1. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2015 |
|
Borowska A. Outdoor markets as a regional food distribution channel in Poland between 2004 and 2013
Autor | Agnieszka Borowska |
Tytuł | Outdoor markets as a regional food distribution channel in Poland between 2004 and 2013 |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | domestic trade, direct sales, outdoor markets, regional products (PDO, PGI) |
Abstrakt | |
Abstract | The article examines the importance of all-year and seasonal outdoor markets in the supply chain of regional food with PDO and PGI geographical indications. The author elaborates on changes to sales levels and the structure of outdoor markets in Poland in the years 2004–2013. She looks at the role outdoor markets play in the food supply chain, including the supply of regional food, especially agricultural products. She used consumer surveys as a primary source of information and data from Poland’s Central Statistical Office as a secondary source. The article concludes with reflections on the possibility of developing direct sales of regional foods in Poland’s outdoor markets in the context of consumer expectations. |
Cytowanie | Borowska A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2015_n2_s5.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Cieszyńska K., Gutkowska K., Wierzbicki J., Żakowska-Biemans S. Oczekiwania polskich konsumentów dotyczące informacji zamieszczanych na opakowaniu mięsa wołowego
Autor | Katarzyna Cieszyńska, Krystyna Gutkowska, Jerzy Wierzbicki, Sylwia Żakowska-Biemans |
Tytuł | Oczekiwania polskich konsumentów dotyczące informacji zamieszczanych na opakowaniu mięsa wołowego |
Title | Polish consumers’ expectations towards information on the packaging of beef |
Słowa kluczowe | oczekiwania konsumentów, jakość, informacje na opakowaniu |
Key words | consumer expectations, quality, information on packaging, information on label |
Abstrakt | W Polsce w sprzedaży mięsa dominują produkty niepaczkowane, jednak zmieniające się potrzeby konsumentów, polegające choćby na poszukiwaniu produktów wygodnych, sprawiają, że na znaczeniu zyskują opakowania jednostkowe mięsa wołowego. Konsumenci w coraz większym stopniu polegają na informacjach zawartych na opakowaniu i etykiecie. Wyniki badań wskazują, iż konsumenci za najbardziej pożądane uznali zamieszczenie informacji o klasie jakości mięsa wołowego dostosowanej do ceny. Ponadto zwracają uwagę na obecność znaków komunikujących atrybuty jakościowe żywności, jak również informacji odnoszących się do potencjalnego wpływu wołowiny na zdrowie. |
Abstract | In Poland, meat is sold mostly in unpackaged form. However, due to the changing needs of the clients who look for convenience, packaged beef is gaining popularity. Consumers become more interested in the information placed on the packaging. According to the research, the consumers are willing to read information concerning the quality class of the meat, as well as the price. Moreover, the clients pay attention to the quality labels and potential influence of the beef consumption on their health. |
Cytowanie | Cieszyńska K., Gutkowska K., Wierzbicki J., Żakowska-Biemans S. (2015) Oczekiwania polskich konsumentów dotyczące informacji zamieszczanych na opakowaniu mięsa wołowego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 112: 33-46 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n112_s33.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2009 |
|
Kaczorowska J. Innowacyjna działalność produktowa polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
Autor | Joanna Kaczorowska |
Tytuł | Innowacyjna działalność produktowa polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego |
Title | Product innovation activities in the Polish food industry |
Słowa kluczowe | innowacyjność produktowa, przemysł spożywczy, konkurencyjność przedsiębiorstw żywnościowych |
Key words | product innovation activities, food industry, competitiveness of Polish food industry |
Abstrakt | Innowacje produktowe są ważnym narzędziem uzyskiwania przewagi rynkowej, determinującym rozwój przedsiębiorstw w długim okresie. Mimo tego, aktywność polskich przedsiębiorstw spożywczych w tym obszarze jest ciągle niska. Utrzymywanie się tej postawy może się przyczyniać do osłabienia konkurencyjności rodzimych przedsiębiorstw na rynku krajowym oraz globalnym. Najbliższe lata powinny być zatem poświęcone na działalność badawczo-rozwojową (B+R) oraz rozwijanie nowoczesnych metod wparcia dystrybucji i sprzedaży. Zwiększenie aktywności polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w obszarze innowacyjnej działalności produktowej będzie sprzyjać także wprowadzaniu produktów dopasowanych do potrzeb współczesnych konsumentów. |
Abstract | Product innovations are a powerful instrument for gaining a competitive advantage that determine the growth of company’s market share. Howeever the majority of Polish food industry companies show a low activity in this area, which can result in losing their competitiveness in local and global markets. In the nearest future the companies should be more focused on the Research & Development (R&D) activities as well as on new products’ distribution and sales methods. Strengthening product innovation activities of Polish food industry companies will help introducing new products that meet modern consumer expectations |
Cytowanie | Kaczorowska J. (2009) Innowacyjna działalność produktowa polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 7(22), z. : 50-57 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2009_T7(22)_n_s50.pdf |
|
|