Lp. |
Autor / Tytuł |
Strony |
Pobierz Full text |
1. |
Akócsi I., Csonka T., Tóth T. Ludzie jako czynnik konkurencyjności
Autor | Ildikó Akócsi, Tibor Csonka, Tamás Tóth, |
Tytuł | Ludzie jako czynnik konkurencyjności |
Title | |
Słowa kluczowe | gospodarka oparta na wiedzy, konkurencyjność, analiza głównych składowych, analiza regresji, analiza ścieżki |
Key words | knowledge economy, competitiveness, principal component analysis, regression analyses, path analysis |
Abstrakt | W dzisiejszych czasach ważną kwestią jest ustalenie co sprawia, że społeczeństwo, gospodarka lub region potrafi poradzić sobie z konkurencją w zglobalizowanym świecie. Badaniami zostały objęte aspekty relacji i inherentności zasobów ludzkich oraz konkurencyjność w Republice Czeskiej, Polsce, na Słowacji i na Węgrzech. Obecnie pojęcia „gospodarka oparta na wiedzy” i „gospodarka wiedzy” są coraz częściej używane i podkreślają znaczenie kapitału ludzkiego w procesie rozwoju społeczeństwa i gospodarki. Jednym z priorytetów ustalonych w strategii „Europa 2020” jest inteligentny rozwój, który oznacza budowanie społeczeństwa opartego na wiedzy i innowacjach. Doskonalenie zasobów ludzkich jest określane jako czynnik stymulowania rozwoju regionalnego. Tworzenie wyższej wartości dodanej jest możliwe przez poprawę potencjału kapitału ludzkiego. Rozwój badań, zwiększenie aktywnego udziału w tworzeniu innowacji może być realizowane wyłącznie na podstawie wysokiego poziomu szkolnictwa wyższego i kształcenia naukowego. Na podstawie powyższych informacji autorzy uważają, że należy przeanalizować zależność pomiędzy regionalną karencyjnością a poziomem kapitału ludzkiego, a także zweryfikować czy zasoby ludzkie na poziomie regionalnym mogą być czynnikami konkurencyjności w regionie. |
Abstract | In our research we study the relationship and inherency of human resources and competitiveness in the regions of the Czech Republic, Hungary, Poland and Slovakia. At present, „knowledge based economy”, „economy of knowledge” are more and more frequently used concepts which emphasize the importance of human capital in the process of the development of the society and the economy. The „Europe 2020” strategy, accepted in spring 2010, also focuses on „keeping economic power of the community determining 500 million people’s life in competition” [European Committee 2010]. One of the priorities in the strategy is intelligent growth, which means the establishment of a society based on knowledge and innovation. However, building up a knowledge based society is only possible with a healthy and educated population. Improvement of human resources is a definite factor of establishing regional development. The created added value can be higher, if the potential of human capital is higher as well. One of the main goals of our research is to organize indicators which define human development into principal components, to create clusters from the regions of the V4 countries according to the principal components, and to uncover the differences between the clusters. Furthermore, we aimed to explore the connection between the level of development and competitiveness – defined by the principal components - of the human resources of a region. |
Cytowanie | Akócsi I., Csonka T., Tóth T. (2012) Ludzie jako czynnik konkurencyjności.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 7-20 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s7.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.25 |
|
7-20 |
|
2. |
Goda P., Káposzta J., Nagy A., Nagy H. Synteza analiz systemowych w rozwoju obszarów wiejskich
Autor | Pál Goda, József Káposzta, Adrienn Nagy, Henrietta Nagy, |
Tytuł | Synteza analiz systemowych w rozwoju obszarów wiejskich |
Title | The synthesis of system-analyses in the development of rural areas |
Słowa kluczowe | teoria systemów, rozwój obszarów wiejskich, rozwój lokalny, synteza analiz systemowych, teoria pajęczyny |
Key words | system theory, regional and rural development, synthesis of system analyses, spider web theory |
Abstrakt | Często zadajemy pytanie, jak strategia rozwoju może być utrzymana. Co oznacza zrównoważony rozwój oraz czy jest ogólne podejście, które umożliwia opisanie zbioru warunków w każdym regionie lub społeczności danego kraju. Artykuł przedstawia ogólne wytyczne przydatne do opisywania złożonych problemów. Rozwój obszarów wiejskich może być zdefiniowany jako interdyscyplinarna dziedzina nauki łącząca więcej dziedzin nauki i zbudowana z różnych podejść w związku z jej złożonością. Te podejścia często mają korzenie w teorii systemów, a ich ogólny przegląd jest wymagany. |
