1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Kowalska M. THE BLOG AS A COMMUNICATION TOOL IN THE ASSESSMENT OF YOUNG CONSUMERS - THE RESULTS OF EMPIRICAL RESEARCH
Autor | Magdalena Kowalska |
Tytuł | THE BLOG AS A COMMUNICATION TOOL IN THE ASSESSMENT OF YOUNG CONSUMERS - THE RESULTS OF EMPIRICAL RESEARCH |
Title | Blog jako narzędzie komunikacji w ocenie młodych konsumentów – wyniki badań empirycznych |
Słowa kluczowe | blog, generation Y, blogosphere, online communication, influencer marketing |
Key words | blog, generation Y, blogospfara, online communication, influencer marketing. |
Abstrakt | The aim of the article is to explore the attitudes of young people towards the use of company blogs as a communication tool between the company and clients and source of information about products and/or the company. In the first part of the article, based on the analysis of secondary sources, the history of the development of modern blogs is presented. This part also discusses the classification of blogs and the potential of the blogosphere as a virtual community as well as the numerous benefits resulting from running a corporate blog. The second part of the study presents the results of the primary research carried out among a representative sample of young people (aged 15-24), whose aim was to recognize their attitudes towards the use of corporate blogs in marketing communication. |
Abstract | Celem artykułu jest eksploracja przekonań i postaw młodych osób wobec wykorzystania blogów firmowych jako narzędzia komunikacji pomiędzy przedsiębiorstwem a klientami oraz źródła informacji o produktach i/lub firmie. W pierwszej części artykułu w oparciu o analizę źródeł wtórnych zaprezentowano historię powstania współczesnych blogów, omówiono ich klasyfikację, wskazano na potencjał blogosfery jako wirtualnej społeczności, a także omówiono liczne korzyści wynikające z prowadzenie bloga korporacyjnego. W drugiej części opracowania zaprezentowano wyniki badań pierwotnych, przeprowadzonych wśród przedstawicieli młodych osób (w wieku 15-24 lat), których celem było poznanie ich postaw względem wykorzystanie blogów korporacyjnych w komunikacji marketingowej |
Cytowanie | Kowalska M. (2020) THE BLOG AS A COMMUNICATION TOOL IN THE ASSESSMENT OF YOUNG CONSUMERS - THE RESULTS OF EMPIRICAL RESEARCH.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 57-67 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s57.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Hubeni Y., Krupa O., Krupa V., Raiter N. Globalization and Local Determinants of HORECA Customers Market Behavior in the Wholesale Food Market
Autor | Yuriy Hubeni, Oksana Krupa, Volodymyr Krupa, Nataliia Raiter |
Tytuł | Globalization and Local Determinants of HORECA Customers Market Behavior in the Wholesale Food Market |
Title | Globalization and Local Determinants of HORECA Customers Market Behavior in the Wholesale Food Market |
Słowa kluczowe | globalization, HoReCa, wholesale trade, wholesale market of agricultural production, wholesale purchase, customers’ market behavior |
Key words | globalization, HoReCa, wholesale trade, wholesale market of agricultural production, wholesale purchase, customers’ market behavior |
Abstrakt | The article is devoted to the research of local determinants of HoReCa sphere subject economic behavior in the wholesale markets of agricultural production under hospitality sphere globalization in Ukraine. The authors generalized the key provisions of consumer market behavior theories and its formation factors in HoReCa sphere. The peculiarities of agricultural wholesale market functioning are defined and the competitive surrounding of wholesale food market in western region of Ukraine is characterized. Main principles of business organization in HoReCa sphere are studied; the impact of globalization and foreign economic activity vectors on this sphere internationalization is outlined. The results of research project made by the authors are given, which was aimed at examining motives and peculiarities of HoReCa customers market behavior when wholesale purchasing agricultural production for their own business. The research was conducted on the basis of “Shuvar” market of agricultural production Ltd. - the largest in Western Ukraine wholesale agricultural market. It consists of several specialized food halls, including HoReCa centre. The structure of HoReCa establishments, that are “Shuvar” wholesale market clients, is analyzed. The factors influencing their managers’ decisions, concerning purchase assortment, its frequency, the most convenient time of goods delivery, are investigated. The evaluation of significance degree of certain products purchase, including price, products homogeneity, their constant availability, exclusiveness, is received. HoReCa sphere subjects’ wishes were studied, concerning purchase information support in the wholesale market, for service quality improvement. |
Abstract | The article is devoted to the research of local determinants of HoReCa sphere subject economic behavior in the wholesale markets of agricultural production under hospitality sphere globalization in Ukraine. The authors generalized the key provisions of consumer market behavior theories and its formation factors in HoReCa sphere. The peculiarities of agricultural wholesale market functioning are defined and the competitive surrounding of wholesale food market in western region of Ukraine is characterized. Main principles of business organization in HoReCa sphere are studied; the impact of globalization and foreign economic activity vectors on this sphere internationalization is outlined. The results of research project made by the authors are given, which was aimed at examining motives and peculiarities of HoReCa customers market behavior when wholesale purchasing agricultural production for their own business. The research was conducted on the basis of “Shuvar” market of agricultural production Ltd. - the largest in Western Ukraine wholesale agricultural market. It consists of several specialized food halls, including HoReCa centre. The structure of HoReCa establishments, that are “Shuvar” wholesale market clients, is analyzed. The factors influencing their managers’ decisions, concerning purchase assortment, its frequency, the most convenient time of goods delivery, are investigated. The evaluation of significance degree of certain products purchase, including price, products homogeneity, their constant availability, exclusiveness, is received. HoReCa sphere subjects’ wishes were studied, concerning purchase information support in the wholesale market, for service quality improvement. |
