1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Kania J., Musiał W. Istota kreacji wartości dodanej w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Autor | Józef Kania, Wiesław Musiał |
Tytuł | Istota kreacji wartości dodanej w rolnictwie i na obszarach wiejskich |
Title | The Essence of Creating Value-Added in Agriculture and in Rural Areas |
Słowa kluczowe | wartość dodana w rolnictwie, kreowanie wartości dodanej, integracja pionowa, łańcuch dostaw żywności |
Key words | value-added in agriculture, creation of the value-added, vertical integration, food supply chain |
Abstrakt | Celem opracowania jest próba poszerzenia sposobu definiowania pojęcia wartości dodanej w rolnictwie i na obszarach wiejskich, głównie w oparciu o literaturę przedmiotu. W pierwszej kolejności odniesiono się do usytuowania tego pojęcia w kontekście ekonomii rolnictwa, a następnie różnych procesów, które zachodzą lub zachodzić powinny na obszarach wiejskich, kreując lub warunkując oczekiwane, pozytywne efekty, które nazwano wartością dodaną. Następnie przeanalizowano tworzenie wartości dodanej w rolniczym łańcuchu dostaw, mając na uwadze stare i nowe podejście do jej tworzenia. Analizę przypadku przeprowadzono dla spółki „Owoc Łącki” i poddano ocenie sposoby tworzenia wartości dodanej i formę integracji producentów owoców. Efektem analizy jest przedstawienie wielości i różnorodności definiowania oraz opisu uwarunkowań tworzenia wartości dodanej. Zaprezentowane przykłady, praktyki i podejścia w podnoszeniu wartości dodanej stanowić mogą inspirację dla doradców, a zwłaszcza rolników poszukujących nowych modeli biznesowych, by zwiększyć w ten sposób swoje dochody. |
Abstract | The aim of the study is to broaden the definition of the added-value concept in agriculture and in rural areas. To start, reference was made to the location of this concept in relation to the economics of agriculture and then to the various processes that occur or should occur in rural areas creating or conditioning the expected positive effects, which were called the Value-added. Then, the creation of added value in the agricultural supply chain was analyzed with an old and new approach to its creation. The case analysis was conducted for the "Owoc Łącki" company, which assessed the ways of creating added value and the form of integration of fruit producers. The effect of the analysis is the multiplicity and diversity of defining and describing conditions for the creation of added value. The presented examples, practices and approaches in increasing the added value can be an inspiration for advisors, especially farmers looking for new business models, thus increasing their income. |
Cytowanie | Kania J., Musiał W. (2018) Istota kreacji wartości dodanej w rolnictwie i na obszarach wiejskich.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 117-129 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s117.pdf |
|
|
2. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Zuba-Ciszewska M. STRUCTURAL CHANGES IN THE DAIRY INDUSTRY AND THEIR IMPACT ON THE EFFICIENCY OF DAIRIES – A POLISH EXAMPLE
Autor | Maria Zuba-Ciszewska |
Tytuł | STRUCTURAL CHANGES IN THE DAIRY INDUSTRY AND THEIR IMPACT ON THE EFFICIENCY OF DAIRIES – A POLISH EXAMPLE |
Title | |
Słowa kluczowe | dairy industry, efficiency, changes, milk market |
Key words | |
Abstrakt | The purpose of this paper was to determine structural changes in Poland’s dairy industry and assess their impact on the efficiency of dairies. It was not until the mid-nineties that the process of concentrating milk processing and the rationalization of its production began in the country. Technical and economical work efficiency have improved. By also taking the dynamic increase in sales profitability into account, one can draw some positive conclusions about the intensive management seen within the dairy sector. Dairies should not only improve their position on the domestic and foreign markets, but also strengthen vertical integration with milk producers. |
Abstract | |
Cytowanie | Zuba-Ciszewska M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s116.pdf |
|
|
3. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2015 |
|
Grzywacz J., Kowalski S. Wsparcie finansowe grup producentów rolnych w Polsce po integracji z UE
Autor | Jacek Grzywacz, Sławomir Kowalski |
Tytuł | Wsparcie finansowe grup producentów rolnych w Polsce po integracji z UE |
Title | Financial support group agricultural producers in Poland after the integration with the EU |
Słowa kluczowe | wspólna polityka rolna; rozwój obszarów wiejskich; grupy producentów rolnych; finansowanie działań |
Key words | common agricultural policy; rural development; agricultural producer groups; financing activities |
