1. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Bagieński S., Grontkowska A., Łukasiewicz K. Uwarunkowania wyboru agroturystyki jako formy wypoczynku przez mieszkańców miast
Autor | Stanisław Bagieński, Anna Grontkowska, Katarzyna Łukasiewicz |
Tytuł | Uwarunkowania wyboru agroturystyki jako formy wypoczynku przez mieszkańców miast |
Title | CONDITIONS OF AGRITOURISM’S SELECTION AS A FORM OF RELAXATION OF THE CITY RESIDENTS |
Słowa kluczowe | miasto, wieś, wypoczynek, agroturystyka |
Key words | town, village, rest, agrotouristic |
Abstrakt | W opracowaniu zaprezentowano uwarunkowania wyboru przez mieszkańców miast formy wypoczynku jaką jest agroturystyka. Uwzględniono czynniki o znaczeniu pozytywnym i negatywnym. W artykule wykorzystano dane wtórne oraz przedstawiono wyniki badań własnych przeprowadzonych wśród mieszkańców polskich miast w 2016 roku. Przeprowadzone badania wykazały, że agroturystyka znajduje się w obszarze zainteresowania mieszkańców miast. Badani korzystali z tej formy wypoczynku, oceniając ją pozytywnie. Wskazali jednocześnie na wiele negatywnych aspektów. |
Abstract | The study presents the determinants of the selection of the form of leisure by agrotourism users. Positive and negative factors were presented. The article uses secondary data and presents the results of own research carried out among residents of Polish cities in 2016.The research has shown that agrotourism is in the area of interest of city dwellers. The respondents used this form of rest, assessing it positively. They also pointed many negative aspects. |
Cytowanie | Bagieński S., Grontkowska A., Łukasiewicz K. (2018) Uwarunkowania wyboru agroturystyki jako formy wypoczynku przez mieszkańców miast.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 122-129 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s122.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Sieczko A., Sieczko L. Determinanty popytu usług agroturystycznych
Autor | Anna Sieczko, Leszek Sieczko |
Tytuł | Determinanty popytu usług agroturystycznych |
Title | Determinants of Demand for Agritourism Services |
Słowa kluczowe | gospodarstwa agroturystyczne, baza noclegowa, atrakcje turystyczne, wyżywienie w gospodarstwach |
Key words | agritourism farms, accommodation, tourist attractions, food on farms |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę określenia głównych determinant usług agroturystycznych wśród turystów z Polski oraz Ukrainy i Białorusi. W ostatnim czasie grupa imigrantów zarobkowych z Ukrainy gwałtownie wzrosła i zaczęto zauważać ich nie tylko jako pracowników ale także konsumentów. Celem pracy było określenie głównych determinant wpływających na postrzeganie agroturystyki. Badania zostały przeprowadzone w formie kwestionariusza ankiety. Przedstawione wyniki opierają się na 250 respondentach. Wskazane zostały główne cechy brane pod uwagę podczas wyboru usług agroturystycznych. Badane cechy są przedstawione w czterostopniowej skali co pozwala w szczegółach dokładniej podzielić turystów usług agroturystycznych. |
Abstract | The article attempts to determine the main determinants of agritourism services among tourists from Poland, Ukraine and Belarus. Recently, the number of labor immigrants from Ukraine has grown sharply and they are being noticed not only as employees but also as consumers. The purpose of the work was to determine the main determinants affecting the perception of agritourism. The research was carried out in the form of a questionnaire. The results presented are based on 250 respondents. The main features taken into consideration during the selection of agrotourism services were indicated. The examined features are presented in a four-level scale, which allows to more precisely divide users of agritourism services. |
Cytowanie | Sieczko A., Sieczko L. (2018) Determinanty popytu usług agroturystycznych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 259-269 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s259.pdf |
|
|
3. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Król K. Wydajność witryn internetowych gospodarstw agroturystycznych
Autor | Karol Król |
Tytuł | Wydajność witryn internetowych gospodarstw agroturystycznych |
Title | EFFICIENCY OF WEBSITES OF AGROTOURISTIC FARMS |
Słowa kluczowe | promocja agroturystyki, testy wydajności, efektywność witryny, optymalizacja witryny |
Key words | promotion of agrotourism, performance tests, efficiency of website, optimization of website |
