Lp. |
Autor / Tytuł |
Strony |
Pobierz Full text |
1. |
Meyer M. Krytyczna analiza paradygmatu innowacyjności
Autor | Maciej Meyer, |
Tytuł | Krytyczna analiza paradygmatu innowacyjności |
Title | Critical Analysis of the Innovation Paradigm |
Słowa kluczowe | innowacje, imitacje, instytucje, kultury, ekonomia |
Key words | innovations, imitations, institutions, cultures, economics |
Abstrakt | Autor porusza problematykę innowacji i innowacyjności, zwracając uwagę na ich wady. Innowacje są pożądane przez państwa i korporacje, ale ich implementacja nie zawsze jest udana z powodu braku odpowiedniego otoczenia instytucjonalnego i kulturowego. Niedocenionym źródłem przewagi konkurencyjnej mogą być imitacje, które nie mają tylu wad co innowacje, a mogą do nich także prowadzić. |
Abstract | The author raises the issue of innovation and pays attention to its disadvantages. Although innovations are the aim of many states and corporations their implementation is not always successful. The reason is lack of proper institutional and cultural background. Imitations may be an underrated source of competitive advantage. They do not have so many disadvantages as innovations but may lead to them as well. |
Cytowanie | Meyer M. (2017) Krytyczna analiza paradygmatu innowacyjności.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 5-15 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s5.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.35 |
|
5-15 | |
2. |
Kacperska E. Terroryzm międzynarodowy jako problem globalny współczesnej gospodarki
Autor | Elżbieta Kacperska, |
Tytuł | Terroryzm międzynarodowy jako problem globalny współczesnej gospodarki |
Title | INTERNATIONAL TERRORISM AS A GLOBAL PROBLEM OF CONTEMPORARY ECONOMY |
Słowa kluczowe | terroryzm międzynarodowy, problemy globalne, ataki terrorystyczne, agroterroryzm, Polska |
Key words | international terrorism, global problems, terrorist attack, agroterrorism, Poland |
Abstrakt | Celem badań było przedstawienie zjawiska terroryzmu międzynarodowego we współczesnej gospodarce światowej, ze szczególnym uwzględnieniem agroterroryzmu. Analiza dotyczyła lat 2006–2016. W badaniach podjęto próbę zdefiniowania pojęcia terroryzmu, przedstawiono miejsca zamachów, skalę ataków terrorystycznych, liczbę ofiar oraz koszty ekonomiczne poniesione po atakach terrorystycznych. Przybliżono zagadnienia bezpieczeństwa międzynarodowego, w tym bezpieczeństwa ekonomicznego. Dokonano odniesienia do sytuacji Polski na arenie międzynarodowej w kontekście terroryzmu i agroterroryzmu oraz przedstawiono analizę zagrożeń skierowanych przeciw Polsce. |
Abstract | The research aim was to present the phenomenon of international terrorism in the world economy, with particular emphasis on agroterrorism. The analysis covers the period from 2006 to 2016. The research attempts to define the concept of terrorism as well as it presents sites and scale of terrorist attacks, the number of their victims and the economic costs incurred as a result of terrorist attacks. The paper also discusses the issue of international security, including economic security. The reference was to the situation of Poland on the international arena in the context of terrorism and agroterrorism with an analysis of threats that they pose to the country. |
Cytowanie | Kacperska E. (2017) Terroryzm międzynarodowy jako problem globalny współczesnej gospodarki.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 17-31 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s17.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.36 |
|
17-31 | |
3. |
Horbowiec-Janucik B., Zawojska A. Wpływ barier sanitarnych w handlu produktami zwierzęcymi na gospodarkę narodową Wielkiej Brytanii
Autor | Beata Horbowiec-Janucik, Aldona Zawojska, |
Tytuł | Wpływ barier sanitarnych w handlu produktami zwierzęcymi na gospodarkę narodową Wielkiej Brytanii |
Title | THE IMPACT OF SANITARY BARRIERS TO TRADE IN ANIMAL PRODUCTS ON GREAT BRITAIN’S ECONOMY |
Słowa kluczowe | BSE, FMD, produkty zwierzęce, restrykcje handlowe, gospodarka narodowa, Wielka Brytania |
Key words | BSE, FMD, animal products, trade restrictions, national economy, Great Britain |
