1. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2019 |
|
Bieniek - Majka M. COLLECTIVE ACTION THEORY OF MANCUR OLSON ON THE EXAMPLE OF INTEGRATED FRUIT AND VEGETABLE PRODUCERS
Autor | Maryla Bieniek - Majka |
Tytuł | COLLECTIVE ACTION THEORY OF MANCUR OLSON ON THE EXAMPLE OF INTEGRATED FRUIT AND VEGETABLE PRODUCERS |
Title | |
Słowa kluczowe | fruit-vegetable producers' groups/organisations, group activity, free-rider |
Key words | |
Abstrakt | The aim of this article was to answer the question – do integrated fruit and vegetable producers act in accordancewith the assumptions of “the logic of collective actions” by Olson, or want to increase the marketorganisation level, as suggested by Docian Ciolos, increasing the number of existing groups/organisations?Basing on a library query, the assumptions of the “logic of collective actions” are presented. Using the dataprovided by the European Commission, a significant negative relationship was found between the averagesize of the group/organisation and its effectiveness. In addition, there was a regress of organising the fruitand vegetable market in the European Union. Therefore, it is suggested that according to the assumptions ofMancur Olson’s theory, selective stimuli (institutional support) motivating members of groups/organisationsto produce a common good that can be, i.a., overcoming the barrier of production scale or competitivenessof the sector should be applied. |
Abstract | |
Cytowanie | Bieniek - Majka M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s46.pdf |
|
|
2. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Józwiak W., Mirkowska Z., Ziętara W. ROLE OF LARGER FARMS IN POLAND AND SELECTED EUROPEAN UNION COUNTRIES IN 2005 AND 2016
Autor | Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Wojciech Ziętara |
Tytuł | ROLE OF LARGER FARMS IN POLAND AND SELECTED EUROPEAN UNION COUNTRIES IN 2005 AND 2016 |
Title | |
Słowa kluczowe | farms, UAA, agricultural production |
Key words | |
Abstrakt | The rates of increase in labour costs in non-agricultural sections and prices of means of production for agriculture, which are higher than selling prices of agricultural products in countries with a market economy have resulted in a decrease in unit profitability of agricultural production. Farmers wishing to obtain a satisfactory income must increase their production scale, mainly by increasing farm area. The study covers two intentionally selected groups of countries differing with regard to economic development specified by gross domestic product (GDP) value per capita. The reason for this selection is the dependence of the farms’ economic strength on the national economy level of analysed countries. The first group of countries with a high level of this indicator (GDP) includes: Denmark, Sweden, Ireland, the Netherlands, Austria, Germany, Belgium, Great Britain and France. The second group covers – Slovenia, the Czech Republic, Slovakia, Lithuania, Latvia, Poland, Hungary, Romania and Bulgaria. Analyses covered the changes in average farm area, share of farms with an area of 30 ha of UAA or more in the total number of farms, land use, employment and standard production in 2005 and 2016. In both groups, the following increased in the analysed period: the average farm area and share of larger farms in land use and production. In the majority of analysed countries, the share of farms with an area of 100 ha or more, when it comes to production, exceeded 50%. |
Abstract | |
Cytowanie | Józwiak W., Mirkowska Z., Ziętara W. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s28.pdf |
|
|
3. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Chrobocińska K., Łukiewska K. Źródła przewagi konkurencyjnej gospodarstw rolnych wykorzystujących aktywa z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa
Autor | Katarzyna Chrobocińska, Katarzyna Łukiewska |
Tytuł | Źródła przewagi konkurencyjnej gospodarstw rolnych wykorzystujących aktywa z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa |
Title | SOURCES OF A COMPETITIVE ADVANTAGE OF AGRICULTURAL FARMS USING ASSETS FROM THE AGRICULTURAL PROPERTY RESERVE OF THE STATE TREASURY |
Słowa kluczowe | źródła przewagi konkurencyjnej, konkurencyjność gospodarstw rolnych |
Key words | sources of competitive advantage, competitiveness of farms |
Abstrakt | W opracowaniu określono najważniejsze źródła przewagi konkurencyjnej w gospodarstwach rolnych wykorzystujących w działalności grunty pochodzące z ZWRSP. Badania zostały przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego. Celem badań była ocena częstotliwości wykorzystania źródeł przewagi konkurencyjnej w gospodarstwach rolnych wykorzystujących aktywa pochodzące z ZWRSP. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że do najczęściej wykorzystywanych w praktyce źródeł przewagi konkurencyjnej wszyscy respondenci zaliczyli: możliwości wykorzystania większej powierzchni gruntów rolnych, niskie koszty, doświadczenie i umiejętność zarządzania firmą, skalę produkcji oraz postęp technologiczny i inwestycje. |
