1. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Parzonko A., Sulyma N. Stan i kierunki zmian na rynku mleka Ukrainy
Autor | Andrzej Parzonko, Nataliya Sulyma |
Tytuł | Stan i kierunki zmian na rynku mleka Ukrainy |
Title | Directions for change of the Ukrainian dairy market |
Słowa kluczowe | produkcja i przetwórstwo mleka, tendencje zmian na rynku mleka Ukrainy |
Key words | milk production, milk procession, the tendencies of change on the Ukrainian milk market |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie zmian na rynku mleka Ukrainy w latach 2000-2008 oraz prezentacja tendencji jego rozwoju. Produkcja mleka ustabilizowała się po wyraźnym spadku w latach dziewięćdziesiątych. Odbywa się ona głównie w gospodarstwach chłopskich, dysponujących 1-2 krowami. Gospodarstwa farmerskie wycofują się z tej produkcji. Następuje proces koncentracji w przemyśle mleczarskim, głównie przez przejmowanie rodzimych przedsiębiorstw przez kapitał zagraniczny (głównie rosyjski). Zwiększa się eksport produktów mlecznych z Ukrainy, głównie sera. Szacuje się, że w 2009 roku Ukraina znajdzie się w grupie państw o największym eksporcie produktów mlecznych na świecie (w pierwszej piątce). |
Abstract | The article focuses on the Ukrainian dairy market and is analyzing and outlining the tendencies for change that has been evident in the years 2000-2008. It shows that milk production tends to stabilizing after the noticeably decrease since 1990th . The Ukrainian dairy industry continues to rely on Ukrainian households for supplying the majority of raw milk. Currently 1-2 of dairy cows are kept in private households. Some agricultural farmers gave up their livestock breeding business and started with crop production. The process of milk processing sector concentration is taken place (mainly as a result of foreign ownership alliances building). The export of dairy products from Ukraine (mainly the export of cheese) has been growing over the 2000-2008. It is expected that in 2009 Ukraine will take the 5-th place among the most important exporters of milk products in the world. |
Cytowanie | Parzonko A., Sulyma N. (2009) Stan i kierunki zmian na rynku mleka Ukrainy.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 1: 130-140 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n1_s130.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Parzonko A. Główne czynniki oddziałujące na zmiany ekonomiczno-organizacyjne w polskich gospodarstwach mlecznych w latach 1989-2009
Autor | Andrzej Parzonko |
Tytuł | Główne czynniki oddziałujące na zmiany ekonomiczno-organizacyjne w polskich gospodarstwach mlecznych w latach 1989-2009 |
Title | Main factors influence on economic-organizational change in polish milk farms in 1989-2009 |
Słowa kluczowe | produkcja mleka, ekonomika produkcji mleka, skala produkcji, ceny mleka w skupie |
Key words | milk production, milk production economics, production scale, milk producer prices |
Abstrakt | Lata 1989-2009 to czas głębokich przemian w polskiej gospodarce i sektorze mlecznym. Po okresie załamania się produkcji i skupu mleka w latach 1990- 1995, stopniowo produkcja i przetwórstwo mleka zaczęło się odbudowywać. Nastąpiła poprawa konkurencyjności cenowej mleka w stosunku do innych produktów rolniczych. Najbardziej korzystnym okresem w tym aspekcie był 2005 rok. Największy wpływ na proces zmian w gospodarstwach mlecznych miały mleczarnie, głównie przez sposób ustalania cen za mleko |
Abstract | Last 20 yarest there’ve been observed diminishing changes in Polish economy and the milk sector. After period decrease of milk production in years 1990-1995, gradually the production and the processing of milk started rebuilding. The price competitiveness of milk began improving in relation to different products. Year 2005 was the most profitable period for milk production. Creameries the most influenced on change in milk farms. They influenced the way of calculating for milk the price. |
Cytowanie | Parzonko A. (2009) Główne czynniki oddziałujące na zmiany ekonomiczno-organizacyjne w polskich gospodarstwach mlecznych w latach 1989-2009.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 3: 225-235 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n3_s225.pdf |
|
|
3. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2007 |
|
Mierzwa D. Uwarunkowania produkcji mleka na dolnym Śląsku
Autor | Danuta Mierzwa |
Tytuł | Uwarunkowania produkcji mleka na dolnym Śląsku |
Title | The conditions of milk production in Lower Silesia |
Słowa kluczowe | spółdzielnia, Wspólna Polityka Rolna, kwotowanie produkcji mleka, wzrost zrównoważony |
