1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Mikuła A., Stańko S. Tendencje na rynku masła i serów na świecie i w Polsce w latach 2001-2017
Autor | Aneta Mikuła, Stanisław Stańko |
Tytuł | Tendencje na rynku masła i serów na świecie i w Polsce w latach 2001-2017 |
Title | Tendencies in the Global Butter and Cheese Markets and in Poland in the years 2001-2017 |
Słowa kluczowe | masło, ser, produkcja, zużycie krajowe, nadwyżki rynkowe |
Key words | butter, cheese, production, domestic consumption, market surpluses |
Abstrakt | Przedstawiono zmiany w produkcji oraz tendencje w niedoborach/nadwyżkach rynkowych masła i sera na świecie w latach 2001-2017 u największych producentów oraz w Polsce. Nadwyżki rynkowe masła zwiększały się w: Nowej Zelandii, UE i Białorusi, a zmniejszały w Australii i na Ukrainie. Niedobory rosły w Chinach, Meksyku, Iranie i Turcji, a zmniejszały się w Rosji i Kanadzie. Względnie zrównoważona produkcja i spożycie występowały w Indiach, Pakistanie, USA i Brazylii. Na rynku sera nadwyżki rosły w: UE, USA, Nowej Zelandii, Argentynie i Białorusi, a zmniejszały się w Australii i na Ukrainie. Niedobory rosły w: Rosji, Brazylii, Meksyku. W Polsce rosły nadwyżki produkcji masła i sera, co skutkowało rosnącym eksportem, kierowanym głównie do krajów UE. Ceny masła i sera w krajach UE i na rynku światowym charakteryzowały się konwergencją. Na początku badanego okresu ceny masła w UE były o 134% wyższe niż na rynku światowym, a sera o 92,6%, a w 2017 r. różnice te wynosiły odpowiednio: 6% i 0,6%. |
Abstract | Changes in production and trends in shortages / market surpluses of butter and cheese in the world and in Poland in 2001-2017 were presented. Market surplus of butter increased in New Zealand, EU and Belarus, and decreased in Australia and Ukraine. Shortages grew in China, Mexico, Iran and Turkey, and decreased in Russia and Canada. Relatively balanced production and consumption occurred in India, Pakistan, the USA and Brazil. On the cheese market, surplus grew in: EU, USA, New Zealand, Argentina and Belarus, and decreased in Australia and Ukraine. The shortages grew in: Russia, Brazil, Mexico. In Poland, there were surpluses in butter and cheese production, which resulted in growing exports, directed mainly to EU countries. Prices of butter and cheese in EU countries and on the world market were characterized by convergence. At the beginning of the analyzed period, butter prices in the EU were 134% higher than on the world market, and cheese prices were higher by 92.6%, and in 2017 these differences were respectively 6% and 0.6%. |
Cytowanie | Mikuła A., Stańko S. (2018) Tendencje na rynku masła i serów na świecie i w Polsce w latach 2001-2017.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 437-450 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s437.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016 |
|
Seremak-Bulge J. Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej
Autor | Jadwiga Seremak-Bulge |
Tytuł | Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej |
Title | CHANGES IN RETAIL PRICES OF DAIRY PRODUCTS AND CONSUMPTION OF MILK IN POLAND AFTER THE ACCESSION TO THE EU |
Słowa kluczowe | spożycie mleka, ceny detaliczne, popyt, rynek mleka, konsumpcja żywności |
Key words | milk consumption, retail prices, demand, dairy market, food consumption |
Abstrakt | Zmiana uwarunkowań funkcjonowania rynku mleka po akcesji Polski do Unii Europejskiej skutkowała wzrostem zamożności polskich konsumentów oraz relatywnym spadkiem cen detalicznych nabiału, zwłaszcza w relacji do innych źródeł białka zwierzęcego. W latach 2004-2015 wzrosło bilansowe spożycie mleka i jego przetworów, głównie pod wpływem zwiększonego spożycia zbiorowego oraz zużycia pośredniego przez przemysł spożywczy w pogłębionym przetwórstwie żywności. Natomiast zmalało bezpośrednie spożycie nabiału i masła w gospodarstwach domowych. Zmieniła się także jego struktura pod wpływem zwiększonej konsumpcji przetworów głębiej przetworzonych (głównie napojów mlecznych i serów dojrzewających) kosztem przede wszystkim mleka płynnego, a w mniejszym stopniu twarogów |
Abstract | The change in dairy market environment after the Polish accession to the EU resulted in an increase in incomes of the customers which overlapped with a relative decline in prices of dairy products, particularly in comparison with other sources of animal protein. According to balance sheet data, over the period 2004-2015 the consumption of milk and dairy products increased due to a rise in consumption outside households and growing use in manufacturing processed dairy products. On the other hand, household consumption of dairy products, including butter, declined. There were also changes in the structure of milk consumption which reflected an increase in the share of processed products (mainly milk shakes and ripening cheese), while the share of milk and cottage cheese contracted. |