Abstrakt | Głównym celem artykułu jest przedstawienie źródeł sankcji stosowanych w przeszłości na import produktów zwierzęcych z terytorium Wielkiej Brytanii, a także ich wielowymiarowych skutków (ekonomicznych, politycznych, społecznych, zdrowotnych, ekologicznych, regulacyjnych) dla tego państwa. Dokonano zestawienia chronologii zdarzeń związanych z wybuchem epidemii BSE i FMD oraz ukazano szeroki zakres ich konsekwencji. Z przeglądu literatury, analizy oficjalnych dokumentów i danych z bazy Eurostat wynika, że wprowadzenie zakazu handlu wewnętrznego i zagranicznego zwierzętami oraz produktami zwierzęcymi z powodu występowania zakaźnych chorób zwierzęcych odbiło się bardzo niekorzystnie nie tylko na sektorze rolnym, ale pośrednio również na całej brytyjskiej gospodarce oraz jakości życia obywateli. Całkowite straty wywołane BSE i FMD były znaczne, mogły nawet sięgnąć odpowiednio 5,5 mld i 4 mld GBP. |
Abstract | The main purpose of this paper is to present the sources of import sanctions imposed in the past on animal products from Great Britain as well as their multidimensional (economic, political, social, health, ecological, regulatory) effects for this country. A chronology of events related to the outbreaks of BSE and FMD was compiled, and broad spectrum of their consequences was discussed. The review of the literature, the analysis of official documents and Eurostat data shows that internal and foreign ban on trade in UK animals and animal products due to contagious animal diseases has had very adverse effects not only on the agricultural sector, but also on the entire British economy and citizens’ quality of life. The extent of total losses caused by BSE and FMD was considerable; they could have reached GBP 5.5 billion and GBP 4 billion respectively. |
Cytowanie | Horbowiec-Janucik B., Zawojska A. (2017) Wpływ barier sanitarnych w handlu produktami zwierzęcymi na gospodarkę narodową Wielkiej Brytanii.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 33-54 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s33.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.37 |
|
33-54 | |
4. |
Drabarczyk K., Siudek T. Rozwój powiatów województwa mazowieckiego – wymiar ekologiczny
Autor | Katarzyna Drabarczyk, Tomasz Siudek, |
Tytuł | Rozwój powiatów województwa mazowieckiego – wymiar ekologiczny |
Title | ECOLOGICAL DEVELOPMENT OF THE MAZOVIA COUNTIES |
Słowa kluczowe | rozwój ekologiczny, wskaźnik syntetyczny, powiaty, województwo mazowieckie, Polska |
Key words | ecological development, synthetic index, counties, Mazovia region, Poland |
Abstrakt | Głównym celem artykułu jest określenie poziomu rozwoju ekologicznego powiatów województwa mazowieckiego przy wykorzystaniu oryginalnego wskaźnika syntetycznego, do którego konstrukcji wykorzystano analizę czynnikową. Z przeprowadzonych badań wynika, że w latach 2006–2015 pod względem ekologicznym najbardziej rozwinięte były powiaty siedlecki, lipski i radomski, a najsłabiej – kozienicki i miasta na prawach powiatu (w tym Warszawa). Dysproporcje rozwojowe między powiatami Mazowsza w tym czasie uległy zmniejszeniu. |
Abstract | The main aim of this paper is to determine the level of ecological development of the Poland’s Mazovia counties (poviats) on the basis of the original synthetic index constructed with the use of factor analysis. According to the obtained results, in the years 2006–2015, the highest level of ecological development was achieved by such counties, as: Siedlecki, Lipski and Radomski, while the lowest one in Kozienicki county and towns with county rights (including Warsaw). The development disparities between the Mazovia poviats have decreased over this period. |
Cytowanie | Drabarczyk K., Siudek T. (2017) Rozwój powiatów województwa mazowieckiego – wymiar ekologiczny.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 55-67 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s55.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.38 |
|
55-67 | |
5. |
Weremczuk A. Dotowane ubezpieczenia upraw w Polsce. Stan i perspektywy
Autor | Arkadiusz Weremczuk, |
Tytuł | Dotowane ubezpieczenia upraw w Polsce. Stan i perspektywy |
Title | SUBSIDIZED CROP INSURANCE IN POLAND. STATUS AND PROSPECTS |
Słowa kluczowe | ryzyko ubezpieczeniowe, ubezpieczenie upraw, ubezpieczenia rolne |
Key words | insurance risk, crop insurance, agricultural insurance |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę analizy funkcjonowania dotowanych ubezpieczeń upraw w Polsce w latach 2012–2016. Oceniono zmiany, którym poddano system ubezpieczeń upraw. Wskazano na deficytowość tych produktów dla zakładów ubezpieczeniowych oraz brak powszechności nabywania polis przez producentów rolnych w Polsce. Artykuł zawiera propozycje zmian, które mogą wpłynąć na poprawę funkcjonowania tych ubezpieczeń, zarówno po stronie popytu, jak i podaży. |
