1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2022 |
|
Konarzewska U., Michalczuk G. Inwestowanie społecznie odpowiedzialne jako kierunek rozwoju rynku kapitałowego
Autor | Urszula Konarzewska, Grażyna Michalczuk |
Tytuł | Inwestowanie społecznie odpowiedzialne jako kierunek rozwoju rynku kapitałowego |
Title | SOCIALLY RESPONSIBLE INVESTING AS THE DI-RECTION OF CAPITAL MARKET DEVELOPMENT |
Słowa kluczowe | inwestowanie społecznie odpowiedzialne, strategie inwestowania społecznie odpowiedzialnego, rynek kapitałowy |
Key words | socially responsible investing, socially responsible investing strategies, capital market |
Abstrakt | Inwestowanie społecznie odpowiedzialne (SRI) staje się coraz szybciej rozwijającym się segmentem rynku kapitałowego. Dotyczy ono transakcji, w których cel inwestycyjny jest determinowany nie tylko kryteriami finansowymi (oczekiwaną stopą zwrotu i ryzykiem), ale również aspektami pozafinansowymi dotyczącymi kwestii środowiskowych, społecznych i związanych z ładem korporacyjnym (ESG).Celem artykułu jest diagnoza inwestowania społecznie odpowiedzialnego na rynkach kapitałowych w ujęciu przestrzennym. Dodatkowym celem jest identyfikacja strategii implementowanych przez inwestorów na poszczególnych rynkach.W artykule zastosowano klasyczne metody badawcze, takie jak: studium literatury odnoszącej się do problematyki inwestowania społecznie odpowiedzialnego, a także metoda analizy desk research oparta na dokumentach ukazujących tendencje w zakresie społecznie odpowiedzialnego inwestowania na świecie w ujęciu wartościowym oraz w przekroju strategii inwestycyjnych stosowanych przez inwestorów.Odnosząc się do statystyk, można zauważyć, że inwestowanie społecznie odpowiedzialne staje się znaczącą formą lokowania środków finansowych na globalnym rynku kapitałowym. W roku 2020 globalna wartość rynku SRI wyniosła ponad 35 bln dolarów. Nie jest to jednak rynek jednolity, o czym świadczy zróżnicowane tempo rozwoju inwestowania społecznie odpowiedzialnego w poszczególnych regionach świata. Jest to też rynek, który ewoluuje pod względem stosowanych strategii inwestycyjnych. Znajduje to odzwierciedlenie w odchodzeniu od podejmowania decyzji inwestycyjnych głównie z wykorzystaniem selekcji negatywnej na rzecz inwestycji dokonanych w oparciu o strategię związaną z integracją czynników ESG z tradycyjną analizą finansową. |
Abstract | Socially responsible investing (SRI) is becoming an increasingly fast-growing segment of the capital market. It refers to transactions in which the investment objective is determined not only by financial criteria (expected rate of return and risk) but also by non-financial aspects related to environmental, social and corporate governance (ESG) issues.The aim of the article is to diagnose socially responsible investing in the capital markets in spatial terms. An additional aim is to identify the strategies implemented by investors in individual markets.The classical methods of research were used in this article, such as the study of the literature concerning socially responsible investing and the method of desk research based on documents showing global trends in socially responsible investing in terms of value and investment strategies used by investors.Referring to statistics, it can be seen that socially responsible investing becomes a significant form of locating funds in a global capital market. In 2020, the global value of the SRI market amounted to over USD 35 trillion. However, it is not a homogeneous market, as evidenced by thevarying rates of development of socially responsible investing in different regions of the world. It is also a market that evolves in terms of the investment strategies used. This is reflected in moving away from making investment decisions mainly with the use of negative/exclusionary screening toinvestments made on the basis of ESG integration. |
Cytowanie | Konarzewska U., Michalczuk G. (2022) Inwestowanie społecznie odpowiedzialne jako kierunek rozwoju rynku kapitałowego.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 27(76): 43-57 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2022_n76_s43.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2021 |
|
Mikuła A., Stańko S. Zmiany w produkcji, handlu zagranicznym i zużyciu krajowym ziemniaków w Polsce w latach 2001-2019
Autor | Aneta Mikuła, Stanisław Stańko |
Tytuł | Zmiany w produkcji, handlu zagranicznym i zużyciu krajowym ziemniaków w Polsce w latach 2001-2019 |
Title | Changes in the Production, Foreign Trade and Domestic Consumption of Potatoes in Poland in 2001-2019 |
Słowa kluczowe | ziemniak, produkcja, import, eksport |
Key words | potato, production, imports export |
Abstrakt | Przedmiotem analizy była produkcja ziemniaków, zużycie krajowe i obroty handlu zagranicznego (eksport i import) w Polsce w latach 2001-2019. W oparciu o wyniki analiz określono średniookresową projekcję (na 2025 r.) obejmującą produkcję, kierunki wykorzystania w kraju i obroty handlu zagranicznego ziemniakami i ich przetworami. Analizowane dane pochodziły z GUS oraz IERiGŻ-PIB. Produkcja ziemniaków w Polsce w latach 2001-2019 charakteryzowała się tendencją spadkową. Wolniejszy spadek zbiorów niż powierzchni wynikał z poprawy plonowania. W zużyciu krajowym występowały różnokierunkowe tendencje: spadkowa w spożyciu ziemniaków ogółem, w eksporcie ziemniaków nieprzetworzonych, w przetwórstwie w gorzelnictwie i w stratach w przechowalnictwie oraz wzrostowa w przetwórstwie spożywczym i pozostałym przemysłowym. W handlu zagranicznym zaobserwowano poprawę dodatniego salda handlu przetworami z ziemniaków oraz pogłębianie się ujemnego salda handlu ziemniakami. Z projekcji rozwoju na 2025 r. wynika, że produkcja ziemniaków w Polsce może wynosić 7250- 7540 tys. t, a zapotrzebowanie - 7430-7570 tys. t. Import niezbędny ziemniaków świeżych może wynosić rocznie 30-180 tys. t. |
Abstract | The subject of the analysis was potato production, domestic consumption and foreign trade turnover (export and import) in Poland in 2001-2019. Based on the results of the analyzes, a medium-term projection (for 2025) was defined, covering production, directions of domestic use and foreign trade turnover of potatoes and their products. The analyzed data came from the Central Statistical Office and Institute of Agricultural and Food Economics- National Research Institute. Potato production in Poland in 2001-2019 was characterized by a downward trend. The slower drop in the harvest than in the area was due to the improvement in yield. There were various trends in domestic consumption: a decrease in total potato consumption, in the export of unprocessed potatoes, in processing in distilling and losses in storage, and an increase in food processing and other industrial processing. In foreign trade, an improvement in the positive balance of trade in potato products and a deepening of the negative trade balance in potatoes was observed. The development projection for 2025 shows that the production of potatoes in Poland may amount to 7,250,000- 7,540,000 thousand tonnes, and the demand – 7430 7570 thousand tonnes. The necessary import of fresh potatoes can amount to 30-180 thousand tonnes annually. |
Cytowanie | Mikuła A., Stańko S. (2021) Zmiany w produkcji, handlu zagranicznym i zużyciu krajowym ziemniaków w Polsce w latach 2001-2019.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 21(36), z. 1: 33-51 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2021_T21(36)_n1_s33.pdf |
|
|
3. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2021 |
|
Blenda N., Rybchak V. Features of food market formation in Ukraine
Autor | Nataliia Blenda, Vitaliy Rybchak |
