1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Orlykovskyi M., Wicki L. Znaczenie sektora agrobiznesu w Polsce i na Ukrainie
Autor | Mykola Orlykovskyi, Ludwik Wicki |
Tytuł | Znaczenie sektora agrobiznesu w Polsce i na Ukrainie |
Title | Agribusiness Sector in Poland and Ukraine |
Słowa kluczowe | agrobiznes, handel zagraniczny, wydajność pracy, struktura agrobiznesu, Ukraina |
Key words | agribusiness, foreign trade, labor productivity, agribusiness structure, Ukraine |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę oceny porównawczej znaczenia agrobiznesu w gospodarce na Ukrainie i w Polsce. Analizą objęto lata 2001-2015. Dane pochodziły z oficjalnych źródeł statystycznych. Stwierdzono, że znaczenie agrobiznesu w Polsce w całym okresie zmniejszało się, a jego udział w wartości dodanej brutto w gospodarce wynosił w 2015 roku 6%, podczas, gdy na Ukrainie było to aż 15% i w ostatnich latach wzrastało. Agrobiznes miał też wysoki udział w eksporcie. W Polsce było to 15%, a na Ukrainie aż 38% w 2015 roku. W strukturze zatrudnienia w agrobiznesie dominowało rolnictwo z udziałem około 80% w obu krajach. Wewnętrzna struktura agrobiznesu była nowocześniejsza w Polsce, gdzie aż 58% wartości dodanej brutto było generowane w sektorze przetwórstwa żywności. Na Ukrainie było to tylko 24%. Znaczenie agrobiznesu w gospodarce ukraińskiej było wyższe niż w polskiej, ma on też tam bardziej surowcowy charakter. Na Ukrainie większy jest potencjał dalszego rozwoju wynikający z dużych zasobów ziemi rolniczej i możliwości wzrostu przetwórstwa żywności i jej eksportu. |
Abstract | The article attempts to compare the importance of agribusiness in the economy in Ukraine and Poland. The analysis covered the years 2001-2015. The data came from official statistical sources. It was found that the importance of agribusiness to the Polish economy decreased over the entire period considered, its share in GVA in whole economy in 2015 was 6%, while in Ukraine it was as much as 15% and in recent years has been increasing. Agrobusiness also had a high share in exports. In Poland, it was 15, and in Ukraine as much as 38% in 2015. The employment structure in agribusiness was dominated by employment in agriculture with a share of about 80% in both countries. The internal structure of agribusiness was more modern in Poland, where as much as 58% of gross value added of agribusiness was generated in the food processing sector. In Ukraine, it was only 24%. The importance of agribusiness in the Ukrainian economy was higher than in Poland, it also has there a more raw character. The bigger potential for further development of agribusiness is in Ukraine, due to the large agricultural land resources and the large potential for increased production and processing of food and its exports. |
Cytowanie | Orlykovskyi M., Wicki L. (2019) Znaczenie sektora agrobiznesu w Polsce i na Ukrainie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 210-223 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s210.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Podlińska O. Przetwórstwo spożywcze w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej
Autor | Olga Podlińska |
Tytuł | Przetwórstwo spożywcze w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej |
Title | FOOD PROCESSING IN POLAND AGAINST THE EUROPEAN UNION COUNTRIES |
Słowa kluczowe | przetwórstwo spożywcze, przemysł, przemysł spożywczy |
Key words | food processing, industry, food industry |
Abstrakt | Celem artykułu jest ukazanie pozycji polskiego przetwórstwa spożywczego na tle przetwórstwa spożywczego w krajach Unii Europejskiej oraz przedstawienie przetwórstwa spożywczego w Polsce na tle całego przemysłu. Realizację podjętej tematyki rozpoczęto od studiów literaturowych pozycji krajowych jak i międzynarodowych. W części empirycznej wykorzystano dane publikowane przez Europejski Urząd Statystyczny EUROSTAT oraz Główny Urząd Statystyczny GUS. W celu zobrazowania pozycji przetwórstwa spożywczego posłużono się udziałem procentowym produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego w ogólnej wartości produkcji sprzedanej przemysłu. Biorąc pod uwagę udział całkowitej wartość produkcji sprzedanej w krajach Unii Europejskiej w 2016 r. Polska znalazła się wśród liderów krajów członkowskich, zajmując szóstą pozycję. Z udziałem 4% uplasowała się za Niemcami, Włochami, Francją, Wielką Brytanią i Hiszpanią. Zestawienia w opracowaniu dotyczą lat 2015 i 2016. |
