1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Ambroziak Ł. Wpływ pandemii COVID-19 na handel rolno-spożywczy Polski: pierwsze doświadczenia
Autor | Łukasz Ambroziak |
Tytuł | Wpływ pandemii COVID-19 na handel rolno-spożywczy Polski: pierwsze doświadczenia |
Title | The Impact of the Pandemic COVID-19 on Agri-Food Trade of Poland: First Experiences |
Słowa kluczowe | pandemia COVID-19, eksport, import, produkty rolno-spożywcze, Polska |
Key words | pandemic COVID-19, export, import, agri-food products, Poland |
Abstrakt | Wybuch pandemii COVID-19 na początku 2020 r. w sposób istotny zmienił uwarunkowania rozwoju wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi. Celem artykułu jest próba oceny wpływu pierwszych miesięcy pandemii COVID-19 na polski handel rolno-spożywczy. Analizy dokonano na podstawie niepublikowanych danych Ministerstwa Finansów, stosując metodę statystyczno-opisową. Z wstępnych danych handlowych za pierwsze półrocze 2020 r. wynikało, że poza nielicznymi wyjątkami polski eksport rolno-spożywczy dobrze radził sobie w okresie największych ograniczeń związanych z przemieszczaniem się ludności wprowadzonych wskutek pandemii COVID-19. Było to efektem m.in. tego, iż żywność jest produktem pierwszej potrzeby (tak, jak np. leki) i cechuje ją niższa elastyczność dochodowa popytu, a także relatywnie niewielkich zakłóceń w produkcji. |
Abstract | The outbreak of the COVID-19 pandemic at the beginning of 2020 significantly changed the conditions for the development of trade in agri-food products. The aim of the article is to assess the impact of the first months of the COVID-19 pandemic on the agri-food trade of Poland. The analysis was based on unpublished data from the Ministry of Finance, using descriptive statistics method. Preliminary trade data for the first half of 2020 showed that with few expectations Polish agri-food exports performed well during lockdown, that is in the period of the greatest restrictions related to the movement of people introduced by the COVID-19 pandemic. It resulted, inter alia, from the fact that food is a basic necessity (such as e.g. medicines) and is characterized by lower income elasticity of demand, and also from relatively small disruptions in production. |
Cytowanie | Ambroziak Ł. (2020) Wpływ pandemii COVID-19 na handel rolno-spożywczy Polski: pierwsze doświadczenia.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 4: 5-17 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n4_s5.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Kuźnar A., Menkes J. Handel produktami rolno-spożywczymi w Umowie o partnerstwie gospodarczym między UE a Japonią
Autor | Andżelika Kuźnar, Jerzy Menkes |
Tytuł | Handel produktami rolno-spożywczymi w Umowie o partnerstwie gospodarczym między UE a Japonią |
Title | Agri-Food Trade in the EU-Japan Economic Partnership Agreement |
Słowa kluczowe | umowa o partnerstwie gospodarczym UE-Japonia (EPA); regionalne porozumienia handlowe (RTA), cła, bariery pozataryfowe |
Key words | EU-Japan Economic Partnership Agreement (EPA); Regional Trade Agreements (RTA), tariffs, non-tariff barriers |
Abstrakt | W 2018 r. Unia Europejska i Japonia zawarły Umowę o partnerstwie gospodarczym (EPA), która jest jedną z najszerszych i najbardziej kompleksowych umów handlowych podpisanych przez Strony do tej pory. Umowa ta obejmuje m.in. kwestie dostępu do rynków rolnych obu Stron, zakładając liberalizację barier taryfowych i pozataryfowych. Z uwagi na większe znaczenie sektora rolnego w eksporcie UE do Japonii niż odwrotnie, jak również wysoki poziom ochrony rynku japońskiego, Umowa ma duże znaczenie dla unijnych, w tym polskich podmiotów z branży rolno-spożywczej. Celem artykułu jest określenie możliwych skutków EPA dla rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych z państw UE, a w szczególności z Polski do Japonii. Badanie przeprowadzono na podstawie analizy tekstu EPA oraz najnowszych danych handlowych. |
Abstract | In 2018, the European Union and Japan concluded an Economic Partnership Agreement (EPA), which is one of the widest and most comprehensive trade agreements signed by the Parties to date. This Agreement covers issues related to access to agricultural markets of both Parties, assuming the liberalization of tariff and non-tariff barriers. Due to the greater importance of the agricultural sector in EU exports to Japan than vice versa, as well as the high level of protection of the Japanese market, the Agreement is of great importance for the EU, including Poland’s agri-food exporters. The aim of the paper is to determine the possible effects of EPA on the development of exports of agri-food products from EU countries, in particular from Poland to Japan. The study was based on EPA text analysis and the latest trade data. |