Cytowanie | Seremak-Bulge J. (2016) Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 3: 53-65 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n3_s53.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Rosiak E. Spożycie tłuszczów w Polsce i Unii Europejskiej
Autor | Ewa Rosiak |
Tytuł | Spożycie tłuszczów w Polsce i Unii Europejskiej |
Title | The Consumption of Fats in Poland and the European Union |
Słowa kluczowe | spożycie, tłuszcze, Polska, Unia Europejska |
Key words | consumption, fats, Poland, European Union |
Abstrakt | W artykule przedstawiono zmiany jakie nastąpiły w modelu spożycia tłuszczów w Polsce w latach 1990-2015. Analizę zmian przeprowadzono na podstawie danych bilansowych oraz danych z badań budżetów rodzinnych prowadzonych przez GUS. W oparciu o dostępne dane FAO dokonano porów-nania modelu spożycia tłuszczów w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Wykazano, że po ak-cesji Polski do Unii Europejskiej w spożyciu tłuszczów kontynuowane były procesy z lat poprzed-nich, upowszechniania się wzorców spożycia tłuszczów charakterystycznych dla rozwiniętych kra-jów Unii. W grupie tłuszczów kontynuowany był wzrost udziału tłuszczów roślinnych w spożyciu tłuszczów ogółem. Polska w porównaniu z pozostałymi krajami Unii Europejskiej charakteryzuje się relatywnie wysokim spożyciem tłuszczów zwierzęcych, w tym szczególnie masła, natomiast kon-sumpcja tłuszczów roślinnych, mimo dużego wzrostu w dalszym ciągu jest na niższym poziomie niż w wielu krajach Unii. |
Abstract | The article presents trends in fat consumption patterns in Poland between 1990-2015. The analysis is based on macro-economic data and data from household budget analysis conducted by CSO. The comparison between models of fat consumption in Poland and other European Union countries was based on FAO data. It was shown that after Polish accession to the European Union, previous trends in fat consumption were continued and a fat consumption model similar to that of developed EU countries become more widespread. Vegetable oils continued to grow as a proportion of all consumed fats. In comparison to other EU countries, Poland is characterized by a relatively high proportion of animal fats in consumption, especially butter. Despite high growth of vegetable oil consumption, it is still lower than in most EU countries. |
Cytowanie | Rosiak E. (2016) Spożycie tłuszczów w Polsce i Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 2: 279-288 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n2_s279.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2015 |
|
Bórawski P. Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego
Autor | Piotr Bórawski |
Tytuł | Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego |
Title | Tendencies in International Trade of the Polish Dairy Sector |
Słowa kluczowe | mleko, produkty mleczne, eksport, import, saldo |
Key words | milk, milk product, imports, exports, balance |
Abstrakt | W pracy analizie poddano handel zagraniczny mlekiem i produktami mleczarskimi. Wstąpienie Polski do Unii Europejskiej miało korzystny wpływ na handel mlekiem i artykułami mleczarskimi z powodu otwarcia rynków oraz eliminacji barier w handlu zagranicznym miedzy krajami członkowskimi. Wartość eksportu serów i twarogów wzrosła od 27,2 mln EUR w 2005 roku do 691,8 mln EUR w roku 2013. Podobne tendencje wzrostowe zaobserwowano w przypadku mleka i serwatki w proszku, mleka płynnego i śmietany, jogurtu i napojów mlecznych, masła i tłuszczów mlecznych oraz lodów. Wskazano główne kraje, do których Polska eksportuje mleko i przetwory mleczne oraz importerów. W analizie danych posłużono się metodami opisowymi i graficznymi. Materiał źródłowy stanowiły dane Głównego Urzędu Statystycznego, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB w Warszawie oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W celu analizy czynników kształtujących saldo bilansu handlowego artykułami mleczarskimi posłużono się modelem regresji wielorakiej. Za zmienne objaśniające przyjęto: X1 (kurs euro), X2 (ceny płacone rolnikom za mleko w Polsce), X3 (ceny płacone rolnikom za mleko w UE), X4 (indeks światowych cen żywności FAO-produkty mleczarskie) oraz X5 (produkcja sprzedana przemysłu spożywczego). Natomiast zmienne objaśniane tworzyły kolejno salda obrotów handlowych: Y1 (saldo handlu zagranicznego artykułów mleczarskich), Y2 (saldo handlu zagranicznego serów i twarogów), Y3 (saldo handlu zagranicznego mleka i serwatki w proszku), Y4 (saldo handlu zagranicznego mleka płynnego i śmietany) oraz Y5 (saldo handlu zagranicznego jogurtami i napojami mlecznymi). Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, że do grupy czynników kształtujących saldo eksportu artykułami mleczarskimi zaliczyć należy kurs euro oraz ceny płacone rolnikom za mleko w UE. |
