1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Grębowiec M. Produkty regionalne i tradycyjne jako element budowania konkurencyjnej oferty produktów żywnościowych w Polsce i innych krajach Europy
Autor | Mariusz Grębowiec |
Tytuł | Produkty regionalne i tradycyjne jako element budowania konkurencyjnej oferty produktów żywnościowych w Polsce i innych krajach Europy |
Title | Regional and Traditional Products as an Element of Building a Competitive Food Product Offer in Poland and Other European Countries |
Słowa kluczowe | produkt regionalny, produkt tradycyjny, systemy ochrony jakości, oferta konkurencyjna |
Key words | regional product, traditional product, protection of quality system, competitive offer |
Abstrakt | Celem opracowania było ukazanie współczesnego miejsca produktów regionalnych i tradycyjnych na współczesnym jednolitym rynku europejskim. Przybliżono zmiany zachodzące na tym rynku w ilości zarejestrowanych produktów regionalnych zarówno w Polsce jaki i innych krajach europejskich. Ponadto podkreślono projakościową i prozdrowotną rolę jaką przypisuje się tego typu żywności, na zróżnicowanym i zdominowanym przez masowe produkty rynku. Uwypuklono także marketingowy wymiar funkcjonowania tego rynku, zwracając uwagę na współczesne sposoby promowania tego typu produktów, jak również pokazano główne sposoby sprzedaży tej żywności. Ponadto zwrócono uwagę na główne czynniki brane pod uwagę w procesie zakupu jak również identyfikacji żywności tradycyjnej i regionalnej przez nabywców. Rozważania teoretyczne zostały poparte badaniami ankietowymi na grupie 360 przypadkowo dobranych osób za pośrednictwem internetu. |
Abstract | The aim was to show the place of regional and traditional products in the contemporary European single market. The changes taking place in this market were reflected in the number of registered regional products in both Poland and other European countries. In addition, the pro-quality and health-promoting role of such foods is now emphasized, nowadays so diverse and dominated by mass market products. The marketing dimension of this market has also been emphasized, paying attention to contemporary ways of promoting this type of product, as well as showing the main ways of distributing the food. In addition, attention was paid to the main factors taken into account in the purchase process as well as the identification of traditional and regional food by purchasers. Theoretical considerations were backed up by a survey of 360 randomly selected individuals via the Internet. |
Cytowanie | Grębowiec M. (2017) Produkty regionalne i tradycyjne jako element budowania konkurencyjnej oferty produktów żywnościowych w Polsce i innych krajach Europy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 2: 65-80 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n2_s65.pdf |
|
|
2. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2014 |
|
Jaska E. Targi jako forma komunikacji przedsiębiorstwa z grupami otoczenia
Autor | Ewa Jaska |
Tytuł | Targi jako forma komunikacji przedsiębiorstwa z grupami otoczenia |
Title | Trade fair as a form of corporate communication with the stakeholders |
Słowa kluczowe | targi, komunikacja rynkowa, promocja, marketing targowy, produkt regionalny |
Key words | trade fair, marketing communication, promotion, trade fair marketing, regional product |
Abstrakt | W przeszłości z targami wiązano przed wszystkim cele sprzedażowe, a ich skuteczność mierzono liczbą i wartością zawartych kontraktów. Obecnie uczestnicy targów coraz częściej postrzegają je jako narzędzie komunikacji, służące przede wszystkim realizacji celów długookresowych. W artykule przedstawiono podstawowe cechy targów i ich miejsce w systemie komunikacji marketingowej w ujęciu teoretycznym, a w drugiej części zaprezentowano wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród reprezentantów przedsiębiorstw branży wydawniczej i nieruchomości oraz uczestników targów żywności, aby poznać opinie na temat targów jako narzędzia komunikacji rynkowej wykorzystywanego w kreowaniu wizerunku przedsiębiorstwa i marki produktu regionalnego. |
Abstract | In the past, the key objective of exhibiting at trade fairs was to increase sales and their effectiveness was measured by the number and value of business contracts. Nowadays the trade fair attendants are increasingly viewing them as a communication tool, serving primarily the long-term targets. The theoretical part of the paper presents the basic characteristics of trade fairs and their role in the system of marketing communication. The empirical part discusses the results of a survey study conducted among representatives of the publishing and real estate industries as well as food fair participants to gain their opinions on the fair as a communication tool used in the creation of the corporate image and regional product brand awareness. |
Cytowanie | Jaska E. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2014_n2_s35.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Oleniuch I. Ocena skuteczności promocji produktów regionalnych na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie
Autor | Iwona Oleniuch |
Tytuł | Ocena skuteczności promocji produktów regionalnych na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie |
Title | Evaluation of effectiveness of the regional products promotion in Podkarpacie and Lubelszczyzna provinces |
Słowa kluczowe | produkt regionalny, promocja żywności, skuteczność promocji |
Key words | regional product, promotion of food products, effectiveness of promotion |
Abstrakt | Przedmiotem pracy jest próba oceny skuteczności promocji produktów regionalnych.Podstawą wnioskowania były badania ankietowe przeprowadzone w miesiącach luty i marzec 2007 r.w województwie podkarpackim i lubelskim. Dobór próby miał charakter celowy. Przeankietowano250 osób: klientów marketów, uczniów ostatnich klas dwóch szkół gospodarczych oraz mieszkańcówwsi. |
Abstract | The aim of this paper is to estimate effectiveness of the regional products promotion. Theconclusions were drawn on the basis of research executed in February and March 2007 inPodkarpackie and Lubelskie provinces. Two hundred fifty people were surveyed. The samplepopulation consisted of supermarket customers, senior pupils in two high schools of economics aswell as inhabitants of various villages in the region |
Cytowanie | Oleniuch I. (2007) Ocena skuteczności promocji produktów regionalnych na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 277-285 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s277.pdf |
|
|