Cytowanie | Kuźnar A., Menkes J. (2019) Handel produktami rolno-spożywczymi w Umowie o partnerstwie gospodarczym między UE a Japonią.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 89-102 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s89.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Drzymała A. Handel żywnością między UE a Japonią
Autor | Agnieszka Drzymała |
Tytuł | Handel żywnością między UE a Japonią |
Title | Food Trade between the European Union and Japan |
Słowa kluczowe | współpraca gospodarcza, handel, żywność, Japonia, Unia Europejska |
Key words | economic cooperation, trade, food, Japan, EU |
Abstrakt | Ważnym zagadnieniem jest handel żywnością w skali świata. Jeśli chodzi o Unię Europejską to posiada ona odpowiednie zasoby wystarczające na pokrycie zapotrzebowania ludności UE na żywność, nadwyżki produkcji własnej może eksportować i wymieniać na inne produkty bądź usługi z innymi krajami. Natomiast egzotyczny dla Europejczyków azjatycki kraj, jakim jest Japonia wydaje się nie być istotnym partnerem pod względem wymiany handlowej żywnością. Celem opracowania jest zaprezentowanie dokładnej analizy wielkości eksportu i importu żywności według nomenklatury SITC oraz HS oraz perspektyw rozwoju wzajemnej współpracy między Unią Europejską a Japonią. |
Abstract | Food trade is an important element of the global economy. As far as the European Union is concerned, it has sufficient resources to cover the EU population's demand for food, and it can export and exchange its own excess production for other products or services with other countries. However, Japan does not appear to be a significant partner in terms of food imports and exports. The aim of the study is to present a detailed analysis of the volume of food exports and imports according to the SITC and HS nomenclature and the perspectives for the development of mutual cooperation between the European Union and Japan. |
Cytowanie | Drzymała A. (2018) Handel żywnością między UE a Japonią.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 3: 91-101 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n3_s91.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Graszewicz M., Łapińska J., Zdunek-Rosa E. Poland's Competitive Position in Trade in Agri-Food Products with the United Kingdom – Selected Aspects
Autor | Maurycy Graszewicz, Justyna Łapińska, Ewa Zdunek-Rosa |
Tytuł | Poland's Competitive Position in Trade in Agri-Food Products with the United Kingdom – Selected Aspects |
Title | |
Słowa kluczowe | competitive position, agri-food products, foreign trade |
Key words | |
Abstrakt | Thirteen years have passed since Poland's accession to the European Union. This is a period long enough to make some generalisations over the accession results. This paper focuses on assessing the competitive position of Poland in trade in agri-food products with one of its most important trading partners – the United Kingdom. For this purpose, quantitative indexes of competitive positioning were used, in particular, the trade coverage ratio as well as the revealed comparative advantage indexes – RCAi and LFIi. The conducted analyses show that Poland's competitive position in agri-food trade with the United Kingdom improved markedly over the period considered. The dynamic growth in trade, especially in exports, a significant increase in the trade balance surplus, and generally favourable comparative advantage indexes for Poland show that the period of EU membership has been well utilised by Polish food producers. Polish food is increasingly eagerly bought by demanding British consumers. |
Abstract | |
Cytowanie | Graszewicz M., Łapińska J., Zdunek-Rosa E. (2017) Poland's Competitive Position in Trade in Agri-Food Products with the United Kingdom – Selected Aspects.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 199-209 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s199.pdf |
|
|
5. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016 |
|
Hamulczuk M. Czynniki warunkujące kierunki zmian handlu targowiskowego w Polsce
Autor | Mariusz Hamulczuk |
Tytuł | Czynniki warunkujące kierunki zmian handlu targowiskowego w Polsce |
Title | DETERMINANTS OF CHANGES IN MARKETPLACE TRADE IN POLAND |
Słowa kluczowe | targowisko, handel, łańcuch marketingowy, struktury rynku |
Key words | marketplace, trade, marketing chain, market structures |
