Brzoski, Michał (Instytut Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)
Czekała, Wojciech (Instytut Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)
Lewicki, Andrzej (Instytut Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)
Olszewska, Anna (Wydział Elektryczny Politechniki Poznańskiej)
Smurzyńska, Anna (Instytut Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu)
Ziemniaki jako potencjalny substrat dla biogazowni rolniczych
POTATOES AS A POTENTIAL SUBSTRATE FOR A BIOGAS POWER PLANT
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017, vol.104, nr 3, s. 66-74
Słowa kluczowe
biogaz energia elektryczna fermentacja metanowa ziemniak
Key words
biogas electric energy methane fermentation potato
Streszczenie
Ziemniak jest zaliczany do surowców roślinnych mających wszechstronne zastosowanie, począwszy od branży spożywczej, aż do wykorzystania przy produkcji pasz. Klasyfikuje się go zarówno do roślin jadalnych, pastewnych, jak i przemysłowych. Odpady z przetwórstwa ziemniaków można wykorzystać do celów energetycznych, m.in. do wytwarzania paliw ciekłych czy skojarzonej produkcji energii elektrycznej i cieplnej z biogazu powstałego w wyniku fermentacji metanowej. Badania wydajności biogazowej dla czterech prób substratów przeprowadzono zgodnie z obowiązującą niemiecką normą DIN 38 414/S8 w Pracowni Ekotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Abstract
Potato (Solanum tuberosum) is a very versatile vegetable, largely used as food for human, animal feeding and as well classified as industrial plant. Waste from processing potatoes can be used for energy purposes such as: liquid fuels or a combined production of electricity and heat from biogas production by anaerobic digestion. In order to test the biogas potential of potato waste an experiment were conducted at the laboratory of Eco technology of the Poznan University of Life Sciences. The treatments: I – control, II raw potatoes, III – steamed potatoes, IV – raw potato skins, V – steamed potato skins were tested in accordance to the German normalization DIN 38 414 / S8. Additionally, economic aspects concerning the revenue obtained from the sale of electric energy produced according to biogas yields observed in laboratory were estimated.