Abstrakt | Problem rozdrobnienia agrarnego na polskiej wsi wciąż pozostaje jednym z kluczowych problemów polskiego rolnictwa. Znalazło to swój wyraz w przygotowanym na lata 2007–2013 Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich, gdzie kwestia rozdrobnienia agrarnego figurowała jako pośrednia lub bezpośrednia przyczyna małej wydajności produkcji rolnej, niskich dochodów rolników, słabych plonów, niskiej jakości produkcji czy też odłogowania gruntów. Jednym z pomysłów na poprawę sytuacji w tym zakresie jest wspieranie procesu powstawania grup producentów rolnych. Zakłada się, że integracja pozioma rolników będzie prowadzić do wzmocnienia ich siły przetargowej, a co za tym idzie do poprawy ich dochodów. Ponadto przyjmuje się, że współpraca między rolnikami może przynieść obniżenie kosztów produkcyjnych i marketingowych, poprawę wydajności i jakości produkcji rolnej, a co najważniejsze – stać się podstawą do tworzenia integracji pionowej. |
Abstract | The problem of fragmentation of the agrarian Polish countryside still remains one of the key problems of Polish agriculture. This was reflected in prepared for the 2007–2013 Rural Development Program, where the issue of fragmentation of the agrarian figured as a direct or indirect cause of low agricultural productivity, low incomes for farmers, low yields, low production quality, or set- -aside. One of the ideas to improve the situation in this respect is to support the formation of groups of agricultural producers. It is assumed that the horizontal integration will lead farmers to strengthen their bargaining power, and thus to improve their income. In addition, it is assumed that the cooperation between the farmers could bring a reduction of production costs and marketing, improving productivity and quality of agricultural production, and most importantly, become the basis for the creation of vertical integration. |
Cytowanie | Grzywacz J., Kowalski S. (2015) Wsparcie finansowe grup producentów rolnych w Polsce po integracji z UE.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 2: 5-15 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2015_n2_s5.pdf |
|
|
4. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Śmiglak-Krajewska M. Sposoby ograniczania ryzyka w gospodarstwach rolnych z terenu województwa kujawsko-pomorskiego
Autor | Magdalena Śmiglak-Krajewska |
Tytuł | Sposoby ograniczania ryzyka w gospodarstwach rolnych z terenu województwa kujawsko-pomorskiego |
Title | Tools of risk management methods in farms from kuyavian -pomeranian voivodeship |
Słowa kluczowe | ryzyko w gospodarstwie rolnym, zarządzanie ryzykiem, różnicowanie produkcji, integracja |
Key words | risk in farms, risk management, diversification, integration |
Abstrakt | W polskim rolnictwie problem ryzyka i zarządzanie nim jest dziedziną mało znaną i rzadko stosowaną. W związku z tym, że całkowite wyeliminowanie ryzyka jest niemożliwe, rolnicy coraz częściej stają przed koniecznością bardziej aktywnego, świadomego dobierania odpowiednich strategii i technik pozwalających niwelować niekorzystne skutki ryzyka. Głównym celem badań było zidentyfikowanie wykorzystania sposobów zarządzania ryzykiem produkcyjnym oraz rynkowym przez producentów rolnych z województwa kujawsko-pomorskiego. Badania przeprowadzono w 2012 roku wśród 160 gospodarstw z terenu województwa kujawsko-pomorskiego. Z przeprowadzonej analizy wynika, iż najpowszechniejszym sposobem przeciwdziałania ryzyku w gospodarstwach było różnicowanie prowadzonej produkcji oraz integracja pionowa. Jako główne zagrożenie prowadzonej działalności rolnicy wskazali ryzyko produkcyjne, wynikające ze zmiennych warunków klimatycznych i biologicznych. |
Abstract | The aim of the study was to identify risk management methods available on the agricultural market and to show how agricultural producers use them. In 2012 160 farms from Kuyavian-Pomeranian Voivodeship were researched. The results of the researchshow that, the entities under study exhibited low activity in risk management. The diversification of production, vertical integration and optional insurances were the most common risk-counteracting methods applied in the farms. The farmers indicated the production risk resulting from changeable climatic and biological conditions to be the major threat to their activity. |
Cytowanie | Śmiglak-Krajewska M. (2014) Sposoby ograniczania ryzyka w gospodarstwach rolnych z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 4: 136-143 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n4_s136.pdf |
|
|
5. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Lipińska I., Stefko O. Kontraktacja jako element poprawy organizacji przedsiębiorstwa przetwórczego - aspekty prawne i ekonomiczne
Autor | Izabela Lipińska, Olga Stefko |
Tytuł | Kontraktacja jako element poprawy organizacji przedsiębiorstwa przetwórczego - aspekty prawne i ekonomiczne |
Title | CULTIVATION CONTRACT AS A FACTOR TO IMPROVE THE ORGANIZATION OF THE FOOD PROCESSING PLANT – LEGAL AND ECONOMIC ASPECTS |