Abstract | The article is an attempt to analyze the functioning of subsidized crop insurance in Poland in 2012–2016. The evaluation of crop insurance has been done. Negative effectiveness of these products for insurance companies and the lack of universality in the acquisition of policies by agricultural producers in Poland were observed. The article proposes changes that may improve the functioning of these insurances, from demand and supply point of view. |
Cytowanie | Weremczuk A. (2017) Dotowane ubezpieczenia upraw w Polsce. Stan i perspektywy.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 69-81 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s69.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.39 |
|
69-81 | |
6. |
Sobolewska A., Sobolewski M. Wpływ regulacji prawnych na gospodarkę odpadami komunalnymi w wybranych gminach wiejskich
Autor | Agnieszka Sobolewska, Mariusz Sobolewski, |
Tytuł | Wpływ regulacji prawnych na gospodarkę odpadami komunalnymi w wybranych gminach wiejskich |
Title | THE IMPACT OF REGULATION ON MUNICIPAL WASTE MANAGEMENT IN SELECTED RURAL DISTRICT |
Słowa kluczowe | odpady, gospodarka odpadami komunalnymi, obszary wiejskie |
Key words | household waste, municipal waste management, rural areas |
Abstrakt | Celem pracy jest określenie zmian w gospodarce odpadami komunalnymi na terenach wiejskich, które wystąpiły po wprowadzeniu w 2012 roku nowego systemu zbierania i zagospodarowania tych odpadów. Badaniami objęto gminy wiejskie powiatów bielskiego oraz hajnowskiego. Uzyskane wyniki pokazują, że wprowadzone zmiany przyczyniły się do poprawy stanu gospodarki odpadami komunalnymi na terenach wiejskich. W gminach objętych badaniami ilość odbieranych odpadów komunalnych wzrosła o około 42 kg/mieszkańca/rok. Jednocześnie znaczna część mieszkańców (ponad 93%) rozpoczęła selektywną zbiórkę odpadów. Zmiana systemu spowodowała wzrost kosztów ponoszonych przez właścicieli nieruchomości. W najczęściej występujących na badanym terenie gospodarstwach dwuosobowych opłaty za odbiór odpadów wzrosły od 51 do 533% w zależności od gminy i sposobu zbierania odpadów (odpady zmieszane lub zbierane w sposób selektywny). |
Abstract | The objective of this article is to determine changes in municipal waste management in rural areas after introduction of a new waste management system in 2012. The study includes rural districts of Bielski and Hajnowski administrative districts. The results show that the changes made have contributed to the improvement of waste management in rural areas. The amount of municipal waste collected increased by about 42 kg/inhabitant/year. A considerable part of the population (above 93%) started to separate waste. The new waste management system resulted in considerable costs increase. In a two-person households, which constitute the most in this analysis, the charges for municipal waste disposal increased from 51 to 533%, depending on the rural district and the method of waste collection (mixed waste, separated waste). |
Cytowanie | Sobolewska A., Sobolewski M. (2017) Wpływ regulacji prawnych na gospodarkę odpadami komunalnymi w wybranych gminach wiejskich.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 83-95 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s83.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.40 |
|
83-95 | |
7. |
Ozimek I., Przeździecka-Czyżewska N., Szlachciuk J. Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce
Autor | Irena Ozimek, Natalia Przeździecka-Czyżewska, Julita Szlachciuk, |
Tytuł | Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce |
Title | THE AGRICULTURAL AND FOOD PRODUCTS ADULTERATION IN THE EYES OF THE LEGAL REGULATIONS AND ACTIVITIES OF THE OFFICIAL FOOD CONTROL AUTHORITIES IN POLAND |
Słowa kluczowe | konsument żywności, zafałszowania żywności, artykuły rolno- spożywcze, urzędowa kontrola żywności |
Key words | consumers of food, food adulteration, agricultural and food products, official food control authorities |
