1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Trębska P. FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS
Autor | Paulina Trębska |
Tytuł | FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS |
Title | Samozaopatrzenie żywnościowe w nowych trendach konsumenckich |
Słowa kluczowe | food self-supply, consumption, prosumption, household, consumer trends. |
Key words | samozaopatrzenie żywnościowe, konsumpcja, prosumpcja, gospodarstwo domowe, trendy konsumenckie. |
Abstrakt | The article presents premises inscribing food self-supply in new trends occurring in consumer behavior and shows the opinions of consumers on food self-supply. The analysis used research conducted in 2017 in the Mazowieckie voivodship among representatives of rural households. Food self-supply is part of the concept of sustainable development and sustainable consumption. It is an example of the greening of consumption, and of conscious and collaborative consumption. The most important factors entering food self-supply into new consumer trends are natural and healthy food produced in accordance with sustainable development, care for health and the natural environment, cultivating traditions, but also product individualization related to the use of free time. |
Abstract | W Artykule przedstawiono przesłanki wpisujące samozaopatrzenie żywnościowe w nowe trendy zachodzące w zachowaniach konsumentów oraz ukazanie opinii respondentów na temat samozaopatrzenia żywnościowego. W analizie wykorzystano badania własne przeprowadzone w 2017 roku w województwie mazowieckim wśród przedstawicieli wiejskich gospodarstw domowych. Samozaopatrzenie żywnościowe wpisuje się w koncepcję zrównoważonego rozwoju i zrównoważonej konsumpcji. Jest przykładem ekologizacji konsumpcji, konsumpcji świadomej i kolaboratywnej. Najważniejsze czynniki wpisujące samozaopatrzenie żywnościowe w nowe trendy konsumenckie to naturalna i zdrowa żywność produkowana w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, dbałość zdrowie i stan środowiska przyrodniczego, kultywowanie tradycji, ale także indywidualizacja produktowa związana z wykorzystaniem czasu wolnego. |
Cytowanie | Trębska P. (2020) FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 237-246 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s237.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Hubeni Y., Krupa V., Krupa O., Raiter N. Globalization and Local Determinants of HORECA Customers Market Behavior in the Wholesale Food Market
Autor | Yuriy Hubeni, Volodymyr Krupa, Oksana Krupa, Nataliia Raiter |
Tytuł | Globalization and Local Determinants of HORECA Customers Market Behavior in the Wholesale Food Market |
Title | Globalization and Local Determinants of HORECA Customers Market Behavior in the Wholesale Food Market |
Słowa kluczowe | globalization, HoReCa, wholesale trade, wholesale market of agricultural production, wholesale purchase, customers’ market behavior |
Key words | globalization, HoReCa, wholesale trade, wholesale market of agricultural production, wholesale purchase, customers’ market behavior |
Abstrakt | The article is devoted to the research of local determinants of HoReCa sphere subject economic behavior in the wholesale markets of agricultural production under hospitality sphere globalization in Ukraine. The authors generalized the key provisions of consumer market behavior theories and its formation factors in HoReCa sphere. The peculiarities of agricultural wholesale market functioning are defined and the competitive surrounding of wholesale food market in western region of Ukraine is characterized. Main principles of business organization in HoReCa sphere are studied; the impact of globalization and foreign economic activity vectors on this sphere internationalization is outlined. The results of research project made by the authors are given, which was aimed at examining motives and peculiarities of HoReCa customers market behavior when wholesale purchasing agricultural production for their own business. The research was conducted on the basis of “Shuvar” market of agricultural production Ltd. - the largest in Western Ukraine wholesale agricultural market. It consists of several specialized food halls, including HoReCa centre. The structure of HoReCa establishments, that are “Shuvar” wholesale market clients, is analyzed. The factors influencing their managers’ decisions, concerning purchase assortment, its frequency, the most convenient time of goods delivery, are investigated. The evaluation of significance degree of certain products purchase, including price, products homogeneity, their constant availability, exclusiveness, is received. HoReCa sphere subjects’ wishes were studied, concerning purchase information support in the wholesale market, for service quality improvement. |
Abstract | The article is devoted to the research of local determinants of HoReCa sphere subject economic behavior in the wholesale markets of agricultural production under hospitality sphere globalization in Ukraine. The authors generalized the key provisions of consumer market behavior theories and its formation factors in HoReCa sphere. The peculiarities of agricultural wholesale market functioning are defined and the competitive surrounding of wholesale food market in western region of Ukraine is characterized. Main principles of business organization in HoReCa sphere are studied; the impact of globalization and foreign economic activity vectors on this sphere internationalization is outlined. The results of research project made by the authors are given, which was aimed at examining motives and peculiarities of HoReCa customers market behavior when wholesale purchasing agricultural production for their own business. The research was conducted on the basis of “Shuvar” market of agricultural production Ltd. - the largest in Western Ukraine wholesale agricultural market. It consists of several specialized food halls, including HoReCa centre. The structure of HoReCa establishments, that are “Shuvar” wholesale market clients, is analyzed. The factors influencing their managers’ decisions, concerning purchase assortment, its frequency, the most convenient time of goods delivery, are investigated. The evaluation of significance degree of certain products purchase, including price, products homogeneity, their constant availability, exclusiveness, is received. HoReCa sphere subjects’ wishes were studied, concerning purchase information support in the wholesale market, for service quality improvement. |
