1. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Józwiak W., Mirkowska Z., Ziętara W. ROLE OF LARGER FARMS IN POLAND AND SELECTED EUROPEAN UNION COUNTRIES IN 2005 AND 2016
Autor | Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Wojciech Ziętara |
Tytuł | ROLE OF LARGER FARMS IN POLAND AND SELECTED EUROPEAN UNION COUNTRIES IN 2005 AND 2016 |
Title | |
Słowa kluczowe | farms, UAA, agricultural production |
Key words | |
Abstrakt | The rates of increase in labour costs in non-agricultural sections and prices of means of production for agriculture, which are higher than selling prices of agricultural products in countries with a market economy have resulted in a decrease in unit profitability of agricultural production. Farmers wishing to obtain a satisfactory income must increase their production scale, mainly by increasing farm area. The study covers two intentionally selected groups of countries differing with regard to economic development specified by gross domestic product (GDP) value per capita. The reason for this selection is the dependence of the farms’ economic strength on the national economy level of analysed countries. The first group of countries with a high level of this indicator (GDP) includes: Denmark, Sweden, Ireland, the Netherlands, Austria, Germany, Belgium, Great Britain and France. The second group covers – Slovenia, the Czech Republic, Slovakia, Lithuania, Latvia, Poland, Hungary, Romania and Bulgaria. Analyses covered the changes in average farm area, share of farms with an area of 30 ha of UAA or more in the total number of farms, land use, employment and standard production in 2005 and 2016. In both groups, the following increased in the analysed period: the average farm area and share of larger farms in land use and production. In the majority of analysed countries, the share of farms with an area of 100 ha or more, when it comes to production, exceeded 50%. |
Abstract | |
Cytowanie | Józwiak W., Mirkowska Z., Ziętara W. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s28.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Józwiak W., Mirkowska Z., Ziętara W. Rola dużych gospodarstw rolnych we wzroście produktywności pracy rolnictwa polskiego na tle sytuacji w innych wybranych krajach Unii Europejskiej
Autor | Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Wojciech Ziętara |
Tytuł | Rola dużych gospodarstw rolnych we wzroście produktywności pracy rolnictwa polskiego na tle sytuacji w innych wybranych krajach Unii Europejskiej |
Title | THE ROLE OF LARGEAGRICULTURAL FARMS IN THE GROWTH OF THE PRODUCTIVITY OF POLISH AGRICULTURE IN THE BACKGROUND OF THE SITUATION IN OTHER SELECTED COUNTRIES OF THE EUROPEAN UNION |
Słowa kluczowe | produktywność pracy w rolnictwie, gospodarstwa rolnicze, struktura gospodarstw |
Key words | labor productivity in agriculture, farms, farm structure |
Abstrakt | W opracowaniu skoncentrowano się na analizie produktywności pracy w rolnictwie polskim w latach 2005 i 2016 w porównaniu do wybranych krajów UE-15 (grupa 1.) i niektórych krajów, które przystąpiły do UE po 2004 roku (grupa 2.). W grupie 1. uwzględniono Austrię, Belgię, Danię, Holandię i Niemcy, natomiast w grupie 2. Czechy, Słowację, Litwę, Łotwę i Węgry. Przy wyborze krajów do badań kierowano się kryterium położenia w tej samej strefie klimatycznej. W analizie szczególnie uwzględniono rolę gospodarstw dużych, których wielkość przyjęto umownie na poziomie 30 ha UR. Celem badań było określenie wpływu gospodarstw dużych na poziom produktywności pracy w gospodarstwach ogółem oraz określenie możliwości zmniejszenia różnic między produktywnością pracy w polskich dużych gospodarstwach w stosunku do analogicznych gospodarstw w krajach UE-15. Stwierdzono w obydwu grupach krajów spadek liczby gospodarstw i zwiększenie produktywności pracy w rolnictwie ogółem i w badanych klasach gospodarstwach dużych. W krajach grupy 2. tempo wzrostu produktywności pracy było wyższe niż w grupie 1. jednak w niewielkim stopniu zmniejszyły się występujące różnice. Produktywność pracy w rolnictwie krajów grupy 1. była istotnie wyższa niż w grupie 2. Wzrost liczby i udziału gospodarstw dużych w strukturze gospodarstw był dodatnio skorelowany z produktywnością pracy w rolnictwie. |
Abstract | The study focuses on the analysis of labor productivity in Polish agriculture in 2005 and 2016 in comparison to selected EU-15 countries (group 1) and some countries that joined the EU after 2004. In group 1, Austria, Belgium, Denmark, the Netherlands and Germany are included, while in group 2 - the Czech Republic, Slovakia, Lithuania, Latvia and Hungary. The analysis particularly considers the role of large farms, the size of which was contractually agreed at 30 ha of UAA. The aim of the study was to determine the impact of large farms on the level of labor productivity in total farms and to determine the possibility of reducing the differences between labor productivity in Polish large farms in relation to analogous farms in EU-15 countries, and determining whether changes occurring in Poland differ from those occurring in large farms in other post-socialist countries. In both groups of countries there was a decrease in the number of farms and an increase in labor productivity in agriculture in general and in surveyed classes in large farms. In the countries of group 2. the rate of labor productivity growth was higher than in group 1. However, it slightly reduced the differences. Labor productivity in agriculture in the countries of Group 1 was significantly higher than in Group 2. The increase in the number and share of large farms in the structure of farms was positively correlated with labor productivity in agriculture. |