Abstract | The international trade of milk and dairy products was analyzed in the paper. Polish accession to the European Union had a positive impact on trade of milk and dairy products due to the opening of markets and the elimination of barriers to foreign trade between Member States. The value of exports of cheese and curd increased from 27.2 million in 2005 to 691.8 million in 2013. Similar growth trends were observed in the case of milk and whey powder, liquid milk and cream, yogurt and milk drinks, butter and milk fats and ice cream. The countries where we export milk and dairy products were pointed out, as were the importers. Descriptive and graphical methods were used in the data analysis. The source material was data from the Central Statistical Office, the Institute of Agricultural Economics and Food Economy-PIB in Warsaw and the Ministry of Agriculture and Rural Development. In order to analyze the factors influencing the balance of trade in dairy products the author used a multiple regression model. The following explanatory variables were adopted X1 (euro exchange rate), X2 (prices paid to farmers for milk in Poland), X3 (prices paid to farmers for milk in the EU), X4 (FAO food price index-dairy) and X5 (sold production of the food industry). The response variables which sequentially formed trade balance were: Y1 (balance of foreign trade of dairy products), Y2 (foreign trade balance of cheese and curd), Y3 (foreign trade balance of milk and whey powder), Y4 (foreign trade balance of liquid milk and cream) and Y5 (foreign trade of yogurt and milk drinks). Statistical analysis showed that the factors influencing the balance of export of dairy products should include: X1 (euro exchange rate) and X3 (prices paid to farmers for milk in the EU). |
Cytowanie | Bórawski P. (2015) Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15(30), z. 1: 7-20 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2015_T15(30)_n1_s7.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014 |
|
Dobák D., Kádeková Z., Kubicova L. TRENDS IN CONSUMPTION OF MILK AND DAIRY PRODUCTS IN SLOVAKIA AFTER EU ACCESSION
Autor | Dušan Dobák, Zdenka Kádeková, Lubica Kubicova |
Tytuł | TRENDS IN CONSUMPTION OF MILK AND DAIRY PRODUCTS IN SLOVAKIA AFTER EU ACCESSION |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | Income, Consumer Prices of Dairy Products, Consumption of Dairy Products, Income and Price Elasticity of Demand |
Abstrakt | |
Abstract | In the paper are evaluated changes and development in consumption of milk and dairy products in recent years from accession of Slovakia to the European Union in 2004. Consumption of milk and dairy products in Slovakia lags far behind countries of the former EU-15. Consumption of these products in the value milk free butter was 158.6 kg in 2012. Compared with ODP, dairy consumption 220 kg in 2012 was of 61.4 kg less and considering its importance is nutritionally unfavorable. Particularly unfavorable was consumption of drinking milk, which ensured recommended amount of food only at 60%. Only the consumption of cheese and curd was at the level of given recommended amount 10.1 kg. |
Cytowanie | Dobák D., Kádeková Z., Kubicova L. (2014) TRENDS IN CONSUMPTION OF MILK AND DAIRY PRODUCTS IN SLOVAKIA AFTER EU ACCESSION.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 12(61): 90-97 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2014_n61_s90.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Juszczyk S. Wpływ cen podstawowych produktów mleczarskich na ceny mleka surowego w Nowej Zelandii
Autor | Sławomir Juszczyk |
Tytuł | Wpływ cen podstawowych produktów mleczarskich na ceny mleka surowego w Nowej Zelandii |
Title | The influence of basic dairy products prices on the raw milk prices in New Zealand |
Słowa kluczowe | zmienność cen mleka, modele ekonometryczne, ceny sera cheddar, OMP i masła, Nowa Zelandia, Unia Europejska |
Key words | milk price variability, econometric model, cheddar cheese, SMP and butter price, New Zealand, European Union |