Cytowanie | Hubeni Y., Krupa O., Krupa V., Raiter N. (2020) Globalization and Local Determinants of HORECA Customers Market Behavior in the Wholesale Food Market.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 25-39 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s25.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Yitayaw M. Effect of Outreach on Financial Sustainability and Profitability of Saving and Credit Cooperatives in Eastern Ethiopia
Autor | Mekonnen Yitayaw |
Tytuł | Effect of Outreach on Financial Sustainability and Profitability of Saving and Credit Cooperatives in Eastern Ethiopia |
Title | Effect of Outreach on Financial Sustainability and Profitability of Saving and Credit Cooperatives in Eastern Ethiopia |
Słowa kluczowe | Eastern Ethiopia; financial sustainability; outreach; profitability; SACCOs |
Key words | Eastern Ethiopia; financial sustainability; outreach; profitability; SACCOs |
Abstrakt | This study scrutinized the effect of outreach on financial sustainability and profitability of SACCOs in Eastern Ethiopia using balanced panel data from 33 SACCOs over the period of 2017-2019. Quantitative approach and explanatory design were employed to realize the stated objective. This study used secondary data sources, mainly audited financial statement of the SACCOs, in the study period. The analysis revealed that SACCOs in Eastern Ethiopia are profitable but not financially sustainable. Random effect model results show that gross loan to asset ratio, yield on gross loan portfolio, managerial and operational efficiency has statistically significant and positive effect on the financial sustainability of SACCOs, while average loan size has statistically significant but negative effect. Likewise, gross loan to asset ratio, managerial efficiency, and average loan size has statistically significant and positive effect on the profitability of SACCOs in Eastern Ethiopia. However, the portion of women borrowers and number of active borrowers has statistically significant but negative effect on the profitability of the SACCOs in the study area. Finally, the study suggests that increasing the number of borrowing clients and sales volume (loan portfolio) could benefit SACCOs in Eastern Ethiopia from economics of scale. |
Abstract | This study scrutinized the effect of outreach on financial sustainability and profitability of SACCOs in Eastern Ethiopia using balanced panel data from 33 SACCOs over the period of 2017-2019. Quantitative approach and explanatory design were employed to realize the stated objective. This study used secondary data sources, mainly audited financial statement of the SACCOs, in the study period. The analysis revealed that SACCOs in Eastern Ethiopia are profitable but not financially sustainable. Random effect model results show that gross loan to asset ratio, yield on gross loan portfolio, managerial and operational efficiency has statistically significant and positive effect on the financial sustainability of SACCOs, while average loan size has statistically significant but negative effect. Likewise, gross loan to asset ratio, managerial efficiency, and average loan size has statistically significant and positive effect on the profitability of SACCOs in Eastern Ethiopia. However, the portion of women borrowers and number of active borrowers has statistically significant but negative effect on the profitability of the SACCOs in the study area. Finally, the study suggests that increasing the number of borrowing clients and sales volume (loan portfolio) could benefit SACCOs in Eastern Ethiopia from economics of scale. |
Cytowanie | Yitayaw M. (2020) Effect of Outreach on Financial Sustainability and Profitability of Saving and Credit Cooperatives in Eastern Ethiopia.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 2: 51-69 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n2_s51.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Sołtysiak M. Seniorzy na rynku usług bankowych w Polsce
Autor | Mirosław Sołtysiak |
Tytuł | Seniorzy na rynku usług bankowych w Polsce |
Title | SENIORS ON THE MARKET OF BANKING SERVICES IN POLAND |
Słowa kluczowe | usługi bankowe, ubankowienie, pokolenie 65+ |
Key words | banking services, banking, generation 65+ |
Abstrakt | Cel – Określenie preferencji przedstawicieli Polaków zaliczanych do grupy wiekowej 65+ w korzystaniu z podstawowych rodzajów produktów na rynku bankowym. Metoda badań – Badania ankietowe przeprowadzone na grupie 569 respondentów zaliczanych do generacji 65+; wykonane przy pomocy kwestionariusza ankietowego w okresie od marca do maja 2018 r. Poprzedzone badaniem pilotażowym zrealizowanym w styczniu 2018 r. Wynik – Określono zachowania Polaków zaliczanych do generacji 65+ na rynku usług bankowych. Oszacowano poziom zainteresowania produktami bankowymi i poziom aktywności w korzystania tych produktów oraz ustalono preferowane sposoby realizacji usług bankowych. Dokonano analiza portfela produktów bankowych tego segmentu klientów. Oryginalność/Wartość – Wyniki badań stanowią poszerzenie stanu wiedzy na temat zachowań klientów zaliczanych do generacji 65+ na polskim rynku usług bankowych. |
Abstract | Objective - To determine the preferences of Polish representatives included in the group of those aged 65+ in using the basic types of products on the banking market. Test method - Survey conducted on a group of 569 respondents belonging to the generation of those aged 65+; made with the use of a questionnaire from March to May 2018. Preceded by a pilot study carried out in January 2018. Result - The behavior of Poles belonging to the generation of those aged 65+ on the banking services market was defined. The level of interest in banking products and the level of activity in using these products was estimated, as well as the preferred ways to implement banking services. An analysis of the banking products portfolio of this customer segment was made. Originality / Value - The results of the research are an extension of the state of knowledge about the behavior of clients belonging to those aged 65+ on the Polish banking services market. |
Cytowanie | Sołtysiak M. (2020) Seniorzy na rynku usług bankowych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 24(73): 214-231 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n73_s214.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Gancewski K., Juszczyk S. OFFER OF PRIVATE BANKING OF KEY BANKS IN POLAND - STATE AND PERSPECTIVES
Autor | Karol Gancewski, Sławomir Juszczyk |
Tytuł | OFFER OF PRIVATE BANKING OF KEY BANKS IN POLAND - STATE AND PERSPECTIVES |
Title | |
Słowa kluczowe | affluence, private banking, wealth management, HNWI group |
Key words | zamożność, private banking, wealth management, grupa HNWI |