Słowa kluczowe | umowa kontraktacji, przemysł przetwórczy, integracja pionowa |
Key words | cultivation contract, processing industry, vertical integration |
Abstrakt | Określono znaczenie umowy kontraktacji jako jednego ze sposobów dostarczania materiału wyjściowego do przetwórstwa, związanego bezpośrednio z poprawą organizacji produkcji i działalności przedsiębiorstwa. Dane do badań zebrano na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród 105 podmiotów. Analizowano cztery grupy producentów w zależności od czasu trwania i wykonywania kontraktacji (lata 1987, 2000, 2009) oraz braku jej zawarcia. Stwierdzono zależności pomiędzy zawarciem kontraktu a wielkością gospodarstwa rolnego, zasobami siły roboczej, modernizacją gospodarstw i ich wyposażeniem. Przeprowadzone badania wskazują na doniosłą rolę i znaczenie tej umowy zarówno w ujęciu ekonomicznym, jak i prawnym. Jednakże zauważono także u niektórych producentów rolnych brak zaufania co do skuteczności kontraktacji. |
Abstract | This aim of this article is to determine the importance of the cultivation contract as a way to provide the raw materials for food processing plant directly related to the improvement of production and business operations. The material for investigation originated from the survey conducted among of 105 entities and from the charts of legal basis. The survey covered four groups of producers and the analysis depended on the duration and implementation of the cultivation contracts (within three years, such as: 1987, 2000, 2009) and the lack of its conclusion. The authors observed some important dependences among such factors as: the size of the farm, the labour forces, capital resources and farm’s amenities. The conducted research has indicated the significant role of the cultivation agreement in both economic and legal terms, although some lack of economic trust appears among several farmers. |
Cytowanie | Lipińska I., Stefko O. (2013) Kontraktacja jako element poprawy organizacji przedsiębiorstwa przetwórczego - aspekty prawne i ekonomiczne.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 4: 82-90 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n4_s82.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Maryniak A., Stefko O. Współczesne paradygmaty rolnictwa a formy integracji w produkcji ogrodniczej
Autor | Anna Maryniak, Olga Stefko |
Tytuł | Współczesne paradygmaty rolnictwa a formy integracji w produkcji ogrodniczej |
Title | Contemporary Paradigms of the Agriculture Versus the Form of Integration in the Horticultural Production |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | The main purpose of the article was a reflection on the paradigms applicable to agriculture. The genesis of the vertical integration was presented. The validity of the producers’ concentration around the leading company, as one of the three operating forms of the organizational networks was discussed. The problems were presented on the basis of the research carried out among horticultural producers in Wielkopolska Province. |
Abstract | |
Cytowanie | Maryniak A., Stefko O. (2013) Współczesne paradygmaty rolnictwa a formy integracji w produkcji ogrodniczej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 101: 119-128 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n101_s119.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Lipińska I. Rola kontraktacji w kształtowaniu współpracy w agrobiznesie
Autor | Izabela Lipińska |
Tytuł | Rola kontraktacji w kształtowaniu współpracy w agrobiznesie |
Title | The Role of the Agricultural Production Contract in Shaping the Agribusiness Cooperation |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | This paper deals with the agricultural production contracts, concerning deliveries of raw materials for the agri-food industry. The mutual relations between its parties – such as producer and contractor – may take many different forms. These contracts are perceived as an accomplishment of vertical integration, as they connect two stages of a production process. Their role in agri-business is growing. Thanks to the contracts the constant supply of agricultural products to the manufacturers is guaranteed, while – on another hand – the farmers are able to sell their products on previously agreed terms. Agricultural production contracts significantly reduce the uncertainty of both parties. Moreover, they enable quicker and safer adaptation to altering economic conditions. |
Abstract | |
Cytowanie | Lipińska I. (2013) Rola kontraktacji w kształtowaniu współpracy w agrobiznesie.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 101: 29-39 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n101_s29.pdf |
|
|
8. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012 |
|
Łącka I. Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.)
