Babytska o., Berbenets O., Pavlenko O., Prykhodko T., Zhmaylova O. THE ROLE OF NUTRIA MEAT PRODUCTION IN THE CONTEXT OF UKRAINE FOOD SECURITY
Autor | olga Babytska, Olena Berbenets, Olena Pavlenko, Tamara Prykhodko, Olga Zhmaylova |
Tytuł | THE ROLE OF NUTRIA MEAT PRODUCTION IN THE CONTEXT OF UKRAINE FOOD SECURITY |
Title | |
Słowa kluczowe | food security, meat production, nutria breeding, effectiveness of production, expert evaluations |
Key words | |
Abstrakt | The article presents the role and potential of the nutria breeding development as analternative livestock sector in the context of Ukraine's food security. A comparative analysisof qualitative characteristics of meat by species of animals was conducted. The efficiency ofnutria breeding by types of enterprises with a short-term forecast is analyzed. By expertevaluations determined the weight of the 5 main problems of the industry, which constitutethe next steps of a comprehensive research of nutria breeding. |
Abstract | |
Cytowanie | Babytska o., Berbenets O., Pavlenko O., Prykhodko T., Zhmaylova O. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s95.pdf |
|
|
Koszela G., Ochnio L., Suebpongsang P. Differences in food product consumption in selected Asian countries
Autor | Grzegorz Koszela, Luiza Ochnio, Pornsiri Suebpongsang |
Tytuł | Differences in food product consumption in selected Asian countries |
Title | Różnice w preferencjach żywieniowych w wybranych krajach Azji |
Słowa kluczowe | food preferences, Asia, multidimensional data analysis, GradeStat, GCA algorithm, ar measure, overrepresentation map, grouping of objects |
Key words | Preferencje żywieniowe w Azji, wielowymiarowa analiza danych, Grade- Stat, algorytm GCA, miara ar, mapy nadreprezentacji, grupowanie obiektów |
Abstrakt | The study of consumers’ food preferences has not only sociological dimensions but also economic ones, e.g. regarding producers searching for new markets. It is also a good starting point for estimating the willingness of consumers to spend money on the consumption of individual products. In this paper, the authors attempt to compare these preferences on the Asian market for nine product groups. Due to the problem complexity (considerations of tradition, religion, geographical location and size of the continent), the study included selected countries of Central and Southeast Asia (i.e. China, Mongolia, Japan, India, Thailand, Indonesia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Pakistan, Cambodia, Vietnam, Laos and Sri Lanka). The study covered the period 2011–2013, and consumption was defined as the arithmetic mean of three years. According to the research results, contrary to the European literature, food preferences in the surveyed Asian countries vary, sometimes even considerably. This is probably related, to a large extent, to the cultural and environmental conditions that prevail in the area in question. This is evidenced by the fact that several countries can be assigned into groups in terms of similarities in food preferences. The study uses Gradual Data Analysis (a measure of ar as an indicator of the dissimilarity of food preferences, overrepresentation maps in order to visualize these dissimilarities and assign countries into groups of similar dietary preferences). |
Abstract | Badanie preferencji żywnościowych ma poza aspektem socjologicznym, także aspekt ekonomiczny, np. ze strony producentów i szukania przez nich rynków zbytu dla produkowanej żywności. Jest także punktem wyjścia do szacowania skłonności konsumentów do ponoszenia wydatków na poszczególne produkty żywnościowe. W pracy podjęto próbę porównania tych preferencji na rynku azjatyckim odnośnie 9 grup produktowych. Z powodu złożoności problemu (względy tradycji, religii, położenia geograficznego i wielkości kontynentu) w badaniu uwzględniono 17 wybranych krajów Azji środkowej i południowo- -wschodniej (Chiny, Mongolia, Japonia, Indie, Tajlandia, Indonezja, Kazachstan, Uzbekistan, Tadżykistan, Malezja, Myanmar, Filipiny, Pakistan, Kambodża, Wietnam, Laos i Sri Lanka). Badanie przeprowadzono w latach 2011–2013, a wyniki uśredniono dla każdego kraju dla każdej grupy produktowej na przestrzeni trzech lat. Wyniki badań wskazują, że wbrew obiegowej opinii Europejczyków, preferencje żywnościowe w krajach azjatyckich rozpatrywanego regionu różnią się, czasem nawet znacznie. Decyduje o tym zapewne, w dużej mierze, aspekt kulturowy oraz warunki środowiskowe, które przeważają nad bliskością sąsiedztwa pomiędzy państwami. Świadczy o tym wynik podziału państw na grupy pod względem podobieństw preferencji żywnościowych w badanym okresie. W obliczeniach posłużono się metodami gradacyjnej analizy danych (miarą ar jako miarą niepodobieństwa preferencji żywieniowych, mapami nadreprezentacji w celu wizualizacji tych niepodobieństw oraz podziału państw na odpowiednie grupy krajów o zbliżonych preferencjach żywieniowych). |
Cytowanie | Koszela G., Ochnio L., Suebpongsang P. (2018) Differences in food product consumption in selected Asian countries.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 124: 51-60 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2018_n124_s51.pdf |
|
|
Poczta-Wajda A. Miary i wymiary bezpieczeństwa żywnościowego
Autor | Agnieszka Poczta-Wajda |
Tytuł | Miary i wymiary bezpieczeństwa żywnościowego |
Title | Measures and Dimensions of Food Security |
Słowa kluczowe | bezpieczeństwo żywnościowe, głód, niedożywienie, mierniki, FAO |
Key words | food security, hunger, malnutrition, measures, FAO |
Abstrakt | Konsekwencją wielowymiarowości i wielopoziomowości bezpieczeństwa żywnościowego jest duża liczba definicji i mierników tego zjawiska. Celem artykułu była próba usystematyzowania metod pomiaru bezpieczeństwa żywnościowego oraz wskazanie ich zalet i wad w oparciu o przegląd literatury krajowej i zagranicznej. Metody pomiaru bezpieczeństwa żywnościowego podzielono na pięć grup. Chociaż żadna z zaprezentowanych metod nie ujmuje tego problemu w sposób kompleksowy i wolny od wad, to z przeglądu literatury wynika, że dużą popularnością wśród badaczy problemu bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie na poziomie krajowym i lokalnym, cieszą się metody oparte na ocenie skali doświadczania niepewności żywnościowej i postrzegania własnej sytuacji żywnościowej przez respondentów (experience-based food insecurity scales). |
Abstract | The consequence of multidimensional and multilevel idea of food security is the large number of definitions and measures. The aim of this article was an attempt to systematize food security measurement methods and to indicate their advantages and disadvantages based on the literature review. Food security measurement methods were divided into five groups. Although none of the presented methods does not address this problem in a comprehensive and error-free manner, it is clear from a review of the literature that experience-based food insecurity scales methods are very popular and appreciated among food security researchers, particularly at national and local level. |
Cytowanie | Poczta-Wajda A. (2018) Miary i wymiary bezpieczeństwa żywnościowego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 1: 203-213 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n1_s203.pdf |
|
|