1. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Kraciński P. Zbiory i rozdysponowanie produkcji truskawek, malin i porzeczek w Polsce w latach 2001-2012
Autor | Paweł Kraciński |
Tytuł | Zbiory i rozdysponowanie produkcji truskawek, malin i porzeczek w Polsce w latach 2001-2012 |
Title | HARVESTING AND DISPOSAL OF THE PRODUCTION OF STRAWBERRIES,RASPBERRIES AND CURRANTS IN POLAND |
Słowa kluczowe | owoce jagodowe, produkcja, eksport, przetwórstwo |
Key words | berry fruits, production, export, processing |
Abstrakt | Celem artykułu jest określenie zmian w zbiorach oraz rozdysponowaniu głównych gatunków owoców jagodowych w Polsce, a także ustalenie znaczenia polskiej produkcji tych owoców w świecie. W latach 2001-2012 rosła produkcja malin i porzeczek czarnych, a spadała truskawek. Przetwórstwo przemysłowe miało najwyższy i rosnący udział w zagospodarowaniu zbiorów głównych owoców jagodowych w Polsce. Głównym produktem przetwórstwa truskawek oraz malin były mrożone owoce, a porzeczek czarnych – soki zagęszczone. |
Abstract | The aim of this article was to analyse changes in harvesting of fruits and disposal of the main berry fruits in Poland, as well as domestic market share in global production. Production of raspberries increased, whereas production of strawberries decreased, alongside slight increase in production of black berries. Industrial possessing had the highest and increasing share in utilizing the harvesting of the main berry fruits in Poland. The main product of processing strawberries and raspberries were frozen fruits, and in case of blackcurrants - squashes (concentrated juice). |
Cytowanie | Kraciński P. (2014) Zbiory i rozdysponowanie produkcji truskawek, malin i porzeczek w Polsce w latach 2001-2012.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 2: 132-140 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n2_s132.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012 |
|
Brzozowski P., Grużewska A., Rymuza K. Koszty i opłacalność produkcji porzeczki czarnej w zależności od metody zbioru i powierzchni plantacji
Autor | Piotr Brzozowski, Agata Grużewska, Katarzyna Rymuza |
Tytuł | Koszty i opłacalność produkcji porzeczki czarnej w zależności od metody zbioru i powierzchni plantacji |
Title | Costs and Production Profitability according to Harvest Method and Area under Blackcurrant |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The work presents an analysis of blackcurrant harvest time, profitability and cultivation profitability threshold when harvest was performed manually or mechanically by means of a tractor-mounted or self-propelled harvester. It has been demonstrated that mechanical harvest reduces both the harvest time and production costs as a result of which the cultivation becomes profitable. The minimum area under blackcurrant, which generates profit, is 0.39 ha for a tractor-mounted harvester and 0.35 ha for a self-propelled harvester. |
Cytowanie | Brzozowski P., Grużewska A., Rymuza K. (2012) Koszty i opłacalność produkcji porzeczki czarnej w zależności od metody zbioru i powierzchni plantacji.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 100: 85-93 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2012_n100_s85.pdf |
|
|
3. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2011 |
|
Brzozowski P., Grużewska A., Majchrowski K., Rymuza K. Rachunek opłacalności uprawy czarnej porzeczki przy różnym poziomie plonów i cen
Autor | Piotr Brzozowski, Agata Grużewska, Karol Majchrowski, Katarzyna Rymuza |
Tytuł | Rachunek opłacalności uprawy czarnej porzeczki przy różnym poziomie plonów i cen |
Title | THE PROFITABILITY CALCLUS OF BLACKCURRANT CULTIVATION AT DIFFERENT LEVELS OF YIELD AND PRICE |
Słowa kluczowe | dochód, porzeczka czarna, plon, cena |
Key words | profit, blackcurrant, yield, price |
Abstrakt | W pracy przedstawiono opłacalność produkcji czarnej porzeczki według cen z 2010 roku. Przedstawiono koszty założenia plantacji i jej użytkowania w okresie inwestycyjnym oraz koszty ponoszone w okresie pełnego owocowania. Przeprowadzono również ocenę zmiany opłacalności produkcji w zależności od ceny i uzyskanego plonu. Stwierdzono, że uprawa czarnej porzeczki staje się nieopłacalna, jeśli cena wynosi 1,3 zł za kg, a plon - 4 tony z hektara. |
Abstract | The work presents an analysis of blackcurrant production profitability. The following costs were considered: the cost of operation establishment, cost of blackcurrant cultivation during the investment period and costs incurred during the stage of fruit ripe for picking. An analysis of production profitability changes depending on price and yield was also conducted. It was found that blackcurrant cultivation became unprofitable at a price of PLN 1.3 per 1 kg and fruit yield of 4 tons per ha. |
Cytowanie | Brzozowski P., Grużewska A., Majchrowski K., Rymuza K. (2011) Rachunek opłacalności uprawy czarnej porzeczki przy różnym poziomie plonów i cen.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 98, z. 4: 77-84 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2011_n4_s77.pdf |
|
|