Abstrakt | The aim of the research was to identify and assess the changes of private banking in Poland. The research determined among others that the financial products with the lowest risk are currently the most popular among private banking clients of the surveyed banks. It was also determined that the most popular service in the next 2 years will probably be investment advice. Non-banking services such as legal and tax consultancy, educational consulting or concierge services will be an addition to the private banking in Poland. |
Abstract | Celem badań było rozpoznanie i ocena zmian private bankingu w Polsce. W toku badań ustalono między innymi, że produkty finansowe o najmniejszym ryzyku cieszą się obecnie największą popularnością wśród klientów private bankingu badanych banków. Na podstawie wyników badań ustalono również, że najbardziej popularną usługą, świadczoną w ramach private bankingu w najbliższych 2 latach będzie prawdopodobnie doradztwo inwestycyjne. Usługi pozabankowe takie jak doradztwo prawno-podatkowe, doradztwo edukacyjne czy usługi concierge będą w dalszym ciągu dodatkiem oferty w ramach private bankingu w Polsce. |
Cytowanie | Gancewski K., Juszczyk S. (2019) OFFER OF PRIVATE BANKING OF KEY BANKS IN POLAND - STATE AND PERSPECTIVES.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 21(70): 68-79 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n70_s68.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2018 |
|
Mazurkiewicz-Pizło A., Pizło W. Tajemniczy klient jako metoda badawcza – wybrane problemy
Autor | Anna Mazurkiewicz-Pizło, Wojciech Pizło |
Tytuł | Tajemniczy klient jako metoda badawcza – wybrane problemy |
Title | MYSTERY SHOPPING AS THE RESEARCH METHOD – SELECTED PROBLEMS |
Słowa kluczowe | metody badawcze, fenomenologia, pozytywizm, obserwacja uczestnicząca, badania marketingowe, konsument, usługi, mystery shopper, E. Husserl, A. Comte |
Key words | |
Abstrakt | Specyfika usług implikuje konieczność monitorowania ich jakości. Stale poszukiwane są metody oceny usług nieangażujące konsumentów. Jedną z nich jest metoda tajemniczego klienta. Celem publikacji jest diagnoza procedur stosowanych w badaniach marketingowych, a w szczególności wykorzystanie metody tajemniczego klienta w której ocena jest prowadzona przez zespół osób. Dla sprawdzenia tego podejścia zastosowano ocenę jakości usług gastronomicznych w wybranych placówkach sieci restauracji, takich jak: Pizza Hut, Pizzeria Da Grasso, Bobby Burger i Bierhalle. Innowacją w badaniu było wykorzystanie grupowej oceny usługi. Przyjęta metodyka pozwoliła na przeprowadzenie badania w zbliżonych do rzeczywistych warunków, gdyż zwykle ludzie idą do restauracji w kilka osób. Budowanie zespołów, które wspólnie oceniałyby jakość usług, daje również możliwość redukcji zróżnicowanej percepcji i różnych doświadczeń osób uczestniczących w badaniu. |
Abstract | The specificity of services implies the need to monitor their quality. Methods for assessing non-consumer services are constantly sought after. The mystery client method is one of them. The purpose of this publication is to diagnose the procedures used in marketing research, and in particular to use the mysterious client method in which the assessment is conducted by a team of people. To verify this approach, the quality assessment of gastronomic services was used in selected restaurant chains, such as Pizza Hut, Pizzeria Da Grasso, Bobby Burger and Bierhalle. The innovation in the study was the use of group to evaluate services. The adopted methodology allowed to conduct the study in close to real conditions, because usually people go to a restaurant together. Building teams that would jointly assess the quality of services gives also the opportunity to reduce the diversification in perception and different experiences of people participating in the study. |
Cytowanie | Mazurkiewicz-Pizło A., Pizło W. (2018) Tajemniczy klient jako metoda badawcza – wybrane problemy.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 20(69): 112-126 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2018_n69_s112.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2018 |
|
Pawłowska M., Stefański A. Analiza wpływu rolników jako grupy kredytobiorców na rentowność i bezpieczeństwo banków spółdzielczych w Polsce w latach 2012-2017
Autor | Monika Pawłowska, Artur Stefański |
Tytuł | Analiza wpływu rolników jako grupy kredytobiorców na rentowność i bezpieczeństwo banków spółdzielczych w Polsce w latach 2012-2017 |
Title | THE ANALYSIS OF THE INFLUENCE FARMERS, AS DEBTORS, HAVE ON THE PROFITABILITY AND SOLVENCY OF COOPERATIVE BANKS IN POLAND BETWEEN 2012-2017 |
Słowa kluczowe | banki spółdzielcze, rolnicy, rentowność, wypłacalność |
Key words | cooperative banks, farmers, profitability, solvency |
Abstrakt | Głównym celem artykułu jest ocena znaczenia rolników jako kredytobiorców oraz wpływu tej grupy klientów na rentowność i bezpieczeństwo banków spółdzielczych w Polsce w latach 2012-2017. Analizę oparto na danych kwartalnych z okresu od grudnia 2012 do czerwca 2017 roku (19 obserwacji).Postawiono następujące hipotezy: udział rolników w strukturze kredytów banków spółdzielczych maleje (H1), spadek udziału kredytów dla rolników w kredytach ogółem w bankach spółdzielczych powoduje spadek rentowności, mierzony wskaźnikiem ROA, a siła tej korelacji jest co najmniej umiarkowana (H2), spadający udział rolników w portfelu kredytowym banków spółdzielczych jest dodatnio skorelowany z poziomem łącznego współczynnika wypłacalności oraz współczynnika kapitałowego Tier-1 i że jest to korelacja co najmniej o umiarkowanej sile (H3).Przeprowadzone badania pozwalają na wysunięcie następujących wniosków: udział kredytów dla rolników w łącznym portfelu kredytowym w bankach spółdzielczych w Polsce spada, jest on skorelowany z poziomem rentowności aktywów, korelacja jest dodatnia, a jej siła co najmniej umiarkowana, jednocześnie jest ujemnie skorelowany z poziomem współczynnika wypłacalności oraz współczynnika kapitałowego Tier-1. Zatem pozytywnie zweryfikowane zostały dwie z trzech postawionych hipotez. |