Abstrakt | Targowiska odgrywają ważną rolę w handlu towarami rolno-żywnościowymi. Niemniej jednak znaczenie tej formy handlu maleje wraz ze wzrostem poziomu rozwoju gospodarczego. Celem opracowania było wskazanie czynników warunkujących zmiany handlu targowiskowego w Polsce. Badania empiryczne oparto na danych GUS z lat 1999-2014. Wyniki potwierdzają spadkowe tendencje w zakresie powierzchni targowisk stałych z towarzyszącymi procesami koncentracji handlu detalicznego w Polsce. Do głównych czynników warunkujących spadek znaczenia handlu targowiskowego zaliczyć można wzrost znaczenia sklepów wielkopowierzchniowych, zmiany zachodzące w rolnictwie oraz zmiany nawyków zakupowych konsumentów. |
Abstract | Market places play an important role in agri-food trade. Nevertheless, the importance of this form of trade shrinks along with an increase in the level of economic development. In this context, the aim of the study was to identify the determinants of changes in marketplace trade in Poland. Empirical study was based on the CSO data for 1999-2014. The obtained results confirm the downward trends in the area of permanent marketplaces, which are accompanied by processes of concentration of retail trade in Poland. The main factors determining the decreasing importance of marketplace trade include the growing importance of large format retailers, changes in agriculture and modifications in consumer buying habits. |
Cytowanie | Hamulczuk M. (2016) Czynniki warunkujące kierunki zmian handlu targowiskowego w Polsce.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 103, z. 2: 69-77 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2016_n2_s69.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Horin N., Krzyżanowski J. Konkurencyjność ukraińskiego sektora rolno-spożywczego na unijnym rynku po utworzeniu strefy wolnego handlu UE-Ukraina
Autor | Nataliya Horin, Julian Krzyżanowski |
Tytuł | Konkurencyjność ukraińskiego sektora rolno-spożywczego na unijnym rynku po utworzeniu strefy wolnego handlu UE-Ukraina |
Title | Competitiveness of the Ukrainian agri-food sector in the EU market under the EU-Ukraine free trade agreement |
Słowa kluczowe | handel produktami rolno-spożywczymi, umowa o strefie wolnego handlu, wskaźnik Grubela i Lloyda, ujawnione przewagi komparatywne |
Key words | trade in agri-food products, free trade agreement, Grubel-Lloyd index, revealed comparative advantages |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę ocenienia zmiany warunków prowadzenia handlu produktami rolno-spożywczymi UE z Ukrainą po wejściu w życie umowy o SWH. Odnotowano wyraźny wzrost oszczędności ukraińskich eksporterów wskutek zniesienia barier handlowych. Analizowano intensywność handlu produktami rolno-spożywczymi między Ukrainą, Polską i UE wykorzystując wskaźnik Grubela-Lloyda. Ustalono, że większa część wymiany w sektorze rolno-spożywczym pomiędzy Ukrainą a UE odbywa się w ramach handlu wewnątrzbranżowego, a w poszczególnych grupach produktów istnieje tendencja do wzrostu intensywności handlu wewnątrzbranżowego, szczególnie w handlu pomiędzy Ukrainą i Polską. Na podstawie wyników przeprowadzonych obliczeń wskaźnika ujawnionych przewag komparatywnych według grup towarów SITC 0-1 ujawniono przewagi komparatywne w wymianie handlowej produktami rolno-spożywczymi zarówno Ukrainy z Polską i UE, jak Polski z Ukrainą i UE. |
Abstract | The article attempts to evaluate the changes in the terms and conditions of agri-food trade between the EU and Ukraine after the entering into the force of the EU-Ukraine free trade agreement. The significant increase of savings for Ukrainian exporters as a result of the elimination of trade barriers is being noted. In order to analyze the intensity of agri-food trade between Ukraine, Poland and the EU, Grubel-Lloyd index is calculated. It is indicated that the greater part of the agri-food trade between Ukraine and the EU takes place in the framework of intra-industry trade. A tendency to increase of the intensity of intra-industry trade for particular groups of agri-food products, especially in case of bilateral agri-food exchange between Ukraine and Poland. By calculating of Balassa’s index of revealed comparative advantage of agri-food export according to SITC (0-1), the comparative advantages in agri-food trade both for Ukraine with Poland and the EU, and for Poland with Ukraine and the EU are determined. |
Cytowanie | Horin N., Krzyżanowski J. (2016) Konkurencyjność ukraińskiego sektora rolno-spożywczego na unijnym rynku po utworzeniu strefy wolnego handlu UE-Ukraina.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 1: 85-94 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n1_s85.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Pawlak K., Sapa A. Potencjalne skutki utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla handlu rolno-żywnościowego UE
