1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Dąbkowska-Dworniak M. NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS IN POLAND: THEIR ROLE AND SOURCES OF FINANCING
Autor | Magdalena Dąbkowska-Dworniak |
Tytuł | NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS IN POLAND: THEIR ROLE AND SOURCES OF FINANCING |
Title | Organizacja pozarządowe w Polsce – rola i ich źródła finasowania |
Słowa kluczowe | sources of financing, NGO |
Key words | źródła finansowania, organizacje pozarządowe |
Abstrakt | Non-governmental organizations (NGOs) are institutions that belong most often to the social service sector, whose goals are to meet the specific needs of people that are not being met, or not being met adequately, by commercial organizations or state administrations. Such NGOs work to help citizens develop and to improve themselves and their life situations. This article presents an overview of the role played by NGOs in Poland and how they are funded. |
Abstract | Organizacje pozarządowe to instytucje zaliczające się do sektora społecznego, potrafiącego zaspokoić specyficzne potrzeby ludzi, których nie zaspokajają organizacje komercyjne i administracja państwowa. NGOsy wychowują, pomagają rozwijać i samorealizować się obywatelom. Artykuł przedstawia rolę jaką odgrywają organizacje pozarządowe oraz w jaki sposób są finansowanie. W artykule wykorzystano metodę desk research - przedstawiono i omówiono wyniki badań wtórnych, przeprowadzonych przez Stowarzyszenie Klon/Jawor oraz Główny Urząd Statystyczny. |
Cytowanie | Dąbkowska-Dworniak M. (2020) NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS IN POLAND: THEIR ROLE AND SOURCES OF FINANCING.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 24(73): 43-53 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n73_s43.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Jaska E., Werenowska A. Narzędzia public relations wykorzystywane w kreowaniu wizerunku organizacji pozarządowej
Autor | Ewa Jaska, Agnieszka Werenowska |
Tytuł | Narzędzia public relations wykorzystywane w kreowaniu wizerunku organizacji pozarządowej |
Title | Public relations instruments in creating an image of the non-governmental organizations |
Słowa kluczowe | organizacja pozarządowa, public relations, Polska Akcja Humanitarna, wizerunek |
Key words | non-governmental organizations, public relations, Polish Humanitarian Organization, image |
Abstrakt | Komunikacja społeczna, w tym działania z obszaru public relations (PR), odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu każdej organizacji, także pozarządowej. Poprzez wchodzenie w interakcje wpływa się na kształtowanie określonych postaw w społeczeństwie oraz postrzeganie organizacji. Celem opracowania jest przedstawienie narzędzi PR wykorzystywanych przez organizacje pozarządowe w kontaktach z otoczeniem. W czerwcu 2015 roku przeprowadzono badanie ankietowe (141 osób), aby zdefiniować instrumentarium PR stosowane przez organizacje pozarządowe i określić znajomość wizerunku wybranej organizacji pozarządowej, tj. Polskiej Akcji Humanitarnej (PAH). W artykule zaprezentowano narzędzia PR wykorzystywane przez PAH w procesie kreowania wizerunku. Specyfika organizacji pozarządowej determinuje wybór narzędzi kreacji wizerunku. Spośród wielu dostępnych instrumentów, zarówno w kategorii tradycyjnych, jak i nowoczesnych, najistotniejszymi z perspektywy kształtowania wizerunku wewnętrznego były rozmowy bezpośrednie i szkolenia. Dla budowania zewnętrznego wizerunku największe znaczenie miała strona internetowa oraz organizowane wydarzenia. |
Abstract | Social communication, including activities in the area of public relations (PR), plays an important role in the functioning of any organization, including non-governmental one. By interacting, it influences the development of certain attitudes in society and the perception of the organization. The aim of the study is to present PR tools used by the non-governmental organizations in dealing with the environment for building the image. In June 2015 a survey was carried out (141 people) to define the effectiveness of PR instruments used by the nongovernmental organizations and knowledge of the image of the selected non-governmental organization, i.e. the Polish Humanitarian Organization (PHO). The article presents the PR tools used by the PHO in the process of creating an image. The specificity of the non-governmental organizations determines the choice of image creation tools. Out of many available instruments, both in traditional and modern terms, personal interviews and training were the most important in terms of shaping the image. For building the external image the most important were website and organized events. |
Cytowanie | Jaska E., Werenowska A. (2017) Narzędzia public relations wykorzystywane w kreowaniu wizerunku organizacji pozarządowej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 118: 81-93 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n118_s81.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Bloch M., Rudawska E. Komunikacja marketingowa w procesie współpracy międzysektorowej organizacji pozarządowej
Autor | Marta Bloch, Edyta Rudawska |
Tytuł | Komunikacja marketingowa w procesie współpracy międzysektorowej organizacji pozarządowej |
Title | MARKETING COMMUNICATION IN THE PROCES OF CROSS-SECTORAL COOPERATION |
Słowa kluczowe | organizacje pozarządowe, współpraca międzysektorowa, komunikacja marketingowa |
