
Frąckiewicz E., Rudawska E., Wiścińska M. SUSTAINABLE MARKETING MIX – THE BASIC ASSUMPTIONS
Autor | Ewa Frąckiewicz, Edyta Rudawska, Małgorzata Wiścińska |
Tytuł | SUSTAINABLE MARKETING MIX – THE BASIC ASSUMPTIONS |
Title | |
Słowa kluczowe | marketing, zrównoważony rozwój, instrumenty marketingowe |
Key words | marketing, sustainable development, marketing instruments |
Abstrakt | Rosnące znaczenie koncepcji zrównoważonego rozwoju znajduje swoje konsekwencje w polityce marketingowej współczesnych organizacji, zarówno na poziomie mikro jak i makro. W ostatnich latach pojawiła się koncepcja zrównoważonego marketingu. Koncentruje się ona na konieczności zaspokajania potrzeb z zyskiem, przy jednoczesnym tworzeniu, komunikowaniu i dostarczaniu wartości dla konsumentów, partnerów i społeczeństwa. Dążąc do kreowania wartości o charakterze społecznym, etycznym i/lub środowiskowym przy zachowaniu efektywności ekonomicznej marketing jest postrzegany jako aktywność umożliwiająca realizację koncepcji zrównoważonego rozwoju na poziomie przedsiębiorstwa. Artykuł wpisuje się w aktualną dyskusję na temat nowej koncepcji zarządzania, w tym koncepcji zarządzania marketingowego. Celem opracowania jest określenie wpływu koncepcji zrównoważonego rozwoju na charakter instrumentarium marketingowego oddziaływania współczesnych organizacji. Artykuł ma charakter przeglądowy i został przygotowany w oparciu o analizę najnowszej literatury przedmiotu. |
Abstract | The growing importance of sustainable development concept finds its consequences in companies’ marketing policy, on both micro and macro level. A new concept of sustainable marketing has emerged. It focuses on the necessity of satisfying the needs with profit, while creating, communicating and delivering value for consumers, partners and the society. Therefore concentrating activities on achieving values of social, ethical and / or environmental character, while maintaining economic efficiency, marketing can be seen as an activity, which enables the implementation of sustainable development at a company level. The article fits into the current discussion on the new management concept, including marketing activities. The goal was to identify the impact of sustainable development on marketing tools of modern organizations. The article is a review and has been prepared based on an analysis of recent literature. |
Cytowanie | Frąckiewicz E., Rudawska E., Wiścińska M. (2016) SUSTAINABLE MARKETING MIX – THE BASIC ASSUMPTIONS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 15(64): 130-138 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2016_n64_s130.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2015 |
|
Cyran K., Dybka S. Społeczna odpowiedzialność biznesu jako czynnik ograniczający rozwój przedsiębiorstwa
Autor | Kazimierz Cyran, Sławomir Dybka |
Tytuł | Społeczna odpowiedzialność biznesu jako czynnik ograniczający rozwój przedsiębiorstwa |
Title | CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY AS A LIMITING FACTOR OF THE COMPANYS DEVELOPMENT |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność biznesu, przedsiębiorstwo, efekty |
Key words | corporate social responsibility, enterprise, effects |
Abstrakt | Społeczna odpowiedzialność biznesu zakłada prowadzenie biznesu z uwzględnieniem społecznych, etycznych i ekologicznych aspektów działalności gospodarczej. CSR to taki sposób prowadzenia firmy, w którym celem priorytetowym jest osiągnięcie równowagi między jej efektywnością i dochodowością a interesem społecznym. Liczne publikacje z zakresu zarządzania koncentrują się wokół korzyści wdrażania CSR. Celem artykułu było przedstawienie koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu z perspektywy jej negatywnych efektów, będących jednocześnie czynnikami ograniczającymi jej wdrożenie. Artykuł w części teoretycznej odnosi się do samej koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu zaś w części empirycznej do jej oceny dokonanej przez przedsiębiorców. Badanie z wykorzystaniem standaryzowanego kwestionariusza ankiety zostało przeprowadzone w IV kwartale 2014 w grupie 100 przedsiębiorstw funkcjonujących na obszarze woj. podkarpackiego. Zastosowano losowy dobór próby wykorzystując rejestr REGON, stosując kryterium skali działalności podmiotu – zatrudnienie mniej niż 250 osób. Założenia strategii społecznej odpowiedzialności biznesu realizuje niewiele ponad 1/3 badanych firm. Społeczna odpowiedzialność biznesu najczęściej utożsamiana jest z narzędziami marketingowymi służącymi budowaniu pozytywnego wizerunku firmy. Wyniki przeprowadzonych badań uzasadniają tezę głoszącą, że jeżeli celem funkcjonowania przedsiębiorstwa jest chęć osiągnięcia zysku, a metody gospodarowania mają prowadzić do maksymalizacji tego efektu, to reguły społecznej odpowiedzialności biznesu mogą ograniczać maksymalizację wyników finansowych. |