Cytowanie | Józwiak W., Mirkowska Z., Ziętara W. (2018) Rola dużych gospodarstw rolnych we wzroście produktywności pracy rolnictwa polskiego na tle sytuacji w innych wybranych krajach Unii Europejskiej.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 1: 32-46 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n1_s32.pdf |
|
|
3. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Kagan A., Ziętara W. Ekonomiczna efektywność gospodarowania w zależności od formy własności użytkowanej ziemi
Autor | Adam Kagan, Wojciech Ziętara |
Tytuł | Ekonomiczna efektywność gospodarowania w zależności od formy własności użytkowanej ziemi |
Title | Economic efficiency of farming depending on the land ownership type |
Słowa kluczowe | formy własności ziemi, systemy użytkowania ziemi, gospodarstwa rolnicze, dzierżawa ziemi, efektywność ekonomiczna gospodarowania |
Key words | land ownership types, land use systems, farms, land lease, economic effectiveness |
Abstrakt | W artykule przedstawiono ekonomiczną efektywność gospodarowania dzierżawców w porównaniu do gospodarstw użytkujących własną ziemię. Badania przeprowadzono na wybranych grupach spółek z o.o. użytkujących grunty dzierżawione (grupa 1.), własne, ale ze znaczącym udziałem kapitału obcego (grupa 2.) i własne z przewagą kapitału własnego (grupa 3.), biorących udział w „Rankingu 300” prowadzonym przez IERiGŻ-PIB w latach 2009-2014. W badaniu przyjęto, że dzierżawa ziemi umożliwia prowadzenie działalności gospodarczej przynoszącej wyższe bieżące efekty ekonomiczne z użytkowanych gruntów niż w sytuacji posiadania ich na własność. Przeprowadzone badania potwierdziły przyjętą hipotezę. Gospodarstwa prowadzone przez dzierżawców uzyskały wyższe wartości wskaźników zyskowności ziemi, pracy, aktywów i kapitału własnego niż gospodarstwa użytkujące własną ziemię. W odniesieniu do produktywności ziemi, pracy i kapitału lepsze efekty uzyskały gospodarstwa grupy 3. |
Abstract | The article presents the economic effectiveness of farming by land lessees when compared to farms using their own land. The study was carried out on the selected groups of limited liability companies using leased land (Group 1.), own land but with a significant share of foreign capital (Group 2.) and own land with a predominance of own capital (Group 3.). All farms participaded in the „Ranking 300” carried out by the IAFE-NRI in the years 2009-2014. The study adopted the following research hypothesis: „Land lease makes it possible to pursue the economic activity giving the higher current economic effects from land being used than in a situation where this land is owned”. The studies confirmed this hypothesis. Farms run by land lessees obtained the higher values for land, labour, assets and own capital profitability indices than those using own land. With regard to the land, labour and capital productivity, the better effects were obtained by farms from Group 3. |
Cytowanie | Kagan A., Ziętara W. (2018) Ekonomiczna efektywność gospodarowania w zależności od formy własności użytkowanej ziemi.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 25-37 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s25.pdf |
|
|
4. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Ziętara W. Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorstw rolnych nastawionych na produkcję zwierzęcą w warunkach konkurencji i globalizacji
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorstw rolnych nastawionych na produkcję zwierzęcą w warunkach konkurencji i globalizacji |
Title | Conditional development of agribusiness-oriented agricultural enterprises in a competitive and globalized world |
Słowa kluczowe | gospodarstwa i przedsiębiorstwa rolnicze, bariery rozwoju, efektywność gospodarowania, konkurencyjność |
Key words | farms and agricultural companies, barriers to their development, economic efficiency, competitiveness |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono ekonomiczne, społeczne, środowiskowe i administracyjne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorstw rolnych, głównie z chowem trzody chlewnej i bydła. Wskazano czynniki ekonomiczne i organizacyjne skłaniające przedsiębiorstwa rolne do zwiększania skali produkcji. Czynniki ekonomiczne związane są z szybszym tempem wzrostu kosztów pracy w gospodarce narodowej i cen środków produkcji rolniczej od cen zbytu produktów rolnych. Czynniki organizacyjne wiążą się z rosnącymi wymogami przedsiębiorstw handlu i przetwórstwa rolnego w zakresie wielkości, jakości i terminowości dostaw. Wzrost skali produkcji w gospodarstwach może prowadzić do nadmiernego obciążenia środowiska i wzrostu uciążliwości z powodu odorów dla ludności na terenach wiejskich i w efekcie do sytuacji konfliktowych na tle społecznym. Ponadto występują bariery administracyjne utrudniające realizację inwestycji budowlanych związanych z rozwojem produkcji zwierzęcej. |
