1. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012 |
|
Gajos E. Dobrostan zwierząt a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich na przykładzie chowu bydła mlecznego
Autor | Edyta Gajos |
Tytuł | Dobrostan zwierząt a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich na przykładzie chowu bydła mlecznego |
Title | ANIMAL WELFARE IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE RURAL DEVELOPMENT ON THE EXAMPLE OF DAIRY FARMING |
Słowa kluczowe | dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich, chów bydła mlecznego |
Key words | animal welfare, sustainable rural development, dairy farming |
Abstrakt | W pracy przedstawiono opinie rolników na temat dobrostanu zwierząt oraz możliwe korzyści i koszty z prowadzenia produkcji pod marką prywatnego standardu zakładającego wysoki poziom dobrostanu zwierząt. Dane wykorzystane w pracy zostały zebrane z wykorzystaniem kwestionariusza wywiadu w 150 gospodarstwach rolnych w województwie mazowieckim i podlaskim. Stwierdzono, że 41% rolników byłoby zainteresowanych przystąpieniem do prywatnego standardu zakładającego wysoki poziom dobrostanu zwierząt jeżeli taka inicjatywa istniałaby w Polsce. Większość z nich już podjęła kroki mające na celu podniesienie poziomu dobrostanu w ich gospodarstwach. Wymogi związane z zapewnieniem zwierzętom wysokiego poziomu dobrostanu dają możliwość do zwiększenia opłacalności produkcji mleka. Wymogi te oznaczają nie tylko ograniczenia dla rolników i rozwoju gospodarstwa, lecz także pozwalają na osiągnięcie znaczących korzyści. |
Abstract | The paper presents Polish farmer’s opinions about animal welfare and possible benefits and costs of producing under the private brand of high animal welfare standard. Data used in the study were collected using questionnaire interviews in 150 farms in the Mazowieckie and Podlaskie Provinces. It was found, that 41% of farmers expressed their desire to join the brand of some standard with high animal welfare requirements if such a possibility was made in Poland. The majority of them already took steps to raise the level of animal welfare on their farms. High animal welfare requirement gives an opportunity to increase a profitability of milk production. Those requirements imply not only restrictions for farmers and farm development, but also benefit in some significant advantages. |
Cytowanie | Gajos E. (2012) Dobrostan zwierząt a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich na przykładzie chowu bydła mlecznego.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 100-104 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s100.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2010 |
|
Kalinowski J., Kutkowska B. Wykorzystanie instrumentów PROW 2007-2013 w aspekcie realizacji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich województwa dolnośląskiego
Autor | Julian Kalinowski, Barbara Kutkowska |
Tytuł | Wykorzystanie instrumentów PROW 2007-2013 w aspekcie realizacji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich województwa dolnośląskiego |
Title | Using instruments of rural areas development plan 2007-2013 in aspects of sustainable development of rural areas in Lower Silesia |
Słowa kluczowe | rozwój obszarów wiejskich, gospodarstwo, Dolny Śląsk, region |
Key words | rural development, farm, Lower Silesia, region |
Abstrakt | Po roku 2006 przyjęte zostały nowe priorytety rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Obszary priorytetowe ustalone na poziomie UE pokrywają się z ustalonymi dla Polski w Krajowym Planie Strategicznym. Działania priorytetowe wspierające zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przeniesione zostały na poziom regionalny. Wdrażane są przez dwie instytucje, a mianowicie: terenowe oddziały Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARMIR) oraz Urząd Marszałkowski. Instrumenty wsparcia finansowego wspólnej polityki rolnej (WPR) kierowane do rolników i pozostałych mieszkańców wsi za pośrednictwem ARiMR związane są przede wszystkim z działaniami osi 1. (gospodarczej) oraz osi 2. (środowiskowej). Samorząd wojewódzki jest zasadniczym ogniwem transmisji środków unijnych umożliwiających realizację celu społecznego, ponieważ wdraża działania osi 3. (społecznej) i osi 4. (Leader). Poziom wsparcia rolnictwa i wsi dolnośląskich jest zróżnicowany w poszczególnych regionach funkcjonalnych oraz powiatach. |
Abstract | After the year 2006 the new priorities of agriculture and rural areas development were enforced. Prioritized areas on the level of the EU are equal with settled for Poland in the National Strategic Plan. Preference actions supporting sustainable development of country areas were transferred on regional level. These actions are initiated by two institutions: Agency for Restructuring and Modernization of Agriculture and Marshall’s Office. The instruments of CAP directed to farmers and remaining occupants of rural areas are connected first of all with actions of axis 1.- economic and axis 2. -environmental. The Province Council is the principal link of the broadcast of the EU centers enabling the realization of the social aim, initiating workings of axis 3 and axis 4. The level of agriculture and Lower Silesians villages support - is differentiated in individual functional regions and administrative districts. |