Tytuł | Features of food market formation in Ukraine |
Title | |
Słowa kluczowe | food market, food products, self-sufficiency, export, import |
Key words | |
Abstrakt | The article examines the peculiarities of the formation of the food market of Ukraine and trends in its development. The actual capacity of the domestic market for certain products has been determined, taking into account the decrease in the average per capita consumption of certain food products by the population and the reduction in the population of Ukraine. It is established that the growth of gross output of agricultural products has improved the level of self-sufficiency in food in Ukraine. Meeting the needs of the population in food, within its purchasing power, is almost entirely provided by domestic products, except fruits, berries, and grapes. The level and dynamics of import dependence of the food market as a whole and in the context of individual product groups are determined. |
Abstract | |
Cytowanie | Blenda N., Rybchak V. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2021_n16_s5.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries
Autor | Bartłomiej Bajan, Aldona Mrówczyńska-Kamińska |
Tytuł | Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries |
Title | Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries |
Słowa kluczowe | material supply, agribusiness, food industry, agriculture, European Union |
Key words | material supply, agribusiness, food industry, agriculture, European Union |
Abstrakt | The purpose of this paper was to assess the prevailing relationships in the supply structure of the agribusiness sector in European Union countries over the years. The study focused on 25 European Union countries (Cyprus, Luxembourg and Malta were excluded) to address the changes in the supply structures of agriculture and food industries, the two major components of agribusiness. The study was of a dynamic nature. Although the study period was 2000–2014, this paper only presents the figures for the first and the last year, i.e. 2000 and 2014. The main focus was on drawing conclusions on the trends observed which proved to be relatively stable in the years covered. The input–output analysis was used by aggregating the sectors of the economy for a better transparency of the inference process. As shown by this study, EU countries at higher development levels witness a decline in the share of the chemical industry in the mix of goods and services supplied to agriculture. Conversely, less developed countries saw that ratio increase. Also, the share of goods supplied to agriculture from the fuel and energy sectors goes up in most EU countries. As regards the food industry, this study observed high shares of agriculture, services and self-supply in the supply structure of EU countries. This analysis extends the existing knowledge on the relationships in the structure of materials supplied to the agribusiness because in addition to agriculture itself (which was addressed by similar studies found in literature) it takes account of the food industry. Moreover, based on long-term observations, it endeavors to capture the prevailing relationships in several countries at a time. |
Abstract | The purpose of this paper was to assess the prevailing relationships in the supply structure of the agribusiness sector in European Union countries over the years. The study focused on 25 European Union countries (Cyprus, Luxembourg and Malta were excluded) to address the changes in the supply structures of agriculture and food industries, the two major components of agribusiness. The study was of a dynamic nature. Although the study period was 2000–2014, this paper only presents the figures for the first and the last year, i.e. 2000 and 2014. The main focus was on drawing conclusions on the trends observed which proved to be relatively stable in the years covered. The input–output analysis was used by aggregating the sectors of the economy for a better transparency of the inference process. As shown by this study, EU countries at higher development levels witness a decline in the share of the chemical industry in the mix of goods and services supplied to agriculture. Conversely, less developed countries saw that ratio increase. Also, the share of goods supplied to agriculture from the fuel and energy sectors goes up in most EU countries. As regards the food industry, this study observed high shares of agriculture, services and self-supply in the supply structure of EU countries. This analysis extends the existing knowledge on the relationships in the structure of materials supplied to the agribusiness because in addition to agriculture itself (which was addressed by similar studies found in literature) it takes account of the food industry. Moreover, based on long-term observations, it endeavors to capture the prevailing relationships in several countries at a time. |
Cytowanie | Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. (2020) Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 15-24 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s15.pdf |
|
|
5. |
Pozycja konkurencyjna jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego na rynkach zagranicznych, 2020 |
|
Kraciński P., Wicki L. Pozycja konkurencyjna jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego na rynkach zagranicznych
Autor | Paweł Kraciński, Ludwik Wicki |
Tytuł | Pozycja konkurencyjna jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego na rynkach zagranicznych |
Title | Competitive position of apples and concentrated apple juice on foreign markets |
Słowa kluczowe | eksport jabłek, eksport zagęszczonego soku jabłkowego, pozycja konkurencyjna |
Key words | apple export, export of concentrated apple juice, competitive position |
Abstrakt | Celem opracowania była ocena pozycji konkurencyjnej polskich jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) na rynkach zagranicznych. W pracy zidenty-fikowano tendencje na rynku jabłek i ZSJ w Polsce i na świecie. Dokonano także oceny potencjału konkurencyjnego polskiego sadownictwa. Określono pozycję konku-rencyjną polskiego eksportu jabłek i ZSJ oraz czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną eksportu tych produktów na rynku światowym. Analizą objęto okres 2005-2017. Stwierdzono, że Polska należała do czołówki największych eksporterów jabłek i ZSJ na świecie, a w badanym okresie pozycja konkurencyjna Polski na rynku zagęszczonego soku jabłkowego rosła. Rosła także pozycja konkurencyjna Polski na rynku jabłek, ale tylko do wprowadzenia w 2014 roku rosyjskiego embargo na ich import z Polski. Pozycja konkurencyjna polskich jabłek na rynku światowym w latach 2005-2017 zależała od cen tych owoców, wielkości zbiorów, ale także kursu walu-towego (PLN/USD) oraz wolumenu importu jabłek w Rosji, a na rynku ZSJ od cen eksportowych i kursu walutowego (PLN/EUR). |
Abstract | The aim of the study was to assess the competitive position of Polish apples and apple juice concentrate (CAJ) on foreign markets. The study identifies trends in the apple market and CAJ in Poland and in the world. The competitive potential of Polish horticulture was also assessed. The competitive position of Polish exports of apples and CAJ was determined as well as factors influencing the competitive position of exports of these products on the world market. The analysis covered the period 2005-2017. It was found that Poland was one of the leading exporters of apples and CAJ in the world, and in the analyzed period, Poland's competitive position on the apple juice concentrated market was growing. Poland's competitive position on the apple market also increased, but only until the Russian embargo on apple imports from Poland was introduced in 2014. The competitive position of Polish apples on the world market in 2005-2017 depended on the prices of these fruits, the size of the harvest, but also the exchange rate (PLN / USD) and the volume of apple imports in Russia, and on the CAJ market on export prices and the exchange rate (PLN / EUR). |