Abstract | The study identified the most important sources of competitive advantage in agricultural holdings using assets from the the Agricultural Property Reserve of the State Treasury in their operations. The diagnostic survey method has been used. The aim of the research was to assess the frequency of using sources of competitive advantage in agricultural holdings using assets from the Reserve. The results of the conducted research indicate that the most important sources of competitive advantage were: the possibility of using a larger area of agricultural land, low costs, experience and ability to manage the company, production scale and technological progress of investments. |
Cytowanie | Chrobocińska K., Łukiewska K. (2018) Źródła przewagi konkurencyjnej gospodarstw rolnych wykorzystujących aktywa z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 59-70 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s59.pdf |
|
|
4. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Kusz D., Molenda P., Tereszkiewicz K. Ocena warunków przewozu i dobrostanu tuczników w transporcie lokalnym
Autor | Dariusz Kusz, Piotr Molenda, Krzysztof Tereszkiewicz |
Tytuł | Ocena warunków przewozu i dobrostanu tuczników w transporcie lokalnym |
Title | EVALUATION OF TRANSPORT CONDITIONS AND THE WELFARE OF FATTENERS IN LOCAL TRANSPORT |
Słowa kluczowe | transport tuczników, warunki przewozu, dobrostan, odległość transportu, skala produkcji, straty ekonomiczne |
Key words | fatteners transportation, transport conditions, welfare, distance transport, production scale, economical losses, scales of production |
Abstrakt | Celem opracowania była ocena warunków transportu i dobrostanu tuczników oraz oszacowanie ekonomicznych strat transportowych w zależności od odległości transportu i wielkości rocznej skali produkcji tuczników. Badania przeprowadzono w latach 2014-2015 metodą ankiety bezpośredniej. Materiał badawczy stanowiły dane opisujące 120 operacji transportowych, w których trakcie do uboju przewieziono łącznie 4300 tuczników. Z badań własnych wynika, że zwierzęta były przewożone zarówno pojazdami specjalistycznymi, jak i adaptowanymi środkami transportowymi, głównie agregatami rolniczymi. Pojazdy specjalistyczne częściej wykorzystywano w transporcie na większe odległości i z gospodarstw o większej rocznej skali produkcji tuczników. Przeprowadzone badania wykazały liczne przypadki przekroczenia dopuszczalnych norm obsady tuczników w czasie transportu, głównie w transportach realizowanych od największych producentów. Najwyższe straty ekonomiczne wynikające z obniżenia dobrostanu tuczników w przeliczeniu na jedno transportowane zwierzę odnotowano w przewozach na najdłuższym dystansie oraz z gospodarstw o największej skali produkcji. |
Abstract | The aim of the study was to evaluate the conditions of transport and the welfare of fatteners as well as to assess transport losses depending on the distance of transport and the annual production scale of fatteners. The material comprised data describing 120 transport operations during which 4300 fatteners were transported for slaughter. The study shows that animals were transported both by means of specialized vehicles as well as by adapted means of transport, mainly agricultural aggregates. Specialized vehicles were more often used in long-distance transport and from farms with a larger annual production scale. The research showed numerous cases of exceeding admissible norms of the number of fatteners during transport, mainly in the transport carried out by the largest producers. The study proved that the percentage of tired and injured animals rose as the distance of transport increased. The greatest economical losses resulting from the decrease in the welfare of the fatteners per one transported animal was observed in transport at the longest distance and from farms with the largest production scale. |
Cytowanie | Kusz D., Molenda P., Tereszkiewicz K. (2017) Ocena warunków przewozu i dobrostanu tuczników w transporcie lokalnym.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 4: 139-150 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n4_s139.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Wicki L. Zmiany produktywności czynników wytwórczych w polskim rolnictwie
Autor | Ludwik Wicki |
Tytuł | Zmiany produktywności czynników wytwórczych w polskim rolnictwie |
Title | Changes in factor productivity in Polish agriculture |
Słowa kluczowe | |
Key words | technological change, productivity, agriculture, production factors, land, labour, capital |
Abstrakt | |