Abstrakt | Artykuł poświecony jest zagadnieniu możliwości oddziaływania na poziom cen mleka surowego poprzez ceny kluczowych artykułów pochodnych, będących powszechnym przedmiotem handlu międzynarodowego. W toku rozważań ustalono, że nie ceny mleka kształtują ceny podstawowych artykułów pochodnych takich jak ser twardy cheddar, odtłuszczone mleko w proszku i masło w blokach, lecz ceny tych produktów kształtują cenę mleka surowego. Może to mięć znaczeni w oddziaływaniu na poziom cen skupu mleka w Unii Europejskiej po zniesieniu kwot mlecznych |
Abstract | The paper presents the concept of econometric models for predicting the level of prices of raw milk in New Zealand, based on the prices of SMP, butter and cheddar cheese, as the products strongly correlated with the prices of raw milk. The article also states that the prices of basic products which are a commodity in international exchanges influence on the prices of raw milk and not vice versa. |
Cytowanie | Juszczyk S. (2011) Wpływ cen podstawowych produktów mleczarskich na ceny mleka surowego w Nowej Zelandii.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 2: 56-66 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n2_s56.pdf |
|
|
7. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2010 |
|
Juszczyk S. Uwarunkowania poziomu cen surowego mleka w USA
Autor | Sławomir Juszczyk |
Tytuł | Uwarunkowania poziomu cen surowego mleka w USA |
Title | Factors determining the price level of row milk in the U.S. |
Słowa kluczowe | zmienność cen mleka w USA, ceny OMP, masła i sera cheddar, modele ekonometryczne |
Key words | variability of milk prices in the U.S., prices of SMP, butter and cheddar cheese, econometric models |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono koncepcję modeli ekonometrycznych pozwalających przewidywać poziom cen surowego mleka w USA na podstawie cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła w blokach oraz sera cheddar jako produktów silnie skorelowanych z cenami mleka w skupie. Stwierdzono, że to ceny podstawowych produktów pochodnych, będących towarem w wymianie międzynarodowej kształtują ceny surowego mleka a nie odwrotnie. |
Abstract | The paper presents the concept of econometric models for predicting the level of prices of raw milk in the U.S., based on the prices of SMP, butter and cheddar cheese blocks, as the products strongly correlated with the prices of raw milk. The article also stated that the prices of basic products which are a commodity in international exchanges shape the prices of raw milk and not vice versa. |
Cytowanie | Juszczyk S. (2010) Uwarunkowania poziomu cen surowego mleka w USA.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 97, z. 3: 119-127 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2010_n3_s119.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2010 |
|
Wilczyński A. Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku
Autor | Artur Wilczyński |
Tytuł | Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku |
Title | Macro-economic trends in EU dairy sector until 2020 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The dairy market In the EU is regulated by the Common Market Organization for milk and milk products. This policy is influencing together with changes in the Common Agricultural Policy. Within the Health Check the European Commission proposed a milk quota abolition, which will come into force from the year 2015. This paper presents a scenario analysis of milk quota abolition and the influence on production, price and demand on farm gate milk, butter and skimmed milk powder. Analysis was divided on two groups EU-15 and ten countries whose accession to EU in the year 2004. Special case was made for Germany, France, Great Britain and Poland as the largest milk producers in the EU. Conclusions fl owing from analysis show decline of real milk farm gate price to the year 2020, about 20% in the comparison with the average from the period 2003–2005. The supply of milk will increase with simultaneous decline of butter production and skimmed milk powder. Unfortunately the majority of unfavorable changes will in the group of countries UE-10 |
Cytowanie | Wilczyński A. (2010) Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 77-85 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s77.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2008 |
|
Laskowski W. Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce
Autor | Wacław Laskowski |
Tytuł | Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce |
Title | THE CHANGES OF THE LEVEL OF FOOD CONSUMPTION IN POLAND |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The total amount of consumed food decreased in Poland. It is observed the decrease of consumption of cereals, potatoes, milk and butter. The changes are observed within the structure of food consumption as well. Beef consumption decreases, and poultry and plant fat consumption increases. In the future there are expected lower changes of consumption. There is observed the decrease of energy and nutritious value of daily food rations, what is justified. The change of nutritious value causes a lot of hazards to health. The most dangerous effect is the drastically decrease of calcium intake in the period of 20 years |
Cytowanie | Laskowski W. (2008) Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 67: 5-14 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2008_n67_s5.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2006 |
|
Stańko S. Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu zagranicznym na rynku mleka i jego artykułów w latach 1990-2005
Autor | Stanisław Stańko |
Tytuł | Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu zagranicznym na rynku mleka i jego artykułów w latach 1990-2005 |
Title | Tendencies in production, consumption and Polish foreign trade in milk and dairy products in years 1990-2005 |
Słowa kluczowe | |
Key words | Polish foreign trade, milk and dairy products |
Abstrakt | |
Abstract | Production, consumption and Polish foreign trade in milk and dairy products in years 1990- 2005 have been presented. In the analysed period growing trends in production of dairy products, foreign trade and consumption of cheese were observed, moreover, decreasing consumption of butter and milk have been recorded. Since 1991 the Polish trade balance in dairy products remained positive. In 2005 total milk and dairy products export reached 880 millions EUR and import was 98,6 millions EUR. The EU countries become the most significant purchasers of Polish dairy products. In 2005 they reached more than 75% share in the total value of Polish dairy exports (in 2001 share this share was 26,9% and 40,5% in 2003). |
Cytowanie | Stańko S. (2006) Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu zagranicznym na rynku mleka i jego artykułów w latach 1990-2005.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15, z. : 357-368 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2006_T15_n_s357.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2004 |
|
Kowalczyk A., Wasilewski M. Ocena konkurencyjności spółdzielni mleczarskich
Autor | Artur Kowalczyk, Mirosław Wasilewski |
Tytuł | Ocena konkurencyjności spółdzielni mleczarskich |
Title | The evaluation of Dairy Cooperatives' Competitiveness |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The study presents the comparative analysis of competitiveness' level of dairy cooperatives, which exports their products to the UE market and cooperatives from Świętokrzyskie province, which are not entitled to the export to the UE market. Cooperatives exporting their products to the UE market (group A) in the years 1998-2001 showed the increase of milk processing while in cooperatives from Świętokrzyskie province the decrease ensued. The cooperatives from group A were also characterized by three times higher level of average delivery of milk as well as the share in the purchase of extra class milk. In 2001 cooperatives Świętokrzyskie province incurred loss while group A cooperatives achieved increasing significant profit. The competitive strength of milk · deliverers is larger in a group of cooperatives in Świętokrzyskie province because those cooperatives do not achieve the cost advantage for the sake of the low concentration of the production. The biggest threat to dairy cooperatives is in the buyers' strong influence on the volume of sale and in buyers' possibility to change a cooperative delivering them dairy products. The level of competition's intensity in the scope of products offered by cooperatives was similar, highest in the case of milk, cheese, sour and sour cream and lowest in case of powder milk and butter. The necessity of covering large capital needs as well as difficulties in access to distribution channels were described as largest barriers to entry and considerable small barrier is the competitive activity of already existing enterprises. In the opinion of cooperatives' managers the possibility of appearing new substitutes of dairy products, except for butter, is low. |
Cytowanie | Kowalczyk A., Wasilewski M. (2004) Ocena konkurencyjności spółdzielni mleczarskich.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 52: 47-62 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2004_n52_s47.pdf |
|
|