Abstrakt | Celem badań było przedstawienie regulacji prawnych dotyczących kwestii zafałszowań na rynku artykułów rolno-spożywczych oraz efektów działań IJHARS w tym zakresie. Badaniami objęto polskie i unijne regulacje prawne poruszające kwestię nieprawidłowości i odpowiedzialności przedsiębiorców na rynku żywności. Cel ten zrealizowano poprzez analizę danych wtórnych, tj. aktów prawnych oraz dostępnych wyników kontroli przeprowadzonych w latach 2009–2017 przez organy urzędowej kontroli żywności. Szczególną uwagę zwrócono na analizę decyzji administracyjnych wydanych przez IJHARS na podstawie art. 29 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, dotyczących zafałszowań artykułów rolno-spożywczych, które są upubliczniane na stronie internetowej inspekcji. Wyniki działań kontrolnych wskazują na zasadność prowadzenia dalszych działań kontrolnych, zwłaszcza w zakresie etykietowania żywności. |
Abstract | The aim of the research was to present legal regulations concerning adulteration on the market of agricultural and food products, and the effects of actions taken by IJHARS in this regard. The study has covered the Polish and EU legal regulations concerning the issues of irregularities and of the liability of entrepreneurs on the foodstuffs market. This goal has been achieved by analysing secondary data, i.e. legal acts and the available results of the inspections conducted in 2009–2017 by the official food control authorities. The administrative decisions issued by IJHARS pursuant to Article 29 of the Act on Merchantable Quality of Agricultural and Food Products, concerning the adulteration of agricultural and food products, which are published on the Inspection’s website, have been analysed in particular detail. The results of the control activities indicate that further control activities are justified, in particular with regard to food labelling. |
Cytowanie | Ozimek I., Przeździecka-Czyżewska N., Szlachciuk J. (2017) Zafałszowania artykułów rolno-spożywczych w świetle regulacji prawnych oraz działań organów urzędowej kontroli żywności w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 97-109 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s97.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.41 |
|
97-109 | |
8. |
Jeznach M., Kosicka-Gębska M., Kudlińska-Chylak A., Kulykovets O. Kształtowanie się rynku miodu w krajach Unii Europejskiej w latach 2001–2013
Autor | Maria Jeznach, Małgorzata Kosicka-Gębska, Anna Kudlińska-Chylak, Olena Kulykovets, |
Tytuł | Kształtowanie się rynku miodu w krajach Unii Europejskiej w latach 2001–2013 |
Title | THE HONEY MARKET IN THE EUROPEAN UNION IN THE PERIOD 2001–2013 |
Słowa kluczowe | miód, produkcja, spożycie |
Key words | honey, production, consumption |
Abstrakt | W artykule zaprezentowano zmiany na rynku miodu w krajach UE w latach 2001–2013. Zastosowano metodę podziału producentów miodu ze względu na wielkość produkcji na: dużych, średnich i małych. Najbardziej dynamicznie rosła produkcja miodu w grupie małych producentów, w której średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 2,93% w badanym okresie. Stwierdzono dużą niestabilność wielkości produkcji miodu w UE, co wskazuje na niepewność i bardzo silne reakcje producentów na sytuację rynkową. Za zasadne uznano więc wsparcie dla programów pszczelarskich, gdyż przyczynia się ono do wzrostu produkcji oraz konsumpcji miodu w poszczególnych krajach. |
Abstract | The article presents changes in honey production in the countries of EU in years 2001–2013. The method used in the article divided honey producers by size of the production: large, medium and small. Honey production in the group of small producers was the most dynamically growing, where the average annual growth rate was 2.93% in the considered period. Identified large volatility of honey production in the EU, which indicates the uncertainty and strong reactions of producers to the market situation. Therefore it is very important to support apiculture programs as contribution to the increasing of honey production and consumption in the respective countries. |
Cytowanie | Jeznach M., Kosicka-Gębska M., Kudlińska-Chylak A., Kulykovets O. (2017) Kształtowanie się rynku miodu w krajach Unii Europejskiej w latach 2001–2013.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 111-120 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s111.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.42 |
|
111-120 | |
9. |
Murawska A. Czynniki wpływające na konsumpcję produktów mlecznych w polskich gospodarstwach domowych