Abstract | The study presents economic, social, environmental and administrative factors influencing the development of agricultural enterprises, mainly the ones breeding pigs and cattle. Economic and organizational factors inducing agricultural companies to increase the scale of production are shown. The economic factors are associated with faster growth of labor costs in the national economy and the prices of means of agricultural production than of the sales prices of agricultural products. The organizational factors are connected with the growing requirements of trade companies and agricultural processing in terms of size, quality and timely deliveries. The increase in the scale of production can lead to excessive burden on the environment and growth of odor nuisance to the non-agricultural population in rural areas. As a result, it can cause social conflict situations. In addition, there are administrative barriers hindering the implementation of construction projects related to the development of animal production. |
Cytowanie | Ziętara W. (2017) Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorstw rolnych nastawionych na produkcję zwierzęcą w warunkach konkurencji i globalizacji.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 2: 7-22 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n2_s7.pdf |
|
|
5. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Sobierajewska J., Ziętara W. Konkurencyjność polskich gospodarstw ogrodniczych
Autor | Jolanta Sobierajewska, Wojciech Ziętara |
Tytuł | Konkurencyjność polskich gospodarstw ogrodniczych |
Title | COMPETITIVENESS OF THE POLISH HORTICULTURE FARMS |
Słowa kluczowe | gospodarstwa ogrodnicze, wielkość ekonomiczna gospodarstw, konkurencyjność, efektywność |
Key words | horticulture farms, economic size of farms, competitiveness, efficiency |
Abstrakt | W artykule przedstawiono konkurencyjność i efektywność polskich gospodarstw ogrodniczych na tle analogicznych gospodarstw wybranych krajów Unii Europejskiej. Analizą objęto gospodarstwa objęte systemem monitoringu FADN w latach 2007-2009 i 2011-2013, specjalizujące się w uprawie warzyw, truskawek, kwiatów i roślin ozdobnych, grzybów i w szkółkarstwie. Konkurencyjność badanych gospodarstw ogrodniczych określono wskaźnikiem konkurencyjności, obliczonym jako stosunek dochodu z gospodarstwa rolnego do kosztów użycia własnych czynników produkcji: ziemi, pracy i kapitału (za W. Kleinhanssem). |
Abstract | The article presents the competitiveness and efficiency of Polish vegetable farms against the similar farms from selected European Union countries. The analysis covered farms specializing in growing vegetables, strawberries, flowers and ornamental plants, mushrooms and nurseries covered by the FADN monitoring system in the years 2007-2009 and 2011-2013. The competitiveness of the researched vegetable farms was determined by the competitiveness index calculated as the ratio of farm income to the cost of using own factors of production: land, labor and capital (according to W. Kleinhanss). Competitive abilities were demonstrated by Polish vegetable farms with economic size of EUR 50-100 and 100-500 thousand of SO and area, respectively of 8.6 and 10.2 ha of UAA. These abilities were also demonstrated by Hungarian and Romanian farms of EUR 25-50 thousand of SO, French and German farms of EUR 100-500 thousand of SO as well as Italian and Spanish farms of EUR > 500 thousand of SO. Fully competitive were German farms of EUR > 500 thousand of SO and the Hungarian farms of EUR: 25-50, 50-100 and 100-500 thousand SO. |
Cytowanie | Sobierajewska J., Ziętara W. (2017) Konkurencyjność polskich gospodarstw ogrodniczych.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 3: 21-32 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n3_s21.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016 |
|
Zieliński M., Ziętara W. Efektywność techniczna gospodarstw specjalizujących się w produkcji roślinnej a ich konkurencyjność
Autor | Marek Zieliński, Wojciech Ziętara |
Tytuł | Efektywność techniczna gospodarstw specjalizujących się w produkcji roślinnej a ich konkurencyjność |
Title | TECHNICAL EFFICIENCY AND COMPETITIVENESS OF FIELD FARMS |
Słowa kluczowe | gospodarstwa specjalizujące się w uprawach polowych, efektywność techniczna, zdolność konkurencyjna |
Key words | field farms, technical efficiency, competitiveness |
Abstrakt | Celem badań było wskazanie różnic w efektywności technicznej polskich gospodarstw specjalizujących się w produkcji roślinnej oraz określenie stopnia ich konkurencyjności, a także zbadanie związku między ich efektywnością techniczną a stopniem konkurencyjności. Dla osiągnięcia zamierzonego celu wykorzystano dane rachunkowe z 1007 gospodarstw specjalizujących się w uprawie zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych na nasiona (typ 15) i 604 gospodarstw specjalizujących się w uprawie polowej różnych gatunków roślin (typ 16), które nieprzerwanie prowadziły rachunkowość dla polskiego FADN1 w latach 2010-2012. Oceny badanych gospodarstw dokonano z uwzględnieniem ich wielkości ekonomicznej, w zależności od wartości standardowej produkcji (SO)2 i wielkości wskaźnika efektywności technicznej ustalonego na podstawie metody Stochastic Frontier Analysis (SFA). Stwierdzono, że gospodarstwa o największej efektywności technicznej charakteryzowały się na tle całej badanej zbiorowości racjonalniejszym gospodarowaniem nakładami w celu uzyskania potencjalnej wartości produkcji. Miały najmniejszą powierzchnię użytków rolnych w obrębie poszczególnych klas wielkości ekonomicznej oraz najkorzystniejsze warunki glebowe i najlepsze techniczne uzbrojenie ziemi. Miały również największą zdolność konkurencyjną. |