Abstract | Corporate social responsibility conduct the business of taking into account the social, ethical and environmental aspects of business. CSR is a way of running a business, in which the priority objective is to achieve a balance between the efficiency and profitability and social interest. Many of the management publications are focused on the benefits of CSR implementation. The aim of the article was to present the concept of corporate social responsibility from the perspective of its negative effects, which are also limiting its implementation. An article in the theoretical part relates to the concept of corporate social responsibility and in the empirical part to the assessment made by the entrepreneurs. Study using a standardized questionnaire was performed in the fourth quarter of 2014 a group of 100 companies operating in the area of podkarpackie voivodeship. Corporate social responsibility strategy performs a little more than 1/3 of the surveyed companies. Corporate social responsibility is most often identified with marketing tools used to build a positive image of the company. Results of this study justify the thesis which states that if the purpose of the company is to make a profit, and management methods leads to maximize this effect, the social responsibility of business rules may limit the maximization of profits. |
Cytowanie | Cyran K., Dybka S. (2015) Społeczna odpowiedzialność biznesu jako czynnik ograniczający rozwój przedsiębiorstwa.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 14(63): 7-18 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2015_n63_s7.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2015 |
|
Wilk I. Ekologiczne aspekty działań marketingowych gospodarstw ekoagroturystycznych w Polsce
Autor | Iwona Wilk |
Tytuł | Ekologiczne aspekty działań marketingowych gospodarstw ekoagroturystycznych w Polsce |
Title | ECOLOGICAL ASPECTS OF ECOAGRITOURISM FARMS’ IN POLAND MARKETING ACTIVITIES |
Słowa kluczowe | ekoagroturystyka, instrumenty marketingowe |
Key words | ecoagritourism, marketing tools |
Abstrakt | Skuteczność działań marketingowych realizowanych przez gospodarstwa ekoagroturystyczne w ich aktywności rynkowej zależy od struktury oferty przystającej jak najlepiej do potrzeb konsumentów poszukujących szeroko rozumianej ekologicznej formy wypoczynku, uwzględniającej oprócz niezanieczyszczonego otoczenia również inne jej aspekty. Aby zaspokoić potrzeby tej grupy odbiorców należy zadbać o to, by oferta gospodarstw ekoagroturystycznych realizowana w obszarze wykorzystywanych instrumentów marketingowych podkreślała ekologiczne aspekty takiej formy wypoczynku. Celem artykułu jest określenie kształtu dostępnej proekologicznej oferty gospodarstw ekoagroturystycznych w Polsce. W badaniu gospodarstw ekoagroturystycznych wykorzystano metodę wywiadu w oparciu o technikę, jaką był wywiad telefoniczny z wykorzystaniem standaryzowanego kwestionariusza wywiadu opracowanego przez autorkę niniejszego artykułu. Badanie gospodarstw ekoagroturystycznych zostało przeprowadzone przez agencję badawczą. Zrealizowane badania pokazały, że gospodarstwa ekoagroturystyczne w odniesieniu do analizowanych obszarów ich oferty uwzględniają w sposób mało zróżnicowany jej ekologiczne aspekty. Wobec wzrastającej świadomości ekologicznej ekoagroturystów działania te powinny być bardziej różnorodne i realizowane w sposób kompleksowy w obszarze wykorzystywanych instrumentów marketingowych. |