Autor | Anna Murawska, |
Tytuł | Czynniki wpływające na konsumpcję produktów mlecznych w polskich gospodarstwach domowych |
Title | DETERMINANTS AFFECTING THE CONSUMPTION OF DAIRY PRODUCTS IN POLISH HOUSEHOLDS |
Słowa kluczowe | produkty mleczne, konsumpcja, gospodarstwo domowe, czynniki, dochody |
Key words | dairy products, consumption, household, factors, income |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę określenia czynników wpływających na konsumpcję produktów mlecznych. Dodatkowo starano się określić, jaki jest obecny poziom konsumpcji produktów mlecznych i czy spożycie różni się w zależności od charakterystycznych cech gospodarstw domowych. W artykule podjęto rozważania teoretyczne oraz empiryczne. Źródłem danych były informacje pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych w Polsce. W celu dokonania opisu danych zastosowano metody statystyczną, opisową i porównawczą. Konsumpcja mleka w Polsce od wielu lat spada, rośnie spożycie jogurtów, a serów utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Nadrzędnymi czynnikami wpływającymi na poziom konsumpcji produktów mlecznych są dochody konsumentów, przynależność do grupy społeczno-ekonomicznej oraz wielkość rodziny. |
Abstract | The article attempts to identify factors influencing the consumption of dairy products. In addition, efforts were made to determine the current level of consumption of dairy products and whether the consumption differs depending on the characteristics of the households. Theoretical and empirical considerations were taken into account. The source of data was the information from the research of household budgets in Poland. A statistical, descriptive and comparative method was used to describe the data. For a number of years, the consumption of milk in Poland has been decreasing, the consumption of yoghurts has increased, and the cheese is on a similar level. The main factors influencing the level of consumption of dairy products are consumer income, socio-economic membership and family size. |
Cytowanie | Murawska A. (2017) Czynniki wpływające na konsumpcję produktów mlecznych w polskich gospodarstwach domowych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 121-132 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s121.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.43 |
|
121-132 | |
10. |
Świetlik K. Ewolucja i uwarunkowania popytu na usługi gastronomiczne w Polsce w latach 2000–2015
Autor | Krystyna Świetlik, |
Tytuł | Ewolucja i uwarunkowania popytu na usługi gastronomiczne w Polsce w latach 2000–2015 |
Title | THE EVOLUTION AND DETERMINANTS OF DEMAND FOR CATERING SERVICES IN POLAND 2000–2015 |
Słowa kluczowe | gastronomia, żywieniem poza domem, konsument, gospodarstwo domowe, placówki gastronomiczne, popyt na usługi gastronomiczne |
Key words | catering, eating out, consumer, household, establishments, demand |
Abstrakt | W artykule podjęto rozważania na temat zmian popytu na usługi gastronomiczne w Polsce w latach 2000–2015. Rozważania były prowadzone na podstawie analizy danych GUS oraz polskiej i zagranicznej literatury przedmiotu. W artykule omówiono najważniejsze czynniki decydujące o popycie na usługi żywieniowe, pokazano zmiany wielkości sprzedaży i przychodów w placówkach gastronomicznych oraz poziomu i struktury wydatków gospodarstw domowych na gastronomię. Na podstawie analizy materiału badawczego stwierdzono, że żywienie poza domem odgrywa coraz większą rolę w zaspokojeniu żywieniowych potrzeb Polaków. Świadczy o tym dynamiczny wzrost przychodów placówek gastronomicznych oraz rosnący udział wydatków na gastronomię w budżetach gospodarstw domowych. Zauważono znaczne, choć malejące, dysproporcje w wydatkach na usługi żywieniowe między poszczególnymi grupami gospodarstw domowych. Wskazano, że wpływ na to zjawisko mają głównie czynniki dochodowe oraz społeczno-kulturowe. Wyniki przeprowadzonych analiz sugerują, że zmieniające się realia rynkowe oraz style życia ludności będą kreowały dalszy wzrost popytu na usługi gastronomiczne w Polsce. |
