1. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2018 |
|
Bogusz T., Roman M., Sialverstava S. TOURISM DEVELOPMENT IN THE BELARUSIAN PART OF THE AUGUSTOW CANAL
Autor | Tatiana Bogusz, Michał Roman, Sviatlana Sialverstava |
Tytuł | TOURISM DEVELOPMENT IN THE BELARUSIAN PART OF THE AUGUSTOW CANAL |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Bogusz T., Roman M., Sialverstava S. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2018_n9_s63.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016 |
|
Roman M., Wielechowski M. Stan sektora turystycznego w Polsce i Unii Europejskiej.
Autor | Michał Roman, Michał Wielechowski |
Tytuł | Stan sektora turystycznego w Polsce i Unii Europejskiej. |
Title | STATE OF THE TOURISM SECTOR IN POLAND AND IN THE EUROPEAN UNION |
Słowa kluczowe | sektor turystyczny, przemysł turystyczny, gospodarka turystyczna, wyjazdy turystyczne, Polska, Unia Europejska |
Key words | tourism sector, tourism industry, tourism economy, tourism trips, Poland, European Union |
Abstrakt | Celem artykułu jest zaprezentowanie stanu sektora turystycznego w Unii Europejskiej (UE), ze szczególnym uwzględnieniem Polski. W pracy wykorzystano dane z lat 2005-2014 pochodzące z World Travel & Tourism Council, Eurostatu oraz raportów Instytutu Turystyki. Ważnym wskaźnikiem rozwoju turystyki jest sytuacja makroekonomiczna, która ma wpływ na kondycję ekonomiczną mieszkańców. W sytuacji obniżenia poziomu zamożności Europejczycy rezygnują z dóbr luksusowych, w tym z podróży turystycznych. Wkład przemysłu turystycznego i gospodarki turystycznej UE w PKB i zatrudnienie w UE należy uznać za istotny. W latach 2009-2010 nastąpił spadek liczby wyjazdów turystycznych Polaków, natomiast w roku 2011 odnotowano ich wzrost. W analizowanym okresie wyjazdy długookresowe były bardziej popularne od krótkookresowych. |
Abstract | The aim of the article was to present the state of the tourism sector in the European Union, with particular emphasis on Poland. Data from the World Travel & Tourism Council, Eurostat and reports of the Institute of Tourism for the years 2005-2014 was used in the study. An important indicator of the development of tourism is the macroeconomic situation, which has an impact on the economic situation of the residents. In case of a reduction in the level of wealth, Europeans give up luxury goods, including tourist travels. The contribution of the tourism industry and the tourism economy of the EU towards GDP and employment in the EU is essential. The presented analysis showed that in the years 2009-2010, there was a decrease in the number of Polish tourist trips, while the year 2011 saw a reversal of this trend. In the analyzed period, long-term travels were more popular than short-term trips. |
Cytowanie | Roman M., Wielechowski M. (2016) Stan sektora turystycznego w Polsce i Unii Europejskiej..Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 1: 86-94 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n1_s86.pdf |
|
|
3. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2016 |
|
Roman M. Konkurencyjność regionu turystycznego w teorii eko
Autor | Michał Roman |
Tytuł | Konkurencyjność regionu turystycznego w teorii eko |
Title | The competitiveness of the tourist region in economic theory |
Słowa kluczowe | ekonomia, konkurencyjność, region, turystyka, turystyka wiejska |
Key words | economy, competitiveness, region, tourism, rural tourism |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie istoty konkurencyjności regionu turystycznego w teorii ekonomii. W opracowaniu szczególną uwagę zwrócono na konkurencyjność turystyki wiejskiej. Konkurencyjność pochodzi od konkurencji stanowiącej podstawowe zjawisko gospodarki rynkowej. Tworzenie warunków do wzrostu konkurencyjności turystyki wiejskiej regionu związane jest ze wzrostem skłonności i zdolności do oszczędności oraz akumulacji podmiotów turystycznych na wsi, a także efektywnego wykorzystania poczynionych inwestycji na drodze realizacji postępu technicznego. Dzięki temu można osiągnąć w perspektywie długofalowej wzrost konkurencyjności, wzrost poziomu dochodów, zatrudnienia i poprawę zamożności społeczności wiejskiej. |
Abstract | The purpose of the article is to present the essence of competitiveness of the tourist region in economic theory. The study drew particular attention to the competitiveness of rural tourism. Competitiveness comes from the competition which is the basic phenomenon of the market economy. Creating conditions to increase the competitiveness of rural tourism in the region is associated with an increase in the propensity and ability to accumulate savings and tourism entities in the country and effective use of the investments made towards the implementation of technological progress. Because of that, the long term increase competitiveness, increase incomes, employment and enhanced prosperity of rural communities can be achieved. |
Cytowanie | Roman M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2016_n5_s107.pdf |
|
|
4. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2015 |
|
Roman M. Dochodowość wybranych gospodarstw agroturystycznych