Abstract | We often face the question how a development strategy can be maintained. What sustainability means and is there a general approach which is able to describe these condition systems in any region or community of a country. Each area has different physical and mental characteristics and one certain development concept may be applied in one country but the same concept causes damages to the other (and it can be true even for the different regions and communities of one country). Our paper outlines general guidelines that are suitable for describing complex problems. The development of rural areas can be defined as an interdisciplinary field of science synthetizing more scientific fields and built from different approaches due to its complexity. These approaches often have system theory roots and their overall review is required very much. |
Cytowanie | Goda P., Káposzta J., Nagy A., Nagy H. (2012) Synteza analiz systemowych w rozwoju obszarów wiejskich.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 21-26 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s21.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.26 |
|
21-26 |
|
3. |
Balazs P., Péli L., Ritter K. Rola rolnictwa i powiązań miejsko-wiejskich w rozwoju obszarów wiejskich Węgier
Autor | Péter Balazs, Laszlo Péli, Krisztian Ritter, |
Tytuł | Rola rolnictwa i powiązań miejsko-wiejskich w rozwoju obszarów wiejskich Węgier |
Title | The role of agriculture and urban-rural connections in lagging rural areas of Hungary |
Słowa kluczowe | rolnictwo, zatrudnienie, lokalny rozwój gospodarczy, rozwój obszarów wiejskich, powiązania miejsko-wiejskie |
Key words | agriculture, employment, local economic development, rural development, urban- -rural connections |
Abstrakt | Długoterminowe cele strategiczne polityki rozwoju obszarów wiejskich Unii Europejskiej w kolejnym okresie programowania (2014-2020) są następujące: konkurencyjność rolnictwa, zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi oraz zrównoważony rozwój terytorialny. Zgodnie z tą strategią, rolnictwo pozostaje kluczowym elementem rozwoju opóźnionych gospodarczo obszarów wiejskich. Z przeprowadzonych badań wynika, że w procesie kształtowania nowej polityki wiejskiej należy podkreślać społeczne funkcje tradycyjnego rolnictwa oraz wspierać rozwój rentownych gospodarstw, dywersyfikację działalności oraz wytwarzanie pracochłonnych produktów o wysokiej wartości dodanej. Oprócz rolnictwa, niezbędnym elementem stymulowania rozwoju opóźnionych gospodarczo obszarów wiejskich jest rozwój powiązań miejsko-wiejskich, szczególnie w zakresie zatrudnienia, dostępności usług oraz produktów wiejskich na lokalnych rynkach miast. |
Abstract | The long-term strategic objectives of the EU Rural Development Policy in the next (2014-2020) programming period are as follows: the competitiveness of agriculture, the sustainable management of natural resources and the balanced territorial development. In this strategy agriculture remains the key element as solution for lagging rural areas. Summing up our research the social functions of traditional agriculture based on local resources, the strengthening of viable farms, the increasing importance of diversification and the labor-intensive products with high added-value have to be emphasized in the new rural policy. Besides agriculture the improvement of urban-rural connections are essential for lagging rural areas as well, especially in terms of employment, availability of services and allocation of local rural products to urban markets. |
Cytowanie | Balazs P., Péli L., Ritter K. (2012) Rola rolnictwa i powiązań miejsko-wiejskich w rozwoju obszarów wiejskich Węgier.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 27-33 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s27.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.27 |
|
27-33 |
|
4. |
Habán M., Macák M., Otepka P. Turystyka wiejska i agroturystyka na Słowacji
Autor | Miroslav Habán, Milan Macák, Pavol Otepka, |
Tytuł | Turystyka wiejska i agroturystyka na Słowacji |
Title | Rural tourism and agro-tourism in Slovakia |
Słowa kluczowe | turystyka wiejska, agroturystyka, rozwój obszarów wiejskich, analiza SWOT, wieś |
Key words | rural tourism, agro-tourism, countryside, rural development, SWOT analysis, village |
Abstrakt | Głównym celem opracowania jest przedstawienie przyrodniczych i kulturalnych zasobów Słowacji w kontekście możliwości rozwoju sektora agroturystycznego. Ponadto, opisano zadania i działania podejmowane przez instytucje odpowiedzialne za agroturystykę i turystykę wiejską (EURO GITES w Europie, SARTA na Słowacji). Branża turystyczna, w tym turystyka wiejska i agroturystyka, rozwija się dynamicznie na całym świecie. Słowacja ze względu na położenie geograficzne w centrum Europy ma bardzo korzystne warunki do rozwoju turystyki wiejskiej i agroturystyki. Oprócz naturalnych bogactw, takich jak góry, jaskinie, akweny wodne, wody mineralne, źródła lecznicze i termalne, bogata fauna i flora, turystyka może rozwijać się dzięki zabytkowym budowlom, które są zachowane w relatywnie dobrym stanie. Atutem jest też wytwarzanie wielu tradycyjnych produktów i kultywowanie rzemiosł. |
