1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2022 |
|
Garstka M. Dostęp do informacji finansowej w następstwie zmian wielkości przedsiębiorstw spowodowanych kryzysem COVID-19
Autor | Małgorzata Garstka |
Tytuł | Dostęp do informacji finansowej w następstwie zmian wielkości przedsiębiorstw spowodowanych kryzysem COVID-19 |
Title | ACCESSIBILITY OF FINANCIAL INFORMATION IN RELATION TO CHANGES IN SIZE OF ENTITIES CAUSED BY THE COVID‐19 CRISIS |
Słowa kluczowe | MSP, informacja finansowa, jakość informacji, sprawozdanie finansowe |
Key words | SMEs, financial information, quality of information, financial statement |
Abstrakt | Konsekwencje pandemii wirusa Covid-19 dla jakości i zakresu informacji finansowej generowanej przez rachunkowość są złożone. Zakres sprawozdania finansowego oraz obowiązek badania zależą od klasyfikacji jednostek dokonywanej ze względu na ich wielkość. Zakres ten jest węższy dla jednostek małych i mikro. Kryzys może wpłynąć na wielkość podmiotów, a tym samym na ich miejsce w tej klasyfikacji i zakres ujawnianych przez nie informacji. Celem jest wstępna weryfikacja tego czy - jeśli po pandemii nadal będzie takie zapotrzebowanie na informacje jak dawniej, zostanie ono zaspokojone. Dostęp do informacji wiąże się z poziomem bezpieczeństwa prowadzenia działalności gospodarczej. Rozwiązaniem problemu braku wystarczającej informacji może być wprowadzenie zmian w kryteriach zaliczania podmiotów do MSP oraz w obowiązku badania sprawozdań finansowych. Zastosowana metodologia to analiza regulacji i wnioskowanie. Pozwoliła ona stwierdzić, że skutki pandemii w postaci rosnącej liczby jednostek mikro i małych mogą ograniczyć dostęp do informacji. Wartością dodaną artykułu jest wskazanie i uzasadnienie potrzeby weryfikacji kryteriów klasyfikacji jednostek. |
Abstract | The consequences of the Covid-19 pandemic on the quality and scope of financialinformation prepared by accounting are complex. The scope of the financial statement and theobligation to audit depend on the classification of units based on their size. The required scope isnarrower for micro and small entities than it is for larger organizations. The crisis may haveinfluenced the size of entities and by that their classification and the scope of information that theyneed to disclose. The goal of this article is to verify whether post-pandemic demands forinformation, assuming it will be the same as pre-pandemic, can be fulfilled. The accessibility ofinformation is connected with the level of security of engaging in business activities. Makingchanges in the criteria of an entity’s inclusion as an SME and in its obligation to audit can be onesolution for the problem of insufficient information. The methodology used in this study is analysisof regulations and deductive reasoning. It showed that the effects of the pandemic, particularly theincrease in the number of micro and small entities, can limit the accessibility of information. Thisarticle contributes to the scientific literature by displaying and justifying the need to verify theclassification criteria of businesses and other entities. |
Cytowanie | Garstka M. (2022) Dostęp do informacji finansowej w następstwie zmian wielkości przedsiębiorstw spowodowanych kryzysem COVID-19.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 27(76): 30-42 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2022_n76_s30.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2022 |
|
Kłosowska A., Śliwa M. Zmiana poziomu kredytowania przedsiębiorstw w Polsce w okresie pandemii COVID-19
Autor | Aleksandra Kłosowska, Mateusz Śliwa |
Tytuł | Zmiana poziomu kredytowania przedsiębiorstw w Polsce w okresie pandemii COVID-19 |
Title | CHANGE IN THE LEVEL OF CORPORATE LENDING IN POLAND DURING THE COVID-19 PANDEMIC |
Słowa kluczowe | przedsiębiorstwo, kredytowanie, interwencjonizm państwowy, COVID-19, kryzys, finanse przedsiębiorstw. |
Key words | enterprise, lending, COVID-19, state interventionism, corporate finances, crisis |
Abstrakt | Tematem przewodnim niniejszego opracowania jest ocena wpływu pandemii COVID-19 na kredytowanie przedsiębiorstw. Głównym celem artykułu jest analiza zmian jakościowych i ilościowych poziomu kredytowania przedsiębiorstw w Polsce. Autorzy skupiają się z jednej strony na możliwościach zaciągnięcia zobowiązań przez firmy, z drugiej zaś na zmiany zasad udzielania pożyczek przez banki na przestrzeni zmieniającej się rzeczywistości gospodarczej, obarczonej kryzysem spowodowanym przez pandemię. W poszczególnych analizach ukazano również szerszy kontekst porównawczy odwołując się do danych statystycznych przed wystąpieniem kryzysu spowodowanego wirusem. W analizowanym przypadku niepewność co do kondycji sektora MSP w okresie kryzysu zaważyła na zaostrzeniu polityki kredytowej. wzrost zapotrzebowania na finansowanie bankowe w okresie pandemii zgłaszały zarówno duże firmy, jak i mikroprzedsiębiorstwa, jednak tylko w przypadku tych pierwszych dostępność kredytów wzrosła. W związku z tym różnica między dostępnością kredytów bankowych dla sektora dużych firm i sektora MSP powiększyła się. |
Abstract | The main theme undertaken in this paper is the assessment of the impact of the COVID-19pandemic on corporate lending. The main objective of the article is to analyze the qualitative andquantitative changes in the level of corporate lending in Poland. The author focuses, on the onehand, on the ability of firms to incur liabilities and, on the other hand, on the changes in banklending rules over the course of a changing economic reality burdened by the crisis caused by thepandemic. The individual analyses also show a broader comparative context by referring tostatistical data before the onset of the virus crisis. In the case under review, uncertainty about thehealth of the MSP sector during the crisis weighed on the tightening of credit policy. An increasein demand for bank financing in the pandemic period was reported by both large companies andmicro enterprises. However, only in the case of the former did the availability of loans increase.As a result, the gap between the availability of bank loans to large firms and the MSP sectorwidened. |
Cytowanie | Kłosowska A., Śliwa M. (2022) Zmiana poziomu kredytowania przedsiębiorstw w Polsce w okresie pandemii COVID-19.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 27(76): 99-110 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2022_n76_s99.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Świetlik K. TRENDS IN BEHAVIOUR OF MODERN FOOD CONSUMERS IN POLAND