Abstract | The aim of the study is to determine the level and dynamics of changes in the productivity of the basic production factors in Polish agriculture for the years 1995–2015. The analysis was conducted on the basis of statistical data provided by the Central Statistical Office. Changes in the productivity of land, labour and capital were determined separately. There was a significant increase in the productivity of the basic production factors in Polish agriculture. Based on the value of commercial production as a measure, it was found that in the years 1995–2015 the land productivity has increased by 100%, labour productivity by 38% and capital productivity by 34%. The compound annual growth rates were amounted to 3.94, 2.39 and 1.34% respectively. Based on the research results one can say that technological changes in Polish agriculture are relatively land-saving and capital-intensive. The productivity growth in agriculture in the future will depend mainly on the dynamics of land concentration in larger farms and consequently increase of the production scale in agriculture. |
Cytowanie | Wicki L. (2016) Zmiany produktywności czynników wytwórczych w polskim rolnictwie.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 116: 149-160 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n116_s149.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Wysokiński M. Nakłady robocizny i substytucyjność pracy żywej pracą uprzedmiotowioną w gospodarstwach mlecznych o różnej skali produkcji
Autor | Marcin Wysokiński |
Tytuł | Nakłady robocizny i substytucyjność pracy żywej pracą uprzedmiotowioną w gospodarstwach mlecznych o różnej skali produkcji |
Title | LABOR EXPENDITURES AND SUBSTITUTION OF HUMAN LABOR OBJECTIFIED LABOR IN DAIRY FARMS WITH DIFFERENT PRODUCTION SCALE |
Słowa kluczowe | nakłady robocizny, skala produkcji, gospodarstwa mleczne, substytucja pracy żywej |
Key words | labor inputs, the scale of production, dairy farms, substitution of human labor |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono nakłady robocizny i substytucyjność pracy żywej pracą uprzedmiotowioną w gospodarstwach mlecznych o różnej skali produkcji. Do analiz użyto mierników zgodnych z metodologią FADN. Badania przeprowadzono w latach 2004-2009. Zaprezentowano kształtowanie się poszczególnych mierników w zależności od liczby krów utrzymywanych w gospodarstwie. Dla zobrazowania tych zależności policzono współczynniki korelacji i wykresy rozrzutu. |
Abstract | The paper presents the expenditure of labor and the substitution of living labor for objectified labor in dairy farms of diversified scale of production. The indexes used in the analysis are in accordance with the methodology FADN. The study was conducted in the years 2004-2009. It presents the evolution of the various rates depending on the number of cows on the farm. Correlation coefficients and scatter plots were calculated to illustrate these relationships. |
Cytowanie | Wysokiński M. (2013) Nakłady robocizny i substytucyjność pracy żywej pracą uprzedmiotowioną w gospodarstwach mlecznych o różnej skali produkcji .Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 1: 102-111 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n1_s102.pdf |
|
|
7. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2010 |
|
Niezgoda D. Elastyczność produkcyjna i dochodowa procesu produkcji w towarowych gospodarstwach rolnych
Autor | Dionizy Niezgoda |
Tytuł | Elastyczność produkcyjna i dochodowa procesu produkcji w towarowych gospodarstwach rolnych |
Title | Production and income elasticity of production process in commodity farms |
Słowa kluczowe | gospodarstwa rolne, skala produkcji, elastyczność produkcyjna i dochodowa, funkcja produkcji, skuteczność i sprawność zarządzania |
Key words | agricultural holdings, scale of production, elasticity of production and income, production function, effectiveness and efficiency of management |
Abstrakt | Wykorzystując funkcję Cobba-Duglasa, oszacowano elastyczność produkcji i dochodu względem zagregowanych czynników produkcji, tj. ziemi, pracy i kapitału, w towarowych gospodarstwach rolnych dla danych liczbowych zebranych w 2004 i 2007 roku dla potrzeb Polskiego FADN. W obu badanych latach wystąpiły korzyści skali. Produkcja (SE131) wywołana wzrostem o 1% nakładów badanych czynników, tj. ziemi (SE025), pracy (SE011) i kosztów ogółem (SE270), zwiększyła się w 2004 roku o 1,0845% a w 2007 roku o 1,0713%. Z kolei elastyczność dochodowa wyniosła 1,2246% w roku 2004 i 1,1363% w roku 2007 gdy nakłady czynników SE025, SE011 i SE270 zwiększono o 1 pp. Głównym czynnikiem określającym elastyczność produkcji i dochodu były koszty ogółem (SE270). |