Autor | Michał Roman |
Tytuł | Dochodowość wybranych gospodarstw agroturystycznych |
Title | Profitability of selected agritourism farms |
Słowa kluczowe | dochodowość; źródła finansowania; turystyka wiejska; agroturystyka; województwo podlaskie |
Key words | profitability; financial sources; rural tourism; agritourism; Podlaskie province |
Abstrakt | Celem artykułu jest zaprezentowanie dochodowości i źródeł finansowania działalności agroturystycznej w opinii usługodawców. Właściciel obiektu turystycznego powinien posiadać zdolność ciągłego pozyskiwania środków finansowych oraz dysponować umiejętnością sprawnego wprowadzania nowych metod organizacji w swoim gospodarstwie agroturystycznym. Większość usługodawców udzieliła twierdzącej odpowiedzi na pytanie dotyczące korzystania ze wsparcia finansowego na rozwój działalności gospodarczej. Z badań wynika, że własne środki usługodawców oraz środki finansowe pochodzące z funduszy Unii Europejskiej stanowiły podstawowe źródła finansowania działalności agroturystycznej. Za korzystaniem ze środków finansowych pochodzących z Unii Europejskiej na rozwój turystyki opowiedziała się połowa badanych właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Udział dochodów z działalności agroturystycznej w strukturze dochodów osobistych rolnika kształtował się przede wszystkim na poziomie do 50%. |
Abstract | The article aims to present the opinions of service providers on the sources of funding agritourism and profitability. An owner of a tourist facility should have a continuous possibility of obtaining financial resources and be skilled in introducing new organisational methods on his/her agritourism farms efficiently. Most service providers gave a positive answer to a question about making use of financial support for developing a business. As research shows, service providers’ own resources and funding that comes from the European Union for the development of tourism constitute the basic sources of funding agritourism. Half of the respondents – owners of agritourism farms who took part in the survey – were for making use of financial resources offered by the European Union. The share of income from agritourism in most farmers’ personal income was 50%. |
Cytowanie | Roman M. (2015) Dochodowość wybranych gospodarstw agroturystycznych.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 1: 39-46 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2015_n1_s39.pdf |
|
|
5. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2015 |
|
Roman M., Roman A. Kapitał intelektualny jako czynnik przedsiębiorczości i innowacyjności w turystyce wiejskiej
Autor | Michał Roman, Antoni Roman |
Tytuł | Kapitał intelektualny jako czynnik przedsiębiorczości i innowacyjności w turystyce wiejskiej |
Title | Intellectual capital as a factor of entrepreneurship and innovation in rural tourism |
Słowa kluczowe | kapitał intelektualny, przedsiębiorczość, innowacyjność, turystyka wiejska |
Key words | intellectual capital, entrepreneurship, innovation, rural tourism |
Abstrakt | Celem artykułu było przedstawienie kategorii kapitału intelektualnego, stanowiącego główny czynnik przedsiębiorczości i innowacyjności w turystyce wiejskiej. O znaczeniu przedsiębiorczości jako aktywie niematerialnym i o jej uruchomieniu decydują nakłady inwestycyjne poniesione nie tylko w zasoby materialne, lecz także w kapitał intelektualny, który docelowo może determinować wzrost wartości podmiotu gospodarczego. Kapitałem intelektualnym w turystyce wiejskiej są niematerialne zasoby procesu wytwarzania i realizacji produktu turystycznego (oferty turystycznej), stanowiące tajemnicę wiejskiego podmiotu gospodarczego. |
Abstract | The aim of the article was to present the category of intellectual capital, which is the main factor of entrepreneurship and innovation in rural tourism. The importance of entrepreneurship as immaterial the asset and its mobilized capital expenditures incurred not only material resources, but also in intellectual capital, which ultimately may determine an increase in the value of the trader. Intellectual capital in rural tourism are the intangible resources of the manufacturing process and implementation of the tourist product (tourist offer), representing the mystery of rural economic entity. |
Cytowanie | Roman M., Roman A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s81.pdf |
|
|
6. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2013 |
|
Nuszkiewicz K., Roman M. Changes in Agricultural Production in Poland After Accession to the European Union
Autor | Krzysztof Nuszkiewicz, Michał Roman |
Tytuł | Changes in Agricultural Production in Poland After Accession to the European Union |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Nuszkiewicz K., Roman M. (2013) Changes in Agricultural Production in Poland After Accession to the European Union.Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 13(28), z. 4: 156-161 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n4_s156.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Roman M., Zgiep Ł. Promotion as part of the marketing mix and its application in enterprise activities
