1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Jakubowska D., Radzymińska M., Siemianowska E. Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku
Autor | Dominika Jakubowska, Monika Radzymińska, Ewa Siemianowska |
Tytuł | Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku |
Title | Attitudes of Young Consumers Towards Ecological Bakery and Confectionery Food Products – a Case Study |
Słowa kluczowe | akceptacja, postrzeganie, cechy sensoryczne, młodzi konsumenci, produkty piekarnicze, produkty cukiernicze, żywność ekologiczna, intencja zakupu |
Key words | acceptance, perception, sensory attributes, young consumers, bakery products, confectionery products, organic food, intention to buy |
Abstrakt | W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące postaw młodych konsumentów wobec nowo zaprojektowanych, niedostępnych w sprzedaży ekologicznych produktów piekarniczych (10 wariantów rogali) oraz cukierniczych (10 wariantów muffin). Receptura poddanych ocenie produktów ekologicznych nie uwzględniała dodatku sacharozy i substancji słodzących. Ciasto wzbogacono kombinacją owoców i warzyw tj. suszone i świeże jabłka, rodzynki, burak czerwony, burak biały, dynia, marchew, śliwka, czereśnia oraz twarogiem. Badania wykazały, iż młodzi konsumenci nie są potencjalnym segmentem nabywców produktów ekologicznych cechujących się otrzymanymi walorami sensorycznymi. Jedynie nieliczne spośród poddanych ocenie produktów były przez badaną grupę akceptowane. Z kolei najbardziej akceptowane produkty cechowały się jedynie umiarkowanym stopniem akceptowalności. Stwierdzono, iż dla młodych konsumentów walory sensoryczne (smak) żywności ekologicznej są kluczowym czynnikiem wpływającym na postawy wobec tej żywności oraz chęci jej zakupu. Wykazano, iż świadomość cech prozdrowotnych żywności ekologicznej nie gwarantuje jej nabywania. |
Abstract | This manuscript presents results of a survey aimed at evaluating attitudes of young consumers towards newly-designed, unavailable in retail ecological bakery products (10 variants of crescent rolls) and confectionery products (10 variants of muffins). Formulas of the tested bio-products were free of saccharose and sweeteners. Dough was enriched with a mix of fruits and vegetables, i.e. dried and fresh apples, raisins, red beetroot, white beetroot, pumpkin, carrot, plump, cherry and with fresh white cheese. The survey has demonstrated that young consumers are not a potential segment of customers of ecological products with the designed sensory values. Only few of the assessed products were acceptable by the surveyed consumers. In turn, the most acceptable products were characterized by only moderate acceptability. In the case of young consumers, the sensory values (taste) of ecological food products turned out to be the key factor affecting their attitudes towards this type of food and driving their purchase decisions. The study has shown that the awareness of health-promoting properties of bio-foods does not ensure their purchase. |
Cytowanie | Jakubowska D., Radzymińska M., Siemianowska E. (2018) Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 238-248 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s238.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2018 |
|
Kuszneruk M., Siedlecka A. Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności w opinii kierowników gospodarstw domowych
Autor | Mateusz Kuszneruk, Agnieszka Siedlecka |
Tytuł | Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności w opinii kierowników gospodarstw domowych |
Title | SUSTAINABLE CONSUMPTION AND WASTE OF FOOD IN THE OPINION OF HOUSEHOLD MANAGERS |
Słowa kluczowe | gospodarstwo domowe, konsumpcja, konsumpcja zrównoważona, marnotrawstwo żywności |
Key words | household, consumption, sustainable consumption, food wastage |
Abstrakt | Celem artykułu jest wskazanie różnic w podejściu do konsumpcji zrównoważonej oraz marnotrawstwa żywności według deklarowanej postawy konsumpcyjnej. Dla jego realizacji określono pytania badawcze: Czy gospodarstwa domowe kierowane przez respondentów wyrażających opinię o zależności pomiędzy konsumpcją zrównoważoną a stanem środowiska naturalnego zdecydowanie rzadziej wyrzucają artykuły żywnościowe? Czy w tego rodzaju gospodarstwach częściej decyzje nabywcze podejmowane są racjonalnie? |