Abstract | Effectiveness of marketing activities carried out by ecoagritourism farms in their market activity depends on the offer structure matching in the best way the needs of consumers looking for the broadly-taken ecological form of recreation including, except of an unpolluted environment, also its other aspects. To meet the needs of this target market it should be ensured that the ecoagritourism farms offer, implemented within the used marketing instruments, emphasizes the environmental aspects of this form of recreation. The purpose of the article is to describe the scope of the available ecological offer of the ecoagritourism farms in Poland. In a study of ecoagritourism farms the interview method was used based on the telephone interview with the use of standardized interview questionnaire developed by the author of this article. The survey of ecoagritourism farms has been carried out by the research agency. The research shows that ecoagritourism farms, in relation to the analyzed areas of their offer, include its ecological aspects in a way that is little diversified. In view of growing environmental awareness of ecoagritourists these actions should be more diverse and implemented in a comprehensive manner in the area of the used marketing instruments. |
Cytowanie | Wilk I. (2015) Ekologiczne aspekty działań marketingowych gospodarstw ekoagroturystycznych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 14(63): 161-171 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2015_n63_s161.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Andrzejewska P., Firlej K. Implementacja instrumentów marketingu internetowego na polskim rynku piwa
Autor | Patrycja Andrzejewska, Krzysztof Firlej |
Tytuł | Implementacja instrumentów marketingu internetowego na polskim rynku piwa |
Title | THE IMPLEMENTATION OF INTERNET MARKETING TOOLS ON THE POLISH BREWERY MARKET |
Słowa kluczowe | Instrumenty marketingu internetowego – marketing w sieci – branża browarnicza – polski rynek piwa |
Key words | Internet marketing tools, Internet marketing, brewery industry, Polish beer market |
Abstrakt | Rozwój rynku reklamy, jako jednego z pięciu głównych narzędzi informacyjnych dla społeczeństwa oraz rosnący udział wydatków na marketing internetowy wskazały potrzebę przyjrzenia się tej problematyce. Na przełomie wieków zaobserwowano znaczący rozwój narzędzi marketingu w sieci oraz wzrost możliwości ich wykorzystania przez polskie marki. Znamiennym przykładem jest sytuacja, która ma miejsce w branży browarniczej i gdzie nakłady na reklamę są wyjątkowo wysokie. Jako główny cel badawczy wskazano opracowanie analizy stopnia wykorzystania instrumentów marketingu internetowego przez przedsiębiorstwa branży browarniczej i rynku piwa. Metodą badawczą była analiza porównawcza wybranych narzędzi marketingu internetowego przez trzy spółki, które odgrywają najważniejszą rolę na rynku – Kompanię Piwowarską S.A w Poznaniu, Grupę Żywiec S.A. w Żywcu i Carlsberg Polska Sp. z o.o. w Warszawie. W przeprowadzonej analizie zbadano trzy instrumenty marketingu występujące w Internecie: strony internetowe, profile w serwisie społecznościowym Facebook oraz kanały w serwisie video Youtube. Wybrane narzędzia poddane zostały ocenie przy pomocy niezbędnych kryteriów, umożliwiających dokonanie porównania. Wynikiem przeprowadzonych badań było określenie aktualnej sytuacji branży browarniczej na podstawie wniosków wynikających z przeprowadzonego badania. |
Abstract | The main reason to raise the subject of an article was the increasing share of spendings on Internet marketing in the total expenditure incurred by companies on advertising. In recent years the tremendous growth in network marketing tools and increased awareness of the possibility of their use by the Polish brands can be observed. A similar situation occurs in the brewing industry, where the advertising expenditures are extremely high. The purpose of this article is to analyze the utilization of Internet marketing tools by companies operating on the Polish beer market. The research method applied is a comparative analysis of selected tools by the three companies, which play a major role in the market - Kompania Piwowarska, Grupa Żywiec and Carlsberg Poland. The analysis covered three instruments of marketing on the Internet: website, profile in the social networking website Facebook and video channel on YouTube. Each tool was evaluated on the basis of specified criteria. The paper contains the conclusions of the study and a summary which includes an assessment of the situation in brewing industry. |
Cytowanie | Andrzejewska P., Firlej K. (2013) Implementacja instrumentów marketingu internetowego na polskim rynku piwa.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 21-31 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s21.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Kleinová K., Nagyová Ľ., Waldnerová P. CONSUMER BEHAVIOUR ON THE WINE MARKET IN NITRA REGION