Cytowanie | Hubeni Y., Krupa V., Krupa O., Raiter N. (2020) Globalization and Local Determinants of HORECA Customers Market Behavior in the Wholesale Food Market.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 25-39 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s25.pdf |
|
|
3. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Gabryjończyk P., Zawadka J. The importance and popularityof tourism among disabled people in Poland
Autor | Piotr Gabryjończyk, Jan Zawadka |
Tytuł | The importance and popularityof tourism among disabled people in Poland |
Title | |
Słowa kluczowe | tourism, tourist activity, people with disabilities, disabled people |
Key words | |
Abstrakt | The aim of the study is to show the importance and popularity of tourism (includingtourism behavior, expectations and preferences) among people with disabilities. The study wasconducted at the beginning of 2018 on a sample of 434 disabled people with an appropriatemedical certificate using a survey technique. Domestic trips, especially short-term ones, werethe most popular. The respondents most often made one or two trips a year, the purposeof which was mainly leisure and sightseeing. The determinant of the selection of a specificoffer was mainly the price. Coastal and mountain destinations were the most popular, and therespondents most often spent time walking and socializing. |
Abstract | |
Cytowanie | Gabryjończyk P., Zawadka J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n13_s151.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Kucharska B., Malinowska M. Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych
Autor | Barbara Kucharska, Mirosława Malinowska |
Tytuł | Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych |
Title | Generation Y on the Food Market – the Perspective of Catering Establishment |
Słowa kluczowe | pokolenie Y, rynek żywności, placówka gastronomiczna |
Key words | generation Y, food market, catering establishment |
Abstrakt | Celem artykułu jest identyfikacja wybranych elementów zachowań pokolenia Y na rynku usług gastronomicznych oraz działań podejmowanych przez placówki gastronomiczne w kontekście tych zachowań. Realizacji celu posłużyły studia literaturowe, informacje pochodzące z czasopism branżowych oraz badania bezpośrednie przeprowadzone przez autorów artykułu. Identyfikacji wyróżników oferty placówek gastronomicznych wpisujących się w specyfikę pokolenia Y dokonano na podstawie analizie zawartości informacji zawartych na stronach internetowych placówek. Wyniki przeprowadzonych badań i analiz wskazują, że pokolenie Y to niezwykle ważny podmiot rynku usług gastronomicznych – duży liczebnie, ale również innowacyjny, aktywny, szybki, wymagający. Zachowania pokolenia Y wyznaczają współczesne trendy na rynku i wymuszają podejmowanie działań przez placówki gastronomiczne zgodne z tymi trendami - w zakresie oferty, jej różnorodności i dostępności, a także wirtualizacji elementów obsługi klienta. |
Abstract | The aim of the article is to identify selected elements of behaviors of generation Y on the market of catering services and activities undertaken by catering establishments in the context of these behaviors. The purpose of the article was accomplished by literature studies, information from branche magazines, and direct research carried out by the authors of the article. Identification of the distinguishing features of gastronomic establishments suitable to the specificity of generation Y was based on the analysis of the content of information contained on the websites of these establishments. The results of research and analysis indicate that Generation Y is an extremely important entity on the food service market - it is not only large in number, but also innovative, active, fast and demanding. Behaviors of generation Y determine modern market trends and force gastronomic establishments in accordance with these trends - in terms of the offer, its diversity and availability, as well as the virtualization of customer service elements. |
Cytowanie | Kucharska B., Malinowska M. (2020) Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 40-51 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s40.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Sołtysiak M. Seniorzy na rynku usług bankowych w Polsce
Autor | Mirosław Sołtysiak |
Tytuł | Seniorzy na rynku usług bankowych w Polsce |
Title | SENIORS ON THE MARKET OF BANKING SERVICES IN POLAND |
Słowa kluczowe | usługi bankowe, ubankowienie, pokolenie 65+ |
Key words | banking services, banking, generation 65+ |
Abstrakt | Cel – Określenie preferencji przedstawicieli Polaków zaliczanych do grupy wiekowej 65+ w korzystaniu z podstawowych rodzajów produktów na rynku bankowym. Metoda badań – Badania ankietowe przeprowadzone na grupie 569 respondentów zaliczanych do generacji 65+; wykonane przy pomocy kwestionariusza ankietowego w okresie od marca do maja 2018 r. Poprzedzone badaniem pilotażowym zrealizowanym w styczniu 2018 r. Wynik – Określono zachowania Polaków zaliczanych do generacji 65+ na rynku usług bankowych. Oszacowano poziom zainteresowania produktami bankowymi i poziom aktywności w korzystania tych produktów oraz ustalono preferowane sposoby realizacji usług bankowych. Dokonano analiza portfela produktów bankowych tego segmentu klientów. Oryginalność/Wartość – Wyniki badań stanowią poszerzenie stanu wiedzy na temat zachowań klientów zaliczanych do generacji 65+ na polskim rynku usług bankowych. |
Abstract | Objective - To determine the preferences of Polish representatives included in the group of those aged 65+ in using the basic types of products on the banking market. Test method - Survey conducted on a group of 569 respondents belonging to the generation of those aged 65+; made with the use of a questionnaire from March to May 2018. Preceded by a pilot study carried out in January 2018. Result - The behavior of Poles belonging to the generation of those aged 65+ on the banking services market was defined. The level of interest in banking products and the level of activity in using these products was estimated, as well as the preferred ways to implement banking services. An analysis of the banking products portfolio of this customer segment was made. Originality / Value - The results of the research are an extension of the state of knowledge about the behavior of clients belonging to those aged 65+ on the Polish banking services market. |