Abstract | The main objective of the article is to assess of the importance of farmers as debtors and the influence of this group of clients on the profitability and security of cooperative banks in Poland between 2012-2017. The analysis was based on quarterly data between December 2012 and June 2017 (19 observations). The following hypotheses were introduced: the share of farmers in the credit structure of cooperative banks decreases (H1), the decrease in the farmers’ credit share in the total number of credits in cooperative banks lowers their profitability measured by the ROA index, and the correlation magnitude is at least moderate (H2), the decreased share of farmers in the credit portfolio of cooperative banks is positively correlated with the level of the total solvency ratio and Tier-1 capital ratio, and this correlation is at least of moderate magnitude (H3).The conducted research allows to conclude that: the share of credits for farmers in the total credit portfolio of cooperative banks in Poland is decreasing. It is correlated with the level of assets profitability, the correlation is positive, and its magnitude is at least moderate. Simultaneously, it is negatively correlated with the level of Tier-1 capital ratio. Hence, only two out of three hypotheses have been verified. |
Cytowanie | Pawłowska M., Stefański A. (2018) Analiza wpływu rolników jako grupy kredytobiorców na rentowność i bezpieczeństwo banków spółdzielczych w Polsce w latach 2012-2017.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 20(69): 163-171 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2018_n69_s163.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2018 |
|
Adamska M. Czynniki motywacji personelu sprzedażowego w małych i średnich przedsiębiorstwach
Autor | Małgorzata Adamska |
Tytuł | Czynniki motywacji personelu sprzedażowego w małych i średnich przedsiębiorstwach |
Title | MOTIVATION FACTORS FOR SALES PERSONEL IN SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES |
Słowa kluczowe | kapitał kliencki, personel sprzedażowy, motywacja, system motywacji |
Key words | client capital, sales staff, motivation, motivation system |
Abstrakt | W artykule zaprezentowane i omówione zostały czynniki motywacji personelu sprzedażowego. Podstawowa teza artykułu skoncentrowana została na omówieniu instrumentów wykorzystanych przez kadrę menadżerską do konstruowania systemu motywacji. Celem artykułu jest identyfikacja instrumentów motywacji stosowanych w przedsiębiorstwach z uwzględnieniem kryterium wielkości oraz segmentu rynku i rodzaju klientów. Zidentyfikowane zależności mogą mieć istotny wpływ na przyszły kształt i charakter tworzonych systemów motywacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem roli personelu sprzedażowego, działającego w bezpośrednim kontakcie z klientami.W autorskich badaniach, dotyczących zarządzania relacjami z klientem, przeprowadzonych metodą CATI wśród małych i średnich przedsiębiorstw w województwie opolskim, podjęte zostały m.in. zagadnienia związane z funkcjonowaniem personelu sprzedażowego odpowiedzialnego za współpracę z kapitałem klientów w tych przedsiębiorstwach.Na podstawie wyników przeprowadzonej kwerendy literaturowej, doświadczeń płynących ze współpracy z przedsiębiorstwami regionu oraz autorskich badań dot. zarządzania relacjami z kapitałem klienckim w sektorze MŚP, opracowane zostały rekomendacje dotyczące działań mających na celu kreowanie zaangażowania personelu sprzedażowego. |
Abstract | The article presents and discusses the motivations of sales staff. The basic thesis of the article was focused on discussing the instruments used by the managerial staff to construct the motivation system.The purpose of the article is to identify motivation instruments used in enterprises, taking into account the size criterion as well as market segments and the type of clients. Identified dependencies may have a significant impact on the future shape and nature of the motivation systems, developed with particular emphasis on the role of sales staff operating in direct contact with customers.In the author's research on customer relationship management carried out among small and medium-sized enterprises in the Opolskie voivodship, issues related to the operation of sales staff responsible for cooperation with clients' capital in these enterprises were also undertaken.Based on the results of a literature query, experience from cooperation with regional enterprises and original research on managing customer-relationship relations in the SME sector, recommendations have been developed regarding activities aimed at creating involvement of sales staff. |
Cytowanie | Adamska M. (2018) Czynniki motywacji personelu sprzedażowego w małych i średnich przedsiębiorstwach.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 20(69): 7-19 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2018_n69_s7.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Stangierska D., Świątkowska M., Ulyanitskaya Y. Czynniki wyboru i satysfakcji z usług świadczonych przez lokale fast food w świetle badań klientów i pracowników
Autor | Dagmara Stangierska, Monika Świątkowska, Yauheniya Ulyanitskaya |
Tytuł | Czynniki wyboru i satysfakcji z usług świadczonych przez lokale fast food w świetle badań klientów i pracowników |
Title | Service quality and satisfaction factors of fast food services in the light of customer and employee surveys |
Słowa kluczowe | czynniki wyboru, lojalność klienta, gastronomia, fast food |
Key words | choice factors, customer loyalty, gastronomy, fast food |
Abstrakt | Celem opracowania było porównanie czynników kształtujących wybór i satysfakcję konsumentów ze świadczonych usług i jakości produktów na przykładzie sieci restauracji fast food. Na podstawie badań zarówno klientów jak i pracowników, podjęto się próby wyjaśnienia, jakie czynniki w największym stopniu wpływają na wybór i satysfakcję w opinii klientów i pracowników tego typu lokali. Stwierdzono, iż zarówno w przypadku klientów jak i pracowników do najważniejszych czynników wyboru i satysfakcji z usługi gastronomicznej należą smak oferowanych produktów, czas realizacji zamówienia i lokalizacja; duże znaczenie dla klientów ma również korzystna relacja ceny do jakości oferowanych potraw. Zauważone różnice w największym stopniu dotyczą oceny aspektów związanych z obsługą, która jest wyżej oceniana przez pracowników. Klienci w swoich opiniach przejawiają racjonalizm, ich opinie są silniej spolaryzowane a różnice między najważniejszymi i najmniej istotnymi czynnikami bardzo wyraźne. Pracownicy wykazują zaś tendencję do rozpatrywania szerzej zarówno czynników wyboru jak i satysfakcji, co przejawia się w mniejszych różnicach ocen poszczególnych czynników. |