Autor | Michał Roman, Łukasz Zgiep |
Tytuł | Promotion as part of the marketing mix and its application in enterprise activities |
Title | |
Słowa kluczowe | promocja, marketing-mix, przedsiębiorstwa spożywcze |
Key words | promotion, marketing-mix, food industry |
Abstrakt | W artykule zaprezentowano koncepcję marketingu-mix w działalności przedsiębiorstw produkcyjnych. W ramach tej idei można wyszczególnić, co najmniej cztery podstawowe składniki: produkt, promocję, dystrybucję oraz cenę. Każdy element może być brany pod uwagę w większym lub mniejszym stopniu podczas działalności gospodarczej przedsiębiorstwa, ale zawsze stanowi istotę marketingu. Dla osiągnięcia określonego celu firmy, stosować należy różne kombinacje narzędzi i działań marketingowych zmierzających do osiągnięcia maksymalnego zysku czy sprzedaży. W artykule podjęto próbę charakterystyki działań marketingowych dwóch firm spożywczych (case study).W pracy skupiono uwagę na działalności promocyjnej i jej znaczeniu w sferze marketingu, na przykładzie przedsiębiorstw Agros Nova oraz Frito-Lay. |
Abstract | Article presents the concept of marketing-mix in manufacturing companies. Under this idea, it is possible to specify at least four basic components: product, promotion, distribution and price. Each element could be taken into account to a greater or lesser degree in business operations, but it is always the essence of marketing. It is understood that in order to achieve a particular purpose companies have to use various combinations of tools and marketing activities to achieve maximum profit or sales. This article attempts to characteristics of the two companies marketing food products (case study). The study focuses attention on promotional activities and its importance in the field of marketing, for example, two companies Agros Nova and Frito-Lay. |
Cytowanie | Roman M., Zgiep Ł. (2013) Promotion as part of the marketing mix and its application in enterprise activities .Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 416-424 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s416.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Nuszkiewicz K., Roman M. JADWIGA DZIUBIŃSKA AGRICULTURAL EDUCATION CENTRE SCHOOLS IN GOLĄDKOWO MARKETING ACTIVITIES
Autor | Krzysztof Nuszkiewicz, Michał Roman |
Tytuł | JADWIGA DZIUBIŃSKA AGRICULTURAL EDUCATION CENTRE SCHOOLS IN GOLĄDKOWO MARKETING ACTIVITIES |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | marketing, promotion, Jadwiga Dziubińska Agricultural Education Centre Schools in Golądkowo, Mazovian Voivodeship |
Abstrakt | |
Abstract | The paper presents the marketing activities of Jadwiga Dziubinska Agricultural Education Centre Schools in Golądkowo. In this regard, attention is drawn to the promotion of the School. With qualified staff of teachers and modern teaching base, the school has achieved many successes that are described in the article. People who start education in Schools in Golądkowo most often choose technical specializations, e.g. an agriculture mechanization technician, a farming technician or an agribusiness technician. Choosing the type of school and their future job, they may take into account various factors, including interests, health and physical condition, knowledge, skills and personality-based capabilities as well as the school authorities and staff’s promotional activities. |
Cytowanie | Nuszkiewicz K., Roman M. (2013) JADWIGA DZIUBIŃSKA AGRICULTURAL EDUCATION CENTRE SCHOOLS IN GOLĄDKOWO MARKETING ACTIVITIES.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 588-597 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s588.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011 |
|
Roman M., Świetlińska M. Źródła utrzymania studentów i ocena systemu przyznawania stypendiów na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Autor | Michał Roman, Monika Świetlińska |
Tytuł | Źródła utrzymania studentów i ocena systemu przyznawania stypendiów na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
Title | The sources of students’ livelihood and evaluation of the scholarships’ awarding system at the Economic Sciences Faculty at Warsaw University of Life Sciences |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | In this article, the sources of students financial ability and assessment of scholarship granted at Warsaw University of Life Sciences were presented. The research indicates that approximately 94% of respondents didn’t use the student’s loans and almost half of the respondents didn’t receive the scholarships from the university during their studies. It can be observed, that the most just is the system of granting scientific scholarships, and the least fair are the social, housing or maintenance scholarships. Almost three quarters of the researched population received financial support from their families. |
Cytowanie | Roman M., Świetlińska M. (2011) Źródła utrzymania studentów i ocena systemu przyznawania stypendiów na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 87: 127-136 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2011_n87_s127.pdf |
|
|