Abstract | The aim of the article is to present the position of the Polish food processing sector in the context of food processing in the European Union countries and to present the food processing in Poland against the whole industry production. The execution of the subject in question started with the literature studies of national and international positions. In the empirical part the data published by the European Statistical Office EUROSTAT and the Central Statistical Office of Poland (GUS) were used. The share of the sold food industry production in the total value of the sold industrial production was used to illustrate the position of the food processing sector. Taking into account the total value of sold production in the European Union countries in 2016, Poland was among the leaders of the member states, occupying the sixth position. With the share of 4% it was placed after Germany, Italy, France, Great Britain and Spain. The comparisons are for the years 2015 and 2016. |
Cytowanie | Podlińska O. (2017) Przetwórstwo spożywcze w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 18(67): 137-145 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n67_s137.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Pawlak K. Stan przemysłu spożywczego w Polsce na tle pozostałych krajów UE i USA
Autor | Karolina Pawlak |
Tytuł | Stan przemysłu spożywczego w Polsce na tle pozostałych krajów UE i USA |
Title | The State of Food Industry in Poland against the Rest of the European Union Countries and the US |
Słowa kluczowe | przemysł spożywczy, koncentracja działalności, wydajność pracy, struktura przemysłu spożywczego, Polska, kraje UE, USA |
Key words | food industry, concentration of activities, labour productivity, structure of food industry, Poland, the European Union countries, the US |
Abstrakt | Celem artykułu była ocena stanu przemysłu spożywczego w Polsce na tle pozostałych krajów UE i USA w oparciu o porównanie stopnia koncentracji przedsiębiorstw, poziomu wydajności pracy oraz wybranych cech strukturalnych tego przemysłu. W badaniach wykorzystano dane Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej (Eurostat) oraz agencji statystycznej Departamentu Handlu Stanów Zjednoczonych (US Census Bureau). Na podstawie przeprowadzonych analiz można stwierdzić, że w latach 2007-2014 tempo rozwoju polskiego przemysłu spożywczego mierzone wzrostem wartości obrotów i wartości dodanej w sektorze przetwórstwa żywności było znacznie szybsze niż w pozostałych krajach UE i USA. Postępująca koncentracja przemysłu spożywczego sprzyjała wzrostowi wydajności pracy, stwarzając szansę na poprawę jego międzynarodowej pozycji konkurencyjnej. Struktura branżowa przemysłu spożywczego w Polsce, rozpatrywana przez pryzmat wartości obrotów, wartości dodanej i zatrudnienia, zasadniczo nie odbiegała od występującej w pozostałych państwach UE i USA, a więc największych producentów i eksporterów żywności na świecie. |
Abstract | The aim of the paper was to assess the state of Polish food industry against the rest of the EU countries and the US based on the comparison of the degree of concentration of activities, labour productivity and selected structural features of this industry. The research is based on the data from the Statistical Office of the European Union (Eurostat) and the US Census Bureau which is part of the U.S. Department of Commerce. It was proved that in 2007-2014 the rate of growth of Polish food industry measured by an increase in turnover and value added in food processing sector was much higher than in the rest of the EU countries and the US. The progressive concentration of the food industry has led to the growth of labour productivity, giving a chance to improve its international competitive position. The branch structure of the food industry in Poland, viewed through the value of turnover, value added and employment, generally did not differ from the occurring in other EU countries and the US, being the largest producers and exporters of food in the world. |
Cytowanie | Pawlak K. (2016) Stan przemysłu spożywczego w Polsce na tle pozostałych krajów UE i USA.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 313-324 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s313.pdf |
|
|
4. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Jarzębowski S. Efektywność sektora przetwórstwa mleka – podejście stochastyczne i deterministyczne
Autor | Sebastian Jarzębowski |
Tytuł | Efektywność sektora przetwórstwa mleka – podejście stochastyczne i deterministyczne |
Title | EFFICIENCY OF MILK PROCESSING SECTOR – STOCHASTIC AND DETERMINISTIC APPROACH |
Słowa kluczowe | efektywność, przedsiębiorstwa przetwórstwa mleka, metoda DEA, metoda SFA |
Key words | efficiency, milk processing enterprises, the DEA method, the SFA method |
Abstrakt | W artykule dokonano pomiaru efektywności, która definiowana jest jako zdolność przedsiębiorstwa do uzyskania maksymalnego efektu przy użyciu minimalnych nakładów. Porównano wyniki oceny efektywności uzyskane za pomocą dwóch podejść: stochastycznego (metodą SFA, ang. Stochastic Frontier Analysis) i deterministycznego (metodą DEA, ang. Data Envelopment Analysis). W artykule wykorzystano dane z przedsiębiorstw jednego z kluczowych sektorów przetwórstwa żywności, a mianowicie sektora przetwórstwa mleka. Okres badawczy objął lata 2006-2010, próba badawcza liczyła od 103 do 160 obiektów (w zależności od analizowanego roku). W efekcie przeprowadzonych badań uzyskano porównywalne wyniki w przypadku zastosowania obu podejść, tj. stochastycznego i deterministycznego. |