Cytowanie | Kraciński P., Wicki L. (2020) Pozycja konkurencyjna jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego na rynkach zagranicznych. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | MONO_2020_pkracinski_pozycja_konkurencyjna_jablek.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Lemanowicz M. INDICATIONS OF CONSUMERS’ PROSUMER BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET
Autor | Marzena Lemanowicz |
Tytuł | INDICATIONS OF CONSUMERS’ PROSUMER BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET |
Title | Przejawy zachowań prosumpcyjnych konsumentów na rynku żywności |
Słowa kluczowe | prosumption, prosumer behaviour, consumer trends, food market |
Key words | prosumpcja, zachowania prosumpcyjne, trendy konsumenckie, rynek żywności. |
Abstrakt | The objective of this article was to identify examples of prosumer behaviour in the food market, to examine the degree of customer involvement and to measure the attitudes (opinions) of respondents regarding customer engagement in creation/improvement of a product. The most popular activities undertaken by consumers in the field of prosumption were selected and consumer involvement in various types of marketing campaigns organized by producers was determined. The survey was conducted among 320 respondents. The conducted research indicates consumer activity in the field of prosumption; however, respondents mainly manifest behaviour that do not require them to be very active. Sharing opinions on purchased food products is one of the manifestations of prosumer behaviour and these actions are undertaken with great frequency and willingness. The study also identified consumer participation in creating new products and improving existing ones. Over half of the respondents (64.4%) declared that they participated in these activities, however their participation is rare or very rare. In addition, consumers express positive opinions about the organization of such activities by companies and most of them believe that there are too few such activities on the market. |
Abstract | Celem artykułu było zidentyfikowanie przykładów zachowań prosumpcyjnych na rynku żywności, określenie stopnia zaangażowania konsumentów w te działania i pomiar postaw (opinii) respondentów dotyczących zaangażowania klienta w tworzenie/ulepszanie produktów. Na podstawie przeprowadzonych badań wyłoniono najbardziej popularne działania podejmowane przez konsumentów z zakresu prosumpcji, określono zaangażowanie konsumentów w różnego rodzaju akcje marketingowe organizowane przez producentów. Badanie ankietowe przeprowadzono w grupie 320 respondentów. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że wyrażanie opinii na temat zakupionych produktów spożywczych jest jednym z przejawów zachowań prosumpcyjnych i działania te podejmowane są z dużą częstotliwością i chęcią. W badaniu zidentyfikowano również uczestnictwo konsumentów w kreowaniu nowych produktów i ulepszaniu już istniejących. Ponad połowa respondentów (64,4%, 206 osób) zadeklarowała, ze uczestniczy w tych działaniach, jednakże udział ten jest rzadki bądź bardzo rzadki. Przeprowadzone badania wskazują na aktywność konsumentów w zakresie prosumpcji, jednakże respondenci przejawiają głównie zachowania nie wymagające od nich dużej aktywności. Ponadto konsumenci wyrażają pozytywne opinie na temat organizowania tego typu działań przez firmy i większość z nich uważa, że na rynku jest ich za mało. |
Cytowanie | Lemanowicz M. (2020) INDICATIONS OF CONSUMERS’ PROSUMER BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 24(73): 81-91 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n73_s81.pdf |
|
|
7. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2020 |
|
Baidala V., Butenko V., Slavkova O., Sukhostavets A. STRATEGIC FUNDAMENTALS OF BIOECONOMY DEVELOPMENT IN UKRAINE
Autor | Viktoriia Baidala, Vira Butenko, Olena Slavkova, Andrii Sukhostavets |
Tytuł | STRATEGIC FUNDAMENTALS OF BIOECONOMY DEVELOPMENT IN UKRAINE |
Title | |
Słowa kluczowe | bioeconomy, concept of the state strategy for the development of bioeconomy, innovative development |
Key words | |
Abstrakt | The purpose of this study is to identify the global trends in bioeconomic development and to develop the Concept of a State Strategy of Bioeconomic Development in Ukraine for the period until 2030. The authors define the bioeconomy as a set of industries that ensure the sustainable use of renewable resources, the use of biotechnologies for production while reducing the potential environmental damage, contributing to the innovative development of relevant sectors, and providing positive aspects of socio-economic development. The article formulates approaches to measuring the state and effectiveness of the bioeconomic development in Ukraine and the EU countries. Based on the analysis of world experience, it is concluded that to accelerate the development of the bioeconomy in Ukraine, it is necessary to develop the Strategy for the development of the bioeconomy in Ukraine. The conceptual foundations of such a Strategy have been developed by the authors of the article. The results of the study are the basis for the development and implementation of the State Strategy for the Development of Bioeconomy in Ukraine. The relevance of this study is determined by the absence of the Bioeconomic Development Strategy in Ukraine, which makes it difficult for the country to reach a new technological and innovative level of development. At the same time, the development and implementation of this Strategy will help Ukraine enter the international system of production of new knowledge and technologies. |
Abstract | |
Cytowanie | Baidala V., Butenko V., Slavkova O., Sukhostavets A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2020_n4_s30.pdf |
|
|
8. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2020 |
|
Balanovska T., Gogulya O., Kharchenko V., Kharchenko H. COGNITIVE MODELLING OF AN EFFECTIVE SYSTEM OF INFORMATION SUPPORT OF AGRICULTURAL ENTERPRISES
Autor | Tetiana Balanovska, Olga Gogulya, Volodymyr Kharchenko, Hanna Kharchenko |
Tytuł | COGNITIVE MODELLING OF AN EFFECTIVE SYSTEM OF INFORMATION SUPPORT OF AGRICULTURAL ENTERPRISES |
Title | |
Słowa kluczowe | information support, cognitive approach, modelling, forecasting, poorly structured system, cognitive modelling of efficiency of functioning of the information system of agricultural entrepreneurship |
Key words | |
Abstrakt | This article encompasses the methodology of cognitive modelling of complex poorly structured systems. Based on the expert method and with the help of this modelling methodology, the main factors that influence the effectiveness of information support of agricultural entrepreneurship were identified and the direction of their action was determined. There has been developed a cognitive map that reflects the cumulative impact of various factors on each other, as well as on the effectiveness of the information system for agricultural entrepreneurship. Hidden patterns between factors influencing the effectiveness of information support of agricultural entrepreneurship are revealed based on the cognitive map. The scenario approach is simulated based on different trends that reflect the current situation. This model allows us to further evaluate the performance of the system of information support of agricultural entrepreneurship under the influence of the environment, to predict its development, as well as to develop optimal strategic decisions that are aimed at ensuring sustainable development. |
