1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Batyk I. Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami rolno spożywczymi z Federacją Rosyjską w latach 2006-2015
Autor | Iwona Batyk |
Tytuł | Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami rolno spożywczymi z Federacją Rosyjską w latach 2006-2015 |
Title | Changes in Polish Foreign Trade in Agri-Food Products with the Russian Federation in 2006-2015 |
Słowa kluczowe | Rosja, handel zagraniczny, produkty rolno-spożywcze, embargo |
Key words | Russian Federation, foreign trade, agri-food products, embargo |
Abstrakt | Celem artykułu jest wskazanie najważniejszych zmian w polskim handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi z Federacją Rosyjską w latach 2006-2015. Do weryfikacji celu wykorzystano analizę zmian w czasie oraz analizę struktury handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi w latach 2006-2015. Artykuł jest wynikiem analizy literatury i opracowań statystycznych. Zastosowane dane pochodzą z Roczników Statystycznych Handlu Zagranicznego. Wymianę handlową towarami rolno-spożywczymi charakteryzuje znaczna przewaga eksportu z Polski do Rosji nad importem. Wartość obrotów istotnie zmniejszyła się po wprowadzeniu w 2014 r. przez Federację Rosyjską ograniczeń w imporcie tych produktów z krajów Unii Europejskiej. Dynamika eksportu do Rosji zależna była od kategorii towarów. Największe zmiany dotyczyły produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ponieważ ich eksport obarczony był wysokim stopniem barier handlowych, wynikających przede wszystkim z sytuacji geopolitycznej. Do poprawy polsko-rosyjskich relacji gospodarczych i handlowych konieczna jest akceptacja przez Rosję norm unijnych na produkcję oraz certyfikację weterynaryjną i fitosanitarną produktów rolno-spożywczych. |
Abstract | The aim of the article is to identify the most important changes in Polish foreign trade in agri-food products with the Russian Federation in the years 2006-2015. To verify these shifts, changes over time and the structure of foreign trade in agri-food products in 2006-2015 were analyzed. The value of Poland's foreign trade turnover with Russia, the turnover balance and the share of agri-food products in trade were presented. The value of imports and exports in the categories of agri-food product groups and the dynamics of the import and export of agri-food products was also presented. The article is the result of the analysis of literature and statistical studies. Data from the Statistical Yearbook of Foreign Trade was used. Trade exchange of agri-food products is characterized by an advantage of exports from Poland to Russia. The value of trading these products was reduced after the restrictions of the Russian Federation in 2014 on the import of these products from the EU. The dynamics of exports to Russia were dependent on the category of products. The most significant changes were related to products of plant and animal origin, because their exports depended on trade barriers resulting from the geopolitical situation. To improve Polish-Russian economic and trade relations, Russia must accept EU standards for the production and veterinary and phytosanitary certification of agri-food products. |
Cytowanie | Batyk I. (2018) Zmiany w polskim handlu zagranicznym produktami rolno spożywczymi z Federacją Rosyjską w latach 2006-2015.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 1: 23-37 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n1_s23.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Jakubowska D., Radzymińska M., Siemianowska E. Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku
Autor | Dominika Jakubowska, Monika Radzymińska, Ewa Siemianowska |
Tytuł | Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku |
Title | Attitudes of Young Consumers Towards Ecological Bakery and Confectionery Food Products – a Case Study |
Słowa kluczowe | akceptacja, postrzeganie, cechy sensoryczne, młodzi konsumenci, produkty piekarnicze, produkty cukiernicze, żywność ekologiczna, intencja zakupu |
Key words | acceptance, perception, sensory attributes, young consumers, bakery products, confectionery products, organic food, intention to buy |