Abstract | In the paper the author considered estimation of efficiency, which measures the company’s ability to obtain the maximum output from given inputs. The comparison of results obtained by using two approaches: stochastic (on the example of the SFA method, Stochastic Frontier Analysis) and deterministic (on the example of the DEA method, Data Envelopment Analysis) has been carried out. In the paper the data from the companies of important food processing sector in Poland, namely the milk processing sector, was used. The analysis covered the period 2006–2010, the sample covered from 103 up to 160 enterprises (depending on the year analyzed). |
Cytowanie | Jarzębowski S. (2013) Efektywność sektora przetwórstwa mleka – podejście stochastyczne i deterministyczne.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 3: 132-140 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n3_s132.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2013 |
|
Świadek A. Koniunktura gospodarcza a aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce
Autor | Arkadiusz Świadek |
Tytuł | Koniunktura gospodarcza a aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce |
Title | Business Cycles and Innovation Activity in the Food Processing Sector in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Świadek A. (2013) Koniunktura gospodarcza a aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 13(28), z. 1: 146-155 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n1_s146.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Cieślewicz W. Finansowe wsparcie inwestycji w polskim przemyśle rolno-spożywczym
Autor | Wiesława Cieślewicz |
Tytuł | Finansowe wsparcie inwestycji w polskim przemyśle rolno-spożywczym |
Title | Financial support of investments in the Polish agri-food industry |
Słowa kluczowe | sektor rolno-spożywczy, pomoc publiczna, inwestycje, badania i rozwój |
Key words | agri-food industry, state aid, investments, research and development |
Abstrakt | Dla polskiego przemysłu rolno-spożywczego początek XXI wieku był okresem intensywnych zmian związanych z akcesją Polski do Unii Europejskiej. Konieczna była modernizacja zakładów w celu zwiększenia ich pozycji konkurencyjnej zarówno na rynku krajowym, jak i wspólnym rynku Unii Europejskiej. Było to możliwe dzięki wsparciu finansowemu inwestycji środkami pochodzącymi z funduszy UE, jak i budżetu krajowego (SAPARD, SPO „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006”, PROW 2007- 2013). Obecnie firmy działające w sektorze przetwórstwa spożywczego uzyskały nowe możliwości finansowania przedsięwzięć inwestycyjnych i badawczo-rozwojowych z wykorzystaniem środków pomocy publicznej. Od połowy 2008 roku sektor przetwórstwa uzyskał znacznie łatwiejszy dostęp do korzystania ze zwolnień podatkowych w Specjalnych Strefach Ekonomicznych, a od początku 2009 roku istnieje możliwość ubiegania się o wsparcie finansowe w ramach pomocy regionalnej dostępnej w Programie Operacyjnym Innowacyjna Gospodarka |
Abstract | For the Polish agri-food industry the beginning of the 21st century was a time of intensive changes released by the Poland’s accession to the European Union. It was necessary to modernize plants thoroughly in order to make them competitive in both the domestic and the EU market. What has proved highly useful in this matter was the possibilities of co-financing investments from UE funds and from the national budget (SAPARD, SOP ‘Restructuring and modernization of food sector and rural areas development’, Rural Areas Development Programme). At present the companies conducting business activities in the food processing sector have gained new opportunities with regard to the public aid for investment, research and development activities. Since the second half of 2008, the food processing sector can much easily benefit from tax relieves available within Special Economic Zones. Since the beginning of 2009 has also existed a possibility of applying for regional aid under the Operational Programme Innovative Economy |
Cytowanie | Cieślewicz W. (2011) Finansowe wsparcie inwestycji w polskim przemyśle rolno-spożywczym.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 2: 5-15 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n2_s5.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2009 |
|
Lizińska W. Wyzwania rynku unijnego wobec polskich eksporterów sektora rolno-żywnościowego
Autor | Wiesława Lizińska |
Tytuł | Wyzwania rynku unijnego wobec polskich eksporterów sektora rolno-żywnościowego |