Abstract | The aim of this paper was to identify differences in technical efficiency and to determine level of competitiveness of the Polish field farms. Furthermore, the connection between the farms’ technical efficiency and their level of competitiveness were analyzed. For this purpose, the empirical data from 1007 farms specializing in cereals, oilseeds and protein crops (type 15) and 604 farms specializing in general field cropping (type 16) was used. The farms collected data for Farm Accountancy Data Network (FADN) from 2010 to 2012. Assessment of these two groups of farms was based on their economic size (Standard Output) and technical efficiency indicator that was measured with Stochastic Frontier Analysis (SFA) method. It was found that farms with the greatest technical efficiency indicator used inputs in the most rational way in order to achieve potential value of production. Moreover, they had the smallest utilized agricultural area (UAA), the highest quality of their soils, the most advantageous level of technical equipment of UAA and the greatest ability of competitiveness. |
Cytowanie | Zieliński M., Ziętara W. (2016) Efektywność techniczna gospodarstw specjalizujących się w produkcji roślinnej a ich konkurencyjność.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 1: 14-25 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n1_s14.pdf |
|
|
7. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2015 |
|
Ziętara W. Społeczny czy ekonomiczny charakter reform rolnych w Polsce w okresie między- i powojennym
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Społeczny czy ekonomiczny charakter reform rolnych w Polsce w okresie między- i powojennym |
Title | SOCIAL OR ECONOMIC NATURE OF THE AGRICULTURAL REFORMS IN POLAND DURING THE INTER- AND POST-WAR |
Słowa kluczowe | gospodarstwo, reforma rolna, struktura agrarna |
Key words | farm, agricultural system reform, farm structure |
Abstrakt | W opracowaniu omówiono przesłanki, podstawy prawne i zakres reform rolnych przeprowadzonych w Polsce w okresie międzywojennym i po drugiej wojnie światowej. Głównymi celami reform w pierwszym okresie było rozwiązanie problemów społecznych na wsi przez poprawę struktury obszarowej gospodarstw, dzięki zwiększeniu liczby i udziału gospodarstw rodzinnych kosztem gospodarstw wielkoobszarowych. W okresie powojennym przeprowadzono reformy, przyjmując przesłanki ideologiczne. W latach 1919-1938 łącznie rozparcelowano 2654,8 tys. ha gruntów i utworzono 1051 tys. nowych gospodarstw. W latach 1944-1950 zakres reform był większy. W tym czasie rozparcelowano 6070,1 tys. ha gruntów. W okresie międzywojennym przejmowanie ziemi od właścicieli na cele reformy odbywało się z wypłatą odszkodowań, natomiast w okresie po 1944 r. bez odszkodowania. Skutki reform, zwłaszcza w okresie powojennym, okazały się krótkookresowe. Przeprowadzone reformy rolne nie rozwiązały społecznych problemów wsi. |
Abstract | In the article there was presented some premises, legal basis and scope of the agricultural reforms in Poland between World Wars and after II World War. The main purpose of the agricultural reform was improvement of agricultural area structure, by incensement of share of individual family farms at the cost of the large agricultural farms. During the period 1919-1938 there have been allocated 2 654 800 ha of land. In result of that reform 1 051 000 of new farms was established. In the period 1944-1950 the range of reform was even greater. There were allocated 6070 thousands ha of agricultural land, mainly to the new established farms (92%). Taking over of the agricultural land for the reform purposes, between the World Wars, was made with compensation to the owners but after 1944 the compensation was abolished. Results of the reforms, especially in the post-war period occurred short-lived. In effect those agricultural reforms haven’t solved the problems of the rural areas. |
Cytowanie | Ziętara W. (2015) Społeczny czy ekonomiczny charakter reform rolnych w Polsce w okresie między- i powojennym.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 102, z. 1: 31-45 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2015_n1_s31.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2014 |
|
Ziętara W. Koncentracja i specjalizacja gospodarstw rolniczych w procesie integracji z Unią Europejską
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Koncentracja i specjalizacja gospodarstw rolniczych w procesie integracji z Unią Europejską |
Title | Concentration and Specialisation of Agricultural Holdings in the Process of European Union Integration |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Ziętara W. (2014) Koncentracja i specjalizacja gospodarstw rolniczych w procesie integracji z Unią Europejską.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 14(29), z. 1: 157-169 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2014_T14(29)_n1_s157.pdf |