Abstract | The aim of the study was to compare the consumers’ choice and satisfaction factors with provided services and product quality on the example of a fast food restaurant chain. Based on the research of both clients and employees, attempts were made to clarify which factors affect the customers choice and satisfaction and staff in this type of gastronomy. It was found that both for customers and employees, the most important factors in the selection and satisfaction of the gastronomy services are the taste of the offered products, the time of order fulfillment and location. High importance for customers also has a favorable price relationship to the quality of the offered dishes. The differences observed are most closely related to the assessment of the service aspects, which are assessed above by the staff. Customers in their opinions show rationalism, their opinions are stronger polarized and the differences between the most important and least important factors are very clear. Employees tend to consider both the choice and satisfaction factors more broadly, which is reflected in the smaller differences in evaluations of individual factors. |
Cytowanie | Stangierska D., Świątkowska M., Ulyanitskaya Y. (2017) Czynniki wyboru i satysfakcji z usług świadczonych przez lokale fast food w świetle badań klientów i pracowników.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 119: 181-193 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n119_s181.pdf |
|
|
10. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2017 |
|
Chudzian J., Prynko M. The features of marketing mix for non-profit organisations
Autor | Joanna Chudzian, Mariana Prynko |
Tytuł | The features of marketing mix for non-profit organisations |
Title | The features of marketing mix for non-profit organisations |
Słowa kluczowe | |
Key words | marketing, marketing mix, non-profit organisations, NGOs |
Abstrakt | |
Abstract | This article examines the concept of marketing mix for non-profit organisations. The authors suggest the use of “4Cs+people”, the elements of which include: consumer solution (mission, sphere of influence, role within the sphere of influence, representing common interests and advocacy, values for target audiences within the sphere of influence, goods and services offered for members, recipients and groups in the wider society), consumer cost (for members, volunteers, clients – service recipients, people and companies making individual financial and in-kind donations, organisations’ own employees, the mass media and legislators, employees of large international foundations and society in general), convenience (the place and means by which events are conducted), communication (advertisement, PR, communication strategy, communication style, how easily information can be found) and people (professionalism, attitude to people and job). We believe that this concept represents special features of the service sphere in general and of non-profit organisation operations in particular. |
Cytowanie | Chudzian J., Prynko M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2017_n1_s89.pdf |
|
|
11. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2017 |
|
Szuba P., Tworzydło D. Verifying an image objectives matrix for measuring the effects of public relations activities in business
Autor | Przemysław Szuba, Dariusz Tworzydło |
Tytuł | Verifying an image objectives matrix for measuring the effects of public relations activities in business |
Title | Verifying an image objectives matrix for measuring the effects of public relations activities in business |
Słowa kluczowe | |
Key words | public relations, measurement of effects of public relations activities, internal and external communication, quantitative research, scale reliability analysis, image gap, image objectives matrix |
Abstrakt | |
Abstract | This article presents the results of comprehensive research on image in the internal and external environments of an organization. During the research, the method of measuring the effect of public relations activities, i.e. the image objectives matrix, was alsoverified. The above tool is used to determine the image position of an economic entity, and to identify possible problems the entity must address in the range of its internal and external communications. The main conclusion is: The research project, completed in three phases(external, internal, image assessment), enabled us to optimize the dedicated tools for subsequent image studies, making it easy to see the changes closely, taking into account their direction. ZETO’s management board has received extensive material that, if appropriately used, will have a direct impact on showing the direction in which the company should be headed in the coming years. The opinions of institutional clients and employees will help to determine the strategy for future activities. |
Cytowanie | Szuba P., Tworzydło D. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2017_n2_s121.pdf |
|
|
12. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2016 |
|
Balina R., Idasz-Balina M. Narzędzia CSR w kreowaniu wizerunku banku spółdzielczego
Autor | Rafał Balina, Marta Idasz-Balina |
Tytuł | Narzędzia CSR w kreowaniu wizerunku banku spółdzielczego |
Title | Application of CSR tools in the process of image creation in cooperative |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność biznesu, bank spółdzielczy, wizerunek, korzyść |
Key words | Socially Responsible Business, cooperative bank, image, benefit |
Abstrakt | Przeprowadzone badania dotyczyły określenia znaczenia narzędzi wykorzystywanych przez banki spółdzielcze w ramach koncepcji społecznie odpowiedzialnego biznesu do kreowania własnego wizerunku na rynku lokalnym. Badania ankietowe przeprowadzono w pierwszej połowie 2016 roku na grupie 600 klientów banków spółdzielczych. Przeprowadzone badania wykazały, że w przypadku badanych polskich banków spółdzielczych stosowanie koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu wpływa pozytywnie na jego wizerunek a społecznie odpowiedzialne banki uzyskują wiele korzyści zarówno dla siebie samych, jak również dla społeczności oraz środowiska, w którym funkcjonują. |
Abstract | The research was determining the significance of the tools used by the cooperative banks under the concept of Socially Responsible Business to create their own image in the local market. The questionnaire survey was conducted in the first half of 2016 at group of 600 clients of cooperative banks. The research showed that in the case of Polish cooperative banks the concept of corporate social responsibility has a positive effect on their image. What more socially responsible banks gets a lots of benefits for them and for the environment and the community, in which they operate. |
Cytowanie | Balina R., Idasz-Balina M. (2016) Narzędzia CSR w kreowaniu wizerunku banku spółdzielczego.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 3: 69-79 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2016_n3_s69.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Domańska T., Ganc M. Leasing jako forma finansowania majątku przedsiębiorstw rolniczych
Autor | Teresa Domańska, Marzena Ganc |
Tytuł | Leasing jako forma finansowania majątku przedsiębiorstw rolniczych |
