1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2022 |
|
Parlińska A. Wyzwania e-learningu w czasie pandemii w Polsce
Autor | Agieszka Parlińska |
Tytuł | Wyzwania e-learningu w czasie pandemii w Polsce |
Title | E-LEARNING CHALLENGES IN POLAND DURING THE COVID-19 PANDEMIC |
Słowa kluczowe | COVID-19, e-learning, nauczanie na odległość, edukacja zdalna |
Key words | COVID-19, e-learning, distance learning, remote education |
Abstrakt | Głównym celem pracy było ukazanie konieczności podjęcia nowych wyzwań w edukacji z wykorzystaniem metod e-learningowych w Polsce w latach 2019-2021. Nowym podejściem oraz celem i wartością dodaną opracowania było wzbogacenie wiedzy na temat wykorzystania nowych metod dydaktycznych i badawczych w sytuacji pandemii, ale także po niej.Do realizacji celu wykorzystano metodę analizy i krytyki literatury, a także analizę wskaźnikową opartą na danych historycznych z GUS, EUROSTATU i obserwacji własnej.Przeprowadzone badania pozwoliły na sformułowanie kilku wniosków związanych z czynnikami wpływającymi na e-learning, takimi jak dostęp do Internetu, stosowane narzędzia oraz kompetencje cyfrowe nauczycieli i uczniów. Przedstawiono również krótką analizę SWOT, co jest kluczowe dla przyszłości e-learningu. |
Abstract | The main objective of the paper is to show the new challenges for education that arose inPoland from 2019-2021, and the use of e-learning methods. This new approach, and the purposeand added value of this study, is to enrich the knowledge of the use of new teaching and researchmethods gained during the Covid-19 pandemic and applicability to pandemics generally, as wellas continued use of these methods afterwards..To achieve the objective, the method of literature analysis and critique was used, as well as aratio analysis based on historical data from Statistics Poland (GUS), EUROSTAT and the author’sown first-hand observations as a university educator.The research results helped to formulate several conclusions regarding the factors whichinfluence effective e-learning, such as: internet access and quality; the availability of adequatesoftware, hardware and other tools; and the digital competence of teachers and students. A shortSWOT analyse is also presented to highlight key considerations that are crucial for the future of elearning. |
Cytowanie | Parlińska A. (2022) Wyzwania e-learningu w czasie pandemii w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 27(76): 80-88 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2022_n76_s80.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Raczkowska M., Wrzesińska-Kowal J. Nierówności i ubóstwo ekonomiczne na obszarach wiejskich w Polsce
Autor | Małgorzata Raczkowska, Joanna Wrzesińska-Kowal |
Tytuł | Nierówności i ubóstwo ekonomiczne na obszarach wiejskich w Polsce |
Title | INEQUALITY AND ECONOMIC POVERTY IN RURAL AREAS OF POLAND |
Słowa kluczowe | dochód, nierówności dochodowe, ubóstwo, obszary wiejskie |
Key words | income, income inequality, poverty, rural areas |
Abstrakt | Celem badań było przedstawienie problemów zagadnienia nierówności i ubóstwa ekonomicznego na obszarach wiejskich w Polsce w latach 2010-2016. Przyjęto hipotezę badawczą zakładającą, iż wysoki poziom nierówności dochodowych prowadzi do wysokiego poziomu ubóstwa relatywnego. Wyniki badań pokazały, iż pomiędzy nierównościami dochodowymi mierzonymi współczynnikiem Giniego a ubóstwem relatywnym na obszarach wiejskich istnieje silna dodatnia zależność. Nie zaobserwowano natomiast żadnego związku pomiędzy zmiennymi dla grupy zawodowej rolników. Można zatem przyjąć, że wzrost nierówności dochodowych na obszarach wiejskich powoduje wzrost ubóstwa relatywnego, ale zależność ta nie dotyczyła ludności, której głównym źródłem utrzymania było gospodarstwo rolne. |
Abstract | The aim of the paper was to present the level of disparities and economic poverty in rural areas of Poland in the period 2010-2016. The adopted research assumption was that a high level of income inequality led to a high level of relative poverty. The research was based on the analysis and synthesis of literature and secondary statistical data from the Central Statistical Office. In the theoretical part, the author presented an overview of inequality and poverty definitions. The research part used descriptive statistics and correlation analysis. The obtained results demonstrate that there is a strong positive correlation between income inequality measured using the Gini index and relative poverty in rural areas. No correlation between variables for the professional group of farmers was observed. It can be thus assumed that an increase in income inequality in rural areas leads to an increase in relative poverty, however this correlation does not apply to households, where the main source of income is agriculture. |
Cytowanie | Raczkowska M., Wrzesińska-Kowal J. (2018) Nierówności i ubóstwo ekonomiczne na obszarach wiejskich w Polsce.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 1: 7-17 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n1_s7.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Biernat-Jarka A., Trębska P. Ubóstwo w Polsce i Unii Europejskiej a formy jego przezwyciężania w kontekście zrównoważonego rozwoju i doświadczeń UE
Autor | Agnieszka Biernat-Jarka, Paulina Trębska |
Tytuł | Ubóstwo w Polsce i Unii Europejskiej a formy jego przezwyciężania w kontekście zrównoważonego rozwoju i doświadczeń UE |
Title | Poverty in Poland and the European Union and the Forms of Overcome it, in the Context of Sustainable Development and the EU Experience |
Słowa kluczowe | zrównoważony rozwój, ubóstwo, wskaźnik zagrożenia ubóstwem, walka z biedą |
Key words | sustainable development, poverty, the indicator of the risk of poverty, the fight against poverty |
Abstrakt | Celem artykułu jest ocena zjawiska ubóstwa w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej oraz scharakteryzowanie wybranych form przezwyciężania ubóstwa w kontekście zrównoważonego rozwoju. W artykule dokonano przeglądu literatury z tego obszaru oraz analizy źródeł wtórnych pochodzących z Głównego Urzędu Statystycznego i EUROSTAT. Ubóstwo jest zjawiskiem powszechnym i występuje we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Około 17% obywateli Unii Europejskiej jest zagrożonych ubóstwem. Problem ten powinien być rozwiązany ze względu na zrównoważony i trwały rozwój i jest to podstawą europejskiej strategii walki z ubóstwem i wykluczeniem społecznym. |