Abstract | The purpose of the presented paper was to conduct a comparative analysis of elasticity of relations between production factors (SE025, SE011 and SE270) in six economic size classes of farms and their performance measured by total production (SE131), as well as farm’s income (SE420). The formulated purpose was attained with the help of the Cobb- Douglas function. The data was gathered from 11689 farms that had been collecting data for the Polish FADN in 2007. The research results reveal that the farms within the class up to 4 ESU experienced the disadvantages of production scale while the rest of the farms experienced the advantages of scale. The level of coefficients of production elasticity in relation to the factors in most farms classes was lower than the level of coefficients calculated on the assumption of farms’ income being a dependent variable. The share of particular factors in the impact on the level of farms’ elasticity in relation to their economic power was different as well. |
Cytowanie | Niezgoda D. (2010) Elastyczność produkcyjna i dochodowa procesu produkcji w towarowych gospodarstwach rolnych.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 97, z. 3: 186-196 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2010_n3_s186.pdf |
|
|
8. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2010 |
|
Pawlak J. Uwarunkowania ekonomiczne a mechanizacja rolnictwa
Autor | Jan Pawlak |
Tytuł | Uwarunkowania ekonomiczne a mechanizacja rolnictwa |
Title | Economic conditions and farm mechanization |
Słowa kluczowe | mechanizacja rolnictwa, rozwój, uwarunkowania, nożyce cen, skala produkcji |
Key words | farm mechanization, development, conditions, price scissors, production scale |
Abstrakt | W 2009 r. w relacji do pszenicy, żyta i żywca wieprzowego ciągnik był ponadczterokrotnie droższy niż w 1990 r. Równowartość jednostki objętości oleju napędowego w 2009 r. stanowiła blisko trzykrotnie większa masa pszenicy, ponadtrzykrotnie większa masa wyprodukowanego żywca wieprzowego, a także o 23% większa ilość mleka niż w 1990 r. Rozwarcie nożyc cen powoduje konieczność poszukiwania sposobów poprawy efektywności nakładów związanych z mechanizacją rolnictwa. |
Abstract | In the year 2009 a tractor was, in relation to wheat, ray and swine for slaughter over 4 times more expensive than in the year 1990. The equivalent of volumetric unit of Diesel oil was in the year 2009 almost 3 times larger mass of wheat, over 3 times mass of swine for slaughter and 23% more milk than in the year 1990. Above mentioned opening of the price scissors generate the need to search for ways to improve the efficiency of inputs connected with farm mechanization. |
Cytowanie | Pawlak J. (2010) Uwarunkowania ekonomiczne a mechanizacja rolnictwa.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 97, z. 3: 197-204 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2010_n3_s197.pdf |
|
|
9. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Parzonko A. Główne czynniki oddziałujące na zmiany ekonomiczno-organizacyjne w polskich gospodarstwach mlecznych w latach 1989-2009
Autor | Andrzej Parzonko |
Tytuł | Główne czynniki oddziałujące na zmiany ekonomiczno-organizacyjne w polskich gospodarstwach mlecznych w latach 1989-2009 |
Title | Main factors influence on economic-organizational change in polish milk farms in 1989-2009 |
Słowa kluczowe | produkcja mleka, ekonomika produkcji mleka, skala produkcji, ceny mleka w skupie |
Key words | milk production, milk production economics, production scale, milk producer prices |
Abstrakt | Lata 1989-2009 to czas głębokich przemian w polskiej gospodarce i sektorze mlecznym. Po okresie załamania się produkcji i skupu mleka w latach 1990- 1995, stopniowo produkcja i przetwórstwo mleka zaczęło się odbudowywać. Nastąpiła poprawa konkurencyjności cenowej mleka w stosunku do innych produktów rolniczych. Najbardziej korzystnym okresem w tym aspekcie był 2005 rok. Największy wpływ na proces zmian w gospodarstwach mlecznych miały mleczarnie, głównie przez sposób ustalania cen za mleko |
Abstract | Last 20 yarest there’ve been observed diminishing changes in Polish economy and the milk sector. After period decrease of milk production in years 1990-1995, gradually the production and the processing of milk started rebuilding. The price competitiveness of milk began improving in relation to different products. Year 2005 was the most profitable period for milk production. Creameries the most influenced on change in milk farms. They influenced the way of calculating for milk the price. |
Cytowanie | Parzonko A. (2009) Główne czynniki oddziałujące na zmiany ekonomiczno-organizacyjne w polskich gospodarstwach mlecznych w latach 1989-2009.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 3: 225-235 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n3_s225.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2009 |
|
Karolewska-Szparaga M. Analiza sytuacji ekonomicznej wybranych gospodarstw mlecznych należących do Międzynarodowej Sieci Gospodarstw Porównawczych IFCN-Dairy