Abstrakt | Dynamika rozwoju agroturystyki zależy w dużym stopniu od działań marketingowych, w tym promocji usług. Wielu właścicieli gospodarstw agroturystycznych wykorzystuje witryny internetowe do prezentacji swojej oferty i dotarcia z nią do szerszego grona odbiorców. Takie atrybuty witryny jak: użyteczność, funkcjonalność, interaktywność i wydajność są często postrzegane jako obietnica wysokiej jakości oferty, z której klient rozważa skorzystać. Celem pracy był pomiar wydajności witryn internetowych gospodarstw agroturystycznych. Badania miały charakter pilotażowy i zostały wykonane w zbiorze 100 witryn internetowych, których adresy pozyskano w wyszukiwarki Google oraz jednego z ogólnopolskich katalogów. Testy wydajności wykonano za pomocą wybranych aplikacji internetowych. Ponadto wytypowano strony o skrajnych parametrach, które poddano szczegółowej analizie. W konkluzji wykazano, że witryny internetowe gospodarstw agroturystycznych charakteryzowały się zadowalającym stopniem wydajności, co nie zawsze jednak korespondowało z ich efektywnością i jakością wykonania. |
Abstract | Dynamics of agrotourism development depends to a large extent on marketing activities, including promotion of services. Numerous owners of agrotouristic farms use websites to present their offers and approach a wider range of customers. Such attributes of a website like: usability, functionality, interactivity and efficiency are often regarded as a promise of a high quality offer which is considered by a customer to be used. The aim of the paper was to measure efficiency of websites of agrotouristic farms. The surveys were of pilot character and were performed in the set of 100 websites the addresses of which were obtained by means of Google search engine as well as one of nationwide catalogues. The efficiency tests were conducted by means of selected internet applications. Moreover, selected extreme cases were examined in detail. It was proved in the conclusion that the websites of agrotouristic farms are characterized by the satisfactory level of efficiency which, however, does not always correspond with their effectivity and performance quality. |
Cytowanie | Król K. (2017) Wydajność witryn internetowych gospodarstw agroturystycznych.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 3: 33-43 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n3_s33.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Król K. Witryny i aplikacje mobilne w promocji gospodarstw agroturystycznych
Autor | Karol Król |
Tytuł | Witryny i aplikacje mobilne w promocji gospodarstw agroturystycznych |
Title | WEBSITES AND MOBILE APPLICATIONS IN PROMOTION OF AGROTOURISTIC FARMS |
Słowa kluczowe | promocja agroturystyki, technologie mobilne, witryny mobilne, responsywność przekazu, urządzenia mobilne |
Key words | promotion of agrotourism, mobile technologies, mobile websites, responsiveness of the message, mobile devices |
Abstrakt | Celem pracy była ocena możliwości oraz stopnia wykorzystania przez gospodarstwa agroturystyczne witryn i aplikacji mobilnych w prezentacji i promocji świadczonych usług. Badania przeprowadzono w trzech płaszczyznach: responsywności przekazu, projektowej oraz ekonomicznej. Badaniom responsywności poddano 287 witryn internetowych gospodarstw agroturystycznych. W trakcie testów projektowych utworzono aplikacje mobilne dla modelowego gospodarstwa agroturystycznego. Ekonomiczne uwarunkowania utworzenia aplikacji mobilnych zbadano rozsyłając zapytanie ofertowe. W zbiorze badanych witryn nie odnotowano ani jednej witryny mobilnej. Żadne z gospodarstw nie udostępniało też aplikacji mobilnej. Gospodarstwa agroturystyczne z badanego zbioru posługiwały się przeważnie witrynami responsywnymi. Pracownicy ankietowanych podmiotów unikali w swoich odpowiedziach tematu kosztów wykonania aplikacji mobilnej. Większość z nich zasugerowała, że z uwagi na kwestie praktyczne (efektywność) i ekonomiczne, korzystniej jest promować gospodarstwo przy pomocy witryny internetowej dostosowanej do urządzeń przenośnych. W konkluzji wykazano, że powszechność wykorzystania aplikacji mobilnych w promocji gospodarstw agroturystycznych jest ograniczana barierami: przydatności, kosztów, a także wiedzy i umiejętności. |
Abstract | The aim of the paper was to evaluate opportunities and the rate of using websites and mobile applications by agrotouristic farms in presentation and promotion of provided services. The surveys were performed in three fields: responsiveness of the message as well as project and economic ones. 287 websites of agrotouristic farms were tested. The mobile applications for a model agrotouristic farm were created during the tests. Economic conditions of creating the mobile applications were tested by sending the requests for the proposal. Not a single mobile website was noted in the set of surveyed websites. Also, none of the farms was providing a mobile application. The agrotouristic farms from the tested set were usually using the responsive websites. The workers of responded entities avoided in their answers the topic of performing a mobile application. Most of them suggested that due to practical (efficiency) and economic issues it would be more beneficial to promote a farm by means of the website adapted to mobile devices. In conclusion, it was proved that the prevalence of using mobile applications in promotion of agrotouristic farms is limited by the following barriers: usefulness, costs and also knowledge and skills. |