Abstrakt | W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące postaw młodych konsumentów wobec nowo zaprojektowanych, niedostępnych w sprzedaży ekologicznych produktów piekarniczych (10 wariantów rogali) oraz cukierniczych (10 wariantów muffin). Receptura poddanych ocenie produktów ekologicznych nie uwzględniała dodatku sacharozy i substancji słodzących. Ciasto wzbogacono kombinacją owoców i warzyw tj. suszone i świeże jabłka, rodzynki, burak czerwony, burak biały, dynia, marchew, śliwka, czereśnia oraz twarogiem. Badania wykazały, iż młodzi konsumenci nie są potencjalnym segmentem nabywców produktów ekologicznych cechujących się otrzymanymi walorami sensorycznymi. Jedynie nieliczne spośród poddanych ocenie produktów były przez badaną grupę akceptowane. Z kolei najbardziej akceptowane produkty cechowały się jedynie umiarkowanym stopniem akceptowalności. Stwierdzono, iż dla młodych konsumentów walory sensoryczne (smak) żywności ekologicznej są kluczowym czynnikiem wpływającym na postawy wobec tej żywności oraz chęci jej zakupu. Wykazano, iż świadomość cech prozdrowotnych żywności ekologicznej nie gwarantuje jej nabywania. |
Abstract | This manuscript presents results of a survey aimed at evaluating attitudes of young consumers towards newly-designed, unavailable in retail ecological bakery products (10 variants of crescent rolls) and confectionery products (10 variants of muffins). Formulas of the tested bio-products were free of saccharose and sweeteners. Dough was enriched with a mix of fruits and vegetables, i.e. dried and fresh apples, raisins, red beetroot, white beetroot, pumpkin, carrot, plump, cherry and with fresh white cheese. The survey has demonstrated that young consumers are not a potential segment of customers of ecological products with the designed sensory values. Only few of the assessed products were acceptable by the surveyed consumers. In turn, the most acceptable products were characterized by only moderate acceptability. In the case of young consumers, the sensory values (taste) of ecological food products turned out to be the key factor affecting their attitudes towards this type of food and driving their purchase decisions. The study has shown that the awareness of health-promoting properties of bio-foods does not ensure their purchase. |
Cytowanie | Jakubowska D., Radzymińska M., Siemianowska E. (2018) Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 238-248 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s238.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Burgiel A., Sowa I. Akceptacja nowych trendów konsumenckich w pokoleniach X i Y – analiza porównawcza
Autor | Aleksandra Burgiel, Izabela Sowa |
Tytuł | Akceptacja nowych trendów konsumenckich w pokoleniach X i Y – analiza porównawcza |
Title | New consumer trends adoption by generations X and Y – comparative analysis |
Słowa kluczowe | kohorty pokoleniowe, zachowania konsumentów, konsumpcja wspólna, prosumpcja showrooming, inteligencja zbiorowa |
Key words | generational cohorts, consumer behavior, prosumption, collaborative consumption, showrooming, collective intelligence |
Abstrakt | W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących akceptacji wybranych trendów konsumenckich przez przedstawicieli generacji X i Y. Prowadzone analizy dotyczyły następujących trendów: prosumpcji, konsumpcji wspólnej (ang. collaborative consumption), konsumowania bez posiadania (ang. non-ownership consumption), showrooming’u oraz zbiorowej inteligencji (ang. collective intelligence). Przeanalizowano i porównano częstotliwości realizacji wybranych zachowań reprezentujących wyżej wymienione trendy i podjęto próbę ustalenia, czy badane pokolenia różnią się pod względem stopnia ich akceptacji. Badania bezpośrednie, będące podstawą analiz, przeprowadzono wśród 576 reprezentantów generacji X i 719 przedstawicieli pokolenia Y, za pomocą ankiety internetowej. Ich wyniki potwierdzają istnienie istotnych różnic pomiędzy konsumentami z różnych pokoleń. |
Abstract | The paper presents survey results regarding adoption of selected consumer trends (i.e. prosumption, collaborative consumption, non-ownership consumption, showrooming, and collective intelligence use and creation) by members of generations X and Y. We analyze and compare the frequency of certain behaviors representing the aforementioned trends and make an attempt to establish whether the two generations vary with reference to these trends adoption. The data collected from 576 generation X and 719 generation Y representatives via online survey confirm that there are significant dissimilarities between consumers of different age. |
Cytowanie | Burgiel A., Sowa I. (2017) Akceptacja nowych trendów konsumenckich w pokoleniach X i Y – analiza porównawcza.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 117: 61-74 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n117_s61.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Jakubowska D., Radzymińska M., Staniewska K. Wybrane socjodemograficzne determinanty postaw konsumentów wobec żywności o obniżonej zawartości cukru