Abstract | |
Cytowanie | Balanovska T., Gogulya O., Kharchenko V., Kharchenko H. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2020_n4_s55.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Trębska P. FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS
Autor | Paulina Trębska |
Tytuł | FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS |
Title | Samozaopatrzenie żywnościowe w nowych trendach konsumenckich |
Słowa kluczowe | food self-supply, consumption, prosumption, household, consumer trends. |
Key words | samozaopatrzenie żywnościowe, konsumpcja, prosumpcja, gospodarstwo domowe, trendy konsumenckie. |
Abstrakt | The article presents premises inscribing food self-supply in new trends occurring in consumer behavior and shows the opinions of consumers on food self-supply. The analysis used research conducted in 2017 in the Mazowieckie voivodship among representatives of rural households. Food self-supply is part of the concept of sustainable development and sustainable consumption. It is an example of the greening of consumption, and of conscious and collaborative consumption. The most important factors entering food self-supply into new consumer trends are natural and healthy food produced in accordance with sustainable development, care for health and the natural environment, cultivating traditions, but also product individualization related to the use of free time. |
Abstract | W Artykule przedstawiono przesłanki wpisujące samozaopatrzenie żywnościowe w nowe trendy zachodzące w zachowaniach konsumentów oraz ukazanie opinii respondentów na temat samozaopatrzenia żywnościowego. W analizie wykorzystano badania własne przeprowadzone w 2017 roku w województwie mazowieckim wśród przedstawicieli wiejskich gospodarstw domowych. Samozaopatrzenie żywnościowe wpisuje się w koncepcję zrównoważonego rozwoju i zrównoważonej konsumpcji. Jest przykładem ekologizacji konsumpcji, konsumpcji świadomej i kolaboratywnej. Najważniejsze czynniki wpisujące samozaopatrzenie żywnościowe w nowe trendy konsumenckie to naturalna i zdrowa żywność produkowana w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, dbałość zdrowie i stan środowiska przyrodniczego, kultywowanie tradycji, ale także indywidualizacja produktowa związana z wykorzystaniem czasu wolnego. |
Cytowanie | Trębska P. (2020) FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 237-246 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s237.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Hubeni Y., Krupa V., Krupa O., Tsiolkovska S. The Foreign Economic Vector of Agribusiness Activity in the Western Region of Ukraine
Autor | Yuriy Hubeni, Volodymyr Krupa, Oksana Krupa, Sofiia Tsiolkovska |
Tytuł | The Foreign Economic Vector of Agribusiness Activity in the Western Region of Ukraine |
Title | The Foreign Economic Vector of Agribusiness Activity in the Western Region of Ukraine |
Słowa kluczowe | foreign economic activity, agribusiness, international trade, export and import of agricultural products, Western region of Ukraine |
Key words | foreign economic activity, agribusiness, international trade, export and import of agricultural products, Western region of Ukraine |
Abstrakt | The article is devoted to researching peculiarities and trends of foreign economic activity of agribusinesses in the Western region of Ukraine according to the terms of the Ukraine-European Union Association Agreement. The authors discuss the theoretical essence of agribusiness, as a kind of entrepreneurship, and the nature of foreign economic activity of enterprises. The main conditions of free trade in agricultural products introduced by the terms of the Agreement are determined and their influence on agribusiness export-import operation dynamics in the Western economic region is analyzed. The contribution of certain regions to forming agrarian product export and import volume and structure is considered and the reasons for the considerable advantages of the Lviv region in foreign trade turnover of the Western region are elucidated. It was found that agribusiness cooperation with foreign partners is mainly realized by indirect methods through trade agency organizations or agrarian holding companies. The structure dynamics of production goods for export and import by agribusinesses was studied. Based on the results, some negative tendencies for the Ukrainian economy were noted. They include the preservation of raw exports with a high share of plant origin products and timber, and the predominance of ready-made products with high added value in the import structure. It was established that the Agreement and social political events in Ukraine changed the direction of some export-import flows of agribusiness from CIS countries towards the markets of the European Union and Asian countries. According to the scale of external trade operations with enterprises of the Western region of Ukraine, in general, and within certain trade groups, in particular, country-leaders are defined. Some positive and negative consequences of changes in the foreign economic activity vector are described. And finally, measures which will ensure an expansion and strengthening of Ukraine’s agribusiness presence on international market, are suggested. |
Abstract | The article is devoted to researching peculiarities and trends of foreign economic activity of agribusinesses in the Western region of Ukraine according to the terms of the Ukraine-European Union Association Agreement. The authors discuss the theoretical essence of agribusiness, as a kind of entrepreneurship, and the nature of foreign economic activity of enterprises. The main conditions of free trade in agricultural products introduced by the terms of the Agreement are determined and their influence on agribusiness export-import operation dynamics in the Western economic region is analyzed. The contribution of certain regions to forming agrarian product export and import volume and structure is considered and the reasons for the considerable advantages of the Lviv region in foreign trade turnover of the Western region are elucidated. It was found that agribusiness cooperation with foreign partners is mainly realized by indirect methods through trade agency organizations or agrarian holding companies. The structure dynamics of production goods for export and import by agribusinesses was studied. Based on the results, some negative tendencies for the Ukrainian economy were noted. They include the preservation of raw exports with a high share of plant origin products and timber, and the predominance of ready-made products with high added value in the import structure. It was established that the Agreement and social political events in Ukraine changed the direction of some export-import flows of agribusiness from CIS countries towards the markets of the European Union and Asian countries. According to the scale of external trade operations with enterprises of the Western region of Ukraine, in general, and within certain trade groups, in particular, country-leaders are defined. Some positive and negative consequences of changes in the foreign economic activity vector are described. And finally, measures which will ensure an expansion and strengthening of Ukraine’s agribusiness presence on international market, are suggested. |