Autor | Karolina Pawlak, Agnieszka Sapa |
Tytuł | Potencjalne skutki utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla handlu rolno-żywnościowego UE |
Title | Possible effects of the EU-MERCOSUR free trade area establishment for the EU agri-food trade |
Słowa kluczowe | eksport, import, produkty rolno-żywnościowe, strefa wolnego handlu, UE, MERCOSUR |
Key words | export, import, agri-food products, free trade area, the EU, MERCOSUR |
Abstrakt | Celem artykułu było oszacowanie możliwych efektów utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla handlu rolno-żywnościowego UE. Projekcje wartości obrotów handlowych wykonano przy użyciu modelu równowagi ogólnej Global Trade Analysis Project. Rozważano scenariusz częściowej liberalizacji bilateralnych obrotów handlowych, zgodnie z którym obydwa ugrupowania integracyjne zredukują o połowę taryfy celne w handlu wszystkimi towarami. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że utworzenie strefy wolnego handlu między UE a MERCOSUR może wywołać nie tyle efekt przesunięcia, co kreacji bilateralnego handlu rolno-spożywczego. W wyniku dynamicznego zwiększenia importu produktów mięsnych i cukru można oczekiwać wzrostu znaczenia państw MERCOSUR jako rynku zaopatrzenia UE w artykuły rolno-żywnościowe. |
Abstract | The aim of the paper was to assess the possible effects of the EU-MERCOSUR free trade area establishment for the EU agri-food trade. The study uses the general equilibrium model of the Global Trade Analysis Project (GTAP). The scenario of partial liberalisation of bilateral merchandise trade was implemented. It was assumed that both regional groupings will reduce duty tariffs in total merchandise trade by 50%. It was proved that the establishment of a free trade area between the EU and MERCOSUR may result in the effect of creation of mutual agri-food trade rather than in the trade diversion effect. The dynamic increase in import of meat products and sugar should result in the growth of importance of MERCOSUR countries as a source of supply for agri-food products for the EU. |
Cytowanie | Pawlak K., Sapa A. (2016) Potencjalne skutki utworzenia strefy wolnego handlu UE-MERCOSUR dla handlu rolno-żywnościowego UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 1: 199-210 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n1_s199.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Rosińska-Bukowska M. Chiński rynek rolno-spożywczy – możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności
Autor | Magdalena Rosińska-Bukowska |
Tytuł | Chiński rynek rolno-spożywczy – możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności |
Title | Chinese Market of Agricultural Products – Possibilities of Development for Polish Agri-Food Export |
Słowa kluczowe | handel rolno-spożywczy, żywność, handel Polska-Chiny, rolnictwo |
Key words | agri-food trade, food, trade Poland-China, agriculture |
Abstrakt | Celem artykułu jest próba oceny możliwości rozwoju polskiego eksportu rolno-spożywczego do Chin w efekcie zmian, jakie dokonały się w ostatnich latach w chińskim modelu konsumpcyjnym. Scharakteryzowano potencjał polskiego sektora rolno-spożywczego (produkcję oraz eksport na tle partnerów z UE). Punktem wyjścia badania jest charakterystyka gospodarki i społeczeństwa Chin. Zarysowanie kierunków zmian w chińskim modelu konsumpcyjnym uznano bowiem za konieczność przy ocenie realnych szans dla rozwoju polskiego eksportu. W drugiej części artykułu skoncentrowano się na wielkości i strukturze popytu na artykuły rolno-spożywcze, których eksportem jest zainteresowana Polska (produkty mleczarskie i mięsne) oraz obecnym sposobie zaspokajania go. W ostatniej części zaprezentowano dane dotyczące polskiego eksportu rolno-spożywczego do Chin oraz podjęto próbę oceny potencjalnych możliwości jego rozwoju. |
Abstract | The aim of the study is to assess the development potential of Polish agri-food exports to China due to the changes that have occurred in recent years in the Chinese model of consumption. It characterized the potential of the Polish agri-food sector (production and exports, compared to EU partners). The study assumed that the starting point is the necessity to characterize the economy and society of China. Trends in the Chinese model of consumption are shown first. The next section focuses on the size and structure of demand for agri-food products that Poland is interested in exporting (dairy products and meat), and the present method of satisfying that demand. The last part of the article presents data concerning Polish agri-food exports to China and attempts to assess the potential of its development. |