Autor | Danuta Jakubowska, Monika Radzymińska, Katarzyna Staniewska |
Tytuł | Wybrane socjodemograficzne determinanty postaw konsumentów wobec żywności o obniżonej zawartości cukru |
Title | Selected socio-demographic determinants of consumer attitudes towards food with reduced sugar content |
Słowa kluczowe | cukier, wybór żywności, decyzje nabywcze, akceptacja |
Key words | sugar, food choice, purchase decision, acceptance |
Abstrakt | Celem badania było określenie wpływu wybranych zmiennych socjodemograficznych na postawy konsumentów względem żywności o obniżonej zawartości cukru. Badania przeprowadzono w placówkach oświatowych, szkołach wyższych, placówkach dydaktycznych dla seniorów zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Zastosowano metodę pomiaru sondażowego, technikę wywiadu pośredniego. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Ogółem przebadano 750 osób. Zdecydowana większość respondentów, niezależnie od cech socjodemograficznych, ocenia korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania procesu obniżenia zawartości cukru jako duże i raczej duże. Pomimo to stosunkowo niewielka część badanych, zróżnicowanych ze względu na płeć i wiek, stosuje w swojej diecie zamienniki cukru oraz jest zainteresowana produktami o obniżonej zawartości cukru. Większość badanych była zdania, że obniżenie zawartości cukru w produkcie wpływa na pogorszenie jego walorów smakowych. |
Abstract | The aim of this study was to determine the impact of socio-demographic variables on consumer attitudes towards food with a reduced sugar content. The study was conducted in educational institutions, a university and educational centers for seniors located in the Warmia-Mazury, using a survey research method, indirect technique (an original interview questionnaire). In total, 750 respondents were interviewed. The majority of respondents, regardless of socio-demographic characteristics, assesses the health benefits of the sugar content reduction as large and rather large. Despite this, a relatively small portion of respondents, varied by gender and age, used in their diets sugar substitutes and was interested in products with a reduced sugar content. According to the most of the respondents, lowering the sugar content of a product affects the deterioration of its flavor. |
Cytowanie | Jakubowska D., Radzymińska M., Staniewska K. (2016) Wybrane socjodemograficzne determinanty postaw konsumentów wobec żywności o obniżonej zawartości cukru.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 113: 145-157 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n113_s145.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Kruk M. Znaczenie marki w procesie komercjalizacji nowego produktu
Autor | Marek Kruk |
Tytuł | Znaczenie marki w procesie komercjalizacji nowego produktu |
Title | BRAND INFLUENCE ON NEW PRODUCT COMMERCIALIZATION PROCESS |
Słowa kluczowe | marka, komercjalizacja, nowy produkt, akceptacja |
Key words | brand, product launch, new product, adoption |
Abstrakt | Zarządzanie marką jest dla menedżerów produktu istotnym wyzwaniem. Artykuł prezentuje rolę marki w zachowaniach nabywców, uwarunkowania procesu komercjalizacji oraz miejsce marki w tym procesie, wskazując na jej istotne znaczenie. Marka staje się coraz ważniejszym atrybutem przy dokonywaniu zakupu przez klientów. Stąd też odgrywa ona coraz większą rolę w procesie komercjalizacji innowacji. W związku z tym należy rozpatrywać ją zarówno w aspekcie strategicznym, jak i taktycznym podczas wprowadzania nowego produktu na rynek. Pomocny w tym względzie jest wybór marki opartej na dwóch wymiarach: typie nowości oraz orientacji rynkowej. |
Abstract | Brand management is a major challenge of the product managers. The paper presents the role of brand in the behavior of buyers, conditions of commercialization process and role of the brand in this process, indicating its importance. Brand is more and more important attribute in buying process. For that reason brand plays fundamental role in the commercialization of innovation. Therefore, company should look for some ways to effectively use brand in strategic and tactic activity. Helpful in this regard is the selection of the brand based on two dimensions: the type of innovation and market orientation. |
Cytowanie | Kruk M. (2013) Znaczenie marki w procesie komercjalizacji nowego produktu.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 422-431 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s422.pdf |
|
|