Title | Leasing as a form of financing agricultural enterprises |
Słowa kluczowe | leasing, finansowanie, przedsiębiorstwa rolnicze |
Key words | leasing, financing, agricultural enterprises |
Abstrakt | Dostęp do finansowania działalności gospodarczej jest jednym z podstawowych warunków funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstwa, także rolniczego. Stopień dostępności środków finansowych i warunki, na których rolnicy mogą z nich korzystać jest czynnikiem stymulującym wprowadzanie nowych rozwiązań technologicznych. Celem opracowania jest dokonanie oceny zakresu finansowania leasingiem inwestycji w przedsiębiorstwach rolniczych. Badania przeprowadzono na podstawie danych dotyczących klientów jednej z wiodących firm leasingowych w Polsce. Informacje pozyskano na bazie umów leasingowych zawieranych przez klientów w latach 2003–2010. Do badań zakwalifikowano klientów, którzy w badanym okresie zawarli co najmniej jedną umowę leasingu. |
Abstract | The access to financing economic activity is one of the basic conditions of work and development of companies, including the agricultural ones. The availability of funds and conditions under which farmers can use them stimulate their ability to introduce new technological solutions. The aim of the study is to assess the extent of financing lease of investment in agricultural enterprises. The research was based on information which concerns clients of one of the leading leasing companies in Poland. The data comes from lease agreements signed between 2003 and 2010. The study involved clients who have signed at least one lease agreement within that period. |
Cytowanie | Domańska T., Ganc M. (2016) Leasing jako forma finansowania majątku przedsiębiorstw rolniczych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 113: 185-197 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n113_s185.pdf |
|
|
14. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2016 |
|
Bielecka K., Parzonko A. Preferencje osób starszych uczestniczących w wach turystycznych
Autor | Katarzyna Bielecka, Anna Parzonko |
Tytuł | Preferencje osób starszych uczestniczących w wach turystycznych |
Title | Preferences of senior tourists |
Słowa kluczowe | turystyka, seniorzy, wypoczynek |
Key words | tourism, seniors, leisure |
Abstrakt | Zwiększająca się liczba osób starszych w społeczeństwie sprawia, że jest to znacząca grupa konsumentów stanowiąca odrębny segment odbiorców w każdej dziedzinie, w tym w turystyce. Aby stworzyć atrakcyjne oferty dla seniorów, należy dokładnie rozpoznać i przeanalizować ich potrzeby oraz preferencje. Przeprowadzono badania empiryczne za pomocą metody sondażu diagnostycznego przy zastosowaniu techniki ankietowej wśród 49 uczestników Pikniku „Seniorada” zorganizowanego przez Europejskie Stowarzyszenie Aktywności Ruchowej 50+ wraz z Akademią Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Pozyskany materiał empiryczny umożliwił ocenę częstotliwości wyjazdów seniorów, preferencji dotyczących zagospodarowania czasu wolnego podczas wyjazdu m.in. preferowanych form uprawiania turystyki czy też sposobu organizacji wycieczek. |
Abstract | The number of seniors in society is on the rise which makes them an increasingly significant group of consumers which forms a distinct segment of clients in various areas, including tourism. To create attractive offers for older travelers, it is necessary to identify and analyze their needs and preferences. This paper presents the results of an empirical study involving the method of a diagnostic survey using a questionnaire technique. The respondents were 49 participants of “Seniorada” picnic organized by the European Association of Physical Activity 50+ and Józef Piłsudski Academy of Physical Education in Warsaw. The collected empirical material provides data on the frequency of seniors’ travels, their preferences regarding the tour attractions, preferred forms of travelling and tour organization. |
Cytowanie | Bielecka K., Parzonko A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2016_n6_s5.pdf |
|
|
15. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2015 |
|
Balina R. Poziom zadowolenia klientów banków spółdzielczych z sektora małych i średnich przedsiębiorstw
Autor | Rafał Balina |
Tytuł | Poziom zadowolenia klientów banków spółdzielczych z sektora małych i średnich przedsiębiorstw |
Title | The level of cooperative banks customer satisfaction of the small and medium enterprise sector |
Słowa kluczowe | bank spółdzielczy; jakość; zadowolenie; lojalność; klient |
Key words | cooperative bank; quality; satisfaction; loyalty; client |
Abstrakt | We współczesnym burzliwym środowisku gospodarczym jakość usług jest nieocenionym atutem. Banki powinny tak zarządzać, aby przetrwać i zyskać przewagę konkurencyjną. Silna konkurencja ze strony banków komercyjnych wymusza na bankach spółdzielczych ciągłą walkę o utrzymanie klientów. Jednym z elementów przewagi konkurencyjnej coraz częściej staje się jakość obsługi klientów. Ze względu na ograniczoną liczbę potencjalnych klientów na rynku wydaje się, że coraz ważniejsze staje się budowanie bazy lojalnych klientów, a nie tylko zdobywanie nowych. W opracowaniu przedstawiono badania dotyczące stopnia zadowolenia klientów z jakości produktów i obsługi banków spółdzielczych. Badania oparto na ankiecie przeprowadzonej wśród ich klientów z sektora MSP. Analiza wykazała wysoki poziom zadowolenia usługobiorców zarówno z oferty bankowej, jak i jakości obsługi w placówkach bankowych. |
Abstract | Quality of service is an underestimated asset in this dynamic, contemporary economy, and Polish cooperative (co-op) banks should be managed in such a way to endure and gain competitive advantage. Strong competition from various commercial banks has forced co-op banks into a continual struggle to maintain its clientele. Currently, one of the elements for achieving that competitive ‘edge’ is the quality of customer service. Since the clientele market potential is finite, it seems that building a base of loyal customers becomes more consequential than attracting new clients. This compilation presents surveys pertaining to the degree of customer satisfaction in reference to the quality of instruments and services offered by Poland’s co-op banks. The study is based on a questionnaire presented to bank clients from the small and medium enterprise (SME) sector. The analysis presents high levels of satisfaction by service recipients for products offered and service quality in bank locations. |