Cytowanie | Rosińska-Bukowska M. (2016) Chiński rynek rolno-spożywczy – możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 2: 289-302 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n2_s289.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Kita K. Międzynarodowa pozycja konkurencyjna polskich artykułów rolno-spożywczych na rynkach wybranych krajów azjatyckich stan i perspektywy
Autor | Katarzyna Kita |
Tytuł | Międzynarodowa pozycja konkurencyjna polskich artykułów rolno-spożywczych na rynkach wybranych krajów azjatyckich stan i perspektywy |
Title | The International Competitive Position of Polish Agri-Food Products on the Selected Asian Markets – Current Status and Prospects |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, handel zagraniczny, analiza symulacyjna, liberalizacja handlu rolnego, rynki azjatyckie |
Key words | competitiveness, international trade, model simulations, liberalization of agri-food trade, Asian markets |
Abstrakt | Celem artykułu było określenie znaczenia wybranych krajów azjatyckich w polskim handlu artykułami rolno-spożywczymi oraz zbadanie skutków potencjalnej liberalizacji handlu rolnego dla pozycji konkurencyjnej wybranych produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce na tych rynkach. Analiza konkurencyjności artykułów rolno-spożywczych przeprowadzona została w ujęciu ex-post oraz ex-ante. W pierwszym wykorzystano celowo dobrany zestaw ilościowych mierników międzynarodowej pozycji konkurencyjnej, w drugim - prognozy wykonano przy wykorzystaniu matematycznego modelu równowagi ogólnej GTAP, przy założeniu dwóch różnych wariantów liberalizacji handlu rolnego. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że rynki azjatyckie są atrakcyjnymi rynkami zbytu dla polskich produktów pochodzenia zwierzęcego, w odniesieniu do których Polska posiada korzystną pozycję konkurencyjną. Wyniki symulacji GTAP wskazały, że perspektywie krótkookresowej, bez względu na stopień zliberalizowania handlu rolnego, pozycja konkurencyjna wytwarzanych w Polsce artykułów rolno-spożywczych pochodzenia zwierzęcego na rynkach azjatyckich zostanie utrzymana. |
Abstract | The significance of selected Asian countries in the Polish agri-food trade is presented in the paper. As well as some possible effects of a potential liberalization of agri-food trade for the competitive position of Polish agri-food products on the Asian markets. A deliberately selected set of quantitative measures of international competitiveness was used to carry out the ex post analysis and a mathematical model of general equilibrium GTAP was used to make ex ante analysis. Forecasts were made with two different variants of the liberalization of agricultural trade. The results of the analysis showed that Asian markets are attractive for Polish producers of products of animal origin, on which Poland has favorable competitive position. The GTAP simulation results indicated that in short term, regardless of the degree of liberalization of agricultural trade, the competitive position of Polish agri-food products of animal origin on the Asian markets will be maintained. |
Cytowanie | Kita K. (2016) Międzynarodowa pozycja konkurencyjna polskich artykułów rolno-spożywczych na rynkach wybranych krajów azjatyckich stan i perspektywy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 153-166 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s153.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2015 |
|
Rosińska-Bukowska M. Handel rolno-spożywczy UE-Rosja - efekty rosyjskich sankcji
Autor | Magdalena Rosińska-Bukowska |
Tytuł | Handel rolno-spożywczy UE-Rosja - efekty rosyjskich sankcji |
Title | Agri-Food Trade Between EU and Russia - The Effects of Russia's Sanctions |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Rosińska-Bukowska M. (2015) Handel rolno-spożywczy UE-Rosja - efekty rosyjskich sankcji.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15(30), z. 1: 113-124 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2015_T15(30)_n1_s113.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014 |
|
Rytko A. COMPETITIVENESS OF POLISH AND SLOVAK AGRI-FOOD PRODUCTS ON THE EUROPEAN MARKET
Autor | Anna Rytko |
Tytuł | COMPETITIVENESS OF POLISH AND SLOVAK AGRI-FOOD PRODUCTS ON THE EUROPEAN MARKET |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | competitiveness, EU, foreign trade, comparative advantage |
Abstrakt | |