Cytowanie | Hubeni Y., Krupa V., Krupa O., Tsiolkovska S. (2020) The Foreign Economic Vector of Agribusiness Activity in the Western Region of Ukraine.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 4: 29-46 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n4_s29.pdf |
|
|
11. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Chykurkova A., Hutsol T., Kucher O., Melnyk M. Conceptual approaches to analysis and assessmentof efficiency of joint stock company functioning
Autor | Alla Chykurkova, Taras Hutsol, Oleg Kucher, Mariia Melnyk |
Tytuł | Conceptual approaches to analysis and assessmentof efficiency of joint stock company functioning |
Title | |
Słowa kluczowe | joint stock company, efficiency, corporation, corporate governance, financial andeconomic condition, dairy processing enterprise |
Key words | |
Abstrakt | Effectiveness of a joint-stock company is realized through the skills and ability totake into account the wishes and needs of stakeholders and the organization in full. This workis based on the alignment of performance criteria with the organization’s strategy and capabilities.Management plays a key role in this process. It is they who must understand what theshareholders, customers, employees, lenders, and regulators want from the company, andthat each category requires organizations to meet their own needs. At the same time, the performancemeasurement and management system should be flexible enough to be transparentand able to keep track of processes occurring within the organization and stakeholder engagement.The activity of a joint-stock company includes general elements and special elementsthat arise from the specifics of the company’s operation. The peculiarities of the activity ofthe company are due also to industry trends, which are partially derived from specific elementsof management. In this regard, when identifying problems of functioning of joint-stockcompanies of the dairy industry, it is necessary to take into account the specific nature of theiractivity. |
Abstract | |
Cytowanie | Chykurkova A., Hutsol T., Kucher O., Melnyk M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s55.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Kucharska B., Malinowska M. Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych
Autor | Barbara Kucharska, Mirosława Malinowska |
Tytuł | Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych |
Title | Generation Y on the Food Market – the Perspective of Catering Establishment |
Słowa kluczowe | pokolenie Y, rynek żywności, placówka gastronomiczna |
Key words | generation Y, food market, catering establishment |
Abstrakt | Celem artykułu jest identyfikacja wybranych elementów zachowań pokolenia Y na rynku usług gastronomicznych oraz działań podejmowanych przez placówki gastronomiczne w kontekście tych zachowań. Realizacji celu posłużyły studia literaturowe, informacje pochodzące z czasopism branżowych oraz badania bezpośrednie przeprowadzone przez autorów artykułu. Identyfikacji wyróżników oferty placówek gastronomicznych wpisujących się w specyfikę pokolenia Y dokonano na podstawie analizie zawartości informacji zawartych na stronach internetowych placówek. Wyniki przeprowadzonych badań i analiz wskazują, że pokolenie Y to niezwykle ważny podmiot rynku usług gastronomicznych – duży liczebnie, ale również innowacyjny, aktywny, szybki, wymagający. Zachowania pokolenia Y wyznaczają współczesne trendy na rynku i wymuszają podejmowanie działań przez placówki gastronomiczne zgodne z tymi trendami - w zakresie oferty, jej różnorodności i dostępności, a także wirtualizacji elementów obsługi klienta. |
Abstract | The aim of the article is to identify selected elements of behaviors of generation Y on the market of catering services and activities undertaken by catering establishments in the context of these behaviors. The purpose of the article was accomplished by literature studies, information from branche magazines, and direct research carried out by the authors of the article. Identification of the distinguishing features of gastronomic establishments suitable to the specificity of generation Y was based on the analysis of the content of information contained on the websites of these establishments. The results of research and analysis indicate that Generation Y is an extremely important entity on the food service market - it is not only large in number, but also innovative, active, fast and demanding. Behaviors of generation Y determine modern market trends and force gastronomic establishments in accordance with these trends - in terms of the offer, its diversity and availability, as well as the virtualization of customer service elements. |
Cytowanie | Kucharska B., Malinowska M. (2020) Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 40-51 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s40.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Bórawski P., Kalinowska B., Kochanowicz Z. Zróżnicowanie czynników produkcji w gospodarstwach rolnych specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w regionach FADN w Polsce w latach 2006-2017 na tle UE13
Autor | Piotr Bórawski, Beata Kalinowska, Zdzisław Kochanowicz |
Tytuł | Zróżnicowanie czynników produkcji w gospodarstwach rolnych specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w regionach FADN w Polsce w latach 2006-2017 na tle UE13 |
Title | Differentiation of Production Factors in Agricultural Farms Specializing in Dairy Cattle in FADN Regions in Poland in the Years 2006-2017 vis-à-vis the EU13 |
Słowa kluczowe | czynniki produkcji, mleko, kraje UE |
Key words | production factors, milk, EU countries |
Abstrakt | W pracy analizie poddano nakłady pracy ogółem, powierzchnię użytków rolnych i wartość majątku trwałego w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego i prowadzących rachunkowość rolną FADN. Ponadto przedstawiono zmiany badanych cech dla gospodarstw w regionach FADN UE13. Z badań wynika, że powierzchnia UR w gospodarstwach prowadzących rachunkowość rolną FADN i zajmujących się chowem bydła mlecznego uległa zwiększeniu w badanym okresie. Podobne tendencje wzrostowe zaobserwowano w przypadku wartości majątku trwałego. Z badań wynika, że najwyższą wartość majątku trwałego odnotowano w 2014 roku w regionie FADN Pomorze i Mazury spośród czterech regionów Polski i była na poziomie 295,4 tys. EUR na gospodarstwo rolne specjalizujące się w chowie bydła mlecznego. Z kolei najniższy poziom wartości aktywów trwałych 46,3 tys. EUR wystąpił w 2006 roku w regionie FADN Małopolska i Pogórze. |
Abstract | The paper analyzes total labor input, arable land area and the value of fixed assets on farms specializing in dairy cattle farming and conducting agricultural accounting by FADN. In addition, changes of the examined features for farms in FADN UE13 regions were presented. The research shows that the area of UAA on farms conducting agricultural accounting of FADN and dealing with dairy cattle farming increased during the examined period. Similar upward trends were observed in the case of fixed assets. The research shows that the highest value of fixed assets was recorded in 2014 in the FADN region of Pomerania and Mazury among four Polish regions and was at the level of 295.4 thousand. EUR per farm specializing in dairy farming. In turn, the lowest level of fixed assets value 46.3 thous. EUR occurred in 2006 in the FADN region of Lesser Poland and Pogórze. |
Cytowanie | Bórawski P., Kalinowska B., Kochanowicz Z. (2019) Zróżnicowanie czynników produkcji w gospodarstwach rolnych specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w regionach FADN w Polsce w latach 2006-2017 na tle UE13 .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 3: 5-15 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n3_s5.pdf |