Abstract | The main objective of this work is to briefly present the natural beauties and cultural attractions in Slovakia, its favourable conditions and development possibilities for the agro-tourism sector. Furthermore, there are described the tasks and activities of organizations responsible for agro-tourism and rural tourism (EURO GITES in Europe, SARTA in Slovakia). The whole tourism industry, including rural tourism and agro-tourism, is growing rapidly worldwide. Slovakia, regarding its geographic location in the centre of Europe, has extremely favourable conditions for rural tourism, especially for agro-tourism. Beside the natural richness, such as mountains, caves, water areas, mineral waters, springs with healing effects, rich fauna and flora, also historical buildings, held in relatively good state, and many live traditional crafts can attract the modern tourists. Regarding all this, Slovakia is able to satisfy the needs of the most demanding our or foreign tourists. |
Cytowanie | Habán M., Macák M., Otepka P. (2012) Turystyka wiejska i agroturystyka na Słowacji.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 34-40 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s34.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.28 |
|
34-40 |
|
5. |
Paluchová J., Prokeinová R. Społeczna odpowiedzialność firm spożywczych w Słowacji – narzędzie zrównoważonego rozwoju
Autor | Johana Paluchová, Renata Prokeinová, |
Tytuł | Społeczna odpowiedzialność firm spożywczych w Słowacji – narzędzie zrównoważonego rozwoju |
Title | Social responsibility of food companies in Slovakia – a selected tool of sustainability |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność, zrównoważony rozwój, współczynnik Alfa Cronbacha, green marketing, marketing środowiskowy |
Key words | social responsibility, sustainability, Cronbach Alfa Coefficient, green marketing, environmental marketing |
Abstrakt | Wiele strategii środowiskowych skupionych wokół poprawy wydajności zasobów i ekologicznej efektywności procesów i produktów, oddziałuje na środowisko także przez wzrost konsumpcji. Koncepcja zrównoważonej konsumpcji, zakładająca zmianę poziomu i struktury spożycia, wymaga nowego, uzupełnionego podejścia. Konsumenci nie zdają sobie sprawy z konsekwencji własnego oddziaływania na środowisko. Celem artykułu jest ocena wybranych narzędzi zrównoważonego marketingu, który poszerza tradycyjne podejście do marketingu o odpowiedzialność społeczną. Koncepcje globalizacji i zrównoważonego rozwoju przyczyniają się do dyskusji na temat roli biznesu w społeczeństwie, który może się przyczynić do realizacji celów obydwu koncepcji. |
Abstract | Many environmental strategies relying on a mere improvement of resource productivity and eco-efficiency of processes and products are fully to address the environmental impacts induced by increasing consumption. In addition to these strategies, the concept of sustainable consumption calls for changing the levels and patterns of consumption, which require complimentary approaches. Consumer’s don´t realize the consequences of their own consumer behavior to the environment. The aim of the paper is analyze the selected tools of the sustainable environmental marketing that extends the traditional marketing approach of social responsibility. Globalization and sustainable development contributes to discussions about business in society and their roles. It is clear that the business community can have a positive impact on the achievement of the objectives of both concepts. |
Cytowanie | Paluchová J., Prokeinová R. (2012) Społeczna odpowiedzialność firm spożywczych w Słowacji – narzędzie zrównoważonego rozwoju.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 41-50 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s41.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.29 |
|
41-50 |
|
6. |
Kádeková Z., Nagyová Ľ. Koncepcja marketingu społecznego – korzyści wykorzystania public relations w przedsiębiorstwach branży spożywczej na Słowacji
Autor | Zdenka Kádeková, Ľudmila Nagyová, |
Tytuł | Koncepcja marketingu społecznego – korzyści wykorzystania public relations w przedsiębiorstwach branży spożywczej na Słowacji |
Title | Social marketing concept: benefits of using public relations in the practice of food enterprises in Slovakia |
Słowa kluczowe | koncepcja marketingu społecznego, społeczna odpowiedzialność biznesu, public relations, przedsiębiorstwa sektora żywnościowego |
Key words | Social Marketing Concept, Corporate Social Responsibility (CSR ), Public Relations (PR ), Food Enterprises, Events, Publicity, Education, Benefits |