Abstract | The aim of this paper was to define the Polish and Slovak competitiveness position of agricultural and food products on the European market, as well as for comparison purposes, on the markets of the third countries and to the other groups of products. However, the issue was show the changes of the competitiveness in this sector. The competitiveness performance in Polish and Slovak agrofood trade has been evaluated for the period of 1999-2012. Trade theories indicate that countries specialize in the production of goods, trade in these goods and have better competitiveness position, if they have an absolute or comparative advantages in relationship to your partner (Ricardo 1957, Balassa 1965, Lall 2001, Guzek 2006). In order to determine the competitive position, the comparative advantage and evaluation of agrofood trade were used. The analysis considers two indices: revealed comparative advantage (RCA) and net export index (NEI). After joining the European Union, the importance of foreign agro-food trade in both of this countries has grew up in European market, but on the third countries market only Poland notified increases. The index of RCA in these countries is quite different. It is observed comparative advantage in Poland while in Slovakia there was not. Similar situation was in NEI index. A positive value of the net export index for agri-food products was found only in Poland. |
Cytowanie | Rytko A. (2014) COMPETITIVENESS OF POLISH AND SLOVAK AGRI-FOOD PRODUCTS ON THE EUROPEAN MARKET.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 12(61): 187-198 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2014_n61_s187.pdf |
|
|
12. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2014 |
|
Dibrova A., Dibrova L., Ryabchenko O., Zhemoyda O. Ukrainian Prospects in the Space of European Agro-food Trade Based on Quantitative Economic Analysis
Autor | Anatolii Dibrova, Larysa Dibrova, Oksana Ryabchenko, Oleksandr Zhemoyda |
Tytuł | Ukrainian Prospects in the Space of European Agro-food Trade Based on Quantitative Economic Analysis |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Dibrova A., Dibrova L., Ryabchenko O., Zhemoyda O. (2014) Ukrainian Prospects in the Space of European Agro-food Trade Based on Quantitative Economic Analysis.Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 14(29), z. 4: 57-71 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2014_T14(29)_n4_s57.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Cyran K. Preferencje konsumentów w zakresie miejsc zakupów żywności jako wyznacznik możliwości rozwoju handlu na targowiskach i bazarach
Autor | Kazimierz Cyran |
Tytuł | Preferencje konsumentów w zakresie miejsc zakupów żywności jako wyznacznik możliwości rozwoju handlu na targowiskach i bazarach |
Title | CONSUMERS PREFERENCES OF FOOD SHOPPING PLACES AS A DETERMINANT OF THE MARKETS AND BAZAARS DEVELOPMENT OPPORTUNITIES |
Słowa kluczowe | targowisko, bazar, dystrybucja żywności, konsument |
Key words | market, bazaar, food distribution, consumer |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę oceny możliwości i perspektyw rozwoju handlu żywnością na targowiskach i bazarach. Wychodząc z założenia, że o możliwościach rozwoju tych form handlu decydują w dużej mierze konsumenci i ich preferencje w zakresie wyboru miejsc zakupu żywności, w opracowaniu skoncentrowano się na analizie znaczenia jakie targowiska i bazary odgrywają w dystrybucji żywności, oraz na ile oferta tych kanałów zaopatrzenia jest akceptowana przez klientów. W celu pełnego ukazania roli handlu targowiskowego w zaspokajaniu potrzeb konsumpcyjnych wybrane charakterystyki przedstawiono na tle innych kanałów sprzedaży żywności, tj.: małego sklepu po sąsiedzku, i sklepów wielkopowierzchniowych. |
Abstract | The article attempts to assess the potential and prospects of the development of the food trade at markets and bazaars. Provided that the possibilities of the development of trade in these formats is largely determined by consumers and their preferences in the selection of the places to buy the food, the study focused on the analysis of the importance of the markets and bazaars in the distribution of food, and acceptation of these channels by the customers. In order to fully expose the role of bazaar markets in satisfying the needs of the consumer, a few selected characteristics are presented in comparison to other food sales channels, i.e.: a small shop in the neighborhood, and large-format stores. |
Cytowanie | Cyran K. (2013) Preferencje konsumentów w zakresie miejsc zakupów żywności jako wyznacznik możliwości rozwoju handlu na targowiskach i bazarach.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 142-155 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s142.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2013 |