Autor | Krystyna Świetlik |
Tytuł | TRENDS IN BEHAVIOUR OF MODERN FOOD CONSUMERS IN POLAND |
Title | Tendencje w zachowaniach współczesnych konsumentów żywności |
Słowa kluczowe | consumption behaviour, conditions for consumption, food, food consumption, household. |
Key words | zachowania konsumpcyjne, uwarunkowania konsumpcji, żywność, konsumpcja żywności, gospodarstwo domowe. |
Abstrakt | The aim of the paper is to present the changes in the level and structure of food consumption in Poland during 2013-2017 from a macro and micro-economic perspective, based on CSO (Central Statistical Office) data gathered from national accounts and household budgets. Analysis of the data showed that in an improved economic climate and significantly improved income situation households changed their preferences both in terms of the amount of food consumed as well as in the structure of consumption. Real expenditure on food increased despite reduced volume in consumption, with more eating out and less self-catering. The increase in the share of highly processed foods and more expensive products in the basket of foods contributed to the stabilisation of the share of expenditure on food as part of total household expenditure. |
Abstract | Celem artykułu jest przedstawienie zmian poziomu i struktury konsumpcji żywności w latach 2013–2017 z perspektywy makro- i mikroekonomii w oparciu o dane GUS zebrane z rachunków narodowych i budżetów gospodarstw domowych. Analiza danych wykazała, że w lepszej sytuacji gospodarczej i znacznie lepszej sytuacji dochodowej gospodarstwa domowe zmieniły swoje preferencje zarówno pod względem ilości spożywanej żywności, jak i struktury konsumpcji. Realne wydatki na żywność wzrosły pomimo zmniejszonej ilości konsumpcji, z większą ilością jedzenia i mniejszą wyżywieniem we własnym zakresie. Wzrost udziału wysoko przetworzonej żywności i droższych produktów w koszyku żywności przyczynił się do stabilizacji udziału wydatków na żywność w ramach całkowitych wydatków gospodarstw domowych. Realne wydatki na żywność wzrosły pomimo zmniejszonej ilości konsumpcji, z większą ilością jedzenia i mniejszą wyżywieniem we własnym zakresie. Wzrost udziału wysoko przetworzonej żywności i droższych produktów w koszyku żywności przyczynił się do stabilizacji udziału wydatków na żywność w ramach całkowitych wydatków gospodarstw domowych. |
Cytowanie | Świetlik K. (2020) TRENDS IN BEHAVIOUR OF MODERN FOOD CONSUMERS IN POLAND.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 191-207 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s191.pdf |
|
|
4. |
Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2020 |
|
Domagała J. Macro-logistics as tools for shaping today’s economy
Autor | Joanna Domagała |
Tytuł | Macro-logistics as tools for shaping today’s economy |
Title | Makrologistyka narzędziem kształtowania współczesnej gospodarki |
Słowa kluczowe | micro-logistic, macro-logistic, economy, Poland |
Key words | mikrologistyka, makrologistyka, gospodarka, Polska |
Abstrakt | The aim of the article is to determine the essence of micro- and macrologistics and to present the elements of the macro-logistics system as factors in the development of the Polish economy. Secondary data was used to present the current state and perspectives for the development of four elements of the macrologistics sub-system in Poland, i.e.: transport networks, systems of product distribution, infrastructure connected with the flow of information and systems for the management and treatment of waste. Also, the growing role of Polish logistics in Europe was noted. |
Abstract | Celem artykułu jest określenie istoty mikro- i makrologistyki oraz przedstawienie elementów systemu makrologistyki jako czynników rozwoju polskiej gospodarki. Wykorzystując dane wtórne, zaprezentowano stan i perspektywy rozwoju czterech elementów podsystemu makrologistycznego w Polsce tj.: sieci transportowych, systemów dystrybucji produktów, infrastruktury związanej z przepływem informacji oraz systemów zagospodarowywania i utylizacji odpadów. Wskazano również rosnącą rolę polskiej logistyki w Europie. |
Cytowanie | Domagała J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOL_2020_T5_n3_s31.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Stańczak-Strumiłło K. Instytucjonalne wykluczenie emerytalne w wąskim ujęciu jako rodzaj wykluczenia finansowego w Polsce
Autor | Kamila Stańczak-Strumiłło |
Tytuł | Instytucjonalne wykluczenie emerytalne w wąskim ujęciu jako rodzaj wykluczenia finansowego w Polsce |
Title | INSTITUTIONAL PENSION EXCLUSION AS A NARROW APPROACH TO A TYPE OF FINANCIAL EXCLUSION IN POLAND |
Słowa kluczowe | wykluczenie finansowe, wykluczenie emerytalne, dobrowolne programy emerytalne. |
Key words | financial exclusion, pension exclusion, voluntary pension plans. |
Abstrakt | Problematyka wykluczenia finansowego stanowi istotny obszar badań we współczesnej nauce finansów głownie ze względu na poważne skutki jakie zjawisko to implikuje zarówno w makro (dla gospodarki, sektora finansowego), jak i mikro skali (dla konsumentów usług finansowych). Obserwując zmiany w demografii (wydłużanie się życia, starzenie społeczeństw) oraz spadek prognozowanych stóp zastąpienia w bazowych systemach emerytalnych szczególnego znaczenia nabiera kategoria wykluczenia emerytalnego, polegająca na ograniczonym dostępie jednostek do produktów emerytalnych. Celem artykułu jest określenie istoty i miary wykluczenia emerytalnego oraz próba kwantyfikacji tego zjawiska w Polsce w latach 2006-2017. O oryginalności opracowania stanowi autorska definicja instytucjonalnego wykluczenia emerytalnego w szerokim i wąskim ujęciu, a także podjęta próba pomiaru instytucjonalnego wykluczenia emerytalnego w wąskim ujęciu obejmująca analizę zmian liczby uczestników dobrowolnych programów emerytalnych, wskaźników penetracji poszczególnych programów emerytalnych, oraz odsetka osób aktywnych ekonomicznie, nie korzystających z produktów emerytalnych. |