Abstrakt | W opracowaniu zaprezentowano możliwości wykorzystania koncepcji marketingu społecznego w przedsiębiorstwach branży spożywczej na Słowacji. Opinia przedsiębiorstwa na rynku jest tworzona przez sposoby przyciąga do niego klientów i działania sprzyjające decyzji o zakupie. Działania public relations (PR ) tworzą podstawę rozwoju ekonomicznego przedsiębiorstwa i zwiększają jego możliwości konkurowania na rynku. Wyniki badań wskazują, że zastosowanie narzędzi PR (eventy, publicity i działania edukacyjne) generuje znaczne korzyści dla przedsiębiorstw branży spożywczej. Społecznymi efektami działań PR w praktyce są przede wszystkim budowa reputacji firmy oraz kreowanie świadomości konsumenta i szerszych społeczności. |
Abstract | Paper defines applying of social marketing concept in the practice of food enterprises in Slovakia and connected benefits. Under review were activities of Public Relations (PR ) and its most used tools in condition of the Slovak Republic - event marketing, publicity and education. The reputation of company leads customers to the company when deciding about purchase. Public relations create the base for an economic growth of the company and its prosperity, as well as the ability to survive in the fierce competition, which are considered as the economic benefits resulting from the application of PR activities, in the practice of food enterprises. The survey showed that using of chosen PR tools - events, publicity and education, offer significant benefits to food enterprises. Social benefits resulting from implementation of PR in their practice could be taken as building and protecting reputation and awareness in the public eyes. |
Cytowanie | Kádeková Z., Nagyová Ľ. (2012) Koncepcja marketingu społecznego – korzyści wykorzystania public relations w przedsiębiorstwach branży spożywczej na Słowacji.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 51-59 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s51.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.30 |
|
51-59 |
|
7. |
Balanovskауa T., Gogulya O. Zarządzanie małymi przedsiębiorstwami na Ukrainie
Autor | Tetiana Balanovskауa, Olga Gogulya, |
Tytuł | Zarządzanie małymi przedsiębiorstwami na Ukrainie |
Title | Management of small enterprises in Ukraine |
Słowa kluczowe | przedsiębiorstwo, rynek, małe firmy, otoczenie konkurencyjne, programy wsparcia, regulacje państwowe |
Key words | enterprise, market, small business, competitive environment, target programs of support, state regulation |
Abstrakt | Artykuł przedstawia charakterystykę małych przedsiębiorstw oraz analizę ich rozwoju na Ukrainie. Biorąc pod uwagę doświadczenia międzynarodowe, w tym także polskie, przedstawiono sugerowane sposoby poprawy funkcjonowania i wsparcia rozwoju małych przedsiębiorstw na Ukrainie. |
Abstract | Characteristics of small business are highlighted in the article. The current status and trends of the development of small business in Ukraine are analyzed. Some aspects of governmental support of business in Poland are observed. The ways of improving the development of domestic small business are suggested in the article, taking into account international experience. |
Cytowanie | Balanovskауa T., Gogulya O. (2012) Zarządzanie małymi przedsiębiorstwami na Ukrainie .Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 60-69 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s60.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.31 |
|
60-69 |
|
8. |
Oliynyk O. Wsparcie państwowe a produktywność pracy w rolnictwie
Autor | Olena Oliynyk, |
Tytuł | Wsparcie państwowe a produktywność pracy w rolnictwie |
Title | An international comparison of the effect of government support on agricultural productivity |
Słowa kluczowe | wsparcie rządowe, wydajność pracy, polityka rolna |
Key words | government support, labor productivity, agricultural policy |
Abstrakt | Artykuł przedstawia ekonometryczną ocenę wpływu wsparcia państwowego dla rolnictwa ze szczególnym uwzględnieniem wskaźnika produktywności pracy w rolnictwie w 16 krajach o różnym poziomie wsparcia. Model ekonometryczny wykorzystuje dwie wartości obliczone przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD ): Producer Support Estimates jako procent przychodów brutto gospodarstw rolnych i Consumer Nominal Protection Coefficient. Te dwie zmienne stanowią transfery od podatników i konsumentów do producentów rolnych w ramach programów państwowych i transferów od konsumentów do państwa lub odwrotnie. Za pomocą modelu regresji zostały przedstawione wnioski dla grup krajów wydzielonych, w zależności od poziomu rządowego wsparcia w tych krajach. |