Title | Challenges of the EU market for Polish food processing sector exporters |
Słowa kluczowe | rynek unijny, eksporterzy, sektor rolno-żywnościowy |
Key words | EU market, exporters, food processing sector |
Abstrakt | Celem głównym artykułu była próba przedstawienia wyzwań rynku unijnego wobec polskich eksporterów artykułów rolno-spożywczych. Wykorzystano wyniki badań przeprowadzonych w 2009 r. i w 2004 r. wśród 30 przedsiębiorstw woj. warmińsko-mazurskiego. Rynek unijny jest bardzo istotnym dla polskich eksporterów, o czy może świadczyć fakt bardzo dużego poziomu polskiego eksportu na rynki krajów unijnych. W 2009 r. największym wyzwaniem (60,0% odpowiedzi) dla eksporterów z woj. warmińsko-mazurskiego była konkurencja, natomiast w 2004 r. dostosowania do wysokich standardów unijnych (57,7% odpowiedzi). W obu okresach badawczych częściej były identyfikowane jednak korzyści wynikające z procesu integracji: w 2009 r. było to uproszczenie procedur w handlu (63,3% odpowiedzi), w 2004 r. wzrost sprzedaży (61,5% odpowiedzi). W związku z perspektywą przyjęcia wspólnej waluty eksporterzy najczęściej oczekują stabilizacji cenowej (93,3% odpowiedzi) oraz zmniejszenia kosztów transakcyjnych (66,6% odpowiedzi). Najważniejszą barierą w rozwoju handlu na rynkach zagranicznych są trudności związane z płatnościami za dostarczony towar (76,6% odpowiedzi). |
Abstract | The aim of paper was to show the challenges which arise in the EU market for Polish exporters of agricultural and food products. Results of survey executed among 30 exporters from Warmińsko-Mazurskie region are presented. The EU market is very important for Polish exporters which is confirmed by a very high level of Polish exports to the EU member states. The main challenge for exporters from Warmińsko-Mazurskie region was in 2009 the market competition (60.0% answers) and in 2004 the adjustment to high union standards (57.7% answers). In both researched periods more often benefits following the integration were identified: in 2009 it was a simplification of commercial procedure (63.3% answers), in 2004 an increase of sales (61.5% answers). From the prospective acceptance of common European currency the exporters mostly expect price stabilization (93.3% answers) and decreases of transaction costs (66.6% answers). Difficulties related with payments for supplied commodity are the most important barrier for commercial development in foreign markets (76.6% answers). |
Cytowanie | Lizińska W. (2009) Wyzwania rynku unijnego wobec polskich eksporterów sektora rolno-żywnościowego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 8(23), z. : 116-123 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2009_T8(23)_n_s116.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2009 |
|
Cieślewicz W. Elementy umiędzynarodowienia polskiego przemysłu rolno-spożywczego
Autor | Wiesława Cieślewicz |
Tytuł | Elementy umiędzynarodowienia polskiego przemysłu rolno-spożywczego |
Title | Elements of the internationalization of the Polish agricutural and food processing sector |
Słowa kluczowe | internacjonalizacja, sektor rolno-spożywczy |
Key words | internationalization, agri-food sector |
Abstrakt | Sektor rolno-spożywczy ma bardzo duże znaczenie w internacjonalizacji polskiej gospodarki. Przystąpienie Polski do UE przyczyniło się do szybkiego wzrostu eksportu polskich produktów rolno-spożywczych na rynki Wspólnoty. W latach 2004-2007 żywność stanowiła średnio 9,6% eksportu oraz 6,5% importu Polski. Na rynki zagraniczne najwięcej sprzedają producenci głównych branż polskiego sektora rolno-spożywczego, tj. mięsnej, mleczarskiej oraz przetworów owocowych i owoców. Do głównych przyczyn branżowego zróżnicowania internacjonalizacji sektora rolnospożywczego w Polsce zalicza się wielkość konsumpcji na rynku wewnętrznym, pozycję na rynku światowym, wielkość popytu zagranicznego oraz warunki ekonomiczne transakcji z partnerami zagranicznymi |
Abstract | The agricultural and food processing sector play a key role in the internationalization of Polish economy. Polish agri-food exports to the EU member countries quickly increased after the Polish accession to the EU. During the years 2004-2007, food and food products accounted on average for 9,6% of total exports and 6,5% of total imports in Poland. The biggest volume of sales in foreign markets has been reported for the major branches of the Polish agricultural and food sector, i.e. meat production, dairy industry as well as fruit and vegetable processing. The main reasons for branch diversification of the undergoing internationalization of Polish agricultural and food processing sector are the level of consumption in the domestic market, the strengthened position in the global market, the foreign demand level and the economic terms of transactions with foreign partners. |