Cytowanie | Sołtysiak M. (2020) Seniorzy na rynku usług bankowych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 24(73): 214-231 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n73_s214.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Hamulczuk M., Makarchuk O., Sica E. Price Behaviour and Market Integration: Preliminary Evidencefrom the Ukrainian and European Union Rapeseed Markets
Autor | Mariusz Hamulczuk, Oksana Makarchuk, Edgardo Sica |
Tytuł | Price Behaviour and Market Integration: Preliminary Evidencefrom the Ukrainian and European Union Rapeseed Markets |
Title | Price Behaviour and Market Integration: Preliminary Evidencefrom the Ukrainian and European Union Rapeseed Markets |
Słowa kluczowe | price behavior, horizontal market integration, Ukraine, European Union, rapeseed market |
Key words | price behavior, horizontal market integration, Ukraine, European Union, rapeseed market |
Abstrakt | This paper aims to provide preliminary evidence about the existence of horizontal integration between the rapeseed markets in Ukraine (UA) and the European Union (EU). To this end, both a trade analysis and a price analysis were carried out. In particular, the trade analysis was performed using yearly trade flows between the UA and EU, whereas price co-movement was assessed by means of linear vector error correction model (VECM) applied to weekly prices for rapeseed from 2008 to 2018. Our findings provide evidence of strong integration between the UA and EU markets in terms of the trade of rapeseeds, rape cake, and rape oil, as well as high horizontal rapeseed price transmission between the two economies. |
Abstract | This paper aims to provide preliminary evidence about the existence of horizontal integration between the rapeseed markets in Ukraine (UA) and the European Union (EU). To this end, both a trade analysis and a price analysis were carried out. In particular, the trade analysis was performed using yearly trade flows between the UA and EU, whereas price co-movement was assessed by means of linear vector error correction model (VECM) applied to weekly prices for rapeseed from 2008 to 2018. Our findings provide evidence of strong integration between the UA and EU markets in terms of the trade of rapeseeds, rape cake, and rape oil, as well as high horizontal rapeseed price transmission between the two economies. |
Cytowanie | Hamulczuk M., Makarchuk O., Sica E. (2019) Price Behaviour and Market Integration: Preliminary Evidencefrom the Ukrainian and European Union Rapeseed Markets.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 47-58 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s47.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Dubicki P., Kułyk P. Uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej
Autor | Piotr Dubicki, Piotr Kułyk |
Tytuł | Uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej |
Title | Determinants of Consumer Behavior on the Organic Food Market |
Słowa kluczowe | świadomość ekologiczna, żywność ekologiczna, zachowania konsumentów |
Key words | the ecological awareness, organic food, consumer behaviour |
Abstrakt | Poznanie zmieniających się potrzeb konsumentów jest ważnym elementem budowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Celem artykułu jest przedstawienie zachowań konsumentów na lokalnym rynku produktów ekologicznych. W artykule przedstawiono zagadnienia związane z rynkiem żywności ekologicznej. Zdefiniowano i scharakteryzowano pojęcie produktu ekologicznego, omówiono kontrolę i certyfikację produkcji ekologicznej oraz czynniki wpływające na jakość żywności i popyt na produkty ekologiczne. Przeprowadzono badanie ankietowe na rynku lokalnym mające na celu scharakteryzowanie uwarunkowań zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych i analizy danych statystycznych można zauważyć, że współczesny konsument jest świadomy tego co kupuje. Jakość i skład produktu to najważniejsze czynniki, które wpływają na podejmowane przez nich decyzję. Konsumenci coraz częściej rezygnują z konsumpcji żywności tradycyjnej na korzyść produktów ekologicznych. |
Abstract | Understanding the changing needs of consumers is an important element of building a competitive advantage of the company. The aim of the article is to present consumer behavior on the local market of organic products. The article presents issues related to the organic food market. The concept of organic product was defined and characterized, control and certification of organic production as well as factors affecting food quality and demand for organic products were discussed. In addition, a survey was conducted on the local market to show the determinants of consumer behaviour on the organic food market. Based on the surveys carried out and the analysis of statistical data, it can be seen that the modern consumer is aware of what he is buying. The quality and composition of the product are the most important factors that influence the decision they make. Consumers are increasingly giving up the consumption of traditional food in favor of organic products. |
Cytowanie | Dubicki P., Kułyk P. (2019) Uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 79-87 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s79.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Ankiel M., Sojkin B. PURCHASE DETERMINANTS OF DURABLE GOODS FOR RESIDENTS OF LARGE CITIES IN POLAND
Autor | Magdalena Ankiel, Bogdan Sojkin |
Tytuł | PURCHASE DETERMINANTS OF DURABLE GOODS FOR RESIDENTS OF LARGE CITIES IN POLAND |
Title | Determinanty zakupu dóbr trwałego użytku przez mieszkańców dużych miast w Polsce |
Słowa kluczowe | purchasing behavior, purchase determinants, analysis of variance, Poland |
Key words | zachowania nabywcze, determinanty zakupu, analiza wariancji |
Abstrakt | The article presents an analysis of purchase determinants for individual consumers of durable goods in 6 large cities in Poland. The analysis has been based on the outcomes of consumer research carried out in the years 2016 and 2017 at Poznan University of Economics and Business, as well as on other research studies published in Polish publications. The results of the study demonstrate groups of determinants that shape the purchasing decisions of consumers of durable products, as well as their variability in years 2016 and 2017. |
