Popyt na włoskie dania regionalne wśród polskich turystów i mieszkańców Włoch
Demand for Italian regional dishes among Polish tourists and residents of Italy
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019, vol., nr 11, s. 107-116
Słowa kluczowe
turystyka kulinarna kuchnia regionalna środkowe Włochy
Key words
culinary tourism regional cuisine Central Italy
Streszczenie
Kuchnia włoska opiera się na produktach świeżych i łatwodostępnych z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw i przypraw. Cechuje ją także przystępność w wykonaniu, choć bywa czasochłonna. Dania przygotowywane są według starych, tradycyjnych receptur, co wpływa na różnorodność potraw i włoski charakter dań. Celem badania było pokazanie, na które dania regionalne istnieje popyt wśród polskich turystów, a które są preferowane przez mieszkańców Włoch przebywających w regionie Marche. Próba badawcza objęła 225 osób narodowości polskiej (w 2018 roku) i 125 osób narodowości włoskiej (w 2017 roku). Badanie zostało przeprowadzone z wykorzystaniem formularza ankiety w języku polskim i włoskim. Ulubionym daniem polskich respondentów okazała się pizza, a włoskich vincisgrassi, brodetto oraz passatelli. Z win zaś Verdicchio di Jesi, Rosso Conero i Rosso Piceno.
Abstract
Italian cuisine is based on products that are fresh and accessible in the vicinity, with the large amount of fresh vegetables and spices. It is also characterized by simplicity in making, but the process can be time consuming. Dishes are prepared according to old, traditional recipes, which affects the variety of meals and the Italian flavor of food. The aim of the study was to show which regional dishes are in demand among Polish tourists and which are preferred by Italian residents living in the Marche region. The research was based on a survey using a questionnaire form and included a sample of 225 Poles (in year 2018) and 125 Italians (in year 2017). The favourite dish of the Polish respondents was pizza while the Italian ones were vincisgrassi, brodetto and passatelli. Among the wines responders chose Verdicchio di Jesi, Rosso Conero and Rosso Piceno.
Cytowania
- Conero-Guida del Territorio della Riviera del Conero: Regione Marche, Ankona 2016, s. 47.
- GUS: Turystyka w Unii Europejskiej, dane za 2017r., Warszawa 2018.
- Komisja Europejska: Perspektywy unijnego rolnictwa 2017–2030 – rynek wina, oliwek, owoców i warzyw, Farmer https://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/ke-perspektywy-unijnegorolnictwa-2017-2030-rynek-wina-oliwek-owocow-i-warzyw,75855.html (dostęp: 17.06.2019).
- Mafodda A.: Na polskim rynku jest potencjał dla włoskich produktów spożywczych (wywiad z dyrektor ICE-Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcji Promocji Handlu Ambasady Włoskiej), http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/na-polskim-rynkujest-potencjal-dla-wloskich-produktow-spozywczych-wywiad,141607.html (dostęp: 17.06.2019).
- Osiecki A.: Eksport polskich dóbr na Półwysep Apeniński rośnie, ale Polska wciąż notuje z Włochami deficyt handlowy, który ma charakter strukturalny, Rzeczpospolita 14.05.2019 r.
- Slow Food Editore: Cucina Regionale, Altamura 2010.
- 10.18111/9789284419876
- Zaremba M.: Ocena stanu bazy gastronomicznej w środkowych Włoszech, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2017.
- Włoska pizza jest już na liście Unesco, RadioZet, 11.12.2017, www.radiozet.pl/Podroze-Radia-ZET/Wloska-pizza-jest-juz-na-liscie-UNESCO z dnia 11.12.2017 (dostęp: 12.09.2019).
- www.smakitalii.pl/poznaj/regiony/marche.htm (dostęp: 18.10.2019).
- www.winicjatywa.pl/marche-offida-piceno-open-2014 (dostęp: 18.10.2019).
- www.wlochy.praktycznyprzewodnik.eu/turystyka/kuchnia-regionu-marche/,18.10.2019.
- www.tasteandtravel.pl/2017/06/06/5046/ (dostęp: 20.10.2019).