Abstract | The issue of financial exclusion is an important area of research in modern finance science, mainly due to the serious effects that this phenomenon implies in both the macro (for the economy and the financial sector) and micro scale (for consumers of financial services). Observing changes in demography (increasing life expectancy, aging of societies) and a drop in forecasted replacement rates in basic pension systems, the category of pension exclusion, which involves limited access of individuals to pension products, is of particular importance. The purpose of this paper is to determine the nature and measure of pension exclusion and attempt to quantify this phenomenon in Poland in the years 2006-2017. The originality of the study is the author’s definition of institutional pension exclusion in both a broad and narrow perspective, as well as the attempt to measure institutional retirement exclusion in specific avenues, including: the analysis of changes in the number of voluntary pension scheme participants, penetration rates for individual pension programs and the percentage of economically active people not using pension products. |
Cytowanie | Stańczak-Strumiłło K. (2020) Instytucjonalne wykluczenie emerytalne w wąskim ujęciu jako rodzaj wykluczenia finansowego w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 168-179 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s168.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Rosiński R. Obciążenia fiskalne pracy mikroprzedsiębiorstw w Polsce
Autor | Rafał Rosiński |
Tytuł | Obciążenia fiskalne pracy mikroprzedsiębiorstw w Polsce |
Title | Fiscal burden on labor of micro-enterprises in Poland |
Słowa kluczowe | koszty pracy, obciążenia fiskalne, mikroprzedsiębiorstwo. |
Key words | labor costs, fiscal burden, micro-enterprise. |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie i analiza obciążeń fiskalnych pracy mikroprzedsiębiorstw w Polsce z wyodrębnieniem obciążeń osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą w ramach tzw. samozatrudnienia oraz obciążeń odprowadzanych przez przedsiębiorcę za pracowników. W artykule zostały zaprezentowane ponadto uwarunkowania fiskalne prowadzenia działalności gospodarczej na podstawie danych pochodzących z raportu Doing Business 2018 opracowanego przez Bank Światowy (World Bank Group). Zasadniczą kwestię w zakresie obciążeń fiskalnych pracy odgrywają obciążenia parapodatkowe pracy, wyrażające się w obowiązkowych składkach na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne, co stanowi dla mikroprzedsiębiorstw jedną z większych barier w prowadzeniu i rozwoju działalności gospodarczej. W ostatnich latach Polska uzyskała znaczącą poprawę w kryterium dotyczącym czasu poświęconego rozliczeniom podatkowym. |
Abstract | The purpose of the article is to present and analyze the fiscal burdens on labor of micro-enterprises in Poland with the separation of the burdens of a natural person running a business under the so-called self-employment and burdens paid by the entrepreneur for employees. The article presents also the fiscal conditions of conducting business activity based on data from the Doing Business 2018 report prepared by the World Bank Group. The basic issue of the scope of fiscal burdens on labor is quasi-tax burden, expressed in compulsory social security and health insurance contributions, which is one of the major barriers to microenterprises in the conduct and development of business. In recent years, Poland has achieved a significant improvement in terms of time devoted to tax settlements. |
Cytowanie | Rosiński R. (2019) Obciążenia fiskalne pracy mikroprzedsiębiorstw w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 21(70): 202-210 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n70_s202.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2018 |
|
Kata R. Mikroekonomiczny model działalności banków spółdzielczych w Polsce – dylematy wyboru
Autor | Ryszard Kata |
Tytuł | Mikroekonomiczny model działalności banków spółdzielczych w Polsce – dylematy wyboru |
Title | MICROECONOMIC MODEL OF COOPERATIVE BANKS ACTIVITY IN POLAND - DILEMMAS OF CHOICE |
Słowa kluczowe | banki spółdzielcze, model działania banków, bankowość relacyjna |
Key words | cooperative banks, banks' business model, relationship banking |
Abstrakt | W opracowaniu dokonano oceny kondycji ekonomiczno-finansowej oraz problemów strukturalnych banków spółdzielczych w Polsce w latach 2012-2016 jako przesłanek zmiany mikroekonomicznego modelu funkcjonowania banków spółdzielczych. W kontekście skali i zakresu działalności bankowej oraz rodzaju relacji z klientami, wyodrębniono trzy modele działania banków: konserwatywny, zrównoważony oraz ekspansywny. Dalej opisano atuty i słabości tych modeli, w kontekście rozwoju banków spółdzielczych. |
Abstract | The paper analyzes the economic and financial condition and structural problems of co-operative banks in Poland in the years 2012-2016 as reasons to change the microeconomic model of cooperative banks. In the context of the scale and scope of banking activity and the type of relationship with customers, three models of banks' operations have been identified: conservative, sustainable and expansive. The advantages and weaknesses of these models have also been described in the context of the development of cooperative banks. |
Cytowanie | Kata R. (2018) Mikroekonomiczny model działalności banków spółdzielczych w Polsce – dylematy wyboru.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 19(68): 62-72 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2018_n68_s62.pdf |
|
|
8. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2017 |
|
Wasilewski M., Żurakowska-Sawa J. Uwarunkowania efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw przemysłowych w fazie wprowadzenia ich cyklu życia
Autor | Mirosław Wasilewski, Joanna Żurakowska-Sawa |
Tytuł | Uwarunkowania efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw przemysłowych w fazie wprowadzenia ich cyklu życia |
Title | Determinants of the economic efficiency the industrial enterprises in the introduction stages of the company life cycle |
Słowa kluczowe | efektywność ekonomiczna przedsiębiorstwa, fazy cyklu życia przedsiębiorstwa |
Key words | economic efficiency of enterprises, the company life cycle stages |
Abstrakt | W opracowaniu określono syntetyczną miarę efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw, dokonano określenia zmiennych determinujących jej poziom, a także wskazano kierunek oraz siłę ich wpływu na wielkość syntetycznej miary tej efektywności w przedsiębiorstwach przemysłowych. Czynnikami warunkującymi poziom efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw znajdujących się w fazie wprowadzenia były uwarunkowania mikroekonomiczne o charakterze ilościowym. Wskaźnik rentowności aktywów oraz płynności bieżącej wywierały dodatni wpływ na wzrost efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw znajdujących się w fazie wprowadzenia, natomiast wskaźnik relacji kapitału obrotowego netto do aktywów ogółem ujemnie oddziaływał na tą efektywność. |