Abstract | W artykule zaprezentowano analizę czynników zakupu dóbr trwałego użytku w grupach indywidualnych klientów w 6 dużych miastach w Polsce. Analiza oparta została na wynikach badań konsumenckich przeprowadzonych w latach 2016 i 2017 na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu oraz na wynikach innych badań opublikowanych w polskich czasopismach. W wynikach badania zaprezentowano zbiory determinant kształtujące decyzje zakupowe konsumentów dóbr trwałego użytku oraz ich zmienność w latach 2016-2017. |
Cytowanie | Ankiel M., Sojkin B. (2019) PURCHASE DETERMINANTS OF DURABLE GOODS FOR RESIDENTS OF LARGE CITIES IN POLAND.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 184-192 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s184.pdf |
|
|
9. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Bartczak M., Szymankowska A. Reasons for the resignation of young people from employment
Autor | Magdalena Bartczak, Agnieszka Szymankowska |
Tytuł | Reasons for the resignation of young people from employment |
Title | |
Słowa kluczowe | resignation from work, motivation, labour market |
Key words | |
Abstrakt | The labour market is constantly changing. Employees, depending on their age, experience and qualifications, have different expectations towards the employer, and at the same time expect other motivators in the employment process. A particular challenge for employers is to motivate young people who enter the labour market, because it is difficult to motivate them in such a way that they do not give up work and want to get involved with the company for longer. Due to the topicality of this issue, the purpose of the study is to indicate the reasons that make young people quit their jobs. The study uses reports on factors determining the behavior of young people on the labor market, as well as the results of surveys conducted among students of selected universities in the Wielkopolska region. These studies have shown that the most common reasons for changing jobs identified by young people are: unsatisfactory pay, a bad atmosphere, and inappropriate relationships with their superiors. |
Abstract | |
Cytowanie | Bartczak M., Szymankowska A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s5.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Bakos I., Khademi-Vidra A. Alternative Local Food Shopping Communities in Hungary
Autor | Izabella Bakos, Anikó Khademi-Vidra |
Tytuł | Alternative Local Food Shopping Communities in Hungary |
Title | Alternative Local Food Shopping Communities in Hungary |
Słowa kluczowe | local food, consumer communities, food consumer behaviour, questionnaire study, cluster analysis |
Key words | local food, consumer communities, food consumer behaviour, questionnaire study, cluster analysis |
Abstrakt | As a result of concerns about the long-term sustainability of globalized retail trade and the stronger presence of health conscious consumer behaviour, governments and groups of conscious consumers worldwide are increasingly focusing on the promotion and development of local food systems and small-scale retail chains and the production of quality local food products to promote the market. In our paper, we would like to give an overview of community-led alternative types of local food systems, with particular attention to shopping community-type consumer and consumer communities. We also describe the main results of our primary research in the population and the shopping community. During the questionnaire we revealed general consumer behaviour and the demand and attitude of local food, the popularity of the customer communities in the settlement of the respondents. In the survey conducted among members of the consumer community, we looked at the analytical areas designated as a target in the population questionnaire for the purpose of comparability and our aim was to explore the sociometrics and lifestyles of communities as well as their community experiences and possible developments. Our hypothesis is that there is a close correlation between the respondents with higher education and income and the preferences of local food. Furthermore, it is assumed that there is a significant difference between the food consumption behaviors of the two samples examined. |
Abstract | As a result of concerns about the long-term sustainability of globalized retail trade and the stronger presence of health conscious consumer behaviour, governments and groups of conscious consumers worldwide are increasingly focusing on the promotion and development of local food systems and small-scale retail chains and the production of quality local food products to promote the market. In our paper, we would like to give an overview of community-led alternative types of local food systems, with particular attention to shopping community-type consumer and consumer communities. We also describe the main results of our primary research in the population and the shopping community. During the questionnaire we revealed general consumer behaviour and the demand and attitude of local food, the popularity of the customer communities in the settlement of the respondents. In the survey conducted among members of the consumer community, we looked at the analytical areas designated as a target in the population questionnaire for the purpose of comparability and our aim was to explore the sociometrics and lifestyles of communities as well as their community experiences and possible developments. Our hypothesis is that there is a close correlation between the respondents with higher education and income and the preferences of local food. Furthermore, it is assumed that there is a significant difference between the food consumption behaviors of the two samples examined. |
Cytowanie | Bakos I., Khademi-Vidra A. (2019) Alternative Local Food Shopping Communities in Hungary.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 7-21 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s7.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Koleśnik J. Uwarunkowania funkcjonowania systemów gwarantowania depozytów i ich wpływ na zachowania deponentów
Autor | Jan Koleśnik |
Tytuł | Uwarunkowania funkcjonowania systemów gwarantowania depozytów i ich wpływ na zachowania deponentów |
Title | DETERMINANTS OF THE FUNCTIONING OF DEPOSIT GUARANTEE SCHEMES AND THEIR IMPACT ON DEPOSITORS’ BEHAVIOR |
Słowa kluczowe | system bankowy, system gwarantowania depozytów, moral hazard |