Autor | Katarína Kleinová, Ľudmila Nagyová, Petra Waldnerová |
Tytuł | CONSUMER BEHAVIOUR ON THE WINE MARKET IN NITRA REGION |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | viniculture, marketing tools, wine market, consumer behaviour, marketing research |
Abstrakt | |
Abstract | Today, no businesses can afford to ignore marketing, because it plays a very important role in every company. Last years entrepreneurs have started to feel the need of promotion their products and activities. Competition is high not just from abroad, but also in our country. In wine field customers can choose from many products and wine producers should try hard to survive. Using marketing tools is in this field as need as in any other businesses and without them there is not a big chance to be successful. Marketing tool is a mean of communication with a customer and a customer plays the most important role. Using the right marketing tools can make your brand special – different from the others. Doing marketing research helps companies to know their target group - customers that really buy or want to buy their products. Asking the right question in marketing research can help them to use the right marketing tools. In many cases it means to spend marketing budget the way that will truly communicate with their target group. Then there is just a short way to be successful – in our case in wine field. |
Cytowanie | Kleinová K., Nagyová Ľ., Waldnerová P. (2013) CONSUMER BEHAVIOUR ON THE WINE MARKET IN NITRA REGION.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 729-736 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s729.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Kádeková Z., Kretter A. ECO MARKETING IN AGRICULTURE AND BARRIERS TO ORGANIC FOOD SALES
Autor | Zdenka Kádeková, Anton Kretter |
Tytuł | ECO MARKETING IN AGRICULTURE AND BARRIERS TO ORGANIC FOOD SALES |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | Eco-Agriculture, Eco Marketing Barriers to Consumption, Organic Food |
Abstrakt | |
Abstract | Eco-agriculture is based on the biological approach, in which nature is a unified whole. Its aim is sustainable and ecologically balanced agricultural system producing quality food, protecting and using natural resources and landscapes in a sustainable manner. Market output of eco-agriculture is organic food. Its successful application in the market is distorted by the action of the barriers to their consumption and barriers to quality, price, situational, habit, motivation, information and trust barriers. To overcome these barriers contributes active using of eco marketing tools. |
Cytowanie | Kádeková Z., Kretter A. (2013) ECO MARKETING IN AGRICULTURE AND BARRIERS TO ORGANIC FOOD SALES.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 394-401 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s394.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Berčík J., Gálová J., Horska E. RETAIL MARKETING STRATEGIES AND INNOVATIONS IN THE PRACTICE OF A RETAIL CHAIN
Autor | Jakub Berčík, Jana Gálová, Elena Horska |
Tytuł | RETAIL MARKETING STRATEGIES AND INNOVATIONS IN THE PRACTICE OF A RETAIL CHAIN |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | Retail marketing, Positioning strategy, Innovations, Retail, Location |
Abstrakt | |
Abstract | Each retail activity, regardless its financial base is related to applying various marketing tools and territorial strategies. At present, the application of key retail marketing is associated with a wide range of activities, developing retailer, allocating sufficient capital and adapting to the market conditions of the area. Successful retail companies have become easy to copy, therefore they are constantly trying to innovate and looking for new opportunities in the battle for their customers. In the domestic market which is torn by strong multinational competitors, our retailers are able to ensure the right timing and adjusting marketing only by forming alliances such as COOP Jednota Slovakia. Using guided dialogue and laser device for measuring the distance we have revealed many deficiencies in the implementation of unified marketing strategies and we obtained data for the calculation of location indicators in different types of sales forms. The paper also includes the evaluation of areal retail marketing and its subsequent adaptation to the conditions of the region, together with the strategic deployment and innovation of different types of stores in the area. In the conclusions, we give suggestions for more effective retail marketing, innovations and application of positioning strategies that will contribute to the increase in sales and the efficiency in the consumer cooperative COOP Jednota Brezno. |