Abstract | The study identified a synthetic measure of the economic efficiency of enterprises, the variables determining its level were determined, and also the direction and strength of these variables were indicated on the size of the synthetic measure of this efficiency in industrial enterprises. Factors determining the level of economic efficiency of enterprises in the introduction phase are quantitative microeconomic factors. The return on assets and current liquidity ratio had to a positive impact on the increase in the economic efficiency of enterprises in the introduction stage, while the ratio of net working capital to total assets negatively had an effect to this efficiency. |
Cytowanie | Wasilewski M., Żurakowska-Sawa J. (2017) Uwarunkowania efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw przemysłowych w fazie wprowadzenia ich cyklu życia.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 3: 101-116 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2017_n3_s101.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Idzik M. Pozycja konkurencyjna banków spółdzielczych w segmencie mikroprzedsiębiorstw
Autor | Marcin Idzik |
Tytuł | Pozycja konkurencyjna banków spółdzielczych w segmencie mikroprzedsiębiorstw |
Title | Competitive position of the cooperative banks in the segment of micro-companies |
Słowa kluczowe | bank spółdzielczy, przewaga konkurencyjna, wizerunek, satysfakcja, pozycja rynkowa |
Key words | cooperative bank, competitive advantage, image, satisfaction, market position |
Abstrakt | Celem opracowania była ocena pozycji konkurencyjnej banków spółdzielczych oraz ich zdolności do kreowania tendencji rozwojowych i skutecznego pozyskiwania nowych klientów w segmencie mikroprzedsiębiorstw. Źródło danych empirycznych stanowiły wyniki ogólnopolskich badań zrealizowanych na reprezentatywnej próbie N = 800 przedsiębiorstw o zatrudnieniu do 10 pracowników oraz rocznych obrotach do 2 mln euro. Analiza objęto udziały rynkowe, znajomość, potencjał i wizerunku marki oraz satysfakcję klientów. Banki spółdzielcze nie wykorzystują w pełni swoich walorów w budowaniu przewagi konkurencyjnej. Wysokie udziały rynkowe zawdzięczają stabilnej bazie „starych” klientów. Banki spółdzielcze nie są preferowane przez potencjalnych klientów. Pozycja konkurencyjna wynika z niszowych obszarów, w których działają banki spółdzielcze, kosztów obsługi oraz emocjonalnych uwarunkowań działania na lokalnym rynku. Stosowanie narzędzi marketingowych jest nieuniknione i powinno stać się elementarną częścią wspomagania funkcjonowania banków spółdzielczych. |
Abstract | The objective of this paper is to evaluate the competitive position of the cooperative banks and their ability to create the growth trends and effectively acquire new customers in the micro-company segment. The sources of the empirical data were the results of the nation-wide surveys conducted on a representative sample of N = 800 companies with up to 10 employees and an annual turnover of up to 2 m EUR. The analysis included the market shares, familiarity, brand potential and image as well as the customer satisfaction. The cooperative banks do not fully use their advantages in building their competitive advantage. A stable base of the “regular” customers contributes to their high market shares. The cooperative banks are not preferred by the prospective customers. The competitive position of the cooperative banks is based on the niche areas where the cooperative banks operate and the service costs as well as the emotional circumstances of operating on the local market. The application of the marketing tools is inevitable and should be the elementary part of the support provided for the cooperative banks. |
Cytowanie | Idzik M. (2017) Pozycja konkurencyjna banków spółdzielczych w segmencie mikroprzedsiębiorstw.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 119: 37-50 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n119_s37.pdf |
|
|
10. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2017 |
|
Ratajczak M. Wybrane działania na rzecz społeczności lokalnejw aspekcie koncepcji CSR (w świetle badań własnych)
Autor | Marcin Ratajczak |
Tytuł | Wybrane działania na rzecz społeczności lokalnejw aspekcie koncepcji CSR (w świetle badań własnych) |
Title | Selected activities for the local community in the aspect of the CSR concept (inthe light of own research) |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność biznesu, agrobiznes, społeczność lokalna,obszary wiejskie |
Key words | corporate social responsibility, agribusiness, local community, rural areas |
Abstrakt | CSR jest to koncepcja, według której przedsiębiorstwa na etapie budowania strategiidobrowolnie uwzględniają interesy społeczne i ochronę środowiska naturalnego, a takżerelacje ze swoimi interesariuszami. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie wybranychdziałań na rzecz społeczności lokalnej podejmowanych przez badanych przedsiębiorcówz branży agrobiznesu w aspekcie koncepcji CSR. Badania dotyczące opinii przedsiębiorców natemat powyższej koncepcji zostały przeprowadzone na przełomie lat 2016/2017 i obejmowały212 mikro- (0–9 pracowników), małych (10–49 pracowników) i średnich (50–249 pracowników)przedsiębiorstw agrobiznesu prowadzących działalność gospodarczą na obszarach wiejskichwojewództwa wielkopolskiego. Wyniki badań pokazały, że przedsiębiorcy z obszarów wiejskichsą bardzo często lokalnymi liderami, dlatego działania charytatywne czy sponsoringowe wpływająna podnoszenie ich prestiżu, a także uznania wśród społeczności lokalnej. |
Abstract | CSR is a concept according to which enterprises at the stage of strategy building voluntarilytake into account social interests and environmental protection as well as relations with their stakeholders.The aim of this study is to present selected activities for the local community undertaken bythe surveyed entrepreneurs from the agribusiness sector in the aspect of the CSR concept. Researchon entrepreneurs’ opinions on the above concept was carried out at the turn of 2016 and 2017 andcomprised 212 micro (0–9 employees), small (10–49 employees) and medium (50–249 employees)agribusiness companies doing business in rural areas of Wielkopolska province. The results of theresearch have shown that entrepreneurs from rural areas are very often local leaders, therefore charityor sponsorship activities affect the improvement of their prestige and recognition among the localcommunity. |