|
|
9. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Sobierajewska J., Ziętara W. Gospodarstwa sadownicze w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej
Autor | Jolanta Sobierajewska, Wojciech Ziętara |
Tytuł | Gospodarstwa sadownicze w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej |
Title | FRUIT FARMS IN POLAND AND SELECTED COUNTRIES OF THE EUROPEAN UNION |
Słowa kluczowe | gospodarstwa sadownicze, efektywność, dochodowość |
Key words | orchard farms, efficiency, profitability |
Abstrakt | W artykule wskazano na rolę produkcji sadowniczej w polskim rolnictwie. Dokonano oceny potencjału produkcyjnego i efektywności polskich gospodarstw sadowniczych na tle gospodarstw węgierskich, niemieckich i holenderskich. Systemem FADN objęte były polskie gospodarstwa sadownicze o wielkości 8-16 i 16-40 ESU i to one wykazywały większe zdolności do rozwoju w porównaniu do analizowanych w tych klasach wielkościowych gospodarstw węgierskich. Wśród gospodarstw sadowniczych o wielkości 40-100 ESU analizą objęto gospodarstwa węgierskie i niemieckie, natomiast powyżej 100 ESU gospodarstwa niemieckie i holenderskie. W obydwu analizowanych klasach wielkości ekonomicznej to gospodarstwa niemieckie miały większe szanse rozwojowe niż analogiczne gospodarstwa węgierskie czy holenderskie. |
Abstract | The article indicated the role of orchard production in Polish agriculture. They made an appraisal of the production potential and the effectiveness of Polish fruit farms in relation to Hungarian, German and Dutch farms. European FADN system were included in the Polish orchard farms sizes 8-16 and 16-40 ESU and they had a greater capacity for growth compared to those analyzed in economic size classes Hungarian farms. Among the fruit farms of the size 40-100 ESU analysis included Hungarian and German farms and more than 100 ESU holding German and Dutch. In both classes analyzed the economic size of the holding German development were more likely than similar Hungarian or Dutch farms. |
Cytowanie | Sobierajewska J., Ziętara W. (2013) Gospodarstwa sadownicze w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 1: 140-151 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n1_s140.pdf |
|
|
10. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Adamski M., Ziętara W. Rzeczywisty a optymalny okres użytkowania krów mlecznych
Autor | Marcin Adamski, Wojciech Ziętara |
Tytuł | Rzeczywisty a optymalny okres użytkowania krów mlecznych |
Title | ACTUAL VS. OPTIMAL PERIOD OF THE UTILITY OF DAIRY COWS |
Słowa kluczowe | wydajność mleka, brakowanie krów, okres użytkowania, nadwyżka bezpośrednia |
Key words | milk yield, culling cow, average herd life, gross margin |
Abstrakt | W artykule przedstawiono rzeczywisty i optymalny okres mlecznego użytkowania krów rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej, odmiany czarno-białej. Rzeczywisty okres użytkowania mlecznego krów wynosił około 3 laktacji, natomiast optymalny powinien wynosić od 5 do 8 laktacji. Główną przyczyną krótszego okresu użytkowania krów był wysoki poziom brakowania, który przekraczał 30%. Spowodowany był głównie jałowością (około 60-procentową), chorobami układu rozrodczego i wymion. |
Abstract | This paper presents the actual and optimal duration of the average herd life of Holstein-Friesian cows of the Black-and-White variety. The actual duration of average herd life was about 3 lactations, whereas the optimal duration of average herd life should be between 5 to 8 lactations. The main reason for the shorter average herd life of the cows was a high level of culling, which exceeded 30%. It was mainly attributable to sterility (about 60%) as well as diseases of the reproductive system and udders. |
Cytowanie | Adamski M., Ziętara W. (2013) Rzeczywisty a optymalny okres użytkowania krów mlecznych.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 3: 90-100 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n3_s90.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Sobierajewska J., Ziętara W. Polskie gospodarstwa warzywnicze na tle wybranych krajów Unii Europejskiej
Autor | Jolanta Sobierajewska, Wojciech Ziętara |
Tytuł | Polskie gospodarstwa warzywnicze na tle wybranych krajów Unii Europejskiej |
Title | Polish vegetable farms compared to selected European Union countries |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The article indicated the role of vegetable production in Polish agriculture. They provide better use of the land, due to the higher its productivity. Polish farms were evaluated comparing to similar vegetable farms in Hungary, Germany and the Netherlands. It has been shown that Polish vegetable farms of the economic size between 40 and 100 ESU and above 100 ESU are competitive compared to farms in other countries and are able to develop. Dutch and German farms of similar economic size classes have limited development opportunities. |
Cytowanie | Sobierajewska J., Ziętara W. (2013) Polskie gospodarstwa warzywnicze na tle wybranych krajów Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 102: 67-86 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n102_s67.pdf |