Key words | banking system, deposit guarantee scheme, moral hazard |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie społecznych przesłanek tworzenia i konsekwencji istnienia systemów gwarantowania depozytów. Zdaniem autora istnienie systemów gwarantowania depozytów sprawia, iż stają się one istotnym elementem, wzmacniającym więzi pomiędzy deponentami i bankami, natomiast ich kształt jest pochodną zaburzeń i zdarzeń kryzysowych w sektorze bankowym. Zestawiając społeczne koszty utworzenia i funkcjonowania systemu gwarantowania depozytów z kosztami skutków paniki na rynku bankowym wskazuje zaś, iż kosztami bezpośrednimi są przede wszystkim składki płacone przez banki, które zmniejszają oprocentowanie depozytów i zwiększają koszt kredytu bankowego dla społeczeństwa. Kosztem pośrednim jest zaś wzrost ryzyka powstania pokusy nadużycia oraz osłabienie bodźców do zwiększania wiedzy deponentów w zakresie ekonomii i finansów. |
Abstract | The purpose of this article is to present the social premises for the creation and consequence of the existence of deposit guarantee schemes. According to the author, the existence of deposit guarantee schemes makes them an important factor strengthening the relationship between depositors and banks, but their shape is a derivative of crisis in the banking sector. Comparing the social costs of creating and operating a deposit guarantee scheme with the cost of panic on the banking sector, the direct costs are primarily the contributions paid by banks, which reduce interest rates on deposits and increase the cost of bank credit to the public. The indirect cost is an increase of moral hazard risk and weakened incentives for deepening depositors' knowledge of economics and finance. |
Cytowanie | Koleśnik J. (2019) Uwarunkowania funkcjonowania systemów gwarantowania depozytów i ich wpływ na zachowania deponentów.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 21(70): 94-103 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n70_s94.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Dąbrowski T. Wykorzystanie stron internetowych w komunikowaniu polityki społecznej odpowiedzialności przez spółki publiczne notowane na GPW w Warszawie
Autor | Tomasz Dąbrowski |
Tytuł | Wykorzystanie stron internetowych w komunikowaniu polityki społecznej odpowiedzialności przez spółki publiczne notowane na GPW w Warszawie |
Title | THE ROLE OF WEBSITES IN COMMUNICATING CSR POLICY BY PUBLIC COMPANIES LISTED ON THE WARSAW STOCK EXCHANGE |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność biznesu, komunikacja, Internet, spółki publiczne, interesariusze |
Key words | corporate social responsibility, communication, internet, public companies, stakeholders |
Abstrakt | Przedsiębiorstwa, angażując się w działania z zakresu CSR, mogą generować korzystne dla siebie zachowania interesariuszy i budować reputację. Z drugiej strony niska świadomość interesariuszy dotycząca tych działań i ich nieufność stanowią główne przeszkody w maksymalizowaniu korzyści dla przedsiębiorstw. Rodzi to potrzebę skutecznej komunikacji, która zwiększałaby tę świadomość i niwelowała nieufność. Celem badań przedstawionych w tym artykule było określenie, w jaki sposób spółki notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie wykorzystują swoje strony internetowe do komunikowania działań z zakresu CSR. Badania oparto na analizie stron internetowych i zamieszczonych na nich dokumentów. Główne wyniki wskazują, że najważniejszym czynnikiem różnicującym wykorzystanie stron internetowych w komunikacji CSR była wielkość przedsiębiorstwa. |
Abstract | Companies, by engaging in Corporate Social Responsibility (CSR) activities, can generate favorable stakeholder behaviors and build up their corporate reputations. On the other hand, stakeholders’ low awareness of these activities, and their lack of confidence in corporations, create major obstacles in gaining maximum benefits for these companies. This gives rise to a need for effective CSR communication. The purpose of the research presented in this paper was to identify how companies listed on the Warsaw Stock Exchange use their websites to communicate CSR activities. The research was based on the analysis of company documents. The main results show that company size was the most important factor differentiating CSR communication. |
Cytowanie | Dąbrowski T. (2019) Wykorzystanie stron internetowych w komunikowaniu polityki społecznej odpowiedzialności przez spółki publiczne notowane na GPW w Warszawie.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 50-64 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s50.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Wolny R. THE DEVELOPMENT OF PROSUMPTION ON THE POLISH E-SERVICES MARKET
Autor | Robert Wolny |
Tytuł | THE DEVELOPMENT OF PROSUMPTION ON THE POLISH E-SERVICES MARKET |
Title | Rozwój prosumpcji na rynku E-usług w Polsce |
Słowa kluczowe | prosumption, prosumer, e-services, ICT, non-participant observation |
Key words | prosumpcja, prosument, e-usługi, ICT, obserwacja nieuczestnicząca |
Abstrakt | In the information age, the growth of prosumer behavior would not be possible without the development of ICT technologies. The interactivity of contemporary media creates favourable conditions for the development of prosumption (a combination of “production” and “consumption.”) The article presents the problem of the behaviors of e-service consumers and demonstrates the results of a qualitative study which was conducted in 2018. For the purpose of the study, non-participant observation was adopted: conversations on internet forums dedicated to e-services were followed. |
Abstract | W dobie społeczeństwa informacyjnego wzrost zachowań prosumenckich nie byłby możliwy bez rozwoju technologii ICT. Interaktywność współczesnych mediów sprzyja rozwojowi zjawiska prosumpcji. Artykuł przedstawia zagadnienia związane z postępowaniem nabywców e-usług i prezentuje wyniki badań jakościowych. Badania przeprowadzono techniką obserwacji nieuczestniczącej w 2018 roku śledząc uczestników dyskusji na branżowych forach internetowych poświęconych e-usługom. Artykuł ma charakter badawczy. |
Cytowanie | Wolny R. (2019) THE DEVELOPMENT OF PROSUMPTION ON THE POLISH E-SERVICES MARKET.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 238-249 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s238.pdf |
|
|
14. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Wawrzyniak S. Marketing wielopoziomowy w teorii ekonomii behawioralnej
Autor | Sławomir Wawrzyniak |
Tytuł | Marketing wielopoziomowy w teorii ekonomii behawioralnej |
Title | Multi Level Marketing in behavioral economics |
Słowa kluczowe | ekonomia behawioralna, psychologia, marketing wielopoziomowy |
Key words | behavioral economics, psychology, Multi Level Marketing |
Abstrakt | W artykule przedstawiono cieszącą się coraz większym zainteresowaniem badaczy dziedzinę nauki, jaką jest ekonomia behawioralna oraz podjęto próbę przybliżenia jej wykorzystania w marketingu sieciowym. Multi Level Marketing jest popularnym w krajach zachodnich modelem biznesu. Wiedza o funkcjonowaniu tego modelu biznesu, zarówno wśród teoretyków, jak i praktyków, jest w Polsce ciągle niewystarczająca. Niniejsze opracowanie to przede wszystkim przybliżenie istoty marketingu wielopoziomowego w teorii ekonomii behawioralnej. W opracowaniu wykorzystano studia literaturowe. |
Abstract | This paper presents behavioral economics as a field of study which gradually gains the interest amongst researchers and describes its methods used in network marketing. Multi Level Marketing is a very popular business model in the Western countries. Neither theoreticians nor practitioners in Poland have enough knowledge though of this business model and its functioning. Therefore, these studies were carried out to present the significance of the pyramid selling in behavioral economics. The science literature stated the basis for this research. |
Cytowanie | Wawrzyniak S. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s85.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Pagare A., Parlińska M. Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy
Autor | Abhishek Pagare, Maria Parlińska |
Tytuł | Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy |
Title | Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy |
Słowa kluczowe | food, circular economy, waste and food waste, food losses |
Key words | food, circular economy, waste and food waste, food losses |
Abstrakt | The article aims to introduce the issue of food waste and all attempts to prevent action. Business and politics are almost interdependent, and any discussion of an economic nature is not complete without a political contribution. The role of politics and politicians in shaping economic activities was and is widely discussed. In the article, there will be a discussion on the problems of food losses and waste in Poland as the member of EU and in India. The idea of the topic came during the tenure of collaboration between representatives of both departments. Conclusions of the study found some similarities and a lot of differences between the countries. Studies have shown that negative attitude of house-hold towards food waste is not frequently reflected in consumers’ behavior, despite their fundamental knowledge on how to reduce food waste. Properly selected and presented information will stimulate both consumer’s attitude and behavior. |
Abstract | The article aims to introduce the issue of food waste and all attempts to prevent action. Business and politics are almost interdependent, and any discussion of an economic nature is not complete without a political contribution. The role of politics and politicians in shaping economic activities was and is widely discussed. In the article, there will be a discussion on the problems of food losses and waste in Poland as the member of EU and in India. The idea of the topic came during the tenure of collaboration between representatives of both departments. Conclusions of the study found some similarities and a lot of differences between the countries. Studies have shown that negative attitude of house-hold towards food waste is not frequently reflected in consumers’ behavior, despite their fundamental knowledge on how to reduce food waste. Properly selected and presented information will stimulate both consumer’s attitude and behavior. |
Cytowanie | Pagare A., Parlińska M. (2018) Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 228-237 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s228.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Kawa M., Kuźniar W. Konsumenci wobec regionalnych produktów tradycyjnych w kontekście ogólnoświatowych zmian w zachowaniach konsumentów na rynku żywności
Autor | Marta Kawa, Wiesława Kuźniar |
Tytuł | Konsumenci wobec regionalnych produktów tradycyjnych w kontekście ogólnoświatowych zmian w zachowaniach konsumentów na rynku żywności |
Title | Consumer Attitudes Towards Regional Traditional Products in the Context of Global Changes in Consumer Behaviour on Food Market |
Słowa kluczowe | konsument, żywność, produkty tradycyjne |
Key words | consumers, food, traditional products |
Abstrakt | Zmiany w postawach i zachowaniach konsumentów znajdują odzwierciedlenie w dynamicznym rozwoju określonych kategorii produktów, wśród których ważną rolę odgrywają produkty tradycyjne, postrzegane przez nabywców jako zdrowe, smaczne, nawiązujące do lokalnej tradycji kulinarnej. Bogata oferta takich produktów znajduje się w woj. podkarpackim, zajmującym pierwszą pozycję w Polsce pod względem liczby zrejestrowanych produktów. W opracowaniu w oparciu o wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w 2018 r. na próbie n = 221 wykazano, że bogata oferta produktów tradycyjnych regionu Podkarpacia cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów. W oparciu o wyniki testu Chi-kwadrat Pearsona można stwierdzić, że niezależnie od płci, wraz z wiekiem konsumentów zwiększa się zainteresowanie produktami tradycyjnymi, co znajduje odzwierciedlenie nie tylko w preferowaniu produktów tradycyjnych pochodzących z regionu, ale także w gotowości do zapłaty wyższej ceny w zamian na wysokie walory smakowe i zdrowotne tych produktów. |
Abstract | The changes in consumer attitudes and behaviors are reflected in the dynamic development of specific product categories, among which traditional products play an important role, being perceived by buyers as healthy, tasty, as well as referring to local culinary tradition. A wide range of such products is available in the Podkarpackie province, which holds the first position in Poland in terms of the number of registered products. The study, based on the results of a survey conducted in 2018 on the n = 221 sample, showed that the rich offer of traditional products of the Podkarpacie region is very popular among consumers. Based on the results of the Chi-square Pearson test, it can be stated that regardless of gender, the interest of traditional products increases with the age of consumers, which is reflected not only in the preference for traditional products from the region, but also in readiness to pay a higher price in exchange for higher taste qualities and health values of these products. |