Cytowanie | Król K. (2017) Witryny i aplikacje mobilne w promocji gospodarstw agroturystycznych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 18(67): 58-72 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n67_s58.pdf |
|
|
5. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2017 |
|
Król K. Trendy projektowe w prezentacji gospodarstwagroturystycznych w Internecie
Autor | Karol Król |
Tytuł | Trendy projektowe w prezentacji gospodarstwagroturystycznych w Internecie |
Title | Design trends in presentation of agrotouristic farms in the Internet |
Słowa kluczowe | promocja agroturystyki, projekt graficzny, trendy projektowe, witryny responsywne,hero image |
Key words | promotion of agrotourism, graphic design, design trends, responsive websites, heroimage |
Abstrakt | Celem pracy było rozpoznanie formy graficznej (projektowej), jaką najczęściejprzyjmują witryny internetowe gospodarstw agroturystycznych. W pracy postawiono pytaniebadawcze, czy najnowsze trendy projektowe znajdują zastosowanie w projektach takich witryn.Badaniom inspekcyjnym poddano 282 witryny obiektów, które zadeklarowały, że prowadządziałalność agroturystyczną. W trakcie badań inspekcyjnych weryfikowano występowaniekoncepcji projektowych, m.in.: responsive web design, one-page, long-page, flat design, materialdesign, a także hero image.W zbiorze badanych witryn nie odnotowano ani jednej utworzonej w koncepcji flat design lubmaterial design. Najpopularniejszym rozwiązaniem projektowym była tzw. karuzela obrazów.Tylko jedną witrynę oceniono jako zgodną z trendem one-page design. Nieco większą popularnościącieszyły się koncepcje responsywności oraz hero image. Witryny z badanego zbioru byływ większości wykonane w klasyczny, zachowawczy sposób, według standardów projektowychz lat 2008–2012. |
Abstract | The aim of the paper was to recognize the graphic (design) form taken most frequently bythe websites of agrotouristic farms and whether the newest design trends are applied in designs ofsuch websites. 282 websites were subject to the inspective surveys, which declared that they are conductingagritourism activities. Occuring design concepts such as: responsive web design, one-page,long-page, flat design, material design and hero image were verified during the tests.Not one flat design or material design created in the concept were noted in the set of the surveyedwebsites. The most popular design solution was so called a carousel of images. Only one website wasestimated as compatible with the trend called one-page design. Concepts of responsiveness as wellas hero image were slightly more popular. The websites from the tested set were mostly performed ina classic, conservative way according to the design standards from the years 2008–2012. |
Cytowanie | Król K. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2017_n7_s37.pdf |
|
|
6. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2016 |
|
Patoła G. Wsparcie agroturystyki w Małopolsce w ramach PROW 2007–2013
Autor | Grzegorz Patoła |
Tytuł | Wsparcie agroturystyki w Małopolsce w ramach PROW 2007–2013 |
Title | Support for agrotourism in Małopolska province from Rural Development Programme 2007–2013 |
Słowa kluczowe | gospodarstwa agroturystyczne, Małopolska, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, rozwój, wsparcie finansowe |
Key words | agritourism farm, Małopolska province, Rural Development Programme, development, financial support |
Abstrakt | Praca poświęcona jest wykorzystaniu funduszy pochodzących z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) w latach 2007–2013 przez małopolskie gospodarstwa agroturystyczne. W artykule zaprezentowano gospodarstwa agroturystyczne w Małopolsce z uwzględnieniem poszczególnych powiatów. Przedstawiono wsparcie finansowe, jakie uzyskały gospodarstwa agroturystyczne ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Dokonano analizy głównych czynników, które przyczyniają się do korzystania ze wsparcia z funduszy europejskich przez gospodarstwa agroturystyczne. |
Abstract | The work is devoted to the use of funds from the Rural Development Programme for the years 2007–2013 by agritourism farm in the Małopolska province. The article describes the agritourism farm in the Małopolska, taking into account all counties. Another issue concerns financial support which agritourism farm received from the Rural Development Programme. By using statistical data author of the paper analyzes the main factors that contribute to the use of support from European funds by agritourism farm. |