Cytowanie | Cieślewicz W. (2009) Elementy umiędzynarodowienia polskiego przemysłu rolno-spożywczego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 8(23), z. : 34-40 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2009_T8(23)_n_s34.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Mroczek R. Konkurencyjność produktów polskiego rolnictwa po wejściu do UE
Autor | Robert Mroczek |
Tytuł | Konkurencyjność produktów polskiego rolnictwa po wejściu do UE |
Title | Competitiveness of Polish agriculture after the accession to the EU |
Słowa kluczowe | ceny, konkurencja, konsument, produkcja, przetwórstwo, rolnictwo, rynek |
Key words | competitiveness, consumer, prices, production, agriculture, processing, market |
Abstrakt | Przystąpienie Polski do UE okazało się korzystne dla polskiego rolnictwa i zakładówprzetwórstwa rolno-spożywczego. Wbrew wcześniejszym obawom nie zalała nas żywność z państwEuropy Zachodniej oraz nie było masowej upadłości firm z sektora żywnościowego. Rosnący eksportpolskiej żywności na wspólny unijny rynek oraz dodatnie saldo w handlu artykułami rolnospożywczymiświadczy o konkurencyjności polskiego sektora rolnego oraz przetwórstwa. Głównymelementem przewag komparatywnych obu tych sektorów w Polsce w odniesieniu zwłaszcza dorozwiniętych krajów UE, są niższe ceny produktów wynikające z niższej opłaty pracy ludzkiej iniższe koszty innych czynników produkcji. Wraz ze wzrostem płac przewagi te będą maleć, stądpowinna rosnąć m.in. wydajność pracy oraz nastąpić poprawa jakości produkowanych produktów. |
Abstract | The accession of Poland to the European Union turned out to be beneficial for the Polishagriculture as well as for Polish food processing plants. On the contrary to the previous anxiety, thePolish market was not flooded with the merchandise from the European Union countries. Similarly, amass bankruptcy of the agri-food companies did not take place. The increase of exports of Polish foodinto the Common European Market as well as the positive trade balance of agricultural and foodproducts both prove that Polish agricultural and food processing sectors are competitive. The keyfactor of comparative advantages of the above mentioned sectors in Poland compared with, inparticular, the developed countries of the European Union is a lower prices especially resulting fromlower remuneration of labour as well as from lower costs of other production factors. However, alongwith the increase of salaries, the advantages of Polish producers will be diminished. Consequently, thelabour productivity as well as the quality of products shall become higher |
Cytowanie | Mroczek R. (2007) Konkurencyjność produktów polskiego rolnictwa po wejściu do UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 267-276 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s267.pdf |
|
|
10. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2006 |
|
Idzik M. Barometry koniunktury w gospodarce żywnościowej dla lat 1975-2005 oraz 1992-2005
Autor | Marcin Idzik |
Tytuł | Barometry koniunktury w gospodarce żywnościowej dla lat 1975-2005 oraz 1992-2005 |
Title | Composite leading indicators of business activity for food Economy in the period 1975-2005 and 1992-2005 |
Słowa kluczowe | barometr koniunktury, wskaźniki syntetyczne, gospodarka żywnościowa, prognozowanie |
Key words | business cycle indicators, synthetic business confidence measure, food processing sector, forecasts |
Abstrakt | W artykule zaprezentowano konstrukcję barometrów koniunktury w gospodarce żywnościowej. Na tle wahań koniunkturalnych wskazano na praktyczne korzyści wynikające z własności prognostycznych wskaźników wyprzedzających. Zbudowany złożony wskaźnik syntetyczny oparty na danych z trzech głównych działów gospodarki żywnościowej wypełniono szeregami miesięcznych danych w okresie od stycznia 1975 r. do marca 2005 r. Posłużył on do zidentyfikowania dwóch głębokich kryzysów lat 1980-1981 oraz 1989-1990. Przedstawione wersje barometru skonstruowanego na zasadach OECD ostatecznie zestawiono ze wskaźnikiem referencyjnym, co pozwoliło na ocenę ich walorów prognostycznych. |
Abstract | The author presents a composite leading indicators of business activity for food sector, compiled according to the OECD methodology. First part of the paper examines the chronology and the amplitude of growth cycles observed in the development of the economy in the period of 1975-2005. The second part presents for alternative versions of composite leading indicators for food sector. All are well correlated with the reference cycle, but they display very short leads if any. Nonetheless, the barometer may be useful in monitoring cyclical developments in the economy. |
Cytowanie | Idzik M. (2006) Barometry koniunktury w gospodarce żywnościowej dla lat 1975-2005 oraz 1992-2005 .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 92, z. 2: 16-28 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2006_n2_s16.pdf |
|
|