Cytowanie | Balina R. (2015) Poziom zadowolenia klientów banków spółdzielczych z sektora małych i średnich przedsiębiorstw.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 1: 29-37 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2015_n1_s29.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Pawlewicz A., Szamrowski P. Wykorzystanie mediów społecznościowych w komunikacji z klientem na przykładzie firm sektora piwowarskiego
Autor | Adam Pawlewicz, Piotr Szamrowski |
Tytuł | Wykorzystanie mediów społecznościowych w komunikacji z klientem na przykładzie firm sektora piwowarskiego |
Title | The use of social media to communicate with stakeholders on the example of the brewing sector companies |
Słowa kluczowe | media społecznościowe, technologia 2.0, public relations |
Key words | social media, technology 2.0, public relations |
Abstrakt | Głównym celem artykułu jest identyfikacja platform i narzędzi mediów społecznościowych wykorzystywanych przez przedsiębiorstwa sektora piwowarskiego w komunikacji z otoczeniem, przede wszystkim potencjalnym klientem. Ponadto w badaniach starano się określić charakter publikowanych treści, zidentyfikować osoby odpowiedzialne za ich zarządzanie oraz przedstawić korzyści i wady ich prowadzenia w komunikacji i kreowaniu wizerunku firmy. Uzyskane rezultaty wskazują, że jedynie 25% zbadanych przedsiębiorstw nie wykorzystuje w PR mediów społecznościowych. Sytuacja ta dotyczy wyłącznie przedsiębiorstw małych, o charakterze regionalnym. Wszystkie największe kompanie piwowarskie w swojej działalności public relations wykorzystują co najmniej jedno medium społecznościowe, skupiając się w zdecydowanej większości przypadków na social networking (Facebook) oraz na Video Sharing (YouTube). Dodatkowo w przypadku największych kompanii piwowarskich część marek wchodzących w skład poszczególnych kapitałowych grup posiada swoje własne kanały social media wykorzystywane w komunikacji z otoczeniem. Jako najistotniejsze korzyści ze stosowania mediów społecznościowych wskazywano w równej mierze ogólną promocję produktów firmy oraz, co bardzo ważne, budowę dialogu ze społecznością użytkowników konkretnej platformy. |
Abstract | The main objective of this paper is to identify the platforms and social media tools utilized by the brewing industry in communication with the stakeholders, mainly with potential clients. In addition, the study sought to determine the nature of the published content, identify those responsible for their management, and present the advantages and disadvantages of their conduct in communication and creating the image of the company. The results indicate that only 25% of the surveyed companies do not use social media in PR. This applies only to small enterprises, with regional character. All the major brewing companies in their public relations activities use at least one type of social media, focusing in most cases on social networking (Facebook) and Video Sharing (YouTube). In addition, some of the largest brands included in the individual equity groups have their own social media channels used to communicate with the stakeholders. General promotion of company products and, what is very important, creating a dialogue with social media platform community, were seen as the most important benefits of using social media. |
Cytowanie | Pawlewicz A., Szamrowski P. (2015) Wykorzystanie mediów społecznościowych w komunikacji z klientem na przykładzie firm sektora piwowarskiego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 111: 161-176 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n111_s161.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Włodarczyk K. Polscy konsumenci wobec globalizacji konsumpcji
Autor | Katarzyna Włodarczyk |
Tytuł | Polscy konsumenci wobec globalizacji konsumpcji |
Title | Polish consumers vs. globalisation of consumption |
Słowa kluczowe | zachowania konsumentów, globalizacja konsumpcji, polskie społeczeństwo |
Key words | consumer behaviour, consumption globalisation, Polish society |
Abstrakt | Przedsiębiorstwa, które chcą zyskać odbiorców swoich produktów we współczesnym świecie, powinny przygotowywać globalne strategie marketingowe. Wynika to z faktu, że w dobie globalizacji konsumenci mają ułatwiony kontakt między sobą dzięki narzędziom multimedialnym (w tym głównie dzięki Internetowi), co prowadzi do przenikania się kultur, a tym samym wzorców i zachowań konsumpcyjnych. Konsumenci dokonujący podobnych zakupów tworzą grupy skupione wokół wspólnych interesów, doświadczeń i potrzeb. Wymiana doświadczeń między konsumentami przyczynia się do upowszechniania zwyczajów nabywczych, wypierania z rynku tych produktów, które nie spełniły oczekiwań. Tym samym konsument zaczyna oddziaływać na funkcjonowanie producenta. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, jak polski konsument ocenia globalizację konsumpcji w perspektywie czasu. W artykule podjęto rozważania teoretyczne na podstawie literatury przedmiotu oraz wykorzystano dane pochodzące z badań własnych autorki, raportów CBOS, ankiet WVS i EVS, raportów Instytutu Globalizacji i Eurobarometru. Przedstawione wyniki badań wskazują, że polscy konsumenci różnie odnosili się do procesu globalizacji w perspektywie kilku lat, a ich poglądy dotyczące globalizacji i globalizacji konsumpcji na pewno będą nadal ewoluowały. |
Abstract | In modern times, firms that want to attract new clients and encourage them to buy their products should design global marketing strategies. This stems from the fact that in the era of globalisation consumers communicate with one another easily thanks to multi-media devices (mainly via the Internet), which enables particular cultures (and hence consumer patterns and behaviours) to interpenetrate. Consumers making similar buying choices form groups that share interests, experiences and needs. Since they exchange their experiences and reveal their buying habits, products that do not meet their expectations are pushed from the market. In this way, consumers have influence on the functioning of producers. The article is aimed at stating: how do Polish consumers evaluate globalisation of consumption in the prospect of time? The paper includes a theoretical deliberation based on the literature on the subject as well as data derived from the author’s own research and from reports published by Public Opinion Research Centre (CBOS), WVS and EVS surveys, the Globalisation Institute and Eurobarometer. Polish consumers’ opinions concerning globalisation were changing in period 2005–2015. Consequently, it is expected that the opinions about globalisation of consumption will be still evolving in Polish society. |
Cytowanie | Włodarczyk K. (2015) Polscy konsumenci wobec globalizacji konsumpcji.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 111: 177-191 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n111_s177.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Cieszyńska K., Gutkowska K., Wierzbicki J., Żakowska-Biemans S. Oczekiwania polskich konsumentów dotyczące informacji zamieszczanych na opakowaniu mięsa wołowego