Cytowanie | Kalinowski J., Kutkowska B. (2010) Wykorzystanie instrumentów PROW 2007-2013 w aspekcie realizacji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich województwa dolnośląskiego.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 97, z. 3: 147-158 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2010_n3_s147.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2010 |
|
Kociszewski K. Podażowe uwarunkowania funkcjonowania rolnictwa ekologicznego w świetle badań ankietowych
Autor | Karol Kociszewski |
Tytuł | Podażowe uwarunkowania funkcjonowania rolnictwa ekologicznego w świetle badań ankietowych |
Title | Supply-side conditions of organic farming functioning in the light of surveys |
Słowa kluczowe | rynek żywności ekologicznej, produkty ekologiczne, rolnictwo ekologiczne, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. |
Key words | organic food market, ecological products, organic farming, sustainable development of rural areas. |
Abstrakt | W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych dwukrotnie w 2008 i 2009 roku wśród rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne na Dolnym Śląsku oraz w dziewięciu losowo wybranych województwach w innych regionach. Zidentyfikowano istotne czynniki stanowiące szanse rozwoju rolnictwa ekologicznego, takie jak opłacalność produkcji, rosnące możliwości sprzedaży, możliwość uzyskiwania dotacji UE i korzystne przewidywania rolników odnośnie przyszłych zmian popytu w Polsce. Po stronie barier zwrócono uwagę na wysokie koszty produkcji, trudności związane z biurokratycznymi procedurami administracyjnymi oraz niewystarczające możliwości dotarcia do konsumentów, wynikające ze słabo rozwiniętego systemu dystrybucji. Stwierdzono, że po stronie podaży istnieją korzystne perspektywy rozwoju rynku żywności ekologicznej, jednak należałoby usprawnić politykę wsparcia producentów poprzez podniesienie stawek dotacji, uproszczenie wymogów proceduralno-administracyjnych oraz stymulowanie rozwoju systemu dystrybucji |
Abstract | The paper contains the analysis of an introductory survey results carried out among organic farmers in Lower Silesia and in nine randomly selected voivodeships outside the region in 2008 and 2009. Thanks to the research, the key factors influencing organic farming were identified. It was revealed that there were such opportunities for organic food market as production profitability, potential growth of sales, EU agri-environmental subsidies and farmers’ optimistic predictions of demand growth. The barriers for organic farming development are high production costs, difficulties connected with bureaucratic procedures as well as the underdeveloped distribution system. It was stated that on the supply side there were meaningful opportunities of further development of organic food market but it was conditioned by an intensification of public measures connected with the institutional and financial support such as increasing of the subsidies, simplification of administrative procedures and stimulation of distribution system development. |
Cytowanie | Kociszewski K. (2010) Podażowe uwarunkowania funkcjonowania rolnictwa ekologicznego w świetle badań ankietowych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 1: 79-90 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n1_s79.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Pawlewicz A. Rolnictwo ekologiczne w Polsce – wybrane wskaźniki
Autor | Adam Pawlewicz |
Tytuł | Rolnictwo ekologiczne w Polsce – wybrane wskaźniki |
Title | Ecological agriculture in Poland – selected indicators |
Słowa kluczowe | produkcja ekologiczna, ochrona środowiska, rolnictwo ekologiczne, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich |
Key words | organic agriculture, multifunctional rural areas development, organic products, environmental protection |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu oraz prognoz związanych z rolnictwem ekologicznym w Polsce. Przeprowadzono analizę wykorzystując dane statystyczne z opracowań GUS, IJHARS oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczące gospodarstw produkujących metodami ekologicznymi w Polsce. W Polsce warunki do produkcji metodami ekologicznymi są sprzyjające. Integracja z Unią Europejską stworzyła możliwości wzrostu tego sektora gospodarki żywnościowej. |
Abstract | Presentation of the current state of organic agriculture in Poland is the aim of this article, its changes as well as prognoses for the farms using organic methods of production. The analysis was conducted using studies by GUS, IJHARS as well as statistical data from the Ministry of Agriculture and Rural Development, relating to farms using organic methods in Poland. Conditions for organic production are favourable in Poland. The integration with the European Union created a possibility of growth of this sector of food economy |
Cytowanie | Pawlewicz A. (2007) Rolnictwo ekologiczne w Polsce – wybrane wskaźniki.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 415-422 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s415.pdf |
|
|