Autor | Małgorzata Karolewska-Szparaga |
Tytuł | Analiza sytuacji ekonomicznej wybranych gospodarstw mlecznych należących do Międzynarodowej Sieci Gospodarstw Porównawczych IFCN-Dairy |
Title | Economic situation analysis of dairy farms being members to International Farm Comparison Network (IFCN-Dairy) |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | W opracowaniu dokonano analizy sytuacji ekonomicznej wybranych gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka, należących do Międzynarodowej Sieci Gospodarstw Porównawczych IFCN-Dairy. Do obliczeń wykorzystano model TIPI-CAL, służący między innymi do porównań wyników ekonomicznych i produkcyjnych gospodarstw mlecznych należących do IFCN-Dairy. Badaniami objęto 30 gospodarstw z 15 krajów europejskich: Do przeprowadzenia analizy wybrano po 2 gospodarstwa z każdego kraju. Pierwsze, reprezentujące średnią wielkość gospodarstw mlecznych w danym kraju, drugie, to gospodarstwo charakteryzujące się dużą skalą produkcji w kraju oraz wyróżniające wysokim stopniem specjalizacji w produkcji mleka.Wyniki przedstawiono za pomocą porównań kosztów, przychodów oraz dochodów z produkcji mleka. Najwyższe koszty produkcji mleka charakteryzowały gospodarstwa norweskie oraz szwajcarskie. Najniższe koszty produkcji mleka ponosiły gospodarstwa z Białorusi oraz Irlandii, a także gospodarstwo o średniej skali produkcji z Ukrainy. Najwyższe przychody ze sprzedały mleka w przeliczeniu na gospodarstwo, osiągały gospodarstwa z Rosji, Niemiec, Czech, Ukrainy, Białorusi, Włoch, Wielkiej Brytanii, Danii oraz Holandii. Przeprowadzone badania wykazały, że najwyższy poziom dochodu z produkcji mleka osiągały gospodarstwa norweskie oraz irlandzkie. Gospodarstwa z Białorusi, Czech, Dani oraz gospodarstwo bułgarskie BG-2, gospodarstwo brytyjskie UK-97, a także niemieckie DE-650 odnotowały najniższy poziom dochodu spośród analizowanych gospodarstw |
Abstract | The aim of this article is economy situation analysis of dairy farms belongs to International Farm Comparison Network (IFCN-Dairy). The estimation prepared on the basis of TIPI-CAL model, which compare economic and production results of dairy farms belong to IFCN- Dairy. For estimation chose 30 dairy farms from 15 european country. For estimation chose 2 dairy farms per each country, first – which represent average dairy production scale in country, and the second – which represent big dairy production scale in country. The result presented on the base of cost, returns and profit of milk production comparison. The results showed high cost of milk production for Norway and Switzerland analysis dairy farms. Low cost of milk production was Belarus and Ireland dairy farms and average milk production scale farm from Ukraine as well. The high returns of milk production the farms from Russian Federation, Germany, Czech Republic, Ukraine, Belarus, Italy, United Kingdom, Denmark and Nederland achieved. The high profit of milk production the farms from Norway and Ireland achieved. |
Cytowanie | Karolewska-Szparaga M. (2009) Analiza sytuacji ekonomicznej wybranych gospodarstw mlecznych należących do Międzynarodowej Sieci Gospodarstw Porównawczych IFCN-Dairy.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 2(51): 331-338 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2009_n51_s331.pdf |
|
|
11. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Orzechowski R., Żuk J. Wpływ systemu chowu na pracochłonność i optymalną skalę produkcji mleka w gospodarstwach rolniczych
Autor | Robert Orzechowski, Józef Żuk |
Tytuł | Wpływ systemu chowu na pracochłonność i optymalną skalę produkcji mleka w gospodarstwach rolniczych |
Title | The influence of system of breeding on labor-consumption and the optimum scale of production of milk in agricultural farms |
Słowa kluczowe | technologia produkcji, skala chowu krów, nakłady robocizny, pracochłonność, optimum technologiczne stada krów |
Key words | technology of production, scale of the cows breeding, labour input, labourconsumption, optimum technological herd of cows |
Abstrakt | Przeprowadzono analizę poziomu nakładów robocizny na obsługę krów mlecznych na podstawie danych faktograficznych uzyskanych przy pomocy studium pracy w oborach w 156 gospodarstwach z różną liczbą krów, odmienną techniką i technologią produkcji oraz zróżnicowaną sprawnością pracowników obsługujących krowy. Uwzględniając funkcję czasu pracy ustalono wielkości normatywne dla poszczególnych czynności i grup czynności przy obsłudze krów mlecznych. Ponadto, dane analityczne posłużyły do ustalenia optimum technologicznego i produkcyjnego dla różnych technologii i skali produkcji w nowoczesnym chowie krów mlecznych. Zagregowane wielkości pozwalają opracować poprawną organizacyjnie i ekonomicznie skalę chowu krów mlecznych w nowoczesnych gospodarstwach rodzinnych w Polsce. |