|
|
14. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2019 |
|
Brągiel E., Miś T. CHANGES IN THE ORGANIC PROCESSING IN POLAND IN THE YEARS 2004-2017
Autor | Elżbieta Brągiel, Teresa Miś |
Tytuł | CHANGES IN THE ORGANIC PROCESSING IN POLAND IN THE YEARS 2004-2017 |
Title | |
Słowa kluczowe | organic processing, organic farming, processing industries |
Key words | |
Abstrakt | The processing of organic products in Poland develops, the number of organic entities increases and there arechanges in the structure in individual industries. The aim of this article was to evaluate the trends and the degreeof changes that have occurred in the number of processing plants and the structure of organic processing industriesin Poland in the years 2004–2017. The analysis covered eight industries of processing organic products.Over thirteen years, there has been a steady increase in the number of organic processing plants, despite thelow amount of organic production and the lack of developed and sustainable forms of cooperation at variouslevels – from the producer to the consumer. The low consumption of organic products (compared to Europeancountries) also shows down and shapes changes that occur in the structure in particular processing sectors. |
Abstract | |
Cytowanie | Brągiel E., Miś T. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s52.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Konarzewska U., Michalczuk G. Znaczenie raportowania niefinansowego w inwestowaniu społecznie odpowiedzialnym
Autor | Urszula Konarzewska, Grażyna Michalczuk |
Tytuł | Znaczenie raportowania niefinansowego w inwestowaniu społecznie odpowiedzialnym |
Title | THE IMPORTANCE OF NON-FINANCIAL REPORTING IN SOCIALLY RESPONSIBLE INVESTING |
Słowa kluczowe | inwestowanie społecznie odpowiedzialne, raportowanie niefinansowe, rynki finansowe, społeczna odpowiedzialność biznesu |
Key words | socially responsible investing, non-financial reporting, financial markets, corporate social responsibility |
Abstrakt | Inwestorzy coraz częściej opierają swoje decyzje nie tylko na parametrach finansowych, ale również na kryteriach społeczno-środowiskowych, związanych ze zdolnością danego podmiotu do tworzenia wartości dla społeczeństwa, a także łagodzenia negatywnych skutków prowadzonej działalności gospodarczej. Podejmowanie racjonalnych decyzji inwestycyjnych zwiększa zapotrzebowanie na informacje niefinansowe, dające możliwość obiektywnej oceny, czy i w jakim stopniu przedsiębiorstwo respektuje aspekty związane z obszarem środowiskowym, odpowiedzialnością społeczną i ładem korporacyjnym. Celem artykułu jest identyfikacja trendów związanych z funkcjonowaniem rynku inwestycji społecznie odpowiedzialnych oraz roli jaką w procesie jego rozwoju pełnić może raportowanie niefinansowe. Punktem wyjścia do tak sformułowanego celu była analiza literatury przedmiotu, umożliwiająca przedstawienie teoretycznych podstaw koncepcji społecznie odpowiedzialnego inwestowania. W dalszej części artykułu skoncentrowano się na analizie raportów oraz baz danych ukazujących tendencje w zakresie społecznie odpowiedzialnego inwestowania, a także raportowania niefinansowego na świecie, a także w Polsce. Przeprowadzone badania wykazały, że inwestowanie społecznie odpowiedzialne cieszy się coraz większą popularnością wśród inwestorów na całym świecie. Istotny z punktu widzenia podejmowania decyzji inwestycyjnych staje się dostęp do wiarygodnych informacji niefinansowych. Jak pokazały badania, raportowanie niefinansowe jest dziedziną rozwijającą się zarówno na świecie, jak i w Polsce. Istotną kwestią staje się jednak zapewnienie odpowiedniej jakości, przejrzystości oraz porównywalności danych tego typu. Rozwiązaniem jest sporządzanie raportów w oparciu o standardy, zwłaszcza te opracowywane przez GRI. |
Abstract | Investors increasingly base their decisions not only on financial parameters, but also on socio-environmental criteria related to company’s ability to create value for society and to limit the negative effects of business activity. Making the rational investment decisions increases the need for non-financial information which provide the possibility of objective evaluation of whether and to what extent company respects the issues connected with environmental area, social responsibility and corporate governance. The aim of the article is to identify trends associated with the functioning of the socially responsible investments market and the role non-financial reporting can play in its development. The starting point for the implementation of a such formulated purpose was the analysis of the subject-related literature which allowed to present theoretical basis of the concept of socially responsible investing. Next, the paper focuses on the analysis of reports and databases showing trends of socially responsible investing and non-financial reporting both globally and in Poland. The conducted analysis showed that socially responsible investing is becoming increasingly popular among investors around the world. An important aspect in the process of investment decision‐making is to provide access to reliable non-financial information. As demonstrated by research, non-financial reporting is a rapidly growing field in the world and in Poland. However, it is important to ensure the suitable quality, transparency and comparability of this type pf data. The solution is to prepare reports on the basis of standards, especially those developed by GRI. |
Cytowanie | Konarzewska U., Michalczuk G. (2019) Znaczenie raportowania niefinansowego w inwestowaniu społecznie odpowiedzialnym.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 21(70): 146-159 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n70_s146.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Klepacki B., Perkowska A. Rola logistyki w pogłębianiu procesów globalizacji
Autor | Bogdan Klepacki, Aleksandra Perkowska |
Tytuł | Rola logistyki w pogłębianiu procesów globalizacji |
Title | The Role of Logistics in Deepening Globalization Processes |
Słowa kluczowe | globalizacja, transport morski, przepływy towarów, ładunki drobnicowe, transport kontenerowy |
Key words | globalization, maritime transport, flow of goods, general cargo, container transport |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono znaczenie logistyki w pogłębianiu globalizacji, zwłaszcza w zakresie wykorzystania transportu morskiego. Ten dział transportu jest bowiem najszerzej wykorzystywany w międzynarodowych przepływach towarów. Stwierdzono, że przewozy w skali świata od połowy lat 90. wzrosły prawie o połowę, do czego przyczyniło się najbardziej zwiększone przemieszczanie ładunków drobnicowych (2,6-krotnie) i kontenerowych (2 razy). Jeśli zostaną utrzymane dotychczasowe trendy o tempie procesów globalizacji w przyszłości będą decydować szybko rozwijające się państwa azjatyckie, zaś zmaleje rola rozwiniętych państw europejskich i Stanów Zjednoczonych. |
Abstract | The study presents the importance of logistics in deepening globalization, especially in the use of maritime transport. This transport industry is the most widely used in the international flow of goods. It was found that world-wide transport from the mid-1990s increased almost by half, which was due to the most increased shipment of general cargo (2.6 times) and container loads (2 times). If the current trends in the pace of globalization processes are maintained in the future, rapidly developing Asian countries will be the deciding factor, while the role of developed European countries and the United States will decline. |