Cytowanie | Kawa M., Kuźniar W. (2018) Konsumenci wobec regionalnych produktów tradycyjnych w kontekście ogólnoświatowych zmian w zachowaniach konsumentów na rynku żywności .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 304-312 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s304.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Gębski J., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K. Wpływ wybranych źródeł informacji na poziom wiedzy konsumentów o dziczyźnie
Autor | Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Katarzyna Kwiecińska |
Tytuł | Wpływ wybranych źródeł informacji na poziom wiedzy konsumentów o dziczyźnie |
Title | Influence of Selected Information Sources on the Level of Consumers Awareness of Game Meat |
Słowa kluczowe | dostępność informacji, dziczyzna, zachowania konsumentów |
Key words | availability of information, wild game meat, consumers behavior |
Abstrakt | Zakres informacji, jakie posiada konsument, wpływa na przebieg procesu decyzyjnego podczas zakupu żywności. Istotne jest, by konsument otrzymywał dane i wiadomości odpowiadające jego potrzebom. Za cel niniejszej pracy obrano wskazanie głównych źródeł informacji, z jakich korzystają konsumenci dziczyzny w Polsce. Określono także zakres informacji istotnych dla osób dokonujących zakupu i konsumpcji dziczyzny. Stwierdzono, że Internet jest głównym medium dla najmłodszych respondentów w wieku od 25 do 35 lat, ale także dla grupy najstarszej (powyżej 55 roku życia). W odniesieniu do ogółu próby badanej, jako najczęściej wykorzystywane źródło informacji wskazano etykiety na produktach. Tematyka najbardziej pożądanych przez konsumentów informacji obejmowała: termin przydatności do spożycia, cenę oraz pochodzenie dziczyzny. W oparciu o uzyskane wyniki możliwe jest opracowanie zaleceń dotyczących sposobu przygotowania materiałów informacyjnych promujących dziczyznę. |
Abstract | Every information affects consumers behavior during the decision-making process. This is the main reason why the information that consumer receives should answer his needs. The aim of this paper was to indicate the information sources, that are most frequently used by game meat consumers in Poland. Also the information content was analyzed. It was found that the Internet is the main information source for the youngest respondents (25 to 35 years old), but also for the oldest ones (over 55 years old). Consumers searched for the information about: the shelf-life date, the price and the origin of game meat. They acquired those information from product labels. Based on the results obtained, it is possible to create recommendations for preparation of commercial materials about game meat. |
Cytowanie | Gębski J., Kosicka-Gębska M., Kwiecińska K. (2018) Wpływ wybranych źródeł informacji na poziom wiedzy konsumentów o dziczyźnie .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 313-322 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s313.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Batyk I. Wybrane wskaźniki zachowań Rosjan na rynku polskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku rolno-spożywczego w latach 2010-2017
Autor | Iwona Batyk |
Tytuł | Wybrane wskaźniki zachowań Rosjan na rynku polskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku rolno-spożywczego w latach 2010-2017 |
Title | Selected Factors of Russian Behavior on the Polish Market with Particular Regard to the Agri-Food Market in 2010-2017 |
Słowa kluczowe | Federacja Rosyjska, rynek przygraniczny, konsument, embargo, wydatki |
Key words | Russian Federation, cross-border market, consumer, embargo, expenses |
Abstrakt | Celem opracowania jest analiza wybranych wskaźników ilustrujących zachowania Rosjan na rynku polskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku rolno-spożywczego, oraz wskazanie najważniejszych zmian jakie zaszły w latach 2010-2017. Do weryfikacji założeń wykorzystano analizę ruchu granicznego, celu i częstotliwości przyjazdów Rosjan do Polski, a także wielkości i struktury wydatków poniesionych przez Rosjan w Polsce w analizowanym okresie. Artykuł jest wynikiem analizy literatury i opracowań statystycznych. Do analizy danych wykorzystano metody: opisową, szeregów czasowych oraz wnioskowania. Ruch graniczny na granicy polsko-rosyjskiej charakteryzuje zmienność dynamiki przyjazdów Rosjan do Polski, na którą wpływ mają m.in. przepisy regulujące zasady funkcjonowania ruchu granicznego między Rzeczypospolitą Polską a Federacją Rosyjską, relacje cenowe pomiędzy sąsiadującymi krajami oraz niestabilna sytuacja międzynarodowa. Wszelkie zmiany przepisów regulujących przepływ towarów i usług na granicy polsko-rosyjskiej, znalazły odzwierciedlenie w celu i częstotliwości przyjazdów Rosjan do Polski oraz w wysokości wydatków poniesionych w Polsce. |
Abstract | The aim of the study is to analyze selected indicators defining the behavior of Russians on the Polish market with particular regard to the agri-food market, and to identify the most important changes that have occurred between 2010-2017. To verify the assumptions, the analysis of border traffic, purpose and frequency of arrivals of Russians to Poland was used, as well as the size and structure of expenses incurred by the Russians in Poland in the analyzed period. The article is the result of an analysis of literature and statistical studies. Data analysis was based on: descriptive methods, time series and inference. Border traffic on the Polish-Russian border is characterized by the variability of the dynamics of Russian arrivals to Poland, influenced by the regulations governing the functioning of border traffic between the Republic of Poland and the Russian Federation, price relations between neighboring countries and the international situation. All changes to the regulations governing the flow of goods and services on the Polish-Russian border were reflected in the purpose and frequency of arrivals of Russians to Poland and in the amount of expenses incurred by them in Poland. |
