1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Grzybek M., Szopiński W. Preferencje konsumentów z województwa podkarpackiego podczas zakupu spożywczych produktów ekologicznych
Autor | Maria Grzybek, Wiesław Szopiński |
Tytuł | Preferencje konsumentów z województwa podkarpackiego podczas zakupu spożywczych produktów ekologicznych |
Title | Buying Preferences of Consumers from Podkarpackie Province Regarding Organic Food Products |
Słowa kluczowe | ekologiczne produkty spożywcze, konsumenci, preferencje |
Key words | organic food, consumers preferences |
Abstrakt | Na wstępie opracowania podkreślono cechy ekologicznych produktów spożywczych, które decydują o bezpieczeństwie ich spożywania. Zwrócono uwagę na dynamiczny rozwój tego segmentu artykułów spożywczych na świecie, w Polsce oraz w woj. podkarpackim. W analizie empirycznych wyników badań, dotyczących 700 konsumentów z woj. podkarpackiego wykazano rodzaje ekoproduktów preferowane podczas realizacji zakupów przez konsumentów. Interpretację badanego zjawiska przeprowadzono w odniesieniu do miejsca zamieszkania, płci, wieku, liczby osób w rodzinie, wykształcenia i poziomu dochodu przypadającego na 1 członka rodziny. Na podstawie badań należy stwierdzić, że według udziału udzielonych odpowiedzi hierarchia preferowanych artykułów była następująca: warzywa, owoce, miód, wyroby mięsne, mleko, przetwory mleczne, wędliny, soki owocowe, pieczywo i zioła. |
Abstract | The beginning of the paper highlights the characteristics of organic food products which determine the safety of their consumption. Attention was drawn to the dynamic development of this food segment in the world, in Poland and in Podkarpackie province. In the analysis of empirical research results on 700 consumers from Podkarpackie province, it was shown which types of eco-products were preferred in consumer purchases. Interpretation of the tested phenomenon was conducted in relation to residence, sex, age, number of family members, education level and income per family member. On the basis of the conducted research it can be stated that the hierarchy of preferred items was as follows: vegetables, fruits, honey, meat products, milk, dairy products, smoked sausages, fruit juices, bread and herbs. |
Cytowanie | Grzybek M., Szopiński W. (2016) Preferencje konsumentów z województwa podkarpackiego podczas zakupu spożywczych produktów ekologicznych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 2: 106-113 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n2_s106.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Borowska A. Stan i perspektywy rozwoju pszczelarstwa w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem miodów regionalnych
Autor | Agnieszka Borowska |
Tytuł | Stan i perspektywy rozwoju pszczelarstwa w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem miodów regionalnych |
Title | The state and perspective of the development of beekeeping in Poland with particular regard to regionally specific honey |
Słowa kluczowe | pszczelarstwo, miód, obszary wiejskie. |
Key words | beekeeping, honey, rural areas. |
Abstrakt | Artykuł jest próbą przedstawienia podstawowych informacji na temat stanu i perspektyw rozwoju pszczelarstwa na obszarach wiejskich w Polsce, z uwzględnieniem specyfiki i problematyki miodów regionalnych. Ponadto omawia dotychczasowe korzyści, jak i potencjalne zagrożenia wynikające z początkowej fazy tworzenia się niszowego rynku tejże żywności w kraju. |
Abstract | The article attempts to present the present situation and the basic information about the state and perspectives of the development of beekeeping in rural areas in Poland with regard to the regional honey varieties. It describes the past and future potential dangers resulting from the initial phase of creation of a niche alimentation market. |
Cytowanie | Borowska A. (2011) Stan i perspektywy rozwoju pszczelarstwa w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem miodów regionalnych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 4: 37-47 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n4_s37.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2009 |
|
Cymanow P. Wpływ akcesji Polski do UE na jakość handlową wybranych grup artykułów żywnościowych
Autor | Piotr Cymanow |
Tytuł | Wpływ akcesji Polski do UE na jakość handlową wybranych grup artykułów żywnościowych |
Title | The influence of Polish accession to the EU on the commercial quality of selected food product groups |
Słowa kluczowe | rynek żywnościowy, jakość handlowa, produkty spożywcze |
Key words | food market, commercial quality, food products |
Abstrakt | W artykule przedstawiono wnioski dotyczące wpływu przystąpienia Polski do struktur europejskich w odniesieniu do jakości wybranych grup produktów spożywczych. W analizie wykorzystano wyniki kontroli dokonanych przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie w okresie poakcesyjnym. Szczegółowej ocenie poddano takie grupy produktów jak miód pszczeli, jaja konsumpcyjne, ryby i ich przetwory, wyroby mleczne i mięso czerwone wraz z jego przetworami. |
Abstract | The article presents conclusions concerning the influence of Poland’s accession to the EU structures on the quality of selected food product groups. The analysis used the results of inspections conducted by the Provincial Food Quality Inspection in Cracow during the post-accession period. The detailed assessment focused on such product groups as honey, consumption eggs, fish and fishery products, dairy products, red meat and meat products |
Cytowanie | Cymanow P. (2009) Wpływ akcesji Polski do UE na jakość handlową wybranych grup artykułów żywnościowych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 9(24), z. : 27-34 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2009_T9(24)_n_s27.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008 |
|
Madras-Majewska B., Majewski J. Zmiany w światowym pszczelarstwie z uwzględnieniem miejsca Polski
Autor | Beata Madras-Majewska, Janusz Majewski |
Tytuł | Zmiany w światowym pszczelarstwie z uwzględnieniem miejsca Polski |
Title | Changes in world’s beekeeping and the role of Poland |
Słowa kluczowe | pszczelarstwo, miód, handel zagraniczny |
Key words | beekeeping, honey, foreign trade |
Abstrakt | W artykule przedstawiono zmiany jakie zaszły w liczbie pszczół oraz wielkości produkcji miodu na świecie od roku 1961. Ukazano także zmiany, jakie zaszły w handlu zagranicznym miodem. Ponadto określono miejsce Polski w światowym pszczelarstwie oraz wskazano na możliwości i bariery rozwoju tej gałęzi rolnictwa na świecie. Badania przeprowadzono wykorzystując dane FAO. |
Abstract | Changes of number of bee colonies and volume of honey production in the world since 1961 are presented in the paper. Changes and prospects for the world trade in honey are also discussed with special regard to the Polish position. The research was based on FAO data. |
Cytowanie | Madras-Majewska B., Majewski J. (2008) Zmiany w światowym pszczelarstwie z uwzględnieniem miejsca Polski.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 4(19), z. : 281-290 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2008_T4(19)_n_s281.pdf |
|
|