Autor | Irena Łącka |
Tytuł | Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.) |
Title | VERTICAL INTEGRATION IN POULTRY PROCESSING AS A CHANCE FOR GROWTH AND DEVELOPMENT OF THE ENTERPRISE IN THE MODERN ECONOMY (ON THE EXAMPLE OF GK INDYKPOL S.A.) |
Słowa kluczowe | integracja pionowa, przetwórstwo drobiu, rozwój firmy, GK Indykpol S.A. |
Key words | vertical integration, poultry processing, enterprise’s development, GK Indykpol S.A. |
Abstrakt | We współczesnej gospodarce coraz częściej obserwuje się wykorzystywanie integracji pionowej i poziomej jako sposobów na wzrost i rozwój w długim okresie. Strategia ta stosowana jest także przez polskie firmy. Zjawisko to występuje w sektorze mięsnym – w segmencie mięsa czerwonego i drobiowego. Jako przykład skuteczności wykorzystywania pionowych więzi integracyjnych można podać rynek indyków i działającą na nim Grupę Kapitałową Indykpol S.A. Celem opracowania jest wykazanie, że integracja pionowa doprowadziła do uzyskania przez tą firmę pozycji lidera na rynku przetwórstwa indyczego. W opracowaniu przedstawiono historię powstania i ewolucję struktury GK Indykpol S.A. oraz jej zakres działalności. Na podstawie danych finansowych tego podmiotu za lata 2001-2011 wykazano, że przyjęta strategia okazała się właściwym sposobem na wzrost i rozwój w długim okresie. |
Abstract | The article discusses the strategy of vertical integration in production and poultry processing in Poland. The Capital Group Indykpol was used as the example of the effectiveness of such action. The paper presents the history and evolution of the structure of the Group and its scope of activity. Hereinafter, chosen financial data of this subject between 2001 and 2011, were presented. It allowed to demonstrate, that the company strategy of vertical integration, accepted at the end of 1990s by Indykpol, turned out to be the right way for the growth and the development in the long term. |
Cytowanie | Łącka I. (2012) Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.).Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 2: 94-103 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n2_s94.pdf |
|
|
9. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012 |
|
Ignat R. Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność
Autor | Raluca Ignat |
Tytuł | Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność |
Title | The Romanian agrofood industry between challenge and performance |
Słowa kluczowe | rolnictwo, przemysł spożywczy, wydajność ekonomiczna, integracja pionowa, jakość życia |
Key words | agriculture, food industry, economic performance, vertical integration, quality of life |
Abstrakt | Europa 2020 opiera się na inteligentnym wzroście. Rumuński przemysł spożywczy jest konkurencyjny pod względem krajowej produkcji rolnej i zwiększenia zatrudnienia. Nie potwierdzono jednak tezy o związku pomiędzy lokalizacją produkcji rolnej a lokalizacją przemysłu spożywczego czy też rynku zbytu. Produkcja rolna w Rumunii jest przetwarzana w zupełnie innych regionach kraju niż te, które charakteryzują się największą liczba zwierząt. |
Abstract | Europe 2020 relies on smart growth. Romanian food industry is competitive in terms of possible integration of domestic agricultural production and increase of employment. There was no territorial correlation between agricultural production and the absorption capacity of the food industry, and any reference to the final consumer. The animal production is being used in totally other counties than those who really have the highest number of animals. |
Cytowanie | Ignat R. (2012) Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 85-92 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s85.pdf |
|
|