1. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Dolata M., Hadryjańska B. Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw piekarniczych
Autor | Małgorzata Dolata, Barbara Hadryjańska |
Tytuł | Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw piekarniczych |
Title | Conditions of bakery enterprises competitiveness |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, przedsiębiorstwa piekarnicze, wewnętrzne czynniki konkurencyjności |
Key words | competitiveness, baking enterprises, internal factors of competitiveness |
Abstrakt | Celem artykułu jest identyfikacja i zaprezentowanie wybranych czynników wewnętrznych kształtujących konkurencyjność przedsiębiorstw branży piekarniczej uwzględniając ich wielkość pod względem liczby osób zatrudnionych. Materiał źródłowy do analizy stanowiły dane zebrane podczas badania empirycznego przeprowadzonego w 2016 roku wśród 77 przedsiębiorstw tej branży. Podstawowym narzędziem badawczym był kwestionariusz ankietowy. Mikromałe, średnie i duże przedsiębiorstwa wskazały na różne czynniki, które według nich są najistotniejsze dla budowania konkurencyjności w ich branży. Grupami przedsiębiorstw, które najbardziej wyróżniają się, są mikro- i duże przedsiębiorstwa. Największa zgodność między czterema grupami przedsiębiorstw wystąpiła w przypadku czynników związanych z potencjałem produkcyjnym oraz potencjałem w sferze produktu. Najmniej zgodne były przedsiębiorstwa piekarnicze w swojej opinii na temat czynników w sferze sprzedaży. |
Abstract | The aim of the article is identifying and presenting selected internal factors shaping the competitiveness of bakery enterprises, taking into account their size in terms of the employees number. The source material for the analysis was the data collected during the empirical study conducted in 2016 among 77 companies in the industry. The basic research tool was the questionnaire survey. Micro, small, medium and large enterprises have pointed to various factors that according them are most important for building competitiveness in their industry. The most prominent companies are micro and large enterprises. The greatest correspondence between the four groups of companies occurred in the case of factors related to production potential and potential in the product sphere. On the contrary, bakery companies were the least consistent in their opinion on the factors in the sale. |
Cytowanie | Dolata M., Hadryjańska B. (2017) Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw piekarniczych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 119: 51-64 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n119_s51.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Horin N. Eco-innovative Activity of Ukrainian SMEs
Autor | Nataliya Horin |
Tytuł | Eco-innovative Activity of Ukrainian SMEs |
Title | |
Słowa kluczowe | eco-innovation, innovative development, small, medium and large enterprises, exporters, foreign trade activity, Ukraine |
Key words | |
Abstrakt | The study attempts to investigate the eco-innovative activity of Ukrainian enterprises according to their size (small, medium, and large) with special focus on SMEs as the predominant group of enterprises, which ensure the innovative development of the whole national economy, and is central to the efforts to achieve environmental sustainability and green growth. The empirical analysis is based on a questionnaire survey of 254 Ukrainian enterprises of different sizes; the survey presents data on their current state and foreign trade activity, opportunities and barriers for the implementation of technological innovations and eco-innovations. The relationships between the export and eco-innovative activities is also explored. The analysis showed that SMEs are less eco-innovative in comparison with large enterprises, have fewer numbers of exporters than large firms, but exporters are more eco-innovative than non-exporters. Also, the size of the Eco-innovation Index for Ukraine was calculated. Based on the obtained results, Ukraine is an economy with a low level of eco-innovativeness, so, the study is extremely important. |
Abstract | |
Cytowanie | Horin N. (2017) Eco-innovative Activity of Ukrainian SMEs .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 95-104 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s95.pdf |
|
|
3. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Stawicka E., Wołoszyn J. Praktyczne podejście przedsiębiorstw sektora MŚP do koncepcji społecznej odpowiedzialności w biznesie
Autor | Ewa Stawicka, Jan Wołoszyn |
Tytuł | Praktyczne podejście przedsiębiorstw sektora MŚP do koncepcji społecznej odpowiedzialności w biznesie |
Title | PRACTICAL APPROACH THE SME SECTOR TO THE CONCEPT OF CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY |
Słowa kluczowe | przedsiębiorstwo, rynek, społeczna odpowiedzialność, agrobiznes |
Key words | business, market, social responsibility, agribusiness |
Abstrakt | W artykule zaprezentowano wyniki badań nad zagadnieniem społecznej odpowiedzialności w obszarze średnich i małych przedsiębiorstw sektora agrobiznesu z województwa mazowieckiego (próba 137 przedsiębiorstw) na tle rezultatów badań tego zagadnienia w grupie przedsiębiorstw różnych branż z całej Polski (próba 850 przedsiębiorstw). W badaniach zwrócono uwagę na poziom wiedzy przedsiębiorców na temat społecznej odpowiedzialności biznesu oraz na zakres wdrażanych rozwiązań z zakresu CSR. Z badań wynika, że w całym sektorze MŚP ponad 30% badanych przedsiębiorstw zna założenia koncepcji CSR, natomiast w branży agrobiznesu odsetek takich przedsiębiorstw wynosi około 40%. Jeszcze gorzej jest z wdrażaniem zasad CSR do praktyki biznesowej. W branży agrobiznesu tylko 24% badanych ma udokumentowane działania z tego zakresu. |
Abstract | The article presents the results of research on the issue of corporate social responsibility in the area of micro-, small, medium and large enterprises of Polish companies of various sectors (analysis of 850 companies) and in a group of the agribusiness sector of the Mazowieckie voivodship (analysis of 137 companies). The research shows that in the whole SME sector over 30% of companies know the principles of CSR, and in the agribusiness area such companies constitute about 40%. However, there is a variance between declarations and the implementation of the principles of CSR into practice. |
Cytowanie | Stawicka E., Wołoszyn J. (2013) Praktyczne podejście przedsiębiorstw sektora MŚP do koncepcji społecznej odpowiedzialności w biznesie.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 1: 44-51 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n1_s44.pdf |
|
|