Abstract | The article analyzes the level of labor input to operate the dairy farm. The basis for the analysis were factual data obtained from 156 farms, using work study sheds in cowsheds with a different number of cows, a different technique and technology of production and efficiency of employees serving a diverse cows. Based on the analysis carried out taking into account the function of time, set the size specifications for the various activities and group activities operated in dairy cows. Analytical data used to determine the optimum technological and production for different technologies and production scale rearing in modern dairy cows. Contained in the tables aggregationed scales allow to develop the correct organizational and economic scale breeding of dairy cows in modern family farms in Poland. |
Cytowanie | Orzechowski R., Żuk J. (2009) Wpływ systemu chowu na pracochłonność i optymalną skalę produkcji mleka w gospodarstwach rolniczych.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 4: 277-289 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n4_s277.pdf |
|
|
12. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2008 |
|
Sobczyński T. Zmiany poziomu zrównoważenia gospodarstw rolniczych UE w latach 1989-2005 . implikacje dla Polski
Autor | Tadeusz Sobczyński |
Tytuł | Zmiany poziomu zrównoważenia gospodarstw rolniczych UE w latach 1989-2005 . implikacje dla Polski |
Title | Changes of agriculture’s sustainability level in countries of eEU-12 in years 1989-2005 and their implications for Poland |
Słowa kluczowe | koszty nawozów i pestycydów na jednostkę ziemi i plonu, obsada zwierząt, dochodowość ziemi i pracy, saldo dopłat i podatków, FADN |
Key words | fertilization and pesticides cost per land and crop unit, livestock density, land and work profitability, taxes and surcharges balance, FADN |
Abstrakt | Na podstawie danych europejskiego systemu FADN porównano zmiany poziomu zrównoważenia gospodarstw rolniczych byłej unijnej .dwunastki. (UE-12) w latach 1989-2005. W badanym okresie następowała poprawa zrównoważenia gospodarstw rolniczych w aspekcie przyrodniczo-środowiskowym. W aspekcie społecznoekonomicznym zwiększanie skali produkcji, wydajności roślin i zwierząt, a także produkcyjności i produktywności ziemi oraz pracy nie powstrzymywały spadku dochodów i konieczne było rosnące wsparcie dopłatami. Sytuacja ekonomiczna rolników w coraz większym stopniu była zależna od wsparcia podatników. |
Abstract | The paper aims to analyze changes of sustainability level in countries of UE12 in years 1989-2005 using data collected by European system of agricultural accountancy FADN. In the analyzed period the sustainability of farms was improving considering environmental and natural aspects. Fertilization costs per 1 ha of agricultural area or 1 dt of wheat were falling. Livestock density and grains. share in crops were also decreasing. Only fertilization and pesticides cost per land and crop unit ratios increased. In the same time production scale, crops and livestock output, land and labour profitability were growing. Unfortunately the labour and land profitability adjusted by taxes and surcharges balance declined. Farmers. economic condition has become even more dependent on support from tax payers. |
Cytowanie | Sobczyński T. (2008) Zmiany poziomu zrównoważenia gospodarstw rolniczych UE w latach 1989-2005 . implikacje dla Polski .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 2: 106-114 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2008_n2_s106.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2007 |
|
Parzonko A. Formy i zakres współpracy mleczarni z dostawcami mleka
Autor | Andrzej Parzonko |
Tytuł | Formy i zakres współpracy mleczarni z dostawcami mleka |
Title | Types and Scope of Cooperation between Dairy Processors and Milk Suppliers |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The main purpose of publication is to present the influence of dairy processing companies with different production scale and legal status, on dairy farms supplying them. The object of an analysis is three companies situated in Mazowieckie Region. Examined dairies during the period 2003–2005 significantly increased their milk purchase and processing volumes while decreased the number of suppliers. The main factor stimulating the farmers to increase the farm production scale and adjust to the agro-environmental requirements is the way of calculation the milk price by dairies. Analysed dairies additionally were providing the traineeships for farmers and supporting them by the low-charged loans |
Cytowanie | Parzonko A. (2007) Formy i zakres współpracy mleczarni z dostawcami mleka.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 62: 119-129 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2007_n62_s119.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2007 |