Cytowanie | Ratajczak M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2017_n8_s83.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Dolata M., Hadryjańska B. Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw piekarniczych
Autor | Małgorzata Dolata, Barbara Hadryjańska |
Tytuł | Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw piekarniczych |
Title | Conditions of bakery enterprises competitiveness |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, przedsiębiorstwa piekarnicze, wewnętrzne czynniki konkurencyjności |
Key words | competitiveness, baking enterprises, internal factors of competitiveness |
Abstrakt | Celem artykułu jest identyfikacja i zaprezentowanie wybranych czynników wewnętrznych kształtujących konkurencyjność przedsiębiorstw branży piekarniczej uwzględniając ich wielkość pod względem liczby osób zatrudnionych. Materiał źródłowy do analizy stanowiły dane zebrane podczas badania empirycznego przeprowadzonego w 2016 roku wśród 77 przedsiębiorstw tej branży. Podstawowym narzędziem badawczym był kwestionariusz ankietowy. Mikromałe, średnie i duże przedsiębiorstwa wskazały na różne czynniki, które według nich są najistotniejsze dla budowania konkurencyjności w ich branży. Grupami przedsiębiorstw, które najbardziej wyróżniają się, są mikro- i duże przedsiębiorstwa. Największa zgodność między czterema grupami przedsiębiorstw wystąpiła w przypadku czynników związanych z potencjałem produkcyjnym oraz potencjałem w sferze produktu. Najmniej zgodne były przedsiębiorstwa piekarnicze w swojej opinii na temat czynników w sferze sprzedaży. |
Abstract | The aim of the article is identifying and presenting selected internal factors shaping the competitiveness of bakery enterprises, taking into account their size in terms of the employees number. The source material for the analysis was the data collected during the empirical study conducted in 2016 among 77 companies in the industry. The basic research tool was the questionnaire survey. Micro, small, medium and large enterprises have pointed to various factors that according them are most important for building competitiveness in their industry. The most prominent companies are micro and large enterprises. The greatest correspondence between the four groups of companies occurred in the case of factors related to production potential and potential in the product sphere. On the contrary, bakery companies were the least consistent in their opinion on the factors in the sale. |
Cytowanie | Dolata M., Hadryjańska B. (2017) Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw piekarniczych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 119: 51-64 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n119_s51.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Żak K. Towards a green enterprise
Autor | Katarzyna Żak |
Tytuł | Towards a green enterprise |
Title | W kierunku tworzenia zielonego przedsiębiorstwa |
Słowa kluczowe | sustainable development, corporate social responsibility, green enterprise |
Key words | zrównoważony rozwój, społeczna odpowiedzialność biznesu, zielone przedsiębiorstwo |
Abstrakt | The article presents a brief outline of the evolution in pro-ecological attitudes both in macro- and microeconomic terms. As a result, two major business models of a modern enterprise that recognise ecological responsibility as a priority for business activity are identified. The discussion also contains the synthetic analysis of the “Global Green Ranking 2016” and the presentation of its leaders. |
Abstract | W artykule przedstawiono krótki zarys ewolucji w postawach proekologicznych, zarówno w ujęciu makro-, jaki i mikroekonomicznym. Wskazano dwa główne modele biznesu współczesnego przedsiębiorstwa, które uznają odpowiedzialność ekologiczną za jeden z priorytetów działania na rynku. Uzupełnieniem tych rozważań jest syntetyczna analiza i ocena liderów „Global Green Ranking 2016”. |
Cytowanie | Żak K. (2017) Towards a green enterprise.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 118: 69-80 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n118_s69.pdf |
|
|
13. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Kupczyk A., Mączyńska J., Sikora M., Tucki K., Żelaziński T. Stan i perspektywy oraz uwarunkowania prawne funkcjonowania sektorów biopaliw transportowych w Polsce
Autor | Adam Kupczyk, Joanna Mączyńska, Michał Sikora, Karol Tucki, Tomasz Żelaziński |
Tytuł | Stan i perspektywy oraz uwarunkowania prawne funkcjonowania sektorów biopaliw transportowych w Polsce |
Title | SITUATION, PROSPECTS AND LEGAL CONDITIONS ASSOCIATED WITH FUNCTIONING OF THE TRANSPORT BIOFUELS SECTORS IN POLAND |
Słowa kluczowe | biopaliwo transportowe, biokomponent, bioetanol, biodiesel, atrakcyjność sektora |
Key words | transport biofiuel, bio-component, bioethanol, biodiesel, sector’s attractiveness |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono stan obecny oraz przyszłość sektorów biopaliw transportowych w Polsce. Ze względu na istotne znaczenie, jakie w tej roli odgrywają uwarunkowania prawne, omówiono najważniejsze dyrektywy i ustawy wpływające na kształt omawianych sektorów. Metodą punktową, wielokryterialną M.E. Portera określono atrakcyjność krajowych sektorów biopaliw transportowych, tj. biodiesla i bioetanolu z surowców jadalnych (tzw. biopaliw 1. generacji) oraz bioetanolu z surowców niejadalnych – przede wszystkim lignocelulozy (biopaliwo 2. generacji). Wiele czynników występujących w makro- i mikrootoczeniu sektorów biopaliw 1. generacji powoduje, że ich atrakcyjność systematycznie maleje. Natomiast sektor bioetanolu 2. generacji, którego obecnie produkcja w Polsce nie występuje w skali przemysłowej, charakteryzuje się stosunkowo wysoką i rosnącą atrakcyjnością. |
