Krótkie łańcuchy dostaw szansądla lokalnych przedsiębiorców rolnych

Monika Wojcieszak-Zbierska
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wojcieszak-Zbierska, Monika; ORCID: 0000-0002-9962-2648 (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Krótkie łańcuchy dostaw szansądla lokalnych przedsiębiorców rolnych
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2021, vol., nr 15, s. 139-149

Słowa kluczowe

krótkie łańcuchy dostaw (KŁD) gospodarstwa rolne organizacja sprzedaży kanałydystrybucji

Streszczenie

Współcześnie krótkie łańcuchy dostaw traktowane są jako powrót do tradycyjnychsystemów dystrybucji żywności. Coraz częściej konsumenci sięgają po żywność lokalną,nieprzetworzoną, dostarczaną nabywcom bezpośrednio od producentów rolnych. W artykulezaprezentowano charakterystykę krótkich łańcuchów dostaw żywności (KŁDŻ), wskazując możliwościjej dystrybucji. Badanie o charakterze jakościowym przeprowadzone zostało metodąindywidualnych wywiadów pogłębionych i częściowo ustrukturyzowane przeprowadzono podczaswydarzenia EKOWEKKEND w Poznaniu wśród producentów oraz konsumentów. Celemprowadzonych badań była m.in. identyfikacja korzyści wynikających z takiej formy dystrybucji.Zarówno producenci, jak i konsumenci wskazali korzyści z nabywania i spożywania lokalnychproduktów, w tym: wysoką jakość oferowanych produktów, odpowiednią cenę oraz waloryodżywcze oraz zdrowotne.