Cytowanie | Batyk I. (2018) Wybrane wskaźniki zachowań Rosjan na rynku polskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku rolno-spożywczego w latach 2010-2017.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 3: 7-22 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n3_s7.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Mazurkiewicz-Pizło A., Pizło W. Styl życia– jako egzemplifikacja zmian zachowań konsumpcyjnych Polaków
Autor | Anna Mazurkiewicz-Pizło, Wojciech Pizło |
Tytuł | Styl życia– jako egzemplifikacja zmian zachowań konsumpcyjnych Polaków |
Title | LIFESTYLE - AS AN EXAMPLE OF BEHAVIORAL CHANGE IN CONSUMPTION |
Słowa kluczowe | zachowania ekonomiczne, bezpieczeństwo, szczęście, społeczeństwo polskie, styl życia |
Key words | economic behavior, security, happiness, Polish society, lifestyle |
Abstrakt | Celem artykułu jest diagnoza i ocena stylu życia polskiego społeczeństwa. W artykule wykorzystano wyniki badań CBOS z lat 1987 - 2015. Przyjęto, za badaniami CBOS, że głównym cechami stylu życia Polaków są następujące postawy: szczęście, poczucie bezpieczeństwa osobistego, partycypacja w kulturze, spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi, dobroczynność oraz sposoby gospodarowania (pozyskania) pieniędzy. Przedstawiono istotę „stylu życia” jako kategorii pojęciowej wykorzystywanej zarówno w naukach ekonomicznych, jak i społecznych. W wyniku obserwacji stwierdzono, że Obserwacja wyników badań skłaniać może do sformułowania następujących wniosków dotyczących stylu życia: liczba Polaków, których spotkało szczęście, którzy czują się bezpieczni wzrasta (przynajmniej od 2004 roku). Polacy są zamożniejsi dlatego wzrasta odsetek osób spędzających czas z rodziną w restauracji - do wejścia Unii Europejskiej było to 60% Polaków oraz wzrasta aktywności kulturalnej (w projekcjach filmowych, koncertach i wystawach). Rośnie korzystanie z Internetu „w celach poza zawodowych” oraz odsetek osób „czytających książki dla przyjemności” Poza tymi zmianami w stylu życia Polaków dominującym sposobem wsparcia na cele dobroczynne było „przekazanie pieniędzy” (I miejsce) a następnie „przekazanie rzeczy, np. ubrań, książek” (II miejsce), a także zmniejszenie się odsetka osób zaciągających zobowiązania finansowe w „instytucjach finansowych”. |
Abstract | The aim of the article is to diagnose and evaluate the lifestyle of Polish society. CBOS research results from 1987 to 2015 have been used in the article. According to CBOS research, the main characteristics of Poles' lifestyles are: happiness, personal security, cultural participation, spending time with family and friends, charity and ways of managing Raise money). The essence of "lifestyle" is presented as a conceptual category used in both economic and social sciences. As a result of the observation, it was stated that Observation of research results may lead to formulation of the following lifestyle conclusions: the number of Poles who have been lucky to feel safe increases (at least since 2004). Poles are richer, therefore the percentage of people spending time with family in restaurants increases - 60% of Poles are entering the European Union and cultural activity is increasing (in film screenings, concerts and exhibitions). The use of the Internet for "off-professional purposes" and the percentage of people reading books for pleasure are growing. Apart from these changes in the way of life of Poles, the dominant way to support charity was to "donate money" (1st place) and then "donate things like clothes, books (2nd place), as well as a decrease in the proportion of people taking financial commitments in "financial institutions". |
Cytowanie | Mazurkiewicz-Pizło A., Pizło W. (2017) Styl życia– jako egzemplifikacja zmian zachowań konsumpcyjnych Polaków.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 17(66): 104-117 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n66_s104.pdf |
|
|
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Górska-Warsewicz H., Kowalczuk I., Stangierska D., Świątkowska M., Zubrzycka A. Percepcja informacji żywieniowej jako elementu wpływającego na zachowania konsumentów w zakładach gastronomicznych
Autor | Hanna Górska-Warsewicz, Iwona Kowalczuk, Dagmara Stangierska, Monika Świątkowska, Anna Zubrzycka |
Tytuł | Percepcja informacji żywieniowej jako elementu wpływającego na zachowania konsumentów w zakładach gastronomicznych |
Title | Evaluation of nutritional information as an element influencing consumer behavior in gastronomy services |
Słowa kluczowe | informacja żywieniowa, personel pierwszego kontaktu, zachowania konsumentów |
Key words | nutritional information, frontline staff, consumer behavior |
Abstrakt | Celem opracowania była ocena percepcji informacji żywieniowej przekazywanej przez personel pierwszego kontaktu jako element wpływający na zachowania konsumentów w zakładach gastronomicznych. Badania przeprowadzono w ramach projektu naukowo-edukacyjnego „Konsument na rynku usług gastronomicznych”, nr 507-30-102-M00094-99, realizowanego w Zakładzie Zarządzania w Gastronomii i Hotelarstwie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Badanie ilościowe na próbie 403 osób z wykorzystaniem doboru celowego przeprowadzono w czerwcu 2016 roku. Przyjęto kryteria wiek (od 18 do 35 lat), zamieszkiwanie w dużych miastach oraz fakt korzystania z usług lokali gastronomicznych. |
Abstract | The aim of this study was the evaluation of nutritional information provided by frontline staff as an element influencing consumer behavior in gastronomy services. The empirical research was conducted under the project “The consumer in the market of catering services”, number 507-30-102-M00094-99, realized in the Chair of Gastronomy and Hospitality Management in the Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences at the Warsaw University of Life Sciences – SGGW. Quantitative research on the sample of 403 persons using purposive sampling were conducted in June 2016. The criteria of age (18–35), living in large cities as well as the fact of eating out. |
Cytowanie | Górska-Warsewicz H., Kowalczuk I., Stangierska D., Świątkowska M., Zubrzycka A. (2017) Percepcja informacji żywieniowej jako elementu wpływającego na zachowania konsumentów w zakładach gastronomicznych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 117: 93-106 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n117_s93.pdf |
|
|