Abstract | The current state and the future of the biofuels for transport sectors in Poland were presented in the paper. Because of the importance of legal conditions, crucial directives and acts affecting the shape of these sectors were discussed. The scoring multicriteria M.E. Porter method was used to research attractiveness of the national biofuel sectors, i.e. the sectors of biodiesel and bioethanol produced from edible material (so-called first generation biofuels) as well as the sector of bioethanol produced from inedible material, mainly from lignocellulose (so-called second generation biofuel). Various factors of macro- and microenvironment of first generation biofuels caused regular reduction of their attractiveness. However, the sector of second generation bioethanol, which is not produced at industrial scale in Poland now, is characterized by relatively high and growing attractiveness. |
Cytowanie | Kupczyk A., Mączyńska J., Sikora M., Tucki K., Żelaziński T. (2017) Stan i perspektywy oraz uwarunkowania prawne funkcjonowania sektorów biopaliw transportowych w Polsce.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 1: 39-55 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n1_s39.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Kułyk P. Dysproporcje w wielkości finansowego wsparcia rolnictwa w wybranych krajach UE
Autor | Piotr Kułyk |
Tytuł | Dysproporcje w wielkości finansowego wsparcia rolnictwa w wybranych krajach UE |
Title | Disparities in the size of financial support for agriculture in selected EU countries |
Słowa kluczowe | rolnictwo, finansowe wsparcie rolnictwa, wspólna polityka rolna |
Key words | agriculture, financial support for agriculture, the common agricultural policy |
Abstrakt | Celem opracowania było przedstawienie różnic w wysokości łącznego wsparcia rolnictwa w wybranych krajach UE. Z uwagi na brak stosownych miar zaproponowano własny sposób oszacowania wielkości wspomnianego wsparcia za pośrednictwem opracowanego miernika opartego na mikroekonomicznych podstawach. Badania systemu finansowego wsparcia rolnictwa przeprowadzono w dziesięciu krajach UE. okres badawczy obejmował lata 1995-2012. Badania ujawniły występowanie istotnych różnic w przepływach finansowych w ramach wspólnej polityki rolnej w krajach UE. Równocześnie obserwowano zwiększenie zbieżności między rozważanymi transferami, szczególnie w zakresie wsparcia przypisanego do produkcji rolnej. Odmienne dostosowania należy przypisać różnym funkcjom pełnionym przez rolnictwo w poszczególnych krajach. |
Abstract | The aim of the study was to show the differences in the amount of total agricultural support in selected EU countries. Due to the lack of appropriate measures it proposed its own way to estimate the size of this aid through the developed instrument based on microeconomic foundations. The research system of financial support for agriculture was carried out in ten EU countries. research period covered the years 1995-2012. The study revealed the existence of significant differences in financial flows within the framework of the common agricultural policy in the EU. At the same time, an increase convergence between the contemplated transfers, especially in terms of support assigned to agricultural production. Dissimilar adapt should be assigned different functions which fully agriculture in different countries. |
Cytowanie | Kułyk P. (2016) Dysproporcje w wielkości finansowego wsparcia rolnictwa w wybranych krajach UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 232-242 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s232.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Głąbska D., Gutkowska K., Guzek D., Olewnik-Mikołajewska A. Wpływ podwyższonej wartości odżywczej na skłonność do płacenia wyższej ceny za produkty pochodzenia zwierzęcego
Autor | Dominika Głąbska, Krystyna Gutkowska, Dominika Guzek, Anna Olewnik-Mikołajewska |
Tytuł | Wpływ podwyższonej wartości odżywczej na skłonność do płacenia wyższej ceny za produkty pochodzenia zwierzęcego |
Title | The influence of the enhanced nutritional value on the willingness to pay for products of animal origin |
Słowa kluczowe | produkty pochodzenia zwierzęcego, wybory konsumentów, produkty o podwyższonej jakości, wartości odżywczej i walorach zdrowotnych, skłonność do płacenia wyższej ceny |
Key words | products of animal origin, consumer choice, products with enhanced nutritional value, willingness to pay |
Abstrakt | Celem badania była weryfikacja hipotezy, że konsumenci są skłonni płacić więcej za produkty o podwyższonych atrybutach w odniesieniu do wartości odżywczej, walorów zdrowotnych i ogólnie rozumianej jakości. W tym celu przeprowadzono badanie metodą bezpośredniego wywiadu face to face w technologii Paper and Pencil Interview na reprezentatywnej ogólnopolskiej próbie 1000 respondentów. Stwierdzono, że konsumenci są zdecydowanie bardziej skłonni zapłacić więcej za produkty o wysokich walorach zdrowotnych niż za produkty o wysokiej jakości czy też o podwyższonej wartości odżywczej. W kontekście przeprowadzonych badań można wskazać, że nawet w regionach wschodnich (o mniej korzystnych wskaźnikach makro- i mikroekonomicznych, a więc niższy poziom PKB w przeliczeniu na 1 mieszkańca, wyższy wskaźnik bezrobocia czy niższy poziom dochodów gospodarstw domowych niż obszary Polski centralnej) istnieją możliwości wprowadzania takich produktów pochodzenia zwierzęcego na rynek. Wyniki badań mogą stanowić podstawę do formułowania komunikatów marketingowych, w których powinny być eksponowane walory zdrowotne tego typu produktów, co w kontekście wysokiej pozycji zdrowia w hierarchii wartości Polaków wydaje się uzasadnione. |
Abstract | The aim of the study was to verify the hypothesis that consumers are willing to pay more for products with enhanced nutritional value. In order to verify it, the survey was conducted using direct “face to face” interview in the technology of Paper and Pencil Interview, on a representative nationwide sample of 1,000 respondents. It was found that consumers are far more willing to pay more for high health promoting properties products than for products with enhanced quality or enhanced nutritional value. It may be indicated, that even in the east regions of Poland (characterized by the worse economic situation, than central regions of Poland), there is an important potential to market such products. The study confirm the limited understanding of the labeling information about nutritional value. As a consequence it may be a prerequisite to reformulate marketing messages to obtain better communication with the consumer. |
