Brągiel E., Miś T. CHANGES IN THE ORGANIC PROCESSING IN POLAND IN THE YEARS 2004-2017
Autor | Elżbieta Brągiel, Teresa Miś |
Tytuł | CHANGES IN THE ORGANIC PROCESSING IN POLAND IN THE YEARS 2004-2017 |
Title | |
Słowa kluczowe | organic processing, organic farming, processing industries |
Key words | |
Abstrakt | The processing of organic products in Poland develops, the number of organic entities increases and there arechanges in the structure in individual industries. The aim of this article was to evaluate the trends and the degreeof changes that have occurred in the number of processing plants and the structure of organic processing industriesin Poland in the years 2004–2017. The analysis covered eight industries of processing organic products.Over thirteen years, there has been a steady increase in the number of organic processing plants, despite thelow amount of organic production and the lack of developed and sustainable forms of cooperation at variouslevels – from the producer to the consumer. The low consumption of organic products (compared to Europeancountries) also shows down and shapes changes that occur in the structure in particular processing sectors. |
Abstract | |
Cytowanie | Brągiel E., Miś T. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s52.pdf |
|
|
Molenda-Grysa I. Przesłanki do produkcji żywności ekologicznej w Polsce – typologia potencjałów województw
Autor | Ilona Molenda-Grysa |
Tytuł | Przesłanki do produkcji żywności ekologicznej w Polsce – typologia potencjałów województw |
Title | PREMISES FOR ORGANIC FOOD PRODUCTION IN POLAND - A TYPOLOGY OF THE POTENTIAL OF VOIVODSHIPS |
Słowa kluczowe | żywność ekologiczna, rolnictwo ekologiczne, przetwórnie ekologiczne, metody ilościowe |
Key words | organic food, organic farming, organic processing plants, quantitative methods |
Abstrakt | Celem badań jest klasyfikacja województw pod względem ich potencjału dotyczącego produkcji żywności ekologicznej. Aby zrealizować cel, zastosowano metodę badawczą, która posłużyła do sprowadzenia wybranych cech ilościowych do porównywalnych i pozwoliła dokonać klasyfikacji według typów o największym, średnim oraz najmniejszym potencjale do produkcji żywności ekologicznej. Do województw o największym potencjale (typ I) zaliczono zachodniopomorskie, warmińsko-mazurskie, mazowieckie. Były one w czołówce pod względem powierzchni ekologicznych użytków rolnych, liczby ekogospodarstw oraz liczby ekoprzetwórni. Najmniejszym potencjałem (typ III) charakteryzowały się województwa pomorskie, łódzkie, kujawsko-pomorskie, śląskie i opolskie |
Abstract | The aim of the research is to classify the regions in terms of their potential to produce organic food. To achieve the objective a test method was developed. It was used to bring some quantitative characteristics to comparable size and to classify the types of the largest, medium or the smallest potential for organic food production. The regions with the greatest potential (type I) included Zachodniopomorskie, Warmińsko-Mazurskie and Mazowieckie. All the specified regions were in the forefront in terms of the area of ecological farmland, the number of eco-farms and the number of organic processing plants. The smallest potential (type III) was characteristic of Pomorskie, Łódzkie, Kujawsko-Pomorskie, Śląskie and Opolskie. |
Cytowanie | Molenda-Grysa I. (2016) Przesłanki do produkcji żywności ekologicznej w Polsce – typologia potencjałów województw.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 3: 66-74 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n3_s66.pdf |
|
|