Cytowanie | Berčík J., Gálová J., Horska E. (2013) RETAIL MARKETING STRATEGIES AND INNOVATIONS IN THE PRACTICE OF A RETAIL CHAIN.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 289-303 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s289.pdf |
|
|
14. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2013 |
|
Walkowska S. Application of Nutritional Marketing Tools in Press Advertisements
Autor | Sylwia Walkowska |
Tytuł | Application of Nutritional Marketing Tools in Press Advertisements |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Walkowska S. (2013) Application of Nutritional Marketing Tools in Press Advertisements.Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 13(28), z. 4: 149-155 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n4_s149.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Szopiński W. Wykorzystanie narzędzi marketingowych w budowaniu lojalności klientów w banku PEKAO S.A. I Oddział w Rzeszowie
Autor | Wiesław Szopiński |
Tytuł | Wykorzystanie narzędzi marketingowych w budowaniu lojalności klientów w banku PEKAO S.A. I Oddział w Rzeszowie |
Title | Application of marketing tools in establishing loyalty in customers of PEKAO S.A. BANK 1st Branch in Rzeszów |
Słowa kluczowe | działalność bankowa, narzędzia marketingowe, lojalność klientów |
Key words | banking activity, marketing tools, clients' loyalty |
Abstrakt | Współcześnie, w dynamicznie rozwijającym się otoczeniu rynkowym, w czasach dużej konkurencji na rynku usług finansowych, osiągnięcie sukcesu przez bank staje się coraz trudniejsze. Instytucje finansowe podejmują się coraz większych przedsięwzięć, które mają być kluczem do wykreowania pozycji banku na tle konkurencji. Nieustannie modyfikują istniejące i wdrażają nowe rozwiązania o charakterze marketingowym. Opracowują właściwą strategię, która byłaby pomocna nie tylko w nawiązaniu, ale także i w utrzymaniu trwałego dialogu z klientem. Jednym z głównych celów każdej strategii marketingowej jest budowanie i kreowanie lojalnych postaw wśród klientów. Powodzenie jej wymaga zastosowania odpowiedniego wachlarza instrumentów marketingowych. Bank Pekao S.A. I Oddział w Rzeszowie, to placówka z wieloletnią tradycją, która kojarzy się z wysoką jakością oferowanych usług i atrakcyjną obsługą miejscowego klienta. Przeprowadzone badania empiryczne pozwoliły zidentyfikować narzędzia marketingowe oraz sposób ich wykorzystania, które uwarunkowały odpowiednią kondycję usługową Banku Pekao S.A. I Oddział w Rzeszowie, w stosunku do konkurencji. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, iż jednym z bardzo istotnych atutów analizowanej jednostki są lojalni, długoletni klienci. |
Abstract | Nowadays, in the dynamically developing market environment, at the time of great competition in the financial services market, gaining success by a bank is becoming more and more difficult. Financial institutions undertake greater and greater actions which may be the key to creating position of the bank among its competition. They permanently modify the existing and implement new solutions of a marketing character. They develop a proper strategy which might be helpful not only in establishing but also maintaining permanent dialogue with the customer. One of the main aims of each marketing strategy is establishing and creating loyalty attitudes among customers. Its success requires application of a proper range of marketing instruments. Pekao S.A. Bank, 1st Branch in Rzeszow, has had a long tradition relying on high quality of offered services as well as attractive services for local customers. The conducted empirical studies allowed to identify marketing tools and manner of its use which would determine a proper condition of services at the Bank, in comparison to the competition. Research results allow to claim that one of the most significant advantages of the analysed entity are loyal, long-lasting customers. |