Abstract | This paper provides an econometric evaluation the effect of government support to agriculture on a measure of the agricultural labor productivity in 16 countries with different level of support. The econometric model we construct specifically utilizes two values calculated by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD ): Producer Support Estimates as a percentage of gross farm receipts and the Consumer Nominal Protection Coefficient. These two variables represent transfers from taxpayers and consumers to agricultural producers through government programs and transfers from consumers to government or vice versa, respectively. By using regression model, we draw conclusions for groups of countries on the basis of their relevant levels of government support. |
Cytowanie | Oliynyk O. (2012) Wsparcie państwowe a produktywność pracy w rolnictwie .Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 70-76 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s70.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.32 |
|
70-76 |
|
9. |
Horska E., Mehl H. Zrównoważone rolnictwo i nowe perspektywy dla rolnika jako menadżera energii odpowiedzialnego za zasilanie z reaktora biogazu połączonego z elektrociepłownią
Autor | Elena Horska, Horst Mehl, |
Tytuł | Zrównoważone rolnictwo i nowe perspektywy dla rolnika jako menadżera energii odpowiedzialnego za zasilanie z reaktora biogazu połączonego z elektrociepłownią |
Title | Sustainable Farming and New Perspectives for the Farmer as Energy-Manager for Power-Supply from Biogas-Reactor coupled with CHP |
Słowa kluczowe | rolnictwo zrównoważone, biogaz, ochrona klimatu |
Key words | sustainable farming, biogas, climate protection |
Abstrakt | Artykuł przedstawia, w jaki sposób biogazownia może być częścią problematyki zrównoważonego rozwoju w agrobiznesie. Na przykładzie Niemiec zostały wyjaśnione główne korzyści oraz skutki dla rolnika i producenta. |
Abstract | The paper shows how plant with biogas reactor can be a part of sustainability issues in agribusiness. Based on the case study from Germany it clarifies the main suppositions, benefits and outcomes for the farmer and producer. |
Cytowanie | Horska E., Mehl H. (2012) Zrównoważone rolnictwo i nowe perspektywy dla rolnika jako menadżera energii odpowiedzialnego za zasilanie z reaktora biogazu połączonego z elektrociepłownią.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 77-84 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s77.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.33 |
|
77-84 |
|
10. |
Ignat R. Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność
Autor | Raluca Ignat, |
Tytuł | Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność |
Title | The Romanian agrofood industry between challenge and performance |
Słowa kluczowe | rolnictwo, przemysł spożywczy, wydajność ekonomiczna, integracja pionowa, jakość życia |
Key words | agriculture, food industry, economic performance, vertical integration, quality of life |
Abstrakt | Europa 2020 opiera się na inteligentnym wzroście. Rumuński przemysł spożywczy jest konkurencyjny pod względem krajowej produkcji rolnej i zwiększenia zatrudnienia. Nie potwierdzono jednak tezy o związku pomiędzy lokalizacją produkcji rolnej a lokalizacją przemysłu spożywczego czy też rynku zbytu. Produkcja rolna w Rumunii jest przetwarzana w zupełnie innych regionach kraju niż te, które charakteryzują się największą liczba zwierząt. |
Abstract | Europe 2020 relies on smart growth. Romanian food industry is competitive in terms of possible integration of domestic agricultural production and increase of employment. There was no territorial correlation between agricultural production and the absorption capacity of the food industry, and any reference to the final consumer. The animal production is being used in totally other counties than those who really have the highest number of animals. |
Cytowanie | Ignat R. (2012) Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 85-92 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s85.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.34 |
|
85-92 |
|
11. |
Vashchyk M. Partnerstwo publiczno-prywatne jako czynnik zapewniający zrównoważony rozwój agrobiznesu na Ukrainie
Autor | Mariana Vashchyk, |
Tytuł | Partnerstwo publiczno-prywatne jako czynnik zapewniający zrównoważony rozwój agrobiznesu na Ukrainie |
Title | Public-Private Partnership as a Factor to Ensuring Sustainability of Agribusiness in Ukraine |
Słowa kluczowe | partnerstwo publiczno-prywatne, zrównoważone rolnictwo, agrobiznes, zasoby finansowe, inwestycje, rynek hurtowy |
Key words | public-private partnership, agricultural sustainability, agribusiness, financial supply, investments, wholesale market |