Key words | NGO, intersectoral cooperation, marketing communication |
Abstrakt | Współpraca międzysektorowa jest złożonym procesem i dużym wyzwaniem dla NGO, począwszy od jej zainicjowania do realizacji postanowień porozumienia międzyorganizacyjnego. Często zachodzi ona w warunkach wirtualności. Kooperujące podmioty dzieli najczęściej pewien dystans przestrzenny. Warunki współpracy międzysektorowej organizacji pozarządowych wymagają zatem wdrażania narzędzi usprawniających komunikowanie się pomiędzy kooperantami oraz pomiędzy kooperantami a ich otoczeniem. Celem niniejszego artykułu jest ocena roli komunikacji marketingowej w procesie współpracy międzysektorowej organizacji pozarządowej.Podstawą rozważań prowadzonych w artykule jest przegląd literatury przedmiotu oraz badania pierwotne przeprowadzone wśród organizacji pozarządowych, organizacji publicznych i przedsiębiorstw z subregionu ostrołęckiego. Badania zostały przeprowadzone metodą wywiadu kwestionariuszowego w 2014 roku. Organizacje pozarządowe, posiadające doświadczenie współpracy międzysektorowej, podkreślały, że właśnie komunikacja marketingowa stanowi kluczową barierę w nawiązaniu i rozwoju współpracy. W artykule zaproponowano koncepcję procesu komunikacji marketingowej NGO na poszczególnych etapach współpracy międzysektorowej. |
Abstract | Cross-sectoral cooperation is a complex process and a major challenge for NGOs, starting from its inception to implementing the agreement of the inter-organizational cooperation. It is often run in virtual environment since cooperating companies often remain in geographical distance. The terms of cross-sectoral cooperation of non-governmental organizations require the implementation of tools to improve the communication between the co-operators and between the co-operators and their environment. The purpose of this article is to assess the role of marketing communications in the cross-sectoral collaboration of NGO. The article is based on the literature review and primary research conducted among non-governmental organizations, public organizations and enterprises in the subregion Ostrołęka. The research was run with the use of the questionnaire in 2014. Non-governmental organizations with cross-sectoral collaboration have emphasized that marketing communication is a key barrier to the establishment and development of co-operation. Therefore the concept of marketing communication of NGO on the following stages of the cooperation process had been proposed. |
Cytowanie | Bloch M., Rudawska E. (2017) Komunikacja marketingowa w procesie współpracy międzysektorowej organizacji pozarządowej.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 17(66): 133-144 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n66_s133.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Giegiel A., Wildowicz-Giegiel A. Wzrost zapotrzebowania na produkty Fair Trade jako przejaw społecznej odpowiedzialności konsumentów w Polsce
Autor | Adam Giegiel, Anna Wildowicz-Giegiel |
Tytuł | Wzrost zapotrzebowania na produkty Fair Trade jako przejaw społecznej odpowiedzialności konsumentów w Polsce |
Title | The rise in the demand for Fair Trade products as the sign of the social responsibility of consumers in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Wzrost zainteresowania produktami FairTrade na całym świecie jest konsekwencją zmiany wartości i postaw konsumentów, którzy zaczynają traktować konsumpcję jako wybór moralny. W trosce o środowisko naturalne i warunki życia producentów z krajów Trzeciego Świata są gotowi płacić więcej niż wynoszą ceny rynkowe, co świadczy o ich wrażliwości społecznej i ekologicznej. Fair Trade to ruch społeczny, w jaki aktywnie angażują się nie tylko konsumenci, ale i producenci oraz dystrybutorzy, a także szereg organizacji pozarządowych. Pomimo intensywnego rozwoju tego ruchu w skali globalnej, popularność tej idei, a zwłaszcza jej implementacja nie wydaje się przebiegać jednakowo we wszystkich krajach wysoko rozwiniętych Celem opracowania jest przedstawienie rozwoju ruchu społecznego Fair Trade na świecie, w tym jego związków z koncepcją społecznej odpowiedzialności biznesu, wraz ze zwróceniem szczególnej uwagi na popularność tej idei w warunkach polskiej gospodarki. |
Abstract | The growth of an interest in FairTrade products worldwide is a consequence of the change of the value and consumers’ attitudes which start treating the consumption as moral choice. Being concerned about natural environment and the living conditions of producers from Third World countries they are ready to pay more than market prices what confirms their social and ecological conscience. Fair Trade is a social movement in which actively not only consumers, but also producers and distributors are becoming involved, as well as a number of non-governmental organizations. In spite of the intense development of this movement in the global scale, popularity of this idea and particularly its implementation, does not seem to proceed identically in all developed countries. The purpose of the paper is to describe the development of Fair Trade - social movement in the world, including its connections with the concept of corporate social responsibility, along with paying special attention to the popularity of this idea in conditions of the Polish economy. |