Cytowanie | Klepacki B., Perkowska A. (2019) Rola logistyki w pogłębianiu procesów globalizacji .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 59-67 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s59.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Pomianek I. Classification of border subregions of Eastern Poland according to theIR level of socio-economic development
Autor | Iwona Pomianek |
Tytuł | Classification of border subregions of Eastern Poland according to theIR level of socio-economic development |
Title | Klasyfikacja podregionów przygranicznych Polski Wschodniej według poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego |
Słowa kluczowe | socio-economic development, demographic factors, infrastructure, spatial peripherality, economic peripherality, NUTS 3, Hellwig's measure of development |
Key words | peryferyjność przestrzenna, peryferyjność gospodarcza, NUTS 3, miara rozwoju Hellwiga |
Abstrakt | The paper presents the classification of subregions (NUTS 3) with permanent border crossings, in terms of the level of socio-economic development in 2008-2018. The study covered 9 subregions located in the following provinces: Warminsko-Mazurskie, Podlaskie, Lubelskie and Podkarpackie. Application of Hellwig's measure of development made it possible to group subregions according to three categories of the level of development: high, medium and low. The relatively high level of development characterized two metropolitan subregions: Olsztyński and Białostocki. Łomżyński subregion proved to be the weakest, but it was not completely devoid of any development potential. In comparison with the average values in the designated higher development classes, Łomżyński subregion was characterized by: positive natural increase, low values of indices describing ageing of local society and proportion of investment expenditure of local self-government units at a level similar to the leaders of the ranking. However, there is a concern that the relatively low level of spending of the EU funds and the persistent trend of population migration outflow, due to global trends of population ageing and depopulation of rural areas, may negatively affect the socio-economic situation of the subregion in the future. |
Abstract | W artykule przeprowadzono klasyfikację podregionów (NUTS 3), na obszarze których znajdowały się stałe przejścia graniczne, pod względem poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego. Badaniem objęto 9 podregionów usytuowanych w województwach: warmińsko-mazurskim, podlaskim, lubelskim oraz podkarpackim. Zastosowanie taksonomicznej miary rozwoju Hellwiga umożliwiło pogrupowanie podregionów wg trzech kategorii poziomu rozwoju: wysokiego, średniego oraz niskiego. Relatywnie wysoki poziom rozwoju charakteryzował dwa podregiony metropolitarne: białostocki i olsztyński. Najsłabszym okazał się podregion przemyski, jednak nie był on obszarem pozbawionym zupełnie potencjału rozwojowego. W porównaniu z przeciętnymi wartościami w wyznaczonych wyższych klasach rozwoju, podregion przemyski charakteryzowały: najniższy udział dróg gminnych i powiatowych o nawierzchni gruntowej i największa liczba stałych przejść granicznych. Mimo, że w badanym okresie w podregionie ubywało ludności, przyrost naturalny był dodatni. Ponadto, na terenie podregionu przemyskiego zarejestrowanych było najwięcej (w przeliczeniu na 10 tys. mieszkańców) fundacji, stowarzyszeń i organizacji społecznych, co świadczy o aktywności społecznej. Natomiast znacząca aktywność samorządów lokalnych przejawiała się w relatywnie wysokim przeciętnym wydatkowaniu środków z funduszy unijnych, co w przyszłości może skutkować poprawą sytuacji społeczno-gospodarczej, m.in. w zakresie infrastruktury, rynku pracy i demografii. |
Cytowanie | Pomianek I. (2019) Classification of border subregions of Eastern Poland according to theIR level of socio-economic development.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 156-169 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s156.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Kiełbasa B., Popa D., Sargo A., Trojak M. New Approaches to Developing the Integral Indicator Methodology for Estimating the Financial Efficiency of Agricultural Entities in Poland, the Republic of Moldova, and EU Countries
Autor | Barbara Kiełbasa, Daniela Popa, Aliona Sargo, Mariusz Trojak |
Tytuł | New Approaches to Developing the Integral Indicator Methodology for Estimating the Financial Efficiency of Agricultural Entities in Poland, the Republic of Moldova, and EU Countries |
Title | New Approaches to Developing the Integral Indicator Methodology for Estimating the Financial Efficiency of Agricultural Entities in Poland, the Republic of Moldova, and EU Countries |
Słowa kluczowe | agro-sector, European Union, correlation and regression, financial efficiency, food product, financial economy, productivity & profitability, resource efficiency |
Key words | agro-sector, European Union, correlation and regression, financial efficiency, food product, financial economy, productivity & profitability, resource efficiency |
Abstrakt | Economic literature pays a great deal of attention to economic and financial efficiency, expressed in terms of competition, concentration, productivity and profitability. This paper provides an all-embracing framework for the various existing theories in this area and illustrates these theories with practical applications. Currently, changing the size of the production potential in agricultural units in the Republic of Moldova depends to a great extent on the influence of different trends in the modification of production resources: the reduction of labor resources and agricultural land, quantitative and qualitative changes in fixed assets, and in current assets, etc.The notion of resource potential means the totality of the volume of all resources (natural, labor, material, intellectual, information, etc.) on specific enterprises, territories, branches, regions. Evaluating a broad field of research, the paper describes profit maximizing food products and demonstrates how several widely-used products can be fit into this framework. The authors also present an overview of the current major trends in the food sector and relate them to the assumptions for food products, thereby displaying their relevance and timeliness. The results include a set of recommendations for future research on this topic.The design, methodology and approach of this research is to explain why efficiency can help obtain a profit surplus, and to measure this efficiency. For quality of methodology we apply a range of statistical methods, as well as the strategic capability of organisations – made up of resources and competences. One way to approach the stategic capability of an organisation is to consider its strengths and weaknesses (for example, where it has a competitive advantage, profit, efficiency or disadvantage). Based on our research and results, we sought to understand the concepts of financial effciency and to apply these concepts to practical situations. At the start of each analysis entrepreneurship plays an important role. Most organisations have to innovate constantly to obtain profit and efficiency for food products. They need to be first into a market, or simply a follower of customers in developing new products and services. Original studies in Moldova and Poland regarding farm concentration in terms of Gini Coefficient, Gini Index and Concentration Index of the utilized agricultural area. Original calculus formula to determine the Concentration Index of the UAA for the top 10% largest farms in Moldova and UK. |
