Wydział Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie

Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego 2018 18(33) (2)

ISSN: 2081-6960 eISSN: 2544-0659
Lp. Autor / Tytuł Strony Pobierz
Full text
1. Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. Przepływy międzygałęziowe w sektorze rolno żywnościowym w Chinach 7-19 pdf
2. Błażejowska M., Gostomczyk W. Warunki tworzenia i stan rozwoju spółdzielni i klastrów energetycznych w Polsce na tle doświadczeń niemieckich 20-32 pdf
3. Cherevyk D., Hamulczuk M. Ukraiński rynek kukurydzy na tle zmian światowych 33-43 pdf
4. Czyżewski A., Staniszewski J. Dylematy operacjonalizacji paradygmatu zrównoważonego rozwoju rolnictwa z wykorzystaniem pojęcia ekoefektywności 44-56 pdf
5. Drygas M., Nurzyńska I. Uwarunkowania dyskusji nad kształtem Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku 57-69 pdf
6. Faber A., Jarosz Z. Modelowanie emisji podtlenku azotu i amoniaku w skali regionalnej oraz w Polsce 70-81 pdf
7. Ambroziak A., Grochowska R. Selected Aspects of Protectionism of EU Member States in the EU Agri-Food Market 82-94 pdf
8. Janiszewska D., Ossowska L. Diversification of European Union Member States Due to the Production of Renewable Energy from Agriculture and Forestry 95-104 pdf
9. Jaroszewska J., Rembisz W. Różnice w wydajności pracy między grupami państw UE w rolnictwie na podstawie Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa (RER) 105-116 pdf
10. Kania J., Musiał W. Istota kreacji wartości dodanej w rolnictwie i na obszarach wiejskich 117-129 pdf
11. Kisielińska J. Dochody z gospodarstwa rolnego a wynagrodzenia z pracy najemnej w krajach UE 130-139 pdf
12. Kłobukowski F., Skotnicka M., Śmiechowska M. Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym 140-148 pdf
13. Kołodziejczak M. Koszt korzystania z usług w gospodarstwach rolnych specjalizujących się w uprawach polowych w krajach UE w latach 2004 i 2016 149-155 pdf
14. Kołodziejczak W. Occupational Situation of the Rural Farming and Landless Population in Poland in 2002-2016 156-165 pdf
15. Kowalska A. Changes in Demand and Expenses for Food in Households in Poland 166-174 pdf
16. Krzyżanowski J. The Evaluation of Implementation of Agricultural Sustainable Development Policy in the European Union 175-182 pdf
17. Kukuła K., Luty L. O wyborze metody porządkowania liniowego do oceny gospodarki odpadami w Polsce w ujęciu przestrzennym 183-192 pdf
18. Gąsiorek-Kowalewicz A., Kułyk P. Rozwój zielonej gospodarki w krajach Grupy Wyszehradzkiej 193-206 pdf
19. Juchniewicz M., Łukiewska K. Bariery rozwoju gospodarstw rolnych użytkujących grunty z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa 207-217 pdf
20. Lampart M., Mierzejewski M. Analysis of Business Cycles in the Breeding of Pigs, Cattle and Poultry and their Relationship to the Causality of Wheat and Rye Cultivation in Poland 218-227 pdf
21. Pagare A., Parlińska M. Food Losses and Food Waste Versus Circular Economy 228-237 pdf
22. Jakubowska D., Radzymińska M., Siemianowska E. Postawy młodych konsumentów wobec ekologicznych produktów piekarniczych i cukierniczych – studium przypadku 238-248 pdf
23. Golonko M., Perkowska A., Rokicki T. Zastosowanie systemów agroleśnych w krajach Unii Europejskiej 249-258 pdf
24. Sieczko A., Sieczko L. Determinanty popytu usług agroturystycznych 259-269 pdf
25. Gal Z., Huseynov R., Singh D., Wojtaszek M. Determining the Performance Measurement of SME from Economic Value Added: Study on Hungary, Somogy County 270-279 pdf
26. Skarżyńska A. Wykorzystanie czynników produkcji w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła rzeźnego w wybranych krajach Unii Europejskiej 280-290 pdf
27. Świetlik K. Światowe i krajowe ceny żywności w latach 2016-2017 291-302 pdf
28. Witkowska-Dąbrowska M. Zmiany w wielkości emisji gazów cieplarnianych i amoniaku do powietrza z działalności rolniczej w Polsce i UE – analizy z wykorzystaniem wskaźników zrównoważonego rozwoju 303-314 pdf
29. Zalewski A. Sezonowość cen środków ochrony roślin w wybranych krajach Unii Europejskiej 315-321 pdf
30. Zawadzka D. Rynek wieprzowiny w Rosji w latach 1990-2017 322-333 pdf
31. Żmija D. Efektywność wykorzystania środków pomocowych WPR współfinansujących projekty inwestycyjne na przykładzie małych gospodarstw rolnych województwa małopolskiego 334-341 pdf
32. Żmija K. Determinanty i perspektywy prowadzenia działalności rolniczej w małych gospodarstwach rolnych z pozarolniczą działalnością gospodarczą 342-352 pdf