|
Sapa A. Intensywność handlu rolno-żywnościowego wybranych regionalnych ugrupowań handlowych relacji Południe-Południe
Autor | Agnieszka Sapa |
Tytuł | Intensywność handlu rolno-żywnościowego wybranych regionalnych ugrupowań handlowych relacji Południe-Południe |
Title | Agri-food Trade Intensity of Selected Regional Trade Agreements of South-South Relations |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Sapa A. (2013) Intensywność handlu rolno-żywnościowego wybranych regionalnych ugrupowań handlowych relacji Południe-Południe.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 13(28), z. 3: 222-231 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n3_s222.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2012 |
|
Krzemiński M. Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi z wybranymi krajami UE-15 w latach 2005-2011
Autor | Marcin Krzemiński |
Tytuł | Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi z wybranymi krajami UE-15 w latach 2005-2011 |
Title | Polish Agri-Food Trade with Selected EU-15 Countries in 2005-2011 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Krzemiński M. (2012) Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi z wybranymi krajami UE-15 w latach 2005-2011.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 12(27), z. 4: 87-96 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2012_T12(27)_n4_s87.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011 |
|
Łapińska J. Analiza wymiany wewnątrzgałęziowej w czeskim handlu rolno-spożywczym po wejściu do Unii Europejskiej
Autor | Justyna Łapińska |
Tytuł | Analiza wymiany wewnątrzgałęziowej w czeskim handlu rolno-spożywczym po wejściu do Unii Europejskiej |
Title | Analysis of intra-industry trade in Czech agricultural and food trade after the accession to the European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Seven years have passed since Czech Republic joined the European Union. It is not a particularly long period, nevertheless, the first summaries of the accession results can be made. The presented paper carried out analysis of the intra-industry trade of the Czech Republic in the agriculture and food products trade. The calculations were made using Grubel-Lloyd indicator. The research shows that the share of intra-industry trade increased from 0.62 in 2003 to 0.65 in 2010 |
Cytowanie | Łapińska J. (2011) Analiza wymiany wewnątrzgałęziowej w czeskim handlu rolno-spożywczym po wejściu do Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 90: 185-192 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2011_n90_s185.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2011 |
|
Bąk-Filipek E., Tetwejer U. Marketing in the food trade
Autor | Ewa Bąk-Filipek, Urszula Tetwejer |
Tytuł | Marketing in the food trade |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | The marketing of food products on the mark et especially large role is played by trade. Direct contact with the ultimate consumer, trade, gives a chance for widespread use of marketing methods. The methods and marketing strategies resulting from the sale of forms and types of units in retail and wholesale. This paper reviews the various combinations of the sale of food products, offering various opportunities for marketing activities. Retail trade, in which consumers are stocking up on food, is very developed, yet extremely diverse. There are many companies and organizations engaged in the retail sale of food and new ones are emerging. In the event of major importance to food self-service sales, and sales of traditional, full service provider of customer and dealer support. The food trade the most important are two groups of shops, i.e. shops 35 specialized and general food stores, offering a wide range of goods.Although sales dominated the market for grocery storefront, there is also developed outside the storefront sale. In highly developed countries rapidly develop modern forms of selling food products, resulting in overall sales growth outside the storefront. In the case of food it can include the following forms of sales: market sales and bazaars, sales of agricultural food products manufacturers in their farms, and otherwise than by itinerant sales (doorstep), mail-order sale of vending machines, sale of home delivery, etc. Sales of food products directly on farms plays a greater role, among others due to the desire of consumers to buy food from a known source and the rise of the so-called. healthy food. Not without significance for this form of supply is to increase the vividness of the number of cars owned by individuals, which facilitates communication and transport. |