|
|
12. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2012 |
|
Ziętara W. Organizacja i ekonomika produkcji mleka w Polsce, dotychczasowe tendencje i kierunki zmian
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Organizacja i ekonomika produkcji mleka w Polsce, dotychczasowe tendencje i kierunki zmian |
Title | ORGANISATION AND THE ECONOMICS OF MILK PRODUCTION IN POLAND, TRENDS IN THE PAST AND FUTURE |
Słowa kluczowe | gospodarstwa mleczne, produkcja mleka, ekonomika produkcji mleka |
Key words | dairy farms, milk production, the economics of milk production |
Abstrakt | W artykule przedstawiono udział produkcji mleka w Polsce w latach 2000-2010 w strukturze towarowej produkcji rolniczej oraz zmiany poziomu i relacji między kosztami podstawowych czynników produkcji, pracy i kapitału a cenami zbytu produktów rolnych oraz pogarszającą się jednostkową opłacalność produkcji rolniczej, w tym także mleka. Dokonano oceny ekonomiki gospodarstw mlecznych w zależności od skali produkcji. Wskazano, że decydującym czynnikiem rozwoju gospodarstw mlecznych jest skala produkcji mleka. Szanse rozwojowe mają gospodarstwa mleczne utrzymujące ponad 30 krów mlecznych o wydajności rocznej ponad 5500 kg. Dokonano porównań efektów produkcyjnych i ekonomicznych gospodarstw z Polski i innych państw Unii Europejskiej nastawionych na produkcję mleka. |
Abstract | The paper shows participation of milk production in total sold agricultural production in Poland in 2000- 2010. The changes of level and the relationship between costs of fundamental production factors, labour and capital, and agricultural products prices were described. The unit profitability of agricultural production, including milk production, is decreasing. A comparison of the economics of the groups of dairy farms isolated due to the scale of the production was done. It was found that the scale of production is a key factor of dairy farms development. Only farms keeping at least 30 dairy cows and characterized by milk yield amounts of at least 5500 kg have an opportunity to develop. The production and economic effects of Polish and European Union dairy farms were compared. |
Cytowanie | Ziętara W. (2012) Organizacja i ekonomika produkcji mleka w Polsce, dotychczasowe tendencje i kierunki zmian.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 99, z. 1: 43-57 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n1_s43.pdf |
|
|
13. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2010 |
|
Ziętara W. Koszty i dochodowość produkcji mleka w polskich gospodarstwach w latach 2006-2009
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Koszty i dochodowość produkcji mleka w polskich gospodarstwach w latach 2006-2009 |
Title | Costs and profitability of milk production in polish dairy farms in years 2006-2009 |
Słowa kluczowe | gospodarstwa mleczne, pogłowie krów, wydajność mleczna, ceny skupu mleka, opłacalność produkcji mleka |
Key words | dairy farms, milk field, milk farm gate price, milk production profitability |
Abstrakt | Omówiono organizację polskich gospodarstw mlecznych, ich efekty produkcyjne i koszty produkcji mleka w latach 2006-2008. Dokonano także oceny organizacji polskich gospodarstw mlecznych i ich efektów produkcyjno-ekonomicznych, w konfrontacji z odpowiednimi gospodarstwami krajów Unii Europejskiej za 2008 r. W polskich gospodarstwach w tym okresie wystąpił wzrost stopnia koncentracji produkcji mleka i wzrost wydajności mlecznej krów. Wzrosła jednocześnie produktywność pracy i ziemi. Polskie gospodarstwa mleczne, w porównaniu z gospodarstwami Unii Europejskiej, charakteryzują się niższą produktywnością pracy i ziemi. Zmniejsza się natomiast różnica między cenami skupu mleka w Polsce a krajami Unii Europejskiej. Ceny skupu mleka w Polsce są niższe niż w krajach UE. |
Abstract | In the paper organization of Polish dairy farms, its outputs and costs of milk production in the years 2006-2008 are presented. An assessment of the Polish dairy farms performance in the year 2008 in comparison with farms from the EU has been made. In Polish farms in the given period concentration ratio and milk yield have increased. The labour and land productivity ratios have been improved, however remain still below the EU average level. The difference between farm gate milk procurement prices decreased, however the prices in Poland are still lower than in other EU countries. |
Cytowanie | Ziętara W. (2010) Koszty i dochodowość produkcji mleka w polskich gospodarstwach w latach 2006-2009.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 97, z. 1: 53-66 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2010_n1_s53.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2009 |
|
Ziętara W. Model polskiego rolnictwa – wobec aktualnych wyzwań
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Model polskiego rolnictwa – wobec aktualnych wyzwań |