Cytowanie | Patoła G. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2016_n5_s95.pdf |
|
|
7. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2014 |
|
Majchrzak K., Żarska H., Żarski T. Genetycznie modyfikowane uprawy jako potencjalne zagrożenie dla gospodarstw specjalizujących się w usługach ekoagroturystycznych
Autor | Kinga Majchrzak, Henryka Żarska, Tadeusz Żarski |
Tytuł | Genetycznie modyfikowane uprawy jako potencjalne zagrożenie dla gospodarstw specjalizujących się w usługach ekoagroturystycznych |
Title | Crops of the genetically modified plants (GMP) as the potential threat for farms specializes in ecoagrotouristic services |
Słowa kluczowe | organizmy genetycznie modyfikowane, zagrożenia, ekologia, ekoagroturystyka |
Key words | genetically modified organism, threat, ecology, ecoagrotourism |
Abstrakt | Turystyka na obszarach wiejskich ma cały szereg form, z których najbardziej charakterystyczne są: turystyka wiejska, agroturystyka, i ekoagroturystyka. Ekoagroturystyka to specyficzna forma agroturystyki. Obejmuje ona bowiem pobyt w gospodarstwach ekologicznych. Gospodarstwa takie nie używają żadnych syntetycznych substancji chemicznych, nawozów, sztucznych barwników ani środków konserwujących w uprawie roślin i hodowli zwierząt. Ekologiczne produkty rolne podlegają ścisłemu nadzorowi i spełniają międzynarodowe standardy. Istotną cechą tej formy agroturystyki jest nie tylko pobyt w gospodarstwie rolniczym, ale także udział w pracy na roli oraz konsumpcja produktów z hodowli ekologicznej. Rolnictwo ekologiczne wyklucza całkowicie możliwość upraw i hodowli organizmów genetycznie modyfikowanych. Termin „organizm genetycznie modyfikowany” oznacza organizm, do którego genomu został wstawiony jeden lub więcej genów obcych tzw. transgenów zawierające sekwencje kodujące takie cechy jak odporność na herbicydy, lub związki owadobójcze. Inżynieria genetyczna tworzy organizmy, które nie mogłyby powstać w sposób naturalny. Jest to sprzeczne z zasadami rolnictwa konwencjonalnego, a przede wszystkim ekologicznego. |
Abstract | Rural tourism takes a whole range of forms, of which the most typical are: village tourism, agrotourism, ecoagrotourism. Ecoagrotourism is a specific form of agrotourism. It involves stays in eco-farming – undertakings. These farms do not use any synthetic chemicals, fertilizers, artificial colorants or preserving agents in their plant growing and animal breeding. Ecologic agricultural produce is subject to strict supervision and meets international standards. An essential characteristic of this form of agrotourism is not only the sharing of living with the farming family but also taking part in farming work and the consummation of produce from their ecological farming. Ecological agriculture excludes fully the possibility the crop and farming of modified genetically organisms. The term “genetically modified organism” means an organism into which has been inserted – through genetic engineering – one or more genes from an outside source that contains coding for desired characteristics, such as herbicide resistance or an antibacterial compound.. Genetic engineering involves crossing species that could not breed in nature. This is now the conflicting working with the principles of conventional agriculture and first of all ecoagriculture. |
Cytowanie | Majchrzak K., Żarska H., Żarski T. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2014_n1_s167.pdf |
|
|
8. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2014 |
|
Babikova K., Isaienko V., Nikolaiev K. Certyfikacja ochrony środowiska jako instrument rozwoju zrównoważonego w agroturystyce Ukrainy
Autor | Kateryna Babikova, Volodymyr Isaienko, Kyrylo Nikolaiev |
Tytuł | Certyfikacja ochrony środowiska jako instrument rozwoju zrównoważonego w agroturystyce Ukrainy |
Title | Environmental certification as instrument of sustainable development providing in agritourism of Ukraine |
Słowa kluczowe | |
Key words | agricultural tourism, environmental passport, rural areas, ecological certification |
Abstrakt | |
Abstract | In the article the modern scientific approaches to the definition of agricultural tourism is presented. Article deals with meaning and prospects of development of agro-tourism activities as a component of sustainable development of rural areas of Ukraine. The normative concepts of rural and agrotourism, the necessity and actuality of ecological certification of touristic objects and rural farmstead are examined in this article. Thus we have determined that promotion on the market of rural tourism (green) and agro-tourism is impossible without complying with relevant standards, norms and ecological passportization and certification of tourist objects and rural (agro) estates. The environmental certification issues have to play leading role in governmental and regional target programs and to provide the sustainable development of rural residential territories and certain touristic regions. |