Cytowanie | Szopiński W. (2013) Wykorzystanie narzędzi marketingowych w budowaniu lojalności klientów w banku PEKAO S.A. I Oddział w Rzeszowie.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 526-536 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s526.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Stangierska D. Otoczenie fizyczne usługi gastronomicznej i jego konsekwencje wizerunkowe – przykład marki sieci restauracji casual dining
Autor | Dagmara Stangierska |
Tytuł | Otoczenie fizyczne usługi gastronomicznej i jego konsekwencje wizerunkowe – przykład marki sieci restauracji casual dining |
Title | SERVICESCAPE IN FOOD SERVICE AND IT IMAGE CONSEQUENCES -CASE OF BRAND CASUAL DINING RESTAURANT CHAIN |
Słowa kluczowe | usługi gastronomiczne, otoczenie fizyczne usługi, wizerunek |
Key words | foodservice, servicescape, image |
Abstrakt | Otoczenie fizyczne usługi może stanowić narzędzie umożliwiające identyfikację i wyróżnienie lokalu gastronomicznego. Obecnie klienci oczekują od przedsiębiorstw świadczących usługi gastronomiczne nie tylko żywności o korzystnym stosunku ceny do jakości, ale również dodatkowych elementów rozszerzających usługę, które wprowadzą unikatową wartość. Świadome wykorzystanie narzędzi marketingowych między innymi w zakresie zarządzania otoczeniem fizycznym usługi umożliwia wykreowanie pozytywnego wizerunku przedsiębiorstwa. W poniższym opracowaniu zaprezentowano charakterystykę otoczenia fizycznego sieci restauracji wykonaną w oparciu o obserwację uczestniczącą oraz wyniki badań konsumenckich na temat percepcji otoczenia fizycznego oraz wizerunku sieci restauracji casual dining. Zauważono zależność pomiędzy postrzeganymi elementami otoczenia fizycznego usługi a wizerunkiem omawianej sieci gastronomicznej |
Abstract | Servicescape can be a tool allowing identification and distinction of a catering facility. Now customers expect from service enterprises catering not only food and beverage with beneficial relation value for money but also additional components which can extend the service and bring it the unique value. Conscious use of marketing tools including servicescape management allows individual catering facility create a positive image. In the following paper was presented the characteristics of restaurant chain servicescape made in basis of participant observation and the results of consumer research about the perception of the servicescape and the image of casual dining restaurant chain. It was noted the relationship between perceived servicescape elements and the image of presented casual dining restaurant chain. |
Cytowanie | Stangierska D. (2013) Otoczenie fizyczne usługi gastronomicznej i jego konsekwencje wizerunkowe – przykład marki sieci restauracji casual dining.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 662-671 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s662.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Koszarek M. CHALLENGES IN THE MARKETING AND BRANDING OF CLUSTERS
Autor | Marita Koszarek |
Tytuł | CHALLENGES IN THE MARKETING AND BRANDING OF CLUSTERS |
Title | |
Słowa kluczowe | klaster, inicjatywa klastrowa, rozwój klastrów, marketing, branding |
Key words | cluster, cluster initiative, cluster development, cluster policy, marketing, branding |
Abstrakt | Klastry stanowią silne motory rozwoju ekonomicznego w Unii Europejskiej. Klastry i ich aktorzy mogą uzyskać znaczne korzyści z silnej marki, jednakże zmagają się z wieloma wyzwaniami w zakresie marketingu i brandingu. Specyfika klastrów, m.in. wielość partnerów, utrudnia stworzenie silnej tożsamości marki. W niniejszym artykule wskazana jest potrzeba stworzenia nowego podejścia do działalności w zakresie marketingu i brandingu z uwzględnieniem specyfiki klastrów. Celem badania, na którym opiera się artykuł, była analiza aktualnych działań w zakresie marketingu i brandingu podejmowanych przez polskie klastry oraz identyfikacja głównych wyzwań, z którymi się mierzą w tym zakresie. W artykule wskazano, w jaki sposób marketing i branding może być użyty w zakresie strategicznego rozwoju klastrów. Zaproponowano także uwzględnienie specyfiki klastrowej przy wykorzystaniu narzędzi i kanałów w marketingu. Ponadto zaproponowane zostały działania na poziomie polityki klastrowej, uwzględniające wyniki badania. |