Cytowanie | Giegiel A., Wildowicz-Giegiel A. (2013) Wzrost zapotrzebowania na produkty Fair Trade jako przejaw społecznej odpowiedzialności konsumentów w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 600-611 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s600.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Kałuża H. Fundusze unijne w procesie aktywizacji obszarów wiejskich – studium przypadku
Autor | Halina Kałuża |
Tytuł | Fundusze unijne w procesie aktywizacji obszarów wiejskich – studium przypadku |
Title | European Union funds in the process of activation of rural areas, a case study |
Słowa kluczowe | fundusze strukturalne, gmina, programy operacyjne, obszary wiejskie. |
Key words | structural funds, commune, operational programmes, rural areas. |
Abstrakt | Przedstawiono studium przypadku gminy Zbuczyn należącej do powiatu siedleckiego, którego tematem jest pozyskiwanie środków finansowych z unijnych funduszy strukturalnych. Scharakteryzowano absorpcję środków z funduszy strukturalnych i funduszu społecznego w nowym okresie programowania. Przedstawiono samoorganizację lokalnej społeczności w celu realizacji tzw. małych grantów w zakresie aktywizacji zawodowej oraz integracji społecznej. |
Abstract | The paper presents the utilization of selected European Union funds in the Zbuczyn community, Siedlce poviat. Studies conducted in rural communities show that possibilities exist for developing initiatives to support local development. The work outlines activities of local authorities and non-governmental organizations to receive EU funds for accelerating local development of rural areas |
Cytowanie | Kałuża H. (2011) Fundusze unijne w procesie aktywizacji obszarów wiejskich – studium przypadku.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 1: 73-80 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n1_s73.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2009 |
|
Miś T. Specyficzne uwarunkowania prowadzenia gospodarstw przez młodych rolników
Autor | Teresa Miś |
Tytuł | Specyficzne uwarunkowania prowadzenia gospodarstw przez młodych rolników |
Title | Specifi c Conditions for Farm Management by Young Farmers |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The project aimed at studying basic functional conditions for farms managed by young farmers. It showed that young farmers have been active and susceptible to changes, with consequential farm modernization. In their own opinions, the most important internal barriers in farm development are the shortage of own financial means, too small farm area and poor farm outfit with fixed assets. The most often indicated major factors dominating among external, farm-independent barriers were: too high prices of essential farm-production necessities, inflow of food products from abroad and problems experienced in sales of farm products and services. For an effective farm modernization process, young farmers need support from the institutional environment, including that by advisory and financial institutions, payment agencies, non-governmental organizations and local self-governments |
Cytowanie | Miś T. (2009) Specyficzne uwarunkowania prowadzenia gospodarstw przez młodych rolników.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 75: 149-160 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2009_n75_s149.pdf |
|
|
7. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2007 |
|
Halicka E., Rejman K. Fruit and vegetable promotion programs in the European Union
Autor | Ewa Halicka, Krystyna Rejman |
Tytuł | Fruit and vegetable promotion programs in the European Union |
Title | Fruit and vegetable promotion programs in the European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | fruit and vegetable market, consumption, promotion, 5 a day |
Abstrakt | |
Abstract | Promoting fruit and vegetable consumption is one of the main objectives of food and nutrition policy interventions worldwide. Public institutions, non-governmental organizations, research and health agencies together with market stakeholders undertake integrated initiatives to inform consumers about the health benefits of everyday fruit and vegetable intake. In the European Union several campaigns aimed at increasing produce demand have been launched in the nineties to improve the dietary patterns of the general population or specific consumer groups, such as children. However statistics show that fruit and vegetable intake in most EU states including new members is much below the recommended level. School-aged children, women and employees are currently the main target groups of “5 a day’ information and promotion activities aimed at increasing f&v consumption. In order to secure long-term effectiveness of such programs the main determinants of consumer choice in the food market should be monitored. Broad public-private partnerships, including producers and distributors seem to be the key to strengthening the efforts at “pushing’ market demand. Some of the campaigns developed and implemented in the European Union countries can be described as “5 a day’ best practices. The involvement of fruit and vegetable chain participants, cooperation and evaluation of undertaken interventions are further needed in order for the programs to become more efficient and widespread. |
Cytowanie | Halicka E., Rejman K. (2007) .Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 1(16), z. : 38-45 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T1(16)_n_s38.pdf |
|
|