1. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Koniorczyk G. Innowacje w zakresie interakcji z klientem i komunikacji marketingowej w handlu dyskontowym
Autor | Grażyna Koniorczyk |
Tytuł | Innowacje w zakresie interakcji z klientem i komunikacji marketingowej w handlu dyskontowym |
Title | Innovations in customer interactions and marketing communication in discount retail market |
Słowa kluczowe | komunikacja marketingowa, innowacje, dyskonty, zaangażowanie klienta |
Key words | marketing communications, innovations, discounters, customer engagement |
Abstrakt | i sposobów komunikacji marketingowej, a także sposobów interakcji stosowanych przez dyskonty. Autorka posłużyła się metodą krytycznej analizy literatury krajowej i zagranicznej, a także analizą przypadków (case study research). Badania pokazały, że sieci dyskontowe skutecznie zmieniają wizerunek rynkowy, wykorzystując w tym celu nowe formy i środki komunikacji marketingowej. W ramach strategii repozycjonowania wizerunku i budowania silnej marki dyskonty zwiększają częstotliwość i intensywność kontaktu z marką, inspirują i podnoszą świadomość konsumentów w zakresie gotowania, a także zmniejszają dystans w relacjach z klientem. |
Abstract | The aim of the study is to identify and characterize innovative forms and means of marketing communication, as well as new ways of interactions implemented by discount retailers. The method of critical analysis of literature and case study research are applied. Discount networks effectively changed the image of “cheap stores” using new forms and means of marketing communication. The (re)positioning strategy and building a strong brand are connected with increasing frequency and intensity of contact with the brand, inspiring and educating consumers, as well as engaging them. |
Cytowanie | Koniorczyk G. (2016) Innowacje w zakresie interakcji z klientem i komunikacji marketingowej w handlu dyskontowym.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 113: 89-103 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n113_s89.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Koszarek M. CHALLENGES IN THE MARKETING AND BRANDING OF CLUSTERS
Autor | Marita Koszarek |
Tytuł | CHALLENGES IN THE MARKETING AND BRANDING OF CLUSTERS |
Title | |
Słowa kluczowe | klaster, inicjatywa klastrowa, rozwój klastrów, marketing, branding |
Key words | cluster, cluster initiative, cluster development, cluster policy, marketing, branding |
Abstrakt | Klastry stanowią silne motory rozwoju ekonomicznego w Unii Europejskiej. Klastry i ich aktorzy mogą uzyskać znaczne korzyści z silnej marki, jednakże zmagają się z wieloma wyzwaniami w zakresie marketingu i brandingu. Specyfika klastrów, m.in. wielość partnerów, utrudnia stworzenie silnej tożsamości marki. W niniejszym artykule wskazana jest potrzeba stworzenia nowego podejścia do działalności w zakresie marketingu i brandingu z uwzględnieniem specyfiki klastrów. Celem badania, na którym opiera się artykuł, była analiza aktualnych działań w zakresie marketingu i brandingu podejmowanych przez polskie klastry oraz identyfikacja głównych wyzwań, z którymi się mierzą w tym zakresie. W artykule wskazano, w jaki sposób marketing i branding może być użyty w zakresie strategicznego rozwoju klastrów. Zaproponowano także uwzględnienie specyfiki klastrowej przy wykorzystaniu narzędzi i kanałów w marketingu. Ponadto zaproponowane zostały działania na poziomie polityki klastrowej, uwzględniające wyniki badania. |
Abstract | Clusters have proved to be powerful engines of economic development in the European Union. Clusters and their stakeholders can derive many benefits from a strong cluster brand. However, they face numerous branding and marketing challenges. Specifics of clusters, such as multiple stakeholders, make it difficult to forge a strong brand identity. This paper addresses the need to develop a cluster specific approach to branding and marketing. The aim of the study, on which this paper is based, was to analyse the current branding and marketing efforts of Polish cluster initiatives and identify the main challenges that come with branding and marketing of clusters. It is discussed how clusters can use branding and marketing for strategic development purposes. The cluster specific approach to marketing tools and channels is proposed. Furthermore, cluster policy actions, reflecting the outcomes of the study, are recommended. |
Cytowanie | Koszarek M. (2013) CHALLENGES IN THE MARKETING AND BRANDING OF CLUSTERS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 353-360 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s353.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Szymankowska A. Specyfika zarządzania marką w aspekcie budowania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa
Autor | Agnieszka Szymankowska |
Tytuł | Specyfika zarządzania marką w aspekcie budowania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa |
Title | THE SPECIFICITY OF BRAND MANAGEMENT IN THE CONTEXT OF BUILDING A COMPANY'S COMPETITIVE POSITION |
Słowa kluczowe | silna marka, zarządzanie, przedsiębiorstwo, pozycja konkurencyjna, klienci, rynek |
Key words | strong brand, management, company, competitive position, customers, market |
Abstrakt | Celem niniejszego opracowania jest omówienie zasad wynikających z procesu zarządzania marką. Problematyka zarządzania marką została przeanalizowana w kontekście budowania pozycji konkurencyjnej firmy na rynku, na którym działa w oparciu o dostępną z tego zakresu literaturę przedmiotu. Rozważania dokonano analizując determinanty silnej marki oraz poszczególne działania marketingowe wynikające ze stosowanych przez przedsiębiorstwa elementów mieszanki marketingowej. Całość jest próbą ukazania roli poszczególnych działań składających się na proces zarządzania marką w zdobywaniu i umacnianiu przez przedsiębiorstwo pozycji na rynku, na którym działa i konkuruje z innymi podmiotami w zakresie zaspokajania potrzeb klientów, dążąc tym samym do pozyskania grupy osób lojalnych w stosunku do kreowanej marki. |
Abstract | The purpose of this paper is to discuss the principles resulting from the process of brand management. The issue of brand management has been analyzed in the context of building a company's competitive position in the market in which it operates on the basis of the available literature in this area of the object. The considerations have been made by analyzing the determinants of a strong brand and individual marketing activities resulting from the companies use of marketing mix elements. The whole thing is an attempt to show the role of the various activities involved in the process of brand management in the acquisition and consolidation of the company position in the market in which it operates and competes with others to meet the needs of customers, aiming to raise the same group of people loyal to the one created brand. |
Cytowanie | Szymankowska A. (2013) Specyfika zarządzania marką w aspekcie budowania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 694-704 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s694.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011 |
|
Lemanowicz M. Preferencje polskich konsumentów na rynku przetworów mleczarskich w latach 2004–2008
Autor | Marzena Lemanowicz |
Tytuł | Preferencje polskich konsumentów na rynku przetworów mleczarskich w latach 2004–2008 |
Title | Preferences of Polish consumer on dairy market in 2004–2008 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The article describes the determinants and the results of estimation of changes in preferences on dairy market in Poland. Determinants of consumer behavior, results of behavioral segmentation and positioning of strong brands are presented. Evaluation of consumers preferences was made upon the results of single sources research (Target Group Index). It was carried out that on the luxury dairy market loyalty is relatively higher than on cheap dairy market which demonstrates the change of loyalty level in connection with market sector and product character. |
Cytowanie | Lemanowicz M. (2011) Preferencje polskich konsumentów na rynku przetworów mleczarskich w latach 2004–2008.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 93: 93-106 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2011_n93_s93.pdf |
|
|