1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Kisiel R., Zielińska-Szczepkowska J. Zrzeszanie się producentów rolnych jako przykład współdziałania w sektorze rolnictwa – doświadczenia wybranych krajów członkowskich Unii Europejskiej
Autor | Roman Kisiel, Joanna Zielińska-Szczepkowska |
Tytuł | Zrzeszanie się producentów rolnych jako przykład współdziałania w sektorze rolnictwa – doświadczenia wybranych krajów członkowskich Unii Europejskiej |
Title | Association of Agricultural Producers as an Example of Cooperation in the Agricultural Sector - The Experience of Selected EU Countries |
Słowa kluczowe | grupy producenckie, współpraca, rynek rolny |
Key words | producer organisations, cooperation, rural areas |
Abstrakt | Potrzeba integracji rolników znajduje swoje źródło w mechanizmach gospodarki rynkowej, w której producenci muszą podejmować decyzje gospodarcze uwzględniając sytuację na rynku, w tym przede wszystkim: prawo popytu, podaży, ogromną konkurencję, a także poziomy cen produktów. W artykule poruszono zagadnienia związane z procesem organizowania się producentów rolnych w różne grupy. Kolejno analizowano następujące kwestie: uwarunkowania więzi organizacyjnych producentów rolnych, ewolucję ustawodawstwa oraz specyfikę funkcjonowania wybranych form kooperacji w rolnictwie. Za przykład posłużyły tu modele funkcjonujące w wybranych krajach Unii Europejskiej (UE). |
Abstract | The need for integration of farmers began with the mechanisms of the market economy, in which manufacturers had to make decisions taking into account the economic situation of the market, including in particular: the laws of supply and demand, high competition and prices of products. The aim of this paper is to characterize the creation and functions of agricultural producer groups. The following issues were examined: determinants of organizational relationships between agricultural producers, their characteristics, and the legal conditions needed to function. As examples, models of agricultural producer groups functioning in selected countries of the European Union were described. |
Cytowanie | Kisiel R., Zielińska-Szczepkowska J. (2016) Zrzeszanie się producentów rolnych jako przykład współdziałania w sektorze rolnictwa – doświadczenia wybranych krajów członkowskich Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 2: 372-386 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n2_s372.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008 |
|
Hamulczuk M. Modele równowagi cząstkowej w prognozowaniu i symulacjach na rynku rolnym, model AGMEMOD
Autor | Mariusz Hamulczuk |
Tytuł | Modele równowagi cząstkowej w prognozowaniu i symulacjach na rynku rolnym, model AGMEMOD |
Title | Partial equilibrium models as a tool of forecasting and simulation in agriculture, the AGMEMOD model approach |
Słowa kluczowe | model równowagi cząstkowej, scenariusz, rynek rolny, rynek wieprzowiny. |
Key words | partial equilibrium model, scenario, agricultural market, pig meat market |
Abstrakt | Celem pracy było przedstawienie założeń leżących u podstaw budowy modeli równowagi cząstkowej i możliwości ich zastosowań w rolnictwie na przykładzie modelu AGMEMOD2. Szczegółowo opisano proces modelowania rynku trzody chlewnej i mięsa wieprzowego, przedstawiając jednocześnie wstępne wyniki projekcji do roku 2020 w zależności od kształtowania się kursu euro |
Abstract | The aim of the paper was to show some basic information about partial equilibrium models and their use for the agricultural sector modeling. As an example the AGMEMOD model was chosen and described. The pig and the pig meat markets modeling were described with a market projection up to 2020 in scenarios assuming different Euro/PLN exchange rates. |
Cytowanie | Hamulczuk M. (2008) Modele równowagi cząstkowej w prognozowaniu i symulacjach na rynku rolnym, model AGMEMOD.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 4(19), z. : 185-197 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2008_T4(19)_n_s185.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Kozera M. Struktura łańcucha żywnościowego oraz zmiany relacji producent-konsument w Polsce i krajach UE
Autor | Magdalena Kozera |
Tytuł | Struktura łańcucha żywnościowego oraz zmiany relacji producent-konsument w Polsce i krajach UE |
Title | The structure of food chain and the changes of producer-to- -consumer relationship in Poland and the EU |
Słowa kluczowe | łańcuch żywnościowy, relacja producent-konsument, rynek rolny, wieprzowina |
Key words | agricultural market, marketing chain, development of chain retailing, pig meat |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę określenia realiów współczesnych kanałów dystrybucji żywnościw Polsce w aspekcie nowych uwarunkowań rynkowych na tle sytuacji w państwach UE-27 naprzykładzie rynku mięsa wieprzowego. Analizowano poszczególne elementy łańcuchamarketingowego od producenta do konsumenta, a zwłaszcza stan ich rozwoju w układzieprzestrzennym. Wskazano na różnice występujące w stopniu organizacji łańcucha marketingowegowynikające między innymi z poziomu rozwoju gospodarczego danego państwa. Wskazano nazarysowujące się tendencje i prawidłowości rozwoju ogniw łańcucha marketingowego w Polsce wkontekście integracji gospodarczej z UE |
Abstract | An attempt to analyse the marketing chain for the pig meat from a pig farm through meatprocessing to the market with the background of new market conditions in the EU-27 countries hasbeen made. Components mentioned above and, especially, their stage of development have beendiscussed in a spatial context. Major differences in the organisational level of the marketing chaindepending on the economic development of the country have been pointed to. Present tendencies andregularities of development of the marketing chain in Poland in the context of conomic integrationwith the EU have been shown |
Cytowanie | Kozera M. (2007) Struktura łańcucha żywnościowego oraz zmiany relacji producent-konsument w Polsce i krajach UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 240-246 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s240.pdf |
|
|