Title | Model of Polish Agriculture – in the Face of Current Challenges |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | In the paper tendencies of changes of factors of production prices in agriculture, agricultural products in the span of 1995–2007 as well as changes of parity farm area. As the result of faster growth rate of factors of production costs than agricultural prices, there occurs permanent increase of parity farm area. It causes deterioration of farmer’s income situation in comparison with working in non-agricultural branches. The main cause of deepen differences in the income situations of farmers is low mobility of labour factor in agriculture as well as land factor. Changes of the area of agricultural farms in Poland in comparison with chosen European countries were also presented. Against a background of that the model of Polish agriculture was presented |
Cytowanie | Ziętara W. (2009) Model polskiego rolnictwa – wobec aktualnych wyzwań.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 73: 5-21 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2009_n73_s5.pdf |
|
|
15. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Ziętara W. Tendencje zmian w produkcji mleka w Polsce
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Tendencje zmian w produkcji mleka w Polsce |
Title | Tendencies in changes of milk production in Poland |
Słowa kluczowe | produkcja towarowa, gospodarstwa mleczne, pogłowie krów, produkcja mleka, wydajność mleczna krów, zróżnicowanie regionalne, ceny skupu mleka |
Key words | market production, dairy farms, stock of cows, production of milk, milk yield, regional disparity |
Abstrakt | Przedstawiono zmiany w strukturze towarowej produkcji rolniczej, w tym produkcji zwierzęcej, w pogłowiu krów mlecznych, w poziomie produkcji mleka i w skupie. Stwierdzono znaczny spadek pogłowia krów w latach 1990-2007 (o 43%), spadek produkcji mleka o 23,6%, przy jednoczesnym wzroście wydajności mlecznej krów o 36%. Stwierdzono także znaczne zróżnicowanie terytorialne pogłowia krów i produkcji mleka. Ponad 55% produkcji mleka skoncentrowane jest w czterech województwach: podlaskim, mazowieckim, wielkopolskim i łódzkim. |
Abstract | The paper presents changes at market production in agriculture, including animal production, changes in stock of cows, level of milk production and sales. Considerable decrease of stock of cows in 1990 - 2007, about 43,2% has been recorded, however decrease of milk production was 23,6% and simultaneous growth of milk yield about 36%. Considerable territorial disparity stock of cows and production of milk, has been observed in the same time. Over 55% production of milk is concentrate in four provinces: podlaskie, mazowieckie, wielkopolskie, lodzkie. |
Cytowanie | Ziętara W. (2009) Tendencje zmian w produkcji mleka w Polsce.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 1: 27-35 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n1_s27.pdf |
|
|
16. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Ziętara W. ścieżki rozwoju naukowego, z doświadczeń wieloletniego kształcenia młodej kadry naukowej
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | ścieżki rozwoju naukowego, z doświadczeń wieloletniego kształcenia młodej kadry naukowej |
Title | Paths of scientific development, from the long-term experience in young scientific staff education |
Słowa kluczowe | systemy kształcenia wyższego, uniwersytety, kształcenie doktorów |
Key words | higher education systems, universities, education at doctors level |
Abstrakt | Omówiono rolę wiedzy i systemy kształcenia w uczelniach wyższych typu uniwersyteckiego na poziomie doktora, a także systemy kształcenia doktorów: przez asystentur ę i studia doktorskie. Wskazano na większą skuteczność kształcenia doktorów w systemie studiów doktorskich w stosunku do tradycyjnych form kształcenia. Najważniejszymi czynnikami decydującymi o efektywności kształcenia doktorów są odpowiedni dobór kandydatów i sposób realizacji studiów doktorskich. Kluczową rolę odgrywa poprawne sformułowanie problemu badawczego, określenie celów, hipotez i metod badawczych. |
Abstract | The paper presents the importance of knowledge and describes education systems at the Ph.D. level in universities. Two systems of doctors education were described: doctor studies and assistantship. Doctor studies seems to be more effective than the traditional forms of doctor’s education. The main factors determining an efficient education process are: proper choice of candidates and the way of doctor studies accomplishment. The key role here plays: correct definition of the research problem, research goals, hypothesis and research methods. |
Cytowanie | Ziętara W. (2009) ścieżki rozwoju naukowego, z doświadczeń wieloletniego kształcenia młodej kadry naukowej .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 2: 32-37 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n2_s32.pdf |
|
|
17. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Ziętara W. Miary wielkości gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Miary wielkości gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych |
Title | Measures of the size of agricultural farms and agricultural enterprises |
Słowa kluczowe | gospodarstwo, przedsiębiorstwo rolnicze, potencjał produkcyjny, wielko .ć ekonomiczna |
Key words | farm, agricultural enterprise, production potential, economic size unit |