Abstract | |
Cytowanie | Bąk-Filipek E., Tetwejer U. (2011) Marketing in the food trade.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 5(54): 17-35 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2011_n54_s17.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Bułkowska M. Handel światowy artykułami rolno-spożywczymi w latach 2000-2009, miejsce nowych państw członkowskich UE
Autor | Małgorzata Bułkowska |
Tytuł | Handel światowy artykułami rolno-spożywczymi w latach 2000-2009, miejsce nowych państw członkowskich UE |
Title | World trade in food and agricultural products in 2000-2009, involvement of the new EU member states |
Słowa kluczowe | handel zagraniczny, artykuły rolno-spożywcze, saldo obrotów handlowych, przewagi komparatywne, Unia Europejska, nowe państwa członkowskie |
Key words | foreign trade, agri-food products, agri-food trade balance, comparative advantages, European Union, the new member states |
Abstrakt | W artykule przeanalizowano zmiany w światowym handlu artykułami rolno-spożywczymi w latach 2000-2009. Szczególną uwagę położono na określenie nowych tendencji, powstałych po 2004 roku wskutek rozszerzenia Unii Europejskiej o nowe państwa członkowskie. Do analizy wykorzystano dane z bazy Comtrade/UN oraz Eurostatu, przy użyciu klasyfikacji HS2 (kody 01-24). |
Abstract | The article examines changes in the global trade in agri-food products in 2000-2009. Particular attention was placed on identifying new trends, created after 2004, due to the enlargement of the European Union with the new member states. For the analysis data from the Comtrade database / UN and the Eurostat, using the HS classification (codes from 01 to 24), were used. |
Cytowanie | Bułkowska M. (2011) Handel światowy artykułami rolno-spożywczymi w latach 2000-2009, miejsce nowych państw członkowskich UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 4: 48-55 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n4_s48.pdf |
|
|
19. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2010 |
|
Ciechomski W. Evolution of the food retail trade in Poland
Autor | Wiesław Ciechomski |
Tytuł | Evolution of the food retail trade in Poland |
Title | Evolution of the food retail trade in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | food trade, FMCG (Fast Moving Consumer Goods) market. |
Abstrakt | |
Abstract | The food retail trade in Poland is undergoing significant structural changes. The changes basically consist in a dynamic increase in the number of large-format stores, and also in the processes of integration and concentration of trade. In the food trade there are also qualitative changes taking place, in the form of implementing innovations and modern methods of managing the stores. These questions are brought up in this article |
Cytowanie | Ciechomski W. (2010) .Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 10(25), z. 3: 5-11 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n3_s5.pdf |
|
|
20. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2010 |
|
Wiśniewska J. Internationalization of agro-food trade in the Visegrad Group countries after their entering into the European Union
Autor | Joanna Wiśniewska |
Tytuł | Internationalization of agro-food trade in the Visegrad Group countries after their entering into the European Union |
Title | Internationalization of agro-food trade in the Visegrad Group countries after their entering into the European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | internationalization, agro-food trade, competitiveness, comparative advantage, market share, trade specialization, trade concentration |
Abstrakt | |
Abstract | The foreign trade performance in agro-food sector in the Central European Countries for the period of 2004-2007 has been evaluated. The main exports and imports measures, comparative advantages, specialization as well as market shares and competitiveness have been analyzed. After entering into the European Union by the Central European Countries, the importance of foreign trade in agro-food sector has increased, an intra-branch trade has been intensified and its structure has changed. The comparative position of these countries in the trade has been created by rising comparative advantages of some sections and lowering of the others. The foreign trade turnover has risen and the agro-food trade has been internationalized. |
Cytowanie | Wiśniewska J. (2010) .Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 10(25), z. 3: 124-133 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n3_s124.pdf |
|
|