Abstract | The paper discusses the changes in catering services in Poland over the period 2000–2015. The analysis is based on the Central Statistical Office data, and the relevant Polish and foreign literature. It includes the most important factors affecting the demand for nutritional services, the changes in sales and income of catering establishments, and the structure and level of household expenditures on eating out. Based on the research, it is concluded that eating out is playing an ever-increasing role in satisfying the nutritional needs of Poles. This is evidenced by the dynamic income growth of catering establishments and the rising share of household spending on eating out in the last years. Significant but decreasing disparities in expenditures on nutritional services have been observed between various household groups. It has been shown that the main factors influencing this phenomenon are those relating to income and socio-cultural aspects. The research results suggest that changes in the market situation and life-styles of the population will create further growth in the demand for catering services in Poland. |
Cytowanie | Świetlik K. (2017) Ewolucja i uwarunkowania popytu na usługi gastronomiczne w Polsce w latach 2000–2015.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 133-146 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s133.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.44 |
|
133-146 | |
11. |
Świątkowska M., Świstak E. Oferta gastronomiczna hoteli warszawskich w ocenie ich gości
Autor | Monika Świątkowska, Ewa Świstak, |
Tytuł | Oferta gastronomiczna hoteli warszawskich w ocenie ich gości |
Title | GASTRONOMIC OFFER OF WARSAW HOTELS IN THEIR GUESTS OPINION |
Słowa kluczowe | hotel, oferta gastronomiczna, ocena jakości usług |
Key words | hotel, gastronomic offer, service quality evaluation |
Abstrakt | Celem pracy była ocena usług warszawskich hoteli w zakresie oferty usług gastronomicznych oraz czynników związanych z obsługą konsumenta. Wyniki badań wykazały wzrost poziomu świadczonych usług gastronomicznych wraz z podwyższeniem standardu obiektu. Głównym determinantem jakości tych usług, niezależnym od standardu hotelu, okazała się właściwa obsługa konsumenta. W zakresie oferty największe znaczenie miały walory organoleptyczne potraw, sposób ich podania oraz cena. Największe znaczenie w sferze czynników związanych z obsługą miały zaangażowanie personelu, jego stosunek do klienta oraz komunikatywność. Klienci lokali gastronomicznych obiektów o wyższym standardzie oczekiwali usługi bardziej zindywidualizowanej, dostosowanej do ich potrzeb. |
Abstract | The aim of the study was to evaluate the gastronomy services of Warsaw hotels for services offer and personnel. The results of the survey showed an increasing overall rating of catering services as the hotel standard grew. The proper determination of the catering services quality, independent of the standard of the hotel, has proved to be the right service for the consumer. The organoleptic qualities of the dishes, the way they were served, and the price were most important factors determining services offer. Employees’ involvement, customer attitude and communicativeness were the most important factors determining customer service. Customers of hotels offering higher-standard gastronomy were expecting more personalized service, tailored to their needs. |
Cytowanie | Świątkowska M., Świstak E. (2017) Oferta gastronomiczna hoteli warszawskich w ocenie ich gości.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 147-157 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s147.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.45 |
|
147-157 | |
12. |
Szalonka K., Witek L. Percepcja zdrowej żywności a zachowania konsumentów
Autor | Katarzyna Szalonka, Lucyna Witek, |
Tytuł | Percepcja zdrowej żywności a zachowania konsumentów |
Title | PERCEPTION OF HEALTHY FOOD AND CONSUMER BEHAVIOR |
Słowa kluczowe | zachowania nabywców, żywność, determinanty |
Key words | behavior, food, determinants, consumer |
