1. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2018 |
|
Czeczotko M., Stangierska D., Świstak E., Tul-Krzyszczuk A. Źródła zaopatrzenia lokali gastronomicznych na przykładzie produktów nabiałowych
Autor | Maksymilian Czeczotko, Dagmara Stangierska, Ewa Świstak, Agnieszka Tul-Krzyszczuk |
Tytuł | Źródła zaopatrzenia lokali gastronomicznych na przykładzie produktów nabiałowych |
Title | The sources of supply of catering establishments in dairy products |
Słowa kluczowe | źródła zaopatrzenia, lokale gastronomiczne, nabiał |
Key words | sources of supply, catering establishments, dairy products |
Abstrakt | Celem opracowania jest charakterystyka źródeł zaopatrzenia lokali gastronomicznych w produkty nabiałowe z uwzględnieniem różnic ze względu na typ lokalu gastronomicznego, jego lokalizację oraz liczbę pracowników. Wyniki badań ilościowych zrealizowanych z menedżerami lokali gastronomicznych pokazują, że wybór źródła zaopatrzenia w te produkty jest zależny od typu placówki gastronomicznej. Restauracje mają największy udział zaopatrzenia w hurtowniach świadczących usługę dostawy zamówionego towaru do klienta i hurtowniach samoobsługowych. W barach duże znaczenie mają także zakupy u lokalnych sprzedawców. Dodatkowo wielkość przedsiębiorstwa i lokalizacja różnicują wybór źródła zaopatrzenia. Największe zróżnicowanie w wyborze źródła zaopatrzenia występuje ze względu na lokalizację przedsiębiorstwa gastronomicznego. Najczęstszymi dostawcami produktów nabiałowych do lokali gastronomicznych są lokalni dostawcy i hurtownie samoobsługowe Makro i Selgros. |
Abstract | The purpose of the study is to characterize the sources of supply of catering establishments in dairy products due to the type of catering establishment, its location and the number of employees. The results of quantitative research conducted with catering establishments managers show that the source of supply depends on the type of catering establishment. In the case of restaurants the largest share of supply is wholesalers with delivery or self-service. In the case of bars it is also important to shop at local retailers. Also the size of the business and location differentiate the choice of source of supply. The greatest variation in the source of supply is due to the location of the catering company. The most frequent suppliers of dairy products to catering establishments are local suppliers and self-service wholesalers: Makro and Selgros. |
Cytowanie | Czeczotko M., Stangierska D., Świstak E., Tul-Krzyszczuk A. (2018) Źródła zaopatrzenia lokali gastronomicznych na przykładzie produktów nabiałowych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 121: 93-103 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2018_n121_s93.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016 |
|
Seremak-Bulge J. Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej
Autor | Jadwiga Seremak-Bulge |
Tytuł | Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej |
Title | CHANGES IN RETAIL PRICES OF DAIRY PRODUCTS AND CONSUMPTION OF MILK IN POLAND AFTER THE ACCESSION TO THE EU |
Słowa kluczowe | spożycie mleka, ceny detaliczne, popyt, rynek mleka, konsumpcja żywności |
Key words | milk consumption, retail prices, demand, dairy market, food consumption |
Abstrakt | Zmiana uwarunkowań funkcjonowania rynku mleka po akcesji Polski do Unii Europejskiej skutkowała wzrostem zamożności polskich konsumentów oraz relatywnym spadkiem cen detalicznych nabiału, zwłaszcza w relacji do innych źródeł białka zwierzęcego. W latach 2004-2015 wzrosło bilansowe spożycie mleka i jego przetworów, głównie pod wpływem zwiększonego spożycia zbiorowego oraz zużycia pośredniego przez przemysł spożywczy w pogłębionym przetwórstwie żywności. Natomiast zmalało bezpośrednie spożycie nabiału i masła w gospodarstwach domowych. Zmieniła się także jego struktura pod wpływem zwiększonej konsumpcji przetworów głębiej przetworzonych (głównie napojów mlecznych i serów dojrzewających) kosztem przede wszystkim mleka płynnego, a w mniejszym stopniu twarogów |
Abstract | The change in dairy market environment after the Polish accession to the EU resulted in an increase in incomes of the customers which overlapped with a relative decline in prices of dairy products, particularly in comparison with other sources of animal protein. According to balance sheet data, over the period 2004-2015 the consumption of milk and dairy products increased due to a rise in consumption outside households and growing use in manufacturing processed dairy products. On the other hand, household consumption of dairy products, including butter, declined. There were also changes in the structure of milk consumption which reflected an increase in the share of processed products (mainly milk shakes and ripening cheese), while the share of milk and cottage cheese contracted. |
Cytowanie | Seremak-Bulge J. (2016) Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 3: 53-65 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n3_s53.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2006 |
|
Nabiałczyk M., Wasilewski M. Metoda konsolidacji a standing finansowy grupy kapitałowej
Autor | Mariola Nabiałczyk, Mirosław Wasilewski |
Tytuł | Metoda konsolidacji a standing finansowy grupy kapitałowej |
Title | Method of Consolidation and Financial Standing of Capital Group |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | In the paper relationship between method of consolidation of the Żywiec Group balance and its financial assessment in the scope of ratios of profitability, liquidity and efficiency was presented. Connections of mutual claims and liabilities in capital group were various as regards sums of settlement as well as terms of maturity. There were significant differences of value of property statement between consolidated breweries, where there were small differences of structure. Breweries differ as regards strategy of financing an activity. The complete method of consolidation doesn’t change financial assessment of the Żywiec Group, where there were significant changes as regards capital structure. Proportional method of consolidation cause similar links of property and capital relationships to complete method of consolidation. Used method of consolidation has insignificant impact on the level of profitability ratios of capital and assets. The liquidity of Żywiec Group, regardless the method of consolidation, was unchanged. The use of proportional method of consolidation caused improvement of efficiency ratios |
Cytowanie | Nabiałczyk M., Wasilewski M. (2006) Metoda konsolidacji a standing finansowy grupy kapitałowej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 58: 25-39 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2006_n58_s25.pdf |
|
|