|
Baran J. Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999–2002
Autor | Joanna Baran |
Tytuł | Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999–2002 |
Title | Success Factors of Leading Dairy Cooperatives in Poland 1999–2002 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | This paper explain, why a few cooperatives in Polish dairy sector are prospering well, while many others, on the same dairy market, are suffering heavy recession or going bankrupt. By the comparison of three groups of dairy cooperatives: leaders, average cooperatives and the weakest cooperatives source of the superiority of leaders have been identified. The research results show that dairy cooperatives success was connected with production scale, specialization and market power. This study allows to draw final conclusions, which may be useful for improving market position of other cooperatives – according to the benchmarking |
Cytowanie | Baran J. (2007) Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999–2002.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 62: 131-142 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2007_n62_s131.pdf |
|
|
15. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2007 |
|
Baran J. Efektywność spółdzielni i pozostałych form prawnych działających w przemyśle mleczarskim z wykorzystaniem metody DEA
Autor | Joanna Baran |
Tytuł | Efektywność spółdzielni i pozostałych form prawnych działających w przemyśle mleczarskim z wykorzystaniem metody DEA |
Title | Efficiency of cooperative and others firms in dairy industry with the use of the DEA method |
Słowa kluczowe | metoda DEA, efektywność, przemysł mleczarski |
Key words | DEA method, efficiency, dairy industry |
Abstrakt | W artykule przedstawiono analizę efektywności przedsiębiorstw przetwórstwa mleka i produkcji serów (spółdzielni oraz pozostałych form prawnych). Wykorzystując metodę DEA zbadano efektywność techniczną oraz efektywność skali poszczególnych obiektów w latach 1997-2005. |
Abstract | This paper presents the results of research on efficiency of Polish dairy industry concerned by Data Envelopment Analysis. DEA method allows for finding the efficiency indicator of studied objects. The research shows differences in the efficiency of the production scale and differences in a character of scale among the cooperative and others firms in dairy industry in the years 1997-2005. |
Cytowanie | Baran J. (2007) Efektywność spółdzielni i pozostałych form prawnych działających w przemyśle mleczarskim z wykorzystaniem metody DEA.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 1: 109-116 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2007_n1_s109.pdf |
|
|
16. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2006 |
|
Parzonko A. Możliwości rozwojowe gospodarstw ukierunkowanych na produkcję mleka
Autor | Andrzej Parzonko |
Tytuł | Możliwości rozwojowe gospodarstw ukierunkowanych na produkcję mleka |
Title | THE POSSIBILITIES AND ECONOMICAL EXPLANATIONS FOR DEVELOPMENT OF DAIRY DIRECTED FARMS |
Słowa kluczowe | ekonomika produkcji mleka, skala produkcji, koszty produkcji, dochód z gospodarstwa, inwestycje |
Key words | milk production economics, production scale, farm profit |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono możliwości i ekonomiczne uzasadnienie rozwoju gospodarstw ukierunkowanych na chów bydła mlecznego, sprzedających rocznie 28 tysięcy litrów mleka z gospodarstwa. Przyjęty poziom sprzedaży był zbliżony do przeciętnych dostaw mleka z polskich gospodarstw do zakładów mleczarskich w roku kwotowym 2004/2005. Z dokonanej analizy wynika, że produkcja mleka na tym poziomie przynosiła tylko minimalne dochody. Uwzględniając dodatkowo koszty zaangażowania własnych czynników produkcji (ziemi, pracy, kapitału) okazuje się, że analizowana działalność wiązała się z wysoką stratą. Inwestycje pozwalające na zwiększenie skali produkcji, finansowane kredytem preferencyjnym, prowadzą do zachwiania płynności finansowej. Analizowane gospodarstwa mają niewielkie szanse rozwoju w chowie bydła mlecznego. Muszą szukać dochodów poza gospodarstwem. |
Abstract | In the article there were presented possibilities and economical explanations for development of the dairy directed farms, delivering yearly 28 thousands liters of milk. Mentioned milk sales level per farm represents average farm deliveries to the dairy purchasers within the milk quota year 2004/2005. Basing on the results it may be concluded that milk production at the abovementioned level is slightly profitable. Taking into consideration additionally costs of the owned production factors (land, capital and labour) it occurs that this production scale generates large looses. Investments in an increase of the production scale, financed by the preferential credits, lead to fluency problems. Therefore it may be predicted that those farms doesn’t have much chances for development in direction of milk production. Hence they must rather search for an additional income outside the farm. |