Abstrakt | Celem artykułu jest pokazanie, w jaki sposób konsumenci percypują pojęcie zdrowej żywności oraz jakie czynniki mają wpływ na zachowania konsumentów wobec żywności, zwłaszcza ekologicznej i funkcjonalnej, postrzeganych jako produkty o dużej wartości dla zdrowia. Artykuł powstał na podstawie interdyscyplinarnych studiów literaturowych oraz badania jakościowego przeprowadzonego w marcu i kwietniu 2017 roku metodą indywidualnych wywiadów nieustrukturyzowanych na próbie 30 respondentów. Wszyscy respondenci są mieszkańcami Polski (woj. dolnośląskie, małopolskie, podkarpackie, wielkopolskie), wykazywali ponadprzeciętne zaangażowanie w proces nabywania produktów. Z przeprowadzonych badań literaturowych oraz empirycznych można wywnioskować, że konsumenci oczekują od produktów żywnościowych nie tylko walorów smakowych i odżywczych, ale przede wszystkim bezpieczeństwa zdrowotnego. Bezpieczeństwo żywności, troska o zdrowie swoje i rodziny oraz autentyczność stają się coraz bardziej istotnymi kryteriami wyboru produktów żywnościowych. W artykule scharakteryzowano motywy zakupu żywności ekologicznej i funkcjonalnej. Podstawowymi wyznacznikami zachowań konsumentów na rynku zdrowej żywności są czynniki demograficzne, świadomość zdrowotna, motywacje, styl życia, czynniki społeczne, stan zdrowia i percepcja konsumentów. Szczególną uwagę zwrócono na żywność ekologiczną i funkcjonalną jako produkty doceniane ze względu na walor zdrowotny. |
Abstract | The purpose of the article is to identify factors that affect consumer attitudes and behavior towards food perceived by consumers as healthy. This article was based on interdisciplinary literature studies and qualitative research conducted in March and April 2017 by means of individual unstructured interviews on a sample of 30 respondents. All respondents are residents of Poland, exhibiting above average involvement in the processes of acquiring goods, preparing meals. From literature and empirical research, it can be concluded that consumers expect food not only for their taste and nutritional value, but first of all for health. The article has characterized the motives for buying food, considered by consumers to be healthier than food outlets (mass food). Food safety, health care for you and your family, and authenticity are becoming increasingly important criteria for choosing foods. The main determinants of consumer behavior in the healthy food market are demographic factors, health awareness, motivation, lifestyle, social factors and consumer perceptions. Particular attention has been paid to organic and functional foods as products valued for their health. |
Cytowanie | Szalonka K., Witek L. (2017) Percepcja zdrowej żywności a zachowania konsumentów.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 159-174 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s159.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.46 |
|
159-174 | |
13. |
Dąbrowska A., Janoś-Kresło M. Zachowania młodych konsumentów na rynku m-zakupów
Autor | Anna Dąbrowska, Mirosława Janoś-Kresło, |
Tytuł | Zachowania młodych konsumentów na rynku m-zakupów |
Title | THE BEHAVIOUR OF YOUNG CONSUMERS ON THE M-SHOPPING MARKET |
Słowa kluczowe | zachowania konsumentów, m-zakupy |
Key words | consumer behaviour, m-shopping |
Abstrakt | Niniejszy artykuł ma charakter empiryczny. Jego celem jest identyfikacja zachowań młodych konsumentów (w wieku 15–34 lata) na rynku m-zakupów, przy uwzględnieniu trzech grup: 15–18 lat, 19–24 lata i 25–34 lata. Jest to segment konsumentów bardzo wrażliwy na nowoczesne rozwiązania technologiczne i poszukujący nowości, co często jest wyrazem ich osobowości, wpisywania się w nowe trendy konsumenckie. W artykule wykorzystano głównie wyniki raportu mShopper 2.0. Polacy na zakupach mobilnych z 2016 roku oraz wyniki badania własnego wykonanego w 2013 roku na potrzeby projektu badawczego Kompetencje konsumentów jako stymulanta innowacyjnych zachowań i zrównoważonej konsumpcji (2011/03/B/HS4/04417). |
Abstract | This article is of an empirical nature. Its main objective is to identify the behaviour of young consumers (aged 15–34) on the m-shopping market, taking into consideration three age groups: 15–18, 19–24 and 25–34. This segment is very sensitive to modern technological solutions and interested in novelties, which is often an expression of their personality and being in line with new consumer trends. The article is based mainly on the results of the report mShopper 2.0. Polacy na zakupach mobilnych from 2016 and the results of own research conducted in 2013 as a part of the research project Consumer Competence as a Stimulator of Innovative Behavior and Sustainable Consumption (2011/03/B/HS4/04417). |
Cytowanie | Dąbrowska A., Janoś-Kresło M. (2017) Zachowania młodych konsumentów na rynku m-zakupów.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 175-187 |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s175.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2017.120.47 |
|
175-187 | |