Cytowanie | Głąbska D., Gutkowska K., Guzek D., Olewnik-Mikołajewska A. (2016) Wpływ podwyższonej wartości odżywczej na skłonność do płacenia wyższej ceny za produkty pochodzenia zwierzęcego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 114: 157-167 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n114_s157.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2016 |
|
Frąckiewicz E., Rudawska E., Wiścińska M. SUSTAINABLE MARKETING MIX – THE BASIC ASSUMPTIONS
Autor | Ewa Frąckiewicz, Edyta Rudawska, Małgorzata Wiścińska |
Tytuł | SUSTAINABLE MARKETING MIX – THE BASIC ASSUMPTIONS |
Title | |
Słowa kluczowe | marketing, zrównoważony rozwój, instrumenty marketingowe |
Key words | marketing, sustainable development, marketing instruments |
Abstrakt | Rosnące znaczenie koncepcji zrównoważonego rozwoju znajduje swoje konsekwencje w polityce marketingowej współczesnych organizacji, zarówno na poziomie mikro jak i makro. W ostatnich latach pojawiła się koncepcja zrównoważonego marketingu. Koncentruje się ona na konieczności zaspokajania potrzeb z zyskiem, przy jednoczesnym tworzeniu, komunikowaniu i dostarczaniu wartości dla konsumentów, partnerów i społeczeństwa. Dążąc do kreowania wartości o charakterze społecznym, etycznym i/lub środowiskowym przy zachowaniu efektywności ekonomicznej marketing jest postrzegany jako aktywność umożliwiająca realizację koncepcji zrównoważonego rozwoju na poziomie przedsiębiorstwa. Artykuł wpisuje się w aktualną dyskusję na temat nowej koncepcji zarządzania, w tym koncepcji zarządzania marketingowego. Celem opracowania jest określenie wpływu koncepcji zrównoważonego rozwoju na charakter instrumentarium marketingowego oddziaływania współczesnych organizacji. Artykuł ma charakter przeglądowy i został przygotowany w oparciu o analizę najnowszej literatury przedmiotu. |
Abstract | The growing importance of sustainable development concept finds its consequences in companies’ marketing policy, on both micro and macro level. A new concept of sustainable marketing has emerged. It focuses on the necessity of satisfying the needs with profit, while creating, communicating and delivering value for consumers, partners and the society. Therefore concentrating activities on achieving values of social, ethical and / or environmental character, while maintaining economic efficiency, marketing can be seen as an activity, which enables the implementation of sustainable development at a company level. The article fits into the current discussion on the new management concept, including marketing activities. The goal was to identify the impact of sustainable development on marketing tools of modern organizations. The article is a review and has been prepared based on an analysis of recent literature. |
Cytowanie | Frąckiewicz E., Rudawska E., Wiścińska M. (2016) SUSTAINABLE MARKETING MIX – THE BASIC ASSUMPTIONS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 15(64): 130-138 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2016_n64_s130.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Drabarczyk K., Siudek T. Teoretyczne i aplikacyjne aspekty konkurencyjności – przegląd literatury
Autor | Katarzyna Drabarczyk, Tomasz Siudek |
Tytuł | Teoretyczne i aplikacyjne aspekty konkurencyjności – przegląd literatury |
Title | Theoretical and applied aspects of the competitiveness – a review of the literature |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, teorie, koncepcje, mierniki, determinanty Theoretical and |
Key words | competitiveness, theories, concepts, measures, determinants |
Abstrakt | Celem opracowania jest przedstawienie aktualnej wiedzy na temat konkurencyjności krajów i regionów, a także sektorów i pojedynczych przedsiębiorstw w gospodarce narodowej z punktu widzenia koncepcji konkurencyjności, jej pomiaru i determinant. W tym artykule krytycznie analizuje się zarówno literaturę teoretyczną, jak i empiryczną z zakresu konkurencyjności, można dowiedzieć się, że konkurencyjność jest bardzo złożonym, wieloaspektowym zjawiskiem lub procesem i ma wiele zastosowań w różnych (makro, mezo- i mikro) domenach. W empirycznych badaniach stosuje się różne mierniki i determinanty konkurencyjności, co sprawia, że wyniki nie są porównywalne między krajami, regionami, sektorami i przedsiębiorstwami. |
Abstract | The purpose of this study is to set out what is currently known about the competitiveness of the countries and regions as well as of sectors and individual enterprises in the national economy from the point of view of understanding the concept of competitiveness, its measurement and determinants. This paper critically examines both theoretical and empirical literature on the competitiveness, finding out that competitiveness is a very complex, multifaceted phenomenon or process and has many uses in different (macro, meso and micro) domains. The empirical studies on competitiveness apply a variety of competitiveness measures and determinants making it sometimes difficult to compare their results across countries, regions, sectors and enterprises. |
Cytowanie | Drabarczyk K., Siudek T. (2015) Teoretyczne i aplikacyjne aspekty konkurencyjności – przegląd literatury.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 112: 137-153 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n112_s137.pdf |
|
|
18. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2015 |
|
Stawicka E. Poziom innowacyjności w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce
Autor | Ewa Stawicka |
Tytuł | Poziom innowacyjności w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce |
Title | The level of innovation in the sector of small and medium-sized enterprises in Poland |
Słowa kluczowe | innowacje, konkurencyjność, sektor MSP |
Key words | innovation, competitiveness, SMEs |
Abstrakt | Wdrażanie innowacji w sektorze mikro, małych i średnich przedsiębiorstw nabiera ogólnego znaczenia. Każde przedsiębiorstwo narażone jest na ryzyko, co wynika z cią- głej zmienności otoczenia, w którym prowadzona jest działalność biznesowa. W dobie globalizacji konkurencyjność gospodarki jest zdeterminowana jej innowacyjnością rozumianą jako zdolność i motywacja przedsiębiorstwa do poszukiwania nowych koncepcji, pomysłów i wynalazków oraz wykorzystywania ich w praktyce1 . Innowacje są specyficznymi narzędziami przedsiębiorczości, działaniami, które nadają zasobom nowe możliwości ekonomiczne. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie danych na temat stanu sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) w Polsce oraz analiza ich potencjału innowacyjności. Analiza danych Eurostat, GUS, PARP pokazuje, że działalność innowacyjna nie jest domeną sektora MSP, ale widoczna jest znaczna poprawa w tym zakresie. W Polsce formuje się grupa innowacyjnych firm, która systematycznie zwiększa nakłady na działalność innowacyjną. Występuje również wzrost współpracy firm między sobą, rozwój sektora usługowego, lepsza świadomość znaczenia innowacji, wzrost prywatnych wydatków na badania i rozwój. Wciąż istnieje jednak obawa, że pomimo zmian nie są one wystarczające dla utrzymania wzrostu gospodarczego. |