Abstract | Economic literature pays a great deal of attention to economic and financial efficiency, expressed in terms of competition, concentration, productivity and profitability. This paper provides an all-embracing framework for the various existing theories in this area and illustrates these theories with practical applications. Currently, changing the size of the production potential in agricultural units in the Republic of Moldova depends to a great extent on the influence of different trends in the modification of production resources: the reduction of labor resources and agricultural land, quantitative and qualitative changes in fixed assets, and in current assets, etc.The notion of resource potential means the totality of the volume of all resources (natural, labor, material, intellectual, information, etc.) on specific enterprises, territories, branches, regions. Evaluating a broad field of research, the paper describes profit maximizing food products and demonstrates how several widely-used products can be fit into this framework. The authors also present an overview of the current major trends in the food sector and relate them to the assumptions for food products, thereby displaying their relevance and timeliness. The results include a set of recommendations for future research on this topic.The design, methodology and approach of this research is to explain why efficiency can help obtain a profit surplus, and to measure this efficiency. For quality of methodology we apply a range of statistical methods, as well as the strategic capability of organisations – made up of resources and competences. One way to approach the stategic capability of an organisation is to consider its strengths and weaknesses (for example, where it has a competitive advantage, profit, efficiency or disadvantage). Based on our research and results, we sought to understand the concepts of financial effciency and to apply these concepts to practical situations. At the start of each analysis entrepreneurship plays an important role. Most organisations have to innovate constantly to obtain profit and efficiency for food products. They need to be first into a market, or simply a follower of customers in developing new products and services. Original studies in Moldova and Poland regarding farm concentration in terms of Gini Coefficient, Gini Index and Concentration Index of the utilized agricultural area. Original calculus formula to determine the Concentration Index of the UAA for the top 10% largest farms in Moldova and UK. |
Cytowanie | Kiełbasa B., Popa D., Sargo A., Trojak M. (2019) New Approaches to Developing the Integral Indicator Methodology for Estimating the Financial Efficiency of Agricultural Entities in Poland, the Republic of Moldova, and EU Countries.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 103-112 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s103.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Góral J., Rembisz W. Marże marketingowe i wartości dodane w łańcuchu dostaw żywności w Polsce
Autor | Justyna Góral, Włodzimierz Rembisz |
Tytuł | Marże marketingowe i wartości dodane w łańcuchu dostaw żywności w Polsce |
Title | Marketing Margins and Added Value in the Food Supply Chain in Poland |
Słowa kluczowe | marża marketingowa, wartość dodana, łańcuch dostaw żywności |
Key words | marketing margin, added value, food supply chain |
Abstrakt | Zagadnienie udziału producenta rolnego w finalnej cenie żywności budzi zainteresowanie naukowców oraz polityków. Komisja Europejska (2014, 2016) podjęła działania mające na celu wzmocnienie sektora rolnego w ramach łańcucha dostaw żywności. W Polsce zintensyfikowano promocję sprzedaży bezpośredniej. Działanie te mają na celu skrócenie łańcucha dostaw żywności oraz poprawę siły rynkowej producentów rolnych. Siła rynkowa oznacza zdolność przedsiębiorstwa do podniesienia ceny własnego produktu bez obniżenia poziomu sprzedaży na rzecz konkurentów. Celem badań było wskazanie tendencji w zakresie kształtowania się marż marketingowych oraz wartości dodanych w łańcuchu dostaw żywności. Pomiar ten służył poszukiwaniu odpowiedzi – które grupy produktów cechuje najwyższy poziom wartości dodanej i największa zdolność poprawy dochodów producentów rolnych? Szacowanie wartości dodanej obrazuje - gdzie trafia „złotówka żywnościowa” finalnego konsumenta? |
Abstract | The issue of agricultural producer participation in the final food price is of interest to scientists and politicians. The European Commission (2014, 2016) commissioned the preparation of expertise in this area, as a result of which actions were taken to strengthen the agricultural sector. In Poland, for example, the promotion of direct sales has been intensified. These activities are aimed at shortening the food supply chain and improving the market power of agricultural producers. Market power means the ability of an enterprise to increase the price of its own product without reducing the level of sales to competitors. The aim of the research was to indicate trends in the area of marketing margins and added value in the food supply chain. This measurement served the search for the answer - which product groups have the highest level of added value and the greatest ability to improve the income of agricultural producers? The estimation of the value added illustrates - where does the "food zloty" of the final consumer go? |
Cytowanie | Góral J., Rembisz W. (2019) Marże marketingowe i wartości dodane w łańcuchu dostaw żywności w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 47-57 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s47.pdf |
|
|
20. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2019 |
|
Sołek K., Ślusarczyk B. THE DEVELOPMENT OF ENTREPRENEURSHIP IN RURAL AREAS IN PODKARPACKIE PROVINCE
Autor | Karol Sołek, Bogusław Ślusarczyk |
Tytuł | THE DEVELOPMENT OF ENTREPRENEURSHIP IN RURAL AREAS IN PODKARPACKIE PROVINCE |
Title | |
Słowa kluczowe | entrepreneurship, rural areas, enterprise, Podkarapckie province, development |
Key words | |
Abstrakt | The study is devoted to the diagnosis of entrepreneurship development in rural areas.The aim of the work is to analyze and evaluate the dynamics and directions ofentrepreneurship development in rural areas of the Podkarpackie province as well as toidentify changes and trends as well to present the strengths and weaknesses of rural areas inthe studied area. On the basis of the conducted research, it can be concluded that the numberof business entities in rural areas is systematically growing, and forecasts indicate furtherdevelopment. Assessment of directions and dynamics of entrepreneurship development basedon the number of entities by selected NACE sections in 2009-2017 showed no significantvariation in trends in all counties the trends are similar. The largest growth dynamics relat tocommunication and information services on, the real estate market as well as rental servicesfor buildings, machines or devices, job market mediation, tourist services, detective orsecurity services, maintenance of cleanliness and order, development of green areas, andoffice administration. In turn, industries such as agriculture, forestry, hunting and fishing,wholesale and retail trade, vehicle repairs, financial and insurance activities werecharacterized by a reverse tendency - a systematic decline in the number of business entitiesoccurred. The remaining sections of PKD maintained a stable, unchanging level. |
Abstract | |
Cytowanie | Sołek K., Ślusarczyk B. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s131.pdf |
|
|