1. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Brzozowski P., Zmarlicki K. Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną
Autor | Piotr Brzozowski, Krzysztof Zmarlicki |
Tytuł | Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną |
Title | HUMAN LABOR CONSUMPTION AND LABOR COSTS FOR APPLE PRODUCTION AT ORGANIC AND CONVENTIONALLY MANAGED FARMS |
Słowa kluczowe | jabłka, produkcja ekologiczna, nakłady pracy |
Key words | apples, organic products, labor inputs |
Abstrakt | Celem badań jest poznanie poziomu nakładów oraz kosztów pracy ludzi w produkcji konwencjonalnej i ekologicznej jabłek. Badania prowadzono w dwudziestu gospodarstwach w centralnej Polsce w latach 2009-2013 – dwunastu z produkcją konwencjonalną i ośmiu z produkcją ekologiczną. Średnie plony jabłek w tym okresie wynosiły 25,9 t/ha w produkcji konwencjonalnej oraz 12,9 t/ha w produkcji ekologicznej. Nakłady pracy ludzkiej w sadzie z produkcją ekologiczną były o 12% wyższe niż w produkcji konwencjonalnej. W produkcji konwencjonalnej techniczna wydajność pracy wynosiła średnio 87 kg jabłek na 1 rbh, a w produkcji ekologicznej 39 kg na 1 rbh. Struktura nakładów pracy w dwóch badanych systemach produkcji była odmienna. W produkcji konwencjonalnej ponad 70% nakładów pracy pochłaniał zbiór jabłek. W produkcji ekologicznej na zbiór przypadało około 35% rbh zużytych na czynności w sadzie, a na pracochłonne zwalczanie chwastów – ponad 30%. Koszty pracy ludzi w sadzie, zarówno w odniesieniu do 1 ha, jak i 1 kg wyprodukowanych owoców, były wyższe w przypadku produkcji ekologicznej. Postęp nowych technologii i maszyn usprawniający walkę z chwastami powinien przynieść ograniczenie nakładów pracy w produkcji ekologicznej. |
Abstract | The inputs of human labour for organic fruit production of apples and the consecutive production costs were evaluated and compared with conventional production for those fruits. The basis of research were data from twenty commercial fruit farms, twelve farms with conventional and eight with organic production. The research was conducted in the years 2009-2013. The apple yields for organic farms were two times lower than for conventional ones. The inputs of human labour per 1 ha were 12.1 % higher in the organic production of apples than in conventional one. The technical efficiency of labour was 87 kg of apples per 1 hour for the conventional system and only 39 kg per 1 hour for the organic one. The structure of labour inputs was quite different in both systems. In conventional production harvesting accounted for more than 70% of total labour inputs in orchards, in organic about 35%. Weed control and soil cultivation had almost the same share, accounting for over 30% of the total amount of labour inputs. The costs of human labor in orchards were higher for organic production, both on hectare and unit (kg) bases. The development of new machines and technical devices are necessary to reduce the high amount of human labour in Polish organic apple production and as a consequence, make it more profitable |
Cytowanie | Brzozowski P., Zmarlicki K. (2014) Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 3: 36-42 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n3_s36.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2008 |
|
Kłoczko J., Wąs A. Sposoby ograniczenia ryzyka dochodowego wynikającego z przymrozków wiosennych w sadach jabłoniowych
Autor | Jakub Kłoczko, Adam Wąs |
Tytuł | Sposoby ograniczenia ryzyka dochodowego wynikającego z przymrozków wiosennych w sadach jabłoniowych |
Title | Te possibilities of reducing income risk imposed by ground frost in apple production |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Kłoczko J., Wąs A. (2008) Sposoby ograniczenia ryzyka dochodowego wynikającego z przymrozków wiosennych w sadach jabłoniowych .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 2: 164-171 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2008_T94_n2_s164.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2006 |
|
Kierczyńska S. Produkcja jabłek w Polsce i perspektywy jej rozwoju po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Autor | Sylwia Kierczyńska |
Tytuł | Produkcja jabłek w Polsce i perspektywy jej rozwoju po przystąpieniu do Unii Europejskiej |
Title | Apple production in Poland and its perspectives after joining the European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | apple production, apple growing area, producer organizations |
Abstrakt | |
Abstract | The aim of this paper was to analyse the changes in apple production and apple growing area in Poland and in the other big producing countries in the EU. Furthermore, future prospects for apple production in Poland were presented. Apple production and orchard area in Poland have increased for the last 10 years in contrast to the EU main producers. There are changes in the selection of apple varieties produced in Poland and an increase of production of the varieties popular in the EU. The growth of apple production in Poland is connected with establishing producer organizations. |
Cytowanie | Kierczyńska S. (2006) Produkcja jabłek w Polsce i perspektywy jej rozwoju po przystąpieniu do Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15, z. : 36-42 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2006_T15_n_s36.pdf |
|
|