Abstract | The issue of improving the competitiveness in the sector of micro, small and medium-sized enterprises by implementing innovation becomes general meaning. The purpose of this article is to present data on the state of small and medium-sized enterprises in Poland and analysis of their potential for innovation. Analysis of data from Eurostat, GUS, PARP shows that innovative activity is not the domain of the SME sector, but seen significant improvements in this area. In Poland it formed a group of innovative companies, which constantly increases expenditures on innovation. There is also a growth business co-operation between them, the development of the services sector, a better awareness of the importance of innovation, the growth of private spending on research and development. However, there is concern that despite the changes they are not sufficient to sustain economic growth. |
Cytowanie | Stawicka E. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s119.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Kata R. Decyzje przedsiębiorców indywidualnych w zakresie optymalizacji podatkowej
Autor | Ryszard Kata |
Tytuł | Decyzje przedsiębiorców indywidualnych w zakresie optymalizacji podatkowej |
Title | Decisions of individual entrepreneurs in the aspect of tax optimization |
Słowa kluczowe | optymalizacja podatkowa, ryzyko podatkowe, przedsiębiorcy |
Key words | tax optimization, tax risk, entrepreneurs |
Abstrakt | W opracowaniu opisano istotę i formy optymalizacji podatkowej w podmiotach gospodarczych osób fizycznych. Określono uwarunkowania decyzji przedsiębiorców indywidualnych w zakresie stosowania optymalizacji podatkowej oraz dokonano oceny skali stosowania różnych form preferencji podatkowych przez mikro- i małe przedsiębiorstwa. |
Abstract | The study describes the essence and form of tax optimization in economic entities of individuals. In the paper, the reasons for making certain decisions by individual entrepreneurs on the use of tax optimization were examined. The scale of the use of various forms of tax preferences by micro and small enterprises was analysed. |
Cytowanie | Kata R. (2015) Decyzje przedsiębiorców indywidualnych w zakresie optymalizacji podatkowej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 112: 47-62 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n112_s47.pdf |
|
|
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Górska-Warsewicz H., Świątkowska M. Marketingowe determinanty wprowadzania na rynek nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego
Autor | Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska |
Tytuł | Marketingowe determinanty wprowadzania na rynek nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego |
Title | Marketing Determinants of New Products Development in Cereals Sector Companies |
Słowa kluczowe | rozwój nowych produktów, uwarunkowania marketingowe, promocja, marka |
Key words | new product development, marketing conditions, promotion, brand |
Abstrakt | Celem opracowania była analiza wybranych uwarunkowań marketingowych determinujących wprowadzanie na rynek nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego, ze szczególnym uwzględnieniem działań promocyjnych i marki. Badania empiryczne w postaci wywiadów telefonicznych ze wspomaganiem komputerowym zrealizowano w ramach projektu POIG.01-14- -041/12 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Próbę badawczą stanowiło 200 przedsiębiorstw dobranych według kryterium wielkości przedsiębiorstw. Zastosowano następującą strukturę przedsiębiorstw: mikroprzedsiębiorcy 20%, mali przedsiębiorcy 30%, średni przedsiębiorcy 30% i duże przedsiębiorstwa 20%. W niniejszym opracowaniu wykorzystano część wyników w zakresie marketingowych uwarunkowań wprowadzania nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego. Wprowadzanie na rynek nowych produktów w największym stopniu dotyczyło pieczywa, na ten fakt wskazało prawie 90% badanych przedsiębiorstw sektora zbożowego. Oczekiwana skuteczność promocji w przedsiębiorstwach sektora zbożowego była największa w przypadku reklamy w miejscu sprzedaży, promocji cenowych, promocji sprzedaży oraz degustacji. Znaczenie marki produktowej dla przedsiębiorstw sektora zbożowego w największym stopniu dotyczyło utrzymania dotychczasowych konsumentów, rozwoju firmy, zapewnienia większej sprzedaży oraz możliwości pozyskania nowych konsumentów. |
Abstract | The aim of this study was to analyze selected marketing conditions of introducing new products into market in cereals sector companies. Special attention was given to promotional and branding activities. Empirical research was conducted via computer assisted telephone interviews in project POIG.01-14-041/12 of European Regional Development Fund. The research sample of 200 companies was selected due to the size of companies: 20% of the sample were micro-companies, 30% small companies, 30% medium size companies, and 20% large companies. This study refers to the data concerning the marketing determinants of new products development and introduction into market in the cereals sector. Introducing new products concerned mostly bread and the like – 90% of the companies stated so. The highest expected effectiveness of promotional activities was noticed in the case of advertising in purchasing places, price promotion and degustation. The brand was the most important from the point of view of maintaining consumers, company development, improving sales, as well as possibilities of gaining new consumers. |
Cytowanie | Górska-Warsewicz H., Świątkowska M. (2015) Marketingowe determinanty wprowadzania na rynek nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 111: 43-60 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n111_s43.pdf |
|
|