Abstract | The aim of this article is to assess the forms of overcoming poverty in Poland against the background of the European Union in the context of sustainable development and the experience of the European Union. The article presents the scale of poverty in Poland and in the European Union, reviewing literature from this area and analysis of secondary sources from the Central Statistical Office and EUROSTAT. |
Cytowanie | Biernat-Jarka A., Trębska P. (2018) Ubóstwo w Polsce i Unii Europejskiej a formy jego przezwyciężania w kontekście zrównoważonego rozwoju i doświadczeń UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 1: 38-47 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n1_s38.pdf |
|
|
4. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Gołębiewski J. Zmiany na rynku energii odnawialnej w Unii Europejskiej w kontekście strategii cyrkularnej biogospodarki
Autor | Jarosław Gołębiewski |
Tytuł | Zmiany na rynku energii odnawialnej w Unii Europejskiej w kontekście strategii cyrkularnej biogospodarki |
Title | Changes in the market of energy from renewable sources in the UE under the conditions of the strategy of circular bioeconomy |
Słowa kluczowe | gospodarka o obiegu zamkniętym, bioenergia, odpady |
Key words | circular economy, bioenergy, waste |
Abstrakt | Zwiększające się wraz z rozwojem cywilizacyjnym zapotrzebowanie na energię, przy wyczerpywaniu się jej tradycyjnych zasobów – głównie paliw kopalnych oraz towarzyszący ich zużyciu wzrost zanieczyszczenia środowiska naturalnego, powodują zwiększenie zainteresowania wykorzystaniem energii ze źródeł odnawialnych. W opracowaniu dokonano oceny zmian w produkcji i zużyciu energii ze źródeł odnawialnych w warunkach rozwoju cyrkularnej biogospodarki. Przedstawiono ogólną strukturę rynku energii, a następnie przeanalizowano znaczenie bioenergii, pozostałych OZE i energii pochodzącej z odpadów w systemie energetycznym UE. Badania wykazały, że dotychczasowa polityka UE przyniosła znaczący wzrost wykorzystania odnawialnych źródeł energii w strukturze produkcji i zużycia energii w UE. Stwierdzono także, że wykorzystanie odpadów w produkcji energii jest w UE niskie i znacznie zróżnicowane między poszczególnymi krajami członkowskimi. |
Abstract | The study evaluates changes in the production and consumption of energy from renewable sources in the conditions of the development of circular bioeconomy. The general structure of the energy market was presented and then the importance of bioenergy, other renewable energy sources and energy from waste in the EU energy system was analyzed. Research shows that the current EU policy has brought a significant increase in the use of renewable energy sources in the structure of energy production and consumption in the EU. It was also found that the use of waste in energy production in the EU is low and significantly diversified in individual member states. |
Cytowanie | Gołębiewski J. (2018) Zmiany na rynku energii odnawialnej w Unii Europejskiej w kontekście strategii cyrkularnej biogospodarki.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 82-92 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s82.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Halicka E., Kaczorowska J., Rejman K. Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health
Autor | Ewa Halicka, Joanna Kaczorowska, Krystyna Rejman |
Tytuł | Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health |
Title | Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health |
Słowa kluczowe | food supply, European Union, changes, Platform, sustainable diets |
Key words | food supply, European Union, changes, Platform, sustainable diets |
Abstrakt | This paper presents the changes in food supply in selected EU Member states and average EU+ after the establishment of the European Platform for Action in the field of Diet, Physical Activity and Health in 2005. The per capita annual supply of vegetables, fruits, pulses, sugar & sweeteners and the daily values of calories and fat are analysed based on FAO Food Balance Sheet (FBS) data. The supply of vegetables in the EU has decreased since 2005 while that of fruits, pulses and sugar & sweeteners, as well as energy and fat have not changed significantly. The 313 voluntary commitments of Platform members, aimed at promoting healthier food choices and life styles in the region do not seem to have had a significant impact on food supply at population level. Firmer policy measures, incl. fiscal regulations are needed to support these voluntary actions. Sustainability issues should be included in the health-oriented initiatives as food choices contribute not only to the health of individuals but also of the environment as a whole. |
Abstract | This paper presents the changes in food supply in selected EU Member states and average EU+ after the establishment of the European Platform for Action in the field of Diet, Physical Activity and Health in 2005. The per capita annual supply of vegetables, fruits, pulses, sugar & sweeteners and the daily values of calories and fat are analysed based on FAO Food Balance Sheet (FBS) data. The supply of vegetables in the EU has decreased since 2005 while that of fruits, pulses and sugar & sweeteners, as well as energy and fat have not changed significantly. The 313 voluntary commitments of Platform members, aimed at promoting healthier food choices and life styles in the region do not seem to have had a significant impact on food supply at population level. Firmer policy measures, incl. fiscal regulations are needed to support these voluntary actions. Sustainability issues should be included in the health-oriented initiatives as food choices contribute not only to the health of individuals but also of the environment as a whole. |
Cytowanie | Halicka E., Kaczorowska J., Rejman K. (2018) Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 175-182 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s175.pdf |
|
|