Cytowanie | Babikova K., Isaienko V., Nikolaiev K. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2014_n2_s25.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Keck-Wilk M., Wilk I. Preferencje konsumenta na rynku usług ekoagroturystycznych w Polsce
Autor | Małgorzata Keck-Wilk, Iwona Wilk |
Tytuł | Preferencje konsumenta na rynku usług ekoagroturystycznych w Polsce |
Title | Consumer preferences on the ecoagrotourism services market in Poland |
Słowa kluczowe | ekoagroturystyka, preferencje konsumenta |
Key words | ecoagritourism, consumer preferences |
Abstrakt | W realizacji idei rozwoju zrównoważonego istotnego znaczenia nabiera koncepcja turystyki zrównoważonej. Istotną formą realizacji takiej koncepcji turystyki na obszarach wiejskich jest ekoagroturystyka. Celem przeprowadzonych badań było określenie preferencji klientów w odniesieniu do kształtu oferty ekoagroturystycznej w Polsce. Badania zostały zrealizowane na próbie 128 respondentów w miesiącach lipiec-sierpień 2011 i 2012 roku z zastosowaniem metody wywiadu bezpośredniego. W świetle tych badań można stwierdzić, że ekoagroturyści oczekują możliwie największego zróżnicowania ekologicznych aspektów ich wypoczynku. |
Abstract | The sustainable tourism concept gains significant importance in the sustainable development. Ecoagritourism is an important form of the sustainable tourism implementation on rural areas. The aim of the study was to determine customers preferences towards the ecoagritourism farms offer in Poland. The study was carried out on a sample of 128 respondents in July and August 2011 and 2012 using the personal interview method. In the light of research it can be concluded that ecoagritourists expect the greatest possible extent of diversity of the ecological aspects of their leisure. |
Cytowanie | Keck-Wilk M., Wilk I. (2013) Preferencje konsumenta na rynku usług ekoagroturystycznych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 612-622 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s612.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2010 |
|
Mysiak K. Rozwój agroturystyki z udziałem instytucji i organizacji branżowych w województwie pomorskim
Autor | Katarzyna Mysiak |
Tytuł | Rozwój agroturystyki z udziałem instytucji i organizacji branżowych w województwie pomorskim |
Title | The development of agrotourism with the participation of local administration and professional organizations in the Pomeranian province |
Słowa kluczowe | agroturystyka, wsparcie, samorząd lokalny |
Key words | agrotourism, support, local administration institutions |
Abstrakt | Na obszarach wiejskich o niskim potencjale rolniczym, agroturystyka zapewnia stabilizację finansową małym i średnim gospodarstwom rolnym. Jest też stymulatorem lokalnej gospodarki przysparzając dochodów budżetom gmin. Pozytywne działania i współpracę w zakresie rozwoju agroturystyki można dostrzec w wielu gminach województwa pomorskiego. Autorka artykułu przeprowadziła w miesiącach sierpień – listopad 2009 r. badania pierwotne wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych województwa pomorskiego. Ich celem było uzyskanie informacji i opinii o działaniach instytucji i organizacji szczebla lokalnego i ogólnokrajowego na rzecz rozwoju agroturystyki. Ankietowani najwyżej ocenili współpracę z Polską Federacją Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” oraz Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Gdańsku |
Abstract | In rural areas with low agricultural potential, the agrotourism provides a financial stability for small and medium-sized farms. It is also a stimulator of the local economy, thus providing a revenue for municipal budgets. A positive action and cooperation in tourism development can be seen in many communities of the Pomeranian province. In the months August - November 2009 the author of this article carried a primary research among the owners of agrotourist farms in the Pomeranian province. The goal was to obtain information and opinions about the activities of local and national level institutions and organizations in the field of agrotourism development. Respondents rated highest the cooperation with the Polish Federation of Rural Tourism Hospitable Farms and the Pomeranian Agricultural Advisory Center in Gdansk. |
Cytowanie | Mysiak K. (2010) Rozwój agroturystyki z udziałem instytucji i organizacji branżowych w województwie pomorskim.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 45-54 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s45.pdf |
|
|