Abstract | Clusters have proved to be powerful engines of economic development in the European Union. Clusters and their stakeholders can derive many benefits from a strong cluster brand. However, they face numerous branding and marketing challenges. Specifics of clusters, such as multiple stakeholders, make it difficult to forge a strong brand identity. This paper addresses the need to develop a cluster specific approach to branding and marketing. The aim of the study, on which this paper is based, was to analyse the current branding and marketing efforts of Polish cluster initiatives and identify the main challenges that come with branding and marketing of clusters. It is discussed how clusters can use branding and marketing for strategic development purposes. The cluster specific approach to marketing tools and channels is proposed. Furthermore, cluster policy actions, reflecting the outcomes of the study, are recommended. |
Cytowanie | Koszarek M. (2013) CHALLENGES IN THE MARKETING AND BRANDING OF CLUSTERS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 353-360 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s353.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2012 |
|
Kádeková Z., Kretter A. Marketing of Direct Selling of Agricultural Products
Autor | Zdenka Kádeková, Anton Kretter |
Tytuł | Marketing of Direct Selling of Agricultural Products |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Direct selling of agricultural products means selling of products directly to consumers away from a fixed retail location without using any other organization or company. The success of direct selling is determined by the factors such as distance of the company from the homes of customers, important is also transportation network, readiness of the company for this type of selling as well as following the given rules and legislation together with respecting market potential and marketing approach of the company. Extending the activities of the company in this direction is strongly connected with utilization of marketing tools within marketing conception. Success of this activity is influenced by recognition of motivation as well as other conditions for direct selling of agricultural products from original producer. Paper points at importance of direct selling of agricultural products based on own questionnaire research. To get as close as possible to final consumers with fresh products and selling these products directly to consumers away from a fixed retail location are the most important points. Producers are constantly looking for adequate distribution channels for their produce which would satisfied requirements of customers and obtain a reasonable effect for producers as well. Direct selling of agricultural products is a form of sales, which does not appear so frequently in the practice because of urgent need for industrial treatment of most agricultural products. Despite this fact, direct selling of agricultural products has its own unique economic, commercial and non-productive substantiation. For direct selling is the most important to use the tools of product policy . The direct selling of agricultural products is concentrated mainly on traditional agricultural products or their processed food products - dominant is quality of sold product. Quality of the product influences directly image of the product as well as the groups of customers of direct selling. Direct selling from the farms in the Slovak Republic contributes to the total revenues for the agricultural production capacity from 6% to 7%. Direct selling is more intensive in the companies selling fruit and vegetables, where the volume of direct sales reaches 10% to 15% share of sales. Although direct selling is the just additional distribution way, it is appropriate to choose a strategy that respects the manufacturing offer of the company and the economy of the sales. Within direct selling of agricultural products, there is also a need to use the tools of communication policy, such as advertising, sales promotion and public relations to get closer to the target customer. |
Cytowanie | Kádeková Z., Kretter A. (2012) Marketing of Direct Selling of Agricultural Products.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 7(56): 38-44 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2012_n56_s38.pdf |
|
|