Abstrakt | W artykule omówiono różne sposoby pomiaru wielkości gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych. Rozróżniono pojęcie gospodarstwa i przedsiębiorstwa rolniczego i je odpowiednio zdefiniowano. Omówiono tradycyjne miary wielkości tych podmiot ów oparte na potencjale produkcyjnym. Zaprezentowano jednocześnie ekonomiczne miary wielkości gospodarstw i przedsiębiorstw oparte na ich sile ekonomicznej wyrażonej w ESU i w wielkości produkcji. Mianem przedsiębiorstw rolniczych objęto te jednostki, które prowadzą produkcję towarową. Z ogólnej liczby gospodarstw indywidualnych w 2007 roku wynoszącej 2579,1 tys. działalność rolniczą prowadziło 2387,2 tys., to jest 92,7%, natomiast liczba gospodarstw towarowych, które należy uznać za przedsiębiorstwa wynosiła w tym roku 753,2 tys., to jest zaledwie 31,5% liczby gospodarstw prowadzących działalność rolniczą. |
Abstract | The paper describes different approaches towards measuring size of farms. The individual farm and farm business have been defined. Traditional measures based on production potential. In the paper the measures based on economical strength expressed in ESU or production volume have been discussed. Farm businesses have been defined as units with commercial production. In the year 2007 as much as 92,6% (2387,2 thousands) of the total population of 2579,1 thousands farms pursued agricultural activities. However only 31,5% (753,2 thousands) of farms pursuing agricultural activities could be recognized as commercial farms falling into category of farm businesses. |
Cytowanie | Ziętara W. (2009) Miary wielkości gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 4: 267-276 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n4_s267.pdf |
|
|
18. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2008 |
|
Ziętara W. Profesor Janusz Kosicki, życie i praca (jubileusz 80-lecia urodzin)
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Profesor Janusz Kosicki, życie i praca (jubileusz 80-lecia urodzin) |
Title | THE LIFE AND THE WORK (JUBILEE OF THE BIRTHDAY 80TH) |
Słowa kluczowe | prof. Janusz Kosicki – żucie i praca |
Key words | Profesor Janusz Kosicki – The life and the work |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Ziętara W. (2008) Profesor Janusz Kosicki, życie i praca (jubileusz 80-lecia urodzin).Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 95, z. 1: 7-13 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2008_n1_s7.pdf |
|
|
19. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2008 |
|
Ziętara W. Wewnętrzne uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Wewnętrzne uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa |
Title | Internal conditions of development of Polish agriculture |
Słowa kluczowe | rolnictwo, gospodarstwa rolnicze, czynniki produkcji, zatrudnieni w rolnictwie, kierunki produkcji rolniczej |
Key words | agriculture, farm business, production factors, employment in agriculture, agricultural production orientation |
Abstrakt | Przedstawiono wewnętrzne uwarunkowania rozwoju rolnictwa w Polsce na tle wybranych krajów Europy zachodniej. Dokonano oceny zasobów ziemi. Wskazano, że w porównaniu do wybranych krajów powierzchnia użytków rolnych w przeliczeniu na jednego mieszkańca należy do wyższych w Europie. Zasoby pracy są również bardzo wysokie, zbyt wysokie w stosunku do potrzeb. Także wyposażenie w siłę pociągową jest wysokie. Aktualny poziom zasobów czynników produkcji to silne strony polskiego rolnictwa. Słabą stroną polskiego rolnictwa jest niska średnia powierzchnia gospodarstw rolnych, kilkakrotnie niższa niż w porównywanych krajach. Pozytywnym zjawiskiem jest wzrost udziału ziemi w gospodarstwach o większej powierzchni, powyżej 20 ha użytków rolnych. Stwierdza się terytorialne zróżnicowanie produkcji zwierzęcej. Następuje specjalizacja regionalna. Ponad 50% pogłowia krów i trzody chlewnej skupiona jest odpowiednio w pięciu i trzech województwach. |
Abstract | In the paper endogenous conditions for the development of agricultural sector in Poland in comparison with selected EU countries are discussed. It is indicated, that comparing to other countries area of agricultural land per capita is one of the highest in Europe. Large labor resources exceed the needs. Agriculture is well equipped with tractors. The present level of production factors can be considered as a strength of the sector. The weak point is a low, on average, farm size, several times lower than in the countries compared in the analysis. Increasing share of larger farms (above 20 ha) in the land use is a positive feature. Regional specialization and concentration in livestock production (over 50% of the total heard of cows and pigs is concentrated in five and three regions respectively) is stated. |
Cytowanie | Ziętara W. (2008) Wewnętrzne uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 2: 80-94 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2008_n2_s80.pdf |
|
|
20. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2007 |
|
Ziętara W. Profesor Florian Maniecki, życie i twórczość (jubileusz: 80-lecia urodzin)
Autor | Wojciech Ziętara |
Tytuł | Profesor Florian Maniecki, życie i twórczość (jubileusz: 80-lecia urodzin) |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Ziętara W. (2007) Profesor Florian Maniecki, życie i twórczość (jubileusz: 80-lecia urodzin).Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z. 2: 8-12 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2007_n2_s8.pdf |
|
|