Autor | Katarzyna Cieszyńska, Krystyna Gutkowska, Jerzy Wierzbicki, Sylwia Żakowska-Biemans |
Tytuł | Oczekiwania polskich konsumentów dotyczące informacji zamieszczanych na opakowaniu mięsa wołowego |
Title | Polish consumers’ expectations towards information on the packaging of beef |
Słowa kluczowe | oczekiwania konsumentów, jakość, informacje na opakowaniu |
Key words | consumer expectations, quality, information on packaging, information on label |
Abstrakt | W Polsce w sprzedaży mięsa dominują produkty niepaczkowane, jednak zmieniające się potrzeby konsumentów, polegające choćby na poszukiwaniu produktów wygodnych, sprawiają, że na znaczeniu zyskują opakowania jednostkowe mięsa wołowego. Konsumenci w coraz większym stopniu polegają na informacjach zawartych na opakowaniu i etykiecie. Wyniki badań wskazują, iż konsumenci za najbardziej pożądane uznali zamieszczenie informacji o klasie jakości mięsa wołowego dostosowanej do ceny. Ponadto zwracają uwagę na obecność znaków komunikujących atrybuty jakościowe żywności, jak również informacji odnoszących się do potencjalnego wpływu wołowiny na zdrowie. |
Abstract | In Poland, meat is sold mostly in unpackaged form. However, due to the changing needs of the clients who look for convenience, packaged beef is gaining popularity. Consumers become more interested in the information placed on the packaging. According to the research, the consumers are willing to read information concerning the quality class of the meat, as well as the price. Moreover, the clients pay attention to the quality labels and potential influence of the beef consumption on their health. |
Cytowanie | Cieszyńska K., Gutkowska K., Wierzbicki J., Żakowska-Biemans S. (2015) Oczekiwania polskich konsumentów dotyczące informacji zamieszczanych na opakowaniu mięsa wołowego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 112: 33-46 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n112_s33.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2015 |
|
Knop-Iwińska K., Szymańska K. Wartość dla klienta jako podstawa budowania pozycji konkurencyjnej kin studyjnych
Autor | Krystyna Knop-Iwińska, Kamila Szymańska |
Tytuł | Wartość dla klienta jako podstawa budowania pozycji konkurencyjnej kin studyjnych |
Title | CUSTOMER VALUE AS A FUNDAMENT OF BUILDING COMPETITIVE POSITION OF ARTS CINEMAS |
Słowa kluczowe | wartość dla klienta, korzyść dla klienta, kultura, kino studyjne, zarządzanie wartością, komunikowanie wartości |
Key words | customer value, benefit for the customer, culture, arts cinema, value management, value communication |
Abstrakt | Celem artykułu jest zaprezentowanie znaczenia właściwie skonstruowanej wiązki wartości dla klienta jako fundamentu budowania pozycji konkurencyjnej kin niszowych na konkurencyjnym rynku zdominowanym przez kulturę popularną. Biorąc pod uwagę, że „głównym produktem” kin każdego typu są pojedyncze projekcje lub maratony filmowe, kina niszowe muszą przede wszystkim koncentrować się na eksponowaniu swojej unikalności, która w umyśle klienta jawi się jako atrakcyjna. Niszowe instytucje filmowe nie mogą jednak popadać w żadną ze skrajności – ani koncentrować się wyłącznie na oczekiwaniach widzów, ani na „ochronie” studyjności ponad wszystko. Analizie poddano korzyści, jakie kina studyjne chcą dostarczać swoim klientom, ich wpływ na konstruowanie oferty, sposoby komunikowania wartości, a także stopień zaawansowania współpracy z klientem i podmiotami zewnętrznymi w procesie współtworzenia wartości. Podstawę empiryczną opracowania stanowią badania empiryczne przeprowadzone w 2014 r. wśród pracowników i właścicieli polskich kin studyjnych. |
Abstract | The purpose of the article is a presentation of a properly defined set of values for the customer - as a fundament of building competitive advantage for niche cinemas in the market, which is extensively dominated by the popular culture. Considering, that the “main product” of cinemas are singular shows or film marathons, niche cinemas need to concentrate on exposing their uniqueness, which appears attractive in customers’ minds. Niche cinemas cannot go to extremes though- concentrate only on viewers’ expectations or protecting their arts character at any price. The analysis of benefits, which can be expected by the clients, their influence on the what’s on offer, ways of communicating the value and the degree of involving customer and external parties in creating the value. Empirical basis are empirical studies conducted in 2014 among employees and owners of Polish arts cinemas. |
Cytowanie | Knop-Iwińska K., Szymańska K. (2015) Wartość dla klienta jako podstawa budowania pozycji konkurencyjnej kin studyjnych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 13(62): 73-85 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2015_n62_s73.pdf |
|
|
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Zabolotnyy S. Możliwości poprawy polityki zarządzania kapitałem obrotowym spółek giełdowych z sektora agrobiznesu w opiniach zarządzających
Autor | Serhiy Zabolotnyy |
Tytuł | Możliwości poprawy polityki zarządzania kapitałem obrotowym spółek giełdowych z sektora agrobiznesu w opiniach zarządzających |
Title | Possibilities of working capital management policy improvement in the joint-stock companies of agribusiness sector in opinions of managers |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | In the article the opinions of managers of agribusiness joint-stock companies on the possibilities of working capital management policy improvement were presented. With the help of questionnaire the opinions on current working capital policy, its goals and barriers in its forming were defined. According to the managers the main barriers in working capital management included higher priority for other goals of financial management, lack of acceptance from the clients and members of the organization. The highest level of satisfaction among managers had the buying policy and the process of invoicing, that was the result of high efficiency of this area of activity. The majority of the managers considered that the existent policies of liquidity led to the optimal level of liquidity in the enterprises. |
Abstract | |
Cytowanie | Zabolotnyy S. (2013) Możliwości poprawy polityki zarządzania kapitałem obrotowym spółek giełdowych z sektora agrobiznesu w opiniach zarządzających.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 104: 81-91 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n104_s81.pdf |
|
|