Abstrakt | Rolnictwo i agrobiznes na Ukrainie nie są zrównoważone ze względu na ograniczone możliwości finansowania z własnych źródeł i braku dofinansowania ze strony państwa. Nie ma też zachęt dla przedsiębiorstw prywatnych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, do inwestowania w ukraińskie rolnictwo. Jednym z efektywnych sposobów przyciągnięcia inwestycji jest wprowadzenie partnerstwa publiczno-prywatnego jako sposobu na współpracę między państwem reprezentowanym przez sektor publiczny oraz firmami prywatnymi. Obie strony dzięki takiemu rozwiązaniu mogą osiągnąć korzyści, jak również mogą przyczynić się do zrównoważonego rozwoju danego obszaru. Partnerstwa publiczno-prywatne jest powszechnie wdrażane na Ukrainie w innych gałęziach gospodarki, jednak rzadko stosowane w agrobiznesie. W artykule zaprezentowano również funkcjonowanie hurtowego rolnego rynku jako konkretnego przykładu partnerstwa publiczno-prywatnego na Ukrainie. Dodatkowo omówiono ograniczenia prawne jako ważny aspekt hamowania rozwoju tej formy współpracy. |
Abstract | Agriculture and agribusiness of Ukraine are not sustainable due to the lack of own financial sources and chronic state underfunding. On the other hand there are no incentives for private business, both domestic and foreign, to invest in Ukrainian agriculture. One of efficient ways to attract investments is introduction public-private partnership as a way of cooperation between state, represented by public sector and private companies which may benefit for both parties and for the sustainable development of respective area. The article highlights essence of PPP as a type of partnership widely implemented in other branches of economy, but rarely applied in agribusiness of Ukraine, as opposite to foreign, mainly, less developed countries. It is also focused on the operation of wholesale agricultural market as a concrete example of PPP in Ukraine and discusses legal restrictions as an important constraint of its development. |
Cytowanie | Vashchyk M. (2012) Partnerstwo publiczno-prywatne jako czynnik zapewniający zrównoważony rozwój agrobiznesu na Ukrainie.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 93-99 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s93.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.35 |
|
93-99 |
|
12. |
Gajos E. Dobrostan zwierząt a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich na przykładzie chowu bydła mlecznego
Autor | Edyta Gajos, |
Tytuł | Dobrostan zwierząt a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich na przykładzie chowu bydła mlecznego |
Title | ANIMAL WELFARE IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE RURAL DEVELOPMENT ON THE EXAMPLE OF DAIRY FARMING |
Słowa kluczowe | dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich, chów bydła mlecznego |
Key words | animal welfare, sustainable rural development, dairy farming |
Abstrakt | W pracy przedstawiono opinie rolników na temat dobrostanu zwierząt oraz możliwe korzyści i koszty z prowadzenia produkcji pod marką prywatnego standardu zakładającego wysoki poziom dobrostanu zwierząt. Dane wykorzystane w pracy zostały zebrane z wykorzystaniem kwestionariusza wywiadu w 150 gospodarstwach rolnych w województwie mazowieckim i podlaskim. Stwierdzono, że 41% rolników byłoby zainteresowanych przystąpieniem do prywatnego standardu zakładającego wysoki poziom dobrostanu zwierząt jeżeli taka inicjatywa istniałaby w Polsce. Większość z nich już podjęła kroki mające na celu podniesienie poziomu dobrostanu w ich gospodarstwach. Wymogi związane z zapewnieniem zwierzętom wysokiego poziomu dobrostanu dają możliwość do zwiększenia opłacalności produkcji mleka. Wymogi te oznaczają nie tylko ograniczenia dla rolników i rozwoju gospodarstwa, lecz także pozwalają na osiągnięcie znaczących korzyści. |
Abstract | The paper presents Polish farmer’s opinions about animal welfare and possible benefits and costs of producing under the private brand of high animal welfare standard. Data used in the study were collected using questionnaire interviews in 150 farms in the Mazowieckie and Podlaskie Provinces. It was found, that 41% of farmers expressed their desire to join the brand of some standard with high animal welfare requirements if such a possibility was made in Poland. The majority of them already took steps to raise the level of animal welfare on their farms. High animal welfare requirement gives an opportunity to increase a profitability of milk production. Those requirements imply not only restrictions for farmers and farm development, but also benefit in some significant advantages. |
Cytowanie | Gajos E. (2012) Dobrostan zwierząt a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich na przykładzie chowu bydła mlecznego.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 100-104 |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s100.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/RNR.2012.99.3.36 |
|
100-104 |
|