Cytowanie | Parzonko A. (2006) Możliwości rozwojowe gospodarstw ukierunkowanych na produkcję mleka .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z. 1: 83-91 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2006_n1_s83.pdf |
|
|
17. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2006 |
|
Gradziuk B. Wyniki produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw rolniczych o zróżnicowanej pozycji konkurencyjnej
Autor | Barbara Gradziuk |
Tytuł | Wyniki produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw rolniczych o zróżnicowanej pozycji konkurencyjnej |
Title | The productive and economical results of farms with different competitive positions |
Słowa kluczowe | gospodarstwa rolnicze, wyniki produkcyjno-ekonomiczne, pozycja konkurencyjna |
Key words | farms, productive and economical results, competitive position |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono wyniki produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw o zróżnicowanej pozycji konkurencyjnej. Przeprowadzone badania wykazały, że bardziej konkurencyjne były gospodarstwa o wysokim poziomie intensywności produkcji oraz silniejsze ekonomicznie. Do poprawy konkurencyjności przyczyniał się przede wszystkim wzrost nakładów materiałowych, szczególnie z zakupu oraz wzrost skali produkcji i wydajności pracy. |
Abstract | In the paper productive and economical results of farms with different competitive positions were presented. The research proved, that farms with a higher level of production intensity and economic power were more competitive. The growth of stuff expenses, especially hired workforce and the growth of production scale and labor efficiency were the key factors improving farm competitiveness. |
Cytowanie | Gradziuk B. (2006) Wyniki produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw rolniczych o zróżnicowanej pozycji konkurencyjnej .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 92, z. 2: 73-81 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2006_n2_s73.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2004 |
|
Juszczyk S. Skala produkcji gospodarstw mlecznych a jej opłacalność
Autor | Sławomir Juszczyk |
Tytuł | Skala produkcji gospodarstw mlecznych a jej opłacalność |
Title | The Scale and the Profitability of Milk Production |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | In years 1997-2001 in the typical family farms of the Central Macro region with the growth of production scale measured by: numbers of milk cows, milk production per year and commodity value of milk production with coupled production - the profitability of milk production and direct surplus from milk production grew. It is useful to intensify the milk production in those farms. State owned farms had from 42 to 173 milk cows. They achieved the highest direct surplus among the researched farms but average direct profitability fell to 2,41. In spite of taking into consideration the real indirect costs and the depreciation of farms' costs, the achieved profitability still gave the possibility of the growth of direct surplus. It means that a margin cost was higher than an average cost and simultaneously was smaller than purchase price, and that a margin surplus was higher than zero. The increasing of the direct surplus in these farms was possible but connected with a further decreasing of average profitability of milk production. Taking into the consideration the individual measure of the production scale and results received the direct profitability was the most negative correlated with the number of cows in the farm between 1997 and 1999: the index of determination was: 7,19%, 11,04% and 15,05%. Between 2000 and 2001 the direct profitability was the most negative correlated with amount of produced milk, which explained 13,47% and 11,36% changeability of the profitability of the production. The direct surplus in the analysed period was the most correlated with the value of commodity milk production and coupled production. Therefore when one wants to achieve high direct surplus from researched farms one should produce milk of the highest quality and also produce and sell with profit not only calves and defective cows but also farm heifers. In the analysed period the value of milk production and coupled production explained: 62, 30%; 66, 72%; 61, 97%; 90, 21 % and 86, 86% of direct surplus changeability. |
Cytowanie | Juszczyk S. (2004) Skala produkcji gospodarstw mlecznych a jej opłacalność.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 53: 143-157 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2004_n53_s143.pdf |
|
|