Abstract | The aim of the paper is to indicate differences in the approach to sustainable consumption and food wastage according to the declared consumerist attitude. To accomplish such an aim there are asked the following research questions: Do households managed by respondents who express the opinion on the relationship between sustainable consumption and the state of the environment much less frequently discard food products? Do these types of households make more rational purchase decisions? |
Cytowanie | Kuszneruk M., Siedlecka A. (2018) Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności w opinii kierowników gospodarstw domowych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 19(68): 223-236 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2018_n68_s223.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Waśkowski Z. Determinanty decyzji zakupowych nabywców na rynku produktów sportowych
Autor | Zygmunt Waśkowski |
Tytuł | Determinanty decyzji zakupowych nabywców na rynku produktów sportowych |
Title | THE DETERMINANTS OF PURCHASE DECISIONS OF CUSTOMERS ON THE SPORT PRODUCTS MARKET |
Słowa kluczowe | zachowania nabywców, decyzje zakupowe, rynek sportu, rynek biegowy |
Key words | customer behaviors, purchase decisions, sport market, running industry |
Abstrakt | Rynek produktów sportowych w Polsce, dedykowanych dla biegaczy systematycznie rozwija się wraz z liczbą przybywających miłośników tej formy spędzania czasu wolnego. Jednakże nabywcy tych produktów wykazują się zmiennością swoich preferencji i zachowań zakupowych, między innymi w zależności od ich doświadczenia biegowego. W artykule dokonano przeglądu literatury przedmiotu z obszaru aktywnego wykorzystania czasu wolnego, opracowano autorką propozycję sportowego cyklu życia biegacza, uwzględniającą jego sposób zachowania na rynku, a także zaprezentowano wyniki badań obrazujące preferencje biegaczy oraz motywy ich decyzji zakupowych w doniesieniu do wybranej grupy produktów, jaką jest obuwie dla biegaczy. |
Abstract | The Polish market of sport products dedicated for runners systematically develops as the number of people who choose this way of passing their leisure time increases. However, the customers who buy these products have varying preferences and behaviours, depending on, among others, their running experience. This article contains an overview of literature on the subject of active leisure time. It also presents the Author’s original idea for a runner’s sports life cycle, which includes their market behaviour, and the results of own research which show the runners’ preferences and motivations when it comes to making purchase decisions on the example of a chosen product group, namely: runners’ shoes. |
Cytowanie | Waśkowski Z. (2017) Determinanty decyzji zakupowych nabywców na rynku produktów sportowych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 17(66): 180-188 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n66_s180.pdf |
|
|
4. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2016 |
|
Balcerzak J., Bórawski P., Kochanowicz Z. The Influence of Milk Packaging on Purchase Decisions of University Students in Ostrołęka County
Autor | Justyna Balcerzak, Piotr Bórawski, Zdzisław Kochanowicz |
Tytuł | The Influence of Milk Packaging on Purchase Decisions of University Students in Ostrołęka County |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | packaging, consumers, milk market |
Abstrakt | |
Abstract | The aim of this study was to evaluate the influence of milk packaging on the buying decisions of university students in Ostrołęka county. The group surveyed consisted of 98 university students who purchased milk in Ostrołęka. The respondents were secondyear and third-year students majoring in business management at the Higher School of Economics and Social Studies in Ostrołęka. The respondents were selected by purposive sampling from the population of second-year and third-year students willing to participate in the study. Most respondents were of the opinion that milk packaging was neither a significant determinant of their buying decisions nor a major indicator of product quality. |
Cytowanie | Balcerzak J., Bórawski P., Kochanowicz Z. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2016_n2_s63.pdf |
|
|