Key words | cooperative, Common Agricultural Policy, milk quota system, sustained development |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono trzy kwestie: predyspozycje regionu do produkcji mleka, charakterystykę skupu i przetwórstwa oraz przemiany organizacyjno-produkcyjne w gospodarstwach rolnych w związku z przystąpieniem Polski do UE i wprowadzeniem systemu kwot mlecznych. Pomimo predyspozycji regionu dolnośląskiego do produkcji mleka oraz dużej chłonności aglomeracji wrocławskiej, przetwórstwo mleka upadło. Przyczyny tkwią w dużym rozdrobnieniu gospodarstw, dla których produkcja mleka stała się nieopłacalna, za. duzi producenci woleli podjąć współpracę z przetwórcami prywatnymi i dużymi spółdzielniami spoza regionu. Pod względem produkcji i przetwórstwa mleka Dolny Śląsk został zepchnięty na dalekie pozycje w kraju. W dużej mierze do takich przemian w regionie przyczynił się również system kwotowania mleka. |
Abstract | The paper describes the purchase and processing of milk in the province of Lower Silesia it aims to analyze the organization and production transformations that took place at dairy farms following the introduction of the milk quota system. Despite Lower Silesia potential for milk production and localization nearly the city of Wrocław, milk processing in the region collapsed. It was brought about, among others, by small sizes of the milk producing farms. The system of milk quota forced a lot of farmers to specialize in a given area of production, as only big amounts of sold milk ensure the profitability of its production. Thus small suppliers had to give up milk production. The number of suppliers fell and those who have left had to transport their milk to big cooperatives and private processing companies from outside the region. That is why Lower Silesia region occupies the last positions in the country with regard to the size of production and processing of milk. |
Cytowanie | Mierzwa D. (2007) Uwarunkowania produkcji mleka na dolnym Śląsku .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 1: 133-140 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2007_n1_s133.pdf |
|
|
4. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2006 |
|
Pietrzak M., Szajner P. Przetwórstwo, handel i spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce w latach 2003-2005 oraz prognozowane kierunki zmian
Autor | Michał Pietrzak, Piotr Szajner |
Tytuł | Przetwórstwo, handel i spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce w latach 2003-2005 oraz prognozowane kierunki zmian |
Title | DAIRY PROCESSING, TRADE AND MILK CONSUMPTION IN POLAND IN THE YEARS 2003-2005 AND PREDICTED CHANGES |
Słowa kluczowe | przetwórstwo mleka, handel mlekiem i produktami mlecznymi, spożycie mleka i produktów mlecznych |
Key words | dairy processing, dairy trade, milk and milk products consumption |
Abstrakt | W artykule przedstawiono stan obecny i perspektywy przetwórstwa oraz handlu i spożycia mleka i produktów mlecznych. W latach 2003-2005 polskie mleczarstwo rozwijało się dynamicznie, postępowały przemiany strukturalne w przetwórstwie i handlu, nastąpił skokowy wzrost eksportu, zwłaszcza do UE, kontynuowany był spadkowy trend spożycia mleka i przetworów. W przyszłości należy spodziewać się stagnacji przerobu na poziomie ustalonym przez kwotę mleczną, kontynuacji przemian strukturalnych, ograniczania eksportu na rzecz stopniowo rosnącego popytu krajowego i w konsekwencji stopniowego zrównywania się wielkości importu z eksportem, być może nawet Polska stanie się importerem netto. Wyrównujące się ceny surowca w poszerzonej UE oraz niska wydajność pracy wskazują na potrzebę redukcji przerostów zatrudnienia w celu utrzymania konkurencyjności polskiego mleczarstwa. |
Abstract | The paper presents the current state and prospects of a dairy processing, trade and milk consumption in Poland. In the period 2003-2005 there were observed following features: fast growth of Polish dairy sector, structural changes in dairy processing and trade, soar of export and decline of consumption. In the future there could be predicted stagnation of the scope of milk processed, further structural changes, decline of export according to the gradual increase of domestic demand. Polish dairy competitive advantage based on cheap raw milk is gradually going away. Law labour efficiency suggests, that labour reduction is needed for the industry to be still competitive in the future. |
Cytowanie | Pietrzak M., Szajner P. (2006) Przetwórstwo, handel i spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce w latach 2003-2005 oraz prognozowane kierunki zmian .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z. 1: 92-101 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2006_n1_s92.pdf |
|
|